2015-04-25 871 views
星期五晚上,同朋友傾完正經事,去旺角搵食。到處都很多人,去到家樂坊地庫,人不太多。一行三人,決定食拉麵。喜歡豬豬紙巾,很可愛。點了二款小食1. 煎餃子其實跟韓國餃子味道一樣,只有五粒,頗貴。2. 特色雞翼剛好一人一隻,燒得恰到火候,配上特有醬汁,很想再來一隻呢。食完小食,到主角出場了,我們三人各叫了三款不同拉麵。這是我點的別府地獄辛辣湯拉麵(~$65)普通左啲,湯底好一般,又唔會話好正。友人點的2. 東京極上醬油拉麵(~$7x)友人點的3. 博多豬骨拉麵友人話很咸,不太好味,跟自己去超市買的味千湯包差不多。總結:結帳付了 $338說真的沒有甚麼特別,侍應叫了幾次也沒有人理,唯獨雞翼比較好食,其他一般。
星期五晚上,同朋友傾完正經事,去旺角搵食。
到處都很多人,去到家樂坊地庫,人不太多。

一行三人,決定食拉麵。

喜歡豬豬紙巾,很可愛。

點了二款小食
1. 煎餃子

其實跟韓國餃子味道一樣,只有五粒,頗貴。

2. 特色雞翼

剛好一人一隻,燒得恰到火候,配上特有醬汁,很想再來一隻呢。

食完小食,到主角出場了,
我們三人各叫了三款不同拉麵。

這是我點的
別府地獄辛辣湯拉麵(~$65)

普通左啲,湯底好一般,又唔會話好正。

友人點的
2. 東京極上醬油拉麵(~$7x)

友人點的
3. 博多豬骨拉麵

友人話很咸,不太好味,跟自己去超市買的味千湯包差不多。

總結:
結帳付了 $338
2015-04-24
2015-04-20 370 views
星期六同朋友去左旺角行街,行完潮流特區。見肚餓就係附近搵野食,去左家樂坊到食~見外面個裝修都幾好,就去試下食~我同朋友各人叫左一碗拉麵,我叫左墨汁拉麵,個樣都正正常常~味道都唔係難食,只係覺得有少少苦澀味道,麵質料就好一般~$85一碗都幾唔值~下次就唔會再食了!!到了結算,一共連加一就$191,我地比左$200,等左10分鐘都冇人找錢,我見格黎枱都係甘~都唔知係米有心唔找囉-__-''
見外面個裝修都幾好,就去試下食~
2015-04-18
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
某日同男友去左e間野食之前都已經食過幾次覺得唔錯男友嗌左個豬骨湯沾面 我嗌左個醬油牛肉拉面個沾面出到黎好似食緊海王粥咁 唔咸唔淡 仲要結達達 而且有小小異味個醬油拉面我真係好想問一句 師父你係咪放左雪糕落去整?難食都算 埋結要收我$200幾蚊你問心你值唔值e個價啊)?幾年前食到e加 真係愈整愈差 有人請我食都唔會再去見過鬼已怕黑若大家堅持要去 都係嗌番d普通野:豬骨拉面果d 比較安全p.s.我從來未寫過食評 亦懶得寫 今次真係諗番起都頂唔順:/
某日同男友去左e間野食
之前都已經食過幾次
覺得唔錯
男友嗌左個豬骨湯沾面 我嗌左個醬油牛肉拉面
個醬油拉面我真係好想問一句 師父你係咪放左雪糕落去整?
難食都算 埋結要收我$200幾蚊
若大家堅持要去 都係嗌番d普通野:豬骨拉面果d 比較安全

拉面/沾面
2014-09-14
2014-10-06 559 views
今午路經旺角家樂坊、被主打博多風拉麵的味吉拉麵館給引著我的視線,所以決定試食一番!店內裝修帶點日式居酒屋風格。黑墨豬骨湯麵、有漆黑黑的湯汁、卻沒有漆黑黑的墨汁味道!湯汁比較油膩又淡口。配料尚算足夠、有䓤粒、黑木耳絲和叉燒!鹽燒雞翅、燒烤時間控制得幾好、雞皮有小許燶但十分香脆、入口有小小咸雞汁味四濺。好味!中午顧客並非特別多,而且此湯麵是餐廳推介、應該好味道,唔明白點解湯唔熱?食完之後有點失落!

