2015-06-06 375 views
After having great shopping with my friend S, we decided to have ice-cream in Mong Kok.Banana Boat with Ice-cream (Berries, Chocolate and Cookies) was just okay.  The banana was too small and it tasted like it had been placed there for days.  The ice-creams were great (cause it's Haagen-Dazs ), especially the berries tasted great!  The brownie cubes were a bit too hard and a bit too dry.This Haagen-Dazs offered great seats for friends to have nice chats and the staff was good.
Banana Boat

$50 (Last Night Supper)
2015-02-26 384 views
我同細佬就share左呢個Moon Shadow,賣相似香蕉船,可自選3個雪糕球,附上brownie同焦糖脆皮香蕉,brownie個人認為太甜,香蕉幾好味!但就落錯單,本身叫strawberry chessecake,但最後黎左strawberry表弟自己一個叫左個flower blossoms,可自選6個雪糕球,點知眼闊肚窄食唔哂,但佢話幾好食嘅,但份量啱2-3人。其餘3個人就叫左呢個royal tea set share,上層係自選口味6個雪糕球,中層係4款小甜品,包括 綠茶芝士蛋糕、檸檬忌廉泡芙、果仁蛋糕及藍莓奶凍,泡芙內層用了檸檬忌廉頗特別,而下層係3款鮮果, 包括哈蜜瓜、提子及士多啤梨。呢個tea set包2杯自選飲品,我地就揀左桃茶, 客人可自由調較甜度,自行加入香桃糖漿於蜜桃茶內, 幾特別!總括而言吒個幾抵幾好服務方面,樓面得一個人,完全唔夠人手,執野落單搬枱埋單全部由一個女仔包辦,根本做唔切,要客人係咁等
Moon Shadow
份量啱2-3人。
Flower Blossoms
加入香桃糖漿於蜜桃茶內, 幾特別!總括而言吒個幾抵幾好
Royal Tea Set

2015-02-25
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Moon Shadow
Flower Blossoms
Royal Tea Set
  • Royal tea set
2015-01-12 270 views
一直覺得haagen dazs d雪糕都幾貴,但琴日行完街好累突然想食甜品,經過haagen dazs又冇咩人,就決定入去試下啦,唔知點咩好店員好友善,咁推介我呢個叫心花怒放,(93蚊6個雪糕球究竟值唔值呢?)可以自由選揀六款哈同口味雪糕球,揀左最鐘意既綠茶同比利時朱古力曲奇味。好,放落口後,覺得haagen dazs d雪糕賣得咁貴係有原因,因為真係好好味,d雪糕好軟滑,好入味,又哈係太甜,所以個93蚊係值既
2015-01-11
2014-12-08 928 views
天氣凍凍地正常去打下邊爐都幾好既不過打於女仔黎講食甜品永遠都係唔錯既選擇所以雪糕火鍋都叫做可以一次過滿足你多個願望3 個人食32球雪糕好似有小小過份堂食仲可以配埋水果(士多啤梨同香蕉), 感覺清新D之前都試過買外賣火鍋返屋企食, 不過感覺上堂食個朱古力醬溶得好D, 好味D不過餐廳D位好舊, 坐得唔舒服
天氣凍凍地正常去打下邊爐都幾好既
不過打於女仔黎講食甜品永遠都係唔錯既選擇
所以雪糕火鍋都叫做可以一次過滿足你多個願望
3 個人食32球雪糕好似有小小過份
堂食仲可以配埋水果(士多啤梨同香蕉), 感覺清新D
不過餐廳D位好舊, 坐得唔舒服
2014-09-03 434 views
中秋又係食月餅時間, 雪糕月餅一定唔少得la....一收到個盒已經被佢吸引住...顏色好鮮艷同埋點花好靚打開睇, 每個月餅上面都有花紋, 好靚, 雖然入面的雪糕都係平時食開個點, 但加埋個朱古力餅皮食又係另一番味道~ 芒果雪糕好香芒果味, 完全搶晒朱古力外皮的分~ 雜苺係我最愛, 平時食雪糕都一定會揀, 個朱古力皮又變左多余~ 特濃牛乳- 可能係奶味的關係, 比較清, 要加埋個士多啤利朱古力外皮食先冇咁淡, 有淡淡的牛奶香味~ 朱古力 - 可以話係全盒最普通的味, 冇咩特別

