2013-05-01 461 views
之前曾經聽阿姨話呢度既魚蛋粉唔錯,對於經常係呢頭遊走既我同豬仔當然都有興趣一試啦!於是今日午餐就係度解決左喇!!!呢間野位處係一條橫街既巷仔入面..一d都唔顯眼..所以環境亦都差D...一坐底, 見隔離有人飲支裝可樂, 我地都梗係整返支啦!!望下餐牌, 款色唔多, 都係一般既粉麵配料魚蛋, 墨丸, 牛根腩, 雲吞個D...由於呢度既撈麵好似幾出名, 豬仔就要左個撈麵, 我就試碗魚蛋河喇!!魚蛋河登場!! 一黎到, 湯好清, 好普遍既大地魚帶點蔥香既湯頭河粉就比較幼身~唔算好厚, 都吸到少少湯既味道至於魚蛋都彈牙, 唔似得有D整到實哂又或者表面層皮好韌佢呢個魚蛋打得好滑身, 味道都適中, 唔會過咸到豬仔既根腩撈喇!!豬仔話, D麵好爽口, 比起食開既劉森記更爽不過鹼水味好重, 呢樣就唔太OK喇D根腩煮得唔夠稔身, 但味道係OK既~~整體黎講, 係不過不失既粉麵店但份量以呢個價錢黎講就真係少左D喇!好似撈麵都要成三十幾蚊...大食既朋友仔就真係要留意留意喇!!XD
之前曾經聽阿姨話呢度既魚蛋粉唔錯,
對於經常係呢頭遊走既我同豬仔當然都有興趣一試啦!
於是今日午餐就係度解決左喇!!!

呢間野位處係一條橫街既巷仔入面..
一d都唔顯眼..所以環境亦都差D...
一坐底, 見隔離有人飲支裝可樂, 我地都梗係整返支啦!!
望下餐牌, 款色唔多, 都係一般既粉麵配料
魚蛋, 墨丸, 牛根腩, 雲吞個D...

魚蛋河登場!!

一黎到, 湯好清, 好普遍既大地魚帶點蔥香既湯頭
河粉就比較幼身~唔算好厚, 都吸到少少湯既味道
至於魚蛋都彈牙, 唔似得有D整到實哂又或者表面層皮好韌
佢呢個魚蛋打得好滑身, 味道都適中, 唔會過咸

到豬仔既根腩撈喇!!
豬仔話, D麵好爽口, 比起食開既劉森記更爽
不過鹼水味好重, 呢樣就唔太OK喇
D根腩煮得唔夠稔身, 但味道係OK既~~

整體黎講, 係不過不失既粉麵店
但份量以呢個價錢黎講就真係少左D喇!
好似撈麵都要成三十幾蚊...
大食既朋友仔就真係要留意留意喇!!XD
2013-05-01
$35 (Lunch)
  • 魚蛋
2013-03-14 224 views
曾聽過身邊男女友人分別說過,大排檔是約會禁忌,少則黑面,重則反檯。 小妞多年來身邊陽氣偏重,生勾勾的日本菜倒是少吃。坐大排檔?「老細黎兩支大啤丫唔該 」這晚來這裡,就是為了吃那一碗秘製豉油(加豬油)撈麵 ($25)。 一人份的淺黃色幼長麵條,灑上濃稠的深色豉油,還有傳說中的豬油,光聞到那香味已教人流口水。秘製豉油的鹽糖比例調得剛好,鹹度適中之餘帶點甜,濃郁鮮美,跟爽口的幼麵真是最佳配搭。簡單一個醬油撈麵也能如此美味,大排檔還真的是個臥虎藏龍的地方呢。

