Restaurant: Golden Valley
Terms & Details:
今天我再次訪問了位於英皇駿景酒店內的中餐廳——駿景軒,這家餐廳曾連續7年榮獲 #米其林一星 ,它將傳統的粵菜與川菜的麻、辣、鮮、香完美結合!🏠餐廳: #駿景軒 📍地址:灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓#川味口水雞 雞肉質量非常高,外皮鮮嫩、肉質彈牙,辣汁會另上,可以自由控制辣度,非常誘人開胃!#椒鹽九肚魚 酥炸得非常香脆,炸粉製作得恰到好處,同樣能吃到九肚魚的魚肉味,而且份量足夠大,有很好的口感!#拔絲咕嚕肉 輕輕一拿就有拔絲的感覺,同樣香脆不黏牙,酸甜口感老少皆宜!#百花炸釀松葉蟹鉗 這個蟹鉗非常特別,蟹棒裡真的有原汁原味的松葉蟹肉,能嚐出鮮甜的味道,外面同樣炸得香脆,保留了蟹肉的特色。#四川擔擔麵 簡單點了主食,最喜歡的是調料恰到好處,尤其是花生醬味使得麵條更加美味!品嚐完畢,這確實是一個適合家庭約會的好酒店,而且服務態度很到位,讓人感到舒適的英皇酒店中餐。最後還會送上中式甜品,是晚是紅豆沙及腐竹糖水!

甜品

最後還會送上中式甜品,是晚是紅豆沙及腐竹糖水
甜品
《駿景軒 - 灣仔》成日食燒肉壽司,間唔中都會想念中餐想食吓白飯,今次就去咗就近跑馬地附近嘅一間酒店入邊食中菜🤓唔講唔知,原來英皇駿景酒店喺呢一區係幾出名㗎😎好多人特登過嚟呢度食佢嘅胡椒蝦,既然係招牌菜之一,就梗係要試吓佢啦🥰我哋兩個女仔竟然叫咗四個餸🥸最犀利係食得晒先勁呀嘛💁🏻‍♀️瓦罉焗胡椒蝦基本上每一台都有叫呢一個胡椒蝦,一上枱就已經聞到好勁白胡椒味,用熱辣辣嘅瓦鍋裝住大量白胡椒同埋大蝦,隻隻蝦都橙色,十分鮮艷🥰而味道方面,冇我想像中嘅咁辣,白胡椒醬係蝦嘅鮮味提升咗,咬落啖淡肉幾滿足💁🏻‍♀️拔絲咕嚕肉呢個咕嚕肉我估係用咗比較爽口嘅豬頸肉製作,每件都有拔絲嘅效果,糖漿黏住每一件咕嚕肉,入口脆身而肉嘅質地爽口,菠蘿同青椒嘅份量都唔少,同樣係裹滿咗咕嚕糖漿,極好餸飯🤓💁🏻‍♀️麻婆豆腐近來愛上咗食麻婆豆腐,佢嘅口味比我想像中辣少少,係川菜果種煮法,有好香既辣油喺底,麻麻辣辣十分惹味,豆腐吸滿咗辣油同埋肉碎嘅香味,肉碎入面有少少肥豬肉,令到成件事更加香口,基本上一啖豆腐已經可以送曬成碗飯啦🤓如果鍾意食辣嘅你應該會幾喜歡呢一款麻婆豆腐💁🏻‍♀️醬油安格斯牛肉石窩炒飯有麻婆豆腐又點可以冇飯呢?不過
《駿景軒 - 灣仔》

