2019-11-06 3255 views
The food here is pretty standard Vietnamese, however, they often run out of popular dishes and won’t necessarily remember all of your order. If you try to complain the staff appear to just ignore you.
2019-10-07 1831 views
呢排胃口麻麻想食下啲醒胃嘢,突然就諗起想食越南檬粉,會入嚟依間係貪佢裝修夠摩登,整體感覺幾光鮮企理,你知啦食嘢除咗味道之外衛生都好緊要!呢間野比我最大感覺係佢嘅裝修好簡約,空間感好足夠,坐喺度食嘢都算好舒服。簡簡單單叫咗個越南撈檬粉,啲粉軟硬度唔錯食落彈牙。感覺配料都好新鮮,自己本身好鍾意甜酸味,撈曬佢嗰兜醬料非常之開胃!而整體來講性價比非常之高,間鋪頭仲要喺中環,$100有找有咁嘅質素算係非常唔話得啦!

2019-08-15 1980 views
近排都好忙,無咩時間拍拖,難得有得早d leave, 當然要食好西啦!去中環,食Vietnam food, 一定要食呢間,係Pure對面,之前食過,已經好impress. 今日好好彩,吾洗等仲有位,嗌左個春卷,串燒同撈檬。個串燒好正,三串雞,女朋友吾食沙嗲都停吾到口,不過,鍾意食肥,可以叫豬。之後個撈檬都好正,呢d天氣熱到甘吾會食到湯檬。之後個春卷,炸到好熱好香,仲之正,不過價錢吾俾加,兩個人350埋單,不過真心好食!
2019-07-27 1305 views
餐廳內部裝修都係以簡潔為主, 餐桌座椅係以淺木色為主, 牆身用左水泥色感覺有少少工業風💁🏾‍♀️ 由於位於中環區所以都有唔少外國人去食, 大部分既人都係獨自叫一碗Pho 同埋叫小食share😚 不過由於我地都唔係太肚餓既關係所以都係每一叫一碗pho 同埋一碟菜share, 如果有機會再黎想試試佢地既越南春卷🤗雞絲湯河🐔($80)份量適中,而且湯頭好濃味配上越南既河粉掛曬湯好正, 佢既越式河粉煮得軟硬度適中, 軟綿綿既感覺好正, 雞絲既份量相比之下比較少不過每條雞絲都大條, 所以都還可以接受😃 肉身鮮嫩完全唔會覺得”鞋”口🤩 另外仲配左芽菜同1/4個青檸比你加落個粉度, 呢度既芽菜比較粗, 有別於我地平日食開幼身果種, 不過味道冇咩分別🤨 就咁睇青檸同碗河粉好似唔係好夾咁, 不過其實加青檸汁落個粉度係會提升左成碗粉既清新度, 佢地係有住一個好微妙既關係😂蕃茄蟹肉湯檬🦀($86)佢既湯頭煲得超好, 蕃茄既味道再加上濃濃蟹香飲落好舒服, 平日撈檬就食得多, 湯檬都係比較少食, 感覺同撈檬一樣出色, 而且都夠爽口, 配料方面有一隻蟹鉗, 幾片札肉同幾粒肉丸, 另外仲有一小碟生既生菜🥬出面好少食到

雞絲湯河🐔($80)

蕃茄蟹肉湯檬🦀($86)
佢既湯頭煲得超好, 蕃茄既味道再加上濃濃蟹香飲落好舒服, 平日撈檬就食得多, 湯檬都係比較少食, 感覺同撈檬一樣出色, 而且都夠爽口, 配料方面有一隻蟹鉗, 幾片札肉同幾粒肉丸, 另外仲有一小碟生既生菜🥬出面好少食到咁高質既湯檬👍🏿

蒜蓉炒通菜🔥($68)
呢個通菜有個好有趣既地方, 就係佢既炒通菜係冇菜葉嫁, 所以嘴饞需時😂不過佢既蒜係好多, 而且仲有原粒既蒜頭所以絕對真材實料,而且味道調教得好好好惹味🤤

