曾數次奪得米芝蓮餐廳推薦的秘魯菜餐廳,是香港比較少見的菜系,今天來一嘗這個南美洲的美食王國出品,餐廳播放著熱情的南美音樂,壁畫也盡顯彩色奔放風格,菜式同具味道和擺盤精美難得來訪就試一試他們的brunch,將拿手菜都能品味一番,由魚生、前菜、主菜到甜品也有秘魯風體驗,每位是$498起,配上freeflow酒精飲品也不算貴,是假日悠閒放鬆的好去處Crudos源自意大利文,代表了生魚料理,這裏主要使用創新風味,用柑橘類果汁和香料油去醃漬海鮮,突出鮮肉細緻風味,在食材配搭上也從傳統中走出獨特路向.Salmon Tiradito是秘魯特有的魚生片,於上菜前才用檸檬汁和酸橘調味,令果香在外層,不影響內裏三文魚嫩口鮮味Mixto Ceviche 選用了三種海鮮切粒,包括三文魚、八爪魚和帶子,用了微辣的aji amarillo辣椒和千島醬混合,入口爽脆彈牙極開胃Truffle Scallop原隻大帶子上面有三文魚籽,提供了啵啵脆口感,配汁先是青檸的清爽風味,深味後就有松露的香氣,配上鮮甜帶子刺身一流Xoxo Chicken源自日系秘魯菜的唐揚炸雞,將皮薄脆內多汁的特性完全展示出來,醬汁利用本地多產的

Salmon Tiradito

Mixto Ceviche

Truffle Scallop

Xoxo Chicken
源自日系秘魯菜的唐揚炸雞,將皮薄脆內多汁的特性完全展示出來,醬汁利用本地多產的番椒和蛋黃醬融合,厚身又解膩

Taco de Carne
連Taco包也有了日系元素,用了和牛眼肋肉做秘魯燉肉放在包上,煮得夠較爛無渣,肉味香濃,牛油果蓉令口感豐盛,將香料味道分散了

Salmon Anticucho
以串燒形式上的烤挪威三文魚,肉質柔軟油量豐富,利用秘魯特有的漿果辣椒醬調味,微辣開胃令魚肉更嫩滑

Chicken Panca
主菜是經典的秘魯烤雞,最有異國風情,因為使用不少未曾嘗過的辛香料,滋味爆發,一口咬下去就感到焦香的外皮和柔嫩多汁的雞肉,旁邊的薯蓉是萬卡約式,用了新鮮白奶酪和秘魯黃椒炒製,入口有奶香味中和辛香料

Sirloin de Wagyu
意想不到秘魯菜中也能嘗到和牛西冷,於百多年前有近萬名日本人遠渡重洋至秘魯打工,發展出東西合壁的Nikkei日系秘魯菜,這份和牛梅納效應下發出牛脂焦香,內裏依然粉嫩多汁,配上香辣的蛋黃醬更順滑入喉

