河內越式料理 • 大圍大圍呢間火車站A出口對開嘅越式餐廳已經幫襯過幾次,今次再度幫襯,門口見已有人龍,無論堂食同外賣都有為數唔少嘅食客光顧。今次侍應姐姐態度好,出餐快,服務唔錯😋😋..✅ 河內招牌豬扒飯 🐷 $64豬扒飯主打一個「抵」字,豬扒用香料醃過再加以煎香,肉質唔鞋,證明烹調之前食材處理得唔錯。豬扒上加上少少蔥油,配上一隻雞蛋,簡單而惹味!😙..✅ 極品牛三寶湯河粉 🐮 $72牛三寶指生牛肉、牛展同牛丸。生牛肉正常,牛展質地比較稔滑,牛丸彈牙多汁。湯式飲得出九層塔香味,河粉份量算多,唔錯!😙..✅ 越式豬頸肉 🐷 $32豬頸肉本身已經好食,簡單經過香煎再逼啲油香出黎,非常好食👍🏼..✅ 香茅雞翼 (2件) 🐔 $22雞翼嫩滑多汁,外皮煎得香脆,係幾好嘅小食推薦😝
河內越式料理 • 大圍
✅ 河內招牌豬扒飯 🐷 $64

✅ 極品牛三寶湯河粉 🐮 $72

✅ 越式豬頸肉 🐷 $32

✅ 香茅雞翼 (2件) 🐔 $22
雞翼嫩滑多汁,外皮煎得香脆,係幾好嘅小食推薦😝

2023-11-23 20 views
今日經過大圍,突然好想食越南野所以去左河內越式料理食野我地叫左以下既野食🥢生牛肉湯河粉 食越南野我好難唔食生牛肉河,個湯夠熱夠鮮甜,牛肉夠滑🥢順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬 蕃茄同個蟹味夠濃郁,食到真係有蟹肉係入面,唔係得個名,食完我係飲晒個湯🤣🤣🥢越式炸蝦餅(細) 炸得香脆,個蝦餅本身都幾彈牙,又夠熱🥢越式炸春卷 又係炸得熱辣辣,熱食最好食🥢酸辣無骨鳳爪 佢比較無咁辣,容易入口🥢法式牛油雞翼 牛油味夠重,炸得好脆,但雞翼好滑,夠juicy🥢椰汁三色冰和椰汁珍多冰 椰味重,入面啲配料又幾好食,襯埋啲野食岩晒
今日經過大圍,突然好想食越南野
所以去左河內越式料理食野

我地叫左以下既野食

🥢生牛肉湯河粉
食越南野我好難唔食生牛肉河,個湯夠熱夠鮮甜,牛肉夠滑

🥢順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬

🥢越式炸蝦餅(細)
炸得香脆,個蝦餅本身都幾彈牙,又夠熱

🥢越式炸春卷
又係炸得熱辣辣,熱食最好食

🥢酸辣無骨鳳爪
佢比較無咁辣,容易入口

🥢法式牛油雞翼
牛油味夠重,炸得好脆,但雞翼好滑,夠juicy

🥢椰汁三色冰和椰汁珍多冰
椰味重,入面啲配料又幾好食,襯埋啲野食岩晒
2023-11-22
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Dinner
  • 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
  • 河內生牛肉湯河粉
2023-11-21 44 views
自從圍方開咗,自己都多咗嚟大圍呢邊搵嘢食,發現大圍其實有好多小店都好值得大家試吓。大圍的「河內越式料理」,小店的外觀雖然不起眼,但離遠已經見到有人排緊隊。首推的極品牛三寶河粉,湯底濃厚,有牛的甜味,有牛丸、牛肉和牛𦟌三款湯料。河粉唔會煮得太爛,吸收咗牛肉嘅湯底,食越南河必食。河內越式三寶飯,有扎肉、香煎雞翼和香茅豬扒,份量夠,豬扒同雞翼煎得夠香脆。軟殼蟹米紙卷則相對清新,加左蟹肉同軟殼蟹,軟殼蟹的香脆同生菜、蘿蔔絲的清新配合,即刻解左主食的膩感。越式生菜包,必食!碎肉配合左香料去炒,甜甜辣辣咁,以生菜包裹,每一口都是清新可口的驚喜。主食有跟餐飲品的,我哋各自叫了一杯杞子龍眼茶同越南咖啡飲。微甜的味道中混合著杞子和龍眼的風味,解渴又開胃;而 熱越南滴漏咖啡則散發著濃郁的咖啡香氣,為整餐增添了一份濃厚的風情。這家小巧的店不僅價格親民,更以大份量的美食吸引著食客,真係抵食!

