壽司+天婦羅呢個組合太新鮮🤤🤤🤤我同🐗喺阿媽家姐group 度一見到有大神分享即book😍😍落筆寫初訪(五月頭)時已經二訪左🙈🙈但我都會分開寫的💕—————————𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘 🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :🌟🌟帶左頭盔先,純粹非專業飲食體驗分享💕大將:鴻師傅+榮師傅▐ 🐗廚師發辦16件壽司。天婦羅定食 $640▐ ▐ 🐷廚師發辦14件創作壽司定食 $580▐ 兩個set都可以自由選擇要幾多件壽司同天婦羅,因為我地唔想食太多炸野,我地兩個都選擇要4件天婦羅其餘都係壽司💕以下有🐗係16件set先有,有🐷就係14件set先有💕🍴前菜茶碗蒸沙律🍣壽司石鯛魚 烏魚子粉18公斤平靜魚(油甘魚近親 )+海苔醬赤魷魚+青柑汁北海道野生櫻鱒魚+三文魚籽野生深海池魚北海道帶子+柚子皮赤貝 🐗木草燻燒青魚瀨尿蝦 炸櫻花蝦 蝦膏🐷海膽杯🐗海膽壽司燒拖羅🐗小肌🍤天婦羅(師傅建議食法)蝦頭 (鹽/汁)天使蝦 (鹽)小香魚 (汁)鮑魚 (唔點)熒光魷魚 (鹽/汁 )🍴小食+甜品/飲品蝦麵豉湯蒸焗焦糖玉子布丁雪糕 (紅豆)。咖啡見到group入面好多人都揀全天婦羅,其實鴻師傅嘅壽司都好好食👍每款都好有心思咁
—————————
𝑴𝒚 𝑯𝒐𝒏𝒆𝒔𝒕 𝑹𝒆𝒗𝒊𝒆𝒘
🍽 𝗧𝗮𝘀𝘁𝗲 :
🌟🌟帶左頭盔先,純粹非專業飲食體驗分享💕
大將:鴻師傅+榮師傅
🐷海膽杯
🐗海膽壽司
燒拖羅
🐗小肌

🍤天婦羅(師傅建議食法)
蝦頭 (鹽/汁)
天使蝦 (鹽)
小香魚 (汁)
鮑魚 (唔點)
熒光魷魚 (鹽/汁 )

🍴小食+甜品/飲品
蝦麵豉湯
蒸焗焦糖玉子布丁
雪糕 (紅豆)。咖啡

見到group入面好多人都揀全天婦羅,其實鴻師傅嘅壽司都好好食👍每款都好有心思咁搭配唔同調味😋

開頭魚料對我地黎講較凍,後來溫度就好適中,全部都好食,其中我最鍾意嘅有赤貝、燒拖羅同埋mvp 瀨尿蝦配炸櫻花蝦+蝦膏 😍😍😍 🐗就喜歡小肌,呢件我個set係冇嘅🥲🥲🥲。但整體黎講我地都好滿意同覺得好味😋天婦羅真係非常高質,麵衣薄而輕盈,完全唔油膩,即使係即炸都冇熱氣嘅感覺,食完冇喉嚨痛👍每一件都好好食,個人最愛熒光魷魚同鮑魚,🐗叫我喺尾度點少少鹽,一咬爆漿勁好味😋😋鮑魚炸完質地仍然好嫩🤤🤤佢地嘅玉子燒係另一種,好好食好似布甸咁😭一試難忘。甜品最後我揀紅豆雪糕,🐗揀左咖啡作結。雪糕就正正常常,但杯咖啡非常好飲,都係炭焙咖啡😍😍

🌐𝗔𝘁𝗺𝗼𝘀𝗽𝗵𝗲𝗿𝗲 : 吧枱位較迫,佢地之後搬新店會分返開天婦羅同壽司,希望搬左新店會闊落d,期待三訪🤤🤤

🤵‍♂️ 𝗦𝗲𝗿𝘃𝗶𝗰𝗲 : 今日鴻師傅1對4,榮師傅就1對目測10😂但無損服務,每件都有介紹,值得一讚係餐廳有位靚女女店員好細心同醒目,把聲非常溫柔,服務非常好👍

