Restaurant: Happiness Cuisine
Info:

2023-12-27 860 views
今年聖誕節和家人一共五人去附近科學園飲1:00正價茶,人唔多,坐得10分舒服。入去攞位一刻開始,已經深深感受到香港已經消失了的優質服務,由正門支客,到帶位服務員,甚至傳點心的阿姐,都充滿着好好的笑容。酒樓部長經理更加服務一流,笑容滿面,一問一答,令人10分舒服。當我們好奇問下午茶幾時開始的時候,他們不但沒有白眼我們,甚至10分有禮貌和詳細的給我們介紹下午茶開始的時間。點心價錢不是大眾化和10分便宜。但點心質素算是高質,入咗membership 之後所有點心都有折頭,埋單價錢算是10分化算。今時今日遇到這些優質服務和態度真的令人感到10分恩惠,希望其他食肆可以效法,令到香港人可以繼續香港消費。
2023-12-26 597 views
對於一個魚愛好者黎講,$53就食到原條倉魚再加一個餸嘅飯,仲要係科學園入面都真係唔太容易。仲要係蒸嘅魚,唔係炸嘅!囍慶本身係一間酒樓,但係佢係科學園有做埋快餐區,$53兩餸飯,亦都有常餐,燒味嗰啲。大大條原條倉魚,一條骨就起到,魚質唔係話超級滑,但係魚肉味係仲有嘅!而且咁嘅價錢真心抵食😋😋另外,兩餸飯嘅選擇,每日都有差唔多6個餸,有菜有肉!只要1點前去食,就通常咩都有,過左1點就好多餸會冇晒🙈特別係魚呀!🐟🐠🐡

$53 (Lunch)
2023-12-03 519 views
囍慶酒樓新裝修後,嘢食比之前好食咗好多。雪山叉燒包夠鬆軟,味道好味,又唔太甜,小朋友至愛。炒飯亦比之前有鑊氣。此外,蝦餃燒賣比之前好食,蝦爽口彈牙,雪茄春卷有特色,推介
2023-11-13 623 views
上個星期同屋企人去咗囍慶酒家食飯。我哋叫咗龍蝦伊麵、片皮鴨、時菜同老火湯。龍蝦伊麵嘅龍蝦新鮮度一般,唔算特別出色。不過,佢哋煮嘅伊麵係好彈牙嘅,食落去有嚼勁。湯底亦都唔錯,味道鮮美,帶嚟少少海鮮嘅香味。整體嚟講,呢碟龍蝦伊麵係算可以,不過冇咩令人驚艷嘅感覺至於片皮鴨,味道算係還可以,但係唔算好好食。皮脆肉嫩,不過少咗啲鴨香味。個鴨肉略嫌乾,唔夠滋潤。我覺得呢道菜有啲缺乏特色,冇咩特別之處老火湯係我地嘅一個亮點。用料好足,有雞肉、豬骨同埋各種中藥材。湯熬得好濃郁,味道鮮美,喝落去好滋補尤其喺寒冷嘅天氣飲,真係好舒服。總括嚟講,我覺得囍慶酒家嘅性價比普通。食物質素中規中矩,冇乜驚喜。不過,餐廳嘅服務都幾好,員工態度友善,有禮貌。至於位置,確實係有啲偏僻,唔太方便

龍蝦伊麵

片皮鴨

尤其喺寒冷嘅天氣飲,真係好舒服。

2023-11-09
片皮鴨
2023-07-15 1566 views
今日原本和家人在星期六打算行吓科學園。到晏晝就求其搵一間食。我哋點咗叉燒、燒鵝、炸兩等。原本冇諗住寫食評就冇影相了,叉燒有筋,又老都幾難食下。燒鵝幾好食。其他都普普通通,完全唔值呢個價錢。本身都冇咩所謂,最多下次唔食。但到最後我哋四個人,佢收咗我哋七個人錢。離開後才發現,我哋返轉頭同佢講收多咗三個人。哇。佢個態度差到,好似我欠咗佢咁。今次真係不吐不快。下次食飯錢都係睇吓啲評論先食,唉,貼錢買難受。

