2024-05-12 160 views
一上到嚟餐廳,飽覽帝苑酒店內部景觀,包括酒店房走廊同埋五部子彈𨋢,環境尚算舒服開揚,尤其是被安排一旁嘅梳化座位,帶咗啲泰國風情~🌈見好多評論都係介紹呢度嘅下午茶,今次同朋友試吓晚餐先,擔心兩個人叫a la carte份量會太多,食唔到好多種類,結果揀咗佢嘅deluxe tasting menu。👍🏼👍🏼👍🏼頭盤有青木瓜沙律非常開胃,越式粉包正常冇乜特別,西貢春卷香脆好好食,想encore多一碟。🌟🌟🌟🌟🌟跟住第一個主菜就係佢哋嘅signature,美酒火焰燒鵪鶉,店員會喺你面前用火機燒鵪鶉,嗰個火焰效果打卡一流 (不過同時好擔心佢會親隻手),燒完熱辣辣上碟好香,啲肉亦都非常之嫩滑,值得一讚。第二個主菜,粵式咖喱炒虎蝦,屬於比較甜身嘅咖喱,不過我個人鍾意食辣嘅,虎蝦啖啖肉食完都好飽吓。跟住煮食可以揀生牛肉湯河或者菠蘿炒飯,我哋各揀咗一款,因為太飽就打包走炒飯,另外牛肉湯河唔記得咗影相,不過個湯好好食,牛肉都好嫩口腍身。最後有得食三款甜品,蝴蝶酥又係佢哋樓下fine food shop最經典嘅,另外焦糖布甸同椰汁糕唔太甜都幾好食。見評語話服務一般,的而且確一入門口嗰下有個阿姐比較冇禮貌,我

見評語話服務一般,的而且確一入門口嗰下有個阿姐比較冇禮貌,我懷疑佢都係負責傳菜,結果佢都係叫經理過嚟幫手帶位。

樓下就係佢嘅buffet餐廳,間唔時都聽到live show音樂唱歌,總括而言坐得舒服,食物環境都唔錯,值得試吓。

2024-04-20
Waiting Time
2 Minutes (Dine In)
  • Pho
  • 美酒火焰鵪鶉
2024-04-29 144 views
酒店餐廳不外乎西餐就是日本料理~不過發現帝苑裡頭卻藏着一間越南餐廳🇻🇳看來有點新意令人非常好奇!✨軟殼蟹鴛鴦芒果紅菜頭米紙卷✨越式手拆蟹肉咖喱配蒜蓉包兩款春季主廚推介都很不錯😋米紙卷加入芒果和紅菜頭好清新,軟殼蟹大大隻又啖啖肉,一口滿足!而蟹肉咖喱也相當惹味🦀蟹肉份量多,跟香脆的蒜蓉包是絕配呢🧡✨安南濱海配烤牛肉第一次吃安南濱海,原來有點像檬粉?壓成一餅餅的麵條再夾上烤牛肉一起吃,比想像中滋味😲✨香脆西貢春卷招牌小食,外皮炸得幾香脆,帶輕微油膩感~包住滿滿的蔬菜和肉碎餡料,可以單吃或以生菜包在一起,減低油膩感🫡✨蝦球炒金邊粉以熱鍋送上金邊粉,酸甜味適中,很對胃口😌 蝦球新鮮彈牙,不過吃到最底的麵條頗油膩呢~✨椰青牛油果沙冰超大椰青!🧉可惜牛油果味很弱,椰青味較突出,有點失望🙈

✨軟殼蟹鴛鴦芒果紅菜頭米紙卷
✨越式手拆蟹肉咖喱配蒜蓉包

✨安南濱海配烤牛肉

✨香脆西貢春卷

✨蝦球炒金邊粉

✨椰青牛油果沙冰
超大椰青!🧉可惜牛油果味很弱,椰青味較突出,有點失望🙈
2024-04-07 167 views
越式Afternoon Tea😋🔶Purely Herbal Afternoon Tea ($628/For 2 Persons)🔹 Vietnamese Beef Noodles in Soup or Pork Neck with Cold Noodles🍜🔹Fresh Prawn and Fruit Salad🦐🥗🔹Crispy Saigon Spring Roll filled with minced pork, shrimp, crab meat, taro and vegetable🥟🔹Minced Pork and Thai Basil on Prawn Cracker🥠🔹Baked Tiger Prawn with Garlic Butter🦐🔹Rose Tea Cheesecake🍰🔸Thyme Honey Cream Brûlée🍮🔸Coconut Layer Cake🥥🔸Raisin Scones with Clotted Cream and Rose Jam🥧🔸Butterfly Cookies🍪🔸Peppermint and Coconut Jelly🥥第一次食
越式Afternoon Tea😋
🔹Rose Tea Cheesecake🍰
🔸Thyme Honey Cream Brûlée🍮
🔸Coconut Layer Cake🥥
🔸Butterfly Cookies🍪

