Hiring
$17,500-$25,000
Monthly
Restaurant: CHIUCHOW GARDEN (Park Central)
Info:

2024-04-30 269 views
今晚屋企人生日,於是去這間酒家吃中菜,長輩應該會鍾意👍🏼首先,講吓環境,一入到去間酒樓好大,而且亦都好旺場,冷氣夠坐得舒服。服務方面,這間酒樓的服務員都很好,會定時定候幫客人斟水,介紹菜式,有時還會幫忙夾餸👍🏼👍🏼有啲餸好食到唔記得影相😂😂特別推薦佢嘅滷水拼盤,每一樣配菜都好入味好有質素👍🏼另外亦都推介佢哋嘅蟹鉗,係真係真材實料嘅蟹鉗,雖然價錢唔平,但真係物有所值。另外炸子雞翼推介,皮脆肉滑,亦都好入味,唔會好鹹。總結而言,呢間酒家,我相信應該會有下次,長輩食完都讚好。
今晚屋企人生日,於是去這間酒家吃中菜,長輩應該會鍾意👍🏼

服務方面,這間酒樓服務員都很好,會定時定候幫客人斟水,介紹菜式,有時還會幫忙夾餸👍🏼👍🏼

有啲餸好食到唔記得影相😂😂

特別推薦佢嘅滷水拼盤,每一樣配菜都好入味好有質素👍🏼

另外炸子雞翼推介,皮脆肉滑,亦都好入味,唔會好鹹。

總結而言,呢間酒家,我相信應該會有下次,長輩食完都讚好。
2024-04-10
Celebration
Birthday
2024-02-19 546 views
年廿九下午茶優惠已經暫停,所以正價時段過去,大約等咗10分鐘就有位。今日主要都係飲茶食點心。可能新年前多人聚會,今日每次order起碼要等45分鐘,真係有啲等到傻,可能係即叫即蒸?!兩個人食咗七個點心。食物味道質素方面,正正常常,不過不失。比較有驚喜嘅點心係 香煎韭菜粿($43)。煎到外脆內軟,足餡料。臘味糯米飯($43):呢個就真係麻麻地。事關係點心蒸出嚟,全部啲飯黐住晒,唔同生炒嗰啲,粒粒分明。

香煎韭菜粿
韭黃鮮蝦腸
鮑貝棉花雞
香菇雞包仔
臘味糯米飯
髮菜蠔豉燒賣
2024-02-08
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$189 (Lunch)
香煎韭菜粿
韭黃鮮蝦腸
鮑貝棉花雞
香菇雞包仔
髮菜蠔豉燒賣
2024-02-09 299 views
訂咗餐,8:00入席 到9:30都得一碟餸 嗌咗兩個飯,吹咗幾次先嚟 吹咗佢好多次 等一陣唔係問題 隔籬枱成8:30先入席 已經上咗好多碟餸 每次搵佢佢都係話 等陣、上緊 食物其實唔錯,但係員工態度好差
食物其實唔錯,但係員工態度好差
2024-01-31 402 views
將軍澳數一數二高質素的酒樓,基本上現在團年飯都是幫襯朝庭環境:首先環境非常闊落新淨,乾淨企理唔會有異味,一家人聚會都坐得非常舒服,侍應人手都非常足夠,上菜速度都好快,所以基本上硬件來說都算是幾好這個鹹酸菜花生豆卜前菜,基本上係潮庭既靈魂,每次嚟食都一定必點,真係好好食好開胃,仲會加錢叫多一碟食滷水拼盤:滷水鵝非常入味,鵝肉嫩滑新鮮,其他滷肉豆腐都非常入味好食,呢個滷水都算係我食過潮州嘢數一數二好食之後就嚟到重點食物,蟹鉗,每次嚟潮庭一定會食,首先尺寸非常大件,肉感飽滿,口感彈牙,配埋酸甜汁一流
將軍澳數一數二高質素的酒樓,基本上現在團年飯都是幫襯朝庭

2023-12-02 534 views
今次嚟到呢間老字號食飯,真係一個字—正!👍 開頭嘅燒賣,彈牙嘅豬肉混合埋鮮甜嘅蝦肉,每一啖都係飽滿嘅幸福感。跟住嘅脆皮燒鴨,皮脆肉嫩,啖啖肉汁超滿足㗎!推個蔥爆牛肉,咬落去肉質嫩滑又多汁,壓軸嘅芒果布甸,清新果香,冰涼滑口,真係個完美Ending!喺這邊食,簡直係一場味蕾嘅慶典,大家有機會真係要試吓!食物質素掂啲嘅,服務又貼心,絕對係值得推介嘅好地方。食得開心,分享嘅心情都特別好!😊🍽️🎉
2023-11-11 396 views
環境環境都算闊落乾淨冷氣足,服務員都算殷勤食物最欣賞的是前菜小食,有豆乾酸菜花生,非常開胃好食滷水鵝 滷水味足,肉質適中,唔會太韌,好好食咕嚕肉,好脆好入味,份量都好多蠔餅新鮮,有好多蠔粒,最精彩的是蟹鉗,啖啖肉,真的是百吃不厭總體都算是將軍澳一間有質素的中菜廳,價錢就中規中矩,食物質素有驚喜

