2021-12-10 680 views
亞士厘道餐廳雲集, 京笹居酒屋就在街口的樓梯旁邊。 門面是傳統日本居酒屋的設計, 晚上亮起紅色的燈籠, 非常搶眼。 侍應非常有禮, 會主動開門迎接客人,更會熱情介紹是日精選菜式。原來這間餐廳大部份侍應都是日本人, 餐廳內亦有不少日本客人,令到整個氛圍都非常日本! 坐下後, 侍應立即上前菜。 前菜 是日式沙律,材料有仿魚翅、帶子裙邊和青瓜, 非常有咬口,味道開胃。聽說日本人到居酒屋用餐,必定會叫一杯Hi Ball,我只好入鄉隨俗。熱鍋非常暖胃,除了牛肉和豆腐,還有彈牙的粉絲,湯底甜了一點。清酒湯底香濃, 蜆多肉鮮甜。第一次吃神田卷, 是加了魷魚和紫蘇葉的黃瓜小卷。但口感豐富多了, 魷魚煙韌,黃瓜爽脆,紫蘇葉香。多春魚燒得剛剛好,外皮香脆,魚肉多汁。野菜炒得野味, 家常的味道,可是份量比較少。食物固然不錯,但最深刻的是餐廳的服務及氣氛。 日本人的細心和有禮,令我都變得有禮起來,不斷點頭和微笑回應侍應。 餐廳牆上掛滿日文餐牌、日本侍應和客人、及日本家常的口味,就像穿越空間, 來到日本的居酒屋 。
前菜
Hi Ball
牛肉豆腐鍋

清酒煮蜆

清酒湯底香濃, 蜆多肉鮮甜。
神田卷
燒多春魚

多春魚燒得剛剛好,外皮香脆,魚肉多汁。
清炒野菜

野菜炒得野味, 家常的味道,可是份量比較少。

2021-12-06
$239.5 (Dinner)
前菜
Hi Ball
清酒煮蜆
神田卷
燒多春魚
2020-04-22 1128 views
尖沙咀平價位於亞士厘道的日本高質午餐。一個魚生飯午餐,90蚊都唔洗! 尖沙咀黎講 ,絕對係一個又平又底的選擇。京笹係我公司同事我飯堂之一,不論香港或者外國同事都鍾意去。唔岩食魚生的話有好多熟食選擇。 老闆係日本人,所以日本菜非常正宗。 通常我都係叫角切魚生飯,都食過佢哋嘅吞拿魚蓉飯但我覺得好流。 由於我唔食牛所以不能評論但我同事話個sukiyaki set 好食, 眼見到好多其他枱都會嗌sukiyaki set的。

,都食過佢哋嘅吞拿魚蓉飯但我覺得好流
2019-10-04 617 views
亞士厘道不嬲都好多嘢食,今日嚟到呢一間日本餐廳,平時日日都好多人排隊,今日好彩咁啱有枱,等左都冇5分鐘就有得入,一於試吓點解佢咁受歡迎。依間餐廳原來係日本人開嘅,staff有部份都係日本人,不過佢哋都聽得明廣東話,所以叫野食係冇問題。佢平時有一張固定既lunch set menu,另外一張係每日都唔同嘅定食,不過今日就試咗set menu上面嘅嘢食。我叫咗個牛肉壽喜燒,份量都幾多,又配左麵豉湯、飯、同埋一隻生蛋。隻蛋係撈落去個鍋度嘅,鍋入面嘅蔬菜同牛肉都好多,不過味道就偏鹹,食多幾啖就覺得越嚟越鹹。不過$72都幾抵,尖沙咀來講都食得過嘅。