第一次食越式嘅afternoon tea🫖 帝苑酒店呢個越式草本下午茶都幾好食😀 有好多越式嘅小食 令人食指大動😄 鹹點方面 我最鍾意牛油大蝦 好香牛油蒜香味🦐 西貢春卷外皮酥脆🥟 另外每人可以選擇越式生熟牛肉河或豬頸肉凍檬粉🍜 一碗嘅份量唔少 我揀咗牛肉河 牛肉都幾鮮嫩 我覺得湯底都幾香濃😄 但有少少太鹹😅 我哋都叫咗豬頸肉檬 我試咗一啖 豬頸肉非常惹味😍

至於甜點都唔錯😄 全部都好有越式風味👍🏻 薄荷椰汁果凍味道幾清新🌿 拉椰糕好煙韌😆 百里香蜂蜜焦糖燉蛋味道不錯 但我唔係好食到有蜂蜜味🍯 我最鍾意個蝴蝶酥 外脆內酥 非常美味😋 呢個tea set仲有個提子乾鬆餅 配上鮮奶油及玫瑰花果醬🥠 呢個tea set包括兩杯飲品 我叫咗呢杯特飲 越泰夏日風情🍹係由橙汁 薑汁 羅勒🌿同梳打水混合而成 非常清新🥰

2024-03-31 133 views
喺上面酒店住,諗住落樓下試呢間越南餐廳。大概七點左右到達。目測見到大概有三份一嘅枱係available的,當中包括完全冇人坐過,和剛有客人食完走,但未執枱。在門口有個侍應問我們有沒有訂枱,我們說沒有,跟住佢就叫我哋等等。等咗10分鐘都仲未有人再次返嚟招待,已經有少少不滿。終於有人返嚟話全部book晒只係得廁所隔離一張枱。當場面都黑埋走了。五星級酒店食肆少少customer service都唔識。如果你係全部book晒剩係得廁所隔離的枱應該一開始就話俾客人知問客人接唔接受。不是等10分鐘後你做晒你嘅嘢先至返嚟同客人講。我之後出咗去第二度食完8:30左右返嚟見到頭先無人坐過枱繼續冇人坐。
喺上面酒店住,諗住落樓下試呢間越南餐廳。

2024-03-31
Dinner
2024-03-09 264 views
同一班姊妹約咗嚟呢度下午茶,第一次嘗試越南式下午茶,擺盤佈置仍然係港女下午茶嘅格式🤣有甜點鹹點越南米紙卷,蔗蝦🍤椰汁千層糕,芒果糯米飯🥭最特別係呢一碟芒果西米露
有甜點鹹點
越南米紙卷,蔗蝦🍤
椰汁千層糕,芒果糯米飯🥭
最特別係呢一碟芒果西米露
朋友仔帶我嚟,搞到我食咗場食飽飽嘅生日宴。嗱,我就快講你知啦。今日嗰份西貢春卷,炸到外脆內軟,香氣撲鼻,啖啖肉感做得掂;豬柳米紙卷貼心咁把呢啲日常搵食都要趕趕吃嘅料理亦做得唔錯;青瓜絲沙律清新解渴,口感爽口得嚟又唔會太油膩。講到嗰脆皮牛腩,真係得我個讚,皮脆唔膩口,牛腩嘅嫩滑度又岩岩好,軟熟得啱啱好;香煎銀鱈魚咋,魚皮煎到金黃嘅外表下藏住鮮嫩魚肉,真係一絕。蕃茄海鮮米線就略顯平平,湯底夠味,但海鮮就稍為嫌少。至於餐尾嗰兩款甜品,椰汁糕以清新嘅椰香收尾,Creme Brulee雖然算唔上驚喜,但都算係個甜絲絲嘅完美句號。飲杯Mojito真係解渴又提神,偏偏我就最鐘意呢種感覺啦!總括來講,呢間越南菜加上少少港式服務,整體來講都算親民享受,不過服務生若能再留心啲客人嘅需要,就真係冇得彈。快將呢間記低晒,下次又想圍爐一番!🥢🎉🍵

2023-09-26 582 views
五星酒店內的餐廳通常以粵菜, 法國菜或意大利菜為主, 走的當然是更精緻及Fine dining的表達模式, Le Soleil也算是一個異數, 走的是越南菜風格, 當然定價不會太便宜, 但比起動輒要差不多四位數字的Business Lunch, 這裏定價相宜得多, 而且其脆皮牛腩是我吃過在香港其中一家最好吃的, 可惜它每星期只會有一天在午市套餐出現, 吃不到有點可惜.我點的是蟹肉海鮮炒粉絲, 粉絲口感煙韌, 濕度乾爽但本身有點黏, 以魚露伴炒味道不錯, 蟹肉和海鮮份量慷慨, 蟹肉肉絲鮮香夠, 當然比起其他配菜吸引. 頭盤的Trio有粉卷, 春卷和米紙卷, 口感由黏到爽脆, 內裡配料各有不同, 同樣感受其心思. 吃完主餐除了點甜品之外, 也有一杯煉奶味香濃, 充滿越南風味的越南傳統滴溜咖啡, 相當醒晨.