都幾難食下。燒鵝幾好食。其他都普普通通,完全唔值呢個價錢。

下次食飯錢都係睇吓啲評論先食,唉,貼錢買難受。

2023-07-15
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-06-05 1579 views
首次光顧,有驚喜食物水準合格,賣相只係酒樓級數,感覺到係有放心去做,如果無用心去做,一定更難食,特別一讚叉燒:睇落去就一般,食落夠鬆,鬆得黎有口感👍腸粉皮夠薄又滑,服務都算合格到位,又有免費泊車,一定會再去試晚市套餐都幾低食,加油👏
2023-04-15 1834 views
今日中午同同事去飲茶,原來科學園嘅同事只要show科學園職員證,就會享有正價點心八折優惠不過我哋好傻呀,我哋開頭以為係全單八折,都埋單先知道係淨係正價點三心節,我哋淨係叫咗一樣正價點心我地8個人叫咗一個3-4人套餐同埋散叫咗啲點心套餐有牛肉腸、蝦春卷、炒飯、酸菜魚、每人一碗例湯、燒腩仔叫咗特價點心燒賣~酸菜魚都幾辣!如果食唔到辣,最好唔好叫燒腩仔好香脆蝦春卷熱辣辣,好好味埋單每人$93~幾抵下次你要醒目啲,叫多啲點心

我地8個人叫咗一個3-4人套餐同埋散叫咗啲點心

套餐有牛肉腸、蝦春卷、炒飯、酸菜魚、每人一碗例湯、燒腩仔

叫咗特價點心燒賣~

酸菜魚都幾辣!如果食唔到辣,最好唔好叫

燒腩仔好香脆

蝦春卷熱辣辣,好好味

埋單每人$93~幾抵
下次你要醒目啲,叫多啲點心
2023-01-20 2146 views
之前係見到有人推介呢間茶樓嘅酸菜魚😆 今次嚟到科學園試吓🫶🏻-樓面好大 平日中午12:45到達都唔需要等位 餐廳職員服務好周到 好快就開咗茶比我哋👍🏾 不過落單後 過咗20分鐘之後都未上菜🥴 雖然係咁 我哋同佢反映後 經理都好上心 五分鐘內就將所有餸送到😂 服務態度係挺不錯的🙌🏻-🥟原隻蝦餃皇 特點蝦餃飽滿挺立 好大隻同足料😋 咬落充滿肉汁🥹 略嫌蝦餃皮少少太厚/ 硬如果更薄/ 彈牙就更好🤍 -😋蟹籽燒賣皇 大點燒賣好大粒!! 頂嗰層好多冬菇🫶🏻 燒賣餡保持充滿肉汁👍🏾👍🏾 不錯不錯-🐟酸菜魚!!!! 打大佬了😂😂😂首先好足料 好多芽菜 有超多魚 每舊魚唔算大舊 但真係超冧好滑🥹🥹 到水昌粉 其實煮得唔太熟 有部分水晶粉超硬🥴不過大部分都ok的😂 到個湯底!!! 通常酸菜魚嘅湯底都偏鹹 但佢個湯唔單止鹹 食到最後覺得自己成口味精🤢 同埋個湯唔算酸 一定要連埋啲酸菜一齊食先夠酸味🤔 所以我對呢個酸菜魚印象普通 應該唔會encore了🫠-發現好多餐廳入面 酸菜魚嘅湯都係由味精湯包煮成🫠 所以湯底麻麻同感覺唔太抵 以後出街應該唔會再隨便叫酸菜魚🫠🫠

🥟原隻蝦餃皇 特點

😋蟹籽燒賣皇 大點

🐟酸菜魚!!!!
2022-12-03 1915 views
一行9人去到科學園見到有這間酒樓就入去一試,一入門口經理已經非常熱情地招待,場內地方非常整潔乾淨。之後主任就介紹我地食套餐,真係好抵食,碟碟都好足份量,味道相當不錯,平時酒樓的酸菜魚都會煮得比較差,但這間煮得很好味。片皮鴨更是一絕,每片鴨都很薄,很多片,配料又特別。主任及服務員們的服務非常一流,很主動執拾,令客人有賓至如歸的感覺。非常讚!
2022-12-02
  • 片皮鴨
2022-11-09 1746 views
其實都嚟過好多次囍慶,睇住佢質素慢慢差。之前就喺OpenRice預約套餐,原來又要打去餐廳book,協調左一輪終於上菜。嘢食質素麻麻,料又唔係多,味道又唔係特別好味,雖然訂左套餐但價錢其實又唔算平,希望會做返好啲。
2022-10-30 1463 views
線上平台買左package,信用卡888元預付訂左“見龍卸甲餐“,預早打電話預約左,電話度,職員態度好好一去度,個場得5成客度好快齊人就上菜,d菜式份量都好足,6人餐我們七人食都好夠,埋單俾多3百幾加一茶錢,仲有糖水送傳菜姐姐態度都好好片皮鴨最遲上,遲過個炒飯,唔知本身有冇漏到,我們追左幾次,但隻鴨絕對冇失望,份量又足,刀功又好 家人都大讚,唔錯的飯局!
一去度,個場得5成客度
傳菜姐姐態度都好好