環境都算闊落乾淨冷氣足,服務員都算殷勤

食物

最欣賞的是前菜小食,有豆乾酸菜花生,非常開胃好食

滷水鵝 滷水味足,肉質適中,唔會太韌,好好食

咕嚕肉,好脆好入味,份量都好多

蠔餅新鮮,有好多蠔粒,

最精彩的是蟹鉗,啖啖肉,真的是百吃不厭

2023-09-21 761 views
潮庭潮庭位於將軍澳唐德街將軍澳中心2樓,餐廳裝修新派高尚典雅,餐廳主打廣東潮州菜,早午茶市有多款精美點心供應,餐廳以手機落單,熱騰騰的點心好快就到枱前。潮庭蝦餃皇$33有四粒好巨大嘅蝦餃,餡皮不太厚,餡內鮮蝦肉質彈牙爽口。鮮蝦腐皮卷$33三件鮮蝦腐皮卷,再一開二有六件,再點埋黑醋食,腐皮外脆,餡內除咗有鮮蝦還有芫茜香蔥,入口非常香脆。煎蓮藕餅$22蓮藕餅有三大件,煎得好香口,不太肥膩。蠔仔肉碎粥$50蠔仔粥好大碗,肉碎和蠔仔都不少,仲有香菇方魚乾和香蔥,非常足料,蠔仔新鮮,肉碎夠入味,非常滿足。
潮庭
潮庭蝦餃皇$33
有四粒好巨大嘅蝦餃,餡皮不太厚,餡內鮮蝦肉質彈牙爽口。

鮮蝦腐皮卷$33
煎蓮藕餅$22
蓮藕餅有三大件,煎得好香口,不太肥膩。
蠔仔肉碎粥$50

2023-09-13 521 views
我作為消費者的遭遇: 家中長者愛一盅兩件,為免長者等枱兼受限時交抬的勞動兼勞氣,今天花$400元買外賣點心十個給長者在家歎下午茶,知客話三十分鐘後可到取。在商場等候三十分鐘後去攞外賣,接待處空無一人,再等十分鐘依然”無人無物”. 已經接近2:45分,入面人客不多,樓面亞姐站一旁專心傾偈。 我拿外賣單遞給樓面服務員跟進,反應真係估佢唔到、完全係”不屑一顧”,不單唔接張單,居然係睇都唔睇,回你一句 “需要時間嘅,有就會攞岀去,出去等啦”. 天呀!潮庭 好似 朝庭,人客有禮,但知客失踪,樓面員工毫無禮貌已經係 understatement, 正確來講係毫無顧忌拒絕工作,任意打發已經付款的顧客。 唔該唔好再埋怨港人不願留港消費,服務差劣至此,要顧客花錢受氣,企業高層是時候醒來吧!

TakeAway
2023-08-19 1680 views
假日飲茶好去處潮庭位於將軍澳中心,是一家以精緻點心和傳統廣東菜為主打的潮州酒樓,在網上排隊相當方便,還可以免費泊車,午市套餐相對便宜,是假日飲茶好去處。黑糖馬拉糕:這款點心是潮庭的招牌之一,口感綿密細膩,帶有濃郁的黑糖香氣,非常美味。它的甜度適中,不過份甜膩,是下午茶時的絕佳選擇。鹵水鵝拼盆:這道菜的鵝肉鮮嫩多汁,潮庭的鹵水鵝拼盆配上豆腐、鹵肉和墨魚,豐富的口感和層次感讓人回味無窮。燒賣:潮庭的燒賣皮薄餡多,內餡鮮美可口。它們外觀精緻,每一口都散發出鮮香的豬肉和鮮味的餡料,是一道令人垂涎的點心。叉燒腸:這道菜以傳統的叉燒肉作為主要材料,肉質鮮嫩多汁,帶有獨特的香甜味道。配上腸粉皮的軟滑口感,給人一種美味的享受。湯鮮竹卷:這道菜以鮮嫩的竹筍卷裹著鮮美的肉餡,搭配清澈的湯汁。竹卷的口感爽脆,肉餡鮮嫩多汁,湯汁清爽可口,整體味道非常出色。瑤柱蛋白炒飯:這道炒飯以高品質的瑤柱和嫩滑的蛋白為主要材料,口感豐富而綿密。瑤柱的鮮甜味道與蛋白的柔滑口感完美結合,每一口都讓人愛不釋手。肉絲炒麵:這道炒麵以嫩滑的麵條和鮮嫩的肉絲為特色。肉絲經過適當的烹調保持了嫩度,與麵條的口感相得益彰。整體而言,這道菜色
假日飲茶好去處