黑墨豬骨湯

鹽燒雞翅

2014-10-06
$100 (Lunch)
鹽燒雞翅
2014-08-27 783 views
星期六同老公買完模型後先發覺成十點鐘, 拿拿林去附近商場搵野食。  味吉拉麵館唔使等位, 拿拿林攞位入去坐低叫野食, 點了醬油湯牛肉拉麵加糖心蛋、 豬骨沾麵、 蟹子沙律和燒豬頸肉。醬油湯牛肉拉麵加糖心蛋糖心蛋熟左DD, 唔夠流心。  半生熟粉粉地既牛片食落都有牛味, 但的而且確瘦左少少都唔會太靭。  個湯味道咸咸地都不過不失。豚骨沾麵這個沾麵個湯都幾咸, 因為個湯用黎沾麵食, 所以個湯調較得較稠。  當D麵一沾完湯後, 成住麵變得好咸好重口味。  除了用咸來形容湯底味道外, 都難以用更貼切的詞語來形容個湯。   豚肉骨半肥瘦, 都幾香口。燒豬頸肉小食 呢個小食都十份值得推介, 豬頸肉燒既生熟程度剛剛好, 唔會過熟而乾靭。  咬落去有D彈牙多肉汁, 沾少少醬汁都好好味。蟹子沙律~ 同平日一樣, 普普通通不太大特別。

醬油湯牛肉拉麵加糖心蛋
醬油湯牛肉拉面
豚骨沾麵
豬骨沾麵
燒豬頸肉小食

蟹子沙律~ 同平日一樣, 普普通通不太大特別。
2014-06-28
醬油湯牛肉拉面
豬骨沾麵
2014-08-23 602 views
星期六行旺角,行到攰想坐得舒服D,黎左味吉試拉麵⋯因為天氣很熱,比佢個蘋果酒配炸雞吸引左,蘋果酒又涷又香,配炸雞加紫菜蔬菜餅非常好味,就算熱氣也要豪一豪,結果和男友再encore多一支蘋果酒^但拉麵卻平平,豚肉太厚太肥,望到未食先飽。湯底豬骨味不夠,而且有些太咸,配料沒甚特別,而且隻溏心蛋十分細,加錢加得不太抵。沾麵比拉麵更咸,完全食不到其他料的味道。總結是,當味吉是居酒屋,食小食加酒便好,食拉麵都係返達磨丶拉麵來丶或䐁王啦!
星期六行旺角,行到攰想坐得舒服D,黎左味吉試拉麵⋯

沾麵比拉麵更咸,完全食不到其他料的味道。

2014-08-23
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
  • 蘋果酒、紫菜蔬菜餅
2014-07-09 654 views
今晚,一人在旺角味吉拉麵館吃晚餐, 點了一個有半隻薑蛋和幾片叉燒的拉麵, 豬骨湯底,名唔記得lu…因為我不太喜歡拉麵所以轉了烏冬,但要加$15, 我都唔知原來烏冬值錢過拉麵咁多添=.= 另外侍應哥哥話今天豆腐特價$15一碟,也點了一份。豆腐是正常味道,有3件。烏冬來了,賣相普通...最重要是湯底,但一飲啲湯就發現湯入面有一種很重的豬羶味!唉~~~薰蛋的蛋白太生,又無薰味,埋單$135,之前冇睇清楚價錢,原來拉麵是$85一碗!!!如果非常美味我唔介意,但真係唔得囉!
2014-06-30
Waiting Time
8 Minutes (Dine In)
2014-06-07 835 views
今日放工早到旺角, 7點已在家樂坊都未有等位人潮, 諗緊食18GRAMS定係呢間, 最終決定呢度啦!!入到去都仲係不太多人, 卡位幾大幾好呀~~ 不過我地得兩個人冇得坐卡位!!!!我ORDER左個極上醬油湯底本格美國牛肉拉面加粟米, 老公叫左個豬骨湯叉燒拉面加糖心蛋, 冇見野飲口呀, 冇咩興趣~!黎到個碗真係超大, 顯得碗面好似好小咁!!~我個碗D牛肉黎個時真係半生熟咁, 試下個牛真係好有牛味WOR, 好似食緊扒咁, 不過都係UN左小小, 可以林D就更加好!! 試下個醬油湯, 真係好咸呀.......本人已經好愛重口味O既野食, 但都覺得好咸呀........仲覺得有小小食緊出前一丁O既感覺........失望!!老公個個豬骨湯就不過不失, 都OK啦, 又估佢唔到D叉燒咁軟林林幾好味WOR~ 而且個糖心蛋也不錯!!

