麵心國もと

Mengokoro Kunimoto
Restaurant: Mengokoro Kunimoto
Terms & Details:
2 day(s) ago 0 views
小編:在此澄清我是自費吃飯。而且是路過入內,並沒預先安排。謝謝。看到很多貌似專業的食評在評論裡,心裡有點忐忑。結果太開心了,超級好吃的粗麵沾麵。湯給我的感覺是淡淡的但又莫名的有深度。(周月對比下比較鹹和濃烈)。沒有吃出蒜味但之後下午嘴裡是有蒜頭味道的(要開會的請注意)。粗麵質地非常好,彈牙。夠吃所以沒有問是否真的能免費加麵。叉燒應該是一塊雞肉一塊燒香了的豬腩。湯裡也有小塊的豬肉和軟骨。豬肉是上等的,肥肉入口即化。唯一美中不足是加湯不夠熱。但同時想讚,加湯後廚師又很細心的加了蔥花。過了幾天還在回味。要回去試試湯麵。

過了幾天還在回味。要回去試試湯麵。
普通沾麵$98加溫泉蛋$10
普通沾麵$98加溫泉蛋$10
6 day(s) ago 0 views
我永遠都對新嘗試充滿熱情。今次我同幾位朋友走進位於灣仔嘅「麵心國」,嚟感受一下佢地嘅拉麵魅力。環境方面,店內走簡約風,都幾舒服同清新。👀首先黎到我哋枱嘅係 ♥️♥️♥️醬油拉麵(慢煮雞,醬油叉燒)♥️♥️♥️。湯底裡面,包含咗濃郁嘅雞湯同魚介湯,味道厚實但又唔會遮蓋魚介鮮味。慢煮雞同醬油叉燒兩種肉嘅配搭,簡直係人間絕配!特別係叉燒,入口即溶,香滑美味!😋我哋繼續嘗試嘅係 ♥️♥️♥️醬油撈麵 (碎肉,叉燒)♥️♥️♥️。選用嘅粗身煙韌拉麵配合生蒜同蔥油,一入口,直接令所有味蕾大醒!每一口都能吃到拉麵嘅麵感同香氣,而叉燒同碎肉嘅美味,更係一種享受!如果你想嘗試别樣的拉麵,呢款醬油撈麵係你的必試之選!👌最後再提一提,♥️♥️♥️唐揚炸雞♥️♥️♥️外皮酥脆,雞肉鮮嫩。每一口都飽滿雞香,若配上一杯清酒,簡直完美!😍嚟到麵心國,無論用餐環境定係食物味道,都絕對唔會讓你失望。如果你都同我一樣愛好美食,又有一顆敢於嚐試新鮮事物的心,那就千萬唔好錯過呢間餐廳!🥳👍 我對麵心國嘅美食絕對滿意,期待下次再來嘅時候,可以發現更多美味驚喜!😉💕
🥳昨日我同幾位老朋友約咗去呢間位處灣仔嘅日本麵店食飯,「麵心國」名字簡單直接,齊齊去試吓。雖然現今拉麵店林立,但係佢嘅獨特口味同誠意服務係一試難忘。先講返店內環境,木紋設計營造出溫暖同舒適嘅氛圍,令人心情舒暢,好似返到日本咁。🌸💖 醬油撈麵,佢哋嘅「醬油撈麵」選用粗身拉麵,煙韌有彈性,亦加入了蒜油和醬油調味,再撒上豐富嘅配料:蒜、葱、洋葱、竹筍和鰹魚粉等等,嚟一碗滿載嘅精緻菜餚,實在係人間美味。另附嘅魚湯,可以加喺麵裡邊混合吃,或者分開食,隨你喜愛喇!🤤💖 特濃蕃茄拉麵(雞,慢煮豬,芝士)再嚟就係一款少見但食好好嘅「特濃蕃茄拉麵」!雞肉熬成嘅湯底加入濃郁嘅蕃茄醬,味道細膩卻又帶點小清新;而與蕃茄醬完美結合嘅雞肉,兩者已經係好似「天作之合」咁。