4 day(s) ago 0 views
梅花村小館潮州菜是一家以潮州菜系為主打的餐廳。潮州菜以清淡、鮮美、清新為特色,注重原汁原味的烹飪方式,常以海鮮、蔬菜和豬肉為主要食材,口味清新爽口。梅花村小館潮州菜可能以其地道的潮州風味、新鮮的食材和精湛的烹飪技藝而聞名。如果你喜歡潮州菜,不妨去試試看梅花村小館潮州菜的特色菜品,或許會有意想不到的驚喜。
2024-04-06 137 views
Lunch time同同事經過見到呢間餐廳冇乜人唔使排隊,於是就試吓🌟。餐廳似乎係主打潮州菜🍽️,不過午餐都有唔同嘅小炒、炒粉麵飯🍲。不過一場嚟到,都係試吓佢哋嘅招牌滷水啦🥘。鵝片腩肉河🦆:鵝片唔算太嫩,可能因為係湯河嘅原因,所以唔算好重滷水味👅。似乎朋友叫嘅鵝件會肥啲多啲油香🍗。整體味道還好👌,諗唔到食乜都可以試吓🤔。

整體味道還好👌,諗唔到食乜都可以試吓🤔。
2024-03-24 280 views
今午妹妹帶我們到訪她之前常去的潮洲小館吃午餐,話說到訪人多,吃完便要走😁。所以11:40am便到,很快便安排入座,左右兩排放上幾張中國色彩木製的圓枱和圓櫈,牆上舖上中國壁畫,很有中國風味😄老闆娘都很親切地介紹食物,見她和常其他客人互動,大家都很相熟。💥鹵水豆腐 $45👉👉表皮一般,但內裡卻很滑溜👍💥招牌蠔仔肉碎粥(碗) $70👉👉一大碗充滿着豐富的紫菜肉碎蠔仔粥,飽滿的蠔仔,粥底也很鮮甜😋💥潮洲炒河 $65👉👉蝦,瘦肉,芽菜仔乾炒,調味適中,蝦味較淡,河粉卻炒得乾身又不太肥膩🤤💥黃金脆皮豆腐 $70👉👉外皮是淡黃色很吸晴,豆腐咬下去是外脆內嫩滑,停不了口,超棒👍是我吃過最好味的🤤整體菜色都很美味,下次會再回頭試試其他🤤值得一提黃金脆皮豆腐配上的甜酸汁好夾味。無加一🥳

💥鹵水豆腐 $45
👉👉表皮一般,但內裡卻很滑溜👍

💥招牌蠔仔肉碎粥(碗) $70
👉👉一大碗充滿着豐富的紫菜肉碎蠔仔粥,
飽滿的蠔仔,粥底也很鮮甜😋

💥潮洲炒河 $65
👉👉蝦,瘦肉,芽菜仔乾炒,調味適中,
蝦味較淡,河粉卻炒得乾身又不太肥膩🤤

💥黃金脆皮豆腐 $70

整體菜色都很美味,下次會再回頭試試其他🤤

值得一提黃金脆皮豆腐配上的甜酸汁好夾味。

無加一🥳

2024-03-23
$80 (Lunch)
  • 黃金脆皮豆腐
  • 蠔仔粥
2024-01-04 808 views
男朋友之前睇YouTube有人介紹呢間 我哋就嚟試吓六點幾嚟到 已經滿座 等咗半粒鐘先有得入去食 仲要係搭枱✨滷水鵝片 $130鵝片份量都唔少👍🏻 肉質幾嫩 但略嫌滷水味唔夠可以再入味啲 下面墊底嘅豆腐都超級滑 讚👍🏻👍🏻✨沙嗲牛肉炒芥蘭 $95沙嗲味好香濃 牛肉都唔韌 唔鞋 芥蘭幾嫩幾甜嘅 唔錯😋😋✨煎蠔餅 $95我哋覺得最好食係煎蠔餅 煎到金黃色咁好靚 嗰邊脆脆地入邊好多蠔 好有蠔味😋😋😋✨鹹酸菜 $12前菜 酸酸地 唔係好鹹 🍺青島 $40總括嚟講食物都好好食 不過就要等位 同埋要搭枱 有啲逼 要趕住食味道❤️❤️❤️❤️❤️抵食❤️❤️❤️❤️服務❤️❤️❤️💔環境❤️❤️❤️💰晚餐人均~$185(唔收+1)
男朋友之前睇YouTube有人介紹呢間 我哋就嚟試吓