居酒屋嘅門口唔係大馬路旁邊,比較隱蔽,但係卻十分有名氣~店主同佢老婆都係日本人,打過去book 位嗰下好驚喜,因為店主會好熱情咁講一大段日文開場白,然後聽到你唔係日本人,就會用佢獨特發音嘅廣東話好過癮咁同你講嘢,重複你電話號碼嗰d 資料,好得意😂😂每次嚟都會叫必點三寶;明太子撈烏冬、鹽燒花魚同刺身沙律。前菜係店家免費提供嘅肉碎芽菜,味道不錯。鹽燒花魚 $88好厚,魚肉好juicy 嫩滑得嚟有口感😍食到魚嘅鹹香味同鮮味,好味明太子撈烏冬 $78烏冬好彈牙,撈左紫蘇葉碎同紫菜碎,食嘅時候除左濃郁creamy 有d 似沙律醬味嘅醬汁外,仲有紫蘇葉嘅香味~~加上明太子獨有嘅鹹香,配搭彈牙嘅烏冬,真係好夾!食完一啖又一啖!好好味!但係份量太少啦。刺身沙律 $78個汁酸酸辣辣,辣度係普通人可以接受~~幾清新過癮~~入面有好多唔同嘅刺身,例如吞拿魚、鯛魚、蟹肉、章魚、三文魚、魚子、昆布、沙律菜等等~好豐富滿足,但食耐左覺得有d 腥。今次覺得必點三寶都係保持水準。
居酒屋嘅門口唔係大馬路旁邊,比較隱蔽,但係卻十分有名氣~

每次嚟都會叫必點三寶;明太子撈烏冬、鹽燒花魚同刺身沙律。

前菜係店家免費提供嘅肉碎芽菜,味道不錯。

鹽燒花魚 $88

明太子撈烏冬 $78

刺身沙律 $78

今次覺得必點三寶都係保持水準。

• 明太子撈烏冬
2018-06-18 741 views
餐廳乞立於尖沙咀多年,一直只食過其午餐,早幾日終於有機會一嘗其晚餐。我本來就特別喜歡餐廳的氣氛,餐廳面積不算大,內部佈置得充滿傳統日式居酒屋的格調,店長更係日本人,走入餐廳令人彷如置身於日本。我地一行三人行叫了8道菜,每一碟菜的水準都意外地高,其中酒盗芝士($48)我認為係餐廳必食之選! 起初聽落名字怪怪的就抱着一試心態,原來酒盗芝士係指羊奶軟芝士配以醃制魚內臟,味道竟出奇地配撘,可能因為本來我就很喜歡芝士,這道酒盗芝士簡直叫我食到停唔到手! 另外其雜錦魚生(小) ($330) 亦係必叫的另一選,共有6款魚生加海膽,而小的份量剛好每款3塊,魚生的材料全部都十分新鮮,尤其海膽更係極為鮮甜,難得係香港可以食到如此新鮮的魚生,價錢而言更是物超所值。燒物方面,燒雞棒($48)同鹽燒牛舌($59)都燒得香口,牛舌更係燒得外脆內軟,食得滿口充滿牛肉鮮味。雞腎炒芽菜($49)份量雖比想像中少,材料簡單但炒得充滿鑊氣,又是令人驚喜的一道菜。另外野菜沙律($78)份量頗大食材新鮮,海膽牛油果天婦羅($78)同日式雞泡魚干($70)亦係不過不失,只係雞泡魚干略嫌醬汁甜味蓋過了魚干原來的鮮味。整餐飯而言,每