Dessert Platter
最後甜品盤是以生果和糕點拼湊而成,兼具營養和甜味的選擇,生果有菠蘿、火龍果和提子,甜品有布朗尼、雜莓椰奶凍和熱情果雪糕蛋糕

吃完後真的感覺到與別不同的南美風情,由頭到尾都有不少辛香料和果味的配搭,像南美音樂一般在激情又帶有清新的樂韻
2023-04-09
$500 (Lunch)
2023-04-11 105 views
Long time no chill!Weekend朋友話想食特別啲,於是乎揀咗呢間食秘魯菜嘅餐廳。秘魯菜俾我嘅Feel同巴西菜有啲似,原來喺地理位置上正正就係隔離,難怪調味風格咁相近。好鐘意餐廳嘅大玻璃有自然光線透入嚟,感覺時間都放慢咗✨• Lunch Menu $298/位(1 Starter + 1 Main)- Tacos Picante de Carne迷你黑色Taco皮夾住燉牛肉、和牛肉眼、牛油果慕絲以及秘魯辣椒醬Rocoto。餅皮喺咀嚼間品嚐到粟米嘅甜味,而餡料嘅調味就偏濃,加上較清新牛油果,味道啱啱好可以balance到🙆🏻‍♀️- Salmon Anticucho +$68三文魚肉用混合多款香料醃製,燒過後迫出魚油香味,入口柔軟鬆化,冇嚡恰恰嘅感覺☺️- Chicken Panca 呢道Chicken Panca外皮燒至微脆,保留返少少雞皮嘅嫩滑口感,最正係個調味用咗秘魯嘅黑辣椒去醃到隻雞入味,食落惹味香口又完全唔辣,值得一試👍🏻- Sirloin de Wagyu +$88另一款主菜加錢叫咗和牛西冷,可惜出到嚟效果偏熟,未係最好嘅口感同味道。同平時鋸扒唔同,本身已經用醬

• Lunch Menu $298/位
(1 Starter + 1 Main)

- Tacos Picante de Carne

- Salmon Anticucho +$68

- Chicken Panca

- Sirloin de Wagyu +$88
另一款主菜加錢叫咗和牛西冷,可惜出到嚟效果偏熟,未係最好嘅口感同味道。同平時鋸扒唔同,本身已經用醬汁調咗味😉

- Torta de Leches +$80
呢款甜品嘅中文叫鮮奶蛋糕,海棉蛋糕中嘅細孔吸滿雲尼拿汁,口感非常之濕潤綿密,頂層放上香蕉雪糕同芒果醬,充滿住熱帶風味😋

- Alfajor +$80
超重牛油香嘅曲奇夾住香甜細滑嘅焦糖醬同椰絲,整體冇想像中咁甜膩🧡
2023-04-09 617 views
餐廳主打🇵🇪秘魯菜以秘魯多樣化嘅食材入饌係米芝蓮餐盤推介👍🏼由世界級名廚𝑽𝒊𝒓𝒈𝒊𝒍𝒊𝒐 𝑴𝒂𝒓𝒕𝒊𝒏𝒆𝒛開店走入餐廳 好有異國風情⛰️座位有好多卡位 非常舒適-𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬-დ 𝐂𝐨𝐫𝐧 𝐓𝐞𝐦𝐩𝐮𝐫𝐚 $𝟗𝟎天婦羅係由香甜嘅粟米炸成,配上蒜泥美乃滋。將平淡嘅食材整到好有驚喜,外層炸得好香脆,配埋辣辣地嘅醬汁好惹味。-𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝-დ 𝐀𝐯𝐨𝐜𝐚𝐝𝐨 𝐒𝐚𝐥𝐚𝐝 $𝟗𝟎沙律分別有生菜、菠菜及牛油果,仲混合咗麻醬在內。菜特別鮮甜,牛油果🥑超嫩滑!-𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬-დ 𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬 𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐜𝐡𝐨 $𝟏𝟐𝟖呢款以伊比利黑豬切成肉粒以香料醃製炒成,味道辣辣地幾濃香料味。當中仲混合配牛油果醬及莎莎醬,幾特別。-𝐕𝐄𝐆 & 𝐑𝐈𝐂𝐄-დ 𝐌𝐮𝐬𝐡𝐫𝐨𝐨𝐦 𝐒𝐭𝐢𝐫 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐑𝐢𝐜𝐞 $𝟏𝟐𝟎混合左各款唔同種類嘅菇,上菜時店員仲會再倒上磨菇醬汁係飯,攪拌均勻就食得啦!菇味真係好濃郁,飯粒粒分明,真係素食必點嘅菜式!-𝐌𝐞𝐚𝐭-დ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚 $𝟑𝟑𝟖燒春雞係攤平一半煮成,方便客人食用👍🏼雞嘅熟度剛好,切開肉汁流出,入口嫩滑無比,外皮焦香帶蜜糖甜甜地。再配上秘魯薯仔炸成嘅薯片及
餐廳主打🇵🇪秘魯菜