💰 𝗩𝗮𝗹𝘂𝗲 : 一訪幸運地坐正師傅面前,所以一訪條片影得靚d😂😂😂師傅好用心創作壽司,入門Omakase set$400幾都有,天婦羅非常高質,真係我食過最高質嘅天婦羅🤤🤤(利申:少食炸野)
$671 (Lunch)
  • 熒光魷魚天婦羅
  • 小肌
  • 瀨尿蝦壽司
  • 鮑魚天婦羅
男朋友生日,所以book 左呢間慶祝,今次我地叫左14件壽司或天婦羅set $580 (我地簡左10件壽司 + 4件天婦羅)套餐包括餐前沙津、燉蛋、湯及甜品、總結壽司比天婦羅出色,天婦羅即炸,新鮮熱辣辣,外衣厚度適中,唔會好厚。壽司🍣1️⃣ 九洲池魚 配海苔醬2️⃣ 赤背3️⃣ 中拖配大拖蓉4️⃣ 長崎青魚配法國魚子醬5️⃣ 鰹魚6️⃣ 北海道餃蝶魚7️⃣ 白海膽&馬糞海膽8️⃣ 瀨尿蝦配櫻花蝦 脆9️⃣吞拿魚蓉 天婦羅 手卷🔟焦糖玉子天婦羅🍤1️⃣ 海蝦2️⃣ 沙追魚3️⃣ 小香魚4️⃣ 鮑魚1. 九洲池魚 配海苔醬 ⭐️⭐️⭐️⭐️配搭好好食好夾,池魚一啲都唔腥2. 赤背 配青瓜粒⭐️⭐️⭐️肉質爽口鮮甜好食3. 中拖羅配大拖羅蓉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️面頭配上芥辣蓉令拖羅鮮味昇華,入口即融,好好食🤤4. 長崎青魚配法國魚子醬⭐️⭐️第一次食生嘅青魚,口感軟,食落有少少腥5. 煙燻鰹魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️經煙燻製作,配上芝麻食落非常香口,好食6. 北海道餃蝶魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️係今次14件壽司入面最好食🤤肥美,灸燒左嘅餃蝶魚,油脂重,配上魚肝醬,食落口香濃,油脂重,入口即化,好好食🤤7. 白海膽&馬糞海膽⭐️⭐️⭐️⭐️一啖好creamy 好甜嘅白海膽,一啖少少海鹹香味嘅馬糞海膽,配撈好

壽司🍣

2️⃣ 沙追魚
3️⃣ 小香魚
4️⃣ 鮑魚

1. 九洲池魚 配海苔醬 ⭐️⭐️⭐️⭐️
配搭好好食好夾,池魚一啲都唔腥

2. 赤背 配青瓜粒⭐️⭐️⭐️
肉質爽口鮮甜好食

3. 中拖羅配大拖羅蓉⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
面頭配上芥辣蓉令拖羅鮮味昇華,入口即融,好好食🤤

4. 長崎青魚配法國魚子醬⭐️⭐️
第一次食生嘅青魚,口感軟,食落有少少腥

5. 煙燻鰹魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️
經煙燻製作,配上芝麻食落非常香口,好食

6. 北海道餃蝶魚⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

7. 白海膽&馬糞海膽⭐️⭐️⭐️⭐️
一啖好creamy 好甜嘅白海膽,一啖少少海鹹香味嘅馬糞海膽,配撈好左嘅海膽蟹肉壽司飯,食落口非常香濃,啖啖海膽一口甜一口少少鹹,幾特別

8. 瀨尿蝦配櫻花蝦 ⭐️⭐️
瀨尿蝦爽口配上香脆櫻花蝦,都好香口,略嫌有啲乾身

9. 拖羅蓉配天婦羅手卷 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
拖羅蓉配天婦羅,增加口感嘅層次感,油脂重,好食

