2024-05-09 86 views
適逢放假天,約了友人去葵芳睇戲,來到「芽莊」,仍是午餐時段,餐廳外有不少人在等位,不過1:45pm 想必是上班族的午餐時間尾段,所以等了約5分鐘就可以入座午餐大部份客人都選lunch set,因為主餐牌正價的粉麵價錢跟套餐差不多,但lunch set 就多了小食 & 飲品套餐小食點了「芥蘭苗」,主食是「牛肉湯河」(本想吃生牛肉,不過套餐生牛肉只供應給選雙拼的項目,雙拼要另加$20),反正只是吃個快飯,左加右加的就免了,還是點個最普通的牛肉湯河算了。「芥蘭苗」調味不錯的,只是吃起來不算嫩,口感比較像芥蘭,不像芥蘭苗;牛肉湯河湯底正常,味道不算十分濃郁;餐飲「青檸錫蘭紅茶」有一小角的青檸,青檸味欠逢,不過茶味香濃友人點的小食是「椒鹽腐皮魚卷」&「燒牛肉撈檬」,「椒鹽腐皮魚卷」香香脆脆的,這個小食好吃;我不太喜歡吃撈檬,試了一口燒牛肉,比我湯河內的牛肉好吃多了Lunch set $118(另收加一)包了一份小食、主食 & 飲品,對一般打工仔來說,價錢不算十分經濟,所以它的定位算是針對於新都會上班 & 逛街的客群

2024-04-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$140 (Lunch)
2024-04-24 151 views
全部散叫無餐,價錢都中上,叫左5樣嘢無一樣好食,個炒飯涷嘅,個烚芥蘭又涷又若,個律無味,個河粉正常,個牛柳收成200蚊咁滯得幾粒又係涷嘅,如果錢多人傻可以來試下!
2024-03-06 525 views
今日突發出葵芳午餐,原本想食生牛肉湯河,最後選擇香茅豬扒煎蛋飯~份量好足,豬扒好大塊,旁邊有生菜、青瓜、蘿蔔絲,仲有兩隻蒜蓉蝦。午餐$118+10%前菜6選1:牛油雞翼、芥蘭苗、手打牛丸湯、春卷、西貢牙車快、越式魚餅主食5選1:河內牛湯河(牛肉或雞絲)、越式燒牛/香茅燒雞/蔗蝦撈檬、越式香茅豬扒煎蛋飯、鑊仔牛柳粒飯、牛肚/爽腩/生牛肉湯河飲品:越南有機花茶、各式汽水、凍青檸梳打、桃蜜熱柑橘、凍青檸錫蘭紅茶選擇多,但午餐來說價錢有點貴;飯類份量足,如細食可以2個人share;河粉類份量正常。

午餐$118+10%

芥蘭苗

牛油雞翼

手打牛丸湯

爽腩牛肚湯河

燒雞撈檬

香茅豬扒煎蛋飯

湯河必備香料:九層塔、辣椒、青檸
2024-03-06
$138 (Lunch)
今次食呢間 Nha Trang , 佢哋個 pho dac biet (粉特別,即係有牛肉牛丸牛𦟌嗰碗湯河) 個湯底好正,河粉亦係用新鮮河粉,夠滑,另外叫咗嗰紫蘇葉牛肉卷,又係好食。聞到隔籬枱有個蟹肉醬湯底嘅粉(响新加坡食過, 叫做bun rieu) 又係好香。講真呢間越南餐廳質素係高嘅,但係奇怪地响openrice 評分唔係好高,响Google 就更低。反而好多年前,响澳洲返嚟去過尖咀另一間好評如潮嘅越南餐廳,我食完之後,厚道啲就講覺得佢嘅用料同味道都係好好好好好一般,真心話係根本嗰間餐廳係垃圾劣食,湯底好明顯唔足料,求其加啲魚露整到有咸味就算,河粉又用低質嘅產品。自此食過so called 好食嘅越南餐都係垃圾質素,都唔係想再响香港食越南菜。唔知係唔係其實好多香港人由細到大都出街只係食中餐同快餐店為主,好少食其他菜式嘅餐廳,或者會覺得唔似粵菜/中菜味道嘅菜式,就接受唔到,覺得唔好食。我自己細細個讀小學開始,屋企成日帶我哋出街食東南亞餐廳 (母親大人好鍾意食越南同泰國菜,以及各國料理,仲之每個weekend 就好平均地乜餐都食,唔會話大部份時間都食中餐),之後又响好多越南人定居嘅A

