餃掂手工餃子雲吞專門店

Nom Nom Dumpling
介紹返💁🏻‍♀️。。🇨🇳 餃子 在上環 🇨🇳。餃掂手工餃子雲吞專門店。上環蘇杭街100號地舖。香煎軟心芝士餃 Pan Fried Cheese Dumpling。HKD58 @ 七只。HKD69 @ 十只壽喜燒牛肉餃 Sukiyaki Beef Dumplings湯餃子 跟狀元九鼎湯 Dumpling Boiled - 。HKD55 @ 七只。HKD73 @ 十只粟米豬肉餃 Sweet Corn & Polk Dumplings湯餃子 跟狀元九鼎湯 Boiled Dumpling - 。HKD46 @ 七只。HKD57 @ 十只元貝豬肉餃 DriedScallops & Pork Dumplings湯餃子 跟狀元九鼎湯 Boiled Dumpling - 。HKD51 @ 七只。HKD64 @ 十只雙拼 元貝豬肉餃 Double Choices with DriedScallops & Pork Dumplings。加HKD8蜜餞雞翼 Candied Chicken Wings。HKD25 @ 三隻。HKD33 @ 五隻蜂蜜檸檬薏米水 Honey Lemon Barley Water。H
介紹返💁🏻‍♀️

🇨🇳 餃子 在上環 🇨🇳
。餃掂手工餃子雲吞專門店
。上環蘇杭街100號地舖

。HKD20 @ 杯
。HKD28 @ 枝

可口可樂 Coke
。HKD10

🤫 啱啱嗰個星期日同飯腳仔拍拖行街街..去咗上環行吓摩羅街啊嗰啲香港特色地方..扮吓文青..不過發現原來上環好多餐廳Weekend都唔開門㗎喎🫨最後就去咗餃掂食Late Lunch
🤫 舖頭環境方面光鮮亮麗..裝修都幾有屋企Feel..奶茶色拼淺木系枱凳而且乾淨企理..好似都有成六張四人枱三張二人枱..唔算話好逼夾..都坐得舒服嘅
🤫 我哋總共叫咗三種湯餃一種煎餃再加三隻雞翼然後一人一杯嘢飲..同Menu講嘅一樣..湯餃快啲..煎餃就大概十零分鐘後上枱..係可接受範圍嘅速度
🤫 四種餃子裏便我哋最鍾意煎芝士粟米餃..老實講其實呢個芝士粟米餃同粟米豬肉餃有異曲同工之妙..但係對我哋嚟講芝士餃就更勝一籌..因為除咗有爽甜粟米之外仲有一浸都幾香濃嘅拉絲軟芝士食得出..而且煎香咗嘅脆皮確實係惹味好多嘅
🤫 但係因為當日飯腳仔個頭有少少唔舒服..所以我哋其餘三種餃子全部都係湯餃..講餃子之前要提一提佢哋自家製嘅狀元九鼎湯..Haha..個名好似好勁咁..嗰啲材料就唔多講啦..大致上覺得有啲似平時嗰啲粉葛赤小豆湯..都飲得出係真材實料唔係味精湯..呢個OK👍🏻
🤫 頭先就講咗粟米豬肉餃啦~粟米係爽甜嘅..配落個湯度做湯餃就清淡啲健康啲..然後比較特別嘅就係佢哋個Sukiyaki牛肉餃..牛肉味唔係話好濃所以做湯餃都唔會有騷味..牛肉餃入邊有京蔥洋蔥所以口感上邊都幾唔錯嘅..不過下次我會考慮食煎嘅方法.. 哎~佢哋餃子皮嘅厚度屬於適中..唔會太厚但又唔會薄到浸湯浸得耐會散晒
🤫 至於元貝豬肉餃..雖然係貴過普通嗰啲十蚊八蚊..不過都係真材實料..一咬開個餃子係有一絲絲嘅瑤柱絲喺度..瑤柱絲個味都好出..唯一一個破綻就係元貝豬肉餃入邊有落香芹..香芹本身自帶嘅味道太強所以一下子就好容易遮蓋咗元貝嗰種獨有嘅鮮味..如果佢哋香芹可以落少啲嘅話就更加Perfect嘞🤣不過又咁講..可能鍾意食香芹嘅人就會超Like囉
🤫 哎呀~唔記得提.. 餃掂除咗有食餃子必備嘅浙醋同埋豉油之外..佢哋仲有兩種特色醬汁..一個係四川辣椒醬..正正常常冇乜特別.. 另一個係飯腳仔好欣賞嘅菜脯辣椒醬..菜脯有咬口..辣椒醬係中辣夠惹味喎
🤫 另外佢哋個蜜餞雞翼都幾出色..個甜味係啱啱好嘅..而且可以完整咁包裹住雞翼..所以雞翼係相當入味之餘亦都係肉質鬆軟嘅
🤫 最後飲品方面..我就試咗佢哋兩種自家製檸蜜薏米水裏面嘅薏米水..都幾大杯..而且叫凍嘅話係本身雪凍咗而唔係加冰嗰種..所以成杯Keep住都係咁濃味..微甜少少酸都幾開胃..而且薏米水都真係有啲料到..食完呢餐去WeeWee都多咗🤣