肉絲炒麵:這道炒麵以嫩滑的麵條和鮮嫩的肉絲為特色。肉絲經過適當的烹調保持了嫩度,與麵條的口感相得益彰。整體而言,這道菜色香味俱佳,非常美味。

總結來說,潮庭將軍澳以其精緻的點心和傳統的廣東菜聞名。菜品口味豐富,做工精細,每一道菜都展現出廚師的高超技藝。如果您想品嚐道地的廣東美食,潮庭絕對是一個值得推薦的餐廳選擇。
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$150 (Lunch)
2023-08-10 525 views
今日嚟到飲茶,平時間唔中都會嚟食,覺得算係附近選擇嚟講比較好食🤔不過今日似乎失左水準🫣平時嚟到必食嘅係呢個雪山叉燒包同埋菜苗餃,兩款如果係新鮮嚟到嘅話,熱辣辣咁食係勁好味😗不過今日好似擺得耐咗,已經唔算係有溫度,而且外觀都比較遜色🥲反而最後最有驚喜我叫咗一份鮑汁鳳爪,佢真係新鮮嚟到嗰碟仲好辣手😍超級入味,而且鳳爪真係好淋😋呢個可以試吓,不過價錢都唔平,大概$70一份🫣平日午餐時段都好爆人,建議喺gulu 攞定飛,預計返時間嚟就啱啱好👌🏻不過價錢平均每個人都要$100起,但呢間茶樓值得一試的🤓

2023-08-08
$200 (Lunch)
2023-06-07 1061 views
今日約左朋友早上去潮庭飲杯茶,傾下計。 手機落單, 點心等咗大約半個鐘,終於到齊。 食咗15分鐘,朋友仲食緊野,突然有位女經理拎左部機過黎,話限時個半鐘, 要立即埋單走人。 限時唔緊要,但入座之前冇講過, 完全預計唔到。 未試過野未食晒, 完全冇通知之下 ,要埋單走人。明白酒樓係多人等位,希望做多幾轉枱, 但尼啲咁無禮嘅方法,突然趕客人走, 真係要檢討一下。作為大集團, 如果有限時安排, 亦先應該通知客人,因為客人真係唔知。以後, 飲茶都要有食快餐嘅心理準備, 唔知個經理幾時要你埋單即走。
2023-06-05 583 views
1)服務態度非常差!開茶一直比兩壺潽洱,叫侍應換,佢話壽眉係咁嫁啦!仲要質疑我哋味覺😀真係好嘢!睇啲色都係潽洱,而家你玩嘢定我玩嘢先?即係唔比你哋有同事放錯潽洱茶包係壽眉茶個櫃嘅時?2)叫侍應慘過叫狗,你招手叫佢,擺明睇到,嚟一個華麗轉身拂袖而去。講緊你啊!肥肥哋高高哋果位男西裝侍應😉3)最後,多謝比一籠酸咗嘅金錢肚我哋。早期嚟食嘢我哋全家都好欣賞食物及服務,之後服務水準越做越差,而家連食物都唔掂,無回頭!

2)叫侍應慘過叫狗,你招手叫佢,擺明睇到,

3)最後,多謝比一籠酸咗嘅金錢肚我哋。

酸味錢錢肚
Waiting Time
60 Minutes (Dine In)
$300 (Lunch)
2023-05-04 809 views
用餐分享,呢間分店人本身應該都係for附近住戶。新都城食到悶哂就轉場到popcorn 七,八點左右,都仲有七成可坐既位置入正題今次就一行五人散叫,五個菜式(有幾個銀行聯乘優惠,不過最後套餐唔吸引。最唔滿意既係砂窩豆醬鬍鬚雞,師傅刀工欠缺,肉質都比較柴口,加上雞件過大,令進食時,不太方便。雙麵王濕身唔夠乾脆口,十分之失望😞但服務態度就非常好,可惜食物如果用潮江春集團,真係有待改善🤦🏾‍♀️🙁😕
七,八點左右,都仲有七成可坐既位置
雙麵王濕身唔夠乾脆口,十分之失望😞
🙁😕
朝庭都是我家的飯堂,每逢大時大節,或者家裏任何人生日,我們都會到朝庭吃晚飯,因為地點方便,而且環境舒適,感覺是較乾淨的酒樓,因此我和家人經常都會來吃飯!但早市,我們都會來飲茶,點心都是與一般酒樓大同小異,不過我感覺食物質素較好,食材比較新鮮,而且食物比較精細,感覺都較美味!😌😌至於晚市方面,都有一般的家常小菜,但我比較喜歡他的生炒臘味糯米飯,賣相非常吸引,而且很香糯米飯味,喜歡吃糯米飯的必要一試!

2023-02-19 1076 views
星期日中午時段去到酒樓飲茶,取了1-2 人枱。見到門口擠擁,行遠幾步等位。等了十五分鐘聽到還有5個號碼到,立即衝去知客處,眼見已過了兩個號碼立即給那知客看票號。她眼角藐了一下票號,但沒有任何回應!還繼續在票機同一組別(1-2人枱)不停一個接一個號碼按。按到直至有客人前來。我問那知客為什麼不給我先安排入坐,她竟然無禮地說:小姐,你過了票號當補飛,要先在你前面安排一張枱給下一位客人才可給你!態度惡劣!我從門口衝到知客枱面前不用十秒鐘,她完全無考慮過是自己太快不停按票號以至客人未能及時衝到她面前報道,見到我展示票號沒有反應,還繼續不停按票機。茶餐廳質素都不如的服務,為何還可以生存?