2011-10-15 27 views
月多前吃過位於APM分店此踢死兔後,一直難忘,想再吃不過走了數間分店,都看不到有售,消失了嗎?今晚到了朗豪坊,又口痕痕想食雪糕本想買那個5 mini一邊行一邊吃最後選了堂食晚上的朗豪坊,燈光暗暗,很浪漫的大家坐下來吃杯雪糕,倒是拍拖的好選擇看看餐牌,看到最尾一頁出現了熟面口的踢死兔原來由限定產品變成了主餐牌款式!五十九元-雖比起在APM吃的貴了十多元...難得再重遇它,不得不吃上回踢死兔的bowl tie售罄,今回終於一見真身是用朱古力做的,味道香濃,HD不但雪糕好吃,朱古力也有水準上層用了cookies n cream雪糕球,味道甜,口感幼滑下層則是用cookie n cream和coffee打做而成的沙冰有別於上一回,今次的coffee味過濃,不太合我口味加上雪糕不夠多,沙冰落得太多冰,令到味道較淡價錢貴了,水準沒上次的高帶一點的遺憾離開
月多前吃過位於APM分店此踢死兔後,一直難忘,想再吃
不過走了數間分店,都看不到有售,消失了嗎?
今晚到了朗豪坊,又口痕痕想食雪糕
本想買那個5 mini一邊行一邊吃
最後選了堂食

晚上的朗豪坊,燈光暗暗,很浪漫的
大家坐下來吃杯雪糕,倒是拍拖的好選擇

看看餐牌,看到最尾一頁出現了熟面口的踢死兔
原來由限定產品變成了主餐牌款式!
上回踢死兔的bowl tie售罄,今回終於一見真身
是用朱古力做的,味道香濃,HD不但雪糕好吃,朱古力也有水準
有別於上一回,今次的coffee味過濃,不太合我口味
加上雪糕不夠多,沙冰落得太多冰,令到味道較淡

價錢貴了,水準沒上次的高
帶一點的遺憾離開
2011-09-30
$67 (Last Night Supper)
2011-06-27 9 views
我們結婚時, 不是派餅, 而是派雪榚coupon, 各住朋友都好開心, 好驚喜......我們也覺得好開心. 但經過今次的經驗... 我希望我D 賓客沒有如此不快.. 唔係真係我地錯了. 我們有幾張coupon 剩低, 所以我們E 幾個月都時常幫襯haagan Daz.. 但朗豪E 一間實在令人好失望. 我們時常用coupon 都係食香蕉船, 因為覺得好抵, $56 只須加$6, 有三個雪榚球, 又有香蕉及少少生果, 又有兩塊脆脆.我們第一次去朗豪過間... 唔知佢地有分堂食係另一價錢... 但成個過程我地都好勞氣.1) 我地係雪榚櫃到揀雪榚時已問了, 香蕉船係唔係 $56? 個職員話係. 咁我地落order...佢問係到食定羅走? 咁香蕉船我唸唔喎用dry ice 過D pack 好然後攞走呀?? 咁我咪話係到食, 個職員話, 請入去坐, 有人會再幫你落單. (開頭E 為好似starbuck 過D 咁, 有時落完order 會叫我地坐低先, 會拎過來比我地)2)咁入到去坐, 有個好新的職員, 叫佢來take order, 佢好似好驚咁... 佢又唔係好敢來.. 但我地都幾趕時間...

2)咁入到去坐, 有個好新的職員, 叫佢來take order, 佢好似好驚咁... 佢又唔係好敢來.. 但我地都幾趕時間..... 起身同佢講, 唔該落order... 叫佢先過來.. 先比manual 我地睇, 我地話可落order.. 一個香蕉船.. 跟住個職員無出聲便掉頭走. 但我都未講完.. 我要揀雪榚味喎... 跟住.. 一路都無人理我地...

