2021-10-15 541 views
中午十二點幾去到,唔洗等位。舖頭門口有貓籠同貓咪,見到舖頭寫既數字價錢同環境就知好耐歷史了,d數字我都唔識睇,而家應該無咩地方用,我都係第一次見。坐左陣就開始見到有office既人等位等外賣。講返食先物,叫左一個金牌豬扒飯一個豬扒麵。豬扒已經剪好一塊塊方便食客進食,豬扒唔硬既,但味道普通,無香口感。而個豬扒麵湯底都無特別,普通茶餐廳既味道同感覺。至於杯凍奶茶,男朋友話有d怪味,同出面唔同。呢個價錢環境黎講就少貴啦

講返食先物,叫左一個金牌豬扒飯一個豬扒麵。
至於杯凍奶茶,男朋友話有d怪味,同出面唔同。

呢個價錢環境黎講就少貴啦
2021-10-06 437 views
一直聽講科記出名豬排靓,今日終於有機會來試一試呢間老字號茶餐廳。禮拜六早上11點左右來到嘅時候未見人龍,好好彩即刻就有位。我好鍾意餐廳門口兩塊拉廉,除左阻擋太陽之外亦顯得旗幟鮮明,大大隻字寫上餐廳嘅名物豬牌飯同牛肉麵,相當有代表性。因為未到午飯時間,所以我無點到網絡上推薦嘅金牌豬排飯,而係揀咗豬排麵。雖然係即食麵底,湯底都無咩特別,但係啲豬排嘅肉質紮實,又唔會乾柴,而且又夠肉味,的確比其他茶餐廳嘅豬排做得出色。下次再來會試下佢地嘅豬排飯睇睇會唔會更加好味。呢度雖然係間簡樸嘅茶餐廳,但員工嘅服務都好貼心。當時我係同其他兩位食客搭台嘅,服務員伯伯見我將個背囊放喺大髀度,就主動搬張凳過來俾我放個袋,十分細心。

2021-10-02
$58 (Breakfast)
2021-09-08 496 views
早前公司放大假我有十幾日假期 , 早上收工之後就去一去上環睇下有咩好食 , 經過有一間好似專食豬扒包嘅餐廳, 外表設計方面都好舊嘅感覺 , 而我自己本身都好喜歡舊嘅設計 , 於是就入咗去試下佢哋嘅豬扒包 , 由於早上關係 , 餐廳裏面都幾多人喺度食早餐 , 而我就叫咗一個豬扒包套餐 , 嘢飲就叫咗凍奶茶 , 豬扒包方面唔會太乾 , 但醬汁就可以加返啲 , 咁樣令到個包有更加好嘅口感 , 包嘅size唔會太大 , 一個人食剛剛好 , 奶茶方面唔會太甜 , 奶味都十足, 如果喜歡老餐廳設計, 又鍾情豬扒包嘅朋友可以一試
  • 豬扒包
2021-06-29 1290 views
特登過黎呢到食lunch..多人到痴左線..咁熱排隊真係好辛苦🥵。金牌豬扒飯美味!材料簡單,只係飯,豬扒同豉油。豬扒已經切好一塊塊,可以唔使切直接擺入口😌,肉質比較腍。地道小店,但係要排咁耐同有啲遠,未必會再嚟lu。

金牌豬扒飯

地道小店,但係要排咁耐同有啲遠,未必會再嚟lu。
2021-06-23 802 views
聽聞話呢間啲嘢食好味,諗住入去試吓個牛肉麵,點知啲牛肉麵啲質素非常差,個面淋晒啲牛肉就硬到阿媽都唔認得,失敗,牛肉麵差都算嘞,員工嘅態度仲極為惡劣,我啱啱食完牛肉麵剩低杯嘢飲未飲過,有個新客入到嚟就叫個新客企喺我面前就話我差唔多食完就走,反而佢有個熟客嗰台我入去時佢已經食完就話出面大雨唔好走繼續留喺度,雖然我唔係熟客,不過我相信都唔使咁樣招呼啲新客人,呢啲冇食物質素又冇招呼嘅態度嘅食肆一定唔會有下次,是次評分為零
2021-06-23
2021-06-17 907 views
科記豬扒,已不是第一次光顧,店裡除了有好食的豬扒,更有一份街坊味。特別係店內員工既相處之道,絕對係「盞鬼」。講留個豬扒,雖然冇元朗那間咁厚肉,咁多汁,但佢個豬扒味道都調得唔錯,配埋豉油,簡單就是美。另外更要試既,應該係沙爹牛肉多士,呢味下次寫!!
2021-06-16 617 views
平時weekend行過都好多人排隊,心諗應該好出名下。撞正weekday放假,專登去試下個金牌豬扒飯。上到檯面,見到個賣相一般,豬扒食落口好鞋,冇網上D人講得咁好食。凍奶茶,冇茶味+甜到死飯+凍飲$58, 少貴。
平時weekend行過都好多人排隊,心諗應該好出名下。
撞正weekday放假,專登去試下個金牌豬扒飯。