味道❤️❤️❤️❤️❤️
抵食❤️❤️❤️❤️
服務❤️❤️❤️💔
環境❤️❤️❤️

💰晚餐人均~$185(唔收+1)
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
  • 煎蠔餅
2023-12-03 622 views
講起潮州打冷,我可能第一時間會諗起北角,今日嚟到相當近北角地鐵站嘅梅花村小館,店內壁畫相當豪邁奔放,唔知佢嘅滷水係咪一樣咁惹味呢?畀Menu上嘅鵝片鵝肝飯吸引,賣相平平,白飯偏濕軟,滷水較淡口,但佢嘅鵝片肉嫩而鵝肝鮮美,口感非常滿足,綜合嚟講值得一試。另外叫咗蠔仔粥,潮州粥嘅形式,冬菇、紫菜、方魚乾提供源源不絕嘅鮮味,而且蠔仔肉碎份量足夠,絕對畀佢海洋般嘅風味驚艷。唔少人食飯追求大大份,CP值高,但我哋覺得一餐食得簡單而隆重,足以令人回味萬分。嚟緊都會寫更多嘅食評,希望大家睇完follow我哋啦。

嚟緊都會寫更多嘅食評,希望大家睇完follow我哋啦。
2023-11-25 625 views
為朋友慶祝生日,有朋友推介這間潮州菜小館,於是訂了平日晚飯一張10人枱。小館面積不大,只放到大概4張4人枱及3張8-10人枱,似乎是家庭式經營,所以環境不算寬敞,而服務也不能期望太高。是晚我們叫了一窩胡椒豬肚湯、一窩蠔仔粥、10個小菜及一個甜品反沙芋。大家都覺得小館菜式水準都很好,尤其豬肚湯、鹵水鵝片、煎蠔餅、韮菜豬紅,而甜品反沙芋更是必食之選。豬肚湯的胡椒辣味十足,鵝片亦肉質嫰口。煎蠔餅雖只是一小碟,但啖啖吃到飽滿又大隻的蠔仔。反沙芋端出來則是熱度十足,甜味剛剛好(不像平時吃潮州芋泥那麼甜膩),外脆而內裏則是很香很香而軟度適中的芋頭,令人回味,以後再來光顧,我必定會叫這甜品。菜式之中比較失望的是豉椒炒蜆用的蜆壳大而肉少,又由於我們叫的豉椒炒蜆及豉椒鵝腸用的配料及獻汁都差不多,所以感覺比較重覆。另外小館菜單沒有常見潮菜炸蝦棗蟹棗,只提供炸蝦丸,味道及口感都不比傳統的蝦棗。不過整體小館的質素仍是不錯的。