3) 跟住我便再舉手, 但一路都無人來.. 頭先落單的職員, 見到我們舉手都唔來... 之後我們叫另一個職員.. 佢見到我地舉手.. 跟住走佐去同我地落單過位職員講野.. .跟住走來問: "地係唔係埋單???? "

4) 我地眼都突埋... "埋單???"" 我們便答.. 做乜頭先過位職員落落下order 走佐去??? 我地都未落完order? 咁E 一位職員便叫頭先落order 的同事來.. 那個職員便不停大大聲話, 你地咪落佐香蕉船羅? 重要repeat 幾次.... 我地話我地未揀雪榚喎.. 跟住佢地便好似突然明了..

5) 跟住一等等了廿幾分鐘都重未來... 但我地覺得唔對路... 雪榚櫃後面的人個個好得閒咁 (因那時已十點幾, 又星期日, 個mall 都無乜人), 我們便去個雪榚櫃睇... 見到一碟香蕉船的物體但那些雪榚唔係我地揀的口味... 我們回位坐.... 再等多五分鐘... 重未來...... 我地唸可能我地見到的香蕉船係其他人, 然而落流佐我地張單.. 跟住出去櫃面同職員講.. 已等了30 MIN 但都未來.. 不如cancel.. 那時雪榚櫃的職員一聽到我地話要cancel..即刻'對' 碟香蕉船出來...但都幾溶羅.... 話我地頭先cancel 佐, 跟住再起噃, 所以耐佐... 但E 一碟香蕉船咪就係我地之前去雪榚櫃睇到職員放係到, 但D 雪榚唔係我地揀過幾焦味的雪榚羅... 當中有兩款味係要換的... 有一款味係無換... 過款雪榚看得出已放了很久... 也溶佐好多了. 我好勞氣.... 唔係我地cancel order ..係你地未聽完order 便走佐羅.

到埋單要等就一定啦.... 但最後$97 蚊...一隻香蕉船... 我地本想唸住幫襯食開的$56 蚊jar mar....鬼知你E 間係有分堂食定拎走, 係到食係另一價錢咩.... 我覺得係雪榚櫃的職員要講清楚E 樣野羅... 因為我平時係九龍灣 OR 係旺角西洋菜街過間haagan daz 食都時常食香蕉船, 而且都係坐係到食架喎.... 鬼知你地E 間係一間甜品屋....係入面食係另一價錢咩.... 我入座前已問佐幾錢.. 但埋單又係另一價錢.... 我真係好勞氣羅. 我以後都唔想再幫襯Haagan Daz.
2011-06-19
$50 (Last Night Supper)
週五晚,一心想以雪糕來個飯前happy hour。來到朗豪坊店, 叫了個"外賣"cone然後準備坐outdoor位置, 之前"外賣"都是可於outdoor享用的。首先店員竟忘記找錢, 直到最後要我提醒才懂得要找錢, 我強調當時只得我一位顧客, 店員是一點也不忙的。終於搞定然後我便往outdoor打算坐下食雪糕, 此時有位店員突然衝出告訴我不能坐下, 原因是公司policy不准客人“搭枱”!! (當時我確實準備“搭枱”) OK, 以為自己聽錯, 再次細問下店員轉說"外賣"雪糕不准坐outdoor, 我問為何沒列牌或貼notice說明, 而且還有部份座位是沒有開放給客人享用的, 店員沒解釋只一味叫我不能坐下, 這時雪糕已開始融化...你知道這種感覺有多差嗎? 莫非只是35元的外賣cone便不算消費? 連一個outdoor座位都不給(即使明明是有位的), 還要抬出不准“搭枱”等荒謬理由。隔壁咖啡店少於35元都任坐, 可大方得多! 一個單球雪糕賣到35元已令人咋舌, 還加上此等待客之道, 我就睇下你間所謂名牌雪糕店做得幾長!