當然,我哋唔可以忽略嗰打慢煮豬同芝士,整個組合令人食指大動,真係大開眼界!🌟💖 薯仔沙拉最後我哋試咗一款休閒小食 —— 薯仔沙拉!啲薯仔滑溜溜,配上蛋黃醬和蔬菜,清新爽口,既可以喺主食之前開胃,又可以清新口感,簡直係點都唔會踩雷嘅美食!😋最後我想講講佢哋嘅服務。每個店員都面帶微笑,樂於助人,而且他們對每款餐點都了如指掌,真係讓人心裡暖暖的。🤗要總結
要總結,我認為當嚟到「麵心國」,無論係想食味道濃郁嘅醬油撈麵或者偏好鮮爽感官享受嘅特濃蕃茄拉麵,佢哋都一應俱全。每款食物都有自己嘅特色,定能滿足你嘅味蕾!隨時拉埋你嘅朋友一齊,嚟到呢度共享一個美好嘅飲食體驗!😊🎉
每次走進呢間日式拉麵餐廳,無論風霜雨雪,我都似乎能感受到熱情洋溢嘅笑容同溫暖嘅食物🍜,香氣撲鼻,讓人食指大動。今次我要介紹幾款新出嘅菜式,令人驚豔無比,味覺都感到滿足同感動。首先,得嚟呢間餐廳我先食過特濃蕃茄拉麵,湯底呈現深紅色澤,加入咗慢煮豬肉、雞肉和芝士,令湯底更為滑順濃郁,食落隻雞滑嫩唔柴,慢煮豬肉又鮮嫩多汁,而芝士則為雞肉增添咗豐富嘅口感。湯底同麵條、雞肉及豬肉嘅完美融合,給人一種超凡嘅享受👍。接著就有呢款美味爆表嘅煎餃子🥟!聽啲煎餃子嘅”噼啪”聲,真係夠吸引!咬一口,餃子皮香脆,內部餡料味道醇厚,配合特製醬汁,簡直係美妙絕倫,令人無法抗拒!最後,我黎到咗個人心頭好:薯仔沙拉。薯仔經過烹煮,質感柔軟,加入特製沙拉醬汁製作,堪稱絕配。食落口既有薯仔本身嘅香味,又有特製醬汁嘅獨特味道。每一口都帶有令人感動嘅滋味,令人欲罷不能👏。無論你食過幾多間日式拉麵餐廳,我都相信,你一定未試過我今日介紹嘅呢幾款特色菜式。如果你想覓食一間既有特色又美味嘅餐廳,呢間日式拉麵餐廳一定係你嘅最佳選擇!轉個彎,走到呢度,體驗呢幾種特色嘅美食,我保證你一定會愛上佢!😍😊👍
這度我同老友發現咗灣仔一間叫做-麵心國嘅日式拉麵餐廳,於是我哋決定嚟試試佢哋美味嘅拉麵。🍜🌟入到餐廳,先有舒適嘅環境接待我哋,我哋已經期待不已。同時,佢哋嘅服務員都細心有禮,使到我同老友覺得非常體貼 😌💖。我哋首先揀咗沾麵😋,配啲雞同醬油叉燒。畀我印象最深刻嘅就係沾汁🥣🍜,以一般店舖嘅稠身沾汁相比,佢哋用魚湯加入蒜油,調成得薄身嘅沾汁,香氣濃厚。同時,配上較細嘅麵條,更易掛住沾汁,每一口都充滿驚喜,絕對係夜宵嘅好選擇。🌟👌接著,我哋試咗鹽味拉麵😋,配上慢煮豬同慢煮雞。湯底清澈醇厚,配以美味嘅慢煮豬和慢煮雞,味道鮮美,每一口都充滿滿足感。我哋個個都意猶未盡,真係想再來一碗。🐔🐷😍佢哋將每一道菜都做得極致,令到我哋享受到飲食嘅樂趣。😊💞總體黎講,拉麵和服務都值得我哋再次光顧。我哋會推薦俾所有愛好日式拉麵嘅朋友👍
佢哋將每一道菜都做得極致,令到我哋享受到飲食嘅樂趣。😊💞