💁🏻‍♀️瓦罉焗胡椒蝦

💁🏻‍♀️拔絲咕嚕肉

💁🏻‍♀️麻婆豆腐

💁🏻‍♀️醬油安格斯牛肉石窩炒飯
有麻婆豆腐又點可以冇飯呢?不過淨叫白飯就好似浪費咗啲,同樣係呢度嘅招牌菜式之一,用熱辣辣嘅石鍋裝住滿滿安格斯牛肉炒飯,可能用咗醬油嘅關係,底下嘅位置有一層薄薄而又焦香嘅飯焦,帶有好甘香嘅豉油味,而牛肉嘅油脂滲透晒落個飯入面,飯粒粒粒分明而且好香,份量有點大,上面再落咗啲柴魚乾提鮮,值得一試呀
2024-05-13
2 day(s) ago 0 views
母親節時我帶媽咪食好嘢,呢間駿景軒原來連續7年攞過米芝蓮一星,我是一個月前訂位定呢!位置便在英皇駿景酒店🏨內的一樓, 都幾方便!環境裝潢設計華麗,我們在吊燈下品嚐美食!百花炸釀松葉蟹鉗 啖啖肉好好味,松葉蟹彈牙同鮮甜!霸王辣子雞 ,雞以秘製醬汁醃製,滲透令雞惹味十足!另媽咪說喜歡水煮鮮魚片,原來都是皇牌食品, 魚片鱸魚肉嫩多汁, 豐富辣椒🌶️風味更濃厚!滿有四川特色的!駿景軒 地址 : 香港灣仔皇后大道東 373 號英皇駿景酒店一樓

環境裝潢設計華麗,我們在吊燈下品嚐美食!
百花炸釀松葉蟹鉗 啖啖肉好好味,松葉蟹彈牙同鮮甜!
霸王辣子雞 ,雞以秘製醬汁醃製,滲透令雞惹味十足!

地址 : 香港灣仔皇后大道東 373 號英皇駿景酒店一樓
4 day(s) ago 0 views
早前上司生日, 我們班同事夾錢請上司一起吃餐高質中菜, 同事介紹咗這間位於灣仔酒店的駿景軒!原來因為做緊感謝祭,有些指定菜式$80都幾吸引!我們是八位惠顧所以可選二款其中特價!其中特別喜歡:川味口水雞雞肉滑溜無比,鮮味十足又有雞味, 點了自家醬風味更濃!麻婆豆腐粒粒豆腐配以川味辣椒🌶️ 辣味香濃送飯一流!百花炸釀松葉蟹鉗炸得剛剛好的外脆內軟又蝦肉嫩滑, 好有咬口🥰駿景軒香港灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓

其中特別喜歡:

川味口水雞
雞肉滑溜無比,鮮味十足又有雞味, 點了自家醬風味更濃!

麻婆豆腐
粒粒豆腐配以川味辣椒🌶️ 辣味香濃送飯一流!

百花炸釀松葉蟹鉗
炸得剛剛好的外脆內軟又蝦肉嫩滑, 好有咬口🥰

香港灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓
6 day(s) ago 0 views
駿景軒美食之旅:味蕾與視覺的雙重盛宴週末和朋友們一起去英皇駿景酒店的駿景軒吃晚餐,大滿足!米芝林一星粵菜餐廳果然是不同凡響,菜式精緻,優質服務。餐廳設計裝潢也典雅。柔和的燈光、舒適的座椅,而且也比銅鑼灣附近不少餐廳格外寧靜怡人,十分推薦安排商務用餐。- 大哥芥菜豬骨煲:湯頭濃郁,豬骨熬煮得非常入味,芥菜也清甜爽脆。這道湯不僅好喝,而且在初夏也非常適合滋補養身。- 砂鍋蒜子生焗魚頭:魚頭非常新鮮,開蓋時蒜香撲鼻,吃起來鮮嫩可口。,魚頭的鮮味滿滿的,最大程度地保留了魚肉的鮮甜。-    百花炸釀松葉蟹鉗:外酥內彈,蟹鉗肉質鮮甜,蝦膠打得爽彈,最緊要大大粒食得過癮。   - 醬油安格斯牛肉石窩炒飯:牛肉軟嫩入味,米飯粒粒分明,炒得焦香美味,新鮮優質!每一道菜都很優質,我們吃得非常盡興。駿景軒的服務也非常周到。服務員會不時來詢問我們是否需要加菜或加水,米芝林一星實至名歸-#駿景軒 #英皇駿景酒店 #粵菜 #美食 #香港
駿景軒美食之旅:味蕾與視覺的雙重盛宴
週末和朋友們一起去英皇駿景酒店的駿景軒吃晚餐,大滿足!
米芝林一星粵菜餐廳果然是不同凡響,