/𝑳𝒆 𝑺𝒐𝒍𝒆𝒍𝒊 🇭🇰/#sa尖沙咀篇 #sa越式篇➖➖➖<帝苑酒店內越南菜餐廳🇻🇳> ➖➖➖呢間越南菜餐廳原先係三藩市開店而且有得過獎~ 香港分店就係帝苑酒店入面環境方面 有卡位坐得幾舒服可以睇到空中花園嘅翠綠景緻同噴泉⛲️好似去左度假咁🏖️價錢嘅話set 會較抵食 人均$250 就可以食到☺️亦有tea set 同晚餐~ budget 多少少都可以單點唔同菜式試下 去唔到越南旅行都可以一嚐河內風味➖➖➖1️⃣越式拼盤 (兩位用) $338🌟拼盤有春卷、越南蝦餅、燒豬柳米紙卷、越式蒸粉包同牙車快沙律 🥗 最鍾意越南蝦餅同蒸粉包😆蝦餅彈牙 蒸粉包粉皮軟滑 似食梗腸粉春卷皮薄脆 比一般平時食到再薄啲 米紙卷都煙煙韌韌 調味剛好~ 配上酸辣醬食更加香口惹味☺️☺️➖➖➖2️⃣越式金不煥炒花蛤 $258 蜆肉份量比想像中多 加左魚露、香蔥同金不煥去炒炒得幾有鑊氣🫶🏻每隻花甲肉質都幾飽滿、無沙 幾入味 加上香辣 更醒胃🤤➖➖➖3️⃣越式燒虎蝦 $178 分為蒜香牛油燒同越式香露燒 雖然價錢稍貴 不過係新鮮嘅 虎蝦口感爽彈鮮甜🤤 啖啖肉個人更喜歡蒜香牛油味~ ➖➖➖4️⃣蝦頭油海鮮番茄湯米線 $178
/𝑳𝒆 𝑺𝒐𝒍𝒆𝒍𝒊 🇭🇰/
#sa尖沙咀篇 #sa越式篇
<帝苑酒店內越南菜餐廳🇻🇳>
呢間越南菜餐廳
原先係三藩市開店而且有得過獎~
香港分店就係帝苑酒店入面
環境方面 有卡位坐得幾舒服
可以睇到空中花園嘅翠綠景緻同噴泉⛲️
好似去左度假咁🏖️價錢嘅話set 會較抵食
人均$250 就可以食到☺️
亦有tea set 同晚餐~
budget 多少少都可以單點唔同菜式試下
去唔到越南旅行都可以一嚐河內風味

1️⃣越式拼盤 (兩位用) $338🌟
拼盤有春卷、越南蝦餅、燒豬柳米紙卷、
越式蒸粉包同牙車快沙律 🥗
最鍾意越南蝦餅同蒸粉包😆
蝦餅彈牙 蒸粉包粉皮軟滑 似食梗腸粉
春卷皮薄脆 比一般平時食到再薄啲
米紙卷都煙煙韌韌 調味剛好~
配上酸辣醬食更加香口惹味☺️☺️
越式拼盤 (兩位用)

2️⃣越式金不煥炒花蛤 $258
蜆肉份量比想像中多
加左魚露、香蔥同金不煥去炒
炒得幾有鑊氣🫶🏻
每隻花甲肉質都幾飽滿、無沙
幾入味 加上香辣 更醒胃🤤
越式金不煥炒花蛤

3️⃣越式燒虎蝦 $178
分為蒜香牛油燒同越式香露燒
雖然價錢稍貴 不過係新鮮嘅
虎蝦口感爽彈鮮甜🤤 啖啖肉
個人更喜歡蒜香牛油味~
越式燒虎蝦

4️⃣蝦頭油海鮮番茄湯米線 $178/218
有分兩個size 細碗都已經好夠食
米線索晒湯 比一般米線粗身同軟滑
硬度適中 唔會煮得太腍☺️
番茄湯味道天然 番茄味都幾夠
飲完都唔會口渴
主要配料有蝦、帶子、魷魚
整體不錯 都夠入味
覺得可以有更多其他配料🫶🏻
蝦頭油海鮮番茄湯米線

➖➖➖
5️⃣Le Soleil 火車頭 $178 | $218 🌟
越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉~
呢款湯底會清啲 不過金邊粉一樣掛湯
配料都幾足 包括:生熟牛肉、牛筋、牛丸
牛筋偏向腍身 牛肉肉味香濃
都幾大片 亦唔會好韌🤤
希望牛丸可以再大粒啲🫶🏻不過都幾彈牙
加埋羅勒、芽菜、青檸同辣椒會更好食😋
Le Soleil 火車頭