~ 芒果雪糕好香芒果味, 完全搶晒朱古力外皮的分

~ 朱古力 - 可以話係全盒最普通的味, 冇咩特別
TakeAway
2014-07-26 949 views
夏日炎炎, 食雪糕也是極好的消暑活動, 反正家中有現金卷, 跑到朗豪坊去Haagen-daz去吃, 週六3pm等位都不用5分鐘, 算是十分幸運. 可能人流都被Melody cafe吸引去了~手上有100元卷, 最後由老公發板, 點了$129的法國之旅. 可選3款雪糕, 就點了芒果, 咖啡和新口味藍莓. 上枱的時侯看見紅色的碟, 有點錯愕, 彈入腦竟然很有強國味道@@ 為何會選用這樣的碟子, 怪怪的.雪糕塔叠得很高, 9球雪糕有6球是迷你版. 自選味道3球是單球size. 底層伴以1吋厚仲夏野莓味雪糕, 圍邊用手指餅, 加上鮮紅細少的紅加侖, 味道很酸但配以甜味手指餅和雪糕一起, 極match. 二人吃一次過嚐盡多款味道, 十分的滿足. 而新口味藍莓味也頗香滑, 沒有人工和藥水味道, 不錯.剛巧這天坐在近假樹的座位, 陽光透過玻璃照射下來, 感覺挺愜意舒適, 這個法國之旅真令人愉快. 再細看雪糕的賣相, 竟有點早來的聖誕feeling呢, 對嗎?

2014-07-26
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
2014-05-09 647 views
可能是懷孕關係,最近迷上了甜品,飯後總少不了這一個甜品環節。今天路過Häagen-Dazs,決不能空手而回,思前想後,還是家庭裝最抵,所以就來一個strawberry cheesecake。strawberry cheesecake果然是我的心頭好,微微的士多啤梨味,夾雜著牛奶味,還有點點的旦糕在內,增強了口感,真是很不錯。一啖接一啖,完全停不了口。
strawberry cheesecake

2014-05-05
Waiting Time
5 Minutes (TakeAway)
$135 (Other)
strawberry cheesecake
2014-04-21 702 views
今日又同媽媽行街,好耐無去過langham,個商場低下個幾層一樣咁多人無改變過。行完街只想揾個地方坐落黎,休息一下對腳,走進入haagen-dazs,好快女侍應就已經安排好座位,我地望完menu,諗好食咩,可惜侍應都好忙,我地想叫都無人認,我只好出去叫啦。揀左個set,雪糕,蛋糕再加壺茶。士多啤利雪糕係我係haagen-dazs最欣賞嘅雪糕,士多啤利多又唔會太過甜,配蛋糕食唔錯嘅挑選。蛋糕方面我地揀左blueberry cheesecake,呢個就麻麻地啦,cheesecake無味,可惜可惜。最後杯茶係桃茶,茶同桃嘅糖水分開上,自己調配分量。
好快女侍應就已經安排好座位,我地望完menu,諗好食咩,
可惜侍應都好忙,我地想叫都無人認,我只好出去叫啦。
士多啤利多又唔會太過甜,配蛋糕食唔錯嘅挑選。
cheesecake無味,可惜可惜。最後杯茶係桃茶,
茶同桃嘅糖水分開上,自己調配分量。
2014-03-15 895 views
路過見到人地食緊個tea set,心郁郁想試下,等左好耐先有位。黎得haagen Dazs,雪糕質素都有返咁上下,但喺tea set食,就要食快D,唔係就會融哂。頂層芝士條幾好食。雪糕sandwich都唔錯。中層同下層都好差。士多啤梨奶凍一D味都冇。曲奇同撻都唔好食。底層既水果更係求其,賣相差亦唔新鮮。

Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
$120 (Tea)
2014-01-02 534 views
同兩位darlings睇完戲後,有D肚餓,見又未夠鐘唱K,於是決定做下闊太,去Haggen Diaz 歎反個 Afternoon Tea~ 情迷曼哈頓 ($102)底層:brownies with nuts,微苦,有好濃既黑朱古力味,略嫌過硬中層:cookies n cream ice-cream, 甜而不賺,有香濃的奶味,不錯 頂層:chocolate ice-cream, 用上同brownies 吾一樣既chocolate,比較軟滑和甜,但甜度適中。圍邊既系4片馬卡龍,一如傳統既甜,但入口香脆,極高水準  最頂有一堆cream,因為怕漏,所以一早整走左~仲有一塊用chocolate整既christmas tree, chocolate味欠奉,好甜好重奶味 伴碟: 紅莓好酸,而且雪到好凍,食落有D似爆珠!仲有一支stick 做裝飾,用上白朱古力同紅莓味既朱古力製成,甜甜酸酸,配搭不錯!食法:建議用spoon 或叉從上面一路'不'下,所有層一齊食,食得出有層次之餘,每層亦可以互補長短!
情迷曼哈頓
情迷曼哈頓 ($102)

圍邊既系4片馬卡龍,一如傳統既甜,但入口香脆,極高水準

Other Info. : 堂食既吾好處就系要加一,所以即使佢系$102,但最後都收$112~
2013-12-30
Waiting Time
3 Minutes (Dine In)
$37 (Tea)
情迷曼哈頓
2013-08-30 337 views
出街食完晚餐,又點少得甜品呢一節?!朋友仔鐘二食雪糕,咁就近近地,決定去Haagen-Dazs食雪糕^^一人要一隻味丶又一人一個Scoop,三個都要咗Ice-cream on Cone,諗住飽D丶又多樣野食下我要咗Strawberry Cheesecake Flavor (8.5/10分):我嗰個Scoop都算大,味道唔錯,啱我口味!我本身就好鐘二Strawberry同Cheesecake,兩者一齊變成我的最愛<3不過,Strawberry實在少得可憐:/,唔係幾食到,冇乜Strawberry味... Cheesecake味係有,但我嫌佢唔夠濃味(不膩係好嘅;P),我想重味D><最要讚嘅係,佢有好多核桃碎餅,每一啖都好,核桃碎餅香脆,增加咗口感非常滿足!!另一位要咗Rum Raisin Flavor (9/10分): 呢隻味一向都食開,係常叫嘅之一:> 雪糕幼滑;Rum味洽到好處,唔會太濃而醉人;提子乾亦好香甜^^完美結合!xdd最後一位朋友仔怕肥,所以就叫Mango Sorbet Flavor (8/10分):比起其他,Mango Sorbet係冇落奶

非常滿足!!

比起其他,Mango Sorbet係冇落奶而整成嘅,所以佢冇咁肥...但我覺得佢唔夠滑,並唔係我杯茶:-)
Mango Sorbet有香甜丶濃郁嘅芒果味,味道好純丶好清新...就好似飲緊芒果汁咁

另外,個Cone係非常香脆可口,咬落脆卜卜,感覺似食緊Waffle脆餅

間唔中去食下Haagen-Dazs雪糕,再為甜點或者小食,真係一個好好嘅享受;))
2013-08-29
$35 (Last Night Supper)
2013-08-26 280 views
大熱天時行到攰,做乜野好,更係食番杯雪糕啦!好耐之前係雜誌見到Haagen-Dazs出咗幾款新的雪糕,係呢個時侯我當然要試下啦。今次我揀咗個雜莓+波蘿,個波蘿燒熱咗,個面有一片糖,當熱的甜波蘿同雪糕一齊食,個感覺好特別,又熱又凍,正。當然我唔會咁易滿足啦,我仲叫咗個比利時朱古力雪糕配上檸檬糖漿;濃郁的朱古力加上酸酸的檸檬,味道濃烈而不溜,好味。食完有番力量,再去行街街。
大熱天時行到攰,做乜野好,更係食番杯雪糕啦!

食完有番力量,再去行街街。
比利時朱古力雪糕
雜莓雪糕+波蘿
2013-08-24
比利時朱古力雪糕
雜莓雪糕+波蘿
2013-05-05 241 views
躲在雪糕櫃旁邊的小小用餐區,忙裡偷閒地享受這Double Scoop raspberry酸甜清新,tiramisu幼滑,好快就食哂啦~ 才「偷閒」了5分鐘啊...

