Restaurant: CÓMMM Vietnamese Cuisine
Info:

2024-03-27 123 views
碳燒香茅雞扒伴酸菜凍檬 $62香茅雞扒🐣醃得入味✅肉質唔鞋口燒得乾身♨️唔會好油🍾有六舊份量足料🤰🏻凍檬🍜淋上酸辣汁🍋🌶️醒胃清爽食完冇負擔🤣正👍🏻金不換肥牛炒河粉 $66用肥牛、雞蛋炒成既河粉🥩🍳炒得尚算乾身🍝盤底淨係有少少油🍾份量十足😆一定夠飽👏🏻整體而言,滿足的午餐🍱食物質素唔錯🤤份量足料🤰🏻價錢唔貴💸難怪餐廳坐滿曬人👩‍👩‍👧‍👧可以一試😋

碳燒香茅雞扒伴酸菜凍檬 $62

醒胃清爽
食完冇負擔🤣
正👍🏻

金不換肥牛炒河粉 $66
用肥牛、雞蛋炒成既河粉🥩🍳
炒得尚算乾身🍝

價錢唔貴💸
難怪餐廳坐滿曬人👩‍👩‍👧‍👧
可以一試😋
2024-01-09 491 views
每次lunch想去呢間越南店都唔會有得食 因為太多人排隊 今次有朋友黎同我食飯就決定叫佢先去攞位試試佢 店內都幾迫 侍應做到無停手 所以無乜服務可言 隨便叫左個撈懞食 味道係唔差 mega box黎講價錢都唔算貴 難怪長期都有人排隊 但呢間服務真係麻麻地 上菜快 執枱快 侍應都無乜表情
2024-01-02
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Lunch)
2023-09-25 1126 views
過咗去九龍灣嗰邊做嘢,跟住就行咗去附近嘅MegaBox嗰度搵嘢食,身邊嘅朋友話想食越南嘢,所以就跟住個水牌指示走咗去米子。可能去到已經係下午茶時間,所以人唔算多,即刻有位。我哋分別嗌咗一個生牛肉湯河,同埋一個雞扒撈檬,嚟到嘅芽菜香葉份量都算幾多。生牛肉湯河啲牛肉到生生地嘅,呢方面幾好,佢嘅湯就不過不失,我都係要加魚露落去一齊食先似番啲。雞扒撈檬都係穩穩陣陣不過不失。兩碗野嘅份量都可以嘅。兩個都係下午茶餐加錢可以加多一份餸,分別叫咗一碟菜同埋一份雞腳沙律,因為係跟餐每份菜都係加多20幾蚊就有,所以對於份量方面冇期待,留意雞腳沙律真係幾辣,味道都唔錯,不過雞腳就真係真心有啲少。

2023-09-22
$90 (Tea)
2023-08-31 824 views
這店不是第一次光顧,因為質素是不錯的。我多數外賣回家慢慢嘆的。因為外賣、我會選擇凍檬,這樣就算要一段時間才享用,也不會影響味道口感。今天打開外賣盒,把碌冧跟檬粉拌勻,就開動。檬粉的配菜太少,影響整體爽口程度。好了,到豬肉片,有碳烤味道,不過肉片乾巴巴,完全沒有肉汁!唉!這大概是選才問題,用的肉不適合做烤肉。甚至是烹調的手法出錯。烤肉應該是比較大塊的肉整塊烤好後,放涼一會兒切片(不要太薄,才能保存肉汁、現在是薄片豬肉來烤,乾巴巴好正常!這店以後可以不考慮了。
這店不是第一次光顧,因為質素是不錯的。
我多數外賣回家慢慢嘆的。
這店以後可以不考慮了。

炭燒烤豬肉凍檬
TakeAway
2023-08-08 787 views
環境舒適衛生,揀左門口位,够晒闊落。bb 係bb 車訓著左,無問職員拎high chair, bb 車擺埋係檯隔離都够位。職員上菜有就bb 位,見bb 訓著左,會細聲講嘢,好細心。食物吸引,喇沙好推介,味道濃郁。
職員上菜有就bb 位,見bb 訓著左,會細聲講嘢,好細心

