堪稱中環區最抵食既素菜😋 每逢初一十五都大排長龍 不論堂食定外賣都好多人食~早一日係社交平台專頁就有得睇第二日餐牌 預先就睇定有無野岩食/想叫咩餸 好貼心🫶🏻.當日初一 12點半去到 由排隊落單到拎到外賣就大概15分鐘 都好快手🙌🏻.外賣自取 三餸配湯 $35|三參醬素雞翼雞唔係成日有 一見到試下食!外表睇落好似雞翼 啲雞皮既紋路都整埋🫢 食落肉質比較實淨.|梅子素鴨素鴨係我每次既必點😉 我覺得梅子/芝麻呢啲較少醬汁既配搭比較好 因為口感會脆啲😋 太多汁就會令素鴨冧左
外賣自取 三餸配湯 $35
|三參醬素雞翼
|梅子素鴨
2023-08-27 1036 views
是日行經中環,到訪一間一早在待吃名單的餐廳試一試它的兩餸飯兩餸飯($40)連任食飯/炒麵/炒米粉/湯這間餐廳每日有十多個素菜供顧客選擇,最少選擇一個餸,價錢由三十多元起這次選擇了豆角菜甫炒滑蛋和紅燒時菜豆腐豆角菜甫炒滑蛋,蛋滑而不老,配上豆角及菜甫的爽口,整體十分有層次;紅燒時菜豆腐,豆腐用上炸豆腐,以紅燒煮法味道十分濃郁蛋滑而不老,配上豆角及菜甫的爽口,整體十分有層次,十分下飯場內自己去裝飯/炒麵/炒米粉,本人屮小淺嚐了一些炒麵,味道不俗,十分適合大胃口的人士至於素湯味道尚可,十分清淡整體而言,性價比十分高!
是日行經中環,到訪一間一早在待吃名單的餐廳試一試它的兩餸飯

兩餸飯($40)連任食飯/炒麵/炒米粉/湯
兩餸飯(豆角菜甫炒滑蛋及紅燒時菜豆腐)

這次選擇了豆角菜甫炒滑蛋和紅燒時菜豆腐

至於素湯味道尚可,十分清淡

整體而言,性價比十分高!
2023-08-25
$40 (Lunch)
兩餸飯(豆角菜甫炒滑蛋及紅燒時菜豆腐)
  • 炒滑蛋
中環商業區想平平地食個飯真係唔容易,所以記得SAVE低這間佛心價素食三餸飯,每日有十幾個菜式任揀,仲有老火湯飲。想食1至4個餸都可以,澱粉可以配白飯、紅飯、炒米粉或炒麵,味道唔算差對得住個價錢囉。中環街市對面的一條橫巷之內,這天中午前來到,還未是繁忙時間,不過都已經有一堆人在買。入面有座位可以坐,不過買外賣的人很多。外賣價HK$31-42,可以揀淨餸,亦可以揀要唔要湯。每日有十幾道素菜可以揀,落單時講號碼就可以了。四淨餸不配湯 HK$42這天買外賣回公司吃,路途有點遠,為免麻煩就沒要湯了。四個餸用沒有分格的發泡膠盒裝,有汁無汁都溝埋晒,基本上已經分唔開。蔬菜煮得偏軟爛,口感略油膩,不過呢個價錢在香港係食咁上下的食物,在中環上班要慳錢可以記低。
外賣價HK$31-42,可以揀淨餸,亦可以揀要唔要湯。
每日有十幾道素菜可以揀,落單時講號碼就可以了。
四淨餸不配湯 HK$42
2023-07-05
2023-05-17 951 views
巳經多次買外賣每天十款素食物今天點了咖哩薯仔,至愛炒蛋,蛋非常滑家人點了椒鹽素鸭,凍了有點油,枝竹羊炆蘿蔔全部好吃,蘿蔔沒筋飯可改芋頭飯,內有花生超正今天星期六仲送南瓜西米糖水超正是中環區必選之平食也感謝職員好服務
巳經多次買外賣
每天十款素食物
今天點了咖哩薯仔,至愛炒蛋,蛋非常滑
飯可改芋頭飯,內有花生超正
今天星期六仲送南瓜西米糖水超正
是中環區必選之平食
也感謝職員好服務
2022-03-17 3418 views
喺中環返工,每逢初一十五食晏意食咩都有啲頭痛。唔想去cafe食乾淨淨嘅sandwich,又唔想去食一條肉都冇但係貴過正常肉醬pasta嘅意粉,太傻豬。終於係同事介紹客去咗呢一間買外賣,一睇個價錢真係覺得超級抵!兩個餸$29,三個餸$32仲有湯送!餸菜都喺廚房度準備,唔會擺出嚟,所以感覺乾淨好多。外賣嘅嘢仲要全部熱辣辣好新鮮。今日我揀咗三個餸,真係對到成座山咁高,成個飯盒都滿晒!一個女仔食左三份一都已經覺得飽!所以其餘嘅我打包留喺今晚食,真係抵上加抵xd我揀咗羅漢齋、酸齋同埋花菇栗子炆蓮藕,酸齋夠晒開胃,羅漢齋味道唔會太濃,料好足,花菇栗子炆蓮藕夠晒口感。以後初一十五齋期唔使煩惱嚕!

