2016-10-06 1547 views
陽光與白雲,一年三百六十五日會有多少天呢?今天剛剛遇著了。悠閒地坐在cafe店內,面對落地大玻璃,望著街上熙來攘往的人群,再望著蔚藍的天空(當然大廈與大廈間的空隙....哈哈),此情此景有點在異地感覺。雖然午膳只一個小時,但足夠另身心舒𣈱。巴馬火腿牛角麵包牛角麵包非常鬆軟,満枱散落麵包碎,可想而知有幾鬆化了。巴馬火腿鹹鹹香香,正好配合牛角麵包的味道。牛角麵包上的芝士碎經微微焗過,微焦的效果另整體更加香更加美味。Cappunccino甘香醇厚,餘韻力強,不錯的咖啡品質。
陽光與白雲,一年三百六十五日會有多少天呢?

今天剛剛遇著了。

巴馬火腿牛角麵包

牛角麵包非常鬆軟,満枱散落麵包碎,可想而知有幾鬆化了。
巴馬火腿鹹鹹香香,正好配合牛角麵包的味道。
巴馬火腿牛角麵包套餐
Cappunccino

甘香醇厚,餘韻力強,不錯的咖啡品質。
Cappunicco
2016-10-06
$100 (Lunch)
巴馬火腿牛角麵包套餐
Cappunicco
2016-07-24 1356 views
那時候,想為朋友organise 一個baby shower, 所以找了很多場地資料,我的requirment 是有食物提供,不要太貴,和可以給我們佈置.  當時找了幾個地方,但是都要大約4-500 per head, 所以就去左睇上樓cafe,但係有D就比較舊 ...有D裝修佈置又奇怪,有D 包場又out budget...因為唔想準媽媽大住個肚嘅走黎走去,佢都係prefer 灣仔/銅鑼灣區,最後比我搵到 呢間Just Cafe,佢唔係開左好奈,又可以佈置,包埋野食又唔貴,完全係我想搵嘅野!咁所以我就搵左一日放工之後,諗住上去比deposit 同睇下個場。一去到,原來係唐樓,仲要行 3 層樓梯!!!!對於一個就生嘅人黎講,真係太辛苦......所以我諗呢到唔太適合......但係我果日上到去,嘆左杯咖啡,食左個tea....老實講,佢地D coffee 真係幾正,令我尋回英國的味道 ~~~~係香港,真的很少找到這種咖啡的味道。 再吃了一個厚toast, 都很足料!!! 雖然最後都沒有在這裡攪party, 但是都是一個shopping shop 到攰去抖一抖,or 和朋友傾計的好地方!
所以找了很多場地資料,
我的requirment 是有食物提供,
不要太貴,
和可以給我們佈置.

當時找了幾個地方,
但是都要大約4-500 per head,
所以就去左睇上樓cafe,
但係有D就比較舊 ...
有D裝修佈置又奇怪,
有D 包場又out budget...

因為唔想準媽媽大住個肚嘅走黎走去,
佢都係prefer 灣仔/銅鑼灣區,
最後比我搵到 呢間Just Cafe,
佢唔係開左好奈,又可以佈置,包埋野食又唔貴,
完全係我想搵嘅野!

咁所以我就搵左一日放工之後,
諗住上去比deposit 同睇下個場。
一去到,原來係唐樓,仲要行 3 層樓梯!!!!
對於一個就生嘅人黎講,真係太辛苦......
所以我諗呢到唔太適合......
但係我果日上到去,嘆左杯咖啡,食左個tea....

係香港,真的很少找到這種咖啡的味道。
再吃了一個厚toast, 都很足料!!!
呢D小本cafe 在香港買少見少,真的要好好珍惜 =)

• 咖啡
2015-06-10 1862 views
香港人生活忙碌,工作的忙賺錢養家供樓交租,做父母的忙栽培兒女成材,做學生的忙讀書考試上興趣班,能用上一整個下午到樓上CAFE呷杯香草養生茶,吃上一兩道小吃甜點,對我這個地道港女來說奢侈不過。雖然不是光顧五星級酒店來個尊貴得來填不飽肚的英式下午茶,而是鬧市中不大起眼的樓上特色吃茶店,然而細心觀察設計精美的餐牌,和鄰桌年輕人咬著的厚切多士,感覺此店食物和飲品俱簡單中見心思,用料也一絲不苟。對我這個崇尚自然而又愛吃的人來說,這趟已是感味滿足的一次歷程。邊靜靜細味牆上的字句,邊自在地跟友人談談生活點滴,喝的是數十元一大壺的茉莉花玫瑰花茶,據老板說用上了保加利亞的有機粉紅玫瑰,茶香清新自然,更有和胃養肝之效,正好試試是否能紓緩偶爾煩擾我的都市病胃痛。原粒粉紅玫瑰浸泡的花茶跟隨便灑下的幾瓣玫瑰花碎自然不能同日而語,亦足見店方的誠意;喝著令人倍感安舒。友人比較喜歡鮮榨果汁,他點的蘋果菠蘿汁味道有點像virgin colada,最適合這種悶熱的天氣。我只偷喝了一口,_由於吃了午飯不久,這次只嚐了甜品北海道牛奶布甸,口感十分滑溜,但味道略甜。吃時不斷有撲鼻而來的香氣,原來店方還提供每天只限8份的All
由於吃了午飯不久,這次只嚐了甜品北海道牛奶布甸,口感十分滑溜,但味道略甜。吃時不斷有撲鼻而來的香氣,原來店方還提供每天只限8份的All Day Breakfast,下回一定要留肚嚐嚐。
2015-06-09
$50 (Tea)
慢活生活雖然上菜慢了少許,但值得的。特別推介防斑蔬汁(蕃茄,蜂蜜,檸檬,蘋果汁)味道似宜蘭溫泉蕃茄汁,酸甜開胃,用料十足。Just厚多士可選腸仔或吞拿魚。Just 雞翼平平無奇,勝在夠新鮮,有雞油流出。銅鑼灣地鐵附近,方便,寧靜的聚腳點。
慢活生活
雖然上菜慢了少許,但值得的。

特別推介

防斑蔬汁(蕃茄,蜂蜜,檸檬,蘋果汁)
味道似宜蘭溫泉蕃茄汁,酸甜開胃,用料十足。

Just厚多士可選腸仔或吞拿魚。

Just 雞翼平平無奇,勝在夠新鮮,有雞油流出。

銅鑼灣地鐵附近,方便,寧靜的聚腳點。