2019-12-26 1546 views
今日去左聰嫂食一個蜜瓜涼粉。嗰啲涼粉好有蜜瓜味嘅,因為佢上邊有d蜜瓜冰系到,同埋下面有花奶。不過可惜嗰啲蜜瓜肉唔夠啊,佢只係得細細粒蜜價錢就39文,抵唔抵食就見仁見智
今日去左聰嫂食一個蜜瓜涼粉。

不過可惜嗰啲蜜瓜肉唔夠啊,佢只係得細細粒蜜

價錢就39文,抵唔抵食就見仁見智
2019-10-10 1155 views
一直以來都好中意來聰嫂呢度食糖水,宜家天氣咁熱,來得越來越頻繁,幾乎每日都要來食嘅甜品先得。呢次食咗一個榴槤水晶珠,一開始仲以為榴蓮肉喺鋪喺冰上邊嘅,冇想到榴蓮肉同沙冰融合得咁好,非常d綿密,香滑嘅榴蓮冰沙,幾乎每一啖都可以食到榴蓮肉。上邊給水晶珠似西米,都幾好食。
2019-10-02 913 views
😋 No.315 香港 | 聪嫂星级甜品🔹地址: 銅鑼灣耀华街11号地舖🔹据说平时要排队很久,但是现在香港的情况真的晚上去的时候零星的几个人。店面很小,大概可以做15个人,不是老香港装修。🔸芒果豆花和蜜瓜豆花,水果给的分量可真是足啊,芒果超级香甜。豆花很细腻,豆腐的味道没有很重,香甜,吹弹可破。🔹人均150,口味8/10,服务7/10,环境7/10
😋 No.315 香港 | 聪嫂星级甜品
🔹地址: 銅鑼灣耀华街11号地舖
🔹人均150,口味8/10,服务7/10,环境7/10
2019-10-01 530 views
黎親銅鑼灣食飯,都愛飯後黎食返碗冰....我就特別鍾意蜜瓜涼粉冰!因為味道好似維他隻蜜瓜味豆奶.....😂 由細到大都好鍾意呢個味道!但係食哂全碗冰又會覺得太凍......所以配涼粉就剛剛好啦!朋友食杧果椰果冰,杧果夏天當造,甜度up, 不過好少椰果同爆珠......大部分都係杧果冰,食耐左會有d悶......下次都係跟涼粉啦~~~順便清清熱.....😊蜜瓜涼粉冰.......上面仲有d蜜瓜粒杧果椰果冰....得面頭幾粒椰果,下面全部冰

蜜瓜涼粉冰.......上面仲有d蜜瓜粒

杧果椰果冰....得面頭幾粒椰果,下面全部冰
2019-09-18 596 views
去開銅鑼灣時代廣場梗係去埋聰嫂食甜品先走啦😉蓮子雪耳燉桃膠 $42女人唔補好容易老🤔所以我食甜品的話一定會揀熱食嘅,而且仲要千㨂萬㨂😅見到meun有桃膠,我梗係唔輸蝕😆因為桃膠高纖、高膠質,可以養顏、補充膠原蛋白、抗衰老,所以越來越多糖水舖頭可以食到桃膠,加埋清心、補脾胃嘅蓮子同同樣含豐富膠質嘅雪耳,真係無得輸👍🏻👍🏻👍🏻而且甜度只係微甜,唔使怕會會好膩❤️鮮雜果椰汁涼粉 $58朋友怕熱,甜品例牌要凍冰冰嘅,所以㨂左呢款消暑嘅鮮雜果椰汁涼粉😋味道同樣唔會太甜,感覺好健康,而且勁多生果,食完都唔會有罪惡感😝
去開銅鑼灣時代廣場梗係去埋聰嫂食甜品先走啦😉

蓮子雪耳燉桃膠 $42

鮮雜果椰汁涼粉 $58
$50 (Last Night Supper)
2019-09-16 266 views
聰嫂在甜品界可算是一大鉅頭,不論是游客定本地人,都是常到的甜品店鋪之一。咁多款的甜品,我最喜歡的就是龍眼椰果冰,同埋芒果奶昔雙皮奶,楊汁甘露等!今次同同行友人就點了兩碗開心share龍眼椰果冰表面那些透明的珠珠咬下去居然會有爆汁的感覺,椰果香甜,龍眼味很濃郁!牛奶冰打成碎片,入口即融!芒果奶昔雙皮奶 當然有芒果冰和雙皮奶,芒果打成濃濃的醬汁淋在雙皮奶表面,入口酸酸甜甜,好味道!雙皮奶還有勁濃奶香,還有整片芒果,十分足料!