小妞多年來身邊陽氣偏重,生勾勾的日本菜倒是少吃。
坐大排檔?「老細黎兩支大啤丫唔該

2013-01-13
  • 豉油撈麵
今天,剛讀到大學師妹的一篇關於廣東麵的食評,文末有一段發人深省的文字。大意是,為何大家願意慷概解囊,吃過百元一碗日本拉麵而面不改容;反之,三四十元一碗廣東經典細蓉,卻說成太貴。 我一直認為我們都有種媚外心態,舶來品,總能賣得比較貴。 三十四元一碗細蓉,我覺得不貴,只因細蓉,是一份文化。若了解其中精巧和堅持,說成是藝術品,也不為過。而我,最欣賞廣東細麵,一碗銀絲細麵,不知藏住多少文化精神,一口麵,吃到的,又豈止麵條。談到廣東麵,我捨華貴而取平民,特別喜歡位於石硤尾耀東街的長發麵家。走到耀東街,真以為走到鐵皮大牌檔的發源地。短短一條街,鏽綠鐵皮此起彼落,洪洪爐火不時照亮只有疏落街燈光的小巷。稱作麵家,堂皇名字背後也不過是一個牌檔,幾張木檯靠在路邊,一爐火置在路中心,幾個架子盛麵,就是長發的盛世。來了幾十次也沒甚麼餐牌好看,一屁股坐好,我就先來碗「豉油撈」。所謂「豉油撈」就是簡單到不能再簡單的醬油撈麵。我這邊揚聲,師傅站在爐前已一手抓麵,一手拿碗,幾下上落,煮麵,瀝水,一氣叮成,煮廣東麵,講得就是架勢。瀝乾麵條,一勺豬油沉在碗底,蓋上熱騰騰的麵條,最後澆上甜醬油和蔥花,不過兩分鐘,一碗飄著豬

我一直認為我們都有種媚外心態,舶來品,總能賣得比較貴。

來了幾十次也沒甚麼餐牌好看,一屁股坐好,我就先來碗「豉油撈」。所謂「豉油撈」就是簡單到不能再簡單的醬油撈麵。我這邊揚聲,師傅站在爐前已一手抓麵,一手拿碗,幾下上落,煮麵,瀝水,一氣叮成,煮廣東麵,講得就是架勢。瀝乾麵條,一勺豬油沉在碗底,蓋上熱騰騰的麵條,最後澆上甜醬油和蔥花,不過兩分鐘,一碗飄著豬油香的醬油撈麵便送到跟前。
麵條熱度迫出豬油香,帶點羶,卻是獨特又攝人。麵條預先放晾去鹼兩天,吃上來爽脆而不半點臭鹼味,條條銀絲沾上醬油,黑而發亮,啖一口,麵香醬油香豬油香,三者融和為一,好吃到不得了。不消幾下,我就吃到碗底朝天。
吃得過癮,我又想再來一碗撈麵。這次換個口味,來碟牛腩撈麵。我先揚聲「扣底」,果真麵底份量少了近半。牛腩以柱候醬慢燜而成,味道濃郁無比。牛筋更是燜煮適度,入口即溶醬汁緊緊掛在麵條之上,跟剛剛的醬油撈麵又是別種風味,一複雜一簡單,看你喜歡那一種。

這兩碗麵不過是二十來三十塊錢貨色,又何來談得上是精品。其實在長發吃麵,你要付出比實際多。我是唸經濟的人,除了真金白銀, 我們在市場上交易,往往要付出更多無形成本。像在長發吃麵 ,我不單花了白亮亮的銀子,還得忍受破落的環境,冒著隨時跟蛇蟲鼠蟻為伴風險,若在盛夏時節,陣陣熱氣結聚,這小街的「香氣」可不是人人受得了。

雖然如此,但還是不減長發對我的魅力。無他,一碗好麵,香港難尋。

小師妹的食評文末反問,大家能說出你喜歡哪家的廣東麵嗎?

長發麵家。我可以肯定回答。
2013-01-31 111 views
28-1-2013(一)由小至大,我都很喜歡大牌檔的風味!這種風味真的不能在一般大酒樓、高級餐廳內可找到的。隨著時間的洗禮和社會的轉型,香港大牌檔仍然能夠屹立的,可謂碩果僅存;當我每次碰上具象徵意義的地道文化,我便會情不自禁地產生一份好感。已有多年沒有幫襯過「長發麵家」了。。。印象中,在香港的大牌檔裡,「長發麵家」的環境算是乾淨企理,也可以清楚看見預備食物和擺放食物的地方。好!是日決定和同事alex、jason駕車來到「長發麵家」吃午膳。 這碗雲吞蠔油撈麵十分對辦:麵條長而幼身,入面爽滑而不帶鹼水味,撈上蠔油後,其色水更加吸引。吃下一口後,感覺它比米芝蓮一星「何洪記」還要好!蠔油汁相當濃郁,不知是否其自家秘製,不是在一般麵店吃得到的,圓醇香甜,非常特別,相信用來煮餸、醃肉同樣頂瓜瓜。湯底則用了大地魚、豬骨、蝦子等材料炮製,味道濃郁。雲吞數目有七粒,一口一粒,味道和口感都吃得出鮮味;它是以鮮蝦、半肥瘦豬肉作餡,豬肉跟蝦的比例恰當,加上滑溜的雲吞皮,入口傳來一陣豬肉香,香濃味美,爽滑彈牙。繼續支持大牌檔吧!
28-1-2013(一)

繼續支持大牌檔吧!

