2016-10-28 2684 views
專程係呢到食, 由於第一次黎, 唔知夜晚幾點開門見到有人係門口等, 就於是一齊等唔係好記得等到幾點, 比老闆娘既原定時間差唔多遲左半個鐘先開不過老闆娘態度係幾好, 仲好talkative就算我地2個人, 都係俾4人枱, 老闆娘仲話今晚唔搭枱老闆娘會首先介紹今晚有咩推介, 今晚有特別野, 可以用優惠價叫"淡水阿給"未食之前, 見唔係貴, 就叫左個, 外面豆腐, 入面包左d 餡味道太清淡, 食完之後, 覺得加$10都唔抵食之後有人問左幾次咩係"阿給", 老闆娘 都扮聽唔到, 唔答佢, 懶係有玄機老闆娘太有性格, 淨係想講自己想講既野叫左碗出名既碗仔翅, 有魚肚翅 & 竹笙翅, 揀左魚肚不過味道其實普普通通, $34, 價錢幾貴淨魯肉餃, 鋪面蝦籽係籽多但個餃皮厚, 其實肉好少味道還可以大雜麵, 算係最好食份量算多, 豬腸好入味底湯仲好濃同之前叫左碗淨餸比較下, 大雜麵份量多好多不過最後埋單要二百幾, 二個人, 都係唔太抵食食完感覺都唔滿足, 唔夠飽咁
專程係呢到食, 由於第一次黎, 唔知夜晚幾點開門

見到有人係門口等, 就於是一齊等

不過老闆娘態度係幾好, 仲好talkative

就算我地2個人, 都係俾4人枱, 老闆娘仲話今晚唔搭枱

味道太清淡, 食完之後, 覺得加$10都唔抵食

老闆娘太有性格, 淨係想講自己想講既野

叫左碗出名既碗仔翅, 有魚肚翅 & 竹笙翅, 揀左魚肚

不過味道其實普普通通, $34, 價錢幾貴
淨魯肉餃, 鋪面蝦籽係籽多

但個餃皮厚, 其實肉好少

味道還可以
大雜麵, 算係最好食

份量算多, 豬腸好入味

底湯仲好濃

同之前叫左碗淨餸比較下, 大雜麵份量多好多
不過最後埋單要二百幾, 二個人, 都係唔太抵食

食完感覺都唔滿足, 唔夠飽咁
利申,平均3個月先去一次~ 光顧數年的客仔~好多人會批評,碗車仔麵唔值得排咁耐隊入~ 話車品品名過其實,梗係啦~ 邊個用粒幾鐘排隊食碗車仔麵都係傻GA~咁有乜好食AR?碗仔翅:唔好落醋食,先試下原味,你會見到足料,味道有層次唔假~唯一缺點係D肉會鞋,應該係出完味唔想浪費,有時覺得唔落肉會更好~ 食到咁上下可以加菜甫調味,入口好辣但爽脆有甜味,唔係一味死咸死辣~ 唔好同出面十零蚊的味精生粉糊黎比較~ 車仔麵餸: 唔好叫大雜麵,散叫淨餸~ 蘿蔔一定要食,清甜;黃牛丸(17蚊2粒)唔可以放過,係貴,不過牛味濃,質感好~卥汁偏甜~ 其他的配料,鐘意食就叫啦,無乜所謂~八喜撈: 有個火,自己撈~ 有得玩,有得食~ 撈完要等一等,等佢乾身帶焦香,細細啖食,齒頰留香~貓仔粉:雖然細細碗,但一睇就知唔係味精野~ 湯入口有海的味道,味道清而醇,淡淡的咸香味~鮑魚仔: 彈牙,味鮮,個汁好味,留黎撈菜飯~豬手:炆得入味,皮肉分離唔過爛,個汁偏甜,唔好晒,留黎撈飯食~白粥:香,綿~菜飯: 偏濕,軟爛,有香菇,唔過咸~魯肉餃: 肉味偏甜唔油,不過蝦子先係重點,入口醒神,鮮香甜~唔好俾D湯浸濕D蝦子!!! 杯咖啡
利申,平均3個月先去一次~ 光顧數年的客仔~

咁有乜好食AR?

