2024-02-01 131 views
🦋我好鍾意食蝴蝶酥😋呢個原味嘅蝴蝶酥仲係用稀少糖做架✅食入口好香脆👍牛油味香濃❤️食過一定會番尋味呀💯放假冲番杯茶🍵然後再打開食😛唔經唔覺蝴蝶酥一塊接一塊咁食😂自己都食咗半盒😍❤️亮點係佢地係無添加防腐劑👍所以絕對健康🦋可以放心食嚕💯包裝高貴又大方😍新年送禮一流呀🥳而且用料仲係咁健康添🎀送俾鍾意健康嘅朋友🌈佢哋一定會好鍾意呢🎁🚩Magpie Bakery 📍西環加多近街57號地舖

🚩Magpie Bakery

📍西環加多近街57號地舖
2024-01-04 150 views
🎀超好食蝴蝶酥堅尼地城西餐廳隔離就係自家品牌嘅homemade cookie同蝴蝶酥,之前食過都覺得好好食,超級酥脆又香口,🧈牛油味香濃記得佢地係用日本雞蛋、法國牛油、稀少糖製造,材料高級又健康啲,食落都冇咁重罪惡感🚩Magpie Bakery (西環)📍西環加多近街57號地舖
🎀超好食蝴蝶酥

🚩Magpie Bakery (西環)
📍西環加多近街57號地舖
2023-10-17 229 views
上星期同老公Happy Friday去咗Chill and Grill 撐枱腳食飯,臨走時見到餐廳有自家製曲奇同蝴蝶酥,即刻買咗盒我最愛嘅蝴蝶酥返屋企試🤩一打開已經聞到好香牛油味,食落口感好香脆鬆化,牛油味好香濃,仲要🚫無添加防腐劑,淨係呢樣已經加分👍🏼蝴蝶酥仲用咗稀少糖製造,再以低溫烘焙方式,咁就可以大大減低反式脂肪嘅產生,真係食多2件都無罪惡感呀👍🏼👍🏼下次去真係要試埋佢哋嘅曲奇餅呀😍

下次去真係要試埋佢哋嘅曲奇餅呀😍
2023-04-16 516 views
Magpie係Chill & Grill餐廳旗下嘅烘焙品牌之前已經試過佢哋嘅蝴蝶酥 香口鬆脆今次襯姨甥女生日就試埋佢哋嘅蛋糕🍰6” Summer Day / 360層次分明 用咗七種熱帶生果製成嘅蛋糕第一層 | 用咗新鮮椰子蓉打成嘅慕絲 | 輕盈又清甜第二層 | 芒果熱情果杏脯果醬 | 酸酸甜甜好清新第三層 | 斑斕蛋糕 | 蛋糕鬆軟 散發陣陣香味第四層 | 榛子脆脆 | 脆卜卜增加口感成個蛋糕嘅味道都balance得好好用料天然健康又好食 大人細路都好鍾意✨——————————————————推介度: 9/10——————————————————
Magpie係Chill & Grill餐廳旗下嘅烘焙品牌

——————————————————

推介度: 9/10

——————————————————
2023-03-13 400 views
又到一年一度老母親壽誕 當然要揀個好味蛋糕為女皇賀壽👸🏻之前食過大叔的愛取景餐廳Chill & Grill覺得十分唔錯 所以今次蛋糕就試吓佢旗下嘅烘焙品牌Magpie 🎂揀咗👸🏻最愛嘅芒果拿破崙🥭 酥皮薄脆鬆化 帶有牛油焦糖香氣 中間夾著香滑自家製大溪地雲呢拿吉士醬 啖啖濃郁香甜芒果味道中又有香草香氣 有豐富層次感🥰 拿破崙面層亦有其他生果同金箔作點綴 賣相好靚 啱晒生日打卡📸 除咗芒果之外 佢哋有其他口味嘅拿破崙 其他甜品都好似好吸引 等下次有人生日再試吓先😚