今次同同行友人就點了兩碗開心share

2019-09-08 397 views
夜晚同同事打完邊爐,直落銅記食糖水,聰嫂一直都係我心水,呢次我地又黎幫襯~同事叫左龍眼椰果冰,佢話呢個好多椰果,好足料,食落有龍眼香,好正!而我就叫左合桃露燉蛋,主要係燉蛋上面淋上一層合桃露,咁樣既食法真係第一次試~不過原來真心幾夾,合桃露磨得香濃幼滑,配埋燉蛋,口感更豐富,非常推介!另一位同事叫左芒果豆腐花,佢話芒果係切片形式,都幾大塊,配埋豆腐花一齊食,味道完全昇華!食完果時侍應仲無啦啦送左個贈品比我地,真係無諗過食甜品都有禮物收!

龍眼椰果冰

合桃露燉蛋白

芒果豆腐花

2019-08-29
$40 (Last Night Supper)
龍眼椰果冰
合桃露燉蛋白
芒果豆腐花
  • 合桃露燉蛋
2019-09-07 188 views
與友人來到銅鑼灣逛完街,來到聰嫂食甜品。點左芝麻核桃糊和芒果涼粉豆腐花🌸。不消3分鐘,甜品到。芝麻糊偏甜,核桃糊香度一般,芒果涼粉還可以,豆腐花太碎了。。。。相信不同分店的食物質素或有所不同。

相信不同分店的食物質素或有所不同。

2019-09-01 191 views
第一次幫襯這間甜品店,因為之前都要排隊,今日早到不用等位,兩個人點了三個甜品 1. 榴槤黑糯米 2. 杏仁合桃露 3. 薑汁芝麻湯圓全部合格 ,但沒有驚喜, 如果給我選擇榴槤製品, 我反而最喜愛“金滿堂“的榴槤飄香。 薑汁芝麻湯圓的芝麻餡,唔錯不會太甜。今次最主要想提出, 當落單後要求店員提供 白開水,但他竟然說沒有! 我們十分驚訝,一間咁大的食店,連最基本要提供食水給客人都做唔到,我唔介意要自己出去斟,因為唔係每一個人都需要,而且開到口要求拿水都沒有,其實係唔啱的,因為消委會說明,食水係每一間食店都必須提供給客人的!
1. 榴槤黑糯米
2. 杏仁合桃露
3. 薑汁芝麻湯圓

2019-08-30 127 views
吃完晚餐後逛一逛,友人忽然說想吃甜品,便找來這間聰嫂。門外有數人等位,幸好等了10分鐘就可以入座。5人行叫了4碗,其中一碗像是大份量的生果拼盤。我吃的是芒果涼粉豆腐花,頭幾啖的口感像芒果雪葩,不過不失,整體不錯。
2019-08-28 172 views
同男朋友食完晚餐後,佢介紹我食聰嫂。我哋叫咗:蜜瓜椰果冰 $42芒果奶昔雙皮奶 $49糖不甩 $28———————————總數$119^蜜瓜椰果冰(圖左下):- 椰果Q彈- 透明西米放入冰內凍佢一陣,變硬身質感好食有趣- 蜜瓜味微甜,口感清新- 評分:4/5^芒果奶昔雙皮奶(圖右上):- 芒果意外地甜- 上層奶昔有冰沙感覺- 下層雙皮奶質感幼滑、微甜- 評分:4.5/5^糖不甩- 口感煙韌- 糖漿及花生碎比例剛好- 甜而不漏- 暖粒粒間店長期好多人,我同男朋友食完出去,見到成條人龍排隊,但係真係好食,值得一試😋
同男朋友食完晚餐後,佢介紹我食聰嫂。