2013-05-02
2013-04-23 224 views
旺角,朗豪坊。Häagen-Dazs。「小姐,你所點的甜品已上齊了,請慢用。」「嗯嗯,麻煩你了﹗」「哪…這餐還有一杯飲品,你想飲的是﹖」「那杯飲品我可以稍後才點嗎﹖我想先飲咖啡,食完甜品才再點。」「那好的,有需要再通知我們。」說罷服務員便笑著行開。看到服務員離開後,TOBY對著面前的三層架忍不住興奮地唱:「你好﹑你好,三層架,有雪糕又有蛋糕,我好開心﹑好開心﹗」 基本上TOBY和眾女生一樣,皆是甜品迷,將甜品當正餐也不是新鮮事。只是她身邊沒有共同愛甜的朋友,但為了心愛的甜品,她已經不介意獨自周圍去嚐甜了,她認為做什麼事也好,最緊要自己喜歡,何必理別人的眼光呢﹖ 「先進攻這四球雪糕﹗呵呵,賣相很可愛哦,每一球雪糕都以朱古力製成的杯子盛裝著。」TOBY用匙羹輕輕﹑輕輕地接觸雪糕球,當口腔每接收每口雪糕,她都會閉眼著享受雪糕在舌頭上溶化的那一刻,陶醉非常。「比利時朱古力的朱古力味實在超~濃郁耶,也有著朱古力碎片,簡直是大愛﹗士多啤梨味道毫不假,清甜可口,配以裡面的果肉又是完美之作﹗你們果然是我最喜歡的兩種雪糕,多年都無變過,如果朋友之間可以沒變化你們說該多好﹖」TOBY當甜品如朋友般在對話著
旺角,朗豪坊。

Häagen-Dazs。
「小姐,你所點的甜品已上齊了,請慢用。」

「嗯嗯,麻煩你了﹗」

「哪…這餐還有一杯飲品,你想飲的是﹖」

「那好的,有需要再通知我們。」說罷服務員便笑著行開。

「比利時朱古力的朱古力味實在超~濃郁耶,也有著朱古力碎片,簡直是大愛﹗士多啤梨味道毫不假,清甜可口,配以裡面的果肉又是完美之作﹗你們果然是我最喜歡的兩種雪糕,多年都無變過,如果朋友之間可以沒變化你們說該多好﹖」TOBY當甜品如朋友般在對話著。

「芒果甜而帶微酸,抺茶有茶香而不苦澀,更令口腔帶來一陣陣清新。」

四球雪糕對於TOBY來說當然不足夠,原來其中兩件糕餅分別夾帶了兩球朱古力雪糕和一件呍呢嗱雪糕,她的滿足度正以倍數上升中﹗
吃了一層甜食,TOBY不是繼續下層,反而看到第三層是以士多啤梨﹑提子和哈蜜瓜的組合,便決定先吃水果作為清清口腔之用。

「哇,有個乾物女在大口大口吃東西呢…」

正當TOBY食水果的同時,忽然有人在她身邊說話,令她險些嗆到。「咳咳咳…」看到眼前的男人,驚喜地喊:「『馬屎』,你﹑你為什麼會出現在這裡﹖」

男生先用手掌心輕拍TOBY的前額,再說,「喂﹗我講了無數次要讀好我的英文名字,我是MARS,什麼『馬屎』…而且你是女生不要『屎前屎後』啦。」

說罷便大無私樣地坐在TOBY身邊那張藤椅子,還很順手地拿起一杯士多啤梨奶凍並吃起來。
「你這個『馬屎』﹑『馬屎』﹗」TOBY邊說邊出手打他,繼而伸手搶他手上的甜品。「那是我的啦﹗」

「哎呀,你太粗暴啦…」雖然MARS人高手長,避開了被搶奶凍的風險,但就阻止不到TOBY用拳頭在他身上的進攻。「哎呀…哎呀…不要那麼自私啦,吃一杯而已,我們不是好朋友嗎﹖幹嘛那麼計較﹖」

TOBY扁扁咀說:「甜品沒得讓﹗」

MARS聽到後突然嘟嘟咀,將聲音調高地說,「哎唷,TOBY姐姐,我餓餓了,請你給我吃好不﹖」說罷MARS將身子移向TOBY,然後將臉貼到TOBY的臉蛋上,然後擦幾擦,像一個在討歡心的小朋友。

