2022-05-26 1022 views
自己一個有時候又唔想食咁貴加上又係一個working day 所以食個平民恩物既餐廳呢層真係有好多唔同類型嘅餐廳都唔會超過$100 🤩🤩🤩雖然唔包野飲但有啲餐跟湯 都okay ah 雖然啲湯呢 就當然無屋企煲既湯好飲啦但飲一兩啖 餸下飯都可以嘅😂😂來到重頭戲啦糖醋魚塊比想像中夠入味呀~食呢個完全有哂胃口食飯!😋😋同埋配上my fav 之一 嘅菜飯😍對面又係dfs Shopping 完 血拼完 可以嚟呢到休息下 食下飯無再咁傷荷包呀🥶🥶
自己一個有時候又唔想食咁貴
但有啲餐跟湯 都okay ah
雖然啲湯呢 就當然無屋企煲既湯好飲啦
但飲一兩啖 餸下飯都可以嘅😂😂

來到重頭戲啦
糖醋魚塊比想像中夠入味呀~
食呢個完全有哂胃口食飯!😋😋
同埋配上my fav 之一 嘅菜飯😍

對面又係dfs
Shopping 完 血拼完
可以嚟呢到休息下 食下飯
無再咁傷荷包呀🥶🥶

糖醋魚塊
糖醋魚塊
就算疫情都阻我唔到去覓食🥲!新港中心大食代依間foodcourt都好大🤣環境望落去都幾舒服..檔舖都好多間🥲包羅唔同口味,對於選擇困難症嘅我嚟講真係好難揀🤣因為好多都想食🤪不過見過有一間叫麻辣燙嘅都好特別,舖前出面d食材可以任由選擇,見幾多人輪住揀。見到其中一張menu有酸菜魚,價錢先💰6x就試下🤪有得配白飯、米線嗰d,我就鍾意食米線,叫咗少少辣,佢地會用滾油煮d花椒再淋落去,超級香!我叫姐姐幫我將米線同酸菜魚放埋一齊,眼見一大兜已經覺得幾抵食。配料好足,有酸菜大白菜芽菜酸菜。依間嘅酸菜非常好食,龍脷魚柳都唔會一夾就爛👍🏻可以食過返尋味!比起出邊啲酸菜魚好食好多

2022-03-27 549 views
台灣美饌📍 尖沙咀廣東道30號新港中心地庫╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺相信大家最近都有機會減薪或凍薪🥲, 今日就介紹抗疫便當餐,味道唔差,價錢都算抵食既。而且位於尖沙咀區,大家行完街都可以方便食埋野先返屋企💁🏻‍♀️。🌟鹽酥雞飯套餐 $48套裝包括 鹽酥雞扒、滷肉飯、滷蛋 同埋湯一碗。 先講下個滷肉飯先, 味道都算幾正宗,好似係台灣街頭食既味道。 雞扒都算ok, 用雞髀肉會更好😂。 隻滷蛋都唔錯。整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍🧸如果鐘意小編既介紹,請即Follow IG: @foodlog2021 😘 之後再㩒下右上角個🔔, 小編定期會為你送上最新資訊☺️謝謝支持。╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺╺
台灣美饌

📍 尖沙咀廣東道30號新港中心地庫

🌟鹽酥雞飯套餐 $48

整體推介指數:❤️❤️❤️🤍🤍

TakeAway
2021-10-05 942 views
海南雞飯性價比高,海南雞分量很多,套餐還有菜和湯,飲落有少少藥材味,感覺很足料!午餐價錢為$54, 快餐店嘅價錢,但食到咁高質嘅海南雞飯,抵食!已經食左好多次,推介
已經食左好多次,推介
2021-10-05
TakeAway
2021-08-23 793 views
涮香菜園的收銀員態度很差,晦氣。我明白這是自助的food court ,無服務可言,但態度也不至於當消費者是乞食的吧。果汁吧只得一個人,她也是態度不好的,問多句就很晦氣。不知道這大食代是如何對待員工,使他們拿消費者出氣。另外,環境嘈吵,枱櫈也有油漬,而且通風系差,pepper lunch 的油煙味全場也是。
涮香菜園的收銀員態度很差,晦氣。