。。
翻兜指數:🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️🙆🏻‍♀️(5個🙆🏻‍♀️為翻兜爆燈)
。。
2024-05-05
Tea
  • 香煎軟芝士餃子
2024-05-01 94 views
上環行街買海味買到攰,經過呢間叫餃掂嘅餐廳,朋友又鍾意食餃子,就揀咗呢間餃子專門店,餐廳光猛整齊,座位亦寛敞舒適,餐枱上已經準備埋常用嘅調味,俾客人自己添加,日本龍鳳蛋(配黑白松露醬) - $32/碟龍鳳蛋賣相漂亮,全部都係溏心蛋,配有黑白松露醬,味道香濃,個人認為必點必試。蜂蜜檸檬薏米水 - $28/支大大支,不會太甜,飲到有蜂蜜嘅甜,同埋檸檬嘅香味,薏米亦都好足料,調味不會過甜,很好。自家製山楂雪梨水 - $28/支山楂雪梨水味道酸酸甜甜,很開胃。狀元九鼎湯個湯好大碗,飲得出無落味精,係真材實料熬出嚟,順帶一讚,隔渣隔得好乾淨,唔使擔心會有碎骨之類嘅殘餘物係湯裏面。龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯) - $92/8只包得好靚,完全無穿,好大隻,皮好薄,配黑白松露,超足料,而且包有新鮮豬肉,有肉汁,好出色。至尊松茸豬肉煎餃(跟狀元九鼎湯) - $86/8只每一隻都煎到金黃色,完全冇燶,外脆皮,內爆汁,調味不會過鹹,果然係餐廳推介。
餐廳光猛整齊,座位亦寛敞舒適,
餐枱上已經準備埋常用嘅調味,俾客人自己添加,
日本龍鳳蛋(配黑白松露醬) - $32/碟
龍鳳蛋賣相漂亮,全部都係溏心蛋,
配有黑白松露醬,
日本龍鳳蛋(配黑白松露醬) - $32/碟
味道香濃,個人認為必點必試。
自家製山楂雪梨水 - $28/支
山楂雪梨水味道酸酸甜甜,很開胃。
龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯) - $92/8只
包得好靚,完全無穿,好大隻,皮好薄,
龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯) - $92/8只
配黑白松露,超足料,
龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯) - $92/8只
而且包有新鮮豬肉,有肉汁,好出色。
至尊松茸豬肉煎餃(跟狀元九鼎湯) - $86/8只
每一隻都煎到金黃色,完全冇燶,
外脆皮,內爆汁,
至尊松茸豬肉煎餃(跟狀元九鼎湯) - $86/8只
調味不會過鹹,果然係餐廳推介。
2024-04-07 251 views
朋友一路心思思🥴 好想試依間擁有可愛餃子logo 嘅特色餃子店🤭 今日經開上環見到佢嘅分店,即刻衝入去試下佢🌟 餐廳提供多款不同餡料嘅餃子,除了經典必食嘅韮菜豬肉、大白菜豬肉、粟米豬肉等外,仲有餐廳特制嘅松茸系列同埋壽喜燒牛肉,真係令人眼前一亮🤩🌟 餃子可自選湯餃或者煎餃,🐧🐧 一場黎到,梗係兩款都試下佢😋 今次我哋就㨂咗壽喜燒牛肉湯餃,同埋雙併韮菜豬肉、粟米豬肉煎餃❤️ 壽喜燒牛肉餃每一啖都充滿牛肉嘅香氣,加上微辛嘅洋蔥絲,食落別有一番風味,幾惹味好有特色👍 不得不提,餃子湯底係餐廳特熬嘅狀元九鼎湯❣️ 採用粉葛、順德活鯪魚、香山活鯽魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆、新會陳皮、蜜棗、鮮排骨等煮成,每一啖都既鮮美又甘香,超讚👍👍👍 雙併煎餃即點即煎,保證熱辣辣脆卜卜😋 煎得金黃香噴噴,食落餃皮香脆不油,內裡肉餡軟嫩又多汁,真係好惹味食極唔膩😋 喜歡食辣嘅朋友記得加埋餐廳提供嘅辣椒醬😋 保證夠辣夠味😚 未夠喉就加多個四川涼皮同埋重慶鮮肉雲吞🤭🤭 涼皮比一般常見嘅更煙韌,更有嚼感,唔會一夾就碎,抵讚👍 特調嘅辣醬汁好惹味,辣度恰到好處唔會太嗆,好出色😋 鮮肉雲吞一口大小,可以原粒放入口,食落肉感滿滿,