10. 海蝦天婦羅🍤 ⭐️⭐️⭐️

11. 沙追魚 ⭐️⭐️⭐️⭐️

12. 小香魚 ⭐️⭐️⭐️

2022-06-20
$580 (Lunch)
Celebration
Birthday
  • 拖羅
  • 野生拖羅
  • 餃蝶魚
2022-06-12 903 views
天婦囉香口又唔油膩🤤🤤🤤天婦羅🦐炸得乾身脆口連蝦頭都好惹味蟹味濃郁鮮甜、啖啖蟹肉🥰🥰🥰海膽入口即溶值得推介刺身、凍食都可以因本人喜歡熟食多啲😬😬最後甜品:雪糕伴🥭哈密瓜🍈
2022-04-29 1618 views
一次過滿足想食壽司同天婦羅嘅兩個願望✌🏻 壽司嚟講,對白身魚嘅調味有進步空間。天婦羅嘅粉漿幾出色,好薄好輕脆,就算食咗6舊都唔覺滯😼壽司🍣1⃣️魴鮄魚:加咗青檸調味,魚肉結實有口感,但小小腥2⃣️天草縣深海池魚3⃣️鰤魚:魚味重,小小油脂味4⃣️醋醃春子鯛5⃣️Dry aged 46 days 燒大拖羅,疫情產物🤣魚油味超香6⃣️千葉縣野生中拖羅:冇筋,魚油味頗重,有回香7⃣️鮫鰈魚:配魚肝,油份較重8⃣️北海道帶子:好厚身加鹽同青檸調味,突出帶子鮮甜,呢個調味得好好!❤️9⃣️赤蝦,加咗蝦膏同櫻花蝦。香、脆、鮮,口感豐富!都好鍾意呢個❤️🔟馬糞海膽,加貝柱。口感好綿密,成碗飯都好鮮甜❤️小食:螢光魷魚:春季的時令食材天婦羅🍤1⃣️蝦頭天婦羅2⃣️蝦天婦羅3⃣️鮑魚天婦羅4⃣️鰻魚天婦羅5⃣️芝士天婦羅,充滿鹹香追加:紫蘇葉海膽天婦羅,第一次食,原來海膽同天婦羅都幾夾,最重要有紫蘇葉平衡咗油膩感!卷物:吞拿魚卷

壽司🍣

1⃣️魴鮄魚:加咗青檸調味,魚肉結實有口感,但小小腥

2⃣️天草縣深海池魚

3⃣️鰤魚:魚味重,小小油脂味

4⃣️醋醃春子鯛

6⃣️千葉縣野生中拖羅:冇筋,魚油味頗重,有回香

7⃣️鮫鰈魚:配魚肝,油份較重

🔟馬糞海膽,加貝柱。口感好綿密,成碗飯都好鮮甜❤️

小食:螢光魷魚:春季的時令食材

天婦羅🍤

1⃣️蝦頭天婦羅

2⃣️蝦天婦羅

3⃣️鮑魚天婦羅

4⃣️鰻魚天婦羅

5⃣️芝士天婦羅,充滿鹹香

卷物:吞拿魚卷
📍 岩浪天扶良日本料理 @iwanamijapaneserestaurant lunch omakase上次就同大家食咗岩浪嘅lunch set~今次就試下omakase😋✨14件壽司/天婦羅超滿足!🍣廚師發辦14件創作壽司定食 $580/位1. 平靜魚壽司(評分: 🍣🍣🍣🍣) 師傅話果日果條平靜魚成20幾kg😍~ 食落口幾特別(*ˉ︶ˉ*)2. 鰤魚壽司(評分: 🍣🍣🍣🍣) 鰤魚即係野生嘅油甘魚 會比起普通嘅油甘魚更加肥同有油脂3. 燒吞拿魚腩壽司伴炸葱條 (評分: 🍣🍣🍣🍣🍣)拖羅愛好者必試😍~ 超正!比起普通嘅燒拖羅壽司 師傅特登加埋炸蔥條 令到成件壽司超有層次同埋立體感 油脂滿滿嘅拖羅🤤好想再食了4. 鰹魚壽司伴蒜粒(評分: 🍣🍣🍣) 就咁睇幅圖就知道鰹魚有幾厚身!加埋蒜粒簡直帶咗堅與嘅鮮味出嚟(≧∇≦)5. 鮫鰈魚壽司伴肝醬(評分: 🍣🍣🍣🍣🍣)本身自己都幾鍾意食灸燒嘅壽司 呢一個鮫鰈魚壽司師傅除咗灸燒之外仲配咗肝醬同葱花✨首先灸燒已經可以逼到晒啲油脂出嚟 另外加埋肝醬同葱花 就可以平衡返油膩嘅感覺 正正🤤🤤6. 帶子伴海膽壽司(評分: 🍣🍣🍣🍣🍣🍣)海膽嘅愛好者舉手️🙋🏻🙋🏻
lunch omakase