每逢有屋企人/朋友仔生日最頭痛嘅就係要諗買咩蛋糕 大型連鎖店嘅食到厭 網上嘅蛋糕小店蛋不勝數 睇到眼花撩亂 唔知點揀好嚟緊有屋企人生日 係朋友介紹下 食咗一間好好食嘅芒果拿破崙 食完覺得一定要推介比大家(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)ᴍᴀɢᴘɪᴇ ʙᴀᴋᴇʀʏ 係ᴄʜɪʟʟ & ɢʀɪʟʟ嘅分支 係餐廳裏面(餐廳係大叔的拍攝場地)ᴍᴀɢᴘɪᴇ除咗有售賣各種特色蛋糕 更有自家製作嘅人氣蝴蝶酥 手工曲奇等禮合 用嚟送禮一流!➺ 芒果拿破崙 ᴍᴀɴɢᴏ ᴍɪʟʟᴇ ꜰᴇᴜɪʟʟᴇ 6吋348一直未試過啲好好食嘅拿破崙蛋糕 依款蛋糕真係有被驚艷到 拿破崙分為三層 每層嘅芒果吉士都整齊咁排列住頂住上一層嘅酥皮吉士ᴄʀᴇᴀᴍ好幼滑 肉眼可見巨多雲呢拿籽 所以好香 而且甜而唔漏 ʕ •ᴥ•ʔ而無論蛋糕份面好多水果同芒果 水果好甜唔酸酥皮酥香鬆脆 呈金黃色 會見到一層層好分明就算雪起咗 切落去依然有清脆聲音 入口啖啖牛油香( ´▽`)整體而言好好食 好清新 唔會覺滯 覺得好食過平時係酒店買個啲蛋糕尺寸足夠6人份量 做有唔同口味選擇:芒果/抹茶/黑芝麻/朱古力士多啤梨佢地仲會送埋好靚嘅刀同蠟燭 性價比極高有興趣可以去佢地
每逢有屋企人/朋友仔生日最頭痛嘅就係要諗買咩蛋糕

一直未試過啲好好食嘅拿破崙蛋糕 依款蛋糕真係有被驚艷到

而無論蛋糕份面好多水果同芒果 水果好甜唔酸

佢地仲會送埋好靚嘅刀同蠟燭 性價比極高

有興趣可以去佢地@magpie.hk 到睇下 (預訂蛋糕記得預早3日前啊)

■ 名稱:ᴍᴀɢᴘɪᴇ ʙʏ ᴄʜɪʟʟ & ɢʀɪʟʟ
 地址:西環加多近街57號地鋪
■ 營業時間:12:00 – 22:00
2023-03-01
$340 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 芒果拿破崙
2023-02-28 261 views
朋友介紹西餐廳Chill & Grill創立嘅烘焙品牌 mag pie,提供各式各樣嘅蛋糕、手工曲奇、蝴蝶酥、馬卡龍等甜品🍮 咁啱媽咪生日就順便買咗個返去試試啦~ Summer Day 蛋糕以七款健康又罕有嘅熱帶生果而成,包括芒果、椰子、熱情果、杏脯、西柚、金柚同無花果~ 搭配新鮮嘅椰子蓉慕絲同斑斕蛋糕作為低層!慕絲質感十分輕型,感覺無咩罪惡感、蛋糕散發著淡淡嘅斑斕香氣,口感濕潤,唔會乾爭爭、芒果熱情果杏脯果醬酸甜適中,幾有夏日風味☀️ 另外仲有榛子脆脆增添口感!整體賣相精緻,色彩繽紛,水果元素老少咸宜,味道創新又多元化,屋企人表示十分滿意😌 下次試埋其他款式先~

2023-02-27 186 views
Summer Day💗雖然而家唔係summer🥳但呢款蛋糕真係好有新鮮感,好特別!佢哋想用咗七種生果,係七種呀!!真係好豐富 🙆🏻‍♀️(芒果/椰子/熱情果/杏脯/西柚/金柚/無花果用大量酸甜嘅熱帶生果,再配上新鮮椰子蓉嘅慕絲,令到成個蛋糕好Fresh😍唔會好甜而且慕絲仲好輕盈添😚再下一層就有班蘭蛋糕,非常香!最下面就有榛子脆脆,增加返整個蛋糕嘅甜度🖤本身我會以為自己唔鍾意呢個蛋糕🤣因為我好討厭食柚類嘅生果~ 但成個蛋糕意外地夾,味道好多樣化,非常豐富!就算有啲生果你唔鍾意食嘅話,都有好多其他生果做topping🤣所以其實都唔怕嘅~
Summer Day💗