果汁吧只得一個人,她也是態度不好的,問多句就很晦氣。

不知道這大食代是如何對待員工,使他們拿消費者出氣。

2021-07-31 620 views
尖沙咀午餐想食得平 食得快 選擇唔多間唔時我都會嚟大食代food Court有日本菜串燒日式奄列蛋炒飯串燒有四條 而奄列飯面頭嘅醬汁都好好味不過整體來講都比較鹹佢每個餐都配有味噌湯但係佢個味增湯又比較淡叫做可以中和下啲口味啦價錢大約40幾蚊大食代經常有現金券所以真係好抵食㗎另外亦推介韓國屋依間嘅韓國炒粉絲配豬肉飯每樣都有啲啱晒貪食嘅人不過佢啲粉絲炒得比較霖未必係個個人都啱嘅口味啦依邊food court座位夠曬多唔想等位嘅打工仔一族日常都可以黎試一試

尖沙咀午餐想食得平 食得快 選擇唔多

依邊food court座位夠曬多
唔想等位嘅打工仔一族
日常都可以黎試一試
2021-07-07 546 views
大熱天,行到“成吉思汗打仔”,大汗踏細汗!要食刨冰降溫…在大食代繞場一周,見芒果刨冰樣板歡喜若狂!落單坐埋一邊等…睇住阿姐整,戴對番用嘅即棄手套,用機刨完冰後,吱咗半支糖水落堆冰度!再吱支吾知乜東東…再用手遂粒芒果肉,疏疏落落咁壓在堆冰度!見佢彎腰執番一粒芒果肉…洗吓兼洗手…丟返入儲蓄芒果肉的容器!眼不見為乾淨…吾敢再望落去!跟住佢示意可以埋吧枱取。我眼都大埋!問佢點解同樣板差咁遠?!佢無回答,指吓個樣板,轉身就走回水吧另一邊。攞返位,乜心情都無了!原來吾知果支乜東東,係開稀嘅練奶…呢堆冰食完睇怕會糖尿上眼…

佢無回答,指吓個樣板,轉身就走回水吧另一邊。

2021-06-28 566 views
食咗檔韓國菜,有普通泡菜豬肉飯,韓式牛肉等等,試咗個有牛肉嘅飯,買嘅時候個阿姐好似等收工咁,喺度玩電話,連眼都唔望啲客一眼,落單又慢吞吞。諗住之前食過咁多韓國嘢,質素同味道都唔錯,諗住呢檔都ok啩。點知食落先知中伏,食物味道十分一般都算啦,最慘係食落去啲食材都唔係咁新鮮,食完仲要有少少唔舒服,如果我肚痾我一定會去食環告佢,費事佢影響大眾身體健康。總之試過一次,下次都唔敢再試。各位有膽就去試下啦,不過身體有乜事,就後果自負啦。
  • 不值一試!
2021-03-14 934 views
疫情關係遲遲都唔可以離開香港,唯有係香港搵下有咩特別的野食啦。 今日剛剛行海港城經過新港中心 ,正好係下午茶時間(其實係午餐)咁就入去搵下有咩食,原來依到有間food ,仲有唔少選擇。見今日涼涼地,就搵下d辣野食下啦。今次就揀左間叫「涮香菜園」的餐廳,叫左佢地一個酸菜魚套餐,以解相思之苦。講返個食物先,今次叫左小辣,但感覺下次食可以再叫辣d。餐廳姐姐好好,因為可以唔要麻辣,淨係食辣味,對於我唔想條脷食到麻麻痺痺係一個福音。 份量都相當之多,好飽肚,大多有6,7舊魚 ,又有豆卜同菜,好在只係六十零蚊,比起外面餐廳食酸菜魚抵好多,所以眼見都幾多人叫依間餐廳的野食。場內仲有好多唔同選擇,下次再來可以慢慢一間一間咁慢慢試。唔知係咪近排少左遊客來,所以座位都坐得好舒服,唔會有好迫的感覺。

