2023-07-24 1281 views
兩款特價食物抵食👍蒜香古法蒸老虎斑338元一份,原來原價是588,服務員話有斤四両極力推介,重話好多熟客都讚抵食,食完當真不錯,酥炸釀鮮蟹蓋原價198,特價148好大隻食完有點飽飽,在其他食店都冇咁大隻,總結來講抵食好食😋
2023-07-22
  • 金陵乳豬烤鮮淮山香苗
  • 紅燒蝦籽扣柚皮
  • 白胡椒乾煏海中蝦
2023-03-25 1599 views
朋友聚會,選此店 唔洗趕交枱,地方濶落 坐得舒服,招呼好 侍應多,食到一半主動換骨碟;餸菜食淨少少 幫換細碟;食到差唔多主動送糖水,冇得揀 係馬蹄露,好夠料。肉厚伴碟都好靚噃好有特色,我尤其欣賞中間啲牛筋驚喜地好食。必叫
蒜香蜜餞㰖角骨
龍躉球
香茅骨扣牛脇骨煲
避風塘廣島蠔
2022-09-24 1551 views
社會疫情問題已經差不多3年時間冇去尖沙咀🤣約咗朋友敘舊食午餐🥣行到金巴利街君怡酒店看到有推廣,就確定在君怡閣食飯入到去人不多有點🫣初初覺得有點懷疑在尖沙咀午餐應該很多人食飯治啱,感覺應該是一般,他們的食物改變了我的想法,好大隻胡椒蝦好香脆好味道是招牌菜好食😋紅米炒飯很有鑊氣好少食到,每台重免費贈送神秘的蝦👍做推廣好正,好欣賞他們的點心紫薑皮蛋春卷和蟹肉龍蝦湯包好掂,埋單的朋友重話話🆗下次再約
2022-09-18
$300 (Lunch)
Celebration
Birthday
Voucher
  • 白胡椒乾煏海中蝦
出得尖沙咀搵野食大多會諗起厚福街或者其他樓上小店,不過今次介紹既係尖沙咀鬧市酒店入面既君怡閣,地點都幾方便,係美麗華條街直入就係😂去到中菜廳門口都感覺到歷史既味道🤣傳統老牌酒店格局,保持返30年黎既裝修😂閒日午飯時間都好多位🙈未食果陣有少少擔心會唔會中伏🙈前菜係酸蘿蔔,好開胃,唔苦,如果間間酒樓都有提供就好😂好過勁熱氣既花生😂鮑汁蒸炆鳳爪🐣同平時鮑汁鳳爪擺盤唔同,呢到既用籠仔擺🙈搞到初初以為係普通鳳爪🙈不過食落係鮑汁黎既,好就好在個汁冇一patpat,最怕漿粉漿住晒啲鳳爪脆皮湯圓見到呢款幾特別,出面唔多酒樓有就叫黎試試😆外脆內軟,口感幾得意,皮夠薄,餡料係最愛既芝麻餡😆所以都幾鍾意呢碟點心😆懷舊馬拉糕岩岩新鮮蒸好上枱都幾鬆軟,而且甜度適中,唔會過甜,但一定要趁熱食,凍左之後啲蒸氣沉左底,會有啲濕濕地🥲蔥油蝦籽薑蔥叉燒撈麵 最失望既反而係呢碟😢都唔講叉燒量較少,已經係切絲架啦,都夾極都得幾條🙊蝦籽灑左係麵上,不過冇乜蝦籽味🙊最失色係個麵底,麵太淋太濕😢而且個汁味親偏濃,食落會有啲咸😢