椰青果凍配芒果西米露

7️⃣滴漏咖啡
啡底會比平日飲開嘅更濃
等一等咖啡從滴漏壺流出嚟
再加入煉奶 頗容易入口~
滴漏咖啡

8️⃣椰青 🌟
大大個椰青 仲印有餐廳名稱🫶🏻
入面嘅椰肉都好鮮嫩🌟
椰青

Lunch
越式拼盤 (兩位用)
越式金不煥炒花蛤
越式燒虎蝦
蝦頭油海鮮番茄湯米線
Le Soleil 火車頭
椰青果凍配芒果西米露
滴漏咖啡
椰青
2023-08-20 833 views
Le Soleil位於帝苑酒店3樓,主打融入法式風情的越南美食,🥰環境優雅瑰麗。走上古典石梯,坐在平台雅座,可俯瞰園林景致及噴泉,聽著🎼🎹現場彈唱的悠揚樂歌,極富情調。呷一口清甜椰青,享受laid-back的用餐氛圍,令人期待著浪漫🌹大餐。🤩越式併盤(兩位用) 338拼盤香噴噴,有春卷、越南蝦餅、燒豬柳米紙卷、越式蒸粉包、牙車快沙律,每款也很吸引。🍤蝦餅新鮮香炸,入口脹卜卜,吃到啖啖蝦肉,酥脆可口。泰式春卷油香細膩,沾上酸辣醬汁,十分惹味。👅晶瑩剔透的米紙卷,包裹着軟腍豬肉、青瓜及生菜,清爽中帶綿密口感。牙車快沙律🥗配料豐富:有雞絲、花生、椰菜絲、青瓜、薄荷葉等,爽脆開胃,仲夏清新滋味。🦐越式燒虎蝦 178虎蝦巨型結實,以蒜香牛油🧈燒製,肉質彈牙帶嚼勁,入口濃郁牛油香氣,蝦頭有濃稠的蝦膏,鮮味咸香,吱上青檸汁提鮮,滋味十足。😇 越式金不換炒花蛤 258花蛤肉質挺身、飽滿,浸泡在惹味的醬汁內,加入金不換、乾葱和魚露等,花甲入口鮮嫰無比,🌶️微辣刺激味蕾,越食越過癮。🍜Lesoleil火車頭金邊粉 178金邊湯粉熱騰騰的,飄來香氣,配料豐富: 越南生熟牛肉、牛筋及牛肉丸,清澈湯頭充滿肉香,牛

🤩越式併盤(兩位用) 338

🦐越式燒虎蝦 178

😇 越式金不換炒花蛤 258

🍜Lesoleil火車頭金邊粉 178
金邊湯粉熱騰騰的,飄來香氣,配料豐富: 越南生熟牛肉、牛筋及牛肉丸,清澈湯頭充滿肉香,牛肉片嫰紅,質感軟嫩,牛肉丸爽彈,牛筋十分滑溜,金邊粉掛上濃厚熱湯,香濃吸引。

🍅蝦頭油海鮮番茄湯米線 178
米線綿彈,吸收酸甜蕃茄湯,啖啖香稠,帶子厚身滑溜,蝦肉充滿彈性,連同海鮮湯呷入口,每口伴隨鮮香。

🌹椰青果凍配芒果西米露 88
椰青果凍玫瑰花形狀,口感煙煙韌韌,用純純的椰青水製成,洋溢天然的椰子🥥清香,配上多汁芒果肉和黏糯的西米,令人甜絲絲。
🥥椰青 85
椰青水清甜芳香,潤喉消膩,慢慢挖出嫰滑椰子肉,沁出椰子幽香,大快朵頤!
Dinner
2023-08-18 388 views
Food is decent but overpriced but it’s in a hotel so you figure you pay for the ambience. What I found unacceptable was that parking at the hotel was not validated. I would think this would be pretty basic at any hotel restaurant, especially as we are overpaying for everything. Parking was $160!
2023-08-18
Lunch
2023-06-13 782 views
朋友介紹去帝苑酒店嘅呢間越南餐廳,環境唔錯,幾個人靜靜哋傾偈都係一個好地方。三個人叫咗以下餸菜:1)軟殼蟹米紙卷($178)出嚟個樣都覺得好靚,軟殼蟹炸到脆卜卜,味道都幾清新,唔錯2)招牌鐵板牛柳粒配煎蛋洋蔥($238)都幾得意,牛肉肉嫩而不韌,味道有黑椒味,懷疑洋蔥炒到好香,話上面隻荷包蛋就真係幾得意3)粵式蟹肉扎肉炒粉絲($218)有少少油膩,但係未到算唔錯,三個人食份量都十分足夠4)火車頭生熟牛肉可($218)份量都算大,牛肉湯底味道香濃,都算係好好味,值得推介一下5)蝶豆花椰汁糕涼粉($44)幾好味,賣相十分吸引,有椰汁另上,鍾意落幾多就幾多,好味6)芒果黑糯米黑糯米係溫暖嘅,配半個芒果,一兜椰汁,三個人分份量都算係咁,OK啦食物絕對係酒店價格,如果想靜靜地傾吓偈食吓嘢都算係尖東嘅一個選擇。
1)軟殼蟹米紙卷($178)
出嚟個樣都覺得好靚,軟殼蟹炸到脆卜卜,味道都幾清新,唔錯
軟殼蟹咪紙卷