胡椒咸菜豬肚湯
  • 蜜餞梅花骨
  • 煎蠔餅
  • 反沙芋
2023-09-20 1623 views
約左朋友仔食午餐,佢話想食潮州菜,於是我就帶佢黎呢度。佢話好肚餓,我話你想食乜就點啦,於是佢就放肆咁點咗四個餸, 一碗飯,真係好誇張,兩個小女子一個午餐食4個餸。🤪食潮州菜 ,鹵水鵝片當然少不了,煎蠔仔餅係招牌菜,梗係要食啦。欖菜肉鬆四季豆都好好食,最後一個,佢話好耐無食鵝腸,一定要食。😘四個餸一碗飯好快上齊 ,鹵水鵝片一啲都冇失望,鵝肉鮮嫩夠入味,加埋鹵水豆腐合哂胃口。蠔仔煎餅外脆內軟,點啲魚露味道鹹香鮮美,欖菜肉鬆四季豆,四季豆青青綠綠,欖菜肉鬆絕不馬虎,完全配合四季豆的味道,用黎送飯一流。👍最最最好味係豉椒炒鵝腸,簡直係天花板製作,鵝腸爽脆鮮味,加埋洋蔥鹹酸菜簡直係絕配, 兩個人食四個餸一啲都不多,加一碗飯剛剛好。埋單420蚊物有所值,這里的潮州菜冇得輸,老字號經得起考驗👍💯。

鹵水鵝片當然少不了,煎蠔仔餅係招牌菜,梗係要食啦。

2023-07-08 1410 views
只有兩人,點的菜式不多,而且需要搭枱。如果是4-6人來,可剛剛好坐一席。地道的潮州菜館。點了鹵水鵝片,大大碟,皮薄肉多。𧐢仔粥,一碗的份量以足夠二人食。有𧐢仔、少許方魚肉脆,紫菜,沒有太多芫茜,挺適合我最沒有潮州菜特色的是炒津白,但也可口。全部份量剛好。搭枱的情侶點了欖菜肉碎炒飯,看來也不錯。記得要喝茶的,要叫伙記改不要水,改茶。一頓簡簡單單的晚飯,整體來講不錯。

地道的潮州菜館。點了鹵水鵝片,大大碟,皮薄肉多。

最沒有潮州菜特色的是炒津白,但也可口。

全部份量剛好。搭枱的情侶點了欖菜肉碎炒飯,看來也不錯。

記得要喝茶的,要叫伙記改不要水,改茶。

一頓簡簡單單的晚飯,整體來講不錯。
2023-07-08
Type of Meal
Dinner
2023-03-13 1648 views
去了很多次,每次有國內外朋友來香港,都會帶他們來吃,每次都點差不多的菜,鹵水鵝,豬紅,小炒皇,凍烏頭,炒飯等,百吃不厭,朋友也會提出再次來吃,非常好,下次來要點其它菜試試
  • 卤水鹅片
  • 蚝仔粥
2022-10-26 1869 views
凍魚係潮州菜嘅特色, 而凍馬友係其中最好味的。 馬友肥美, 用少少鹽醃下, 蒸熟凍食, 點啲普寧豆醬, 非常惹味, 這裏的廚師好手勢 ,成條魚骨起咗, 除咗肚腩有少少骨, 其餘係啖啖肉, 極之鮮甜, 魚油豐富 ,一次滿足一個星期嘅omega-3。我哋又點咗蠔仔餅, 啲蠔好鮮嫩, 用蛋漿煎到燶燶地 ,點魚露食, 香口又鮮美, 外脆內軟, 好味又飽肚。有魚有蠔,少咗啲菜同肉 ,於是就點咗個欖菜肉鬆四季豆 ,欖菜鹹鹹地, 配埋啲肉鬆爆炒香四季豆,用欖菜肉鬆嚟送飯 ,極之惹味。😋
2022-01-29 1972 views
平時常來晚飯,沒有堂食晚飯,外賣也好。本著環保之心,我會帶食盒買外賣。這裡的外賣一點也不馬虎,飯菜現炒現做,拿回家都是熱的,廚師也用心,我吃得淡,每次都要求菜要淡些,廚師都做到合口味,謝謝。
2021-11-22 3069 views
推介正宗潮州滷水店🙌🏻#梅花村小館 平時西餐煎鵝肝就見得多,原來滷水鵝肝係咁正架😍呢間餐廳嘅滷水好入味,鵝肝入口即溶,鵝片每塊都切得好均勻,肉質鮮嫩、夠晒入味!鵝腸好彈牙,底下仲有滷水豆腐,豆腐好滑嫩!果然唔錯!難得嚟到食潮州菜,點都要試吓一啲特色菜式,今次叫咗潮式糖醋麵,廚師將潮州麵煎炒成薄餅,點上砂糖同埋醋,咬一啖入口味道酸酸甜甜,食落口感覺幾特別,有驚喜!😋😋另外推介富豪炒飯,未食已經聞到好香,炒得好夠鑊氣!味道亦十分好食👍🏼👍🏼最後亦係我最愛嘅甜品😍😍反沙芋!我一口氣食咗5舊🤤🤤呢間嘅反沙芋一直係我最愛嘅其中一間!芋頭夠腍,外面一層糖衣夠晒脆卜卜,每次嚟都一定必叫😋呢間餐廳啱啱裝修完,環境唔錯,好適合一大班人打冷!正呀😋
推介正宗潮州滷水店🙌🏻#梅花村小館