菜式精緻,優質服務。
餐廳設計裝潢也典雅。
 大哥芥菜豬骨煲:
湯頭濃郁,豬骨熬煮得非常入味,
芥菜也清甜爽脆。
這道湯不僅好喝,而且在初夏也非常適合滋補養身。

砂鍋蒜子生焗魚頭:
魚頭非常新鮮,開蓋時蒜香撲鼻,吃起來鮮嫩可口。,
魚頭的鮮味滿滿的,最大程度地保留了魚肉的鮮甜。

百花炸釀松葉蟹鉗:
 醬油安格斯牛肉石窩炒飯:
牛肉軟嫩入味,米飯粒粒分明,炒得焦香美味,新鮮優質!
每一道菜都很優質,我們吃得非常盡興。
駿景軒的服務也非常周到。
服務員會不時來詢問我們是否需要加菜或加水,
米芝林一星實至名歸
#駿景軒 #英皇駿景酒店 #粵菜 #美食 #香港
2024-05-15 0 views
難得和朋友聚餐,來到米芝蓮一星的駿景軒品嚐粵菜!餐廳的環境優雅舒適,非常適合商務宴請或家庭聚餐。這裡的菜色精緻美味,服務也十分到位我們點了幾道招牌菜,包括:百花炸釀松葉蟹鉗:蟹鉗個頭很大, 蟹鉗外酥內軟,餡料蝦肉起膠打到彈牙,鮮味十足。-大哥芥菜豬骨煲:湯頭濃郁鮮甜,豬骨熬煮至軟嫩入味,滿滿膠質芥菜爽脆可口,讓人喝上一口就感到暖心暖胃。-砂鍋蒜子生焗魚頭:則是另一道經典粵菜, 香氣四溢。魚頭肉質鮮嫩,搭配秘製醬汁一起焗烤,香氣四溢,魚肉鮮嫩而不腥, 肉質細嫩,秘製醬汁惹味又襯托出魚肉的鮮甜。-醬油安格斯牛肉石窩炒飯:牛肉軟嫩入味,飯粒粒分明,搭配粒粒分明的米飯,讓人忍不住一口接一口。每道菜都非常美味,讓人回味無窮!#駿景軒 #米芝蓮一星 #粵菜 #美食 #聚餐駿景軒香港灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店

難得和朋友聚餐,來到米芝蓮一星的駿景軒品嚐粵菜!
餐廳的環境優雅舒適,非常適合商務宴請或家庭聚餐。
這裡的菜色精緻美味,服務也十分到位
我們點了幾道招牌菜,包括:

百花炸釀松葉蟹鉗:
蟹鉗個頭很大, 蟹鉗外酥內軟,
餡料蝦肉起膠打到彈牙,鮮味十足。
大哥芥菜豬骨煲:
湯頭濃郁鮮甜,豬骨熬煮至軟嫩入味,滿滿膠質
芥菜爽脆可口,讓人喝上一口就感到暖心暖胃。
砂鍋蒜子生焗魚頭:
則是另一道經典粵菜, 香氣四溢。
魚頭肉質鮮嫩,搭配秘製醬汁一起焗烤,香氣四溢,
醬油安格斯牛肉石窩炒飯:
每道菜都非常美味,讓人回味無窮!