香港嘅日式餐廳五花八門,各有特式。但如果我要揀選一間最獨特嘅餐廳,我絕對會揀呢間以魚湯沾麵出名嘅拉麵店。同一般拉麵店不同,呢間店以薄身魚湯沾汁同幼身麵條吸引食客,令人一試難忘。每一口都帶出日本特有嘅簡單同純淨。我想今次食評會令大家改觀⭐️。首先,我要介紹嘅係呢款眾人期待嘅魚香沾麵🍜。佢嘅湯底乾淨清爽,採用新鮮魚湯同蒜油調成,薄身嘅特性使魚香味更為突出。而伴隨嘅麵條更為柔滑,簡單嘅滋味下藏著豐富嘅口感層次。呢碗沾麵真係好食到可以一直再續杯啊!我再講講呢款著名嘅醬油叉燒😋。叉燒經過慢煮,肉質鮮嫩,配上自家製作醬油,味道深厚有層次。放入口中,叉燒嘅味道在口腔漫延開來,跟沾麵搭配下更為突出嘅魚香,真係與眾不同,好食到讓人回味無窮。無論你喜歡咩類型嘅拉麵,呢間餐廳都一定會俾你驚喜。沾麵嘅清新味道,同各種色香味俱全嘅食物,一定會讓你流連忘返,愛上這裡。我期待你喺食物中尋找到你嘅滿足感,同我一起感受這份獨有嘅日式風情。🎉😍👍🍜
2024-05-02 0 views
雖然得12個座位,但係一位難求,叫左鹽味拉麵同沾面,鹽醬、油脂,同鷄湯的結合,分佈到每一條拉麵上,一啖香味充分發散係個口度,面既硬度都剛剛好,豚肉煮得好冧,加上加坐柚子皮,升高一個層次,好好味!
2024-03-11
隱身於灣仔繁榮鬧市中,位於人潮匯集之地嘅「麵心國」,就好似一個美味嘅精靈,靜靜等待著我哋嘅發掘。呢一次,與三五知己一齊,為咗品嘗出色嘅拉麵而來。🍜😊👬👉🏻👉🏻👉🏻醬油拉麵。慢煮雞,加上醬油叉燒,每一種配料都詮釋緊佢獨特嘅風味。湯底採用雞湯同魚介湯混合建立,再淋上自家特調嘅醬油同蔥油,每一口感覺都係噴香。特別提的是,雞湯用上20公斤雞肉和雞骨熬煮滿6小時至。進入口中,濃郁嘅雞湯與鮮甜嘅魚介湯完美結合,湯底味道醇厚,更令餐點增色不少。😋👍👉🏻👉🏻👉🏻鹽味拉麵,搭配上慢煮豬和雞胸叉燒,相當豐富。湯頭清澈醇厚,加入自製鹽醬和雞油,麵和料都淋上貝柱油,一口食落去真係食之有味呀。選用粗身拉麵,口感Q彈,加上鮮嫩嘅慢煮叉燒和雞胸,就已經充滿期待。食落去只覺得滑緻順口,整個豐富得嚟又唔會過膩,真正做到鹽的極致。👏🏻😍真係感動到呢幫街頭巷尾成日掛住口水嘅食客。如果你係一個愛食嘅人,特別鍾意嚐試各種美食;或者你想在這繁囂城市中,尋找一個安靜享受美食嘅地方,嚟「麵心國」一定冇錯。😌🌟
今次想同大家分享一間我同朋友發現嘅日式拉麵店。呢度嘅環境好舒服,服務好;最重要嘅就係呢度嘅拉麵質素一流,味道深深鎖住喺口腔裡面🍜😍😆鹽味拉麵食過咁多種拉麵,呢度嘅鹽味拉麵湯頭清而唔白,鹹中帶甜。加上慢煮豬同雞會喺口腔裡面爆發出不一樣嘅香味。尤其係配上咗自家製鹽醬、雞油和貝柱油,每一口都吃到食材嘅新鮮同美味,無法抗拒!👍😋😆特濃蕃茄拉麵接下來就係特濃蕃茄拉麵,蕃茄湯當底,再加上豬肉、雞肉和芝士,一碗豐富的拉麵就咁完成咗。湯底既鮮甜又香濃,撈麵時亦充滿了濃郁的蕃茄香味,每一口都好像在講述一個鮮美的故事!🍜🍅😁😆唐揚炸雞呢度嘅唐揚炸雞外皮酥脆,內裡肉質鮮嫩,食落口有股醬油香,一口接一口,完全停不下來!🐔🍗😍😆薯仔沙拉喺蔬菜裡面潛藏著無窮無盡嘅驚喜,並帶有濃郁的蛋黃醬香味,讓人吃後回味無窮。🥔😊總括嚟講,呢間日式拉麵店無論係環境定係服務都令我滿意。最重要嘅係,入到口裡面嘅每一口都好似在講述一個過癮嘅故事,對於追求質素嘅你,一定要去試下喇!😍💕🎉