დ 𝐓𝐚𝐜𝐨𝐬 𝐝𝐞 𝐂𝐡𝐚𝐧𝐜𝐡𝐨 $𝟏𝟐𝟖

-𝐕𝐄𝐆 & 𝐑𝐈𝐂𝐄-

-𝐌𝐞𝐚𝐭-
დ 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚 $𝟑𝟑𝟖
燒春雞係攤平一半煮成,方便客人食用👍🏼雞嘅熟度剛好,切開肉汁流出,入口嫩滑無比,外皮焦香帶蜜糖甜甜地。再配上秘魯薯仔炸成嘅薯片及醬汁,好惹味!

-𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭-
დ 𝐀𝐥𝐟𝐚𝐣𝐨𝐫 $𝟗𝟎
呢款係焦糖椰子酥餅,上下層猶如曲奇般鬆化酥脆,內層夾住香滑焦糖忌廉及椰絲,充滿濃濃嘅椰香味,口感豐富。

2023-04-09
Type of Meal
Dinner
  • 𝐀𝐥𝐟𝐚𝐣𝐨𝐫
  • 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐏𝐚𝐧𝐜𝐚
2023-04-07 103 views
復活節去左中環一間秘魯餐廳食Brunch,好特別呀,人生第一次食秘魯菜🤩裝修都幾有氣氛,我地坐窗口位,好光猛又帶點悠閒😌每個brunch都包左一系列嘅Crudos同Starters, 超豐富,擺碟又靚😻🅲🆁🆄🅳🅾🆂講下個Crudos先,一大盤咁捧出嚟,好吸引!Crudos入面包括左Salmon Tiradito, 個汁有mayonnaise同lime嘅味道,令到salmon個鮮味出左,同埋都幾開胃😋Truffle Scallop又係幾吸引我,面頭有d三文魚籽,一咬爆汁,底下個汁有d truffle味又幾香幾入味😜另外有兩碟Mixto Ceviche, 兩碟分別係唔同嘅醬汁,黃色嗰碟fruity d帶點微酸;橙色嗰碟面頭有幾片Truffle脆片,仲有d牛油果醬,食落幾fresh, 裡面嘅刺身都幾新鮮,配搭唔錯!🆂🆃🅰🆁🆃🅴🆁🆂Salmon Anticucho係燒三文魚串,三文魚幾肥美,燒得剛剛好,唔會太老,連埋面頭塊薄脆食好有口感😸Taco De Carne有塊黑色嘅餅底,上面係調味過嘅牛肉粒同和牛ribeye粒,仲有牛油果醬同其他配菜,食落口有d微辣幾惹味☺Xoxo Chicken就

🅲🆁🆄🅳🅾🆂

講下個Crudos先,一大盤咁捧出嚟,好吸引!

🆂🆃🅰🆁🆃🅴🆁🆂

Taco De Carne

Xoxo Chicken就係大家都好熟悉嘅炸雞,咬落去仲係出晒煙架,夠晒新鮮滾熱辣😆

🅼🅰🅸🅽 🅲🅾🆄🆁🆂🅴🆂

Chicken Panca有d類似燒春雞咁,好嫩滑,而個調味好特別,會有點上癮的感覺,一食都幾難忘🤤
Chicken Panca

本身menu上係Red Snappers, 但廚師推介今日Seabass夠新鮮所以幫我地轉左做Seabass, 個汁有少少似葡汁咁,魚肉幾幼滑,面頭仲有d魷魚粒同一隻爽口大蝦👍

🅳🅴🆂🆂🅴🆁🆃 🅿🅻🅰🆃🆃🅴🆁

個拼盤又係超大盤,有個雲尼拿雪糕海棉蛋糕,個底就有d 雲尼拿汁浸住,而蛋糕同雪糕中間就夾住芒果蓉,最頂就係玉桂蛋白餅,全部層次一齊食好正,雲尼拿味好香甜,配埋芒果蓉又唔會太膩🥭