TOBY感到MARS那體溫,臉頰不自覺泛紅起來,他最後那句話更令她芳心大亂,他要她給他吃的意思是她所想的嗎﹖她聽到她的心在咚咚咚狂跳著。

TOBY不知如何回應他之際,恰巧從眼角看到MARS身邊放有一個紙袋,她伸頸去偷瞄紙袋內的物品,禁不住驚叫起來﹗

「哇哇哇﹗是吉蒂貓公仔,很可愛耶﹗」TOBY是吉蒂貓的超級粉絲,看到心頭好當然笑不攏嘴。

MARS看到她因為一個公仔而笑逐顏開,在臉上流露那個可愛模樣,令他若有所思起來。

「哇哇哇﹗這不是2013年春季限量版﹖賣點在吉蒂貓的耳朵上是用了特製的彩色絨毛布去縫製呢﹗這輯限量版只在日本發售,限量一千個,更要在特定的精品店才買得到啊﹗為什麼﹑為什麼有一個會在你手上…﹖」TOBY追問。

「哈哈,都知道你識貨,我都是使盡多年來的人情才購到一個啦。」MARS興奮地說。

TOBY內心不禁猜想:「MARS老早知道我超級喜歡吉蒂貓,難道,他…﹖」

少女情懷不一定在少女時候才出現,女生始終都希望自己喜歡的男生會有對她好的時候,縱使TOBY已三十出頭了,在她多年的空白情感上不多不少都有一定的幻想…

漫長的十年,令MARS和TOBY由同事成為了現在是好朋友的關係,也因為時日的洗禮,不知不覺,TOBY漸漸地被這個比她少三年的好朋友迷倒,當她發現自己有這個心事的時候,已經是五年前的事情了。

TOBY從不知道MARS的想法是如何﹖雖然TOBY戀愛經驗值是零,不過從不少友人身上得知,不是說喜歡就可以去喜歡,如果她表白後才曉得他是不喜歡她的喜歡,之後的日子大家還會是好朋友嗎﹖

將精神先集中到面前這杯被高高忌廉包圍的咖啡,定好神後便開口問MARS:「哪你買來做什麼﹖你也和我一樣喜歡吉蒂貓嗎﹖」
「哈,我堂堂一個男人當然不喜歡啦,我知道某人一定會喜歡嘛﹗」MARS對著TOBY擠一擠眼,故作神秘。「是了,你知道GIGI明天就要離開我們公司嗎﹖我們電腦部和人事部今晚在附近間餐廳替她開一個歡送會。」

「GIGI…﹖啊,你說的是我們公司人事部的GIGI﹖」TOBY問。MARS出現在朗豪坊的原因是因為約了GIGI﹖想起這裡TOBY實在不高興。

「對呀,是美麗﹑溫柔又有氣質的GIGI啊,她不時弄蛋糕﹑保健果汁給我們這班男同事吃的呢,這種女生實在很討人喜歡,不過聽說她沒有男朋友,真是難以置信﹗」MARS看到TOBY的樣子忽然變成苦瓜般,奇奇怪怪,但都照樣問她,「喂,其實這公仔你喜不喜歡……」

TOBY腦海不斷重覆著MARS讚賞公司之花GIGI那番說話,很是失落,再沒有心機聽他之後的話了。TOBY留意怪不得平時喜歡穿休閒服裝的MARS今天竟穿上了一套華麗的西裝,身上更發出幽幽的古龍水香氣。「他果然很重視這次聚會,相信限量版的吉蒂貓是送給GIGI作禮物了吧…」TOBY想。

不知怎現在的她只想盡快吃掉架上的餅食,然後回家睡覺,找周公便什麼都不用想啦﹗

MARS沒得到TOBY的答案,只見她主攻第二層餘下的黑白朱古力餅﹑小蛋撻以及士多啤梨酥餅,見有時間就陪她吃吃東西吧,看到頂層杯子內有一條酥餅未被吃,於是便將它送到口中。

「這個酥餅甜甜的也不錯啊…」MARS說。他將半條酥餅放在口中品嚐,另外半條則外露於嘴邊外,還將酥餅條郁上郁上,傻傻的模樣意圖逗TOBY的歡笑。

TOBY見MARS又再搶她的甜食,心有不甘,企起身然後轉去MARS的座位前,彎下身子將頭伸到他的臉前,企圖以口直接咬走那半條酥餅…

這一個突如其來的動作,令MARS的身體自然反應下即時向後靠,可是他坐的藤椅子承擔不了這衝力,MARS將要連同藤椅子一齊倒下的同時,身後那排花槽正好頂著他們,而花槽和他們產生了一道反彈力,即時再將他們向前推回。
那秒間TOBY正要拉起MARS,那秒間MARS正被回彈力推向前,下一秒,他們的嘴巴正好碰上起來。