2023-11-21 22 views
好鍾意食越南野,仲好哋之餘又唔會好滯好heavy。行開大圍見到有越南菜食,就同友人去醫一醫肚。點咗兩個前菜同兩個主食,食哂都唔膩!鮮蝦米紙卷 - 好大碌,又好足料。有大大隻鮮蝦、菜、紅蘿蔔同米粉,點埋個秘製醋好開胃。酸辣無骨鳳爪 - 開胃首選,好入味,無骨鳳爪真係必食!底下有好多配菜,全部都可以食埋,抵食!濱海伴香茅豬扒 - 最鍾意食濱海,將菜包埋肉同米粉點醋一齊食係最正!呢度嘅濱海係一塊塊,我出面食開係散的,反而一塊塊會食得方便啲,唔會散收收。肉碎生菜包 - 好大碟,生菜份量都好多。肉碎辣辣地好啱夾埋生菜食。食完都好飽,好滿足。食東南亞野必飲青檸梳打,呢度仲要係成罐梳打俾你倒,抵飲!

點咗兩個前菜同兩個主食,食哂都唔膩!

食東南亞野必飲青檸梳打,呢度仲要係成罐梳打俾你倒,抵飲!

河內越式料理| 越南河粉Pho 大圍地鐵站出黎已經見到好多餐廳 就試下越南野越粉粉黎講 湯粉同撈檬都係越南特色 清清淡淡 但係都好好味價錢同出邊食越南河粉差唔多 但係份量夠曬抵食之選🔶極品牛三寶湯河粉 三寶係生牛肉、牛丸及牛展牛肉片真係夠曬滑嫩 上菜果時 表面仲係粉紅色 口感好好 牛味都好濃郁 新鮮牛丸 牛展 都充滿牛味 味道鮮甜 超大一碗 湯底清甜 好好飲 湯的味道醇厚🔶軟殼蟹撈檬撈檬個汁做到酸酸甜甜 好開胃 檬粉既份量好足 大大碗檬粉鮮甜既粉味 都好好味軟殼蟹炸到外脆內軟 成啖食落去好滿足軟殼蟹冇多餘既腥味 值得推介🔶越式炸蝦餅表面炸到脆口 外皮酥脆 食果時仲係熱辣辣蝦餅材料好新鮮 食到蝦餅既鮮甜味 推薦而已蝦餅份量都唔細 岩曬🔶越式豬頸肉豬頸肉係厚切 厚切先食到豬頸肉既口感有個越式辣醬 酸酸辣辣 好開胃豬頸肉唔會乾身 保持到肉汁🍴整體評價:湯粉既湯底幾出色 清清地 味道都係鮮甜 牛肉片真係夠曬滑嫩 新鮮檬粉既份量好足 好開胃越式炸蝦餅做到外皮酥脆 好好味推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️——————————————————————————————📌 大圍村南道55號地舖付款方式Visa Mas
河內越式料理| 越南河粉Pho