#駿景軒 #米芝蓮一星 #粵菜 #美食 #聚餐

香港灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店
2024-05-15 0 views
母親節就快到,同媽咪去酒店食中菜預祝母親節,知道駿景軒之前榮獲米芝蓮一星餐廳,餐廳位於灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店一樓,餐廳主打川粵菜的中菜館,還有火鍋點心供客人選擇。餐廳裝修設計格調高雅,地方不算大,樓底高,環境氣氛舒適,設有多間貴賓房,職員招呼服務態度值得一讚。砂鍋蒜子生焗魚頭砂鍋魚頭配料有蒜子、薑塊、芫茜、香蔥、辣椒和豆豉,上桌熱騰騰,香氣四散,魚頭多肉嫩滑,無腥味,微辛,微鹹,越食越好味。拔絲咕嚕肉上桌已感覺到酸酸甜甜,好有鑊氣,咕嚕肉炸醬皮薄,肥瘦均勻,食落肉質外脆內嫩,夾一件咕嚕肉都有拉絲的效果,廚師廚藝一流。咖哩豬肶仔大大碟的豬肶仔上桌相當耀眼,有4件豬肶仔和大大粒白麵包,配有秘製香濃咖喱醬,豬肶仔肉嫩多汁,骨細多肉,外皮香脆,豬肶仔再點埋咖喱醬,味道非常可口。四川擔擔麵擔擔麵酸甜麻香辣色香味俱全,配有花生醬、香葱、白芝麻,麵質食落爽口彈牙。

砂鍋蒜子生焗魚頭

Type of Meal
Lunch
2024-05-14 0 views
朋友啱啱考到車牌,於是諗住喺灣仔遊車河,順便搵一間有免費泊車嘅餐廳,遊到差唔多天黑,於是就去咗英皇酒店嘅駿景軒食晚飯醫肚🤤瓦罉焗胡椒蝦充滿香噴噴胡椒香味,而且蝦亦都大隻,肉質新鮮拔絲咕嚕肉脆口而且有拉絲感,酸汁開胃,配新鮮菠蘿好夾百花炸釀松葉蟹鉗 松葉蟹肉超級鮮味,外層同樣炸得香脆,每一口都啖啖肉,yummy😋霸王辣子雞呢個一上菜已經香噴噴,流晒口水🤤🤤🤤🤤好鍾意呢種四川麻辣嘅味道,雞肉切成丁爆炒,超級惹味

瓦罉焗胡椒蝦

充滿香噴噴胡椒香味,而且蝦亦都大隻,肉質新鮮

拔絲咕嚕肉

脆口而且有拉絲感,酸汁開胃,配新鮮菠蘿好夾

霸王辣子雞

呢個一上菜已經香噴噴,流晒口水🤤🤤🤤🤤
好鍾意呢種四川麻辣嘅味道,雞肉切成丁爆炒,超級惹味

2024-05-13 0 views
🐻上次同🐻👨🏽去咗英皇駿景酒店嘅lounge ,見到佢哋都有中菜廳就話下次試吓,所以今日我哋就過咗嚟食啦😆🐻兩個人叫咗五樣嘢份量啱啱好🤪🐻瓦罉焗胡椒蝦,嚟到一開蓋隔籬枱都話咩嚟㗎咁香嘅,超級香嘅胡椒味,滲晒入去啖啖肉嘅大頭蝦入面,唔單止香味撲鼻仲非常惹味👍🏽🐻百花炸釀松葉蟹鉗,蟹肉係好實淨,啖啖肉,一人一隻唔使爭😁🐻川味口水雞,好彩佢川汁係分開上,🐻👨🏽就唔使食到成頭汗,不過佢最後都忍唔住食左,醬汁唔係好辣,但好香,我直頭攞嚟撈飯食😀 雞肉就唔使講啦,一定係嫩滑🐻椒鹽鮮魷卜卜脆,粉漿唔會好厚,膽固醇過高嘅我都忍唔住食咗幾舊😃🐻醬油安格斯牛肉石窩炒飯,呢個飯又係應該要大推,好香嘅牛油味滲晒落去粒粒分明嘅飯粒,再加埋石頭鍋嘅熱力有小小焦香,超正✨