喜歡食辣嘅朋友記得加埋餐廳提供嘅辣椒醬😋 保證夠辣夠味😚

鮮肉雲吞一口大小,可以原粒放入口,食落肉感滿滿,鹹香又軟嫩,真係食唔停口🌟

最後叫返兩杯飲品潤下喉😘 🐧 就㨂咗蜂蜜檸檬薏米水,清甜得黎帶點酸香,飲落都幾開胃又解辣😚 朋友就㨂咗經典又穩陣嘅豆漿🤭 豆香滿滿唔會太甜,好足料好好味👍
Dinner
【中西區】【餃掂手工餃子專門店】早幾日同真正哥試咗中環威靈頓街嘅「餃掂」手工餃子,覺得勁好食,於是即刻將呢個信息通知「餃子控」春哥。而呢件事當然係惹來一輪指責,話我做乜唔帶佢去,咁好啦,我帶埋佢去啦。不過我唔多想翻炒食返同一間,於是就同佢去咗試上環嘅另一間店。不過其實係同一間嘢嚟,連餐牌都一樣,坐低就叫嘢食喇。我高度推薦佢哋嘅松茸餃,所以就試 $86 嘅煎「至尊松茸豬肉餃」八隻,呢款煎餃都有配「狀元九鼎湯」,春哥飲咗都覺得好足料。而餃子方面,松茸味勁香,同新鮮豬肉餡嘅味道非常夾,都好好食。我哋試埋 $58 嘅「香煎軟心芝士餃」七隻,裡面有豬肉、粟米做餡,配合香滑嘅芝士,成件事好邪惡。春哥講明特別要我同讀者提及佢哋煎餃嘅火候相當好,値得推薦。我哋仲試咗兩款小食,春哥勁想試嘅係 $26 嘅「麻辣松花皮蛋」,冇令佢失望,相當濃香。而我哋亦都試咗 $32 嘅「日本龍鳳蛋」,蛋味濃之餘,搭配嘅黑白松露醬亦都好香,正。嘢飲方面,春哥試我推薦嘅「自家製山楂雪梨水」,$20 一杯,佢都覺得好飲。我就試 $20 嘅「蜂蜜檸檬薏米水」,清清哋都好潤。夾埋食咗 $242,係值得一試嘅。。。(地址:上環蘇杭街

(地址:上環蘇杭街100號地舖)

@nomnomdumpling

呢間餐廳我寫過其他分店嘅用餐體驗以及食物,如果想睇,可以打以下 hashtag 搜尋返嗰次嘅用餐體驗記錄:

中西區(中環店):1am1342

#1amfoodie #foodie #hkfoodie #thatfoodiething #food #instafood #globaleats #dessert #foodpics #followforfollowback #love #eat #1am中西區 #上環 #香港 #餃掂手工餃子雲吞專門店 #nomnomdumpling #餃掂手工餃子專門店 #餃掂 #手工餃子 #餃子店 #狀元九鼎湯 #自家製山楂雪梨水 #龍鳳松茸餃 #至尊松茸豬肉餃 #香煎軟心芝士餃 #麻辣松花皮蛋 #日本龍鳳蛋 #蜂蜜檸檬薏米水 #1am1345 #1ambackup
2024-04-05
2024-03-07 379 views
次次經過其他分店 都見到大排長龍🚶🏻‍♀️🚶🏻🚶🏿‍♂️🚶🏻🚶🏻‍♀️原來上環係新開分店 未被人發現 暫時唔洗排隊🤓即刻捉個朋友同我去食🥟龍鳳松茸雙灼餃 x 跟湯8隻大部份湯餃都係配 狀元九鼎湯🥣個名好把炮 當然都真係真材實料味道清清地 粉葛味重 但唔會搶走餃子既主角位置餃子分左🖤/🤍松露 兩個口味餃子皮厚度同個餡既比例岩岩好松露味好夠 齒頰留香🤤🤤個人較喜歡黑松露口味🥟壽喜燒牛肉餃 x 煎餃覺得口味特別 所以試左呢個其實無咩壽喜燒味😂😂但係餃子餡超級Juice💯💯💯小朋友食要小心辣親嘴仔蘸醋+菜脯辣椒醬= 一流👍🏻🌶️四川涼皮唔想剩係食餃子 仲有啲伴菜可以揀啲花生好好味😂仲好脆口 為涼皮增添唔少風光美中不足係 我覺得唔夠辣 🥤凍山楂雪梨水(杯)有屋企煲既水準👍🏻甜度適中 下次會叫枝裝🤣🥛豆漿豆味都幾濃 甜度岩岩好 要趁唔洗排隊 比心機食多幾次先🫢🫢不過唔想排隊既 其實都可以買生餃見隔離枱 食完都即刻買左幾十隻返屋企🤣🤣
原來上環係新開分店 未被人發現 暫時唔洗排隊🤓

🌶️四川涼皮
唔想剩係食餃子 仲有啲伴菜可以揀
啲花生好好味😂仲好脆口 為涼皮增添唔少風光
美中不足係 我覺得唔夠辣

🥤凍山楂雪梨水(杯)
有屋企煲既水準👍🏻

見隔離枱 食完都即刻買左幾十隻返屋企🤣🤣
2024-03-05
Dinner
5 day(s) ago 0 views
2年前經朋友介紹,第一次喺上環食,一食就愛上了簡單講,推薦3款:煎餃、湯餃、無味精湯!至尊松掉茸豬肉餃🥹不愧是王牌,完全無失望,一咬入口,成口松茸香,加埋肉汁💯💯!(其實我食過N次🤣)同埋煎餃餐廳不嬲火候都控制得非常之好,啱啱煎到金黃色,食落脆卜卜。至於湯餃,如果你平時食得太重口味,有機會唔係好慣咁(自然?)嘅味道,不過都唔緊要,所以加埋餐廳出色嘅菜脯辣椒⭐️⭐️⭐️成件事圓滿!😍
2年前經朋友介紹,第一次喺上環食,一食就愛上了

簡單講,推薦3款:煎餃、湯餃、無味精湯!

天下第一餃餃掂上環蘇杭街100號地舖平價抵食,好味新鮮冇味精We ordered:壽喜燒牛肉餃$55龍鳳蛋$18蜜餞雞翼$25薏米水$28位於上環蘇杭街的天下第一餃。🥟🍳🍄壽喜燒牛肉餃,價格為55港元。牛肉新鮮,抵食好味,而且個湯完全冇味精,魚湯熬製,好像家的感覺。如果你喜歡美味的蛋,他們的龍鳳蛋是絕對可以嘗試,價格為18港元。這款蛋以黑白松露醬為配料🥚🍄🍳地理位置就係地鐵站附近,10分方便
天下第一餃