「唔…唔…」嘴巴被封住,兩人連想喊叫的機會也沒有。

「咳咳…」 MARS輕力地先推開半伏在他身上的TOBY。「哎呀,吃你半塊餅而已,也不用那樣子搶回來啦…」這一刻MARS的眼神不敢望著TOBY。

而TOBY也不知怎樣面對MARS,雖則她是喜歡他,但也沒想過未表白就先…那樣子啦。瞬間TOBY的臉有如關公般紅了。

MARS忽地感到自己的身體有種怪怪的感覺,一陣燥熱感更令他很不自在,他便猛喝剛才坐下時已點上的熱蜜桃紅茶。「哇﹗很燙,燙死我啦﹗」TOBY見他那笨拙的模樣,不禁失笑起來。
「哈哈,這是熱茶耶,你幹嘛渴哪麼快﹖」TOBY挖苦他。

「咳咳咳,還不是你害你…咳咳。我不說啦,是時候去歡送會啦。」MARS頭也不回,一手執起紙袋就逃跑去了。

TOBY沒留意MARS那雙和她臉上一樣顏色的耳朵,因為她正專注著他背影,當他背影越來越模糊,她內心那份壓迫感則越來越重。

「哈…哈哈哈,我的好朋友終於有喜歡的女生了,真是好事,我應該代替他高興才是。呵呵呵,好歹他都廿九歲,有喜歡的人是正常不過,更何況對方是位美女,哈哈,哈…」TOBY對著空氣說。

TOBY拿出紙巾抹掉自以為是笑出來的淚水。當她的指尖不小心地擦過她的嘴唇時,剛才那一幕有如播放器被按了重複按鈕,回帶再回帶,然後,她忍不住要將臉埋在自己的雙手之間…

翌日

由於整晚怎也睡不著,TOBY決定還是回公司,沉醉在工作就不用多想什麼了,所以她在辦工時間前早半小時已回到公司裡。

「呵欠…實在是很睏呢。」TOBY呵欠連連道。「希望這杯黑咖啡可以幫我提提神吧。」

當TOBY將早餐放在位子上時,發現枱上有另一個紙袋。「咦﹖我昨晚明明沒有放什麼紙袋在這裡啊…」隨手打開紙袋看,「哇哇哇﹗限量版吉蒂貓﹖我不是眼花吧﹖」然後用手大力拍自己的屁股,「哇呀,很痛耶﹗」

「笨蛋,哪有人自己打自己那麼呆啦﹗而且你屁股那麼厚大,怎會感到痛呢﹖」MARS笑著說。

TOBY轉過身,看到MARS,她的心要開始跑步了。「你幹嘛這麼早回來﹖」TOBY刻意冷著臉問。

「沒法啦,有一個限‧量‧版公仔我想快點交給我想送的那個人啦,便早點回來等她哦。」

TOBY不明白MARS的意思。「哼哼,這公仔不是昨晚已經送給GIGI嗎﹖」

「我幹嘛要送她﹖」

「你…你昨晚不是用它來向她表白嗎﹖」

「我幹嘛要向她表白﹖」

TOBY一時語塞。

「昨天我去歡送會前,看到你的facebook打卡,知道你身處朗豪坊,便專程拿著新鮮出爐的公仔前來找你,只想給你一個驚喜。當時我有問你喜不喜歡它,但見你完全無回應,而且樣子突然怪怪的,我不知道你心思是如何呀﹖正好我要趕下場,便先拿走等到今天再問你囉。」MARS詳細地一次過解釋。