整餐飯而言,每道菜都叫我地讚口不絕,唯獨餐廳店員忙中都出了不少錯,又上錯菜到鄰枱又漏結帳,但撇除此因素,這間餐廳都值得再三到訪。

日本雞泡魚干
海膽牛油果天婦羅
雞腎炒芽菜
鹽燒牛舌
2018-01-16 616 views
每次外出吃午飯時, 如果要食日本菜。首選一定是這裹啦。因為以價格和味道這裹是我不二之選。尖沙咀要叫一個午餐貴就不在話下,但味道很多時都不是相乎。這裹有很多款午餐既選擇。而我通常都會擇牛肉煱啦,由其是冬天呀。這裹有點像家庭式的經營,而店員都是日本人,會說一點點廣東話。所以味道上我覺得和日本的很相似。這個煱會配上一隻雞可以揀生或者熟,我通常都會叫生的,店員說日本人是用來沾牛肉吃的。我就比較喜歡將蛋放在白飯上加點豉油吃。他的牛肉不太肥,對我來說是不錯。 但如果你對牛肉有一份執著可能就會有點過熟。而他的配菜都得豐富。這個份量都好足夠。另外這裹冬天會有炸生蠔午餐也是十分正的!
每次外出吃午飯時, 如果要食日本菜。
首選一定是這裹啦。
這裹有很多款午餐既選擇。
而我通常都會擇牛肉煱啦,由其是冬天呀。
所以味道上我覺得和日本的很相似。

而他的配菜都得豐富。這個份量都好足夠。

另外這裹冬天會有炸生蠔午餐也是十分正的!
2017-08-15 553 views
最近早上係附近進修下1130半就放學,就慢慢行過黎亞士厘道等依間居酒屋開門,係我等既期間發現係開門之前係員工既eating time,唔怪得做起野上黎禁精神啦😂一坐底就比毛巾你擦擦手先👍btw我係今日第一個客人😆三式飯($6x)包括三文魚剌身x魚子x海膽💕作為非海膽控都覺得好傑出,可想言之依到既海膽真係好鮮甜!三文魚刺身都算厚切,而魚子令到成個飯唔落醬油都鮮味十足👏個日本員工仲幫我包好把傘,仲要包得好整齊又靚,真心讚讚讚,服務值101分😂👍👍👍

一坐底就比毛巾你擦擦手先👍
btw我係今日第一個客人😆

三式飯($6x)
包括三文魚剌身x魚子x海膽💕

2016-10-20 997 views
想慳錢又想食好野?呢度既午餐就岩哂喇!星期六、日都有架!但要留意營業時間呢!海膽魚生飯#23號餐($63),計埋加一,都係$70,超抵食!自從朋友帶我黎過,我就已經encore 左三次,而每次都是食同一樣既野---海膽魚生飯。餐廳是日本人開的,特別令人有好感。一坐底,店員就會遞上熱毛巾給食客抹手,然後奉上熱騰騰的綠茶。魚生飯附送麵豉湯,湯式不是死鹹那種,而且材料份量很多呢!豆腐切成小粒,海帶亦很滑,不會鯹。魚生飯,有三大塊三文魚腩,非常厚身,充滿魚油的香甜;海膽都有三份,肥美得唔捨得食,入口即溶;三文魚籽好新鮮,微鹹,送飯一流。除了魚生新鮮,白飯也是精髓!店主採用了日本特級A七星米,雖然唔了解評級,但這絕對是我在香港吃過最好味的日本米!!!(激動的!)米粒大小均勻,晶瑩剔透,帶少許黏性,口感綿軟。欣賞店家在每個細節上的用心,食物價廉物美,正是我encore 多次的理由。