我自己細細個讀小學開始,屋企成日帶我哋出街食東南亞餐廳 (母親大人好鍾意食越南同泰國菜,以及各國料理,仲之每個weekend 就好平均地乜餐都食,唔會話大部份時間都食中餐),之後又响好多越南人定居嘅Adelaide讀書,亦响好多越南人住嘅新加坡做十幾年嘢,我响呢兩個地方都成日去啲越南人開而越南客人又佔全部客人百份之九十以上嘅越南餐廳食飯,我絕對相信我比大部份香港人更識品嚐越南菜嘅味道。
2023-08-15
Type of Meal
Dinner
2023-08-12 1206 views
認真,極度失望的用餐體驗:落單嘅時候,我哋同個女服務員講要牛丸、雞絲河粉走芫茜同洋蔥,因為我哋對洋蔥有少少過敏。當時個女服務員已經態度好差,仲話:我都冇聽你哋講野,講多次最後都講多左次,都算啦,可能做嘢辛苦姐但佢落錯單,落左做熟牛肉🥲黎到既時候當然比錯啦,咁就同佢哋講轉返,但等左勁耐⋯最後要特登走出去搵另一個服務員跟進返,啲食物先到。但又遇到另一個問題,就係冇走洋蔥!唉,好彩食之前夾左出黎姐,食左過敏點算🥲除左呢樣,上菜既時候隻手指掂到啲食物,呢樣我認我哋可能比較煩啦,但一定都會有人介意呢樣嘢。問心,食物味道唔差,都算好食。但呢啲服務態度真係令我唔敢再有下次☹️
認真,極度失望的用餐體驗:
最後都講多左次,都算啦,可能做嘢辛苦姐
但佢落錯單,落左做熟牛肉🥲

牛肉雞肉河粉
2023-08-12
2023-08-08 965 views
在海港城的越南菜餐廳 還是第一次來一進餐廳坐下來看餐牌 oh! 這不就是跟K11 MUSEA我最愛的越南飯店一模一樣的呢 手切上等牛柳河粉 [$98]之前說過燒牛柳的那個真的很好吃 本來打算點的但是看到這個說是每日限量供應 所以就選了這個結果原來不是怎麼樣的 還是灸燒牛柳河粉好吃點這個手切牛柳不是嫩嫩的那種口感!• 香煎墨魚餅 [$98] 牛油雞翼 [$82]這兩道也是非常一般般的味道 沒什麼評價可言• 香茅烤魚 [$178]輕輕一推這烤魚 如果你是一個跟我一樣 不是一個太重口味的人 這個魚真的會愛上 香茅、鹽、姜…再加上青檸的味道 清清淡淡令人特別舒服😌 旁邊那個醬汁是東南亞的味道 哈哈哈 我見識不多 不知道它是啥 就是吃到東南亞的口味• 越南有機蓮花花茶 [$42]第一次喝蓮花花茶 原來味道還不錯的喲👍🏻• 堤岸炒米粉 [$98]這個炒米粉炒得蠻好吃的 配料好多 • 會安軟殻蟹卷 [$98]米卷很黏 跟旁邊的米卷黏在一起了 味道還好
在海港城的越南菜餐廳 還是第一次來
手切上等牛柳河粉 [$98]

之前說過燒牛柳的那個真的很好吃 本來打算點的
但是看到這個說是每日限量供應 所以就選了這個
結果原來不是怎麼樣的 還是灸燒牛柳河粉好吃點
這個手切牛柳不是嫩嫩的那種口感!

香煎墨魚餅 [$98]

米卷很黏 跟旁邊的米卷黏在一起了 味道還好
Lemonade
Lemonade
2023-07-13 1052 views
今天老公接放工, 去葵芳新都會廣場搵食。 大概七點半, 裡面的食肆全部要等位🙈。 行了一圈, 見到有間芽莊似乎唔爆, 姑且試下攞位。 果然姐姐話有枱, 我仲開心到以為執到😅, 即刻入座!我點了我至愛的燒牛肉撈檬。 期待享用美膳的一刻。 唔洗5分鐘碗檬就已經送到。 咁快! 果一刻, 我又以為執到啦.....殊不知。。。呢間芽莊的出品個presentation同我去過的其他分店都幾唔同; 比較潦草D🙄。 算, 我又唔系來欣賞art piece, D嘢好食便可。 但竟然。。。在D碎菜堆裡, 發現了一個生菜頭。當然, 菜頭唔系昆蟲, 亦冇話食肆唔可以俾菜頭客人食。 但我一碗撈檬$90, 另外加一, 即系要$99. 碗粉個portion同賣相已經比其他芽莊差, 你仲要俾菜頭呢D下欄嘢客人食?!🤔🙈果刻。。。我知點解佢仲有位了😂