餃掂
上環蘇杭街100號地舖

平價抵食,好味新鮮冇味精
We ordered:
壽喜燒牛肉餃$55
龍鳳蛋$18
蜜餞雞翼$25
薏米水$28

位於上環蘇杭街的天下第一餃。🥟🍳🍄

地理位置就係地鐵站附近,10分方便

2024-05-16 0 views
餃掂手工餃子雲吞專門店餐廳位於上環蘇杭街100號地下,餐廳裝修約簡,環境光猛,乾淨衛生,餐廳主打餃子雲吞,雲吞餃子每日新鮮手工製造,餃子皮選用加拿大麵粉更煙韌,有其它小食和特色飲品供客人選擇,服務員招呼態度友善。壽喜燒牛肉湯餃(10隻)(跟狀元九鼎湯)壽喜燒牛肉湯餃比一般較大隻,餃,身飽滿,牛肉新鮮入口鮮甜,湯底係狀元九鼎湯,古法虔製,無味精,一個好健康的湯。韭菜豬肉煎餃(7隻)外皮煎到焦脆,餡內韭菜和豬肉仍保持濕潤,新鮮嘅韭菜非常惹味。芫茜豬肉湯餃(7隻) (跟狀元九鼎湯)大大隻的芫茜豬肉餃,入口啖啖鮮嫩豬肉帶有芫茜的香味,湯底係有益嘅九鼎狀元湯。四川涼皮四川涼皮配有青瓜和花生碎,食落香辣惹味又煙煙靭靭,仲好有口感。竹昇米線用竹昇製作的米線,麵身幼滑,軟硬適中,芫茜清湯底,不膩,米線入口彈牙。檸檬蜂蜜薏米水新鮮檸檬酸酸地,蜂蜜甜甜地,薏米袪濕去水腫,一個好健康的飲品。
餃掂手工餃子雲吞專門店

壽喜燒牛肉湯餃(10隻)(跟狀元九鼎湯)

韭菜豬肉煎餃(7隻)

芫茜豬肉湯餃(7隻) (跟狀元九鼎湯)

四川涼皮

竹昇米線

檸檬蜂蜜薏米水

2024-05-14 0 views
餃掂好掂擋!🥟 有多間分店的餃掂 有多款餃子選擇有傳統選擇,亦有創作款式~🥟龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)標榜鎮店極品🤩點來試試。餃子裡有豬肉和黑白松露。每隻餃子都脹卜卜 份量絕不欺人。黑白松露香噴噴,滿口松露香。狀元九鼎湯這個湯真的很加分。湯有家的感覺 材料十足。清甜不油膩,飲完不口乾。試了自家製菜脯辣椒醬,原來配合豆豉製作,用來蘸餃子一流。每枱都會贈送自家醃製酸瓜,清爽解膩。熱蜂蜜檸檬薏米水,大大一杯 對皮膚和身體很好呢。
餃掂好掂擋!🥟
有多間分店的餃掂 有多款餃子選擇
有傳統選擇,亦有創作款式~