😆鹽味拉麵
😆特濃蕃茄拉麵
😆唐揚炸雞
😆薯仔沙拉
今次,我想同大家分享一間位於香港某隱世角落嘅日式拉麵店。🍥首先🔥 - #醬油拉麵(慢煮雞,醬油叉燒)我試過數之不盡嘅拉麵店,但係這家小店嘅醬油拉麵,才係我一路以來食過最有特色嘅拉麵!把多達20公斤雞肉和雞骨熬煮六小時,加入獨特製法調製嘅魚介湯,再塗上醬油和蔥油,形成一碗湯底深厚、鮮嫩可口嘅拉麵!🍜每一啖,都吃到濃郁嘅雞湯與魚介鮮味相融,總是讓人懷念再三。😋🎉其次🔥 - #醬油撈麵(碎肉,叉燒)另一個必試嘅美食就是他們精心製作的醬油撈麵啦!他們選用的是粗身拉麵,口感彈牙,再加上蒜油和醬油调味。麵上鋪滿了十種配料:蒜頭、蔥花、洋葱、竹筍、鰹魚粉和慢煮叉燒等,可謂品種豐富,每次吃都有驚喜。🤤最後,我想分享一下他們的服務。這家店的店員非常友善,每當客人有需要時,他們都會立刻提供協助,解答所有關於餐點的疑問。此外,他們還會主動關心客人的需求,時刻保證客人的用餐體驗。👍💖這家日本拉麵店都絕對值得一試!從食材選擇到料理技法,再到服務態度,該店都展現出了十足的專業和對美食的熱愛。希望下次再來嘅時候,可以見到你哋,與我一同共享這無與倫比的日本料理之旅。🤗💫💖
今次,我想同大家分享一間位於香港某隱世角落嘅日式拉麵店。🍥
灣仔街上,有間名叫「麵心國」的日式拉麵店。每次經過,都感受到佢嘅獨特魅力同一份淡然隱秘嘅氣質。今次我同三五知己閒時逛街,無意中發現咗呢間店,見佢排隊既人流絡繹不絕,就好想一試精彩。入到去,見到淨樸嘅日式風格,令人頓感舒適。😊坐下點菜,見到有「鹽味拉麵」同「醬油撈麵」之選,聽聞都幾受歡迎。最後,我地四個人都決定一試,就各自點咗一款。啱啱入口嘅「鹽味拉麵」,先來個驚喜!隻湯底清澈而醇厚,湯的一股甜美彷彿融化在口中,直達魂魄。再配上慢煮豬及雞胸叉燒,真係令人窩心喺舌尖尖。😋👍每一啖都飽含食材嘅鮮美,係一道讓人驚豔無比,流連忘返嘅美食。另一個菜單之選「醬油撈麵」就更加出色。拉麵煙韌而有彈性,上面鋪滿十種配料:蒜頭、洋蔥、蔥花、竹筍、鰹魚粉、叉燒等等,每一筷都帶出清新爽口嘅既視感,食落更是鮮香四溢。😍😋更令人無法抗拒嘅係,附帶的魚湯,你可以一邊撈麵,一邊加入湯湯,或者兩者獨立享用,令人停不下箸。當然,我地絕不會錯過佢地嘅煎餃子。肉餡鮮美,餃子皮香脆可口,滿口嘅香氣跟鮮美,讓人食指大動。😍其實,「麵心國」並不只有美食,同樣值得讚揚嘅係佢哋嘅服務。每一位店員都態度親切,面帶笑容,令人有種與家人共進晚