在D碎菜堆裡, 發現了一個生菜頭。

果刻。。。我知點解佢仲有位了😂
2023-07-13
2023-07-08 722 views
聽講佢哋嘅河內蕃茄蟹檬同芥蘭苗好出色,所以我好興奮咁嚟到呢度。點咗菜之後,好快就上嚟我期待嘅主角:河內蕃茄蟹檬。呢道菜嘅顏色好鮮豔,靚紅色嘅蕃茄同金黃色嘅炸蟹一齊擺上去,好吸引人。我即刻夾起一塊蟹肉,入口之後馬上感受到蟹肉嘅鮮甜同滑嫩質感,同埋蕃茄嘅酸甜味同蟹肉嘅濃郁味道完美嘅融合。呢道菜嘅蟹肉好鮮嫩多汁,完全冇腥味,令我彷彿喺河內嘅美食街頭嘅感覺。而加咗檬汁更加增添咗一份清新風味,使整體嘅口感更加豐富。無論係蟹肉嘅質感定係酸甜口感嘅平衡,呢道菜給我留低咗好深刻嘅印象。之後就係芥蘭苗。呢道菜睇上去好簡單,但卻係清新爽口嘅感覺。芥蘭苗嘅綠色喺餐桌上特別顯眼,好吸引人。我試咗一口,即刻感受到芥蘭苗嘅清新同脆爽,呢種清新嘅味道令我覺得精神一振。芥蘭苗嘅嫩葉同微微帶苦嘅茎部搭配埋,食落口感豐富同有層次感。而且,芥蘭苗本身係好有營養價值,富含纖維同維生素,對於保持健康嘅飲食均衡好有益。

2023-06-26
Type of Meal
Dinner
2023-06-30 398 views
週五晚同女友晚飯,周圍都要排隊,唯獨見呢間唔駛,記得我响其他分店食過,雖然印象係貴,但味道都可以,於是就試吓。點咗牛油雞翼,炸春捲,牛Pho同埋豬扒濱海。基本上所有食物都冇乜味,個Pho叫做好少少,起碼湯係正常嘅,牛油雞翼勁厚漿,好硬,但係又冇味。春捲炸過龍,又係有啲硬,碟底仲要好多油浸住。豬扒又乾又冇味,一般小店絕對好食好多。平時都唔會俾負評,今次係第一次响度俾意見,因為真係好差,完全對唔住個價錢。

點咗牛油雞翼,炸春捲,牛Pho同埋豬扒濱海。

2023-05-29 711 views
1個人嘅午餐絕對不是孤獨又乏味同樣可以精彩又豐富😝😝😝越式午餐 $108Starter~~河內魚餅魚餅金黃香脆可口Main~~越式香茅豬扒煎蛋飯豬扒大大塊,肉嫩有肉汁,配上煎蛋,青瓜,蔬菜Drink~~桃蜜熱柑桔潤喉解渴豐富美味嘅午餐,填滿了肚子,亦補充身體所需能量,同時亦為辛勤勞碌嘅自己打打氣
1個人嘅午餐
絕對不是孤獨又乏味
同樣可以精彩又豐富
😝😝😝

越式午餐 $108
Starter~~
河內魚餅
魚餅金黃香脆可口

Main~~
越式香茅豬扒煎蛋飯
豬扒大大塊,肉嫩有肉汁,配上煎蛋,青瓜,蔬菜

Drink~~
桃蜜熱柑桔
潤喉解渴

2023-05-18 545 views
以前食過一次芽莊,對佢既牛油雞翼有深刻印象,今次再次翻兜1. 河內蕃茄蟹檬個湯比較淡,蕃茄味唔算濃,有海鮮既鮮味,十分足料,扎肉分量多,入面食到有蟹肉而且有蟹腳!但個人黎講唔算十分推薦2. 牛油雞翼一直心心念念既雞翼🤤再次食都係冇失望,外皮炸得非常脆,但冇油膩既感覺,如果再去食都會叫3. 越南碎米飯碎米飯係好似平時既飯打碎左咁,食落口感煙靭d,有少少似糯米飯,香茅豬扒邊位做得好香脆,味道帶預小小甜味,小朋友都好鍾意食
以前食過一次芽莊,對佢既牛油雞翼有深刻印象,今次再次翻兜

1. 河內蕃茄蟹檬
2023-05-18
越南碎米飯
  • 牛油雞翼
2023-05-09 365 views
我啱啱去咗一間越南菜館食飯,真係好正啊!佢哋嘅越南河粉同埋春卷,啊味啊!河粉好滑,同埋佢哋嘅醬汁好正,令人整個人都開心。春卷裡面夾咗新鮮嘅蝦同埋豬肉,好鮮味啊!佢哋嘅牛肉河粉都好香,佢哋嘅湯底有啲甜,有啲辣,令味覺好有層次感。佢哋嘅燒雞翼都好好食,好嫩滑,配埋佢哋嘅醬汁,啊味啊!除咗河粉同春卷,佢哋嘅菜單都好豐富,有啲嘢真係好啱食啊,例如越南牛肉沙律同牛肉粉,好味啊!