黎到個碗真係超大, 顯得碗面好似好小咁!!~

極上醬油湯底本格美國牛肉拉面
豬骨湯叉燒拉面加糖心蛋
Other Info. : 呢間野係POKKA集團其下之一, 但係食物質數同POKKA CAFE比真係差幾遠LAW!
2014-06-06
2014-04-28 1042 views
入場睇戲前,先醫肚。都唔知點解,竟會去了味吉,食拉麵。大概是時間緊迫,不再選擇。先揀碗特濃豬骨湯拉麵,湯底和叉燒都是普通貨色,沒出什麼問題,所以也沒有投訴。只是麵條,一舊舊的,都未煮得開,是有點令人失望。加款小食,鐵板牛舌,說是新登場的。出來是熱騰騰,有點炸蒜鋪面,都幾惹味,只是牛舌有欠彈牙的口感,總覺差一點點。查實不算太滿足,但要先埋單,趕住入場,睇完戲再食下午茶吧!
入場睇戲前,先醫肚。

查實不算太滿足,但要先埋單,趕住入場,睇完戲再食下午茶吧!
2014-02-24 1215 views
今次是第二次去了,可能第一次去時,我還未食過其他拉麵店o既拉麵,所以覺得呢間都算ok,但當我試過一風堂、將軍拉麵後,再去食返呢間,就覺得呢間真係唔好食,湯底唔夠味,d叉燒雖然係大塊,但又冇味,仲覺得個質感好硬!不過佢個杯水蜜桃梳打又實係幾好飲o既~~
不過佢個杯水蜜桃梳打又實係幾好飲o既~~

豬骨湯拉麵
抄野菜
水蜜桃梳打
2014-02-16
$140 (Tea)
水蜜桃梳打
2013-12-27 888 views
今日時間不多,聽人講味吉拉麵都不錯,就諗住去試下啦去到門口,見到拉麵有咁多選擇,已經心知不妙... 好食既拉麵舖通常都係專攻豚骨湯底或者醬油湯底,呢間做晒兩樣都知死... 仲要個名同另一間連鎖拉麵店一樣用「味」字開頭,我心諗:__ 入到去,叫左個吉列豬排豚骨拉麵... BINGO!D麵就同d稍微貴價少少既即食拉麵基本上一樣。個吉列豬排就一般啦。個湯底... 唉,個menu仲要話咩係濃郁湯底,我真係笑而不語。諗住落個辣粉快快趣哽埋佢算數,點知落左幾廿羹都無味 sosad其實係咪咁唔好味呢,又唔係,但係個價錢就真係好唔好味囉!88蚊碗麵,去一風堂都得,豚王一蘭都係貴少少,你整碗味千拉麵比我,我唔好返去自己煮營多經濟又實惠...最後,其實餃子反而不錯。不如考慮轉做餃子館算啦 lol
今日時間不多,聽人講味吉拉麵都不錯,就諗住去試下啦

最後,其實餃子反而不錯。不如考慮轉做餃子館算啦 lol
2013-12-26
$100 (Tea)
唔知大家知唔知, 家樂坊地庫有好多食野既地方呢?  今次我要講既係"味吉拉麵", 呢間分店都黎食過幾次~ 起旺角黎計, 叫做"OK LA"食過幾次, 今次D厚切豚肉最難忘,  特別大同厚, 一層肥膏, 一層豬肉, 烹調時間夠晒, D肉好林, 加埋入口即溶既油香~~ 正!呢到地方算大, 坐得都幾舒服~~~* 呢個"豬"LOGO , 我好LIKE AR, SO CUTE ''3件''厚切豚肉拉麵 (博多極濃豬骨湯底) $78-"  如果你地唔想食咁多, 可以要''1件''厚切豚肉拉麵 就$58-我幾大食GA, 所以當然要"3件"啦  今次我要試D未試過既湯底~ 就叫左 ''3件''厚切豚肉拉麵 (札幌明太子極濃麵豉湯底) $75"我自己本身就幾鍾意食明太子既, 但配拉麵到食就真係第一次 @.@ 不過有不足之處, 加左入湯到, 因為會沉晒起底, 係食唔到D明太子架-,-""湯底麵豉味唔夠香濃呀, 而加左粒牛油, 的確幾香~ 湯底方面有待改進, 次次食完都會覺得比較口渴~ "本格美國牛肋肉 (東京極上牛骨醬油湯底) $88" 牛肋肉份量唔少, 加埋D脆蒜同醬汁, YUMMY~ 牛骨醬
唔知大家知唔知, 家樂坊地庫有好多食野既地方呢?