仲有一個好特別嘅椰汁布甸,面頭有雜莓同熱情果醬,果香味十足,椰香味又濃郁🥥

Chocate Cake都好有誠意,表面脆脆地,有少少似Brownie勁香濃🍫

個生果盤都好豐盛,有火龍果,大大粒提子同菠蘿片,全部都好鮮甜,提子仲要無核好加分🥰

Taco De Carne
2023-04-03 100 views
環境十分之舒適,裝修亦充滿異國風情的格調~Eggplant Anticucho~燒茄子很惹味,外層塗上了鹹香的調味醬而燒,吃後會想再吃的~Chicken panca~雞肉嫩滑有水份,外加了酸酸的沙律醬,頂部再加上了一片紫色的煎餅,令整份雞肉多了份脆香的口感~Xoxo chichen~炸雞很香脆,炸漿很薄,吃起來不油膩,雞肉有水份感,旁邊還有一個酸酸辣辣的醬沾雞吃~Salmon Anticucho~燒三文魚串來的,用了多種混合的香料及醃料燒成,魚肉肥美~Red Snapper Fillet~紅鯛魚來的,用了綠豆蓉及薯蓉,加上柚子及胡椒等焗制,魚肉很嫩滑,完全沒骨的~Grilled Octopus~八爪魚比想像中冧軟很多,完全不費力已可一咬到底,醬汁味道酸酸的,跟八爪魚超夾~Avocado Salad~用了菠菜葉、牛油果及芝麻醬等,當中菠菜葉更是非常新鮮,拌上芝麻醬後,一點菜青味也沒有,很好吃~Broccolini~花椰菜苗翠綠爽脆,新鮮好吃~Torta de Leches~海棉蛋糕上加了香蕉雪糕,中間則放了芒果果醬,而香蕉雪糕更是非常軟滑,有著絲絹般的柔滑,外層再放了數片脆糖,好吃又特別
環境十分之舒適,裝修亦充滿異國風情的格調~

Broccolini~花椰菜苗翠綠爽脆,新鮮好吃~

Torta de Leches~海棉蛋糕上加了香蕉雪糕,中間則放了芒果果醬,而香蕉雪糕更是非常軟滑,有著絲絹般的柔滑,外層再放了數片脆糖,好吃又特別~

Alfajor~ 外面的酥餅很酥脆,充滿奶香,內裡放滿了香甜的焦糖餡,軟棉棉的,邊位則灑上了椰絲,吃起來甜度感覺剛剛好,不會很甜那種,大愛~
呢一間係由秘魯嘅廚師開嘅秘魯菜,自己平時都比較少食秘魯菜,今日想搞啲新意,趁住Restaurant week到訪午市,盛惠$198一位🇵🇪Xoxo chicken 炸得幾香口,個炸皮比較厚身,但係咬落去幾有層次,而且啲肉汁都鎖住喺入邊,整體唔會話太乾,佢個蛋黃醬有少少辣,點埋就夠晒惹味🌶️另一份前菜Salmon Anticucho雖然佢嘅三文魚幾肥美,燒完之後將啲魚油迫晒出嚟,但係份量實在係太少🫣主菜就要咗mushroom stir fried rice係食之前店員仲會將蘑菇汁淋上表面,但係食落去菇味唔算好重,佢嘅飯嘅質感幾特別,飯粒嘅形狀本身比較遠,咬落去有少少似糯米🍚 原本另一份要咗red snapper,但係因為佢哋冇晒,所以轉咗做sea bass,佢個醬汁都幾正宗,而且魚肉都幾嫩滑,但係份量都係比較少🤔最後甜品就要咗唔使加錢嘅Alfajor,佢個曲奇唔算好鬆化,帶淡淡嘅牛油香,中間加埋焦糖醬同埋椰子粉都幾邪惡😈總括嚟講,食物感覺就正正常常,環境都算好坐,但係店員係確認Booking嘅時候cut咗線,而且因為嗰日已經預早左打電話通知佢哋會遲5分鐘到,但係佢哋去到夠鐘嘅時候又再打一次

