2018-10-12 330 views
岩岩去完BBQ,個喉嚨勁乾,喉嚨又隠隠痛咁,好似作喉嚨發炎,於是乎一完左就去到地鐵站附近買支野飲,好彩鴻福堂仲未關門,岩岩救我燃眉之急左揀右揀想買支潤喉同解渴既,但又唔會太甜既野飲,所以就要左竹蔗茅根,夠晒健康,而且仲有新既包裝,係靜香呀!!睇得又飲得,即時救左我一命!!

2018-10-12
2017-01-04 312 views
天氣凍冰冰的時候有個熱辣辣早餐食就好啦但是每天起身至出門口都趕頭趕命連自己煮的時間都沒有自己一個住不能好像小時候靠爸媽煮唯有落車時候在地鐵站買本來打算在鴻福堂購買熱辣辣的中式包可惜這次賣光於是職員跟我介紹新推出的飯條趕時間的我,趕急地買了一條照燒雞飯條及豆漿飯條好熱,用厚身既膠袋盛住食的時候慢慢從袋中擠個飯出黎飯的口感有點像糯米飯由於飯條都幾熱,所以擠出來的時候有少少熨手食的時候有少少狼狽至於豆漿就唔算太熱,剛剛好
天氣凍冰冰的時候
唯有落車時候在地鐵站買

本來打算在鴻福堂購買熱辣辣的中式包
可惜這次賣光
於是職員跟我介紹新推出的飯條
趕時間的我,趕急地買了一條照燒雞飯條及豆漿
飯條好熱,用厚身既膠袋盛住
食的時候慢慢從袋中擠個飯出黎
飯的口感有點像糯米飯
由於飯條都幾熱,所以擠出來的時候有少少熨手
食的時候有少少狼狽

至於豆漿就唔算太熱,剛剛好

2016-12-28
Type of Meal
Breakfast
2013-07-03 261 views
Hung Fook Tong sells all kinds of products from snacks,soup, rice to... even chinese dessert  sweet purple rice soup was today's special, therefore I got one. When I got back home, I boiled it as I think it will taste so nice when it is HOT!! However, after boiling, I found out that it was so watery... " where is my purple rice?" It tasted overly SWEET... just like having a bowl of sugary soup, nothing special at all!! Disappointed  NOT recommended

purple rice soup
Disappointed
 NOT recommended
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
2012-11-15 221 views
食完麵包總會口渴, 買汽水?? 總覺不健康 買樽裝水?? 又怕單調 結果行多幾步就見到有鴻福堂.......一直以發展無添加健康產品為宗旨, 咁就唔會單調兼夠健康 在鋪內, 熊爸見到牌子寫著「杞子醬汁燒賣」, 又心思思想食第一個疑問...照片上燒賣面的杞子粒呢?? 第二個疑問...究竟杞子味道是啥?? 沾燒賣的醬汁似乎只嘗到豉油的鹹味, 燒賣亦不太好吃, 非魚肉味亦非豬肉味, 粉多の物, 蒸煮時間令燒賣在口感上欠缺討好桂花荔枝甘露...成份天然無添加 : 水、糖、荔枝、蘆薈、桂圓、馬蹄粉、紅棗、乾桂花、菊花, 唔怪得味道豐富帶層次, 滿囗桂花香及荔枝的香甜 功效是養血生津、醒氣提神吃飽飽是時候回程吧
食完麵包總會口渴, 買汽水?? 總覺不健康
買樽裝水?? 又怕單調

在鋪內, 熊爸見到牌子寫著「杞子醬汁燒賣」, 又心思思想食
功效是養血生津、醒氣提神

吃飽飽
是時候回程吧
Other Info. : [b]杞子醬汁燒賣[/b] 味道:2 抵食:1 [b]桂花荔枝甘露[/b] 味道:4 抵食:4 因此一正一負就打個和......OK臉是也!
2012-11-08
  • 桂花荔枝甘露
2011-10-28 188 views
鴻福堂的湯品,耐唔耐都會買反黎不過自從上次覺得佢的湯好似變差左之後就少左買了剛好有2張湯卷就再去換反黎再試下中意飲有湯料的湯,所以揀了椰子雪耳竹絲雞湯換的係暖的湯,一反到屋企就即刻可以飲,真的很方便仲有個杯裝住一打開好香椰子味,清清甜甜的味道好喜歡今次的湯,仲有1張湯卷下次又試下其他湯品先
鴻福堂的湯品,耐唔耐都會買反黎
不過自從上次覺得佢的湯好似變差左之後就少左買了
剛好有2張湯卷就再去換反黎再試下

中意飲有湯料的湯,所以揀了椰子雪耳竹絲雞湯
換的係暖的湯,一反到屋企就即刻可以飲,真的很方便
仲有個杯裝住

一打開好香椰子味,清清甜甜的味道
好喜歡今次的湯,仲有1張湯卷下次又試下其他湯品先
2010-11-20 103 views
託妹妹幫我去換野飲買了竹庶蘆薈馬蹄露海底椰飲品功效是生津潤肺入口的味道就好似同街邊買到的差唔多但係入面就多左好多馬蹄飲落就會發現其實佢真係好足料而且味道都會比較好竹庶的味道比較濃不過蘆薈同海底椰就唔係咁覺得有下次繼續試新野先
託妹妹幫我去換野飲

不過蘆薈同海底椰就唔係咁覺得有
下次繼續試新野先
2010-11-18
2009-05-16 129 views
因持有Coupon就快到期, 於是今晚一次用了四張.送的豉椒排骨飯竟不錯, 排骨肉爽不鞋, 一些還帶有軟骨, 薑餅人最愛.椎山炆雞飯則普通, 不喜歡帶重的芡汁, 雞肉也沒有味道.加$1送鹵水雞脾雖比較細隻, 但入味不太咸.還買來涼茶和自家湯, 也不錯, 尤其喝下熱熱的湯水令人陪感幸福.

因持有Coupon就快到期, 於是今晚一次用了四張
送的豉椒排骨飯竟不錯, 排骨肉爽不鞋, 一些還帶有軟骨
, 薑餅人最愛
椎山炆雞飯則普通, 不喜歡帶重的芡汁, 雞肉也沒有味道
加$1送鹵水雞脾雖比較細隻, 但入味不太咸

2009-05-15
排骨飯
$1鹵脾
2009-04-04 106 views
薑餅人今回買了兩支鴻福堂飲品作為甜品, 分別是蘆薈楊枝甘露和杏仁露。蘆薈楊枝甘露少甜, 吃到粒粒蘆薈, 但芒果香味不足, 西柚味也不出, 濃郁度欠奉。杏仁露是我最愛之一, 這裡做得不錯, 有杏仁香, 喝到杏仁磨成粉粉的感覺, 下次要試一試弄熱來喝, 看會否更滋味也~

杏仁露是我最愛之一, 這裡做得不錯, 有杏仁香

杏仁露正
2008-03-28
$25 (Other)
杏仁露正
2009-01-23 68 views
每次食完熱氣o野都來鴻福堂買支二十四味來救救火﹐但本人發覺每間鴻福堂既自家製涼茶味道都不一。有時呢間濃d﹐第二間淡d。幾個禮拜後﹐又會變成呢間淡d,第二間濃d。本人如飲涼茶﹐都會選擇鴻福堂因為係出名品牌同有監管。但如有監管下﹐每次肴製既材料份量不是劃一而味道應該每次都一樣嗎﹖但總括來講﹐飲有品牌既涼茶都會安心些。

$18 (Other)