同事生日,就買個蛋糕賀一賀佢囉💁🏽‍♀️➿ 8層咖啡歌劇院蛋糕 ($328: 6”)平日食歌劇院蛋糕都係一小舊,已經切成長方形既蛋糕,今次係第一次買一整個~ 唔知大家知唔知點解佢係叫歌劇院蛋糕呢?◾️最多人講既原因係因為佢正正方方既外形,好似巴黎著名歌劇院加尼葉,所以就咁叫喇~一層層既朱古力咖啡味蛋糕🍰,表面淋上一層薄薄既朱古力甘納許,再有金箔點綴,就係歌劇院蛋糕既特色~ 而Magpie既歌劇院蛋糕都有齊呢d元素,而且金色朱古力片下面仲放左一粒朱古力球令到佢變成一個立體既三角形,我覺得好似舞台上面有一個好華麗既三角琴🎹味道方面,同事非常之喜歡😆🙌🏽 無論係糕體、咖啡牛油忌廉,定係裝飾既朱古力片🍫甜度都適中!呢度既歌舞劇蛋糕更加加左榛子脆脆🌰 味道上冇違和感,又令口感更加豐富👍🏼不得不提,蛋糕刀都好高質!
同事生日,就買個蛋糕賀一賀佢囉💁🏽‍♀️
➿ 8層咖啡歌劇院蛋糕 ($328: 6”)

不得不提,蛋糕刀都好高質!

2022-11-02 309 views
𝑪𝒉𝒊𝒍𝒍 & 𝑮𝒓𝒊𝒍𝒍 旗下的烘焙品牌 - 𝑴𝒂𝒈𝒑𝒊𝒆師傅新鮮製作👨🏻‍🍳๑ 八層咖啡歌劇院蛋糕🥄 • $3286寸 - 份量絕對夠6-8人食🙌🏻頂層波浪紋朱古力甘納許🌊加上金色朱古力片💫非常典雅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)底層係朱古力脆脆加上三層朱古力咖啡味蛋糕片🍫☕️三層幼滑咖啡牛油忌廉☕️🧈食之前加埋焦糖脆脆🤏🏻味道層次好豐富🆙餐廳更貼心地附送一把精美切餅刀蠟燭 同手寫生日牌🎂✍🏻

師傅新鮮製作👨🏻‍🍳

๑ 八層咖啡歌劇院蛋糕🥄 • $328
6寸 - 份量絕對夠6-8人食🙌🏻
頂層波浪紋朱古力甘納許🌊
加上金色朱古力片💫
非常典雅(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
底層係朱古力脆脆
加上三層朱古力咖啡味蛋糕片🍫☕️
三層幼滑咖啡牛油忌廉☕️🧈
食之前加埋焦糖脆脆🤏🏻
味道層次好豐富🆙

餐廳更貼心地附送一把精美切餅刀
蠟燭 同手寫生日牌🎂✍🏻

今次訂呢個蛋糕超滿意😍又靚又好食😋 係堅尼地城人氣餐廳Chill and Grill 的餅房🍰今次就揀左八層咖啡歌劇院蛋糕,鍾意朱古力味既話就啱晒🍫拎餅個陣打開盒已經覺得好靚😍😍蛋糕底係朱古力脆脆,之後就係一層朱古力咖啡味蛋糕同一層咖啡牛油忌廉,質地好幼滑,每層都整到勁平均好靚!頂層有波浪紋朱古力,味道好濃郁😋仲有塊金色朱古力片,帶有華麗高貴的感覺😌最後有幾塊焦糖脆脆都好好食🥹大家都好鐘意🫶🏻
🔸6吋八層咖啡歌劇院蛋糕$328📍#MagpieBakery (#西環美食 #堅尼地城美食)西環堅尼地城加多近街57號地舖

