2008-05-02 589 views
沒有帶著甚麼期望到來這小店,因為只要地方寧靜而坐得舒服就可以了。一踏進門口,我們便被六隻可愛非常的小狗"歡迎"著,小狗們大多是西施、還有北京狗。這小店的一部份為露天形式,所以要吸煙的話完全沒有問題。是夜天氣不算熱,但店主(?)進去拿了一大把風扇吹向我們,照顧真周到。我們隨便點了一點飲品:雲利那奶昔、薄荷奶茶、士多啤莉特飲和西瓜沙冰~味道方面都不過不失,最重要的是整晚都不覺得在路旁的小店有怎樣的嘈吵,環境方面遠在預料之外。我想,小店的特色就是如此,沒有了裝潢的佈置,有的卻是一切令人舒服的感覺~

雲利那奶昔
薄荷奶茶
士多啤莉特飲
西瓜沙冰
$40 (Last Night Supper)
4K
尋日(18-11-2007 Sun)晏晝同男友人KL,女友人K同L由油塘行去井欄樹,不過我對唔爭氣o既膝蓋,加上中途佢o地搵個我唔識o既男友人P,話去九龍城食飯,因佢仍在工作中,於是我o地決定o係叫做掂到將軍澳o既馬游塘結束呢個3個多小時o既論盡行山之旅.我o地約6點食飯,而因K又冇帶水同小量糧食,KL因畀o左支水同部份食物佢,而令自己飲o左一支水後都口渴,咁時間又尚早,於是我o地先搭車去九龍城,再o黎到呢間caf擏坐同玩狗仔.大約5點到o黎,以為包o左場,原來唔係,係開o緊狗仔birthday party.侍應讓我o地入去,朋友們直衝而入想入裡面坐,但侍應話裡面冇位,未執好,於是我o地返出去坐最出o個張枱.我o地睇menu時,今次至發覺原來設有每位客人$30.00 o既最低消費,令原本想同L share飲一壺止咳o既紫貝天葵都唔得,佢自己要一壺regular啦,會refill一次,但上次好似係refill兩次喎,縮o左水嗎?算吧.我要o左杯$30.00 o既凍夏威夷果仁咖啡.而原來叫o野食加飲品的話,飲品係半價個喎.K要個芝士蒜茸多士同一杯桂花茶;KL要o左個蒜茸多士同凍檸茶.呢個我

我o地睇menu時,今次至發覺原來設有每位客人$30.00 o既最低消費,令原本想同L share飲一壺止咳o既紫貝天葵都唔得,佢自己要一壺regular啦,會refill一次,但上次好似係refill兩次喎,縮o左水嗎?算吧.我要o左杯$30.00 o既凍夏威夷果仁咖啡.而原來叫o野食加飲品的話,飲品係半價個喎.K要個芝士蒜茸多士同一杯桂花茶;KL要o左個蒜茸多士同凍檸茶.呢個我唔知價錢呢.

一會後,L o既紫貝天葵到o左,好熱好熱,連杯都好熱,侍應亦叫佢焗多陣至飲.

不久,我o既凍夏威夷果仁咖啡到o黎,試吓先,苦o既?又冇夏威夷果仁o既味,點解啊?

L急不及待咁試佢o既紫貝天葵,我問佢好唔好味(因我從來未飲過,咁o岩近來聽朋友講o係大澳買支凍o既o黎飲,酸酸甜甜的好正.)L答係酸酸甜甜,不過接受唔到,我諗可能太濃同大熱o掛.我始終冇試到,所以唔知咩味.

好耐好耐,K o既芝士蒜茸多士,KL o既蒜茸多士,桂花茶同凍檸茶都分別o黎到,不過係每樣都等好耐,真係唔知發生咩事.

K話桂花茶淡o左啲,KL o既凍檸茶係冇落糖,話o岩晒佢.

環境:
今次坐出面,風吹o黎有小小寒,但都算可以.而之前o既客人陸續離開後,只剩下我o地四人,職員都唔打擾我o地,留o係室內,令我o地佔盡外面暢所欲言,真好.

服務:
尋日熱情o既老闆娘同佢兩隻狗女都唔o係店內,但職員仍禮貌週週咁,OK o架.

呢o度原來做埋狗隻訓練

PS:價錢請自己計.
4K
2007-10-14 115 views
尋日(13-10-07 Sat)食完tea,四個人始終都要等時間過,然後匯合女性朋友CK o係九龍城食晚飯,於是邊行邊搵地方坐.大約5:00pm,搵到呢間caf門外有幾隻狗仔,好彩我o地冇人怕狗,於是入去o徒時間,眼見兩隻著o左和服o既西施狗,於是即刻同佢玩同影相先,老闆娘冇因此而反感,反而好樂意咁同我o地講呢兩隻狗o既性格,重叫隻唔開心o既西施狗乖乖畀我影相.玩完一輪,都唔好意思繼續玩住,始終係人o地做生意o既地方.於是返埋位.男性朋友F好快就叫o左杯唔知咩凍咖啡,而我唔想又飲普通o野,畀我睇到有生果茶(啲名太長,我唔記得lu,印象中係想要blueberryXX咁上下)但經老闆娘詳細解釋下,好似好普通咁,佢建議叫花茶大家share飲,於是我又睇menu,想試迷迭香(Rosemary)茶,老闆娘問我係好奇定想試個功效?(menu上寫明各類花茶有咩功效)我答兩樣都係.佢又好詳細咁解釋,不過都唔阻我要試迷迭香,但佢亦介紹桂花茶,話桂花好香,因佢會落足,而我o地諗住share飲同要厚住面皮o係o度打攪佢o地好耐,於是都叫埋,兩個都係regular,用壺上,老闆娘話會加兩次熱水.F o既凍咖啡

F o既凍咖啡o黎o左,賣相同下面KC o既差唔多,不過我見有啲朱古力粒o係面,幾靚.