Bep Vietnamese Kitchen (中環)
📍中環蘇豪士丹頓街9-11號地下低層
🚊中環站D出口
⏰MON-SUN 12:00-16:00/18:00-23:00
2019-07-25
  • Pho
2019-07-14 1568 views
今天和表姐妹去大館的村上隆展覽,之後去了這間餐廳吃午餐。每一碗湯河大概$78-90, 小吃例如:軟殼蟹米卷(推薦,非常好吃)、柚子蝦沙律(推薦,很多柚子果肉)及飲料例如:芒果熱情果 smoothie(推薦,但比較細杯)、青瓜青檸薄荷特飲(推薦)。另外生牛肉湯河 $80都是不錯的。湯底濃味但是不油膩,食完碗麵已經飲左90%的湯。湯河和配菜例如香菜的組合很好。雖然價錢偏貴,但是有水準。值得賞試👍🏻👍🏻
今天和表姐妹去大館的村上隆展覽,之後去了這間餐廳吃午餐。

雖然價錢偏貴,但是有水準。值得賞試👍🏻👍🏻
柚子蝦沙律
牛丸湯河
2019-07-14
$180 (Lunch)
柚子蝦沙律
  • Pho
2019-06-21 789 views
今日,三個人食晚飯,搵緊諗緊食咩好,亂up 食Vietnam food, 因為揀好左中環,所有都鎖定左範圍,本身無咩期望,因為之後嘅after drink 先係重點。係蘇豪區附近,都算好易搵到,係正pure 隔離。非常好彩,完全吾洗等,就有位,入到去,好多外國人,都驚會吾好食,叫左好多野食。一黎到,食左第一啖,已經覺得非常非常非常好食,有米紙卷,有串燒,又撈檬,有湯檬,仲之仲之好多野食,全部都好好食,完全值得推介同再去食。
2019-06-20 789 views
話說約左夜晚去中環飲野,本身諗住去食burger,但個friend突然話想食pho,就揾左呢間越南野!係中環出左地鐵都要行一陣,重點係要上山lol 去到門口都有一堆人,好驚要等位,出面又勁熱,好彩唔係等左太耐就有得入!係一間比較細嘅舖頭,我地三個平排坐左一張單邊枱!三個人都算叫得多,又春卷,又串燒,仲有最愛嘅烤越南法包,撈檬,同pho hahahahhaa 三個人都叫勁多😂 再加上每人一杯野飲,個friend叫左牛油果smoothie,我叫左杯passion fruit ge mango shake🤤啲野真心唔錯!平時麻麻串燒,但呢度個啲好味,所有肉都烤得好食!好開心竟然揾到間正嘅新野!

2019-06-02 729 views
Happy friday中環周街都係人,心儀食店要等個半鐘最後唯有放棄之後行行吓見到呢間越南野,天氣悶熱諗起越南沙律幾想食就食出驚喜!首先叫咗一個有子下沙律非常開胃醒神,柚子肉好多一啲都唔酸,最怕有啲會好苦澀牛油雞翼超正,入邊啲肉唔會好乾,好香牛油味我自己食咗三隻反而個豬扒撈檬就中規中矩啦,可能我鍾意食好酸,佢個汁唔夠酸同埋勁多芽菜Lime soda

之後行行吓見到呢間越南野,天氣悶熱諗起越南沙律幾想食
就食出驚喜!

牛油雞翼超正,入邊啲肉唔會好乾,好香牛油味我自己食咗三隻

反而個豬扒撈檬就中規中矩啦,可能我鍾意食好酸,佢個汁唔夠酸
同埋勁多芽菜

Lime soda
2019-05-31
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
2019-05-05 874 views
是日放假,又係為食肥熊與馬騮仔出動嘅時候喇,本來諗住千辛萬苦,搭車又搭船 之後,終於可以食到為食肥熊最想食嘅水記 ,點知去到門口見到。。。是日休息四個大字! 個人當場失落曬。。。好彩馬騮仔提議不如去食越南粉啦, 就係咁,就行咗幾條樓梯去到BEP。呢間餐廳,經過2次但都冇食過,今次錯有錯著終於有機會試。去到正直係中午時分,非常多人! 等咗一 陣終於入到去坐低 ,雖然多人,但環境非常唔錯,冷氣充足,一坐低就有杯大大嘅薄荷葉水等住妳, 我地睇完餐牌就叫咗兩個2 course set lunch 。 我要咗個脆皮雲吞蝦,生牛肉河粉, 椰子水。 馬騮仔就要脆腩肉沙律,生牛肉河粉, 越南咖啡。雖然係lunch time好多人但上菜速度都非常之快 。 唔使一陣 我哋嘅appetizer 就出現咗喇。 我嗰脆皮雲吞蝦, 好靚 炸到金黃色, 應該係個炸爐 啱啱換咗油。 咬咗一啖亦都有好多蝦好好味。 如果佢唔止兩粒就好啦,好食到我停唔到口。 至於馬騮仔貨脆腩肉沙律,佢都好滿意,D腩肉 一啲都唔油 ,仲好有咬口,啲沙律都好新鮮。 當我哋食完appetizer,主角就出現喇, 期待已久嘅生牛肉河粉 ,好大碗,