總括嚟講,食物感覺就正正常常,環境都算好坐,但係店員係確認Booking嘅時候cut咗線,而且因為嗰日已經預早左打電話通知佢哋會遲5分鐘到,但係佢哋去到夠鐘嘅時候又再打一次嚟,之後一路食飯收碟嘅速度極快,中間亦都冇乜加水,然後過咗一個鐘就俾我哋埋單,成個用餐體驗感覺好似好趕時間咁💩 而且價錢都唔算平,自己未必會再回訪~
2023-03-07 1019 views
2023 restaurant week 第二彈!來到朋友介紹過,說味道不錯的餐廳ICHU。餐廳情調不錯,裝修是中美州的風格,半奢華半原始氣息,播著中美洲地區的音樂,空氣中彌漫著香薰的味道。Restaurant week 套餐價格是$438一位。Starter前菜不用選擇,一共有三款,等待侍應一款一款送上。Ceviche Mixto第一款是用白色碗裝着的,紅色醬汁是甜椒汁,配合着海鮮、生洋蔥、粟米、牛油果等等,甜椒味香濃,味道濃郁。薄脆雖然沒有什麼味道,但勝在香口,提供了脆脆的口感。評分:7.5/10Tacos de Chancho第二款是豬肉碎taco, 分量很大方,就算我一個人也有兩件,而且對得滿滿的,都是材料。豬肉碎稍為有點硬,調味也是生洋蔥及牛油果,綠色的醬汁,有點像燒烤醬,但偏鹹味重,中美洲特色,味道不錯。餅皮是柔軟的,餅皮有啲厚,雖然味道不錯,但因為材料比較多,所以食用困難好難包,食到一手都係。7/10Corn tempura 第三款是粟米天婦羅,石碗內有四塊粟米天婦羅,是粟米粒混合面糊炸腕而成的,這個醬汁長加了辣椒的千島醬,很惹味。份量很多,醬汁味道也不錯,可惜的是粟米比
2023 restaurant week 第二彈!

來到朋友介紹過,說味道不錯的餐廳ICHU。
Restaurant week 套餐價格是$438一位。
Starter
前菜不用選擇,一共有三款,等待侍應一款一款送上。

評分:7.5/10
Tacos de Chancho
7/10
Corn tempura
份量很多,醬汁味道也不錯,可惜的是粟米比例不重,吃不出粟米的甜味,多數都是麵糊的味道,而且軟綿綿不太香脆。
評分:7/10
Main
Mushroom stir fried rice
主菜三選一,我選了蘑菇飯。上枱嚇一條,非常大碟,大碟到基本不可能吃完的地步。中間有炸舞茸,侍應在上枱後菜淋上蘑菇醬,蘑菇飯充滿着蒜蓉、牛油及芝士香味,還夾雜着很多滑子菇,很好吃。份量實在太大,我最後基本全部打包回家,然後也仍然可以分兩頓吃。
8.5/10
Sides
Green Avocado salad
和主菜一同上枱的還有他的配菜,也是大大一碟。簡單而美味的綠色牛油果沙律,底層是沙律菜,表面鋪滿了牛油果薄片,淋上芝麻醬及灑上白芝麻,清新又美味。我正好吃得太飽,這碟清新的沙律我就光盤了。
8.5/10
Dessert
Chef’s selection
最後甜品就選了廚師的今晚推薦。上枱吃了才發覺是香蕉雪糕蛋糕,底層是海棉蛋糕配上雲呢拿醬,上面是香蕉味的雪糕,中間夾着黃色的芒果醬,脆片是蛋白脆片。
一起吃覺得非常清新,吃到香蕉及芒果的濃郁水果味道,也吃到雲呢拿的香氣及蛋糕的柔軟,在配合蛋白霜的脆片,各種口感放在一起交織出柔和的樂章,是我在這間餐廳中最喜歡的一道菜。
9/10
總結:這裏環境優美,坐得舒服,侍應的服務良好,菜式味道不錯,份量也很大方,價錢合理,值得推薦。
總評分:8/10
我想表達我對昨天和朋友們一起用餐的失望。作為一位去年6月有過滿意經驗的回頭客,我很興奮地想向朋友介紹秘魯美食,因此預訂了四人午餐。然而,我們所有人都對份量和誤導性的菜單感到失望。我們點了幾乎所有菜單上的選項,但發現份量比我們預期的要少得多,除了炸雞,前菜只有豉油碟的大小!。此外,菜單上列出的炒飯和薯泥等項目卻沒有供應。這非常誤導人,讓我們對這餐飯感到不滿意。侍應只是輕描淡寫說“伴炒飯印錯了、那個汁便是薯泥‘’,太荒謬。失販的管理,不會再光顧。