鮑魚仔: 彈牙,味鮮,個汁好味,留黎撈菜飯~

白粥:香,綿~

菜飯: 偏濕,軟爛,有香菇,唔過咸~

杯咖啡都好飲,香,醇,厚
Other Info. : 排隊入車品品唔係食車仔麵~係食老闆娘的熱誠,對食材的執著,對品質的要求~ 入得去,就預左等,要有1~2個鐘的時間,慢慢咁享受呢一餐~ 唔好諗平,抵,快~唔係味精快餐,係無可能GA~ 價錢係貴,不過係值,先有回頭客~ 咪再排隊入去食碗大雜麵啦~空入寶山錯失一餐~
2016-10-07
Waiting Time
30 Minutes (Dine In)
Dinner
2016-09-17 1714 views
香港人最愛排隊愛到一個冇隊排唔想食既地步這家車品品,隊是少不了原因有三個:空間不算小但桌子選擇很有問題,四人空間給兩人坐以車仔面來說,上菜非常慢老闆有誠意跟客人交流但令清枱速度十分慢....説回食品老闆sell紅燒花彫豬手小食sell到天上有地下冇⋯ok喇, $25三小舊個人口味:車仔面咖哩和腩汁均不夠味,吃了中辣但很沒辣餸可以的但大雜餸要$65略貴勁辣魚蛋,只來了魚蛋大腸太甜,搶了整碗味比起中環筷子記,老銅榮記⋯速度和味道都差太遠
香港人最愛排隊
愛到一個冇隊排唔想食既地步
這家車品品,隊是少不了
原因有三個:
空間不算小但桌子選擇很有問題,四人空間給兩人坐
以車仔面來說,上菜非常慢
老闆有誠意跟客人交流但令清枱速度十分慢....

説回食品
個人口味:車仔面咖哩和腩汁均不夠味,吃了中辣但很沒辣
餸可以的但大雜餸要$65略貴
勁辣魚蛋,只來了魚蛋
大腸太甜,搶了整碗味

比起中環筷子記,老銅榮記⋯速度和味道都差太遠
2016-09-15 718 views
这间小店我摸了三次门釘,星期一休息,東主有事,有一次吾记得咩事,埃华街不就腳,每次也是特登去终于第四次晚上有开门了,等了一张枱便輪到我们,店子很深,里面也有很多枱,木枱凳坐得很舒适,招呼很熱情,很贴心谈到食物水准吧,好吃到不得了那晚兩个人,点了干邑鮑魚一只,very tasty, 招牌大雜車仔面,招牌碗仔翅,$38 吾平,但用料好得,物有所值👍魯肉餃,上面D蝦子起好食,餃也弹牙,仲有叫秘製豬手,狗仔粉,麻辣小米线,好食,有 heart, 对食品有要求,值得特登去的小店

谈到食物水准吧,好吃到不得了
2016-09-10 2544 views
係電視見過哩間舖頭嘅介紹,成日都想嚟試,但地點唔太就腳,假日嚟一定要排隊。為咗唔想等,是日平日夜少少嚟。九點幾嚟到依然要排陣隊,唔緊要,揀定食咩都好。有女店員熱心走出嚟話啱先連續入咗幾枱客,所以要等一等,仲介紹期間限定產品~豬手,考慮試試。豬手又淋又入味,食落清新冇肥膩感。係味道偏甜同有少少無未清。食食下店員又好熱心咁同我哋解釋汁料用酒做成,可以流住個汁點菜食。干邑好燒吉品鮑,本想叫2隻中,賣晒。二話不說叫隻大,因為。。。只差4蚊一隻雖然都唔知係咪真係大咗,但見到兩粒元寶,鮑味清新,軟硬得宜哩個翅,雖然廿幾蚊細份量,但真係好足料,木耳肉絲冬菇,全部大條鮮味,唔會有煲得耐爛晒感覺,真心讚大什麵就真係好雜,因為咁多料,有好有唔好,大腸太入味(都係偏甜)必須浸耐少少先好食,墨魚睇起嚟比水魷落本,但都係冇味。蘿蔔細細,但就非常甜美。最後嚟杯清熱飲品,味道怪怪,但男朋友話正。。。最後埋單同店員傾傾下發現佢就係老闆娘,解釋店員只得三個,所以有位置都唔俾人搭枱,客人坐得舒服,佢哋又冇咁趕,可以保持食物同服務質素,雖然舖租貴,食物成本都上漲,堅持貨真假實,童叟無欺
九點幾嚟到依然要排陣隊,唔緊要,揀定食咩都好。
黑糯米酒+花雕紅燒汁豬手
超淋超入味
琼住嘅係濃郁汁液並非油份!?
大鮑魚
雖然都唔知係咪真係大咗,但見到兩粒元寶,鮑味清新,軟硬得宜
魚肉翅
大什麵
另一角度嘅大什麵
蘿蔔細細,但就非常甜美。
自製•肉竹秋梨茶
最後嚟杯清熱飲品,味道怪怪,但男朋友話正。。。

Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
黑糯米酒+花雕紅燒汁豬手
大鮑魚
魚肉翅
大什麵
自製•肉竹秋梨茶
2016-08-24 1125 views
認識老闆娘已超過十年了,她不惜用最好的食材和心機,也要煮出好味的食品,這份見遲和手藝,也令我們不時到來幫襯;還記得第一次來,當年還在舊店,舗位細得可憐,有食家朋友提議在這裡開次私房菜,因在舖內非常擠擁,我們就決定在門外開了一張枱一起食,想起也開心。碗仔翅 ~ 材料有瘦豬肉、雞肉絲、冬菇、粉絲、竹笙、木耳 (雲耳)和雞蛋。材料以粉絲為主,以澱粉將湯煮至濃稠;碗仔翅也是一種街頭仿小吃。車仔麵 ~ 叫了响響玲、蘿蔔、豬紅和油麺。記得響玲因比較脆身,所以一到就要先食,如放得太久,便會因给湯水沉得太久而變淋了;蘿蔔微甜無根,是每次必叫的主力;豬紅,嫩滑,口感有點似啫喱;油麵也是我多數會選擇的心水,只因自己大食。😁玉竹秋梨茶 ~ 很香梨味,清潤解喝,消暑良方。山楂金絲蜜棗茶 ~ 喜歡那種山楂味,很容易令人聯想到山楂餅,一試便心心愛上。

車仔麵
玉竹秋梨茶 ~ 很香梨味,清潤解喝,消暑良方。

玉竹秋梨茶.山楂金絲蜜棗茶
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Dinner
車仔麵
玉竹秋梨茶.山楂金絲蜜棗茶
  • 玉竹秋梨茶
  • 山楂金絲蜜棗茶
2016-07-28 3313 views
要尋找能做出好吃食物的餐廳也許不太難,但要尋找一間好吃且人情味濃的餐廳也許就不容易。但相信車品品是其中一間這樣的人情味濃的小店。好幾年前已從在大角咀上班的朋友得悉這間小店的車仔麵是有名的而且很有人情味,但一直也沒有去嘗過,往往約吃晚飯時也會選了其他餐廳,而直到她將離開這公司才終於來到試一試她一直推介的車品品。來到排隊是必然的,因為店的職員不多,所以人流不像一般車仔麵般快,但幸好那天我們只需等三張,等了約十五分鐘就有位子了。餐廳內的餐桌比想像中舒服,本以為車仔麵檔就一定是一張張圓桌「搭枱」地坐著。但來到才知是一張張四人木桌,擺放得像卡位,而且可以在晚飯時間兩個人坐一桌。但點菜方面,就當然交了給吃了很多次的朋友決定,由她來點一些必食食物。.先來的是飲品,分別是咸青梅可樂及金牛。前者味道像是咸檸的感覺,但卻感覺更潤喉;後者係呍呢嗱雪糕配忌廉,是傳統的飲品,而值得一讚的是杯也是雪藏過才拿出來,所以更冰涼。.然後是糖醋溏心皮蛋,皮蛋做到溏心效果,冷冷的在炎熱的時候吃感覺很舒服。配以砂糖及香醋做成的糖醋,味道是意想不到的配合,酸酸甜甜涼冰冰的很開胃。.再來的是淨魯肉餃,點了半份,可以留肚吃更多不同