🍣廚師發辦14件創作壽司定食 $580/位

1. 平靜魚壽司(評分: 🍣🍣🍣🍣)

2. 鰤魚壽司(評分: 🍣🍣🍣🍣)
鰤魚即係野生嘅油甘魚 會比起普通嘅油甘魚更加肥同有油脂

3. 燒吞拿魚腩壽司伴炸葱條 (評分: 🍣🍣🍣🍣🍣)

4. 鰹魚壽司伴蒜粒(評分: 🍣🍣🍣)

5. 鮫鰈魚壽司伴肝醬(評分: 🍣🍣🍣🍣🍣)

6. 帶子伴海膽壽司(評分: 🍣🍣🍣🍣🍣🍣)
海膽嘅愛好者舉手️🙋🏻🙋🏻🙋🏻🙋🏻🙋🏻超愛海膽🤤首先帶子唔係啲咩濃味嘅貝類 所以完全做到襯托海膽嘅甜味!而且帶子超級鮮甜 總之就係食落口有一種唔想吞落肚嘅感覺🤤

7. 牡丹蝦壽司伴櫻花蝦+蝦膏 (評分: 🍣🍣🍣🍣)
就咁睇落去啲櫻花蝦同埋蝦膏有啲似肉鬆😂😂但係其實食落去真係幾正!蝦嘅肉身鮮甜同爽口🦐另外我第一次試櫻花蝦再加牡丹蝦🤤超夾同有層次感

8. 海膽杯😍 (推介: 🍣🍣🍣🍣🍣🍣🍣)
有睇上個post就知我對嗰舊帶子壽司伴海膽有幾鍾情🤤跟住竟然有海膽杯(´・Д・)」??!!!除咗一般嘅海膽,師傅仲將蟹肉同埋海膽撈落去壽司飯度😍😍🤤神級好味 感覺食100個都OK🤤🤤🤤

9. 葱吞拿魚腩茸手卷 (推介:🍣🍣🍣🍣🍣)
每次食omakase最期待嘅就係手卷🤤因為永遠都係佢帶落去啲熟食度 好食就可以成為今餐完美嘅句號hehehe~ 師傅包咗葱吞拿魚腩茸同炸蔬菜 超級有口感!同埋大家唔好掛住影相遲咗食!一陣淋曬就唔好啦~

10-11. 炸蝦+炸蝦頭天婦羅(推介: 🦐🦐🦐🦐)
終於嚟到熟食嘅環節啦!個人來講唔係好鍾意食天婦羅蝦 不過師傅炸得好乾身同脆口~ 我覺得炸蝦頭比較好食好惹味🤤

12. 炸鮑魚天婦羅 (推介: 🦪🦪🦪🦪🦪)
每次黎岩浪必食嘅炸鮑魚😍~ 保留到佢嘅鮮味同keep到脆口🤤highly recommended!

13. 白金鯛天婦羅 (推介: 🐟🐟🐟🐟🐟)
講到今餐最推介嘅天婦羅就一定係白金鯛天婦羅😍✨!好特別!其實做魚嘅天婦羅好高成本架 炸咗魚嘅油就唔可以用嚟炸其他食材~ 所以肯做炸魚嘅都係好店😉

14. 焦糖玉子燒 (推介: 🍳🍳🍳🍳🍳🍳)
呢個焦糖玉子燒超級有驚喜!完全冇諗過上面有一層焦糖😍😍🍳好似一個甜品咁!