2011-04-15
TakeAway
2011-04-06 6 views
飯後去了Haagen Dazs吃甜品原本想吃的那個賣完了只好選這個 可挑五款雪糕兩層高分開來變成這樣雪糕溶得超快雪糕中間夾著的是彷如超甜版光酥餅 好難吃其實朗豪坊這間Haagen Dazs 味道好像是特別差以後如非有其他原因都不會去了
飯後去了Haagen Dazs吃甜品
雪糕中間夾著的是彷如超甜版光酥餅 好難吃
其實朗豪坊這間Haagen Dazs 味道好像是特別差
以後如非有其他原因都不會去了
2011-03-19
$45 (Last Night Supper)
1K
2011-04-01 8 views
4人聚會日,大家想試喱個雪糕火鍋好耐呀,今次就到時間有得試了,9點幾去到,果然好多人呀,不過只係排左一陣就入得了,個環境真係幾浪漫既,so好多情侶來喱到嘆呀,so sweet~!$198 2人/ $268 4人,我地當然揀4人啦~!雪糕火鍋上場,好靚呀,有細細不同款色雪糕,朱古力漿,生果,曲奇同綿花糖,不過我地掛住玩之下遲左食......好驚佢溶呀...雪糕有呍呢嗱,比利時朱古力,士多啤梨,曲奇,芒果熱情果and抹茶~!i like 抹茶,芒果都唔錯呀,曲奇都唔錯,生果有水蜜桃,奇異果,士多啤梨and藍莓~牛油曲奇,棉花糖and蜂蜜蛋糕,本身個朱古力漿唔係咁既色架,只係太暗影唔到之下用左閃光燈,本身個色係深啡色既~!開餐了,雪糕比朱古力包住,食落好好味,又唔會太甜同太漏,特別覺得用綠茶雪糕係最正呀,生果偏酸既,不過有朱古力漿之下又OK返,而好甜同漏既就係用綿花糖同曲奇.....!綜合來講個雪糕火鍋真係幾正呀,加上個景好幾好feel,唔錯呀~!

2011-04-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
2011-03-23 10 views
同朋友黎食下雪糕傾下計, 最鍾意坐出面, 可以吹下風, 感覺又好似free d, 不過出面係吸煙區, 大家可能吸下2手煙囉。我地叫左個愛琴海之舟$8x, 其實好似香蕉船, 又係3個球配香蕉, 3個球要左(曲奇雲呢拿, 綠茶, 士多啤梨), 好大碟呀, 2個人都夠食啦。個樣超靚, 3隻味都係我至愛, 呢d 比杯裝真係滑身d 嫁。其實平時一個球都20幾蚊, 宜家3個球都係80幾蚊, 唔算貴哦!仲有得比你慢慢坐, 我地足足坐左2個幾鍾囉, 抵晒。
仲有得比你慢慢坐, 我地足足坐左2個幾鍾囉, 抵晒。
2011-03-23
2011-02-28 577 views
Haagen dazs 雪糕火鍋 地址: 旺角朗豪坊 Food Court 果層 Haagen dazs價錢: $198 2人用/ $268 4人用早幾日食左個2人用的,有15個雪糕球,5款味(呍呢嗱,比利時朱古力,士多啤梨,曲奇呍呢嗱,芒果熱情果),個雪糕球好似乒乓球咁大,朱古力味果粒超似牛丸。用朱古力湯底超好味,同平時食果D朱古力完全唔同質感,用D雪糕一浸入去,等幾秒,就會有一層朱古力脆皮包住粒雪糕,入口即溶。全部雪糕都好好味,不過要4人用果個先有抹茶味(最想試呢個),除左雪糕仲有其它野食,例如蜜果曲奇,牛油曲奇,棉花糖,蜂蜜蛋糕,同其它生果,係個士多啤梨同奇異果比較酸,可能因為食左太多甜野。最驚喜係個蛋糕仔,睇落平平無奇,但係食落就好鬆軟,配上朱古力,簡直一流!!!食晒所有野,個朱古力醬都未用晒,如果你有興趣去食,可以自備蛋糕仔、餅乾同小食,因為個朱古力醬真係好好味,唔好浪費嘛。