失販的管理,不會再光顧。
中環異國風情神秘秘魯菜初體驗🇵🇪ICHU📍中環皇后大道中80號H Queen's 3樓「手會鬆燈會滅有限期,為何未能讓我死去便要認識你 」#黑暗中漫舞 #陳奕迅一向都鐘意嚐試新野,前排成班朋友話要慶祝生日,要搞搞新意思,唔食平時食開嘅,於是就有人提出咗要嚟試一試中環嘅秘魯菜。餐廳佈置得好貼合南美風格,燈光昏暗之下各種熱帶雨林嘅佈置令人彷忽走入神秘國度,用餐環境幾特別。-前菜🥗-Taco de Chancho🌮 4.2/5⭐️上枱擺盤色彩繽紛,賣相非常吸睛,彩色瓷器盛載兩份灰色軟身Taco餅皮,包住慢煮豬頸肉同埋少少蔬菜同醬汁咁,食落酸中帶微辣,幾開胃。-Ceviche Mixto 4.1/5⭐️又係一道令人賞心悅目嘅前菜,多種海鮮三文魚,帶子,八爪魚等切粒堆砌成撻形,中間鮮黃色嘅秘魯辣椒醬具有畫龍點睛嘅效果,撈勻之後一齊入口層次感好豐富,海鮮粒嘅咬口再加上酸汁同辣醬配搭,味道新奇有趣。-主菜🍝-Bistec Argentino 4.2/5⭐️餐廳選用阿根廷肉眼扒,擺盤好有原始風格,火喉控制得唔錯,外焦內嫩,而醬汁方面亦都好特別,係類似泰式海鮮汁,咸鮮得嚟又有薄荷葉嘅香氣,係一個令人幾驚喜嘅
中環異國風情神秘秘魯菜初體驗🇵🇪

ICHU
📍中環皇后大道中80號H Queen's 3樓

「手會鬆燈會滅有限期,為何未能讓我死去便要認識你 」
#黑暗中漫舞 #陳奕迅

-前菜🥗
-Taco de Chancho🌮 4.2/5⭐️
Taco de Chancho

-Ceviche Mixto 4.1/5⭐️

-主菜🍝
-Bistec Argentino 4.2/5⭐️
餐廳選用阿根廷肉眼扒,擺盤好有原始風格,火喉控制得唔錯,外焦內嫩,而醬汁方面亦都好特別,係類似泰式海鮮汁,咸鮮得嚟又有薄荷葉嘅香氣,係一個令人幾驚喜嘅配搭。
Bistec Argentino

-Tatarin De Mar 4.25/5⭐️
再嚟一道顏色鮮豔嘅墨魚汁海鮮扁意粉,材料豐富,每碟都有蟹鉗,蝦肉,青口,龍蝦肉等,意粉係我鍾意彈牙爽口質感,不過醬汁偏咸咗少少,稍稍扣分。
Tatarin De Mar