酸菜魚

場內仲有好多唔同選擇,下次再來可以慢慢一間一間咁慢慢試。
2021-02-26 946 views
同男朋友去咗尖沙咀行街晚餐唔知食咩好,所以決定去大食代呢度 是但食啲嘢,填飽個肚就算最後我哋揀咗好耐決定食韓國嘢一向鍾意食就肉嘅我,梗係第一時間揀返個牛肉飯食啦,男朋友就嗌咗個牛肉泡麵呢檔韓國野嘅服務好好,個姐姐好好態度碗飯同埋兜面真係分量十足啊!!! big size咁,勁大份囉啲牛肉醃得好好味, 一啲渣都冇 好嫩滑好有口 撈埋啲醬汁同埋椰菜,蘿蔔絲一齊食,口感好豐富碗海帶湯熱辣辣,飲落仲係燙口的 都幾好飲嘅,只係略嫌有少少鹹囉男朋友嘅嗰碗牛肉泡麵啲泡麵真係多到不得了我都忍唔住夾左啲嚟食,同埋塊蛋都幾大件,我哋分咗一人一半嚟食
同男朋友去咗尖沙咀行街
晚餐唔知食咩好,所以決定去大食代呢度
是但食啲嘢,填飽個肚就算
最後我哋揀咗好耐決定食韓國嘢

一向鍾意食就肉嘅我,梗係第一時間
揀返個牛肉飯食啦,男朋友就嗌咗個牛肉泡麵

呢檔韓國野嘅服務好好,個姐姐好好態度

碗飯同埋兜面真係分量十足啊!!!
big size咁,勁大份囉

啲牛肉醃得好好味, 一啲渣都冇
好嫩滑好有口
撈埋啲醬汁同埋
椰菜,蘿蔔絲一齊食,口感好豐富
碗海帶湯熱辣辣,飲落仲係燙口的

都幾好飲嘅,只係略嫌有少少鹹囉

男朋友嘅嗰碗牛肉泡麵
啲泡麵真係多到不得了

我都忍唔住夾左啲嚟食,同埋塊蛋
都幾大件,我哋分咗一人一半嚟食

2021-02-22
今日我和朋友到了大食代食鐵板燒的非凡午宴,價錢都相當合理。我們就叫了一個鐵板黑椒炒豬柳套餐🥩和一個鐵板牛肩扒套餐🥩。雖然價錢都比較便宜,但質素都是相對的。鐵板黑椒炒豬柳,廚師用了強烈的黑椒洋蔥都不能掩蓋雪藏的味道😖!肉質太粗糙,很難消化。至於鐵板牛肩扒就差天共地,我見了七成熟,不用調味亦都吃到牛肉的味道,果然一分價錢一分貨!👍🏻反而我覺得前菜的🥬炒菜相當好,很香的蒜蓉味道,火候剛剛好。👍🏻

2020-10-28 853 views
今日要去尖沙咀做D野,見肚餓就search 下附近有咩食,睇到有間叫大食代既foodcourt,咪落去行個圈睇下有咩食,一落到去見到有張poster 寫住 “下午茶優惠”,$40起連飲品,驟眼睇都有十幾間店,幾多選擇,地方都幾大,Tea time 人流唔多,坐落都幾舒服… 最後揀左一間叫“一本蛋包飯”,叫左個咖哩雞扒蛋包飯連飲品$42,等左幾分鐘,因師傅即時拎塊雞扒出黎煎 出到黎賣相OK,下午茶黎講個份量都叫多架啦… 個咖哩汁味道都幾濃郁,撈埋落D蛋包飯到一齊食都幾惹味…件雞扒都幾大份但略嫌乾身左少少… 整體黎講係Foodcourt 用依個價錢食到咁有份量、味道尚可既食物都算唔錯