Haagen dazs 雪糕火鍋

價錢: $198 2人用/ $268 4人用

配料
雪糕火鍋

2011-02-24
配料
雪糕火鍋
2011-01-20 21 views
於旺角先前的六連掃其實全不過是熱身,之後重頭戲還看朗豪坊---當晚急步帶跑的趕到四樓的Haagen Dazs,為的就是完成雪糕火鍋心願! 趕得那樣緊,是因為朗豪坊店不設訂位,令人多麼憂心要再吃閉門羹啊... 還好這地方不大的閃躲星光雪糕店,晚上的食客並不多,當晚來到還有兩張空檯可揀,不過無論選那一張都是一樣的黑媽媽難影相。對不起,我太沒情調,此情此景該解讚為浪漫才對啊! 心急的我,未坐下已大聲地落單要一份regular size雪糕火鍋($258)(場內另供應迷你版的,收費$198);見到侍者沒來確認,又沉不住氣出去柯打多次,想來還真的不懂浪漫! 然而提早下單是有道理的,因為雪糕火鍋製作需時,當晚就等了近十分鐘成品才上檯,那一刻大家當然都十分欣喜啦! 然而仔細一看,加價後的哈根大師的火鍋反而縮水了,尤其雪糕真的越來越細球了,令人心裡不爽。而且以我的超心急高速吃雪糕脾性,才吃到一半雪糕球經已半融,相信與商場內較焗有關。因要在雪糕融前與時間競賽,大家根本不可能仔細品嚐冰凍雪糕交融熱暖朱古力的美味感受,一定要講的話,多款雪糕球中最深印象還是香甜純美的雲尼拿,與香濃朱古力真是最佳配搭,另外綠茶
然而仔細一看,加價後的哈根大師的火鍋反而縮水了,尤其雪糕真的越來越細球了,令人心裡不爽。而且以我的超心急高速吃雪糕脾性,才吃到一半雪糕球經已半融,相信與商場內較焗有關。因要在雪糕融前與時間競賽,大家根本不可能仔細品嚐冰凍雪糕交融熱暖朱古力的美味感受,一定要講的話,多款雪糕球中最深印象還是香甜純美的雲尼拿,與香濃朱古力真是最佳配搭,另外綠茶與忌廉曲奇也與朱古力很夾。
雪糕吃得差不多,再向另一邊進發吧;真可惜糕點部已沒有我鍾愛的蛋糕,現在只得棉花糖與曲奇餅。棉花糖點上朱古力醬,甜膩非常,不是人人能吃,結果我要吞下雙份;曲奇餅嵌有橙粒,幾有咬口的,不過拌以朱古力醬很難吃,我的意思是很難進食。這一部份,真還不如自已在家開爐來吃了..
生果區則有士多啤梨、蜜桃、藍莓及奇異果組成,部分水果有點太稔了,最好吃要數清新的奇異果。想一想,原來在家自煮朱古力火鍋,配上鮮甜巨大士多啤梨,與及朱古力好拍檔香蕉,會來得較幸福!
最後也講講哈根大師的朱古力醬,不知是過去的記憶被美化了,還是水準真的降了,現在的醬變得很甜膩,以致過去要「添醬」、「淨筆醬吃」的瘋狂歲月不再了。想著想著,也真的懷念那時的時光,還有那純白的瓷兜!
講了那麼多,對於這頓雪糕火鍋是不太滿意的了,早知來淨吃12球雪糕,會來得更暢快,也不致翌日滿咀都是痱滋! 然而估不到當晚最享受不是吃,而是聽著a-day的現場演唱,蠻有實力的嘛!
憑Citibank埋單有92折,折後再加一盛惠$261,就換來於星光底下完成一個夢,又與舊友歡聚了一個晚上,還是值得的。下一次再吃,會是圓方!
2011-01-13
$66 (Last Night Supper)
又是哈根大師了其實我不喜歡重覆寫同一間食店的食評 但這次不是幫襯他們的雪糕,而是特色飲品就沒所謂吧右邊是百利特飲,配Bailey's雪糕內裡有數粒用黑咖啡造的果凍其實咖啡早已蓋過一切,不太喝出有酒味加上那一小杯Bailey's又被溝淡了所以都搞不清這杯特飲個主題是放在咖啡上還是百利酒還是當咖啡特飲喝算罷左是友人選的椰子菠蘿特飲,配冧酒提子雪糕 內裡有桃子果肉冧酒提子依然香滑,但配上椰子菠蘿香撞到砰砰聲,可算配奇怪組合總括,建議下次吃雪糕好了
又是哈根大師了
其實我不喜歡重覆寫同一間食店的食評
但這次不是幫襯他們的雪糕,而是特色飲品
就沒所謂吧
右邊是百利特飲,配Bailey's雪糕
內裡有數粒用黑咖啡造的果凍
其實咖啡早已蓋過一切,不太喝出有酒味
加上那一小杯Bailey's又被溝淡了