甜品:

🍵柚子雪葩+抹茶雪糕🍦
甜品不過不失~ 唔會話太甜hehe🤤
——————-

每個餐都有跟前菜,茶碗蒸,沙律同麵豉湯❤️絕對唔使驚唔夠飽!仲有跟雪糕或者咖啡~ Highly recommended!!

另外燒鱈魚片係額外叫架~ 就唔包喺omakase入面♪( ´θ`)ノ

記得book位先去啊!如果唔係就一定摸門釘~

📍岩浪天扶良日本料理 @iwanamijapaneserestaurant
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
(港鐵銅鑼灣站 D2 出口行一至三分鐘🏃‍♀️🏃‍♀️)
  • 海膽
2022-04-03 955 views
這家Omakasa 配搭是壽司+天婦羅喜歡多熟食朋友一定非常喜歡疫情關係仍然很多人到訪,質素有一定保證因為幾天前訂位食lunch , 只能坐Table 枱遲啲再試晚市,坐吧枱感覺好啲😂廚師發辦會席(金)前菜三品冷物刺身7款是日清湯和食料理天婦羅4款/刺身4款壽司5件甜品$1480+10% 暫時有疫情午市優惠85折Taste : 8/10 Service : 8/10 Environment : 8/10Revisit : 8/10
2022-03-28 769 views
今次用餐係早喺上年10月嘅時候同2位朋友去試呢一間天婦羅店去到睇餐牌揀咗日本天婦羅日本壽司嘅餐其中一位朋友唔食全生嘅嘢所以餐廳特別安排佢既野食係略煮過同有點不同都幾細心最好食就係佢嘅咋各款既刺身都唔錯~食落都新鮮~不過就係無咩特別~無咩驚喜食完刺身之後就到煮物、燒物同主角天婦羅喇紫蘇葉海膽、番薯呢2樣好好味我特別鍾意食紫蘇葉~呢個海膽一咬落去香味撲鼻加上海膽香甜軟滑~絕絕子🤤個番薯係點威士忌食~食落又香又粉又甜~做作最後一道菜剛好~回味
今次用餐係早喺上年10月嘅時候
同2位朋友去試呢一間天婦羅店
去到睇餐牌揀咗日本天婦羅日本壽司嘅餐
其中一位朋友唔食全生嘅嘢
所以餐廳特別安排佢既野食係略煮過同有點不同
都幾細心
最好食就係佢嘅咋
各款既刺身都唔錯~食落都新鮮~
不過就係無咩特別~無咩驚喜
食完刺身之後就到煮物、燒物同主角天婦羅喇
紫蘇葉海膽、番薯呢2樣好好味

• 天婦羅
2022-01-24 1036 views
有天婦羅既Omakase🧡嗌左16件壽司//天婦羅set任你配搭 唔食生野既我嗌左16件天婦羅待應都呆一呆話要問下先🙈驚唔夠咁多件俾我最深刻係海膽天婦羅🧡原來海膽都係好好食🤤同行朋友嗌左7件壽司7件天婦羅1件手卷佢話醋鯖魚同蝦壽司最好食追加左海膽撈 先用海膽撈左飯先再加三文魚子同海膽係面都係好好好食值得追加可以返頭再食🧡
有天婦羅既Omakase🧡