2)招牌鐵板牛柳粒配煎蛋洋蔥($238)
招牌鐵板牛柳粒配煎蛋洋蔥

3)粵式蟹肉扎肉炒粉絲($218)
有少少油膩,但係未到算唔錯,三個人食份量都十分足夠
越式扎肉蟹肉炒粉絲

4)火車頭生熟牛肉可($218)
份量都算大,牛肉湯底味道香濃,都算係好好味,值得推介一下
火車頭越式生熟牛肉可

5)蝶豆花椰汁糕涼粉($44)
幾好味,賣相十分吸引,有椰汁另上,鍾意落幾多就幾多,好味
蝶豆花椰汁糕涼粉

火車頭越式生熟牛肉可
蝶豆花椰汁糕涼粉
芒果黑糯米
2023-03-27 1020 views
舊派的酒店對一些人來說裝修和服務比較老土,但我就喜歡這些酒店有較嚴謹的服務態度,而大部分餐廳的食物和侍應的質素都較穩定。帝苑酒店這家越南餐廳有下午茶套餐,但這次同家人來,想單點餐牌,但菜式比午市和晚市選擇較少。🥗 軟殼蟹青芒果沙律所有材料都非常新鮮,軟殼蟹份量亦令人滿足。特別喜歡加上腰果,把口感豐富起來。酸酸甜甜,的確是開胃之選。🥬 越式乾撈肉碎生菜包微辣和富香草香的肉碎炒得尚算乾身,而咬落軟綿綿又肉汁豐富,放在爽脆的生菜上,啖啖惹味又清新。🍲 Lesoleil 火車頭-越南生熟牛肉牛筋湯金邊粉不論湯底、金邊粉、牛肉、牛筋和牛丸等都無得彈。價錢稍貴,但值得一試。☕️ 我們還點了越南咖啡,送來時連咖啡滴漏壺,但咖啡已經過濾完畢,煉奶另上,味道一般。整體用餐經驗是很悠閒舒適的,侍應也會主動了解需要,非常滿意。

🥗 軟殼蟹青芒果沙律

🥬 越式乾撈肉碎生菜包

🍲 Lesoleil 火車頭-越南生熟牛肉牛筋湯金邊粉

軟殼蟹青芒果沙律
軟殼蟹青芒果沙律
越式乾撈肉碎生菜包
Lesoleil 火車頭-越南生熟牛肉牛筋湯金邊粉
越南咖啡
$250 (Tea)
🅥🅐🅛🅔🅝🅣🅘🅝🅔’🅢 🅜🅔🅝🅤$𝟏𝟎𝟖𝟖/𝒕𝒘𝒐𝐿𝑜𝑐𝑎𝑡𝑒𝑑 𝑜𝑛 𝑇ℎ𝑒 𝑅𝑜𝑦𝑎𝑙 𝐺𝑎𝑟𝑑𝑒𝑛’𝑠 𝑡ℎ𝑖𝑟𝑑 𝑓𝑙𝑜𝑜𝑟 𝑚𝑒𝑧𝑧𝑎𝑛𝑖𝑛𝑒 𝑙𝑒𝑣𝑒𝑙, 𝑝𝑎𝑡𝑟𝑜𝑛𝑠 𝑐𝑜𝑢𝑙𝑑 𝑠𝑎𝑣𝑜𝑢𝑟 𝑉𝑖𝑒𝑡𝑛𝑎𝑚𝑒𝑠𝑒 𝑐𝑢𝑖𝑠𝑖𝑛𝑒 𝑤ℎ𝑖𝑙𝑒 𝑜𝑣𝑒𝑟𝑙𝑜𝑜𝑘𝑖𝑛𝑔 𝑡ℎ𝑒 𝑎𝑡𝑟𝑖𝑢𝑚'𝑠 𝑔𝑟𝑒𝑒𝑛𝑒𝑟𝑦 𝑎𝑛𝑑 𝑤𝑎𝑡𝑒𝑟 𝑓𝑒𝑎𝑡𝑢𝑟𝑒𝑠.位於帝苑酒店3樓嘅𝐿𝑒 𝒮❁𝓁𝑒𝒾𝓁 裝潢雅緻🕌,可俯瞰空中花園景致及流水,因為唔係大路嘅西日餐廳,情人節訂位幾容易,最特別係全體食客一齊放心形氣球上天空,酒店採用香港少見嘅中空高樓底所以畫面相當美觀,成晚大堂都有琴師彈奏,酒店仲提供情侶即影即有服務添(*´∀`)~ ♥食物質素也令人喜出望外sᴛᴇᴀᴍᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ғʟᴏᴜʀ ᴡ/ ᴄᴀᴠɪᴀʀ, ᴄʜữ ɴôᴍ ʙᴀɴʜ ʜᴏɪ ᴡ/ ʀᴏᴀsᴛᴇᴅ ᴘᴏʀᴋ ɴᴇᴄᴋ越式蒸粉包配魚子醬 (🌟9/10)𝘛𝘩𝘪𝘯 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘧𝘭𝘰𝘶𝘳 𝘸𝘳𝘢𝘱 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘮𝘦𝘢𝘵, 𝘫𝘪𝘤𝘢𝘮𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱. 𝘛𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳 𝘵𝘰
🅥🅐🅛🅔🅝🅣🅘🅝🅔’🅢 🅜🅔🅝🅤
$𝟏𝟎𝟖𝟖/𝒕𝒘𝒐