-甜品🍮
-Chef Dessert Selection 4.1/5⭐️
賣相亦都好新奇,好有民族風,上面係灑咗玉桂粉嘅Cream,再底下係雲呢拿雪糕咁,撈勻一齊食唔錯,但味道上無乜驚喜。

-飲品🍸
-Chicha Morada 4.25/5⭐️
依杯係秘魯嘅特色飲品,由當地紫色粟米提練而成,飲落酸酸甜甜兼帶少少玉桂香,係第一次試到嘅味道,唔錯。
Chicha Morada

總結:餐廳主打南美州菜系,第一次試唔太識評論,大部分菜式都顏色繽紛,而且醬汁方面多數以酸辣為主,但就用餐體驗嚟講都唔錯,而且餐廳裝修佈置打燈亦都吸引,不過當晚發現餐廳衛生麻麻,用餐中途發現有小強出現,最後要換枱先解決。另外今餐係朋友請客,就無留意到食物價錢,無論如何,今次都係一個新奇有趣嘅體驗。

====
Taco de Chancho
Bistec Argentino
Tatarin De Mar
Chicha Morada
2023-01-05 827 views
ICHU 📍中環皇后大道中80號H Queen's 3樓━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━又係新奇嘅嘗試-秘魯菜 有好多冇見過嘅菜式 都有好多似曾相識嘅嘢 嗰日試嘅係restaurant week lunch menu $198 +10% 有前菜同主菜 不過兩樣嘢分量都不大 我覺得食量唔大嘅人都唔一定會飽🥲同埋趕時間嘅人唔好嚟 我嗰日等main上等咗成粒鐘🥴 本身唸住加dessert都cancel咗 ━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━Taco de Chanchito ▶︎ 迷你taco 餅皮包住豬肉粒 仲有少量洋蔥碎 至於醬汁有好多款 整體香料味頗濃 口味都算比較重🧐 ▶︎ 綠色嗰款醬有少少creamy不過就冇咩味道 仲有橙橙地嘅sause都唔係好食得出 最主要嘅味道都係嚟自豬肉 偏鹹帶有煙熏香 隱約有少少檸檬味同辣油嘅辣味 ▶︎ 鐘意佢嘅餅皮 有粟米嗰種香氣 口感係軟中帶有少少嚼口👍🏻好味指數:●●●●◐━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━🐟 Pez de Amazonia▶︎ 蕉葉包住鱸魚 配菜仲有蝦仁同章魚▶︎ 魚嘅口感麻麻
ICHU
📍中環皇后大道中80號H Queen's 3樓
好味指數:●●●●◐

🐟 Pez de Amazonia
▶︎ 蕉葉包住鱸魚 配菜仲有蝦仁同章魚
▶︎ 魚嘅口感麻麻 個人覺得話軟唔軟 話緊實又唔緊實🙉 雖然keep到汁水 但係啲魚嘅汁水流落醬汁度會稀釋咗醬汁 所以比較奇怪🫢
▶︎ 醬汁係黃黃地嘅 不過味道不重 質感creamy但冇乜味
好味指數:●●●◯◯
Pez de Amazonia

━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━━
到訪日期: 10月頭 (午餐)
快樂指數😋: /①⓪⓪
性價比: 🌕🌕🌗🌑🌑
環境: 🟦🟦🟦🟦⬜️
服務分: 🔆🔆🔆🔆🔅
再訪意願: ❤️❤️❤️🤍🤍
Pez de Amazonia
平安夜果晚去食咗朋友介紹嘅呢間秘魯菜,亦都係我第一次試秘魯菜,平時喜歡中性偏小濃味嘅我覺得幾啱我食😋 餐廳嘅服務都有85分,因為係平安夜佢哋分流5:30pm-8:30pm, 8:30pm-11:30pm, 我哋8:30pm去到餐廳,因為未有位置空岀來的緣故,我哋先被邀請去充滿異國風情的Balcony 享受香檳同影靚相打卡先,我覺得呢個服務好正,加分位來的,客人吾洗呆坐著等位。到就座正餐 每道菜相隔至少半個鐘先來,仲勁過法國餐,呢個位我就不太能接受Christmas Set Dinner $788/ Per價格我覺得算合理,香檳任飲,仲送咗Brownie cake (因為我生日😜)