---海膽魚生飯
。餐廳是日本人開的,特別令人有好感。

,但這絕對是我在香港吃過最好味的日本米!!!(激動的!)
米粒大小均勻,晶瑩剔透,帶少許黏性,口感綿軟。

$70 (Lunch)
2015-10-30 910 views
天氣熱熱地,心思思想食壽司。一入餐廳,日本的侍應便勤快的帶到坐位,並立刻奉上熱茶。午餐選擇頗多,價錢實惠,舉目鄰座的人都叫便當和刺身飯。心想這餐廳熱食和刺身都這麼受歡迎,一於試下較冷門的呑拿魚腩香蔥飯。附餐面鼓湯比較普通,但飯一來,心裏暗喜。七十元的呑拿魚魚腩蓉是滿滿的!鮮嫩的粉紅色吞拿魚魚肉加青蔥,配以日本生雞旦及鼓油青芥拌飯,呑拿魚的魚蓉鮮味在白飯的襯托下滋味加倍。簡單的曰式丼作blue Monday 的午餐,心情大大提升,下次要試試它們的牛肉壽喜燒。
2015-10-26
$78 (Lunch)
  • 吞拿魚蓋飯
2012-05-18 579 views
京笹居酒屋~清酒蜆。麻香雞沙律。泡菜炒豬。日式燒餅 等位有少少 亂。入去第一時間有人sell sake.但無人比水。直至 second order先有。原本叫帶子刺身4@$90, 但好耐無來cancel. 清酒蜆有少少咸。沙律雖算大碟但一般。麻醬汁好似超市買再 加椰菜青瓜絲雞絲番茄等。 泡菜炒豬普通。不辣。 日式燒餅算是不錯。沒太多粉。內有八爪魚粒幾爽口。食後好 飽。 或者這出名食燒物。其他實在有d普通。
京笹居酒屋~清酒蜆。麻香雞沙律。泡菜炒豬。日式燒餅
等位有少少 亂。
入去第一時間有人sell sake.但無人比水
。直至 second order先有。

2012-05-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2008-12-24 343 views
係尖沙咀行左好耐都唔知食乜好...原本諗住去東京食...但係太多人排隊啦...周圍都太多人排隊食飯啦....太肚餓既緣故...就入左黎呢間試試啦.....坐低之後..waiter會比熱毛巾你抹下雙手...好少可食日本野會咁...通常去酒樓先會咁...服務都算細心..初頭幫我take order果個waitress我以為我講得唔清楚.所以先聽唔明....原來後來先知佢係日本人..之後個manager好主動走埋幫我take order...並且幫我地汁埋豉油睇menu d食物價錢我覺得都比一般既貴...所以我地2個人就隨意叫左4樣食住先....前菜:青瓜拼海哲海哲無乜味...食落好似有d怪味三文魚刺身:一客5件$38唔算貴.....但食落唔太新鮮...太過都算肥美清酒煮蜆:可能酒味太濃....蜆肉食落比較咸...食唔出佢既鮮味...份量比較少@@唔夠喉....金菇肥牛卷:呢個好味呀....金菇索晒佢d汁加埋肥牛一啖放入口....好juicy...好味滑蛋豬扒飯+麵豉湯:食左幾樣野之後...我地都覺得好似無野落過肚咁.原來仲諗住食完要出去食多碗雲吞麵....諗住碗飯應該都唔會大得去邊....

前菜:
青瓜拼海哲
海哲無乜味...食落好似有d怪味

住食完要出去食多碗雲吞麵
....諗住碗飯應該都唔會大得去邊....點知原來碗飯份量都

算ok..d豬扒好有口感..(唔同平時果d好多鬆肉粉同炸漿..食完好似食粉咁..)不過我嫌碗飯太

少滑蛋...多d會更開胃
...個湯偏咸....不過都唔算難飲

呢間日本菜間中黎食下都ok既.....不過嫌佢d位太迫...野食算係過得去....不過有服務補救...