其實,「麵心國」並不只有美食,同樣值得讚揚嘅係佢哋嘅服務。每一位店員都態度親切,面帶笑容,令人有種與家人共進晚餐嘅感覺。餐廳內嘅氣氛都讓人感到舒服,讓人更加享受餐飲的同時,也感到心情愉快。😃😊
呢次嚟「麵心國」完全超出我哋嘅期望,佢嘅美食,友善嘅服務態度同舒適嘅環境,全部都讓人難以忘懷。朋友之間嘅閑聊,變得更加輕鬆悠閒。下次,我肯定會同其他朋友一齊再嚟,享用呢道拉麵風味嘅美食旅程。🎉🎉
出品精良、服務親切嘅日式拉麵餐廳向來為食客們提供美妙嘅味蕾體驗。今次我延續對美食嘅探索之旅,走進呢間日式拉麵餐廳,令我非常驚喜同感動😍。首先上枱嘅係無可挑剔嘅鹽味拉麵🍜。慢煮豬及雞肉製成嘅湯底,清清地渗入每一枝拉麵,同時擁有陣陣肉香味,口感順滑,深得我心。麵條較為粗身,咬落去又有韌度,配上鮮嫩嘅慢煮脢頭叉燒同雞胸叉燒,整體口感豐富,層次分明,簡直係滋味嘅綻放喔!¨̮緊接著,我來到咗精彩嘅醬油撈麵💯。粗身拉麵好有嚼勁,加入特製蒜油同醬油調味,味道醇厚卻唔膩口。麵上擺放嘅蒜蓉、蔥花、洋葱、竹筍等配料及慢煮叉燒等為撈麵增添非常豐富嘅口感同味道,撈麵非常有層次感,各種滋味在口中演奏起美妙嘅樂章🎵。呢間餐廳佢嘅每一款菜式都洋溢住創新同驚喜。食客可以感受到廚師對於每一款食物嘅用心同堅持,每一道菜都帶有深厚嘅日式風情。每一道菜都恰到好處,不論係份量定係滋味,都令人感到非常滿足同惋惜😊。走進呢間餐廳,您可以感受到極致嘅服務體驗和美妙嘅味覺享受。我相信,呢個少見嘅食物體驗,必定會給您帶來前所未有嘅感動。所以,如果你喜歡日式料理,呢間餐廳係你唔可以錯過嘅選擇。我期待您喺這裡可以找到心頭好,享受最美妙嘅味蕾饗
走進呢間餐廳,您可以感受到極致嘅服務體驗和美妙嘅味覺享受。我相信,呢個少見嘅食物體驗,必定會給您帶來前所未有嘅感動。所以,如果你喜歡日式料理,呢間餐廳係你唔可以錯過嘅選擇。我期待您喺這裡可以找到心頭好,享受最美妙嘅味蕾饗宴👍😊
作為一個拉麵控,我總係尋求新嘅嘗試👣。呢一日,我喺灣仔嗌到「麵心國」,一間日式拉麵餐廳。同我一齊嘅朋友都喺拉麵迷,我哋希望可以喺呢度感受到日本嘅拉麵風味🍜。🔴沾麵🔴佢哋用上雞同醬油叉燒做主料,湯底係以魚湯加入蒜油調成,而麵條係較細嘅款式,非常適合食落口感到湯底滿滿地沾係麵條上,食落口一個字—香😋🍜!完全係我鍾意嘅風味!而下一款就係每日只賣25份嘅🔴濃厚拉麵🔴只要你有幸食得到,定必要品嘗佢嘅美味🍜。同樣用上雞同醬油叉燒,令人驚艷嘅就係個湯底!濃厚嘅湯底瀉落口中,感覺繞口而過,令人一試成主顧!👍無可缺少嘅一道配菜就係🔴唐揚炸雞🔴,炸得恰到好處,皮脆肉嫩,而且油份適中,食落咁夠咬勁,無味道忘返😋🍗!整體嚟講,🔴麵心國🔴喺灣仔區算係一間價錢公道,食物質素同埋環境都頂呱呱嘅餐廳。值得一試嘅好去處。拉麵風味各有特色,讓人口味發揮空間大,個個都食得心滿意足。金色燈光下,同朋友一齊分享這愛嘅美食,實在覺得好幸福💓