🥟龍鳳松茸雙湯餃(跟狀元九鼎湯)
標榜鎮店極品🤩點來試試。
餃子裡有豬肉和黑白松露。
每隻餃子都脹卜卜 份量絕不欺人。
黑白松露香噴噴,滿口松露香。

狀元九鼎湯
這個湯真的很加分。
湯有家的感覺 材料十足。
清甜不油膩,飲完不口乾。

試了自家製菜脯辣椒醬,原來配合豆豉製作,
用來蘸餃子一流。

每枱都會贈送自家醃製酸瓜,
清爽解膩。

熱蜂蜜檸檬薏米水,
大大一杯 對皮膚和身體很好呢。
龍鳳松茸雙湯餃
#餃掂 嘅無味精手工餃子真係好掂 🥟 佢哋每日即包即製,每粒都好新鮮,包得又靚又好食!除咗有經典嘅韮菜豬肉、大白菜豬肉同粟米豬肉外,佢哋仲有好特別嘅松茸系列同埋壽喜燒牛肉口味等!湯餃嘅湯底係狀元九鼎湯,用咗粉葛、順德鯪魚、香山鯽魚、紅蘿蔔、扁豆、赤小豆同埋新會陳皮等煲成,而每張枱都有唔同嘅醬汁可以揀,豉油、黑醋、菜脯、辣椒醬等都有 🍲🌶️ 我每次嚟都一定會叫我最愛嘅龍鳳松茸雙湯餃 ($138/12隻),佢係用 #黑松露 同 #白松露 再混合豬肉整成。每粒餃子都包到漲卜卜,皮夠透薄,有黑松露嘅餃子味道再濃一啲。今次同朋友嚟,我哋仲試咗出面好少有嘅壽喜燒牛肉煎餃 ($58/7隻),底面煎到金黃色,賣相吸引,入面加咗啲京蔥同有少少甜味都幾特別。除咗餃子,我哋仲叫咗回味手拍青瓜 ($26),少少辣又新鮮爽脆。上湯松茸時蔬 ($35),用上湯煮後味道鮮甜,健康又 #好食!再嚟仲有佢哋自家製嘅山楂雪梨水同蜂蜜檸檬薏米水 (各$28),山楂雪梨水酸甜開胃,檸檬薏米水清熱祛濕,加埋蜂蜜滋潤又健康 🍋🍯
龍鳳松茸雙湯餃 (12 隻)
狀元九鼎湯
壽喜燒牛肉煎餃 (7 隻)
回味手拍青瓜
山楂雪梨水、蜂蜜檸檬薏米水、上湯松茸時蔬
白松露餃子
黑松露餃子
龍鳳松茸雙湯餃 (12 隻)
狀元九鼎湯
壽喜燒牛肉煎餃 (7 隻)
回味手拍青瓜
山楂雪梨水、蜂蜜檸檬薏米水、上湯松茸時蔬
白松露餃子
2024-05-07 3 views
呢間餃子專門店有好多間分店,主賣各款手工餃子,皮薄餡多,生熟餃都有!有好多唔同口味嘅現包手工餃子,可以揀湯餃或者煎餃,仲有好多唔同嘅小食,可以食得健康啲清淡啲,但係一啲都唔會dry!店家好貼心準備左幾款調味料供客人自行調味,有鹽、豉油、醋、辣椒油以及豆豉蒜蓉辣醬。個辣醬真心推介🙈❤️,有豆豉嘅咸香,又有蒜香,放少少係餃子上面一齊食,令啲餃子香味再增加幾個層次!------------------------------🐟◖龍鳳松茸雙灼餃◗ $92八隻黑白松露餃跟配九鼎狀元湯,每次嚟都必食呢個!黑松露豬肉同白松露豬肉有各四隻,而且豬肉餡料大大個,黑松露鮮肉一齊呢個組合,味道超夾超出!🥟◖韭菜x元貝煎餃(大)◗ $73每款餃子都有湯餃同煎餃,今次叫咗個韭菜煎餃雙拼元貝煎餃。煎餃外皮香脆唔油膩,韭菜煎餃幾香,元貝煎餃食落有一股鹹香嘅味道,但感覺味道唔太夾,略為遜色~🥤◖重慶鮮肉雲吞(中)◗ $44揀咗一個微辣嘅鮮肉雲吞,好惹味!雲吞皮好滑好薄,細細粒一口size,細細粒但肉餡嘅味道都唔少!🍋◖麻辣松花皮蛋◗ $26松花皮蛋晶瑩剔透,辣辣地好食!🍜◖凍豆漿◗ $15幾欣賞呢個豆漿,豆味濃郁而且唔
🐟◖龍鳳松茸雙灼餃◗ $92

🥟◖韭菜x元貝煎餃(大)◗ $73

🥤◖重慶鮮肉雲吞(中)◗ $44

🍋◖麻辣松花皮蛋◗ $26
松花皮蛋晶瑩剔透,辣辣地好食!

🍜◖凍豆漿◗ $15
幾欣賞呢個豆漿,豆味濃郁而且唔會好甜~
🥤◖Zero◗ $10

🌟 Encore指數:8/10
粟米豬肉湯餃子選擇了湯餃子,餃子外觀呈半透明狀,粒粒飽滿,充滿餡料,粟米口感清脆,配合豬肉,湯汁鮮甜。至尊松茸豬肉煎餃招牌永無失望😍煎餃外觀金黃,咬下酥脆,滿滿嘅松茸餡料,散發出誘人香氣,與豬肉鮮嫩完美結合!雲吞湯麵選了無辣口味,湯底鮮味,雲吞細細粒,份量都幾多。蜜餞雞翼雞翼煮得入味,入口鮮嫩多汁,味道偏甜,充滿蜂蜜香。日本龍鳳蛋配白松露醬半熟蛋內裡柔嫩鮮嫩,入口juicy,松露醬味道濃郁,令本身無味嘅蛋液更好吃!