所以都搞不清這杯特飲個主題是放在咖啡上還是百利酒
還是當咖啡特飲喝算罷

左是友人選的椰子菠蘿特飲,配冧酒提子雪糕
內裡有桃子果肉
冧酒提子依然香滑,但配上椰子菠蘿香
撞到砰砰聲,可算配奇怪組合

總括,建議下次吃雪糕好了
2011-01-01
有日經過哈根大師, 見到有chocolate hot pot~我地都唔食過, 所以就坐低試下~ 當食飯.... 一黎到, 老婆就話d朱古力少左d~~ especially白朱古力果邊...其實只係d宣傳單張誇大...不過真係唔夠熱... 都未熱就ling黎... 個set 都幾多野既... 3個人食就差唔多~cookie好香.. 本人亦好鐘意食生果, 加埋d優質朱古力醬... 簡直一流~雪糕有5種味, 每樣3個細球.. 我地自制脆皮雪糕球, Haagen Hazs既雪糕同fine chocolate醬既tea set~一流!~最後都食唔晒全部... 但都好滿足了... yumi... 不防一試~ 埋單$200.2... "CD" Bank有discount~
我地都唔食過, 所以就坐低試下~ 當食飯....

其實只係d宣傳單張誇大...

不過真係唔夠熱... 都未熱就ling黎...

個set 都幾多野既... 3個人食就差唔多~
雪糕有5種味, 每樣3個細球.. 我地自制脆皮雪糕球,

一流!~
2010-12-05
$100 (Other)
  • Haagen-Dazs朱古力火鍋
如友人去吃哈根大師這兒的坐位都幾舒服,配上柔柔的燈光分別選了冧酒提子和比利時朱古力可自選兩款topping其實每次來大師都是鎖定吃幾款味當然最愛冧酒提子其失敗之處是雪糕不夠凍,很快便溶
如友人去吃哈根大師
這兒的坐位都幾舒服,配上柔柔的燈光