2013-01-28
$35 (Lunch)
  • 雲吞蠔油撈麵
2013-01-22 80 views
這大排檔, 以前對它的評價甚高, 雖然位處街邊, 沙塵滾滾, 環境衛生惡劣, 但我等為食之人郤不會計較. 尤其炎夏要食到汗流浹背, 更加是各食友的大考驗. 而且這裡不會因為上述原因而稍為便宜, 收費直追名店.今天正要往深水埗購物, 不惜繞道到此祭肚, 事關稍後又過年, 然後又會到炎夏, 不宜到這裡久留.中午十二時半, 只有一個客人, 叫牛腩麵, 廿五大元, 點知阿大叔泠然答道未有. 大佬呀, 咁都冇, 食乜野呀? 點搞架?阿叔話, 要魚旦啦. 唯有照辦.一分鐘有得食, 阿叔的態度也算差得可以, 在非繁忙時間, 那碗麵竟然放在大枱的另一邊, 要在下伸長手到對面取, 再加上點不快, 牛腩也無, 點做生意呢? 埋架時候黎架噃!也罷! 落些辣椒油, 起筷.先食魚片, 也算香口, 不過未算爽滑, 再食魚旦, 問題便來了; 不爽滑之外, 口感不同了, 又發現魚味也失去了. 忽然間想起, 在電視節目中, 看見 J2 訪問夏詺記, 老東主說, 製魚旦的主要魚類也不齊了, 食味也今非昔比.不覺恍然大悟, 傳統的食物, 越來越難得到了. 因為過份捕捉, 物種也越來越少了. 而且人們也不願學習費時失事的工序
阿叔話, 要魚旦啦. 唯有照辦.
也罷! 落些辣椒油, 起筷.
不覺恍然大悟, 傳統的食物, 越來越難得到了. 因為過份捕捉, 物種也越來越少了. 而且人們也不願學習費時失事的工序去做好的食物. 奈何.
這餐食得十分不滿意, 失望.
Other Info. : 連這一向用心做食物的店也退步了, 不介意環境惡劣和服務差嗎? 美食還是離我而去. 怎麼辦? 怎麼辦? 再光顧這店的心情也飛走了.
2013-01-21
  • 沒有
2012-11-26 63 views
在大牌檔賣少見少的今天,執一間少一間,後有繼人也得入舖,但風味大不如前,像中環伊利近街的民園,自從入舖後,水準大跌。石硤尾算是保留最多大牌檔的地區了,由大角咀邊陲的愛文生,延伸至耀東街,這一條小小的街,已經有數間牌檔。中學年代在附近上學,所以經常過來找吃,那些年,黎明高呼我來自北京,溫碧霞的火玫瑰,晚晚都有海潮,問你怕未?說實話,讀書年代還沒到過長發,這間鐵皮檔賣廣東麵食,數年前第一次光顧,印象最深刻是店主的一句:吃撈麵不下豬油,那像話?對吃得健康的人,這番話簡直是當頭棒喝!又要吃撈麵,又怕肥,不如不吃。已有一段時間沒過來,想吃牛腩撈,自自然然對號入座。腩筋多色多油,視死如歸,柱候牛腩很入味,淋熟鬆軟,牛筋膠質豐富,更有彈性,醬汁與煙韌彈牙,沒有鹼水味的麵條一拍即合。英雄莫問出處,懶理是否來貨抑或是大碌竹打出來。豉油撈麵也是一絕,濃甜而不過鹹的豉油,均勻地沾滿每一條麵條,那種滋味不言而喻。這等男人的浪漫地方,是否要一支公,或同班麻甩佬來?未必,如果,你帶個相識不久,而想與她發展進一步關係的女生來,事後對方不抗拒的話,相信她亦不會差得去那裡。一開始便大魚大肉,不是Caprice就是Gad