🐻兩個人叫咗五樣嘢份量啱啱好🤪

🐻百花炸釀松葉蟹鉗,蟹肉係好實淨,啖啖肉,一人一隻唔使爭😁

2024-05-12 0 views
母親節帶媽咪食好嘢,聽講呢度連續7年攞過米芝蓮一星,超級期待呀😍一於就嚟試吓先😍呢度嘅服務真係一流,侍應非常之細心,除咗幫忙拉笨,重會不時留意住加茶同換碟,果然有酒店級嘅服務水準值得一讚👍🏻好彩訂咗位,如果Walk in可能要等好耐拔絲咕嚕肉「駿景軒」名菜之一,師傅特意選用豬頸肉作食材,切成適合的大小塊狀後,配以秘製醬汁加以醃製,令肉質能保持多汁鮮嫩。靈魂當然落於「拔絲」糖醬身上配搭綿密口感、香甜誘人的口味絕對令人回味無窮😋瓦罉焗胡椒蝦胡椒使用的量非常的多,所以即使剝去蝦殼蝦肉裡依然還能吃到胡椒的味道,非常夠味💕百花炸釀松葉蟹鉗啖啖肉好好味,中間食到真正嘅松葉蟹,非常之彈牙同鮮甜😍霸王辣子雞雞以秘製醬汁醃製,讓香辛料充分滲透,令雞滿佈辛辣香氣。每塊雞丁都口感酥脆,辣味濃烈而不失風味,令人胃口大開👍🏻甜品叫左腐竹糖水同紅豆沙都唔太甜👍🏻媽咪食得好滿意,老竇就話父親節都要再嚟試吓🤣

瓦罉焗胡椒蝦

胡椒使用的量非常的多,所以即使剝去蝦殼
蝦肉裡依然還能吃到胡椒的味道,非常夠味💕

百花炸釀松葉蟹鉗

啖啖肉好好味,中間食到真正嘅松葉蟹,非常之彈牙同鮮甜😍

霸王辣子雞

甜品叫左腐竹糖水同紅豆沙都唔太甜👍🏻

媽咪食得好滿意,老竇就話父親節都要再嚟試吓🤣

• 瓦罉焗胡椒蝦
2024-05-11 15 views
灣仔酒店中菜今天去香港灣仔逛街,想去食中菜,很久沒吃了。網上看到這間酒店中菜頗高級,賣相吸引環境寬敞舒適,裝修傳統酒樓感覺。平日晚上座位也很多。服務態度不錯,上菜和收碟快,職員友善。川味口水雞 $188秘製辣醬是分開上的,不吃辣的朋友也可以吃到,雞🐓味濃郁而且肉質嫩滑,不錯椒鹽九肚魚 $98香炸得來不會有很多炸魚,九肚魚肉好腍,黃金色的外皮微脆,有少少幼骨百花炸釀松葉蟹鉗 $98隻吉列蟹鉗配甜醬,釀了蝦滑的感覺,脹卜卜的,邪惡之選咖哩豬肶仔 香辣咖哩🍛醬分開一碗,可以配酥脆的方塊厚切多士,還有4隻豬仔肶,細心包好髀位方便客人拎住食,也不會弄髒雙手,不錯醬油安格斯牛肉石窩炒飯 $238熱騰騰出爐的石窩炒飯超級香,炒至乾身且粒粒分明,底下還有一些脆脆的鍋巴,飽肚之選最後還有個中式甜品:腐竹白果糖水服務質素:8/10環境舒適度:7/10ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
灣仔酒店中菜