2023-05-03 549 views
在葵芳新都會逛了一會,到了晚餐時段,隨隨便便揀了間覺得唔錯的走進去,好像都有好一陣子沒有食越南菜式,就入了這間“芽莊”。這時段開始多人,我們趕及入內坐最後一張枱,之後要等。坐位尚算舒適,跟隔離枱有點近。叫了3款菜式,椒鹽野菌豆,西貢芽快車,鑊仔煎薄餅。三款都是未試過的菜式,沒有叫粉類,想點些感覺較健康的,上菜後才發現三款都以素菜為主。椒鹽野菌豆先上枱,炸到好脆口,每咬一下都有卜卜脆的聲音,香口。入面有炸過的菇,豆卜等,雖然熱氣但又野味。然後是西貢芽快車,見佢有雞肉,上菜時好大碟,底層好多菜絲,面有些雞肉絲及類似炸過的蘇葉。正常的沙律盤。菜底比雞肉多第三道菜是見餐牌圖片特別,就試下。上菜時覺得比想像的大份,切開薄脆外皮,入面9成都係蔬菜。如洋蔥,芽菜,大蔥等肉碎好少好少,沒想到係9成9都蔬菜及香料。除了半碟薄餅,另外半碟全是香料類,如九層塔,紫蘇葉等。真的是想像之外,😂突然覺得自己像食草的牛一樣,滿口草青味。值得一讚是薄脆皮真的超薄又脆口,是香脆的,可惜跟大量重口味的蔥及香料一起食的話,就是只覺得自己在食香料配洋蔥。見得到芽菜及洋蔥大件新鮮,或許真的要配粉來食,否則……之前兩碟都已經夠菜

這時段開始多人,我們趕及入內坐最後一張枱,之後要等。
坐位尚算舒適,跟隔離枱有點近。

叫了3款菜式,椒鹽野菌豆,西貢芽快車,鑊仔煎薄餅。

第三道菜是見餐牌圖片特別,就試下。

肉碎好少好少,沒想到係9成9都蔬菜及香料。
除了半碟薄餅,另外半碟全是香料類,如九層塔,紫蘇葉等。

見得到芽菜及洋蔥大件新鮮,或許真的要配粉來食,否則……之前兩碟都已經夠菜了,三碟入面除了菜,還是菜,最後還要不斷再食重味香料,真的不想再食落去。😂

建議餐牌應該寫清楚入面有什麼配料,只寫薄餅真的覺得有點伏了。😂

價錢的話覺得有點小貴,下次或許叫回粉類比較合適。😆
#芽莊越南菜餐廳中最愛到芽莊不論海鮮 小食同主食 甚至飲品都讚賞🌟#烤三文魚撈檬 香煎三文魚 最欣賞煎濃邊既皮魚皮脆而香口👍🏻👍🏻#椰青蒸蜆椰青水蒸蜆提升鮮味😋特別夾 每隻蜆殼都沾到少許椰青水 蜆無沙 驚喜之作👍🏻✨#濱海伴慢煮五花腩次次食芽莊都叫米紙卷未試過叫濱海煮五花腩🤣但其實都差唔多 只係唔同形態既配搭從米紙變米粉 加上生菜 蒜粒包上經香烤煮過既五花腩 少許肉汁不會膩🔥😋😋#五花腩#芽莊#越南菜#18區美食#葵芳#將軍澳#hkfood#food#hkig#hkfoodie#foodie#mrsgufoodie#三文魚#海鮮#蜆
#芽莊

#濱海伴慢煮五花腩
次次食芽莊都叫米紙卷
未試過叫濱海煮五花腩🤣
但其實都差唔多 只係唔同形態既配搭

記得當年閨蜜第一次出糧,就是請我去尖沙咀分店食越菜,食得超興奮🤩 幾個月前又去了葵芳分店,依家已經重新裝修咗,你們最近去過嗎🤗?既然是私心喜歡,我們隨便點了些都覺得好好味🔎🔸️越式炸春卷春卷皮外層夠薄炸得香脆,餡料飽滿又熱辣辣,用生菜加埋伴碟嘅香葉、紅蘿蔔絲、青瓜包著食,再點一吓魚露勁好味!🔸️米紙卷~牛油果鮮蝦特意點一個清新的小食,一層層煙韌嘅米紙皮好彈牙,內裡蔬菜、牛油果同蝦都新鮮爽口,超醒胃呵!🔸️濱海伴燒牛柳濱海是用米粉製成餅狀,上面灑了花生碎同蒜片,點少少魚露已好入味; 牛柳燒得好香好軟熟,肉汁濃厚好好食,只是份量有點不夠呵😝!

既然是私心喜歡,我們隨便點了些都覺得好好味🔎

🔸️越式炸春卷

🔸️米紙卷~牛油果鮮蝦

🔸️濱海伴燒牛柳
2022-10-02
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)