食過幾次, 今次D厚切豚肉最難忘,

厚切豚肉
呢到地方算大, 坐得都幾舒服~~~*

''3件''厚切豚肉拉麵 (博多極濃豬骨湯底) $78-"

我幾大食GA, 所以當然要"3件"啦
''3件''厚切豚肉拉麵 (博多極濃豬骨湯底) $78-
今次我要試D未試過既湯底~

(札幌明太子極濃麵豉湯底) 所配既明太子
"本格美國牛肋肉 (東京極上牛骨醬油湯底) $88"

牛肋肉份量唔少, 加埋D脆蒜同醬汁, YUMMY~ 牛骨醬油湯底比較清~ 有牛骨味, 但不是我喜歡的, 都係大愛豬骨湯底~
本格美國牛肋肉 (東京極上牛骨醬油湯底) $88
麵質合格, 吸到個湯底D味入去~~ 鹼水味唔會太多, GOOD~
拉麵
以前拉麵都就只得醬油 & 豬骨湯味~

宜家就越黎越多元化~~ ^^ 岩晒鍾意試新野既我~~

我好鍾意食拉麵架, 希望可以起香港有更加多出色又真材實料既拉麵店~~!!!
Other Info. : 呢到D叉燒偏瘦, 食起黎會比較乾身, 所以黎呢到我會食"厚切豚肉"~ 如果怕肥, 唔鍾意食肥膏既野, 就可以試下牛肋肉^^
2013-09-26
''3件''厚切豚肉拉麵 (博多極濃豬骨湯底) $78-
本格美國牛肋肉 (東京極上牛骨醬油湯底) $88
2013-09-09 540 views
是日晚餐飯友想食拉麵,就如佢所願啦~我點左叉燒醬油湯拉麵,老實講,如果味吉想成為大眾食堂,呢個水準已叫合格但如果想成為驚天地、泣鬼神既殿堂級拉麵icon,就仍需努力啦味道普通,無乜驚喜的普通醬油湯底,鹹鹹地;麵質超級一段,填肚OK賣相沒特別,幾塊叉燒、玉子、配料麵上,即係普通麵一碗 (<-- open rice要求我寫賣相的)價錢方面,$85/碗 (未加一),我就覺得性價比唔高啦...
是日晚餐飯友想食拉麵,就如佢所願啦~

2013-09-05
2013-09-04 391 views
味吉係香港都黎講都算多分店,我都幫襯過佢其中3間分店,拉麵水準比較平均,所以我多數都係食拉麵,今次都唔例外! 時間仲早晚上6點半左右唔算多人,不過冷氣開得有d大,位置又窄,隔離講咩都可完全聽到,而且服務員態度都一般,要求加熱水,只加一杯,另一杯無加到! 好快5分鐘就有拉麵食,我倆同樣叫豚骨湯底,不過唔同材料,湯底唔太鹹幾好,麵質剛剛好唔太”林”,豚肉/叉燒3大件抵食好味,半蛋糖心蛋係細d,不過好好味,另外鍾意蔥味就啱哂,真係幾多蔥,桌上仲有蒜蓉可加,蒜蓉及蔥令湯底更香噴噴!
蔥味叉燒拉麵(3件叉燒)
豚肉拉麵(3件豚肉)
蔥味叉燒拉麵(3件叉燒)
豚肉拉麵(3件豚肉)
2013-08-28 18 views
本人喜歡食麵,經過家樂商場,見到有間味吉,所以去試食下。入到去得幾枱人,可能係落場時間啦。地方算大。叫左碟餃子,冇咩特別,冇咩肉汁,味道算一般。叫左叉燒拉麵,有厚有薄叉燒,我同個朋友分別叫左2款叉燒,都係豬骨湯。厚身叉燒似腩肉,唔算好好味,反而湯底有驚喜。味道適中,又唔會太淡,食到有豬骨味,真係ok。不過麵有d"簡"味,呢度有d要改善下,總括ok.會再黎食。
本人喜歡食麵,經過家樂商場,見到有間味吉,所以去試食下。
入到去得幾枱人,可能係落場時間啦。地方算大。
叫左碟餃子,冇咩特別,冇咩肉汁,味道算一般。

Other Info. : 環境ok..牆paper 幾特別,味吉味吉字去整。
2013-07-24
Dining Offer