咸青梅可樂
金牛
先來的是飲品,分別是咸青梅可樂金牛。前者味道像是咸檸的感覺,但卻感覺更潤喉;後者係呍呢嗱雪糕配忌廉,是傳統的飲品,而值得一讚的是杯也是雪藏過才拿出來,所以更冰涼。
糖醋溏心皮蛋
淨魯肉餃
再來的是淨魯肉餃,點了半份,可以留肚吃更多不同的食物。這是看到餐牌說是獨創而點的,吃下去有很多蝦籽,但是有點浪費的是在湯中,但湯不是什麼老火湯,所以不會喝掉就會浪費了蝦籽。餡料是不錯的但略嫌餃皮厚了一點,薄一點會更佳。
招徠全雜餸
跟著的是招徠全雜餸,兩個女生不用吃麵打底,而且朋友說配料比麵好吃,會想吃多點配料,就選了全雜餸(沒有麵的)。餐牌上有寫的車仔麵料配料都包括在內,雖然配料都是普通的車仔麵配料,但勝在很多都吸了湯底的味道,特別是豆卜及蘿蔔,很惹味,而且份量也很足夠兩個女生分享。
西瓜盅
兩個女生也可以有一個墟,邊吃邊聊,聊到一半才發現已經吃了很久,但老闆娘也沒有催我們離開或是趕走我們,所以我們都聊到不知時時間。只是在我們有打算離開去其他地方吃糖水時,順道向我們介紹暑期限定的西瓜盅,聽她眉飛色舞地說著也覺得很有趣,就點了一個。

西瓜盅
是即叫即整,老闆娘挑了一個較大的給我們,而且擺得很精緻,西瓜切成鋸齒的形狀,再人手把內裹的西瓜挖成一個個小球堆成小山,所以老闆娘還打趣地就掉一顆就罰五蚊。中。份量很多,兩人份的其實可以分給三至四人也是可以的,西瓜盅盛不到的部分也會用小碗盛著,一點也不會少!

西瓜鮮甜,在炎炎夏日當飯後果是最適合不過;自家制涼粉口感較平常得煙韌結實有口感,個人喜歡這款
多一點;雜果只是罐頭雜果,但其糖水加花奶配西瓜汁也是第一次嘗,味道比想像中好;整體質素能媲美甜品店做出的甜品
雖然以吃車仔麵來說價錢有點貴,但可以吃到好吃且有人情味的一餐,絕對值得來支持小店,支持那份對食物的熱情及執著,還支持那份在現今社會難找的人情味!
糖醋溏心皮蛋
招徠全雜餸
2016-07-24 1196 views
見過呢間餐廳都知一樣野: 排隊,排隊,排隊! 好啦, 見禁多人排隊應該好好味吧! 排左成粒鐘, 我地終於坐低左。 店員好有自己嘅態度,愛理不理,我地點左佢地個個都話好吃嘅蝦子麵, 鮑魚撈面,水餃等。但其實鮑魚撈面真係好一般,蠔油撈面禁; 蝦子面就比較ok, 碗面有大堆蝦子。 水餃真係好普通,但湯底ok.重點係食物唔平。。。我真心覺得唔但呢個價。。 可能唔係我杯茶吧。。
見過呢間餐廳都知一樣野: 排隊,排隊,排隊!

Waiting Time
100 Minutes (Dine In)
2016-07-03 1625 views
可能有人係來這兒食人情味回憶甚麼的影響左味覺,但我們今晚叫左碗面同野飲,魚蛋豬紅蘿蔔咖哩腩汁湯底,佢餐單仲有奇怪食物沒叫,但如果係有水準,最簡單既食物應該都做到新鮮好食。 豬紅無味之餘有陣唔新鮮腥味,想嘔,唔知為何甘多人讚蘿蔔,佢係唯一味道正常公道d講。 墨魚蘇只係用水沸熟左完全無味。個湯底好怪叫左咖哩汁完全沒咖哩只得個鹹同感覺放左好多日既腩汁。鋪頭入面d塵多到,仲有老闆會自言自語自high 有d 驚。PS 第一次食最後一次。哈只是普通市民浪費一點時間評論,只係想有人講番句中肯,平衡一點的評價,請努力提高自己的水準吧!
2016-07-02 1102 views
食過車品品既都應該知道排隊是常識吧!除非要係佢開晚市前早少少排隊,就可以快d有位坐。有人會讚老闆娘有人情味,有人會話老闆娘好似唔休做咁,趕客。咁佢地真係唔休做,成日都話講,如果趕時間就唔好等,所以去食就記得要有等位既心理準備。食過咁多次,都試過好多樣,都會有d野食我覺得唔一定要排隊食。所以每次排到入去,都會叫我鍾情果幾樣野。鵝肝麵既價錢真係唔平,但呢d味道我覺得係值得。車仔麵通常只會叫淨餸,仲一定會叫爆汁台灣牛丸,出面真係好少食到。熱飲就記得飲到咁上下叫老闆娘加水,例如羅漢果水,真係飲極都有味,好潤喉。