川味口水雞 $188
秘製辣醬是分開上的,不吃辣的朋友也可以吃到,
雞🐓味濃郁而且肉質嫩滑,不錯

椒鹽九肚魚 $98
香炸得來不會有很多炸魚,
九肚魚肉好腍,黃金色的外皮微脆,有少少幼骨

百花炸釀松葉蟹鉗 $98隻
吉列蟹鉗配甜醬,釀了蝦滑的感覺,
脹卜卜的,邪惡之選

醬油安格斯牛肉石窩炒飯 $238

最後還有個中式甜品:腐竹白果糖水

服務質素:8/10
環境舒適度:7/10
ᶘ ᵒᴥᵒᶅ個人口味評分:7/10
2024-05-09
好大陣胡椒味啊~~餐廳充斥胡椒味,皆因係呢度名物「瓦罉焗胡椒蝦」~記住要點啦!~ 餐廳雖然唔近地鐵站,但正正就係遠離繁囂,想食連續七年米芝蓮一星,付出少少行遠啲係值得嘅瓦罉焗胡椒蝦 ($468)講返個名物,胡椒粒海中係焗到勁香脆嘅胡椒蝦,夠晒入味,但係唔特登咬粒胡椒,係唔會辣嘅,蝦肉肉質彈牙,食完第一隻,已經好想食第二隻啦~粟米鱈魚球 炸得又薄又脆既鱈魚件,魚肉厚身,保持滑溜有魚味,粟米芡汁另上,減低油膩感,但個人覺得就咁食唔點汁都好正黑松露手撕雞 ($318)最正係個皮,脆身唔肥,底下嘅手撕雞肉每一件都充滿黑松露醬,追求滿滿黑松露味的人一定不可錯過百花炸釀松葉蟹鉗 ($98x2)入口非常彈牙,食到中間有原隻蟹鉗肉,真材實料,好有驚喜

瓦罉焗胡椒蝦 ($468)

粟米鱈魚球

黑松露手撕雞 ($318)

百花炸釀松葉蟹鉗 ($98x2)
入口非常彈牙,食到中間有原隻蟹鉗肉,真材實料,好有驚喜

2024-05-10 0 views
肚餓,烚吓烚吓嚟到呢間中餐廳食晚飯,打開張菜單,求其點咗四個餸,魚蝦蟹,同埋雞,嘩!原來樣樣都咁勁,真係冇嚟錯。瓦罉焗胡椒蝦 上菜用瓦罉,六隻大頭蝦埋在半罉的胡椒內,到桌上,一陣胡椒與蝦的混合氣體已經攻上來。挖開胡椒取蝦,蝦頭下面開邊蝦膏湧現出來。唔使講,色香味齊全,好食。粟米鱈魚球六嚿淺黃色的炸物體,一咬落去,外層的粉漿很薄,而且又很鬆化,內裏的鱈魚球,真是不得了,柔軟,又滑,味道又啱啱好,好少食到咁靚嘅炸魚球。炸功 一流,做到裏面啲魚啱啱好,熟而不柴。百花炸釀松葉蟹鉗兩隻大蟹鉗, size夠大,食落去外脆內煙靭,好有大嚿蟹肉嘅口感,咁樣食蟹肉,都十分有滿足感。黑松露手撕雞手撕雞雞肉在在下,雞皮鋪在上面,幾片黑松露鋪在中間,個賣相已經夠吸,上枱時,只見雞皮,不見雞肉。如果唔講,以為係北京填鴨。雞肉不柴,雞皮脆而黑松露味十分濃郁,配搭一絕。四個小菜,我都十分欣賞,廚師的手藝到家且精致,我亦相信他/們是十分用心去做。我響香港好少食到咁啱我口味嘅小菜。上網睇吓,原來米芝蓮有星嘅,唔怪得知啦。