以後初一十五齋期唔使煩惱嚕!
2022-03-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$32 (Lunch)
在中上環工作,偶爾都會想食齋,清下腸胃。近年在中上環,中式素食的餐廳少了好多。所以想食中式齋,都係轉了外賣。早幾年有位伯伯每日都會在點門口接外賣單,依家見不到伯伯,但換了由三個年輕人主理,應該係第二代接手了。最近留意到 FB 上面每日都會更新 menu,有時更會有一兩道菜係 highlight。上月底我就第一次見到"鴻運素乳豬",一試之下都覺得好唔錯。這間店基本上每日都會大排長龍,希望疫情減退之後,找一次試試堂食。希望多d都市人都可以轉做一個多菜少肉的 diet!
在中上環工作,偶爾都會想食齋,清下腸胃。

希望多d都市人都可以轉做一個多菜少肉的 diet!
2022-01-31
Waiting Time
3 Minutes (TakeAway)
$30 (Lunch)
  • 鴻運素乳豬
2021-12-05 2239 views
- 《福祿壽健康素食》🥬🥕🍅成為我foodie第一次介紹的素食店🤲🏻位於中環📌呢間簡直係沙漠入邊既綠洲😻估唔到中環可以有咁抵食又好味既齋店!佢每日有唔同既菜單架☑️會痴係門口!而且門外仲有菜樣款式俾你地睇😍(附上影片🤲🏻)超多款揀花多眼亂😝($37 兩餸、$43三餸)仲要係湯/米粉/炒麵/飯 任食!😱或者選擇($34 兩餸加飯)係呀你冇睇錯😯而且啲餸大大碟!!簡直係良心餐廳😮‍💨!仲要⋯⋯係好食🤩我自己有兩個餸好鍾意、🤍梅子汁素鴨🤍酥炸香荔芋卷個梅子汁素鴨嗰陣好開胃!酸酸甜甜!同埋炸得個皮勁脆😍跟住個芋卷一咬果下勁感動、因為好有新年嘅feel😂好似我食過最好食嘅芋頭糕咁!但仲要香口d!綿密d!🥰同埋我覺得除咗性價比高、我仲想推薦俾啲低醣/生酮飲食、keep fit既女性/OL等、因為有時減肥要食菜、呢間又多選擇又抵食、唔使日日食貴價凍沙律啦😤#japjapjap中環______________________________score:9/10地址:中環鐵行里8號地下
《福祿壽健康素食》🥬🥕🍅

成為我foodie第一次介紹的素食店🤲🏻
位於中環📌呢間簡直係沙漠入邊既綠洲😻
估唔到中環可以有咁抵食又好味既齋店!
佢每日有唔同既菜單架☑️會痴係門口!
而且門外仲有菜樣款式俾你地睇😍
(附上影片🤲🏻)超多款揀花多眼亂😝