凍奶茶,冇茶味+甜到死

飯+凍飲$58, 少貴。
2021-06-15
$60 (Lunch)
2021-06-05 671 views
上環出了名的人氣豬扒飯,我由大學食到現在,那麼多年仍然保持水準,所以假期我也會由Kowloon side坐車到上環食豬扒飯,行行樓梯街享受me time.今日2點到達,已有三四pair人在排隊,我一個人所以等了10分鐘就有位,今次點了豬扒飯套餐,包餐飲。之前會點豬扒菜飯的,但有時太多食不完太浪費,所以只點豬扒飯,多汁,加凍飲都是$58。 豬扒仍然香軟,豉油汁不是很咸,飯的份量很足夠,是每月必須再食之選!
2021-06-05
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$58 (Tea)
2021-05-20 439 views
下午嚟開濟公廟朝聖,當然要幫襯一吓對面科記。正當思考食乜之際,見隔離檯吃黃山炒蛋,於是我叫了一件香蔥火腿炒蛋夾芝士嘅三文治。愛蔥的我,不愛吃熟蛋的我,吃了一啖忍唔住立即為它拍照,芝士半溶、蛋滑、蔥爽、入口淡淡鹹芝味,好味吖!這裡的熱奶茶,喝過就知水吧哥哥沖得一流!記得襯熱吃哦!提提這店是A區,2人一檯,不用嘟QR code,樓面姐姐入門前會提你,記得量體溫!
記得襯熱吃哦!
芝腿蛋蔥花三文治
2021-05-20
Type of Meal
Tea
芝腿蛋蔥花三文治
2021-04-19 514 views
今日本來仲諗緊lunch去邊度開餐好,友人忽然建議話荷里活道有間隱世小店,你食豬扒既,於是一行山攀山踄水搭叮叮去上環再行上去,店舖位置比較遠。平日下午門口都排左6、7個人左右,睇黎都幾受歡迎,等左10分鐘都好快入到去,叫左招牌既豬扒飯、豬扒包、洋蔥牛肉多士試食。正所謂期望越大,失望越大,一食落口只係好普通既茶餐廳老店味,咬兩淡仲柴柴地,包都係將同一樣既豬扒夾入去,冇煎香冇處理過,唯一好少少係個洋蔥牛肉,濕少少,洋蔥味都濃。專登入黎食有點失望。

2021-03-09 798 views
上環應該冇人唔識「科記咖啡餐廳」,佢哋以豬扒打出名氣,所以小店門外總是擠滿人龍!- 金牌豬扒飯+凍檸茶 - ($58)看似單調的碟頭飯,只有豬扒、豉油汁和白飯。小店會將一大塊連骨豬扒剪成小件,方便客人進食。即叫即煎嘅豬扒醃得好入味,啱啱煎起比較辣口,豬扒厚薄適中,加上用人手搥鬆,咬落去肉質軟而扎實,而且豬扒帶有少少肥膏,一啖豬扒一啖飯,好容易就食晒成碟!- 沙嗲洋蔥鮮牛多士 - ($52)呢個多士係我有史以嚟,食得最貴嘅多士,的而且確,貴得有道理!多士對角一開為四,攞上手辣手,明顯係即叫即整,裏面夾咗熱辣辣嘅沙嗲餡,咬落去多士烘得酥脆,嗰種酥脆感,我好鍾意!餡料多汁但又冇整濕塊多士,將炒香咗嘅洋蔥同鮮牛夾係中間,份量都幾多,牛肉食得出係鮮牛,而且醃得入味,嗰種沙嗲香同洋蔥香味,喺口腔裏面纏繞,好味到不得了,貴還貴,但係佢交足貨俾你,呢個我真心極力推介👍🏻👍🏻👍🏻門口幫手落單嗰位伯伯手字幾靚,我忍唔住影低左😂