迷迭香茶到o黎,老闆娘叫我o地焗多陣至飲.好,我試試先,um……um…….好難飲,好奇怪,我接受唔到.唔關沖得好唔好事,純因為我貪新鮮,想試吓迷迭香係咩味.

桂花茶都到o喇,濃濃o既桂花香,好正,好好飲.
兩壺茶o既啲水都好熱好熱,而佢o地真係睇住你o地飲晒未而加水,且都畀我o地同啲狗玩同抱吓,加埋老闆娘朋友o既狗狗,令呢個細細o既地方變得好熱鬧.

侍應們都好nice o既,覺得佢o地o係o度做o野都好開心吖,寓工作於娛樂,真係羨慕.

狗主都可以放心帶埋啲狗o黎喎,因為呢o度都有賣畀狗仔o既蛋糕呢,咁就唔怕狗仔有得睇,冇得食.

最後我o地留到7:00pm至走,但佢o地都好好,仍歡迎下次再o黎,真係唔介意我o地’攪攪陣,冇乜幫襯’,真係唔好意思,多謝晒,有機會會再o黎.同時亦希望憂鬱o既BB(西施狗)盡快忘記傷痛開心返啦.smile.

註: 奉勸唔鍾意狗o既朋友就唔好o黎呢o度,因為老闆娘係畀啲狗入室內,唔會阻止佢o地.
2007-08-05 129 views
在九龍城周圍鑽,行得倦了,也想找處地方坐一下,悠悠閒的通個電話,見這裡有間咖啡室,就來找個位置坐下。差不多每檯人客也帶狗來幫襯,所以一餐廳都是大狗小狗在團團轉,曲架、哥基、金毛、北京、玩具貴婦,走來走去,都幾精彩。要了杯冰泡沫咖啡,去找本雜誌,坐下慢慢看。冰泡沬咖啡味道普普通通,不過來這裡也沒有其他,但求舒舒服服,悠悠閒閒的坐一下,回下氣,已經足夠。放下26蚊,再繼續行程。

放下26蚊,再繼續行程。
2007-07-16 88 views
價錢還可以但食物質數認真麻麻狗仔CAFE可以無狗仔做PR服務員態度差不在講處處顯得好不耐煩的樣子見到地下有尿都唔抹搞到有大陣臭味以後都不會再光顧唯一可取之處係地點算就腳
價錢還可以
搞到有大陣臭味
以後都不會再光顧
唯一可取之處係地點算就腳
2006-12-31 25 views
今次係第一次去呢間cafe.我帶埋屋企隻狗去,咁啱有成6-7 隻狗狗.環境好好,嗰到有較大的戶外地方讓狗狗盡情地玩,追逐. 大狗細狗都玩得好開心,而且仲特別適合較活躍的狗去玩. 今日食咗嗰下午茶.價錢合理,食物的水準都不錯.

今日食咗嗰下午茶.價錢合理,食物的水準都不錯.

2006-11-06 25 views
環境方面其實都不錯,它是在一間地鋪,狗狗有較大的空間走動,而且都會有幾隻核心狗狗在鋪裡,不會太過冷場,星期六日或公眾假期的晩餐時段比較多人,會熱鬧一些。佈置方面都幾舒適,不過垃圾筒可以放遠一些,因偶爾都會聞到臭味。食物方面,下午茶算是比較划算,不過整體消費不貴,我叫了兩杯普通飲品和狗狗食物,都非常合理,食物味道都算ok,但狗狗食物相對比較貴,大慨35-50元不等。店員服務態度都算中規中舉,又有提供水給狗狗渴。感覺不俗,下次也會光顧。

店員服務態度都算中規中舉,又有提供水給狗狗渴。

感覺不俗,下次也會光顧。
2005-11-22 71 views
好, 等我做呢間CAFE第一個食評人先朋友超爺整親隻腳入法國醫院, 悶幾日好想出去透透氣, 所以我連同朱小姐傑傑將佢偷運出醫院附近係九龍城嘉林道, 見到有間露天CAFE, 晒, 因為佢架勞斯萊斯輪椅可以泊入去呢間CAFE係歡迎狗仔黎, 我地叫一個SET DINNER, 兩件CAKE, 我要奶昔, 朱小姐要KIWI果汁, 傑傑要花茶, 全部野都幾好味幾好飲..不過唔知點解唔多旺場, 我地坐個幾鐘, 談天說笑...先偷運返佢入醫院呢度仲可以包場開P, 價錢一D都唔貴
好, 等我做呢間CAFE第一個食評人先

呢度仲可以包場開P, 價錢一D都唔貴