2022-02-10 582 views
一杯咖啡加一件蛋糕就係Tea Time 的最好選擇。今日落開觀塘買嘢,行過這間外賣咖啡室,見到$68 Tea Set,包一杯自選咖啡和一件自選蛋糕。老實說,一個下午茶要$68對我來講就真係幾貴,但見到餅櫃放滿件件好精緻的蛋糕又忍唔住喎.....飲品當然要咖啡,揀了一杯熱鮮薑咖啡 Fresh Ginger Latte(原價$34),本來見到有好靚的拉花圖案,但拎到返屋企就乜花都無晒lu,好可惜....咖啡味香濃,跟薑的味道取得平衡,一點都唔甜,舀下嗰底,真係有不少鮮薑蓉,真材實料。蛋糕就睇到我眼花撩亂,不過見抹茶就唔再諗。要了一件抹茶慕絲 Matcha Mousse (原價$46),插住一塊寫住「北川半兵衞商店抹茶粉」,唔知濃唔濃呢 ? 外賣好似一look 竹咁,幾特別! 切開佢見到有好幾嗰層次,最頂有糖漿和一塊朱古力葉子,中間有抹茶朱古力慕絲、抹茶蛋糕和抹茶朱古力,口感都幾滑,但味道就甜咗啲,抹茶味又唔夠香濃,有點失望.....
Tea Set
熱鮮薑咖啡
熱鮮薑咖啡
抹茶慕絲
抹茶慕絲
2022-02-07
$68 (Tea)
2021-04-24 904 views
成日行過見到 crostinihk 好色彩繽紛既切餅,都覺得好歡樂🥳 今次試左以下幾件😎🦊赤狐仙景: 白朱古力慕絲好香濃,配合清新既芒果啫哩、熱情果奶油😋 仲有鬆軟既海綿蛋糕,整體不太甜又幾好食👍🍌金蕉流行: 原來係朱古力慕絲、香蕉朱古力奶油,裏面仲有朱古力脆珠同香蕉餡,海綿蛋糕好綿密,口感豐富。🐝夏日蜂芒: 清新既芒果果凍同濃滑既芒果芝士慕絲好夾,加埋雲呢拿海綿蛋糕,好清新爽甜😋❤️愛慕: 開心果蛋糕加上紅桑子夾心同白朱古力慕絲,配以紅色既心形形狀,睇見都sweet💕

2021-03-13 538 views
以前拍拖時好鍾意Tea time同老公一齊食件靚cake影下相打卡邊食邊傾計真係好舒服全日心情都變得更好早2日趁阿仔瞓覺落樓買嘢經過Crostini畀櫥窗精緻蛋糕所吸引件件都好靚呀﹗心癮大發採購完抖下食少少有隻小蜜蜂喺面so cute Mango yogurt mousse加上夾層啫喱,好fresh又唔漏見到奶奶至愛嘅蝴蝶酥掃咗2盒返去孝敬下佢哋一盒170g size剛剛好細細件一口一件食得乾淨每個星期都有不同優惠
以前拍拖時好鍾意Tea time

採購完抖下食少少
Mango yogurt mousse CAKE

有隻小蜜蜂喺面so cute
Mango yogurt mousse
加上夾層啫喱,好fresh又唔漏

見到奶奶至愛嘅蝴蝶酥
Type of Meal
Tea
Mango yogurt mousse CAKE
2021-01-28 645 views
屋企人平時買開 @crostinihk 啲蛋糕同包🤤🤤🤤 蛋糕就算朋友食過都話高質,睇得又食得🥰🥰 生日就算唔要大大個蛋糕,都會諗起佢💜 #咖啡控 既我黎親點都叫返杯帶走☺️呢次要左法士芝士蛋糕🍰朱古力🍫慕絲 好香濃芝士😍😍朱古力控必食唔會死甜濃濃黑朱呢次要左杯薄荷朱古力mocha☕️☕️咁又悠閒嘆住過一日
屋企人平時買開 @crostinihk 啲蛋糕同包🤤🤤🤤
蛋糕就算朋友食過都話高質,睇得又食得🥰🥰
生日就算唔要大大個蛋糕,都會諗起佢💜
#咖啡控 既我黎親點都叫返杯帶走☺️
呢次要左法士芝士蛋糕🍰朱古力🍫慕絲
好香濃芝士😍😍朱古力控必食唔會死甜
濃濃黑朱
呢次要左杯薄荷朱古力mocha
☕️☕️咁又悠閒嘆住過一日
2020-06-10 1545 views
昨天在觀塘門市買了一個忌廉芝士菠蘿包回家發覺一點忌廉芝士也沒有,包中間有介開滿以為是否遺留,回舖再問,原來要自己加,那請不要誤導消費者,店員售賣時又沒說明,這是什麼售賣手法?
昨天在觀塘門市買了一個忌廉芝士菠蘿包
回家發覺一點忌廉芝士也沒有,包中間有介開
2019-11-29 2028 views
逢星期四都要去觀塘上堂,所以每次出地鐵站B出口嘅時候 都會經過呢間連鎖式麵包鋪🍞🥐🥖🥨🍪🎂🍰。店舖雖然細小,但都可以容納5-6人左右,裝修設計風格特別,充滿歐陸式色彩🧱。本身諗住入去買麵包,結果見到曲奇餅同埋蝴蝶酥有得試食,試食完之後覺得好吸引,就買咗返屋企🤣🤣🤣。 蝴蝶酥 170g($58)蝴蝶酥非常鬆脆,好重牛油味,又唔會覺得好油同太甜👍🏽 海鹽朱古力伯爵茶曲奇 227g ($58)好香濃嘅伯爵茶味