食物吸引,喇沙好推介
,味道濃郁。
2023-03-04
  • 馬來亞海鮮喇沙
2023-07-23 780 views
Megabox呢間米紙,開舖位置唔明顯,就算我知有呢間野,成日都要搵佢,所以客人數量亦唔會話好多,今次假日去都唔洗等位!今次叫左軟殼蟹菠蘿海鮮炒飯,佢料多味道都好味!唯一唔好係隻軟殼蟹得大概1/3-1/4隻,呢個位有d失望!另一個餐係春卷札肉凍檬!味道好味!春卷更加好味,不過得2舊野飲係芒果薄荷青檸冰!呢個都值得一試環境乾淨舒適,唔會太迫價錢亦算合理!值得推介
今次叫左軟殼蟹菠蘿海鮮炒飯,佢料多味道都好味!
唯一唔好係隻軟殼蟹得大概1/3-1/4隻,呢個位有d失望!
另一個餐係春卷札肉凍檬!味道好味!春卷更加好味,不過得2舊

野飲係芒果薄荷青檸冰!呢個都值得一試

環境乾淨舒適,唔會太迫
價錢亦算合理!
值得推介
2023-07-15
$109 (Lunch)
2023-07-03 750 views
今晚2個人食晚飯叫左3樣野食如下:1. 生牛肉湯河粉牛肉湯好味道,但牛肉太硬太靭。負評,個靈魂主角都搞到咁。sosad2. 蝦餅撈檬粉味道正常,蝦餅新鮮熱辣。同出邊一般既檬粉同準差唔多,唔會話非常突出。3. 豬頸肉青咖哩 配蒜蓉包青咖哩較稀 但味道都足夠蒜蓉包好新鮮,好好味又脆,配青咖哩一流。飲品就係粒粒芒椰 :由益力多,西米,椰汁冰同芒果組成,味道幾好但偏淡。d 西米一撈埋成杯野就變硬曬😂 所以千期唔好咁做。埋單價錢$295 都算ok.
今晚2個人食晚飯叫左3樣野食
如下:

1. 生牛肉湯河粉

2. 蝦餅撈檬粉

3. 豬頸肉青咖哩 配蒜蓉包
青咖哩較稀 但味道都足夠
蒜蓉包好新鮮,好好味又脆,配青咖哩一流。

飲品就係粒粒芒椰 :
埋單價錢$295 都算ok.
2023-05-10 941 views
趕睇戲,諗住求其吃啦!點知吃著好西😆lucky me🤓認真平民美食!抵食指數爆五粒星啊🌟大推🙌經開真係可以一試!🥢安南肉燥粉皮生菜包$72呢個對於食開BB辣人士來講,不要太友好😝平時啲都辣到吃唔到🥹飽都吃清碟🉐🥢炭燒香茅豬扒湯檬$66呢個豬扒真係滿分💯厚切豬扒,好香豬扒肉汁✨一口下去🤩大愛🤤湯檬份量亦不少!湯底仲好好飲,仲有好淋嘅蘿蔔👍🥢柚子燒雞沙律$84燒雞亦不錯!柚子沙律辣辣地很是開胃又健康🫰🍹三色冰$28平時叫嘢飲最怕太甜!呢杯甜度適中~等嘢食嗰時,都飲咗半杯😂呢餐真係吃到好飽🤣🧃火龍果汁$32健康之選👍本來以為係紅肉火龍果,原來係白肉,搶朋友的飲幾啖😀飲品方面都pass✔️無伏!📍米子 九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖

趕睇戲,諗住求其吃啦!點知吃著好西😆lucky me🤓
認真平民美食!抵食指數爆五粒星啊🌟大推🙌經開真係可以一試!