大圍地鐵站出黎已經見到好多餐廳 就試下越南野
越粉粉黎講 湯粉同撈檬都係越南特色 清清淡淡 但係都好好味
價錢同出邊食越南河粉差唔多 但係份量夠曬
抵食之選

🔶極品牛三寶湯河粉
三寶係生牛肉、牛丸及牛展
牛肉片真係夠曬滑嫩 上菜果時 表面仲係粉紅色

越式炸蝦餅做到外皮酥脆 好好味
推介指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️
📌 大圍村南道55號地舖
付款方式
Visa Master AlipayHK 支付寶 現金 八達通 銀聯 微信支付
2023-11-17 31 views
味道唔知,因為根本咬都咬唔入,$70淨係食咗啲紅蘿蔔同少量檬粉!同店員反映意見,我都沒有任何要求,但竟然係一啲反應都冇,唉!米紙好厚,好「煙韌」!最好味係個椰青!
米紙好厚,好「煙韌」!
最好味係個椰青!

軟殼蟹米紙卷
2023-11-17 28 views
呢間越南餐廳已經吾係第一次食之前試過踏單車還車之後食今次就睇戲圍方實在太多人邊度都要等仲要吾知等幾耐過番大圍呢邊左右都有餐廳都要排等左10MINS左右佢D食物幾好食份量又足-順化化蕃茄蟹肉扎肉湯檬除左蟹肉、扎肉仲有豆卜而且蟹肉份量幾多一般出面食都係俾肉碎多青檸同辣椒另上吾會放係度匙度好好-軟殼蟹撈檬原隻軟殼蟹炸到辣熱熱中間切一刀仲有D生菜絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲、花生碎當然仲有金不換(精髓-個人認為越南野必定要有)-西貢咖哩牛腩配法包又有牛腩又有牛根大約一半半比例牛腩幾淋牛根入口就溶法包加左牛油焗過脆皮-越式蝦醫炒通菜炒出黎吾會死咸有蝦醫味-椰汁綠豆汁/珍多冰同一般越南餐廳差吾多佢地GE湯粉/撈檬/飯類/濱海可以用優惠價加錢加飲品同埋小食外賣自取全單9折(下午茶除外)
呢間越南餐廳已經吾係第一次食

青檸同辣椒另上
吾會放係度匙度好好

-軟殼蟹撈檬
原隻軟殼蟹炸到辣熱熱中間切一刀
仲有D生菜絲、青瓜絲、紅蘿蔔絲、花生碎
當然仲有金不換(精髓-個人認為越南野必定要有)

-西貢咖哩牛腩配法包

-椰汁綠豆汁/珍多冰
同一般越南餐廳差吾多

佢地GE湯粉/撈檬/飯類/濱海
可以用優惠價加錢加飲品同埋小食
外賣自取全單9折(下午茶除外)
  • 順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬
2023-11-16 25 views
星期日中十二點半嚟到, 都有位,唔需要排隊,入面有8成人, 再遲啲嚟就要等位, 我哋入咗去之後, 好快就滿曬人,座位排得比較迫, 裝修有少少殘舊。侍應生畀人嘅感覺就好勤快💗, 打開menu俾人個感覺就係cp值都頗高,我哋嗌咗個二人餐 二百蚊多啲👍, 包兩杯嘢飲, 我哋揀咗 雞絲沙律 +個菠蘿炒飯 同埋蕃茄牛腩配蒜蓉包。 食物質素about avera ge最好味係個salad 配埋酸酸地,少少辣嘅汁,好開胃💯。嘢飲有好多選擇呀,我哋order咗椰汁冰同 芒果椰奶,nice,有機會下次會再嚟!