蝴蝶酥

蝴蝶酥 170g($58)
蝴蝶酥非常鬆脆,好重牛油味,又唔會覺得好油同太甜👍🏽

海鹽朱古力伯爵茶曲奇
海鹽朱古力伯爵茶曲奇 227g ($58)
好香濃嘅伯爵茶味
蝴蝶酥
海鹽朱古力伯爵茶曲奇
2019-09-10 1659 views
自從上次朋友生日初嚐Crostini蛋糕之後, 已經對呢間餅店有唔錯嘅印象。今日老細請食tea, 同事suggest轉下口味, 所以買咗Crostini切件蛋糕! 比起其他連鎖西餅店, Crostini西餅賣相有心思好多, 而且大部分都係慕絲蛋糕, 食落無cream cake咁heavy! 另外, 除咗原個蛋糕, Crostini連外賣切餅都會提供木叉, 呢個細心位絕對加分!今次選擇嘅香草杏仁燉蛋($42)賣相精緻, 質感非常幼滑, 但杏仁味可以再濃啲。整體而言切餅甜度適中, 性價比高。

2019-09-06 1108 views
放工經過觀塘,突然想食cake~入左呢間店望望,樣式好多,每件都好靚~最終簡左個蛋糕同家人分享,因為個樣真係好特別,好靚~所以想試試味道,第一次食!首先,價錢方面同出面熟悉蛋糕店相比下會貴少少,但我覺得質量味道值得,可以間中一試芝士味濃郁,帶少少酸,配合餅底一齊食,又軟又硬口感好味,重點成個蛋糕唔甜,岩晒唔鍾意食太甜朋友仔~店舖窩心地方會免費送一套碟同木叉,又幾好甘~不過用木叉食時候會聞到木個陣強烈味道,不完美,但可接受~因為要支持環保!整體評分 7/10

整體評分 7/10

2019-03-12 2335 views
經常在此店買麵包做早餐,味道還過得去也好過其他連鎖店少許。但過年後又加價了,%幅度也不少!服務質數一般且慢,今早連百達通機都壞了,還拿錯另外一款而價錢平一截麵包,回到公司後才發現…
2019-02-25 1892 views
真係好中意crostini的cake,好靚好味榛子朱古力mousse樣好靚,好似銀河咁,打卡一流質地好實的的,中層係榛子,外面係朱古力mousse包住,cake本身較甜,唔食甜食的朋友要小心上面有d米色的物體,不過因為太甜所以食唔出係咩抹茶mousse出面有層綠色的白朱古力圍住,面頭有一塊綠色的白朱古力牌入面雖有抹茶味,但唔濃,少甜薄荷朱古力麵包包有少少dry見到個橫切面其實咩都有,只有好少好少的朱古力粒,薄荷味可能得10%。。。但都ok飽肚
真係好中意crostini的cake,好靚好味

榛子朱古力mousse
樣好靚,好似銀河咁,打卡一流
上面有d米色的物體,不過因為太甜所以食唔出係咩

抹茶mousse
出面有層綠色的白朱古力圍住,面頭有一塊綠色的白朱古力牌
入面雖有抹茶味,但唔濃,少甜

薄荷朱古力麵包
包有少少dry
但都ok飽肚
2018-12-02 1832 views
今天午膳時間非常有限... 只能預15分鐘左右買走輕食, 經過見CROSTINI 包點賣相很吸引, 毫不猶豫就進去了! 小店只提供外帶, 有即調飲品和包類..都放在玻璃櫃內一目了然點了熱牛奶 🥛 $20 香滑價錢公道包類選了情有獨鍾的芝士牛角包本來以為還不是包一個沒有太大期望, 但咬落有幾粒原粒芝士非常有驚喜! 牛角包經過翻熱外脆內軟, 配上芝士perfect match ! 一個認真唔夠喉, 下次作為午食應該要買多個滿足胃口 🤗

點了熱牛奶 🥛 $20 香滑價錢公道

包類選了情有獨鍾的芝士牛角包
2018-07-26 1944 views
去開觀塘等男朋友收工,見到crostini就沖左入去睇下有咩蛋糕食,醫下肚之前已經食過佢嘅蜜瓜蛋糕,超級好食,好清新嘅感覺,又唔會覺得好流已經愛上,同埋好啱做生日蛋糕,因為有時如果同個朋友單獨慶祝嘅話,就啱啱好份量佢嘅款式好多,心花眼亂每款都好似好好食咁,又整得好精緻,外型全部都好靚我最後揀咗Raspberry既mousse cake 其實係安全嘅味道~我本身鍾意食Raspberry佢嘅mousse整得好好食,雖然莓既味道唔算好濃不過配合嘅味道都幾有水準。酸酸甜甜佢支叉木製,都好靚!留念留念!不過最衰就係冇枱櫈坐,係街度一路食一路行好麻煩