TOBY很想確認清楚,問他,「你意思,你意思吉蒂貓公仔是送給我的﹖」

「我知道你是吉蒂貓的粉絲,當然是送給你啦。等等…你以為我用這公仔向GIGI表白…﹖哈哈,我明白了,怪不得你昨天怪怪的,原來你…在吃醋﹖」MARS反過來問她。

「你少臭美。」TOBY紅著臉反駁。「而且你昨天不斷稱讚GIGI,我當然以為你...喜歡上她I啦﹗」

「哈哈,喜歡是一回事,愛又是另一回事啦。」MARS大笑了。「既然你不想要它,我就送其他人囉……﹖」MARS將尾音拖得長長的。

TOBY聽罷便立即將MARS正要拿走的紙袋搶回,將它抱到緊一緊。「我要﹑我要﹑我要﹗」

MARS趁機會再下一城,「TOBY姐姐,你知道嗎﹖MARS專賣店正在做大特賣,貨品買一送一,現凡要了吉蒂貓就會多送我這個可愛男生哦,未知你肯不肯收下呢﹖」他側下身子將臉湊到她的臉旁,擦幾擦,希望討得她歡心。

雖然TOBY沒作聲,但她含羞答答的模樣盡收在MARS的眼底,他肯定該答案是什麼了。

旺角,朗豪坊。

通天梯上。

「『馬屎』,為什麼午飯時間走來朗豪坊呀﹖」TOBY問他面前的MARS。

在電梯上MARS比TOBY企低一級,這樣他便可以以視平線看著她了。

「喂,我是MARS。」MARS慣性用手掌心拍一拍她的前額再說,「剛才有客人送我Häagen-Dazs禮券,我知道我的女朋友喜歡吃甜品,身為男朋友的當然要令她開心陪她吃甜啦,你說不﹖」

TOBY聽後很是感動,等了又等終於有心愛的人願意與她一起享愛甜的時光,忘形下也沒理會她身處在電梯級之上,便飛身撲進MARS的身上去。
MARS有了昨天的經驗,看到女朋友再次突擊,即時以一手握住扶手電梯,一手摟著她的腰。「哇﹗傻瓜,小心點。看來你聽到有雪糕吃的反應比我送公仔給你的反應激動得多喎。」MARS故意扁扁嘴。

TOBY搖搖頭地對他傻笑,然後將頭枕在他頸側上,在他耳邊問了一個擱在她心內五年的問題:「MARS,其實在以前我都有想過向你表白,但又害怕如果你不喜歡我的話,在表白後我們可能連朋友也沒得做…」

「傻瓜,難道你想一世都不公開你的心事給我知道嗎﹖」MARS也和她耳語起來,「很多事情你不嘗試那就不會知結果,很多事情你不捉緊那就會白白錯過,當你發現想追回它們的時候已經是來不及了。所以,人生在世千萬別令自己後悔,不要給自己有悲痛的時候。」

不久,MARS便聽到耳邊傳來啜泣聲,繼而頸側感到一份溫熱的感覺,他知道她明白了他的所言,於是乎他將她擁得更緊﹑更貼。

陽光透過玻璃天幕外牆照耀著整個商場,在閃亮的通天梯上站了一雙相擁中的情侶,他們有感他們未來的路也會與天梯一樣,如此閃耀﹑如此璀璨。
2013-03-09
Type of Meal
Tea
2013-03-28 180 views
同事有Haagen Dazs coupon可以有免費雪糕火煱,老闆又剛剛出差,可以在公司打邊爐,正!Classic 雪糕火煱包32粒迷你雪糕球,有六款雪糕口味:包括芒果熱情果、比利時朱古力、枺茶、曲奇呍呢嗱、草梅、士多啤梨。可惜雪糕味道不可以選擇,如果可以選擇更好~把雪糕球放入朱古力火煱中,把沾滿朱古力醬,再等大約2分鐘,涼乾外層的朱古力醬令外層變得脆口。好味~(初初貪心把雪糕球太長時間放進朱古力火煱,因想沾多些朱古力醬,最後令雪糕球溶掉)最喜愛的比利時朱古力,香濃朱古力味,又香又滑,正枺茶有苦澀的枺茶味,但又甜甜的,真係又愛又恨草梅酸酸甜甜,令食指大動最後餘下不少朱古力醬,不浪費,決定用把朱古力醬倒入雪糕球的膠兜,再加上腰果,放入雪櫃~製成Haagen Dazs朱古力.賣相一般但味道好正因用上Haagen Dazs的香濃朱古力醬
可惜雪糕味道不可以選擇,如果可以選擇更好~
最喜愛的比利時朱古力,香濃朱古力味,又香又滑,正
枺茶有苦澀的枺茶味,但又甜甜的,真係又愛又恨
草梅酸酸甜甜,令食指大動

2013-03-25
TakeAway