2023-11-15 17 views
平時都少過黎呢邊,今日過嚟搵朋友就順便行吓個圍坊,再喺附近搵食,見到間越南餐廳好多人,又有人喺度等外賣,感覺應該幾好食😝同朋友每人都叫咗一個粉再追加小食同飲品,價錢都實惠,食物又豐富😁😁😁真係食到好飽順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬有好濃郁既蕃茄湯底,蕃茄嘅酸味加埋蟹肉既鮮甜,入面仲有扎肉同豆卜,湯底鮮甜開胃,最後係飲晒啲湯底嘅🤣🤣越式豬頸肉撈檬粉豬頸肉微脆,帶燒烤既香氣,個人對撈檬個汁有啲要求,呢間個汁好啱我口味,帶酸又唔係太辣。小食揀咗越式春卷,春卷皮比較厚但保持酥脆,入邊餡料好多。蝦餅都大件,炸到好香脆金黃,肉質彈牙有咬口,推介要試吓。鮮芒果西米露好重椰香味既西米露,而且配搭新鮮又甜既芒果,似飲緊甜品。羅望子冰朋友揀咗呢個飲品,試咗口,酸甜嘅口味幾特別。

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬

越式豬頸肉撈檬粉

鮮芒果西米露
好重椰香味既西米露,而且配搭新鮮又甜既芒果,似飲緊甜品

羅望子冰
朋友揀咗呢個飲品,試咗口,酸甜嘅口味幾特別。
2023-11-14 28 views
這店位於地鐵站的斜對面, 十分易找。是日炎熱, 店員特意安排冷氣座位讓我降溫, 十分體貼。枱面放了魚露和雞醬等不同的醬料供食客享用, 乾淨企理。 1) 順化豬肉卷撈檬 $662) 椰汁三色冰 (原價$30, 跟撈檬價) $12順化豬肉卷撈檬以斜盤盛著, 頗特別。青瓜和蘿蔔絲新鮮清爽, 花生碎增添口感。檬粉清爽, 沾上魚露, 酸味味的, 甚是開胃, 很適合熱天享用。豬肉卷外脆, 味道足, 肉質似魚餅, 唯只有6小件, 且不是肉感類型, 滿足度不足, 感覺有點不實在。椰汁三色冰椰香味道滿滿, 略嫌珍多, 紅豆和綠豆份量少了點。
順化豬肉卷撈檬 + 椰汁三色冰
1) 順化豬肉卷撈檬 $66
2) 椰汁三色冰 (原價$30, 跟撈檬價) $12
順化豬肉卷撈檬
椰汁三色冰 (原價$30, 跟撈檬價)
2023-09-25
$78 (Lunch)
順化豬肉卷撈檬 + 椰汁三色冰
順化豬肉卷撈檬
椰汁三色冰 (原價$30, 跟撈檬價)
2023-11-12 33 views
行完圍方, 又唔想去連鎖店的餐廳, 行番去A出口, 最近係紅茶, 魚蛋粉同越南野, 家人揀左越南野, 環境舒服, 不過屬於小店, 所以位置都比較迫, 我哋揀左二人套餐, 195元, 包二碗自選粉, 一個小食, 一碟菜, 二杯凍熱飲品或特式飲品, 以夜晚來計, 唔洗加一, 依個價錢都算實際😋原先想要一個湯粉一個撈檬大家share, 不過湯粉湯底係牛, 唔似得其他越南野可以揀雞湯, 只好要左二個撈檬, 一個配扎肉, 一個配香茅豬扒, 如果大家喜歡香茅, 依個豬扒算唔錯, 幾好味, 如果抵食程度, 二個人都叫香茅係最抵, 因為舊豬扒都好大件, 係我自己想食扎肉無敢肥😅其實撈檬食落會清淡d添同無敢口渴, 小食越南蝦卷同雞翼, 我哋揀左蝦卷, 始終少食d, 碟菜係生菜加炸蒜, 無加豉油好好👍, 飲品要左二杯青檸梳打🥰😘整體我會比90分, 如果湯底可以選就perfect, 不過大家來大圍都值得來試一下🥢💓
2023-11-11
2023-11-10 29 views
無得去旅行,又有D掛住越南了~ 近近地又嚟幫襯香港嘅河內先😊 👉🏻極品牛三寶湯河粉靚材料,湯的味道也不錯。生牛肉和牛展牛味濃,肉嫩,且份量十足,最鍾意越南幼河粉!👉🏻越式咖喱牛腩飯成日都食粉悶悶地,所以叫咗個飯。聽到周圍都有叫人咖喱牛腩飯,我又試下😋!果然不錯,個咖喱汁唔係平時食到嘅味道,唔係好辣,香料味又不太重,啱晒我😃 牛腩唔難咬,仲有薯仔添!👉🏻越式豬頸肉食越/泰菜 豬頸肉都是必點的吧😁肉腍香口又唔太油~👉🏻越式炸蝦餅望落好似冇乜特別咁,但係咬落好彈牙👍🏻點甜酸醬一齊食,好惹味!👉🏻龍眼冰 & 椰汁珍多冰正常操作,無挑剔! 大大杯,飲到好飽🙈