We visited during weekday lunchtime. The restaurant was around 70% full by the time we arrived. Nice atmosphere and decorations, quite spacious. Food was flavorful, but the service was unbearably slow. Would not recommend unless you have your afternoon day off or flexible lunch hours. (For us, the starter was only ready after 40+mins and the mains was served after 60+mins. One would have expected lunch menu items could be readily available.) Probably better if we could arrive before 12:30 because quite a few mains were sold out by the time we ordered. Slightly disappointed but could probably give it one more chance

2022-12-13
$400 (Lunch)
  • XOXO  chicken
2022-10-27 645 views
For appetisers, I had the “XOXO Chicken” - a Peruvian chicken karaage served with padron pepper and an interesting lime chilli mayo. As well as the “Taco de Chancho” - Taco with pork ribs, avocado and salsa. For the mains, I went for “Carapulcra” - slow cooked Pork Ribs served in a bed of Andean potatos. Love the little sweet seasoning for the pork, with a little fats on the meat. I also added the “Bistec Argentino” - an Argentinian Ribeye with Chimichurri sauce, cooked to a nice medium rare, pl

I also added the “Bistec Argentino” - an Argentinian Ribeye with Chimichurri sauce, cooked to a nice medium rare, plus the south American styled sauce really elevated the meat.

For desserts, “Tres Leches” - sugar cane cake with coconut infusion & matcha gelato plus “Chocolate” - orange & ganache with the probably missing chocolate cake tasted nice.
🐾ICHU🐈今次趁住去聚會而有機會試下呢間真fine dining❣️餐廳夠大,環境暗暗地好適合同朋友傾偈聚會👍🏻今次我地order左廚師精選,侍應服務態度好細心,除咗每道菜上菜之後會講解之外,喺上 菜前仲會問吓有冇咩過敏等等,服務態度一流👍🏻人均700蚊左右,都上咗好多道菜,每樣都好特別好好食🤤尤其係有個串燒魚,入口即融,燒到好好食😋我覺得價錢睇落稍貴,但絕對係物超所值,如果偶爾想同朋友試吓真嘅fine dining,呢一間食物環境態度一流❤️
🐾ICHU

呢間餐廳好正,一定要推薦俾大家,但價錢呢……有啲貴既!呢個菜式好特別,用塊脆脆皮兜住啲汁同肉,食落去又出奇地有驚喜。呢個雞雞好好味🥺🥺🥺炸得好好,唔配隔離個醬都好食🥺🥺🥺我一直覺得係出面食菜好唔抵,咁事實上都真係唔抵,不過佢係整得好好!佢係椰菜花黎既!救命,呢個係全晚最好食既菜式,係牛黎嘅,不過我自己覺得舊肉偏肥(我鍾意食瘦肉既😂),個度廚師見我地係慶生,就送多碟俾我地,勁正😂甜品系列,非常特別。薄脆甜片配啲酸酸甜甜嘅汁,個人認為係唔好食既😂生日送雪糕~門口係咁,好黑😂呢間餐廳啲食物就好細碟,一個人份量咁,而且價錢係偏貴既,不過我覺得係值得一試。
呢間餐廳好正,一定要推薦俾大家,但價錢呢……有啲貴既!

呢個雞雞好好味🥺🥺🥺炸得好好,唔配隔離個醬都好食🥺🥺🥺

生日送雪糕~

門口係咁,好黑😂