這等男人的浪漫地方,是否要一支公,或同班麻甩佬來?未必,如果,你帶個相識不久,而想與她發展進一步關係的女生來,事後對方不抗拒的話,相信她亦不會差得去那裡。一開始便大魚大肉,不是Caprice就是Gaddi's,晨早被人看了副岌手煙的話,回頭太難了。
你想找個與你共患難,抑或只是共富貴的另一半?患難見真情呀老友。
2012-09-14 45 views
以往在深水埗區吃麵,第一時間都會想到劉森記,這晚心血來潮,不太想吃劉森記,改了前往多年未有光顧的長發。幸好是夜有點秋風,天氣微涼,故即使在沒有冷氣的大排檔吃麵,也不會感到很熱。一向到這類傳統的麵家,都會點牛腩撈麵吃,今次也不例外。除了牛腩撈麵,這晚也要了一碟腩汁芥蘭來吃,補充一點纖維。可能因為人客不多,牛腩撈麵很快便送上。這裡的牛腩是柱候牛腩,我所分到的幾件是比較瘦的,但即使如此,也炆到夠入味和鬆軟,吃起來不黏牙。牛腩的柱候味不濃,而汁也比較流質一點,不似其他地方吃到較黏的。麵雖然不是竹昇麵,但煮麵的手法處理得比較好,吃來也十分彈牙,只是帶點鹼水味,當然麵質不能和其他的竹昇麵比較,也欠點蛋香味,但整體來說這個麵也處理得不錯。芥蘭灼的時間也控制得剛好,吃來十分翠綠爽口,而且店方也細心的用刀在莖的部份切了一刀,令到灼芥蘭的時候不會弄至葉過淋但莖還很硬。芥蘭的來貨也不錯,吃來也很鮮嫩,不會是很老有渣的芥蘭。

牛腩撈麵
腩汁芥蘭
細心的把芥蘭的莖切了一刀
  • 牛腩
2012-09-03 41 views
蝦餃仔呢個新移民,搬黎香港兩個月,肯定好多地方都唔識,就等我薯片妹帶佢食吓好野啦今日黎到深水埗,其實呢區有好多名店,薯片妹今日就比咗兩個地方比蝦餃仔揀,結果蝦餃仔就好醒目咁揀中咗呢度╮(╯▽╰)╭離呢間店約四十米前,蝦餃仔就講:吓!呢度無冷氣架,不過無所謂啦(你唔食我就有所謂喇)坐低無耐,老板就走黎同我哋講:我哋E+有冷氣喇,轉唔轉過去呀?我哋梗係即轉啦原有呢度個冷氣房開咗個零月左右咋入到去,其實覺得出面把牛角扇仲凉過呢度過唔夠兩分鐘就忍唔住叫人開冷氣喇……我呢就揀咗個手打墨丸魚蛋河,而蝦餃仔就要咗碗牛腩撈麵手打墨丸:真係手打嘅,不過打得唔夠,丸心有大量空氣泡泡、有少量墨魚亦及微量馬蹄,無乜香味又唔夠爽,太諗喇唔掂手打魚蛋:同様係唔爽、口感太軟諗,有少量地魚沬,略帶腥味,唔掂!!!生麵底夠爽,用咗小量豬油撈,食起上黎香而不漏,0K!牛腩:超肥,但食落竟唔覺肥,夠諗又入味,而唯—失敗之處~就係腩肉嘅味,竟然同腩汁之味不相符,腩汁竟帶有好濃重嘅老抽味,估計係可能唔夠腩汁用而用老抽加腩汁調開而成,而腩肉就帶有好濃嘅柱候味……清湯底:太咸及味精過重,—入口己feel到腩撈$35 雙拼河$
蝦餃仔呢個新移民,搬黎香港兩個月,肯定好多地方都唔識
,就等我薯片妹帶佢食吓好野啦

,結果蝦餃仔就好醒目咁揀中咗呢度╮(╯▽╰)╭

原有呢度個冷氣房開咗個零月左右咋
入到去,其實覺得出面把牛角扇仲凉過呢度
過唔夠兩分鐘就忍唔住叫人開冷氣喇……
我呢就揀咗個手打墨丸魚蛋河,而蝦餃仔就要咗碗牛腩撈麵