👉🏻極品牛三寶湯河粉

👉🏻越式咖喱牛腩飯

👉🏻越式豬頸肉
食越/泰菜 豬頸肉都是必點的吧😁
肉腍香口又唔太油~

👉🏻越式炸蝦餅
望落好似冇乜特別咁,但係咬落好彈牙👍🏻
點甜酸醬一齊食,好惹味!

👉🏻龍眼冰 & 椰汁珍多冰
正常操作,無挑剔! 大大杯,飲到好飽🙈
2023-11-10 18 views

順化蕃茄蟹肉扎肉湯檬

越式豬頸肉撈檬粉

鮮芒果西米露
好重椰香味既西米露,而且配搭新鮮又甜既芒果,似飲緊甜品

羅望子冰
朋友揀咗呢個飲品,試咗口,酸甜嘅口味幾特別
2023-11-07 30 views
平時都有喺度叫開外賣,呢日收早就入嚟食埋先返屋企,座無虛席。越式豬頸肉撈檬燒豬頸肉爽口彈牙、香口惹味,份量OK,撈檬碗內有好多生菜絲、紅蘿蔔絲、青瓜絲,香蔥同花生,配埋酸甜汁,十分開胃。河內越式三寶飯份量多鍾意食肉必選,豬扒、雞翼炸得酥香,用香茅醃到入晒味,加埋蔥油用嚟撈飯好食到停唔到口。小食叫左兩款越式炸春卷,越式炸蝦餅,炸得香口,點會唔好食。飲品揀左椰汁三色冰和鮮芒果西米露,大大杯又足料,唔會太甜。

越式豬頸肉撈檬

河內越式三寶飯

小食叫左兩款
越式炸春卷,越式炸蝦餅,炸得香口,點會唔好食。

飲品揀左椰汁三色冰和鮮芒果西米露,大大杯又足料,唔會太甜。
每次從大圍地鐵站🚇出來,就看到這家🇻🇳越南料理,今天終於忍不住試試🌟·湯粉和撈檬價格基本上💰60,而且不收加一👍🏻·🥣河內生牛肉湯河粉湯底好絕‼️鮮甜入味,牛肉片滑嫩且份量大·🥣軟殼蟹撈檬蟹肉入口即化,配上甜辣醬無敵下飯·🥘小食拼盤份量多到我震驚🤯,雞翅、扎肉、蝦餅炸春捲、米紙春捲,說是4⃣️人份都不誇張!·🍹龍眼冰越式做法,龍眼肉夠大顆,下面是紅糖味的❤️聽說店裡是有越南大廚坐鎮,味道一流👍🏻
湯粉和撈檬價格基本上💰60,而且不收加一👍🏻
🥣河內生牛肉湯河粉
湯底好絕‼️鮮甜入味,牛肉片滑嫩且份量大
🥣軟殼蟹撈檬
蟹肉入口即化,配上甜辣醬無敵下飯
🥘小食拼盤
🍹龍眼冰
越式做法,龍眼肉夠大顆,下面是紅糖味的❤️

聽說店裡是有越南大廚坐鎮,味道一流👍🏻
生牛肉湯河粉
豬頸肉