呢間餐廳啱啱裝修完,環境唔錯,好適合一大班人打冷!正呀😋
2021-11-18
2021-09-10 2424 views
真食評真介紹 早排做緊潮州美食介紹 多左好多網友比料介紹今次就去試下呢間打冷鋪2個人都可以打冷 走街坊小店路線 糖醋黃金伊麵  沒有鹼水味 煎到好香脆黃金色!加糖加醋食係最正既食法有D甜又有D酸好開胃又脆口滷水鵝 例牌份量 墊底係滷水豆腐 門口已經知佢滷水有料到聞到超級香 吃既時間都係一樣滷水香而不死咸肉質仍嫩有鵝肉香 豆腐滑而嫩入味店員推介滷水鵝腸問我地有冇興趣好新鮮岩岩滷好,咁就順便一碟啦鵝腸帶肥入口帶脂香鵝油肥而不油膩 滷水只係浸一浸唔會太咸 仍然帶點脆脆口感豬紅食落幾辣 底下仲有韭菜好脆綠爽口北角七姊妹道8號A地下消費$300評分7/10
真食評真介紹 早排做緊潮州美食介紹 多左好多網友比料介紹

北角七姊妹道8號A地下
消費$300
評分7/10
2021-08-30 739 views
特別喜歡吃潮州菜,每次都一定點鹵水鵝片,這裡的鹵水食物很出色,質,量都穩定,每台食客都必有一款,這裡的凍魚也很好吃,特別是凍馬友,今天人少,只叫了鵝片和攬菜肉鬆四季豆,飲飽食醉,滿足地回家。
2020-08-01 4378 views
今日去北角行街,因為都太耐沒外出了。老公帶我到這間他以前經常會和同事吃飯的地方。環境不太闊落,椅沒有椅背。侍應服務都幾好,應該是做街坊生意多。《糖醋黃金伊麵 》麵質好乾,沒有鹼水味,當加糖的時候,麵竟然沒有味道,我還是愛有少許油少許鹼水味的糖醋麵。《滷水鵝(例牌)》經過門口已傳來很香的滷水味,吃的時候依然有這種香味,而且例牌都有鵝脾位,肉質算嫩,豆腐滑而入味。《凍烏頭 》魚肉有鮮味又不會只有鹹味,不用點醬汁已覺夠味道。《雞蛋蠔煎》這個看就覺得燶和多蠔,但吃卻只有蛋味,不太覺有蠔肉。
今日去北角行街,因為都太耐沒外出了。

老公帶我到這間他以前經常會和同事吃飯的地方。

《糖醋黃金伊麵 》

《滷水鵝(例牌)》

《凍烏頭 》
魚肉有鮮味又不會只有鹹味,不用點醬汁已覺夠味道。

《雞蛋蠔煎》
這個看就覺得燶和多蠔,但吃卻只有蛋味,不太覺有蠔肉。