2022-10-21
2022-08-25 1851 views
今日同屋企人去沙田凱悅酒店Staycation,就去附近的科學園食晚餐。我哋揀咗呢個矜貴盛宴$1280/4位。蒜茸開邊蒸龍蝦🦞,龍蝦好新鮮,肉質嫩滑,夠彈牙。蒜茸粉絲蒸扇貝,扇貝好大隻,不過蒜茸唔夠入味。秘製酸菜魚,魚肉嫩滑,入面仲有水晶粉,真係食到唔停口。法式焗釀蟹蓋,呢個菜有d失望,因為焗得唔夠耐,蟹蓋唔夠乾身。炭燒黑棕鵝,皮夠香脆,例牌份量唔夠食。韓國大蜆浸時蔬,大蜆新鮮,味道鮮甜。瑤柱蛋白炒飯,飯炒得夠乾身,不過食完其他菜,已經好飽,唔係好食得落。

我哋揀咗呢個矜貴盛宴$1280/4位。

蒜茸開邊蒸龍蝦🦞,龍蝦好新鮮,肉質嫩滑,夠彈牙。

蒜茸粉絲蒸扇貝,扇貝好大隻,不過蒜茸唔夠入味。

秘製酸菜魚,魚肉嫩滑,入面仲有水晶粉,真係食到唔停口。

炭燒黑棕鵝,皮夠香脆,例牌份量唔夠食。

韓國大蜆浸時蔬,大蜆新鮮,味道鮮甜。

2022-08-20
Dining Offer
Group-buy
  • 蒜蓉開邊蒸龍蝦
2022-08-16 1311 views
家人生日飯,六人餐五人食,夠晒飽😼餸菜足夠份量,也很好味道,環境舒服,也有兩小時免費泊車😎服務也不錯👍 上菜速度快,姐姐會主動換碟,我們一家都好開心,一定會再來😄
2022-08-16
2022-08-06 1520 views
沙田食片皮鴨又貴又平,囍慶屬於平價片皮鴨。一隻$238(20麼麼皮+24舊鴨肉加十幾塊淨皮)蔥段青瓜唔少得,醬有片皮鴨醬、蒜蓉、砂糖、酸梅醬、山楂條。 喜歡食瘦鴨就ok,因為其他鴨件/鴨皮,多少也有油,這次是全瘦,所以不重鴨油那味道(喜歡是香,不喜歡是鴨羶味。$238係抵食嘅,所以枱枱都叫。加$68鴨肉炒飯,熱食一流。加$368-酸菜魚一鍋+8 隻黃金蝦+例燒鵝(差唔多1/4隻),份量足料一鍋酸菜魚可以分到8碗,入邊啲魚片夠滑有成條魚咁多,個湯唔係死咸辣,連埋濶薄身水晶麵加少少大豆芽,比街外3百幾蚊一鍋,味道不錯,最少冇出面食完勁口渴,呢度抵食。
加$68鴨肉炒飯,熱食一流。
片皮片鴨
酸菜魚
片皮片鴨
酸菜魚
  • 片皮鴨
2022-05-07 2114 views
今天在九龍活動,原本打算在九龍飲茶,但第五波疫情後,現在大家報復式消費,在九龍飲茶一定要排隊等位。故此,到科學園囍慶。一來不用等位,二來又有泊車優惠。我們好貪心,點了六個點心。鮑魚骨雞粥,粥底好綿,而且白切雞的雞皮出了雞油,令雞粥又滑又夠雞味。蝦餃做得好紮實,澄麵夠煙韌,蝦爽甜,肥豬肉不多,真好。叉燒包也好 ,餡不少,而且不是肥豬肉,也不是結撻撻的叉燒醬,Honey讚。六款點心最失色的算是酥炸魷魚絲,魷魚絲是爽脆的,但是漿粉太多,完全蓋過魷魚絲的爽脆。手拍青瓜非常好!醬汁酸甜味剛好,青瓜不會被浸得過度,仍保持青瓜的爽甜爽脆。鮮蝦腸粉一定要大讚!因為腸粉好滑,但用筷子夾又不會一夾就爛,師傅手勢真好。整個午餐都好好味。
故此,到科學園囍慶。
一來不用等位,二來又有泊車優惠。

我們好貪心,點了六個點心。

蝦餃做得好紮實,澄麵夠煙韌,蝦爽甜,肥豬肉不多,真好。

整個午餐都好好味。
2022-05-07
$350 (Lunch)
  • 手拍青瓜
  • 腸粉