港人對於拉麵嘅熱愛,應該係無人能及🔥!今次喺一間日式拉麵餐廳有咗好特別嘅體驗,日式料理嘅深度同魅力令我更加愛上佢😍。第一款菜式就係給大家介紹下濃厚拉麵,香港限定爾,每日只賣25份,顯得特別珍貴。慢燉雞湯混合醬油叉燒製作而成嘅湯底美味無比🍜,麵條韌度適中,再配上軟嫩多汁嘅肉塊,每一口都係享受。這款拉麵無論係色、香、味各方面都做得恰到好處,係香港限定實有其原因,值得您一試!接下來就挑戰下特濃蕃茄拉麵,店內串燒配美味蕃茄湯底,真係口齒留香😋。湯頭由雞湯製作,豐富而溫潤,再加上慢煮豬肉和芝士串,每一口都帶著肉香的濃郁,完全新鮮的味道。唔可以忽視嘅,當然就係唐揚炸雞🍗。每塊炸雞外皮酥脆,內裡嘅雞肉軟嫩多汁,一口香脆,一口鮮嫩,食起嚟簡直完美。加上特製嘅醃醬,又香又辣,實在令人回味無窮,一試難忘!這家店佢嘅每一款菜式都有佢特別嘅地方,都係一次次嘅驚喜。廚師們精心炮製,每一款食物都係一個完美嘅故事,食客們就像係走在探索嘅道路上,感受住每一個驚喜。係這裡,每一種原料都經過細心挑選,每一道菜都用心烹製,每一口都充滿驚喜,滿足每一種口味嘅需求👏。不論你喜歡邊一種口味嘅拉麵,都可以喺這個店度覓得滿足。到訪這
不論你喜歡邊一種口味嘅拉麵,都可以喺這個店度覓得滿足。到訪這間拉麵店,你可以體驗到家的溫暖和探險的樂趣,每一口都是一種享受,每一刻都是一種新鮮的驚喜。🎉🎉令你對日式拉麵有全新的認識,感受不同的日本風味,滋味滿分,絕對值得推介!👍😊
2024-04-24 31 views
今次嚟到灣仔這間麵心國,係身為拉麵控嘅我一直期待嘅地方,簡約卻不失日式風味嘅環境,令人倍感舒適💕。同身邊嘅三五知己一齊享受一頓美膳,無疑係最大嘅樂趣。😍 仲要朋友仔告訴我哋,呢度嘅食物質素同價格係完全匹配,絕對係物超所值👌。💕醬油撈麵(碎肉,叉燒)💕 選咗粗身拉麵,口感煙韌有嚼勁,撈麵醬料香味撲鼻,唔夠附上的魚湯可以即時補充,真心好食又獨特。麵上放有一系列配料,例如蒜、葱和洋葱等,搭配魚湯清新鮮美,口感豐富。特別推薦佢嘅慢煮叉燒,外層有焦香,內軟而唔肥膩,每一口都令我印象深刻🥰。💕特濃蕃茄拉麵(Special)(雞,慢煮豬,芝士)💕湯底以蕃茄為主,加入了雞肉、豬肉和芝士,湯鮮味十足,濃而唔膩。配上有彈性嘅拉麵,慢煮豬肉和雞肉肉質鮮嫩,一試就愛上佢嘅深厚滋味。完美地展示了日式拉麵的獨特風味,真的是人間美味!🤤💕唐揚炸雞 💕雞肉香脆鹹香,外皮焦脆金黃,肉質鮮嫩多汁,是單點或佐酒的好選擇,每一口都讓人欲罷不能啊!😋無論係食物嘅味道,定係環境同服務,都令人滿意之至,我都必須給予極高評價。麵心國絕對係香港既拉麵餐廳中的佼佼者,如果你係愛好日式料理嘅話,呢度絕對係不容錯過嘅好去處!不過要提醒大家係
無論係食物嘅味道,定係環境同服務,都令人滿意之至,我都必須給予極高評價。麵心國絕對係香港既拉麵餐廳中的佼佼者,如果你係愛好日式料理嘅話,呢度絕對係不容錯過嘅好去處!不過要提醒大家係繁忙時段可能會要等位,所以最好早點去。😃❤️