生麵底夠爽,用咗小量豬油撈,食起上黎香而不漏,0K!
清湯底:太咸及味精過重,—入口己feel到

腩撈$35 雙拼河$35
Other Info. : 食完呢餐,馬上要四圍揾野飲<(`^´)>
2012-08-28
2012-08-12 92 views
今天和友人A在金鳳据完扒, 多次向她推介這裡的豉油撈麵, 所以一盡地主之誼, 帶她來作客長發麵家。大排檔式的麵家, 你大概不會預期有怎樣的好環境吧?! 不過上次來到, 伙計/老闆對我說他們有冷氣房, 他們的服務也會增值。雖然我拒絕了他的冷氣房, 「黎得呢到, 預左熱架啦」, 但他們的進步也值得一讚。一向對食比我更有要求的友人A也對這碗豉油撈麵有不錯的評價, 相信也真的不差吧?!
豉油撈麵
2012-08-08
$12 (Last Night Supper)
豉油撈麵
2012-04-28 45 views
深水埗既橫街窄巷裡面, 坐喺以大排檔形式經營既長發麵家食起麵上嚟,比起大部份地鋪餐廳來得更有風味... 而環境衛生接受程度係"尚可".但大排檔, 都唔可以話有太高要求!! 豉油皇撈麵 用秘制豉油同少少豬油加一抹蔥花襯托既撈麵...油而不膩, 唔會有滿口油既感覺.麵質爽口彈牙, 但鹼水味仍有少許! 對於偏好麵身較硬的我, 呢個撈麵, 絕對給予高度評價. 淨魚蛋好耐好耐都冇食過呢種魚蛋喇!!佢唔似而家普遍麵檔既魚蛋咁, 大大粒...呢到既魚蛋雖然細細粒, 但佢充滿左豐富既魚味...一食落口就會知道係手打同新鮮既魚蛋... 湯底既味精不是十分濃郁, 配合得洽到好處!!

但大排檔, 都唔可以話有太高要求!!
豉油皇撈麵

用秘制豉油同少少豬油加一抹蔥花襯托既撈麵...

油而不膩, 唔會有滿口油既感覺.

麵質爽口彈牙, 但鹼水味仍有少許!

對於偏好麵身較硬的我,

呢個撈麵, 絕對給予高度評價.
淨魚蛋

好耐好耐都冇食過呢種魚蛋喇!!

佢唔似而家普遍麵檔既魚蛋咁, 大大粒...

呢到既魚蛋雖然細細粒, 但佢充滿左豐富既魚味...

一食落口就會知道係手打同新鮮既魚蛋...

湯底既味精不是十分濃郁, 配合得洽到好處!!

2012-02-15
$25 (Tea)
  • 豉油王撈麵
2012-03-28 88 views
到太子取眼鏡前特意早一個港鐵站下車到耀東街的大排檔,總覺得這些綠色鐵皮大排檔要趁早試,不然突然有一天消失就太可惜了。今次首選仍是烘發,可是今次認真地望清楚,下午時份真的休息的,也許要一大清早或晚上才能光顧她了。走到對面長發麵家,還以為午飯時間會人頭湧湧,想不到仍有不少位置可選,踏進排檔範圍,阿姐及阿哥已熱情招徠,特意坐在面對煮麵位置,只是兩位忠於職守的阿哥阿姐總在麵檔前預備,所以總拍不到麵檔大哥煮麵之英姿,可惜可惜!!看他全神貫注地把麵條一煮一拋,很有功架的唷!!手寫的菜牌就在背後,好容易就點了我想吃的。馳名豉油王撈麵連蔥花上湯最快上場, 一放下就嗅到一陣上湯香,先試一口---好燙!! 湯底微微有點老式雲吞麵湯底的氣味,湯底有著一點胡椒香,加上蔥香還算可口,不要少看這小碗湯,要是撈麵沒有它,風味會大減的。撈麵以幼麵作麵底,只加上數粒蔥花就是全部,加了一點豬油令深黑麵條更有光澤。先試一點沒醬油的銀絲幼麵,每條麵條也是爽口彈牙沒鹼水味,有點像吃橡筋的感覺,好好吃的麵條質感。 黑豉油濃黑偏甜,像海南雞飯那黑醬油般美味,初時還有點多餘醬油在碗底,當吃至最後一撮麵時剛才像多出來的醬油已不翼而飛,
菜單依舊 價目全加
好飲湯底
豉油王撈麵
撈好了
黑豉油濃黑偏甜,像海南雞飯那黑醬油般美味,初時還有點多餘醬油在碗底,當吃至最後一撮麵時剛才像多出來的醬油已不翼而飛,完全地滲進麵條裡,份量掌握得極準確!!!黑醬油跟麵條真的超配合,少量豬油令口感更香滑,只是現今的豬油沒以前的濃香,可以再重一點豬油香,這碗麵味道一定更讚!!
一口墨魚丸
淨墨魚丸是一口的小型魚丸尺寸,不如平時像乒乓球般大! 迷你自家制墨魚丸比坊間的少粉,墨魚肉比例較高,混入一點荸薺及芹菜粒,令本來不太粉的墨丸更加清爽,價格是稍高不過還算值得。