再加三文魚子同海膽係面
都係好好好食
值得追加

可以返頭再食🧡
🥉普普通通omakase 天婦羅壽司🙈.首先講番呢個餐係$560 再加一,係包左16件壽司/天婦羅😂你可以自行分配兩者既比例😝分左一半一半!講真既,呢度既價錢係明顯係食材度反映得到🙈.唔講咩唔好食😂😂我地講咩好食:牡丹蝦壽司唔錯💕用兩件壽司換番黎既手卷,係幾有油脂感,而且脆卜卜😋碎上池魚係幾特別但口感差啲,炸天婦羅黎講就係冇咩特別🤣🤣唯一好味既係鮑魚☺️.啲野上既次序又係有趣😂食食下就上個麵豉湯、無啦啦未食完又比杯茶😝怪怪地
🥉普普通通omakase 天婦羅壽司🙈
2022-01-12 674 views
♨️岩浪天扶良日本料理銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓@iwanamijapaneserestaurant ❤️近排好有口福又食正嘢,今次揀咗曾榮獲米芝蓮二星推介嘅岩浪食廚師發板日本料理,好榮幸今次係Ricky San主廚招呼我哋,叫咗一個16件壽司·天婦羅定食 及14件創作壽司定食。食飽飽後結論係,絕對交足功課,食材新鮮令人難忘,手藝一流👍🏻📍鱈魚乾小食侍應姐姐見我等人等到好悶,先送上小食比我食住等,好貼心呀🥰📍前菜,沙律,茶碗蒸前菜裏面有舊魚好食,蒸蛋唔係勁滑但好香濃蛋味📍左口魚 📍平靜魚 📍石鯛魚📍野生中吞拿魚👍🏻📍吞拿魚👍🏻📍金木鯛👍🏻📍昏煙春魚📍春魚📍醬油漬赤身📍小池魚📍帶子👍🏻📍鯖魚昆布積📍鴛鴦海膽👍🏻📍帶子海膽👍🏻📍天婦羅炸蝦👍🏻📍海膽帶子飯👍🏻📍賴尿蝦👍🏻📍天婦羅北海道公魚👍🏻📍天婦羅蒜苗📍天婦羅鮑魚👍🏻📍手卷(用兩件壽司換一件手卷,抵,忙住親手接師傅手卷唔記得問係乜,不過超級好食👍🏻)📍布甸👍🏻📍芒果雪芭📍魚湯👍🏻📍咖啡☕️(完美句號💯)❤️食物:9.5/10抵食:8.5/10環境:8/10。。。#食好西 #食好西系列 #日本料理 #廚師發板 #好好吃 #美食日記 #美
♨️岩浪天扶良日本料理
銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
@iwanamijapaneserestaurant

📍鱈魚乾小食
侍應姐姐見我等人等到好悶,先送上小食比我食住等,好貼心呀🥰
📍前菜,沙律,茶碗蒸
前菜裏面有舊魚好食,蒸蛋唔係勁滑但好香濃蛋味
📍左口魚
📍咖啡☕️(完美句號💯)❤️

食物:9.5/10
抵食:8.5/10
環境:8/10

#食好西 #食好西系列 #日本料理 #廚師發板 #好好吃 #美食日記 #美食推薦 #銅鑼灣美食 #食在銅鑼灣 #causewaybayfood #sushi #壽司 #天婦羅 #tempura #omakase #香港美食 #香港美食指南 #sushibar #hkig #hkfoodie #foodie #hkfood #foodhk #foodiehk #hkfoodblog #foodieblog #hkfoodstagram #米芝連餐廳 #米芝蓮推介 #michelinguide
2022-01-03 493 views
The meal itself was tasty but the guests are loud and obnoxious and one of the chefs engaged with the loud and shouting patrons continuously by drinking with them. The restaurant staff said that’s often the way the restaurant is due to regular patrons. Really ruined the atmosphere. Wouldn’t recommend going there if you want a relaxing and quaint meal. For that kind of price you can find a nicer environment.
$2000 (Dinner)
🎎廚師發辦16件壽司.天婦羅定食 💰560 💫評分: 8.2/10📝我叫咗12件壽司、轉咗2個天婦羅(1件壽司=1件天婦羅)、1個手卷(2件壽司=1個手卷),朋友係熟客,request咗師傅俾多啲魚同貝類,整體都好新鮮,手卷好出色😋,反而覺得天婦羅無話特別impressive,係炸得透薄輕盈同好香口,唔會有油膩感,下次encore就會唔叫天婦羅,試一次就夠,會覺得食壽司抵啲🤣,食得太開心,無好認真mark低每件壽司喺咩,一影完就快快手食🤣岩浪天扶良日本料理 𝕀𝕨𝕒𝕟𝕒𝕞𝕚 𝕁𝕒𝕡𝕒𝕟𝕖𝕤𝕖 ℝ𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓(銅鑼灣🚇D2出口行1分鐘就到)❣️再訪?🅈🄴🅂💬店嘅設計都係簡約日系以木色調為主,環境都舒服,lunch menu平日假日一樣價錢,有16件壽司自己覺得幾超值,食得超飽🤰🏻魚生好新鮮,lunch set omakase真心抵,包咗沙律、前菜、麵豉湯&雪糕,記得要book sushi bar枱,壽司睇住師傅逐件上會hoisum好多,先係食omakase💯
🎎廚師發辦16件壽司.天婦羅定食 💰560
💫評分: 8.2/10