糖心皮蛋
干邑鵝肝伴麵
糖心皮蛋
干邑鵝肝伴麵
2016-06-15 1453 views
係網上搵到呢間舊式既舖頭, 講到呢度個碗仔翅有幾咁正! 舖仔細細但未夠7:00 已經要排隊, 唯有等下…等左成40分鐘終於入到去!黎到當然食呢度既招牌-碗仔翅 碗仔翅 - 食落去係幾多料既, 不過唔係太濃味既感覺, 有冬菇但又唔香味, 就好似好普普通通咁一碗多少少料既配菜竟然可以上報導?網上報導講到呢度既菜甫有幾咁好食有幾咁辣,又真係有d辣既不過唔係辣椒既辣, 黑椒既辣, 係呢個配上其他既野食都真係會食得幾過癮魯肉餃個皮好厚, 食落又唔香, 只係食到少少蝦子味, 撈麵都麻麻地, 冇咩驚喜
係網上搵到呢間舊式既舖頭, 講到呢度個碗仔翅有幾咁正!
舖仔細細但未夠7:00 已經要排隊, 唯有等下…
等左成40分鐘終於入到去!

黎到當然食呢度既招牌-碗仔翅
菜甫
魯肉餃 蝦子撈麵
Other Info. : 唔似人地讚到天上有地下無咁…..我同男友都對佢非常之失望排隊入黎>..<
2016-06-01
Waiting Time
40 Minutes (Dine In)
2016-05-23 1216 views
This must be the ultimate stall noodles I ever had!The lady bosss is like an artist and take her own pace at making each bowl of noodles, with heart!  You got to be really patient, or lucky if you want to try this place cuz there is always a queue.  But it worths the wait This is the signature noodles and it contains a bit of everything.Each of the ingredient taste differently from others and it was so huge!  As if one bowl would be enough for tour breakfast + lunch + dinner haa haa!
2016-05-19 1059 views
男朋友睇電視見到,就帶我去食,叫左幾樣野,其中最特別既係呢個䳘肝炒麵,中式既炒麵配西式既䳘肝,由於男朋友鐘意食䳘肝,所以就叫左呢個,我本人就唔係好鐘意食䳘肝,但見老闆娘整得咁香就試小小,口感味道十足,至於炒麵,一d都唔會有油淋淋既感覺,味到也好食,不過鋪位比較細,人手又唔夠,叫左野食都等一段時間,如果太忙仲會漏單,趕時間既話,就建議唔好去食,但如果唔趕時間,去坐留就可以慢慢品賞,因為食物既質素幾好,直得等既
2016-04-30 1820 views
來大角咀搵食,這條街的食市很多,但是唯獨這裏總是排了一條長長的隊,今天終於鼓起勇氣去排下,為了看看內有什麼乾坤得一個姐姐在製作車仔面,所以等得很久。呢度啲食品種類還幾什亂,咩都有一啲魚肚碗仔翅 $34多料,色香味區全,很有兒時在街邊食的風味,嫌不夠辣,還可以加自家制菜甫,又另一番風味麻不辣米線仔 $20見佢的名字相當有趣,又平,於是就探一下佢的籠了啦!賣相都幾得意,用細細個砵仔來盛載;首先第一口,很麻再吃再吃,O......麻到變了孖潤腸!又幾過引!!老闆娘話呢個麵不同人食會食出不同口味,愈食愈不同,不夠辣呀加菜甫啦!好!又試下,又真係野味好多。干邑鮑魚 $42嘩!!!!42蚊就食到!!鮑魚是凍食的,冰冰涼涼又彈牙!又入味亦很有鮑魚味!總點來了!用來魯鮑魚的汁才是總點,真是極品!!甜甜地又夠甘香而且又有點兒膠質漿口,一問之下原來用料相當貴,有花膠、v.s.o.p.辣菜甫山榨金絲蜜棗茶酸酸甜甜,又醒胃又解渴,而且清清涼涼,啱哂排完長龍的我,老板娘話有排毒瘦身之效喎!魯肉餃 $29/4听聞此魯肉餃係店家獨創的,毫不吝嗇蝦子很多呢!!很香!皮的厚度適中,含料味道很趣怪,甜甜地似是肥膏偏多肉很
得一個姐姐在製作車仔面,所以等得很久。
呢度啲食品種類還幾什亂,咩都有一啲
魚肚碗仔翅 $34