🥢安南肉燥粉皮生菜包$72

🧃火龍果汁$32

📍米子
九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖
2023-05-06 601 views
【觀塘區】【米子】呢排比較少去九龍灣,不過咁啱去嗰邊做嘢,順便食埋嘢。不過我做嘢嗰座大廈冇食堂,所以都係要行返去 Mega Box 嗰邊食,無嘢嘅,反正平時都比較少機會喺呢個商場食嘢,今次咪好似一個探索新大陸嘅機會咁,有何不可?不過呢個商場感覺就係啲親子樂園咁,餐廳都好似係啲適合多人共聚嘅。但係奇怪嘅係,叫我講我霎時間又噏唔出有咩餐廳,或者有咩啱食咁,幾得意。然而,唔適合嘅話都冇辦法,所謂「勉強無幸福」,有啲嘢真係逼唔嚟。經過呢間「Commm」,越南菜我不嬲麻麻,但係我見佢好似幾適合一人用膳咁,就入去喇。入去由講自己一位去到叫嘢食都係同一位侍應,最大嘅特點係佢只係點頭同做嘢,佢係一粒聲都冇出過嘅,可能係聾啞人士都未定。我叫咗下午茶湯粉嘅「火車頭河粉」,有牛肉、牛筋腩、牛柏葉、魚蛋等配料,味道都唔錯,份量上以下午茶嚟講算多,唔使加 $22 轉超級大碗。套餐加 $30 配嘅「香茅單骨雞翼」好一般,而加 $8 嘅「青檸檬梳打」就正常。食嗰時發現佢漏咗個雞翼,問侍應先發現原來佢識講嘢,都答到我雞翼要整五六分鐘,算數。原來間嘢仲有個中文名細細粒字寫住「米子」,不過我冇試佢啲米紙卷,可能好食都未定

食嗰時發現佢漏咗個雞翼,問侍應先發現原來佢識講嘢,都答到我雞翼要整五六分鐘,算數。原來間嘢仲有個中文名細細粒字寫住「米子」,不過我冇試佢啲米紙卷,可能好食都未定。呢餐咁就 $101,我都冇乜嘢好彈,係咁上下。。。

(地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖)

2023-04-15 548 views
下午茶很久沒有吃過越南菜,這間越南菜之前試過也不錯,今天再來試一試。下午茶的選擇很多,有生牛肉河、海南雞飯、鮮茄牛腩飯、招牌三寶飯有豬頸肉,扎肉蒸蛋,馬拉盞豬頸肉炒米粉等等火車頭河粉材料很多,每樣餸菜也很好吃。湯底做得夠濃,但不會是過份鹹的那一種,河粉滑溜溜,不會過冧生牛肉河不是每間越南餐廳也做得好,不過這間越南餐廳的牛肉質素不錯,而且烹調技巧高超。牛肉處於半熟狀態,正是最好味的一刻。上枱已經聞到牛肉味,香噴噴,而且牛肉大大塊,很有滿足感。下午茶包了飲品,但加$8有特色飲品,青🍋梳打、鹹檸七一定要下次試試!

2023-03-11 649 views
河內燒春雞釀香茅黃薑飯 即叫即燒,要等大概25分鐘。皮脆,肉正常,飯有點濕,沒有甚麼香味。牛油果芒果軟殼蟹米紙卷有六件,味道普通。軟殼蟹細件,米紙卷入面包左姜片,啲姜有啲搶味,唔喜歡姜的人要夾走左佢先好食
河內燒春雞釀香茅黃薑飯
河內燒春雞釀香茅黃薑飯