($37 兩餸、$43三餸)
仲要係湯/米粉/炒麵/飯 任食!😱
或者選擇($34 兩餸加飯)
係呀你冇睇錯😯而且啲餸大大碟!!
簡直係良心餐廳😮‍💨!仲要⋯⋯係好食🤩
我自己有兩個餸好鍾意、
🤍梅子汁素鴨
🤍酥炸香荔芋卷

個梅子汁素鴨嗰陣好開胃!酸酸甜甜!
同埋炸得個皮勁脆😍跟住個芋卷一咬
果下勁感動、因為好有新年嘅feel😂
好似我食過最好食嘅芋頭糕咁!
但仲要香口d!綿密d!🥰

同埋我覺得除咗性價比高、
我仲想推薦俾啲低醣/生酮飲食、
keep fit既女性/OL等、因為有時減肥
要食菜、呢間又多選擇又抵食、
唔使日日食貴價凍沙律啦😤

#japjapjap中環
score:9/10
地址:中環鐵行里8號地下
2021-10-22
2021-10-25 1381 views
福祿壽健康素食🌟 🌱豆角炒滑蛋+北京素鴨🌱好難得係中環食晏三餸一湯只係$31🤤兩餸$28🤤每日都有十幾款唔同款式既素菜揀,仲可以揀紅米飯🌟健康又抵食☺️素鴨每次都會encore👍🏻
福祿壽健康素食🌟 🌱豆角炒滑蛋+北京素鴨🌱
2021-09-26 1247 views
以前中環返工會去呢間買外賣,就算唔係初一十五都會買,因好食好熱辣辣仲份量好多,好抵!以前必叫雞翼。😀😋😊重回舊地去食,次次午飯無位,今次下午茶時段來坐係度食,兩個人叫左兩個餐,原來坐係度食湯和粉和炒麵可以任食。梅子汁素鴨:好開胃,出面有點醉,好香腐皮味,多汁正。金茹豆卜炒紹菜:一般味道鮮茄免治牛肉燴薯仔🥔:薯仔好食,蕃茄好甜。枝竹香酥雞蚊雙冬:好好食,枝竹好香,冬瓜好甜,肉好好味。第一次食炒麵原來勁好味,好香,麵質好彈牙,汁炒得好好,但我好飽,唔係會再食,做早餐好。最般兩個人都食唔曬打包,份量多!😃😄

梅子汁素鴨:好開胃,出面有點醉,好香腐皮味,多汁正。

金茹豆卜炒紹菜:一般味道

鮮茄免治牛肉燴薯仔🥔:薯仔好食,蕃茄好甜。

枝竹香酥雞蚊雙冬:好好食,枝竹好香,冬瓜好甜,肉好好味。

最般兩個人都食唔曬打包,份量多!😃😄
2021-05-27 1457 views
中環既打工仔就算本身唔係素食者都應該有聽過/食過福祿壽。以中環黎講,一個外賣三餸飯連湯只需要$31真係平到傻左,而堂食都只係加多幾蚊。每日有13個餸揀,而依啲餸每日都會轉,就算一星期食足5日都可以日日食到唔同餸。有時會見到人去買淨餸,夜晚就可以加餸煮少樣。唯一唔好處就係用發泡膠,如果可以轉紙盒就好,不過都見過有人自備盒黎買飯,環保人士都可以試下自備盒。素鴨係必點既,佢地有時係芝麻北京素鴨,有時係梅子汁素鴨,仲有椒鹽紫菜素鴨,淨係一樣素鴨都已經有咁多唔同煮法,每款各有特色,而且都係好食。另外有幾樣餸既出現頻率比較低,但每次見到都必食,好似係三參素雞翼、鮮竹卷同素乳豬,個素雞翼真係好好味。由於福祿壽唔係純素,所以都會有啲有蛋既菜式,vegan朋友要注意。佢地啲湯都好足料,飲落冇乜味精味,都值得一試。如果唔係特別鐘意飲湯,就可以叫兩餸飯,又慳多幾蚊。唔知大家有冇邊啲心水餸菜推介呢?