📍銅鑼灣軒尼詩道525號澳門逸園中心9樓
(銅鑼灣🚇D2出口行1分鐘就到)

❣️再訪?🅈🄴🅂

2021-10-31 1158 views
同朋友食生日飯,聽聞呢間lunch都好抵食,所以我哋一行三個人就訂咗呢間,但唔係坐吧枱,我哋三個人各自叫咗一個14貫壽司餐,佢每次三件四件咁樣上,壽司嘅飯量唔算多,魚生都算幾有鮮味,但始終個感覺同坐吧枱好唔同,另外美中不足嘅地方係每一次侍應介紹時,都係極快咁樣講完,亦都冇話俾我哋知食壽司嘅先後次序,同埋去到食甜品嗰陣時,睇返啲相先發現原來佢比少咗件壽司我哋,雖然佢後尾都係會補返,但係係希望我哋食完雪糕再俾我哋,個感覺上邊唔係太好,所以整體來講今次嘅壽司體驗都係一般般,而我亦都覺得佢哋嘅服務態度需要改善。
見關注組有好評,睇照都ok,睇埋話吧枱就無伏咁就去試下;同埋佢玩埋天婦羅配omakase 式即握壽司都算吸引但整體,雖然係主廚個位ricky握壽司俾我,飯握得係可以既(我唔係太要求或者太識食嘅人,總之正正路路同食過算好既壽司飯握功差唔多。但魚料好普通。而家開始睇得多,記得師傅名😅。開頭仲開心無mark都係佢整俾我。)但整體節奏太快,佢又掛住傾計比較多,伏伏地。同埋成餐飯,無論係侍應定係廚師,當係自己屋企咁係度傾,各自傾、一齊傾;食咁多次第一次見到返緊工都咁「輕鬆」咁chill😂廚師之間會講起上次熟客點點點、同當日黎既熟客(坐table行過嚟,又隔住兩三米傾,熟客話:下星期我都book咗兩次,其中一次我會帶我屋企人黎之類)傾左陣;侍應又喺度傾更表點點點…….總之成個氣氛係好輕鬆既。但……如果你係想係度食omakase會滴汗😅仲怪過去食連鎖咁既價錢既當日食既壽司。我開頭係落八件壽司、八件天婦羅十秒八秒後:諗諗下,好唔好意思地要轉十件壽司、六件天婦羅;怕油怕太多炸野。有件醋昆布鯖魚無映到,我準備左紙巾俾佢🥲呢間無問我有咩唔食,但件鯖魚竟然唔腥,甚至落口係幾好食嘅;一趙落係每下佢想腥或者表現佢

但整體節奏太快,佢又掛住傾計比較多,伏伏地。

總之成個氣氛係好輕鬆既。
但……
如果你係想係度食omakase會滴汗😅
仲怪過去食連鎖咁既價錢既

當日食既壽司
我開頭係落八件壽司、八件天婦羅
有件醋昆布鯖魚無映到,我準備左紙巾俾佢🥲
呢間無問我有咩唔食,但件鯖魚竟然唔腥,甚至落口係幾好食嘅;一趙落係每下佢想腥或者表現佢獨有嘅味道(又唔係腥既可能,只係自己怕佢獨特既味道),件白昆布就幫佢擋住咁😂 完全食得落