不遠處的火爐正炆牛腩/豬手,那種柱候香真的誘人,看到同桌食客的牛腩粉真的蠻不錯,那陣腩汁香的確濃郁相當引人!不過每碗份量似乎不太多,男仕們當午飯也有點勉強。 大排檔當沒有什麼舒適可言,阿媽年代通常說沒錢時吃大排檔,貪其便宜又抵食,現在卻剛好相反,我這兩款麵食共銀$48, 即是每碗$24; 對面女食客更以七十多元結帳,七十多元在附近食肆飲個茶或吃個午餐也不用這價格唷,也印證了現在百物騰貴呀。要是日後有朋友說請我去大排檔,我一定飛身而去,因為踎大排檔價錢不菲耶。

別以為大排檔服務定是粗聲粗氣,其他地區的不知道,但在這耀東街則未遇過,除了烘發未光顧過之外,其餘三家大排檔也先後試過了, 三家的服務態度也很有禮的, 這家長發兩位阿哥阿姐也不例外, 收錢時阿哥更以"多謝晒,小姐"來作稱呼,幾十歲人還被稱為小姐,還不心花怒放嗎???
$48 (Lunch)
菜單依舊 價目全加
豉油王撈麵
好飲湯底
撈好了
一口墨魚丸
又一個味覺交織回憶的經歷。耀東街,一個兒時經常來臨的地方。父親的同鄉、唐表姐和姑婆住在這街上,所以隔週就會來:對那些板樟房和床位記憶猶新。那時姑婆在地下樓梯口開了個生果檔,旁邊還有位同鄉長輩為人睇相。我偶爾會幫姑婆賣水果,她還會給我幾毫子買零食。姑婆,也是我平生第一位離世的親人 ...事隔三十年,我和同伴驅車前來。來過附近的中央飯店、八仙餅家,最終也踏進這充滿回憶的地方。這兒的大排擋,我一點也不陌生。吃過了烘發(將有另文),表姐在此請我吃第一次的牛脷酥;長發呢,今天竟才是第一趟幫襯。這一回,沒有考慮甚麼名物,覺得該在麵檔吃甚麼就點甚麼:灼菜腩汁、牛腩河、魚蛋麵。灼菜來了,芥蘭以這方法處理,常會帶著苦味;而腩汁跟菜做不出很好的效果,因菜葉少,很少腩汁附得上去,腩汁除非很濃,否則菜會淡而無味。那混著菜吃的腩碎,補充了一點點的不足。翻查一下資料,原本牛腩是這裡的名物,但我卻覺得不甚突出。腩本身不特別腍,而肉料混雜了不少其他部位,真正的腩沒多少。魚蛋麵上枱了,看到那些久違了的洞,總是覺得那只能在老店才找得到。偏執?然而魚蛋和魚片的肉密度不夠,所以咬起來不夠爽口。原來這店也入圍候選食店。相信除了
又一個味覺交織回憶的經歷。

牆和檔口都是一片綠,那破落和斑駁,就像老嫗的皺紋

灼菜用上了芥蘭;腩汁帶著肉碎
四平八穩的柱候牛腩,湯算清
然而魚蛋和魚片的肉密度不夠,所以咬起來不夠爽口。
魚蛋和魚片上那些洞洞,在其他粉麵店的出品很少看到了
原來這店也入圍候選食店。相信除了食物質素外,她的歷史也是讓人「憐惜」的吧?這也是我一直所說、吃是個超越食材的綜合體驗。長發,本身就是香港平民歷史的一部份,所以無論如何,她也值得我去撐!