粟米鱈魚球

黑松露手撕雞

2024-05-08
Type of Meal
Dinner
  • 瓦罉焗胡椒蝦
2024-05-10 0 views
上次來到英皇駿景酒店頂樓chill左晚,無意中發現酒店一樓有間中菜廳駿景軒,睇落幾精緻,今晚路經灣仔就順便試一試。一到餐廳問下前枱有冇位,好彩今日係閒日,未全院滿座,不過都提醒我哋下次來預先訂座比較好,皆因駿景軒枱數有限,真係手快有,手慢無。坐低點左壺香片就研究下菜單,原來駿景軒係粵菜川菜皆精,上至鮑參翅肚,下至川粵小食,都一一精通,最後我哋點左五道小菜品嘗一番。先上菜既係川味口水雞,雞同口水醬分開上,可以自由調味,雞肉本身已經鹽焗雞,肉嫩皮Q彈,就咁食都好好味,口水醬辣椒味香濃而微辣 ,一食就感受到師傅係川菜上既功力,兩者合一更加惹味,唔會徒有色而無其味。之後係百花炸釀松葉蟹鉗,每人一隻唔使爭,蟹鉗沾上炸粉炸得脆香,食落外層蝦肉彈牙味鮮,入面蟹鉗肉質一絲絲,蟹味濃烈,添上甜酸醬後提鮮錦上添花。緊接著既椒鹽鮮魷,炸皮簿脆,內裡魷魚肉經師傅刀功處理,一咬就開,黑醋一沾,更添風味。主菜揀左瓦罉焗胡椒蝦,一開蓋濃濃胡椒味,見到滿滿原粒胡椒將蝦掩蓋,餐廳選用了大頭蝦,外殼炸得香脆,肉質結實,胡椒味與蝦味溶為一體,又唔會太過火,值得推薦。最後以醬油安格斯牛肉石窩炒飯來作結,炒飯上堆滿木魚絲,石窩

最後以醬油安格斯牛肉石窩炒飯來作結,炒飯上堆滿木魚絲,石窩既熱力令木魚絲起舞 ,增加香味之餘亦撩起食欲,炒飯炒得粒粒分明,配料細切,每一口肉與飯都均衡分佈。淡淡醬油香配上木魚香同牛肉油份,三者溶為一體,越食越惹味,有驚喜既係鍋底熱力迫出飯焦,增加口感,又有一番風味。

五道菜份量剛剛好,唔會太多又唔會太少,每道菜味道質素都相當好,老婆都食到好滿意!駿景軒的確係一間隱於鬧市既高質素中菜廳,絕對值得推介。
2024-05-10 10 views
駿景軒駿景軒米芝蓮一星餐廳,餐廳位於港島灣仔皇后大道東373號英皇駿景酒店1樓,餐廳主打粵菜,川菜和麻辣口味嘅重慶菜,餐廳裝修高尚典雅,仲設有多間貴賓房,枱與枱之間寬敞,環境舒適,服務員招呼殷勤友善。拔絲咕嚕肉炸醬皮薄,肥瘦適中,每夾一件咕嚕肉都有拉絲嘅效果,廚師值得一讚,食落肉質鬆化,肉汁仍豐富。咖哩豬肶仔廚師將豬肶仔炸到金黃色,大大件豬肶仔骨幼多肉,外層香脆,肉質粉嫩仍多汁,配有香濃咖喱醬,微辣微鹹,豬肶仔點埋咖喱醬,味道更上一層樓,仲有香軟白麵包粒,想吾飽都幾難。砂鍋蒜子生焗魚頭砂鍋魚頭上桌香氣撲鼻,砂鍋魚頭除咗蒜子仲有芫茜,香蔥,薑片,辣椒,豆豉等等,魚頭大,多肉嫩滑,冇泥味冇腥味,越食越惹味o四川擔擔麵擔擔麵配有花生醬,白芝麻,蔥粒,麵身軟硬適中,每條麵身都掛滿花生醬汁,非常美味。

砂鍋蒜子生焗魚頭