雖然係lunch time好多人但上菜速度都非常之快 。 唔使一陣 我哋嘅appetizer 就出現咗喇。 我嗰脆皮雲吞蝦, 好靚 炸到金黃色, 應該係個炸爐 啱啱換咗油。 咬咗一啖亦都有好多蝦好好味。 如果佢唔止兩粒就好啦,好食到我停唔到口。 至於馬騮仔貨脆腩肉沙律,佢都好滿意,D腩肉 一啲都唔油 ,仲好有咬口,啲沙律都好新鮮。 當我哋食完appetizer,主角就出現喇, 期待已久嘅生牛肉河粉 ,好大碗,用料仲好新鮮, 喺香港食過幾間都冇呢間咁好食。

先講好啲牛肉 ,全部都係鮮紅色好靚,個湯又夠濃又夠熱,睇到啲牛肉慢慢熟,佢個河粉亦都好彈牙, 唔會淋曬, 同埋佢嘅配菜一啲都唔慳!有好多芽菜,薄荷葉, 洋蔥, 啲檸檬都係新鮮靚仔! 最值得一讚嘅佢嘅紅辣椒, 超級夠辣! 整體評分有成九分, 唯一個一分就係扣咗喺 杯椰子水,純粹個人口味 , JAX椰子水 ,我飲落去覺得怪怪的 ,但唔馬騮仔嘅越南咖啡就一百分 ,又夠香有夠濃。 食完埋單整體都係二百幾蚊。 正!
2019-04-14
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$100 (Lunch)
2019-04-28 652 views
今天到中環走走,看到這店有人在排隊,它位置不在大街,在一條斜路的中間位置,小街的街頭,雖不起眼,但人頭湧湧,想必好吃便試試!😍😍我們不太餓,只叫了一個生牛肉湯河,一份越式春卷和一杯牛油果奶昔。本來自己不太好越南食物,但它的生牛肉河真的很驚喜,調味不會太嗆口,淡香的湯,加上鮮嫩的牛肉,很配!河粉也不會太淋,有咬口!越式春卷的皮很薄很脆,裡面有紅蘿蔔絲和木耳絲,令整個卷不會太油膩,再配上生菜吃,很有層次!牛油果奶昔,濃厚的牛油果味道,沒有額外加甜,原汁原味,誠意之作!值得一試!😋😋😋😋

2019-04-22 543 views
1) 檳榔葉牛肉卷撈檬 Grilled smoky pepper leaves wrapped with ground beef $78檳榔的味道完全不重 本身以為會好攻鼻其實我本身未食過檳榔🤭台灣人好似好鐘意食檳榔去提神🤔撈檬係凍既 牛肉卷係熱勁多花生和炸蒜片差唔多每一口都有碎碎的口感。(2) 蕃茄蟹檬 Bun Rieu $80必食之選!🤤前一陣子黎食同一碗的蕃茄蟹檬但今次個湯底好似差好遠 變得好水其實係因為之前個碗認真湯底夠厚有比較先會覺得換左廚師的分別 原來係咁大但。。。唔代表黎碗唔好味呀!話曬這是我每次黎這家店的必選麵!。

檳榔的味道完全不重 本身以為會好攻鼻

前一陣子黎食同一碗的蕃茄蟹檬
但今次個湯底好似差好遠 變得好水
其實係因為之前個碗認真湯底夠厚
有比較先會覺得換左廚師的分別 原來係咁大
但。。。唔代表黎碗唔好味呀!
話曬這是我每次黎這家店的必選麵!
  • 蕃茄蟹檬
2019-04-13 427 views
環境舒服越南菜有時約朋友想食越南菜,但好多時都唔坐得耐、又或者個環境唔令你想坐得耐。新派越南餐廳就啱曬!對於「新派」兩個字就已經唔會預天上有咁好食,只要不過不失、或者只有一兩碟好食你都是會再幫襯。一如預期Pho 唔啱口味。牛油雞翼出色,有牛油香,熱辣辣咬落去會標油的那種。一定要試。第一次見越南菜有煎米粉,一於試試,香脆嘢幾時都受歡迎,中間爽冬菇肉絲芽菜連汁,好係食夾餅咁食,相當唔錯同特別。如果餐牌上面見到記得要試下。份量係大的,所以叫呢個可以唔叫果個Pho。
環境舒服越南菜