鮑汁蒸炆鳳爪🐣

脆皮湯圓

懷舊馬拉糕

蔥油蝦籽薑蔥叉燒撈麵

旅發局推出"夏日賞賞你"優惠,搶到消費滿300減200的優惠,高高興興的預約了,打算試一下酒店中菜廳的午市點心。酒店位置便利,與美麗華同一條街。中菜廳座位比一般酒樓闊落,枱與枱之間相隔一張枱的距離,坐得舒適,適合慢慢坐,傾下偈。剔完點心紙,落單時服務員提醒茶芥及加一都不可計在300元的消費內。。。這個有點意外,消費條款只提及另有加一服務費。茶芥60元兩位。我們二人平日細食,最後點了6碟才滿300,太飽了。芥是一小碟花生,及一小碟辣魚醬。 很失望! 花生又腍,又沒有花生味, 而且有點辣。辣魚醬太辣,點兩下,就吃不到了。食物擺盤都不錯,可以用來打卡。失望的是,食物質素只有一般酒樓的水準。黑豚咕嚕肉 ($78) 賣相好好,味道是正常的咕嚕肉,反而伴碟的南瓜蓉有點驚喜,但份量比較少。水晶蝦餃皇($48) 蝦餃上面好似有金箔,蝦都大隻,但比較乾身。蟹籽松露燒賣($48) 味道很好, 食不到松露味。蠔皇蜜汁叉燒包($42) 餡料不多,很一般。香煎臘味蘿蔔糕 ($45) 碟很漂亮。。。需要問才提供甜醬,而且竟然無花生醬。原隻鮮蝦腸粉($48) 不錯,蝦夠大隻。洗手間看得出酒店有點歷史,但仍然很清潔,

酒店位置便利,與美麗華同一條街。

蟹籽松露燒賣($48) 味道很好, 食不到松露味。
蠔皇蜜汁叉燒包($42) 餡料不多,很一般。
原隻鮮蝦腸粉($48) 不錯,蝦夠大隻。

洗手間看得出酒店有點歷史,但仍然很清潔,而且男廁清潔叔叔服務殷勤。

埋單$405-200,每人大約$100,算是跟外面中價酒樓差不多價位。食物不是特別吸引,如果沒有優惠,真的不會特地再來用餐了。
2022-08-06
$103 (Lunch)
Coupon
2022-07-24 1283 views
參加旅發局300-200, 茶芥加一唔計, 今日十一點半去到,先安心出行,2 個人食勁飽, 埋單400-200 港元. 點心水準好, 男經理幾polite, 連廁所叔叔都好有禮貌,之前試過佢隻有米豬都好正,今次我哋食咗蝦餃春捲,黑毛豬咕嚕肉,桂花糕,奶黃包流心嘅熱辣辣好好食,碧綠帶子腸滑捋捋好正,位置坐得好舒服有卡位,廁所都好乾淨,值得一去。經理話信用卡有九折,但係佢冇講邊張信用卡,大家訂位嗰陣時可以問下佢,我諗佢會好樂意答你嘅
2022-01-25 1798 views
今日去君怡閣飲茶,因為很多朋友推介這裏的點心和小菜都好味。 今次試咗真係冇得輸,而且整體環境非常舒服和清靜。我覺得各種點心都有一定水準,金腿千絲蘿蔔酥和紫菜鮮蝦腐皮卷,脆身和食落一啲都唔會油膩,炸得非常之好,時間控制得恰到好處,令到蝦肉唔會個老。貴妃鮮蝦米腸、香煎焦糖小米糕和芒果豆沙春卷,非常好味和好有特色的點心。最後我哋都有叫鹹魚茄子肉鬆石鍋飯,君怡鮑魚蛋白炒飯和胡椒雞湯芥菜煮蝦乾魚肚都好好味,覺得簡單啲仲別具誠意的菜式。總括今日啲食物非常滿意,希望下次要再來試試他們的晚餐。

總括今日啲食物非常滿意,希望下次要再來試試他們的晚餐。
2022-01-25
$150 (Lunch)
Credit Card Offers
2021-11-28 1194 views
2021年 踏入11月,遇上食神!開心!香港旅遊發展局聯同約150家餐廳,推出 Travel by Palate,日期為11月1日 ~ 11月30日,這1檔預訂了14家餐廳,第1站:尖沙嘴君怡酒店君怡閣中菜廳188元/位 精選午餐,包括以下的:#炭燒脆皮腩仔併金磚豆腐:1葷1素的搭配,兩者有共通點,外脆內嫩,都好吃!燒腩仔甘香鬆化,大愛!#杏汁花膠雪蓮子川貝燉白肺湯:名字很長,有13個字,內容與名字一樣足料,不油膩,感覺很滋潤!#八香果醬海蝦伴蘋果醋沙律:refreshing!喝完足料的燉白肺湯,吃這個偏酸的沙律,感覺舒服,看得出菜單設置的心思,加分!#燒椒桃仁慢煮牛肋排:牛肋排好大一塊!醬汁濃厚,肉質鬆軟,好吃!#玉竹魚湯海味花膠浸菜苗:清淡中帶鮮味!吃完濃味的牛肋排,吃魚湯菜苗,很好的平衡味蕾,再次感受菜單設置的心思!#紅棗雪耳糖水:不是我喜歡的甜品,味道可以的!#橙汁:Wine and Dine menu配智利紅酒1杯,我不喝酒,店員幫我換成橙汁,貼心!推薦的店!下次和家人來試試點心!
2021年 踏入11月,遇上食神!開心!