但師傅節奏太快,我已經係鍾意食完即刻走嘅人。(點講呢,普通一餐飯既話:我坐低有人啱啱開始食,我叫野食同埋到餐。我會食完埋單走,個個人仲食緊,食到尾聲個種。我咁樣叫唔叫快食快走……😅)

壽司既時間睇返照顯示,有一件無影:
12:17、17、19、21、23、25、26、27、28
完左壽司環節,32分上個湯
話係蝦既湯但無蝦味😂
我準時12點到,12:05分上沙律、蒸蛋、前菜

呢件話係有做熟成。如果我係第一次食omakase,可能我會忍,照食😂 熟成可能就係咁樣嘅味道呢……

但大拖我都幫佢準備左紙巾(意思係唔好食嘅話我會吐返出嚟,唔好食就唔好浪費我嘅卡路里)
大佬,好腥,好唔掂

睇到第位師傅準備既魚料,咁暗既赤身😬
同佢拖羅都好暗但影唔到。

呢件腥,超市質素,吐得切會想吐
仲要解說方面:拿,呢件係海膽。
另一位坐我旁邊既女士聽到既係:拿,呢件係紫海膽
師傅有一半只講係咩野,兩三粒字;有一半會加少少描述俾我😂😂😂

呢件一入口係霉肉既都吐左,只係趙左兩下。

佢其實壽司都算正正路路似omakase
但佢係要整我個件,先拎啲魚料黎切一刀,唔係排好我個份咁。(食開之前既……師傅為工作方便同調整魚料入口溫度都會準備好?😂;而唔係上件壽司前係櫃度拎成舊魚界一刀?我個下覺得有啲怪😅😅😅)
遲我少少黎旁邊個位女士(佢揀咗八件壽司八件天婦羅,上既次序係:鱸魚、拖羅
、赤身、鯖…..之後無留意)都係要上件野先界一刀😂
同埋個位女士近佢企個位,佢上兩件就幫佢抹碟,我成程都係抹一次🥲

但天婦羅係算好,完全係天婦羅既omakase,個位師傅會逐件解說、認真為你整個件咁。但呢個餐有啲怪,如果叫16件都係炸物唔知內容係咩啦😂,會唔會飽。
叫16件既話會唔會送個飯?無問唔知……

師傅炸完勁大力fing油🤪👍🏻;但我都會用紙巾印下(果下諗起點解而家一係文青風或者差唔多一定係短既上身衫要露腰……🥲)
同埋收藏咗啲天婦羅嘅舖頭,但因為好怕油、炸野:諗黎諗去都係唔想去……

熟度好好,中間留返一條米線咁未熟,但外面脆口,蝦肉彈牙

服務有一個後生女幾好,似似地omakase😂😂😂
啲呀姐似慘仔,但好努力既;走個時仲講日文多謝幫襯嗰啲😅
但都係個句,傾計傾到屋企咁,真係連鎖:平價、中價都覺得奇怪嘅程度
2021-08-03 2132 views
今次是第4次光顧了!我們一行三人,本來是排在waiting list, 早一日知道有人取消,我地順利拎到位😍同朋友都選擇左16件壽司天婦羅Omakase, 最鐘意岩浪可讓客人彈性選擇喜好~我們都在16件中,選了要10件壽司,6件天婦羅🍤今日主理既年青師傅好健談,同我地有傾有講~仲獎左件海膽比生日既朋友。而今日既壽司,每件都合哂胃口,除左個海膽,如果唔用紫菜,相信會更食出紫膽既清香!我地最後追加左南非鮑魚天婦羅🤤🤤真係極力推薦!最後一件芝士天婦羅,我地呢班芝士控,真係好想再來一件,不過見其他客人都陸續埋單,怕阻住佢地落場,而且我地訂左個壽司蛋糕,食埋就飽飽。最後仲有咖啡同甜品🤤🤤後來餐廳仲好有驚喜咁送左樽自家鮑魚汁比生日朋友,真係好sweet 呀❤️

我地最後追加左南非鮑魚天婦羅🤤🤤真係極力推薦!

最後仲有咖啡同甜品🤤🤤

2021-08-02
$600 (Lunch)
Celebration
Birthday