已經愛上,同埋好啱做生日蛋糕
,因為有時如果同個朋友單獨慶祝嘅話,就啱啱好份量

佢嘅款式好多,心花眼亂
每款都好似好好食咁,又整得好精緻,外型全部都好靚

我最後揀咗Raspberry既mousse cake
其實係安全嘅味道~我本身鍾意食Raspberry
佢嘅mousse整得好好食,雖然莓既味道唔算好濃
不過配合嘅味道都幾有水準。酸酸甜甜

2018-07-26
Waiting Time
1 Minutes (TakeAway)
$45 (Tea)
  • Raspberry  mousse  cake
2018-03-16 2199 views
成日番工時經過這間餅店都好容易會走漏眼!!因為Crostini門面比較少!!比較容易比人忽略!!今日想食甜點!!買個蘋果丹麥酥!!個包装包得很名貴!!用一個靚靚紙袋裝好!!袋邊仲用個貼纸貼住!!好似送禮咁!!但係只售$12!! 抵!!望到都吾想撕爛個紙袋!!但……最後緊係食嘢為先啦!!撕開纸袋!!個蘋果丹麥酥外形成個皇冠咁!!好攪笑姐!!不過食落牛油味吾夠!!得少少甜味!!反而有鹹味!!蘋果粒餡料就幾好味!!酸酸甜甜的!!但我想食甜點嘅願望完全得吾到滿足囉!!
2018-02-26 1420 views
連續好幾天的早餐都是吃crostini的麵包。個人最喜歡這個黑豆合桃包!黑豆加入麵粉中,佈滿整個麵包,表面灑上芝麻,令整個麵包更香,口感很豐富。這星期買了三次,請店員翻熱麵包後,更加好吃!乾果包也不錯,而且份量很大,可是比較喜歡黑豆合桃包。另外買過一杯cappuccino來試,很難飲,還是吃麵包算吧...Crostini的麵包價格不算低,可是都很有水準,所以才一直回購。
連續好幾天的早餐都是吃crostini的麵包。
黑豆合桃包

乾果包

乾果包也不錯,而且份量很大,可是比較喜歡黑豆合桃包。
Cappuccino

黑豆合桃包
乾果包
偶爾在上班途中經過Crostini,因為價格不算十分可愛,所以一直沒有打算光顧但有時工作太辛苦,真的需要獎勵自己因此,我有時會以豐富的早餐慰勞自己,展開新一個工作天店面很小,大約只能容納六個顧客左右相比一般麵包店,Crostini的麵包種類比較少,而且款式比較少見例如薄荷朱古力綠茶包,這個配搭十分新穎雖然種類不多,但每個麵包很有份量除了麵包,還有售賣曲奇蛋糕看起來十分精緻,但大清早總不能以甜食做早餐啦!另有Panini,店員會即場幫忙加熱最後點了一杯Flat White伴我上班奶味很重,咖啡濃度不高,入口順滑不苦澀相比某知名連鎖咖啡店,我覺得Crostini的咖啡實在好太多了!另外點了一份火雞芝士三文治,看起來沒有特別但因為店員剛剛加熱過三文治,所以芝士處於半溶狀態我想店員不只加熱過三文治,應該是有烘焗過,因為麵包十分香脆火雞片感覺像變厚了的火腿,但比火腿更加有嚼勁,所以我很喜歡大約是五十多元的早餐,雖然有點奢侈但偶爾放縱一下未必是壞事因為對我來說,吃點好東西會讓我更有動力迎接新一天!

但有時工作太辛苦,真的需要獎勵自己
因此,我有時會以豐富的早餐慰勞自己,展開新一個工作天

店面很小,大約只能容納六個顧客左右
例如薄荷朱古力綠茶包,這個配搭十分新穎
雖然種類不多,但每個麵包很有份量

除了麵包,還有售賣曲奇

蛋糕看起來十分精緻,但大清早總不能以甜食做早餐啦!

另有Panini,店員會即場幫忙加熱

最後點了一杯Flat White伴我上班
奶味很重,咖啡濃度不高,入口順滑不苦澀

另外點了一份火雞芝士三文治,看起來沒有特別

但因為店員剛剛加熱過三文治,所以芝士處於半溶狀態
我想店員不只加熱過三文治,應該是有烘焗過,因為麵包十分香脆
火雞片感覺像變厚了的火腿,但比火腿更加有嚼勁,所以我很喜歡

大約是五十多元的早餐,雖然有點奢侈
但偶爾放縱一下未必是壞事
因為對我來說,吃點好東西會讓我更有動力迎接新一天!
Type of Meal
Breakfast