188元/位 精選午餐,包括以下的:
#紅棗雪耳糖水:不是我喜歡的甜品,味道可以的!

推薦的店!下次和家人來試試點心!
2021-11-05
$270 (Lunch)
2020-01-29 2519 views
初一食飯,唔係度度有開,朋友介紹呢間中菜,酒店中菜來講性價比不錯。前菜有麻辣豬肚絲,辣味剛剛好,豬肚也十分彈牙。然後來個椒鹽田雞腿,脆皮厚薄適中。最好吃的是牛腩煲,牛腩炆得入味,汁醬也好。總括來說,食物好,服務也不錯。

2019-04-27 3084 views
同外國返黎嘅朋友聚會,揀咗呢間君怡閣中菜廳。 一入到去 ,星期五晚都冇乜人都覺得有啲奇怪 另外幾堂枱似乎係食緊一啲商務飯 。麻辣豬肚好好味,個麻辣度好吸引配芫茜好襯。 片皮鴨比較乾 ,不過個皮做得好薄👍🏻 片皮鴨二食嘅肉碎, 生菜包生菜每一塊都剪到圓形,令到你非常方便去包,肉鬆都做得好好少少咸好配新鮮生菜。 牛坑腩係最好食嘅! 一碟得八至十件,我哋每人只係食到一件咋🙈 佢面頭又脆漿炸咗,入面牛腩好淋好香, 必食推介另!!仲有個黃金茄子,雖然面頭黃金漿炸得好好好香,但係入面嘅茄子可能因為比較多水同埋冇味,未食落去有啲怪。 不過,同朋友食飯就係環境舒服大家食得開心最重要🤣 250蚊一個人嚟講性價比一般啦。

2018-11-06 3474 views
蜜汁叉燒: juicy好香,食完胃口大開,正!牛脇骨煲:入味軟腍,個汁友人推介加生面,不過我地食完已經太飽無加燒鵝:要咬一陣先吞到,唔算香,可以唔食蝦子柚皮:無咩味糯米飯:唔乾,調味幾好,足料壽包:正常,但食到最後太飽,無食晒
蜜汁叉燒: juicy好香,食完胃口大開,正!
燒鵝:要咬一陣先吞到,唔算香,可以唔食
蝦子柚皮:無咩味
糯米飯:唔乾,調味幾好,足料
壽包:正常,但食到最後太飽,無食晒
2018-09-22
Celebration
Birthday
2018-09-24 2683 views
現今要找一個較寧靜、舒適的粵菜廳真不易。某天有人建議去尖沙咀君怡酒店的君怡閣晚膳。最初沒有甚麼期望,去到發現地方舒服寧靜,菜餚美味,價錢合理,服務周到!本來沒打算寫食評,怕多人知道這地方就會破壞它寧靜舒適的環境!不過,回心一想,這樣自私對它不公平!