2019-04-10 430 views
星期日晚要做野已經慘㗎啦,竟然晚餐都要喺中環搵食,既然咁慘,就決定對自己好啲,行遠啲去Soho食啦。搭扶手電梯去到最頂,落到去就見到呢間食越南野,入面人頭湧湧,好似幾正常喎。睇返餐牌,價錢比較合理,都係$80起跳。入到去坐低,侍應好快就比杯水我,幾特別嘅地方係,啲水係有薄荷味嘅,因為水入邊放咗薄荷葉。望吓Menu,想試吓啲平時冇食過嘅嘢,所以揀咗檳榔葉牛肉卷撈檬,見到可以加$10轉朱zoodles,之前喺網上見過zoodles係可以減低澱粉質攝取量,食完又會覺得飽嘅,即刻點黎試下。黎到見到都幾大份,即刻落我最鍾意嘅撈檬汁就起動了。第一次食檳榔葉,原來味道都幾似紫菜,幾好食喎。Zoodles原來係一大堆切碎左嘅青瓜,冇好似noodles咁一條條,覺得自己食緊一個巨型嘅沙律多啲喎。埋單$88加一,都算幾抵食啦。
睇返餐牌,價錢比較合理,都係$80起跳。
黎到見到都幾大份,即刻落我最鍾意嘅撈檬汁就起動了。
檳榔葉牛肉卷撈檬

第一次食檳榔葉,原來味道都幾似紫菜,幾好食喎。

埋單$88加一,都算幾抵食啦。
2019-04-07
檳榔葉牛肉卷撈檬
2019-02-12 1030 views
中環居然有間不太起眼的越南食店可能過咗高峰期,所以直入坐在粉麵廚房的BAR TABLE,又可以邊食邊看店中的運作午餐選擇2-course set lunch 揀一款starter和一款主食價錢是$95(另再加一)坐位前放置了各式調味醬料和餐具坐在出菜位附近,看到這碟炸豆腐沙律好吸引,出鏡率都很高,但不在lunch set選項內我對住一盤沙律同一盤大九層塔,九層塔嘅香味食太正啦脆腩肉沙律 腩肉偏肥無乜肉食生牛肉湯河,隨粉捧上一小碟芽菜九層塔和青檸生牛肉湯河,不錯不錯多蔥我鍾意,牛肉量適中,質素幾好,湯底清香而不是濃郁那種最後慢慢再飲埋尐牛肉湯
中環居然有間不太起眼的越南食店
可能過咗高峰期,所以直入

坐在粉麵廚房的BAR TABLE,又可以邊食邊看店中的運作
午餐選擇

坐位前放置了各式調味醬料和餐具

我對住一盤沙律同一盤大九層塔,九層塔嘅香味食太正啦

2-course set lunch :   脆腩肉沙律

脆腩肉沙律
腩肉偏肥無乜肉食

2-course set lunch : 牛肉粉

生牛肉湯河,隨粉捧上一小碟芽菜九層塔和青檸

2-course set lunch : 牛肉粉

生牛肉湯河,不錯不錯

2-course set lunch : 牛肉粉

多蔥我鍾意,牛肉量適中,質素幾好,湯底清香而不是濃郁那種

最後慢慢再飲埋尐牛肉湯

2018-11-16
$105 (Lunch)
2-course set lunch :   脆腩肉沙律
2019-02-01 602 views
Always long queue during lunch. But this time I came for early dinner alone. I always love their rice paper salad rolls ($80). Quite a generous portion, good balance of veggie and the soft shell crab, matching the fish sauce with some chilli! Cuz I was still hungry, I ordered a beef Banh Mi as well. For drink, I had the fresh lime, mint and cucumber 🥒soda ($38) a lovely place to enjoy your meal. The only drawback, for me, is its open kitchen/ poor ventilation. My clothes absorbed all the smell...