越式蒸粉包配魚子醬 (🌟9/10)
𝘛𝘩𝘪𝘯 𝘳𝘪𝘤𝘦 𝘧𝘭𝘰𝘶𝘳 𝘸𝘳𝘢𝘱 𝘴𝘵𝘶𝘧𝘧𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘮𝘦𝘢𝘵, 𝘫𝘪𝘤𝘢𝘮𝘢 𝘢𝘯𝘥 𝘥𝘳𝘪𝘦𝘥 𝘴𝘩𝘳𝘪𝘮𝘱. 𝘛𝘰𝘱𝘱𝘦𝘥 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘤𝘢𝘷𝘪𝘢𝘳 𝘵𝘰 𝘦𝘭𝘦𝘷𝘢𝘵𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘥𝘪𝘴𝘩 𝘸𝘪𝘵𝘩 𝘪𝘵𝘴 𝘴𝘢𝘭𝘪𝘯𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘶𝘳.
晶瑩剔透粉皮包裹豐富餡料,有免治豬肉、沙葛、蝦乾等,味道清爽不膩,仲有魚子醬點綴

安南濱海配香烤豬頸肉 (🌟8/10)
𝘚𝘰 𝘪𝘮𝘱𝘳𝘦𝘴𝘴𝘦𝘥 𝘣𝘺 𝘵𝘩𝘦 𝘢𝘳𝘰𝘮𝘢 𝘰𝘧 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘤𝘢𝘭𝘭𝘪𝘰𝘯𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘨𝘢𝘳𝘭𝘪𝘤, 𝘸𝘩𝘪𝘤𝘩 𝘮𝘢𝘬𝘦 𝘵𝘩𝘦 𝘣𝘢𝘯𝘩 𝘩𝘰𝘪 𝘴𝘰 𝘦𝘯𝘫𝘰𝘺𝘢𝘣𝘭𝘦 𝘣𝘺 𝘪𝘵𝘴𝘦𝘭𝘧.
煎米粉餅有蔥碎同炸蒜碎幾香口,豬頸肉調味出色,軟稔多汁

ғʀᴇsʜ ᴄʟᴀᴍ sᴏᴜᴘ ɪɴ ʏᴏᴜɴɢ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ
原隻椰皇蜆湯🥥 (🌟7.5/10)
食到蜆肉鮮味同香茅椰子清香,係略嫌湯辣味太搶蓋過椰子味

sᴛɪʀ-ғʀɪᴇᴅ ʙᴏsᴛᴏɴ ʟᴏʙsᴛᴇʀ ᴡ/ sᴡᴇᴇᴛ ʙᴀsɪʟ ᴀɴᴅ ʟᴇᴍᴏɴɢʀᴀss
金不換香茅炒龍蝦球🦞 (🌟9/10)
𝘍𝘳𝘦𝘴𝘩 𝘭𝘰𝘣𝘴𝘵𝘦𝘳 𝘤𝘩𝘶𝘯𝘬𝘴 𝘴𝘰𝘢𝘬𝘦𝘥 𝘪𝘯 𝘢 𝘮𝘪𝘹 𝘰𝘧 𝘤𝘩𝘪𝘭𝘪 𝘴𝘢𝘶𝘤𝘦, 𝘭𝘦𝘮𝘰𝘯𝘨𝘳𝘢𝘴𝘴 𝘢𝘯𝘥 𝘣𝘢𝘴𝘪𝘭.
龍蝦肉新鮮滑嫩,用香茅、金不換、魚露同辣椒醬炒成,集香、鮮、辣於一身!

sᴛɪʀ-ғʀɪᴇᴅ ᴍɪʏᴀᴢᴀᴋɪ ᴡᴀɢʏᴜ ᴀ4 ʙᴇᴇғ ᴄᴜʙᴇs ᴡ/ ᴍᴀɴᴅᴀʀɪɴ ᴀɴᴅ ʟɪʟʏ ʙᴜʟʙs
香煎宮崎A4和牛粒🥩配柑桔及百合 (🌟9/10)𝘈𝘸𝘦𝘴𝘰𝘮𝘦 𝘸𝘢𝘨𝘺𝘶 𝘣𝘦𝘦𝘧 𝘢𝘯𝘥 𝘵𝘩𝘦 𝘭𝘪𝘭𝘺 𝘣𝘶𝘥𝘴 𝘢𝘣𝘴𝘰𝘳𝘣 𝘢𝘭𝘭 𝘵𝘩𝘦 𝘧𝘭𝘢𝘷𝘰𝘳𝘴.
和牛脂肪豐富,入口即溶,剝成小塊嘅百合好爽脆,索晒汁好正

ғʀɪᴇᴅ ʀɪᴄᴇ ᴡ/ ᴀʙᴀʟᴏɴᴇ ᴀɴᴅ ᴄʀᴀʙ ᴍᴇᴀᴛ
鮑魚蟹肉炒飯 (🌟5/10)
全晚最失色嘅一道菜..無鑊氣無乜味飯粒又黏埋一舊,鮑魚份量都少,唔係做開中菜真係差啲,早知兩個都揀米線..