如果比你間野d食物好好味..但無服務..食都食得唔開心啦
2K
2008-12-23 208 views
21-12-2008食完麻麻0地好食的 Sogo 糯米茲, 去文化中心睇話劇前拉了朋友一齊食 lunch. 想去的八王子原來成 2:00pm 先開門, 結果0黎了呢間幾年無幫襯的居酒屋.揀了燒秋刀魚定食, 跟薯仔沙律 (亦可選納豆), 麵豉湯及一碗白飯:- 薯仔沙律: 真係勁多粉粉的薯仔粒, 仲有紅蘿蔔及洋蔥, 食落甜甜的又帶點生洋蔥的辛辣, 幾開胃.- 麵豉湯: 濃濃的, 鹹度剛好, ok.- 秋刀魚係原條鹽燒, 燒得香口, 魚肉連骨食落帶魚油甘香, 不過 d 腸對我0黎講太苦了, 唔識欣賞.- 白飯亦認真, 粒粒黏黏的, 夠米香, 好食.- 不過無啦啦「隊」了包「味0付紫菜」過來... 唔係好知想點...朋友的三文魚丼 set lunch 就跟漬物及麵豉湯, 賣相不錯, 唔知好唔好食呢?另外亦 share 了清酒煮蜆及牛舌鹽燒:- 清酒煮蜆: 酒味好強勁! 蜆仔幾肥美, 不過因為酒味太勁, 蜆仔食落苦味多過鮮甜味, 個人而言唔係太鍾意.- 牛舌鹽燒: 初初以為係串燒, turned out 原來係一碟上的薄切牛舌, 雖然幾淡口0下, 食落爽口彈牙, 香口又幾豐潤, 都幾
21-12-2008

- 麵豉湯: 濃濃的, 鹹度剛好, ok.
- 白飯亦認真, 粒粒黏黏的, 夠米香, 好食.

另外亦 share 了清酒煮蜆及牛舌鹽燒:
- 牛舌鹽燒: 初初以為係串燒, turned out 原來係一碟上的薄切牛舌, 雖然幾淡口0下, 食落爽口彈牙, 香口又幾豐潤, 都幾好食.

小店成 "bone" 牆都係手寫的中日對照 menu, 我0地隔0黎仲坐了位日本人0係度食豚肉生姜燒, 環境真係「日本」得很; 店員們態度殷勤, 招呼不錯.

埋單每人約 $120, 雖然嚴重 "out bud", 但感覺不錯, 會繼續0黎的.
三文魚丼
呢包0野............
燒秋刀魚 / 牛舌鹽燒
好啃的清酒煮蜆!
$120 (Lunch)
突然間想吃饅魚飯,雖然依照日本人的說法,現值初秋時份,和夏季相比,已過了吃饅魚飯的最好時機,不過想吃就是想吃,到最後是沒有合理的理由。也想吃一點有質素的,貴一點也沒所謂,連鎖集團或Food Court的,暫不在考慮之列;想起在亞士厘道有幾間日本料理,由日本人來主理,收取中上的價錢,也算有好評,就找了這一間「京笹」試試。週日下午的Menu的也不缺選擇,只是少了日替及一至兩樣。雖然事前做了功課,倒感到其裝修格局,家庭式之餘,倒是十分地道的。據聞其日籍老闆有點架子,港人侍應的招呼還算殷勤,事前提醒饅魚飯要稍等,這個我是知道的。用上碗藍色重身碗來盛載,問題不大,但當然以方形錦盒為最佳選擇。說到味道,這條烤鰻魚果真肥美,原條之下,其近腩部味仍然不失厚身,有魚香之餘,肉質也嫩滑,最重要是表面烤得有點微焦,令外皮有點脆口。好多時吃饅魚都會遇到腥味的問題,今次倒是吃不出來,這條烤饅,水準頗佳。不過確有美中不足的地方,覺得下的醬汁太少,結果就連飯面,也察覺不到醬汁,令這個飯底來得有點「寡」。其所用的是否真正的日本米,也沒有深究,看飯身仍然混圓,加上口感帶點粘,收你八十餘元,不能說太貴了。不過如果有下次,

不過確有美中不足的地方,覺得下的醬汁太少,結果就連飯面,也察覺不到醬汁,令這個飯底來得有點「寡」。其所用的是否真正的日本米,也沒有深究,看飯身仍然混圓,加上口感帶點粘,收你八十餘元,不能說太貴了。不過如果有下次,倒希望下多些鰻魚汁。

這居酒屋的在午間的選擇也有不少,也算是少有在週日開門的,有機會可會再試它們的日替或其他定食等........................