另外有幾樣餸既出現頻率比較低,但每次見到都必食,好似係三參素雞翼鮮竹卷素乳豬,個素雞翼真係好好味。由於福祿壽唔係純素,所以都會有啲有蛋既菜式,vegan朋友要注意。佢地啲湯都好足料,飲落冇乜味精味,都值得一試。如果唔係特別鐘意飲湯,就可以叫兩餸飯,又慳多幾蚊。

唔知大家有冇邊啲心水餸菜推介呢?
2020-11-18 1946 views
同素食朋友黎試呢間,真心好抵食,難得係中環竟然有平過$40嘅餐,遲啲行開個頭會encore。仲要份量多,湯同飯任攞,餸菜可以選三款,比較多油炸,不過好食。環境比較逼,都幾多人。
2020-10-06 1618 views
其實中環都有平價午餐,3餸飯送埋碗湯都只係$31,仲要好好味。係中環返工既我大約一至兩星期都會食一次,最近幾次食都見好多老人家來排隊,見到有貼張牌寫住星期一至五1:30至2:30會派飯畀長者,非常有善心。
2020-08-09 1913 views
 中環上班族吃素,可以有哪些選項?坦白說,選項不多,有幾家素食餐廳,內用的話,一餐要HKD100-150以上,沒法天天吃。有沒有天天吃的選項?還真的有,就在中環鐵行里8號,位於翠華和太興兩大茶餐廳中間的巷子裏,有一家餐廳叫做「福祿壽健康素食」,我幾乎每天都去報到的地方。  這家餐廳專門賣素食,每天都會有13道菜,兩道菜一個飯一個湯,HKD28;若是三道菜一個飯一個湯,HKD31,有時候還有甜點,免費附加不另外收費。  這家餐廳也可以內用,價錢多了幾塊,飯麵湯可以吃到飽,但位子有限,非常狹窄,且餐具老舊,我吃過一次之後就不再內用,每次都是外賣。 福祿壽的素食餐廳價錢便宜,供應快速,選項多樣化,有些菜色都還可以有四五種食材混成一道菜,所以選三道菜,吃到的食材會超過三種。有時候還有哈密瓜、腰果等入菜,是我最喜歡的選項之一。 主食就是米飯,還可以選擇有紅米,或是改成米粉或炒麵。我都沒有改,都是米飯為主,有時候還有芋頭炒飯,不用另外加價。 中午買便當的人非常多, 要買便當就先在付錢這端排隊,報上菜的號碼,店家會寫在保麗龍盒上,有人會把保麗龍盒子拿到裡面去裝菜,裝好後再送出來包裝成袋。    雖然

雖然買便當的人很多,但不會等太久,我買完便當之後就走到另一旁等待叫號。

下面是歷次便當菜色的樣子。去年的便當比較大,還有分隔,常常吃不完,今年價錢不變但便當變小,其實這樣也好,份量比較剛好。

這家餐廳叫福祿壽,我每天都福祿壽。吃素後,對食材講究,但對食物的多樣化沒有太多的慾望。除了覺得每天保麗龍很不環保之外,其他一切都很好。
2020-08-03
2020-07-20 1209 views
呢間位於中環鐵行里嘅素食店,每次攞起佢D碗都發覺有飯跡(每次,真的),好明顯佢地跟本無揾人洗好D碗又再畀人用過,萬一上手食客已經染疾,留下餘唾在碗上,後果真系不堪設想。而我亦都見過佢D員工系地下撿垃圾之後唔洗手,只系用條布摸一摸又再攞餸畀食客,我已經當面提過,之後仲系咁。疫情嚴峻,不得不説,請各位素友小心。
疫情嚴峻,不得不説,請各位素友小心。
2020-05-20 1362 views
想不到在中環竟可以$28買一個兩餸飯的飯盒,實在太抵了,而且性比價高,份量足,難怪在午飯時段經常排長龍,是上班一族的午餐首選。我選擇了苦瓜炒蛋和炒芥蘭,蛋炒得仍嫩滑,芥蘭炒得香爽,真是好正!

2020-05-18
5 Minutes (TakeAway)
$28 (Lunch)