Or 或

sᴇᴀғᴏᴏᴅ ʀɪᴄᴇ ɴᴏᴏᴅʟᴇs ɪɴ ᴛᴏᴍᴀᴛᴏ sᴏᴜᴘ
海鮮蕃茄湯米線🍅 (🌟8.5/10)
紅彤彤嘅蕃茄湯底係主角,濃郁鮮美,滲出陣陣蟹肉鮮味,海蝦大隻彈牙,米線屬比較稔身個種

𝖁𝖆𝖑𝖊𝖓𝖙𝖎𝖓𝖊’𝖘 𝕯𝖆𝖞 𝕯𝖊𝖘𝖘𝖊𝖗𝖙
情人節甜品薈萃🌹 (🌟8/10)
ʀᴏsᴇ ʟʏᴄʜᴇᴇ ᴄᴏᴄᴏɴᴜᴛ ᴊᴇʟʟʏ, ᴍᴀɴɢᴏ ɢʟᴜᴛɪɴᴏᴜs ʀɪᴄᴇ, ʀᴏsᴇ ᴍᴀᴄᴀʀᴏɴ
呈玫瑰花狀嘅果凍好應節,口感清爽甜度不高,馬卡龍外皮好脆,內餡黏稠扎實

𝖁𝖎𝖊𝖙𝖓𝖆𝖒𝖊𝖘𝖊 𝕮𝖔𝖋𝖋𝖊𝖊 𝖔𝖗 𝕷𝖔𝖙𝖚𝖘 𝕿𝖊𝖆
越南滴滴咖啡☕️或荷花茶 (🌟8/10)
咖啡沖調得宜,不苦澀果香濃,煉奶我落得重手左太甜,唔落咁多風味應該更佳

2023-02-14
Celebration
Valentine's Day
2022-11-04 1759 views
朋友帶我黎慶祝生日!環境一流既越南菜,今次食set lunch👆🏻西貢春卷&豬柳米紙卷&青瓜絲沙律😼春卷都炸得岩岩好,米紙卷同沙律都普通野👆🏻脆皮牛腩& 香煎銀鱈魚😻要試個脆皮牛腩!牛腩表面炸得好香,個酥皮咬苦卡趣,另外個鱈魚外面剪得啱啱好保持到入邊好滑嘅魚肉👆🏻蕃茄海鮮米線 (主食三選一)😼我揀咗蕃茄味,湯底幾好覺得係茄膏,海鮮略小👆🏻椰汁糕 & Creme Brulee😼最後有兩份甜品,椰汁糕個椰好香,另外個Creme Brulee就普通啦👆🏻 Mojito😼我仲中午開始就飲番杯,飲呢個真係好舒爽...💸.消費. $358 (每人)🈵.回頭率. 8.5/ 10📸.打卡率. 9.0/10
👆🏻西貢春卷&豬柳米紙卷&青瓜絲沙律😼
春卷都炸得岩岩好,米紙卷同沙律都普通野

👆🏻脆皮牛腩& 香煎銀鱈魚😻
👆🏻蕃茄海鮮米線 (主食三選一)😼
我揀咗蕃茄味,湯底幾好覺得係茄膏,海鮮略小

👆🏻椰汁糕 & Creme Brulee😼

👆🏻 Mojito😼
我仲中午開始就飲番杯,飲呢個真係好舒爽
💸.消費. $358 (每人)
🈵.回頭率. 8.5/ 10
📸.打卡率. 9.0/10
  • 脆皮咖哩牛腩
2022-10-26 1412 views
先講一下餐廳服務。(一)出菜次序 。如果吃快餐,頭盤、小吃、主菜一次過上小妹是不會深究。但如果是 a proper meal,譬如名字跟米蘭 patisseria 老店「同名」的香港 Cova,上菜如茶餐廳,湯還沒喝完就端來 pasta,就不可原諒了。畢竟香港 Cova 是加入了「香港特色」,米蘭 Cova 並不 serve dinner 喔。至於日本料理,小妹對上菜次序則甚為執著。反而吃越南菜 casual lunch 本沒有期望上菜有次序,Le Soleil 居然先來了菜和魚,吃完後,徐徐上牛肉粉,時間掌握精準,看得出服務周到並且有誠意。(二)至於 waiting staff 嘛,禮貌與整體服務(添水、換餐具等)完全及格,只是稍欠了些 attentiveness。見隔籬桌子的客人,舉手舉到手軟都未有人來,我們揮手埋單都花了點時間呢,那樣是扣了幾分吧。人手少可能是問題,當天到我們埋單時已經沒有幾桌客人了啦。食物味道呢?小妹稱心滿意。【 越式炒菜 】馬拉盞炒菜心。菜炒得透徹,夠鑊氣。Le Soleil 這道菜,味道恰好,不鹹不淡。馬拉盞不是瓶裝大澳蝦醬,而是發酵小蝦曬乾,壓成硬磚,蝦醬
先講一下餐廳服務。