粟米豬肉湯餃子

至尊松茸豬肉煎餃

雲吞湯麵
選了無辣口味,湯底鮮味,雲吞細細粒,份量都幾多。

蜜餞雞翼
雞翼煮得入味,入口鮮嫩多汁,味道偏甜,充滿蜂蜜香。

日本龍鳳蛋配白松露醬
手工餃子一向係平民美食😚 最鍾意佢哋嘅軟心芝士餃,咸香十足,半溶芝士🧀好特別🥰💕煎壽喜燒牛肉餃 (10隻) $76: 壽喜燒味香甜 牛肉味濃郁👍🏼 一咬即爆汁 仲有蔥粒 層次豐富,好似生煎包嘅感覺🥹🧀香煎軟心芝士餃 (10隻) $69: 軟心芝士散發淡淡香氣😚 咸香芝士配粟米粒令口感更多層次🌽 芝士份量算慷慨🧀雙拼湯餃(7隻) $50: 韮莱豬肉餃及雲耳椰菜豬肉餃,兩款都好飽滿🥹😋 招牌狀元九鼎湯清甜~蜜餞雞翼 (5隻) $33檸檬蜂蜜薏米水 $20/杯
手工餃子一向係平民美食😚
最鍾意佢哋嘅軟心芝士餃,咸香十足,半溶芝士🧀好特別🥰

💕煎壽喜燒牛肉餃 (10隻) $76

🧀香煎軟心芝士餃 (10隻) $69

雙拼湯餃(7隻) $50

蜜餞雞翼 (5隻) $33

檸檬蜂蜜薏米水 $20/杯
2024-04-30 9 views
龍鳳松茸餃龍鳳松茸即係黑松露和白松露,餡料充盈,均勻分佈,粒粒都漲卜卜,充滿食慾!入口有咸香,口感濃郁。四川涼麵我哋選擇咗走辣,店家付上麻醬配搭,好清新🌱加上麵條本身彈牙有嚼勁,入口涼爽又帶有一絲絲韌度,好有口感。煎韮菜餃賣相簡單,金黃色外皮煎至酥脆,咬下去發出脆脆聲音,內餡鮮嫩有汁,韮菜份量豐富,經過煎煮,味道更加濃郁,更加鮮美,讓人愛不釋手。上湯松茸時蔬松茸和時蔬一齊烹調,湯汁清澈,入口甘甘地,口感清爽,食完煎餃,啱啱好可以解油膩添!
龍鳳松茸餃

四川涼麵

煎韮菜餃

上湯松茸時蔬
2024-04-28 9 views
餃掂手工餃子雲吞專門店(上環)地址:上環蘇杭街100號地舖上環好好味既餃子餐廳😍人氣一直高企,今次俾我行街見到,就要另一半陪我一齊食😋叫咗3款餃子同一枝飲品,大滿足呀!!🤭三款餃子分別叫咗佢地既至尊松茸豬肉餃,呢個湯餃係跟埋狀元九鼎湯,一定要試吓!然後就係韮菜豬肉餃(煎)同埋芫茜豬肉餃☺️食得餃子點可以少得飲品,一於叫埋佢既馳名既蜂蜜檸檬薏米水,聽到個名都已經想飲!至尊松茸豬肉餃 湯餃子(跟狀元九鼎湯)$120至尊松茸豬肉餃湯餃子,配上狀元九鼎湯,絕對是美味的絕配!餃子皮薄而富有彈性,餡料豐富,松茸的香氣與豬肉的鮮美完美融合。湯餃子口感鮮嫩,入口即化,搭配著狀元九鼎湯的濃郁湯底,讓人回味無窮~韮菜豬肉餃 (煎) $50韮菜豬肉餃煎得恰到好處,外皮金黃酥脆,內餡豐富多汁。韮菜的香氣和豬肉的鮮嫩相互襯托,口感爽口。每一口都能品味到餃子的美味芫茜豬肉餃 湯餃 $49芫茜豬肉餃,口感細膩豐潤,芫茜的清香與豬肉的鮮美相得益彰蜂蜜檸檬薏米水 $28/枝蜂蜜檸檬薏米水,清爽又滋潤,檸檬的酸甜與蜂蜜的香甜完美結合,薏米的口感綿密。這道飲品不僅解渴,還有美白和排毒的功效👍^_^
餃掂手工餃子雲吞專門店(上環)
地址:上環蘇杭街100號地舖

至尊松茸豬肉餃 湯餃子(跟狀元九鼎湯)$120

韮菜豬肉餃 (煎) $50

芫茜豬肉餃 湯餃 $49
芫茜豬肉餃,口感細膩豐潤,芫茜的清香與豬肉的鮮美相得益彰

蜂蜜檸檬薏米水 $28/枝