分別選了冧酒提子和比利時朱古力
可自選兩款topping

其實每次來大師都是鎖定吃幾款味
當然最愛冧酒提子

其失敗之處是雪糕不夠凍,很快便溶

2010-11-07
$50 (Tea)
8月20日(星期五)晚,和搵食兄吃完晚飯,跟著想想去哪裡吃甜品,經四人商量,決定來位於朗豪坊的HD。記得此鋪位前身是Main St. Cafe,我和女友也曾經來過吃cheese cake,現在換成了HD,還將原本開放給公眾的地方設立為店鋪範圍,需經年輕的女侍應安排方可入座,好像還要有最低消費,在等待入座的期間就見到不少人坐下後才知道,這個位於「天梯」下的角落已不再是可以隨意坐下來的。可能就是這個原因,讓坐下來的人們不會輕易離開,我們四人苦等了二十分鐘以上才有空位給我們。搵食兄和他女友點了一個雪糕餅點的套餐,名字不記得了,祇記得還附送熱飲一杯。我就點了一個融情比利時,可說是朱古力三重奏,一球普通的朱古力雪糕加一球比利時朱古力雪糕,還有一個心太軟朱古力蛋糕。其實我真的不知道朱古力雪糕和比利時朱古力雪糕有何分別,我想應該是比利時朱古力雪糕裡面有朱古力碎在內,不過心太軟朱古力蛋糕就很失敗,是一個既不熱又近乎實心的心太軟朱古力蛋糕,雖然朱古力蛋糕還算鬆軟而內裡的朱古力漿很濃郁,卻挽救不了我的失望;女友就要熱情卡拉達,是一杯加了一球冧酒提子雪糕的菠蘿奶昔,我沒有試過,但從女友滿足的表情中知道,這杯

搵食兄和他女友點了一個雪糕餅點的套餐,名字不記得了,祇記得還附送熱飲一杯。我就點了一個融情比利時,可說是朱古力三重奏,一球普通的朱古力雪糕加一球比利時朱古力雪糕,還有一個心太軟朱古力蛋糕。其實我真的不知道朱古力雪糕和比利時朱古力雪糕有何分別,我想應該是比利時朱古力雪糕裡面有朱古力碎在內,不過心太軟朱古力蛋糕就很失敗,是一個既不熱又近乎實心的心太軟朱古力蛋糕,雖然朱古力蛋糕還算鬆軟而內裡的朱古力漿很濃郁,卻挽救不了我的失望;女友就要熱情卡拉達,是一杯加了一球冧酒提子雪糕的菠蘿奶昔,我沒有試過,但從女友滿足的表情中知道,這杯熱情卡拉達應該很不錯。
難得和「搵‧食」情侶聚首,四人言談歡暢,話題不絕,可惜快樂的時光也很快過,時份接近夜深亦是結賬的時候。埋單時女侍應給我們數張翌日便到期的優惠卷,我們都望著它苦笑輕嘆。
搵食兄點的雪糕餅點
融情比利時
近乎實心的心太軟
熱情卡拉達
得物無所用的優惠卷
2010-08-20
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Last Night Supper
得物無所用的優惠卷
2010-08-24 10 views
自從我心愛既main st café 搬離朗豪坊之後, 我已經好少去朗豪坊hea時間喇. 不過今日因為同行友人又話要去hazzgandas到high tea, 所以我再重臨舊地~~~ 係同一個位置, 但係就好多野唔同喇. 以前main st café既裝潢選用一d比較深色既設計, 同而家hazzgandas用白配紅既顏色有好鮮明既對比. 而且hazzgandas既環境清潔好明顯都做得比main st café好好多!朋友話佢今日黎一定要試下佢哋既coffee, 因為佢每一次幫襯時落完order之後佢哋一定問佢要唔要試下佢哋既coffee, 而佢每一次都話下次先, 所以佢今日一定要兌現佢既承諾喎!! 我哋3個人最後決定叫一個royal tea set. 3層既tea set上枱既時候真係覺得佢好高貴呀. 由最上層講起先: 上層係3球雪糕配朱古力撻皮. 另外有3個mini 雪糕配酥皮. 呢個同佢張相有d唔同, 嗰個朱古力撻皮既朱古力唔夠濃, 其實食完雪糕再食嗰個朱古力撻皮其實咩味都食唔到, 我寧願佢俾番個窩夫撻皮我仲好呀. 酥皮盒反而唔錯, 層次分明, 好酥呀真係!第二層係幾個西式既MIN