食物味道呢?小妹稱心滿意。

【 越式炒菜 】馬拉盞炒菜心。菜炒得透徹,夠鑊氣。Le Soleil 這道菜,味道恰好,不鹹不淡。馬拉盞不是瓶裝大澳蝦醬,而是發酵小蝦曬乾,壓成硬磚,蝦醬氣味極濃,直接聞甚至「臭」,必須慎用。喜歡它的味道與否,則個人口味啦。小妹覺得馬拉盞炒菜不錯,尤其是對「工業農場」生產大路貨式蔬菜,因為菜味本身稍欠。馬拉盞有補償菜味不足之妙。
馬拉盞炒菜心
然而,說遠一點,如果是新鮮農耕菜,我覺得蒸菜或者清炒,加一點鹽巴,幾片薑,近乎微無的糖去草青味,則是最佳吃法。最近朋友餽贈新界自耕農白菜,稀湯白灼,小束白菜,味濃如菜乾,跟街市大路貨天壤之距。

【 香茅金不換燒鯧魚 】體型小,尾分叉幼小,看似白鯧。魚肉質細緻且腍,味清而鮮。魚料理最怕不熟,又怕過火,肉變粗榎(鞋)。Le Soleil 魚烤得剛好,保存肉汁,熟透魚肉仍嫩滑。
香茅金不換燒鯧魚
以香草伴燒,香茅之外還有金不換、青檸、刁草幾尾,味道層層疊疊,潮起潮落。佐吃的酸汁,清甜多於酸辣,深得我心,因為我最怕醋過酸,卻愛果酸(例如檸檬)。躺在汁中的小青檸角與魚肉一起吃是妙絕之味。當然我最愛還是剩吃魚肉,享受那純粹的魚味呢。這道菜是完美之作。
青檸辣椒汁(燒鯧魚沾汁)
小妹迷戀鯧魚,小時候常吃,除了白鯧,還愛鷹鯧。後者較大,有以橫切魚身成為魚扒,可以煙焗,也可以煎,淋上醬油,相比其他鯧魚,覺得鷹鯧較為美味,長大後才知鷹鯧是貴價貨呢。

吃魚不知時日過,吃完才意識到我們還有牛肉粉,把碟收好,稍休一會,服務員才為我們端上牛肉河。

【 Le Soleil 火車頭 - 越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉 】如果你問我喜歡清澈的湯底,還是濃濁的呢?小妹會答你,我既喜愛清湯加香菜的牛肉粉,也愛混濁湯濃的 pho。

這裡的 pho,煮得幼滑,軟硬適中,材料豐富 —— 除了兩款牛肉還有牛筋、牛丸、牛柏葉,當然有洋蔥和青蔥。配料有金不換和芽菜,並附青檸和辣椒調味。

湯色混濁,味道濃郁鮮甜,serve 的時候湯夠熱(小妹最怕 lukewarm 的湯)。牛肉不算味重,誠然相當嫩。配海鮮醬沾吃,這樣說 Le Soleil style 牛肉粉是南越的 pho 呢。牛肉是否需要海鮮醬調味,個人口味,小妹喜歡牛肉原味,不用沾醬。加入所有配料,大大碗的河粉,熱騰騰的湯,香料味道的 ebb and flow ,吃一碗令人覺得十分美滿。
Le Soleil 火車頭 - 越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉
【 越南咖啡 】最後叫了咖啡。越南咖啡豆大多是 Robusta,極少 Arabica。越南咖啡因而多 nutty、toffee、巧克力的味道,而少了 Arabica 花果之香。小妹說過,我喝咖啡,光譜廣闊,甚麼沖調方式都愛試。如果要揀最愛的,則有兩種(1) Moka pot(人家認為 Moka pot 直火煮咖啡太熱,令咖啡變酸,其實如果沖調得宜,絕對沒有過酸的問題);(2)手沖(也包括 ice drip 啦)。
咖啡
咖啡豆最愛埃塞俄比亞的 Yirgacheffe 那花果香,淡然而稀如茶的口感(當然不同處理味道也稍稍不同,整體的底藴就是這樣)。那麼越南咖啡好不好?In a sense,越南咖啡都是 dripping 喔。若論 complexity,乏善足陳,味比較單一,都是我之前所說的巧克力味道,而且齋啡太濃,要加煉奶才好喝。不過最重要卻是,苦是否甘苦迷人或者是受不了的苦澀。Le Soleil 沖調得宜,咖啡不苦澀,加了煉奶甜度適中,香濃如 nutty toffee 的味道,甜味亦沒有蓋過咖啡的香味,是一杯很好的越南咖啡。反而上次 Brass Spoon 的那一杯加了煉奶仍帶半絲苦澀。

【 結論 】一心來試 pho,卻跑出燒鯧魚,算是額外收穫,一份 pleasant surprise 。至於牛肉粉,湯濃郁渾濁,味道卻怡人,是南越之味,一頓午餐彷如享受安南風光明媚。小妹鍾情 Brass Spoon,也愛 Le Soleil,遊走清濁之間,人生也不是一樣嗎?
2022-10-04
$530 (Lunch)
馬拉盞炒菜心
香茅金不換燒鯧魚
青檸辣椒汁(燒鯧魚沾汁)
Le Soleil 火車頭 - 越南生熟牛肉、牛筋湯金邊粉
咖啡