🔸6吋八層咖啡歌劇院蛋糕$328

西環堅尼地城加多近街57號地舖
呢間西餐廳係大叔的愛嘅取景地點之一,餐廳門面以粉藍及粉紅💓為主調,夢幻得像一間糖果屋😍上次嚟食飯嘅時候,對佢自家烘焙品牌嘅拿破崙蛋糕已經一試愛上,適逢屋企人生日,今日就買左個6寸嘅宇治抹茶拿破崙慶祝🎉🔸宇治抹茶拿破崙 ($328)一打開抹茶香氣撲鼻🍵抹茶吉士整齊地排列著,伴上新鮮生果🍓作裝飾,蛋糕造型精緻三層酥皮呈亮麗的啡褐色,表層塗上焦糖,酥皮酥香鬆化🧈入口啖啖牛油香鬆脆的酥皮間,融合了自家製宇治抺茶吉士醬和日本紅豆鮮奶油,口感香滑😋每口也品嘗到抹茶回甘和幼滑的紅豆奶油,食落豐富了層次感。蛋糕大約足夠6人份量,記住要在3-6小時內享用🤣餅店還貼心附送切餅刀呢🤗另外仲有芒果、黑芝麻、朱古力士多啤梨味可供選擇🤤

🔸宇治抹茶拿破崙 ($328)

宇治抹茶拿破崙
堅尼地城海傍附近愈開愈多裝修別緻嘅餐廳,呢間西餐廳ᴄʜɪʟʟ & ɢʀɪʟʟ 門面以粉紅同粉藍為主調💘,俾人一種夢幻又甜蜜嘅感覺,最近朋友講先知呢到原來係拍攝大叔的愛場景嘅西餐廳😆我哋一入去就俾個超大嘅溫室蔬菜櫃同蛋糕櫃吸引目光👀佢哋旗下嘅烘焙品牌 ᴍᴀɢᴘɪᴇ 出品嘅豆乳芝士蛋糕超級色彩繽紛🌈價錢又唔算貴,所以就買左比勁鍾意食ᴄʜᴇᴇꜱᴇᴄᴀᴋᴇ 嘅屋企人!𝐒𝐭𝐞𝐩𝐩𝐢𝐧𝐠 𝐢𝐧𝐭𝐨 𝐂𝐡𝐢𝐥𝐥 & 𝐆𝐫𝐢𝐥𝐥 𝐫𝐞𝐬𝐭𝐚𝐮𝐫𝐚𝐧𝐭, 𝐈 𝐜𝐨𝐮𝐥𝐝𝐧'𝐭 𝐡𝐞𝐥𝐩 𝐛𝐮𝐭 𝐜𝐚𝐬𝐭 𝐦𝐲 𝐞𝐲𝐞𝐬 𝐨𝐧 𝐭𝐡𝐢𝐬 𝐟𝐥𝐚𝐦𝐛𝐨𝐲𝐚𝐧𝐭 𝐭𝐨𝐟𝐮 𝐜𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞𝐜𝐚𝐤𝐞 𝐠𝐚𝐫𝐧𝐢𝐬𝐡𝐞𝐝 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐜𝐨𝐩𝐢𝐨𝐮𝐬 𝐚𝐦𝐨𝐮𝐧𝐭𝐬 𝐨𝐟 𝐦𝐢𝐱𝐞𝐝 𝐛𝐞𝐫𝐫𝐢𝐞𝐬, 𝐟𝐫𝐮𝐢𝐭𝐬 𝐚𝐧𝐝 𝐞𝐝𝐢𝐛𝐥𝐞 𝐟𝐥𝐨𝐰𝐞𝐫𝐬.🍒🫐🌸🌼𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲 豆乳芝士蛋糕 $𝟮𝟴𝟬 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬) (𝟲吋)芝士蛋糕質地好滑,口感輕柔細綿,一啲負擔都冇😌豆乳同芝士絕配,餘韻帶淡淡豆香🤍🤍最令我驚喜係蛋糕面頭嘅新鮮雜莓同芒果粒好甜,一啲都唔酸!中和返濃厚芝士,將味道進一步昇華🤤𝙏𝙖𝙠𝙚

𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗖𝗵𝗲𝗲𝘀𝗲𝗰𝗮𝗸𝗲
豆乳芝士蛋糕
$𝟮𝟴𝟬 (🌟𝟴.𝟱/𝟭𝟬) (𝟲吋)