- 金牌豬扒飯+凍檸茶 - ($58)
看似單調的碟頭飯,只有豬扒、豉油汁和白飯。
小店會將一大塊連骨豬扒剪成小件,方便客人進食。

- 沙嗲洋蔥鮮牛多士 - ($52)

門口幫手落單嗰位伯伯手字幾靚,我忍唔住影低左😂
2021-02-06
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
  • 沙嗲洋蔥鮮牛多士
2021-02-06 710 views
科記嘅豬扒已經食咗好多年,難得嘅係,質素咁多年都冇變,保持一貫水準,所以一有時間我哋就會過嚟食。.✨豬扒包麵包烘得香脆,配上清爽嘅蕃茄,惹味香脆嘅豬扒加上醬汁,超級好味。.✨檸檬茶不過不失,茶味濃不澀口。.✨蕃茄豬扒出前一丁佢哋湯係用新鮮蕃茄淆製,有新鮮蕃茄味道,豬扒一如以往,肉質鬆軟多汁,醃得好入味。...🏠 科技記咖啡餐室🛤️ 上環荷李活道200號J至K舖📍 港鐵西營盤站A1出口,步行約6分鐘
✨豬扒包
✨檸檬茶不過不失,茶味濃不澀口。
✨蕃茄豬扒出前一丁
🏠 科技記咖啡餐室
🛤️ 上環荷李活道200號J至K舖
📍 港鐵西營盤站A1出口,步行約6分鐘
今日lunch諗唔到食咩,同事就推薦左我去上環最好食既金牌豬扒飯。已經好早出發,但係去到門口已經有長長人龍。 排排下隊,店員會叫你落定單叫野食。我地叫左一人一個豬扒飯同熱檸茶。呢個豬扒飯真係好好食,食到嫲嫲的古早味道😋😋完全唔會咬唔到同鞋颯颯。我最鐘意佢有少少肥既豬扒。每碟飯都好大碟,好彩朋友細心幫我點左少飯,飯量就岩岩好。豬扒份量都好大份,呢個價錢真係超值。最最最驚喜係我地杯熱檸茶。熱檸茶甜度佢幫你調較好哂,茶同糖比例岩岩好。真係好正❤️食左一個好好味既lunch。好開心😘😘

2021-01-16 518 views
本人有一位少女朋友話豬好味、她閒中就去吃下,我就話想見識下,我中老女人一直把街道名攪亂,她帶我,天ah!原來這店,唉⋯自細家人在此店對面拜神,一直沒有入過去,好諷刺⋯因為排隊我又未冷靜看menu 、所以跟了友人吃豬,我沒有抱太大期望,奶茶少奶不愛sugar、不愛練奶,竞然奶茶奶滑茶香又不多奶⋯我已經很久沒有飲過咁啱我口味奶茶!太好!豬飯未到,坐枱旁邊看下餐廳內廣告-某醫生讚這店三文治中一流,唉呀⋯總之order 牛三文治la~其實豬近骨d肉才好味,但d鈑烹得又幾好Wo 乾爽及硬、正呀!不用吃軟飯👏
2021-01-09
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$64 (Tea)
2020-12-25 422 views
早兩日經過科記 就同老公入左去食豬扒飯😆環境唔算企理 但見有多年前店鋪既舊相 就好有百年老店既感覺🤔我叫左鮮茄豬扒飯 老公就叫左豬扒飯 仲搭左杯熱奶茶(老公果個係餐)當我見到自己碟飯果陣 都幾開心 真係好足料 食落都覺得幾好味 因為有蕃茄&汁既關係 唔會覺得dry 食得出豬扒係醃製過既 但咸左d食左d老公果碟豬扒 相對黎講冇咁咸 但d豬扒就真係比較乾身😅最後似埋杯熱奶茶 我覺得味道同太興既熱奶茶有得揮 滑而不澀!埋單:茄扒飯:$62豬扒餐:$56
早兩日經過科記 就同老公入左去食豬扒飯😆

當我見到自己碟飯果陣 都幾開心 真係好足料