牛油果芒果軟殼蟹米紙卷
同行朋友去九龍灣Megabox行街, 朋友晚餐想食東南亞食物, 行到8樓見到「米子」餐廳, 睇左餐牌, 正合心意, 於是就入座啦(不用等位).一坐下就叫了一客青𠸏厘雞, 一份薄餅, 串燒4串, 店員說可以豬和雞各兩串, 於是我叫左, 仲叫了一客馬拉盞炒通菜和兩杯飲品。青𠸏厘雞, 味道還可以, 一般而已, 但薄餅很快就來到了, 等了15-20分鐘先青𠸏厘雞, 薄餅已凍了, 幸好青𠸏厘汁仍熱, 尚可以接受, 但如果兩樣食品同時來, 就更加好了, 咁薄餅就不會變硬啦! 最想講既是串燒豬, 一咬下去, 很多肥油, 通常串燒豬是食肉偏瘦, 不會是肥淋淋的, 落單時, 冇講這食店的串燒豬是用豬頸肉, 不是豬肉, 到我埋單時, 先見到是豬頸肉, 就即刻同店員說, 點解落單時不說串燒是豬頸肉, 因為我和朋友都不食豬頸肉的, 怪不得食時口感覺得怪怪, 又多肥油, 知道是豬頸肉之後, 就有一種想嘔既感覺, 可能是幻覺, 心仍記住果種味道。總括來說,這食店食物和服務普遍只是一般 , 幫不幫襯就識除尊便.本人就不會再幫襯了。
2023-02-21
2022-11-19 1018 views
Hi 👋🏻 大家好~我係食物小黑洞,我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量😋今日行九龍灣MegaBox,就食咗個快速午餐,比大家睇下啦~~1. 扎肉海南雞河粉清清的雞湯味,雞肉味重,而又雪藏味~檬粉正常,湯夠熱~不錯價錢:$68好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————2. 辣椒膏虎蝦炒越南粉絲味道濃,帶有濃濃的越南風味,粉絲口感煙韌,炒得夠均勻,味道調配適中。有2隻虎蝦,蝦尚算大隻(似呢個價錢嚟講),可惜,蝦層的炸粉太厚,如果,唔用炸粉,可能更好。價錢:$78好味程度:😋😋😋/5個滿分價錢抵食度:💰💰💰/5個滿分整體感覺:❤️❤️❤️❤️/5個滿分推介程度:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻/5個滿分——————————————————————餐廳整體感覺:整體似價錢平均的話,質素不錯,食物夠熱,絕對係一個賣點,服務態度尚可,會主動提供清水,行過絕對可以一試😊✏️餐廳名稱:米子電話:23590117地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖#米子#九龍灣MegaBox#越南菜#扎

1. 扎肉海南雞河粉
清清的雞湯味,雞肉味重,而又雪藏味~檬粉正常,湯夠熱~不錯

價錢:$68

✏️
餐廳名稱:米子
電話:23590117
地址:九龍灣宏照道38號MegaBox 8樓3號舖

#米子#九龍灣MegaBox#越南菜#扎肉海南雞河粉#辣椒膏虎蝦炒越南粉絲#食物小黑洞
#我嘅正職係食盡全世界嘅餐廳,讓食物帶給你一些正能量

2022-11-10 664 views
叫左兩個椰青 都好清甜 椰肉滑唔老馬拉盞炒通菜好惹味 我地都食唔停 師傅炒得好好 生牛河都好食 整體好滿意 服務態度都好都黎左好多次 水準都keep到 見佢換左新餐牌 感覺企理左好多
叫左兩個椰青 都好清甜 椰肉滑唔老

馬拉盞炒通菜好惹味 我地都食唔停 師傅炒得好好

生牛河都好食 整體好滿意 服務態度都好

2022-08-16 1112 views
上次行下街,是旦搵啲野食,揀咗依間,佢個豬扒撈檬塊扒,成塊都喺淨肥肉,舊舊都喺咁,搵到塊咁肥嘅嚟整都幾難。味道喺唔差,似叉燒陣味環境啲燈光勁黑服務唔差仲叫咗個雞湯河,咸過頭。下次肯定唔會再去
味道喺唔差,似叉燒陣味
環境啲燈光勁黑
服務唔差
仲叫咗個雞湯河,咸過頭。
下次肯定唔會再去