我哋叫咗:
蜜瓜椰果冰 $42
芒果奶昔雙皮奶 $49
糖不甩 $28
———————————
總數$119

^蜜瓜椰果冰(圖左下):
- 椰果Q彈
- 透明西米放入冰內凍佢一陣,變硬身質感好食有趣
- 蜜瓜味微甜,口感清新
- 評分:4/5

^芒果奶昔雙皮奶(圖右上):
- 芒果意外地甜
- 上層奶昔有冰沙感覺
- 下層雙皮奶質感幼滑、微甜
- 評分:4.5/5

- 甜而不漏
- 暖粒粒

2019-08-26
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Anniversary
糖不甩
  • 芒果奶昔雙皮奶
2019-08-26 107 views
大約九點多經過聰嫂發現門口沒有人排隊原本真的沒有吃的打算但好像很蝕底所以當然要入去吃碗糖水不料入座不久,門口已經要排隊 留意到店內的餐牌並不統一有些餐牌有缺頁我手上的那本就是例子,應該缺少了幾頁如果完整,我應該不會叫下面這款糖水我會想叫椰皇或者黑糯米 龍眼椰果冰 — $49很大杯的椰子味刨冰椰子味偏淡,有喝過椰青水都知道是正常的有一些椰子小丸子,咬下會爆出濃濃的龍眼汁以及一些椰果放在頂部作為點綴味道及賣相算是不錯非常適合現在炎炎的夏日享用
大約九點多經過聰嫂發現門口沒有人排隊
原本真的沒有吃的打算
但好像很蝕底
所以當然要入去吃碗糖水
不料入座不久,門口已經要排隊

留意到店內的餐牌並不統一
有些餐牌有缺頁
我手上的那本就是例子,應該缺少了幾頁
如果完整,我應該不會叫下面這款糖水
我會想叫椰皇或者黑糯米

龍眼椰果冰 — $49
很大杯的椰子味刨冰
椰子味偏淡,有喝過椰青水都知道是正常的
有一些椰子小丸子,咬下會爆出濃濃的龍眼汁
以及一些椰果放在頂部作為點綴
味道及賣相算是不錯
非常適合現在炎炎的夏日享用
2019-08-22
Type of Meal
Dinner
2019-08-21 165 views
與家人在銅鑼灣街利舞臺廣場吃過晚飯後,心絲絲想吃一些飯後甜點,便決定到「聰嫂」去。一坐下來,店員便立即遞上Menu,第一頁是「聰嫂私房甜品」的必吃推薦,如龍眼椰果冰、芒果奶昔雙皮奶、芒果椰果冰、楊枝甘露等等,仲有香氣濃郁的榴槤班戟和榴槤水晶球。我和家人看過餐牌後,便決定點芒果椰果冰及椰皇燉桃膠。這款是秋冬上市的滋潤甜品,而且還標示每日限量供應、售完為止。椰皇有滋潤、益氣生津的效果,桃膠則是美顏、高纖、清濕熱,能夠既養顏又有益,當然不會錯過啦!

我和家人看過餐牌後,便決定點芒果椰果冰及椰皇燉桃膠。
芒果椰果冰

椰皇燉桃膠
2019-06-04
椰皇燉桃膠
2019-08-12 158 views
夏日炎炎 早上12點半左右 想係銅鑼灣 坐低嘆返個涼透心甜品 聰嫂私房甜品係一個好選擇 時間尚早 唔會有人係門外排隊 店內坐位相當舒適 點餐時間更加係快靚正 雖然餐牌好多選擇 但總離不開龍眼冰 同 芒果雙皮奶 兩款口味各有特色 最欣賞係味道夠濃 沙冰夠涼 正*另外留意到 牆上貼住 長者卡有9折呀 都算係良心企業呀 讚👍🏻
2019-08-03 332 views
😋榴槤黑糯米 $49有榴槤蓉、水晶珠、榴槤雪糕、黑糯米,全部都好足料。榴槤蓉好新鮮好甜好香。水晶珠脆卜卜口感十足。最有驚喜係個榴槤雪糕,好香好濃嘅榴槤味,仲好綿好滑。再加埋黑糯米,食完都幾滿足。😋椰皇燉桃膠(熱) $58如果想食甜品又唔想食凍野,燉椰皇係一個選擇,滋補養顏 , 暖心暖胃。入面有燉蛋白、桃膠、椰奶。😋豆漿蓮子腐竹薏米 $28😋蓮子雪耳燉桃膠 $42呢2款就比較普通,建議食佢推薦嘅款式,中意榴槤嘅可以一試。-----------總括黎講,店舖比較細,客人流量高,只收現金,算係較為高級嘅甜品店,想食比較精緻、較為特別嘅甜品可以一試。----------🔎聰嫂星級甜品🚩銅鑼灣耀華街11號地舖🚩將軍澳貿業路8號新都城中心1期地下G28號舖🚩灣仔大王東街21-23號地舖🚩元朗仁樂坊5號利發大廈地下D號舖🚩旺角豉油街25-31號地下3號舖🚩深水埗福榮街103號地下
😋榴槤黑糯米 $49

😋椰皇燉桃膠(熱) $58

😋豆漿蓮子腐竹薏米 $28

😋蓮子雪耳燉桃膠 $42
呢2款就比較普通,建議食佢推薦嘅款式,中意榴槤嘅可以一試。

-----------

----------