第二層係幾個西式既MINI甜品. 其實幾個樣都只係普通野, 同 “好味” 二字好似無咩關係~~~ 合桃批既合桃無咩合桃味, 不過好彩都仲係脆同埋佢用蜜糖合桃, 所以都仲有D蜜糖味! 兩個杯裝DESSERT, 一個係raspberry, 一個係tiramisu慕絲~~~ 我唔係咁欣賞佢哋個口感./ 曲奇餅太乾, 同野都係無朱古力味, 最底層就係新鮮生果, d生果反而幾新鮮同埋全部都幾清甜. 所以成為最快比我哋清枱既一層.

第一次試佢哋既咖啡, 估唔到又幾得喎. 佢哋既咖啡係屬於香濃型. 絕對係飲完會訓唔著嗰隻…. 好味!
$75 (Tea)
2010-08-10 12 views
好久沒有三兄妹去吃飯, 是晚難得一同吃飯之後, 其實大家都飽了, 不過還有節目, 就是大家陪我吃吃雪糕.店子開在商場的四樓, 樓底當然是勁高, 又有大電視看, 環境是不俗的. 又來找大師, 當然是為了新甜品, 不過有一款未有得吃, 就先試兩款好了.巴黎焦糖燉蛋 $83: 0分, 好像沒有在大師吃過0分之作, 是晚的沒有辦法, 只能給過0分. 套用文迪的說法: 考試做錯題目當然要給0分, 這裡的焦糖燉蛋根本不是焦糖燉蛋. 賣相是幾靚, 幾吸引大家, 但一打開焦糖皮, 點解是水汪汪的? 是一客根本未凝固的蛋湯. 未雪夠? 兩球雪糕揀了夏威夷果仁同埋杏桃, 偏向清新的味道是應該幾夾這客甜品. 本來雪糕應該是這裡無得出錯的項目, 但是晚的雪糕雪得不夠凍, 其實上臺時已經開始溶, 食食下已經全部溶掉了.融情比利時 $89: 4分, 去完巴黎, 跟著就去比利時. 這客甜品本來是全朱古力, 但不是跟會長來, 就改改雪糕部份, 轉做意大利芝士餅同埋綠茶. 這個甜品的重心當然是熱朱古力心太軟蛋糕, 不過個熱字就不太合適, 因為個心的朱古力是凍的. 外層質感一般, 幾實淨的, 朱古力不太濃烈, 流心度一般

融情比利時 $89: 4分, 去完巴黎, 跟著就去比利時. 這客甜品本來是全朱古力, 但不是跟會長來, 就改改雪糕部份, 轉做意大利芝士餅同埋綠茶. 這個甜品的重心當然是熱朱古力心太軟蛋糕, 不過個熱字就不太合適, 因為個心的朱古力是凍的. 外層質感一般, 幾實淨的, 朱古力不太濃烈, 流心度一般, 而且仲係流凍心, 實在麻麻. 至於冧酒松露朱古力的朱古力味還算幾濃烈, 不過就吃不出冧酒味. 雪糕方面, 繼續是吃到一半已經全部溶掉.

其實來大師剩吃雪糕的話, 溫度是合適的, 但加上了甜品, 雪糕的溫度就不能抵受甜品的熱力而溶掉了. 試想想, 在坊間吃心太軟的地方可其多, 但有那裡的雪糕會像這裡溶得一遢糊塗? 如果大師還想繼續發展甜品的生意, 真要在這方面下下工夫, 吃甜品用的雪糕能否分開雪? 當然實際執行應該好困難, 但現在的效果真的強差人意.

這裡的服務是幾好的, 坐也坐得舒服, 但是晚的甜品的水準, 實在令人失望, 只能給一個喊面.
巴黎焦糖燉蛋
考試做錯題目
點解是水汪汪?
融情比利時
重心當然是心太軟
流心度一般
$63 (Last Night Supper)