山榨金絲蜜棗茶
山榨金絲棗茶
魯肉餃 $29/4
魯肉餃
听聞此魯肉餃係店家獨創的,毫不吝嗇蝦子很多呢!!很香!皮的厚度適中,含料味道很趣怪,甜甜地似是肥膏偏多肉很少粒,但是又不覺得肥膩,而且很彈牙!!有蔬菜塾底,老闆娘千叮萬囑叫要用返鮑魚汁點食,的確提鮮十倍!又沒有浪費

勁辣魚旦豬大腸車仔旦麵
車仔面
湯底非常濃沃(睇色水就知啦),而又沒有很搶喉的味精味;旦麵夠彈牙,沒簡水味;魚旦也好吃,夠鮮夠彈也夠辣;要大讚豬大腸,很彈牙新鮮,沒臭腥味,而且涵得很入味,表層是甜甜地的很趣怪。
魚肚碗仔翅
麻不辣米線仔
干邑鮑魚
山榨金絲棗茶
2016-04-17 1268 views
拜讀了無數食評後,決定老遠黎到大角咀支持小店....無錯!我係抱住歡喜去食車品品的... 淨魯肉餃(8只)$47餐牌話用什麼什麼上等名貴材料造,真心唔覺有咩分別,咬開皮厚、饀料味淡而少,唯獨係蝦子味香,所以果刻味覺滿足左,而感觀卻被騙。 招徠大雜麵 $59全蛋麵底:正常全蛋麵,無特別豉油皇大腸:肉質ok,但偏咸裡面嘅蘿蔔味好澀口,芋絲、紅腸、海帶、牛柏葉、魚片、雞翼尖,真心好一般!湯底咸到口乾,好味精!如果以車仔麵黎講,真係好一般貨色。 辣菜甫,應該用豆豉炒過嘅辣菜甫,但得個辣字,豆豉味唔香。最後我係帶住失望及委屈離開,原因係有位戴眼鏡束髻店主定店員?放低碗大雜麵時,.....對話如下: 店:麵上面黑色粒野唔係醬汁,係送嘅食物我:咁請問佢係咩黎呢?店:你唔敢食就唔好問!我:........(駛唔駛咁串?)咁你攞走粒野店:係手打墨魚丸,係香港做唔係大陸做我繼續專心食野,粒講到咁勁嘅墨魚丸啖味,唔覺有咩特,咪又係工場大量生產果d野,好味都話抵俾你彈碗麵又大,咪同朋友share啦,佢又走埋黎話:店:碗麵嘅湯唔係預你一碗麵兩個人食
淨魯肉餃(8只)$47

招徠大雜麵 $59

全蛋麵底:正常全蛋麵,無特別

豉油皇大腸:肉質ok,但偏咸

如果以車仔麵黎講,真係好一般貨色。
辣菜甫,應該用豆豉炒過嘅辣菜甫,但得個辣字,豆豉味唔香。

店:麵上面黑色粒野唔係醬汁,係送嘅食物

我:咁請問佢係咩黎呢?

店:你唔敢食就唔好問!

我:........(駛唔駛咁串?)咁你攞走粒野

店:係手打墨魚丸,係香港做唔係大陸做

碗麵又大,咪同朋友share啦,佢又走埋黎話:

店:碗麵嘅湯唔係預你一碗麵兩個人食架!

我:(我當時真係想爆佢!)咁大碗麵又叫左個餃,你唔係想一個人食哂呀?你唔想人share食物可以設最低消費!

唔知以為你係什麼名物食店!你多人排隊只係你隻$48蚊鮑魚滿足到香港人平同抵心態,你估你d野真係好好食咩?

話過唔會再幫襯!
2016-04-16
Last Night Supper