2018-01-13 4990 views
今次呢篇食評真係拖左好耐先動筆,只能怪我太懶惰,實在踏入2018新一年,應該改掉拖延嘅陋習。話說一月頭嘅時候,相約幾位久別重逢嘅同學敘舊,選擇來到君怡閣食中餐。呢個選擇絕對正確,因為無論環境同食物都值得讚嘆!首先介紹係鎮店之寶,美人叉燒,果然名不虛傳,叉燒肉質嫩滑、肥瘦適中,仲有陣陣香烤嘅味道,真係色香味俱全,令人多吃幾塊都唔嫌多!另外叫咗半分炭燒妙齡乳豬,乳豬BB雖然唔係好多肉,但皮脆肉滑,咬落卜卜脆,真係好正呀⋯⋯我地個個都一路食,一路讚個不停。再來有蝦子山根燒豆腐,初頭仲以為呢樣餸好普通,我真係太年輕啦,唔識野,原來好好食嫁,當山根吸收哂個汁既精華, 軟lum lum,不得了,豆腐熱辣辣,滑溜溜!之後簡簡單單一個時菜上湯煲、西芹炒魚塊都係無得輸,我覺得呢到所有嘅餸菜調味恰到好處,食物又夠熱!食左咁多都覺得再有空間可以繼續叫,因為d野食真係好得。我哋又叫左一份蟹肉荷葉飯,廚房即叫即蒸,哈哈,可能係,除非唔係!因為上枱時,打開個荷葉時,真係見到有煙嫁,證明溫度夠熱,呢個飯絕對係推介,個炒飯充滿荷葉嘅香味,飯粒唔油又夠濕潤,我足足食左2碗半呀!埋單前,餐廳仲送中式糖水桂圓雪耳,真係好好
話說一月頭嘅時候,相約幾位久別重逢嘅同學敘舊,選擇來到君怡閣食中餐。呢個選擇絕對正確,因為無論環境同食物都值得讚嘆!首先介紹係鎮店之寶,美人叉燒,果然名不虛傳,叉燒肉質嫩滑、肥瘦適中,仲有陣陣香烤嘅味道,真係色香味俱全,令人多吃幾塊都唔嫌多!另外叫咗半分炭燒妙齡乳豬,乳豬BB雖然唔係好多肉,但皮脆肉滑,咬落卜卜脆,真係好正呀⋯⋯我地個個都一路食,一路讚個不停。再來有蝦子山根燒豆腐,初頭仲以為呢樣餸好普通,我真係太年輕啦,唔識野,原來好好食嫁,當山根吸收哂個汁既精華, 軟lum lum,不得了,豆腐熱辣辣,滑溜溜!之後簡簡單單一個時菜上湯煲、西芹炒魚塊都係無得輸,我覺得呢到所有嘅餸菜調味恰到好處,食物又夠熱!食左咁多都覺得再有空間可以繼續叫,因為d野食真係好得。我哋又叫左一份蟹肉荷葉飯,廚房即叫即蒸,哈哈,可能係,除非唔係!因為上枱時,打開個荷葉時,真係見到有煙嫁,證明溫度夠熱,呢個飯絕對係推介,個炒飯充滿荷葉嘅香味,飯粒唔油又夠濕潤,我足足食左2碗半呀!埋單前,餐廳仲送中式糖水桂圓雪耳,真係好好味道!

2018-01-05
2017-06-20 5090 views
兩年前首次在君怡中餐廳食晚飯,當時一試難忘。朋友從外國回來亦會選擇在此飯敍,因食材品質有一定保證,所以都值得推薦比其他朋友。今天又有朋友提議到此午餐,當然就豪爽地邀約,不須思考就叫了必食的义繞及蝦餃,义繞肉爽,肥瘦適中,加上還是和暖的溫度時上枱,味道更出。而蝦餃就皮很煙韌,裏面的蝦肉是滿滿的,亦有鲜味的蝦汁,好滿足的感覺。今天亦試了幾款食店新推介:紅菜頭粿、繞汁鰻魚花卷、盬酥百花釀鮮鱿。紅菜頭粿的餡是香菇及有点紅菜頭蓉,所以整個粿是濃郁的菇味加有少許甜甜的,都算清新。鰻魚卷就不是太特別,味道是預期的,不過包皮質感很好。百花釀鲜鱿脆皮做得很薄同酥,似酥炸生蠔的脆漿,香口加魷魚的爽,很夾。點心以外,還叫了古法班球煎米粉,份量足夠6-8位享用,班球厚身而有鑊氣,汁醬很鮮甜也充滿濃香的果皮味,唯一有改進的空間是米粉過厚,所以煎米粉的效果略遜色,但總括來說都是一道出色的麵食。至於甜點就叫了兩款,中規中矩,反而食店送的紅豆沙更出眾。順便一提,君怡的XO醬品質很好,喜歡辣的朋友不能錯過!

至於甜點就叫了兩款,中規中矩,反而食店送的紅豆沙更出眾。

順便一提,君怡的XO醬品質很好,喜歡辣的朋友不能錯過!

2017-06-08 3180 views
今年一大班朋友在一間中菜餐廳吃飯,每個餸都有驚喜,尤其乳豬鮮准山香苗,外型美觀,外皮酥脆糥米軟滑。牛肋骨煲真材實料,味道濃密,現在逢星期一至四中午、晚飯都有八折,是必食推介。