𝙏𝙖𝙠𝙚 𝙖 𝙗𝙞𝙩𝙚 𝙤𝙛 𝙩𝙝𝙞𝙨 𝙬𝙝𝙞𝙩𝙚-𝙡𝙖𝙮𝙚𝙧𝙚𝙙 𝙨𝙞𝙡𝙠𝙚𝙣 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚𝙘𝙖𝙠𝙚 𝙖𝙣𝙙 𝙮𝙤𝙪 𝙘𝙖𝙣 𝙨𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧 𝙖 𝙨𝙪𝙗𝙩𝙡𝙚 𝙗𝙪𝙩 𝙘𝙤𝙢𝙥𝙡𝙚𝙭 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧 𝙩𝙝𝙖𝙩 𝙞𝙨 𝙝𝙖𝙧𝙙 𝙩𝙤 𝙥𝙞𝙣 𝙙𝙤𝙬𝙣.🤍𝘾𝙝𝙖𝙣𝙘𝙚𝙨 𝙖𝙧𝙚 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙖𝙣𝙜𝙮 𝙘𝙝𝙚𝙚𝙨𝙚 𝙞𝙣𝙩𝙚𝙜𝙧𝙖𝙩𝙚𝙨 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙩𝙝𝙚 𝙗𝙚𝙖𝙣𝙮 𝙩𝙤𝙛𝙪, 𝙨𝙬𝙚𝙚𝙩 𝙗𝙚𝙧𝙧𝙞𝙚𝙨 𝙖𝙣𝙙 𝙛𝙧𝙪𝙞𝙩𝙨, 𝙚𝙡𝙚𝙫𝙖𝙩𝙞𝙣𝙜 𝙩𝙝𝙚 𝙩𝙖𝙨𝙩𝙚 𝙬𝙞𝙩𝙝 𝙢𝙤𝙧𝙚 𝙨𝙤𝙥𝙝𝙞𝙨𝙩𝙞𝙘𝙖𝙩𝙚𝙙 𝙛𝙡𝙖𝙫𝙤𝙪𝙧𝙨.
𝑴𝒂𝒈𝒑𝒊𝒆 𝑩𝒂𝒌𝒆𝒓𝒚
📍𝑮/𝑭, 57 𝑪𝒂𝒅𝒐𝒈𝒂𝒏 𝑺𝒕𝒓𝒆𝒆𝒕, 𝑾𝒆𝒔𝒕𝒆𝒓𝒏 𝑫𝒊𝒔𝒕𝒓𝒊𝒄𝒕
西環加多近街57號地舖
2022-10-15
  • 豆乳芝士蛋糕
經過西環見到呢間甜品舖都好吸引呀,咁岩遇着爸爸生日就訂咗個拿破崙蛋糕,估唔到好有驚喜好好食!🍴宇治抹茶拿破崙 $348 (9/10)表面用咗啲新鮮生果去裝飾,拿破崙酥皮,真係千層,有一層糖粉冇啦很甜甜地好香,好香脆好鬆化,好像好香濃嘅牛油味!抹茶cream非常香濃,綠茶味好出,但係有少少微苦回甘,質感濃厚,但唔會好膩,白朱古力香而不膩,一啲都唔甜,有奶香。真心係我食過最好食嘅拿破崙!推薦指數: 9/10真心係我食過最好食嘅拿破崙,啲西餅高質又唔係話真係好貴,生日或者慶祝都可以試吓!

🍴宇治抹茶拿破崙 $348 (9/10)

推薦指數: 9/10
2022-09-23 214 views
Magpie 係由chill & grill 最近開既自家烘焙品牌,依家推出左幾款曲奇禮盒😛~首先包裝好可愛好靚,岩哂中秋節送禮😍。今次食左焙茶同咖啡味曲奇🍪,兩款曲奇都超級鬆脆,係一咬就散開咁鬆化,口感好好😛~味道方面,焙茶曲奇既茶味岩岩好,好夠濃,唔會甜,亦唔會太苦,食完成口都係茶味😛,係抹茶焙茶fan屎食完絕對唔會失望既味👴🏿。另外既咖啡曲奇亦好好食,咖啡味好出,甜度亦都唔高😛。除左焙茶咖啡味之外,佢亦推出左蝴蝶酥,抹茶同朱古力曲奇~ 無論係買黎同屋企人食定係送禮都一流😛🤍佢地既曲奇連我唔中意食曲奇既媽媽食完都讚不絕口🤣,所以絕對好岩送比長輩~

首先包裝好可愛好靚,岩哂中秋節送禮😍。

另外既咖啡曲奇亦好好食,咖啡味好出,甜度亦都唔高😛。