咖哩雞扒蛋包飯
2020-10-28
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$42 (Tea)
咖哩雞扒蛋包飯
2020-10-20 809 views
幾日前黎尖沙咀行街,見附近有間foodcourt就去食了,重點係地方大空氣流通,之後行左一圈見一間好似麻辣燙最多人,所以就去試下啦。揀左個$66既酸菜魚,等左成8-10分鐘先到我,我拎完就真係嘩左聲,咁既價錢,咁個份量真係夠哂誠意啦!個姐姐拎餐前同我講落小小辣野味啲,本身自己唔食得辣,但見佢咁熱情同我講咁就要個bb辣啦。可能自己鍾意食酸菜味道真係唔錯!而辣亦都可接受。上次去食間專食酸菜魚既要百幾蚊。所以今次真係物有所值,不過我覺得配料多但魚就5塊有啲少而啲飯又唔係好熱。但總括黎講係一個唔錯嘅選擇
2020-10-18 538 views
行經新港中心見到有個food Court,咁啱有啲肚餓,就落去睇吓有咩食。行咗個圈發現個場都幾大,有差唔多20間檔口,本身有啲想食辣野,見到有人食緊一鍋熱辣辣裏面好似有青口、蝦既湯, 睇落幾吸引。走去問在場嘅職員,佢哋話係韓國屋嘅豆腐辣湯,跟住我就走去買啦!等咗差唔多5分鐘一個熱辣辣既湯就整好,急不及待試咗啖湯,OK喎少少辣幾惹味,送飯一流,撈下撈下原來個底仲有啲粉絲,幾好味,涼涼地食呢個幾暖胃,吾錯!

海鮮豆腐辣湯
2020-10-17
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$70 (Tea)
海鮮豆腐辣湯
2020-07-25 795 views
同女友去尖沙咀諗住去canon毒氣室睇下新機r5 r6去前去大偈代行個圈睇下有冇岩食既tea set落去見到下午茶做8折,可加5蚊買汽水咁就睇中四川麻辣燙跟住問佢有冇茶餐,佢地就話好細size, 叫我地點返大既,ok, 我地都鍾意食,有既又唔貴,就點左個肥牛米線同牛肉公仔麵但係原來冇折85喎,四川位姐姐話85折要拎單聽日再黎食先有,5蚊加汽水又冇,話星期六冇優惠。。。。咁即係冇平囉。是但啦,都叫左,咁咪照食。肥牛米線唔辣,唔錯,料又多,有我女友覺得好食,不過食唔哂,要我埋尾😱😱我叫左自選配餸加公仔麵,中麻辣,衰在冇叫佢走酸菜,我唔鍾意食酸味餸(檸檬酸糖就鍾意食😅),好在岩岩食覺得酸味可以接受。公仔麵較硬,差左啲。麻辣味唔濃又唔夠辣,反而比我越食越酸,酸到之後頂唔順,食哂啲餸同麵,湯飲唔落。😵😵全單一舊,汽水之後上左7仔買(5蚊汽水星期六冇喎,不過宣傳上寫星期一至日喎)得閒無事可以黎食下,不過唔好信佢啲宣傳廣告,冇既都放出黎扮有,不係就又你呢樣或者嗰樣,做埋啲promotion 都做得屎過人,唔怪得平時都咁小人黎食啦
同女友去尖沙咀
諗住去canon毒氣室睇下新機r5 r6
去前去大偈代行個圈睇下有冇岩食既tea set
落去見到下午茶做8折,可加5蚊買汽水
咁就睇中四川麻辣燙
是但啦,都叫左,咁咪照食。