2011-05-19
牆和檔口都是一片綠,那破落和斑駁,就像老嫗的皺紋
魚蛋和魚片上那些洞洞,在其他粉麵店的出品很少看到了
  • 魚蛋麵
2012-02-18 22 views
有個朋友一直想黎深水埗覓食,終於就到時間,於是就一齊去食。第一站:長發叫咗豉油撈麵同淨魚蛋。豉油撈麵,依然保持水準,麵條略有鹼水,但好彈牙;豉油好均勻,咸咸甜甜,還配有清湯。魚蛋,我第一次試...估唔到係咁好食。魚蛋細細粒,唔稱得上十分彈牙,但魚鮮味十足。味道好真實,無添加,食到好鮮嘅魚味。
有個朋友一直想黎深水埗覓食,終於就到時間,於是就一齊去食。
第一站:長發
叫咗豉油撈麵同淨魚蛋。

豉油撈麵,依然保持水準,麵條略有鹼水,但好彈牙;
豉油好均勻,咸咸甜甜,還配有清湯。

魚蛋,我第一次試...估唔到係咁好食。
魚蛋細細粒,唔稱得上十分彈牙,但魚鮮味十足。
味道好真實,無添加,食到好鮮嘅魚味。
撈麵同魚蛋都好得!
撈麵同魚蛋都好得!
經過長發大排檔 看到「自製墨魚丸」喜歡食墨魚丸既我又點可以錯過單點一碗墨魚丸米粉$22黎講都算貴 因為米粉份量唔算多墨魚丸亦比較細粒急不及待咬一啖墨魚丸老實講係有點失望墨魚丸完全唔爽口(係咪煮得太耐?)而且偏向淋 墨魚味道亦不太濃唯一特別係長發係墨魚丸內加入左馬碲粒令一粒原本普通既墨丸增加甜味同口感係鐵皮大排檔下食碗墨魚丸米粉又別有一番風味既不過夏天黎應該會熱到溶左
經過長發大排檔 看到「自製墨魚丸」
喜歡食墨魚丸既我又點可以錯過

單點一碗墨魚丸米粉
$22黎講都算貴 因為米粉份量唔算多
墨魚丸亦比較細粒

急不及待咬一啖墨魚丸
老實講係有點失望
墨魚丸完全唔爽口(係咪煮得太耐?)

而且偏向淋 墨魚味道亦不太濃
唯一特別係長發係墨魚丸內加入左馬碲粒
令一粒原本普通既墨丸增加甜味同口感

係鐵皮大排檔下食碗墨魚丸米粉
又別有一番風味既
不過夏天黎應該會熱到溶左

2011-10-15
2011-09-07 77 views
又來到深水渉食野,本來天氣熱都唔想去大排檔食野,但想想下都有一段時間無去長發食野,晚上就來到這店了。看看價錢又加了,唉……百物騰貴,食一碗粉麵都要$22元了,算了吧,什麼都貴,除非唔食………就叫了魚旦河粉、墨魚丸河粉和一碟芥蘭。魚旦河粉($22)三粒魚旦、兩片魚片的魚旦河粉,賣相就和平時食的一樣,食落魚旦仍然保持到以前的水準,十分之鮮味和彈牙,魚片也都十分之香口,河粉都煮得幾滑,不過份量就少了一些,男人老狗可能要食多一碗了………………墨魚丸河粉($22)冬天常常來這店買墨魚丸去打邊爐,但現在是夏天就沒有這樣的興致,但食碗墨魚丸河粉還可以的,墨魚丸仍然是少少彈牙偏向淋的感覺,但就十分之重的墨魚肉味道,加上了少少爽口的馬碲又是一絕,細細粒都味道絕佳的墨魚丸真是令人難忘……………….芥蘭($15)不要蠔油要了腩汁,食落十分之爽口,硬硬的感覺,消化一流。本來還想食下去,但真是太熱了,所以都選擇了暫時撤退擇日再來。

彈牙香滑的魚旦河粉
魚旦河粉($22)
墨魚味濃的墨魚丸河粉
墨魚丸河粉($22)

芥蘭要了腩汁
芥蘭($15)

不要蠔油要了腩汁,食落十分之爽口,硬硬的感覺,消化一流。
水準保持的長發麵家
2011-09-03