2008-08-25 93 views
話說周日就係十六月天,時間真係過得快呢﹗決定搵間居酒屋慶祝一下,點知發現原來尖沙咀好多居酒都係星期日唔開門的.....有咩理由星期日唔開呢?唔通太好生意唔憂做?做生不如做熟,所以我地去左京笹.......因為我地有上次的優惠咭﹗優惠咭有咩用?當然係有野送啦....小清酒一支,成$70架﹗一坐低前菜就醃既牛肉粒,好腍好好味的呢﹗今次唔叫0的貴價魚生,只係食0的小食飽﹗先來燒雞軟骨,工友最愛,即叫即燒好脆好惹味﹗蒜片炒雜菇,岩哂我呢個蒜怪﹗0的菇好肥美﹗正﹗金菇牛肉卷,0的牛肉半生熟好鮮甜,入口大大舊感覺豐富﹗手打墨魚餅入面好多墨魚粒,嫌個魚餅打得唔太彈牙,有0的似食魚片一樣﹗我發板就唔洗講野,魷魚鬚天婦羅配綠茶鹽,一流﹗一百分﹗最後來多個日式燒餅﹗工友心水,入口軟棉棉的,裡面包住蔬菜同埋見到有豬肉,有0的似食街邊章魚小丸子的口感﹗好食﹗唔洗講野,十六月天,飲勝﹗Yeah﹗最後品多一瓶醉心清酒埋單一人二百幾,很地道的一間居酒屋﹗今日全場見到有九成都係日本人,係咁同個老闆嘰哩咕LU,唔知佢地講咩呢?更多相:http://hk.myblog.yahoo.com/smallsmalllin/ar
話說周日就係十六月天,時間真係過得快呢﹗

有咩理由星期日唔開呢?唔通太好生意唔憂做?

優惠咭有咩用?當然係有野送啦....
小清酒一支,成$70架﹗

一坐低前菜就醃既牛肉粒,好腍好好味的呢﹗

今次唔叫0的貴價魚生,只係食0的小食飽﹗
先來燒雞軟骨,工友最愛,即叫即燒好脆好惹味﹗

蒜片炒雜菇,岩哂我呢個蒜怪﹗0的菇好肥美﹗正﹗

金菇牛肉卷,0的牛肉半生熟好鮮甜,入口大大舊感覺豐富﹗

手打墨魚餅
入面好多墨魚粒,嫌個魚餅打得唔太彈牙,有0的似食魚片一樣﹗

我發板就唔洗講野,魷魚鬚天婦羅配綠茶鹽,一流﹗一百分﹗

最後來多個日式燒餅﹗

唔洗講野,十六月天,飲勝﹗Yeah﹗

最後品多一瓶醉心清酒埋單一人二百幾,很地道的一間居酒屋﹗

更多相:
燒雞軟骨
金菇牛肉卷
魷魚天婦羅
日式燒餅
  • 魷魚天婦羅
  • 金菇牛肉卷
2008-08-07 66 views
好久之前來過, 覺得蠻不錯, 除貴了點外. 是日跟友人試試這裡的午餐.點了三色飯, 有海胆, 三文魚, 三文魚籽. 三色飯賣相很不錯, 魚生排得很精美, 下面還有紫菜碎. 先試三文魚籽, 很新鮮, 甜甜的, 跟平日過鹹的完全不可相提並論. 三文魚係魚腩, 肥美. 海胆雖然唔係頂級, 但沒有"up"味, 鮮甜. 唔錯! 飯更係加了醋和糖的壽司飯. 係日本吃到的, 魚生係舖天蓋地的, 雖然這裡的並非如此. 但新鮮程度, 係香港吃過的午市定食來說, 算十分上乘! $58, 有此質素, 夫復何求!

$58, 有此質素, 夫復何求!
$58 (Lunch)