2018-06-02 403 views
以前覺得applegreen都幾好味,今日去開葵芳,見無咩人等位,又好耐未食過,咁就去食啦....我地揀左個2人餐,2Snacks+ 2Soups + 1Meat+ 1Pasta..蜂蜜柚子脆雞翼,蜂蜜柚子汁甜甜地都幾好味,但雞翼就炸得一啲都唔脆又好乾好硬照燒特級厚切牛小排, 我地叫7成熟,但切開後仲係好紅,外面就燒得比較焦,食落好大陣焦嘅味,無咩牛肉味...明太子意粉~意粉煮得啱啱好,唔會太硬,但明太子醬就唔算太多,味道淡左少少...
加州棒棒雞沙律
蜂蜜柚子脆雞翼

照燒特級厚切牛小排
明太子意粉
2018-05-20
2018-05-23 281 views
唔寫好似會對唔住d新食客.....咩相都無影因為本身都打算普通食餐飯入題:::夜晚8:15入座,一入就同我講9點last order,9:30閂門🤨叫左個二人餐(晚餐)餐湯,焗薯皮,凱撒沙律🥗黑毛豬🐷,明太子意粉🍝兩杯飲品-----------------🐷塊豬上枱時係咸左d,但都幾淋。重點黎喇!放凍左少少之後..塊豬真係鞋過紙皮乾過沙漠🤷🏻‍♀️🤷🏻‍♀️🍝個意粉更加不得了🤢明太子係邊道?一堆意粉浸住腥腥地嘅醬就有囉🤷🏻‍♀️唧完檸檬變檸檬意粉好似仲好食...用盡奶力咁食左一半...加埋一 四百幾蚊..請問價值何在🤔?
入題:::
餐湯,焗薯皮,凱撒沙律🥗
黑毛豬🐷,明太子意粉🍝
兩杯飲品
-----------------

加埋一 四百幾蚊..請問價值何在🤔?
2018-05-22
可惜因為嬲得制,冇影相!依一刻我係廁所肚痾緊!今晩去食個四百幾元的餐,一order 完五分鐘內超快上菜,一碟白雪雪的物體出現,係水汪汪的意大利飯,想像下一碗白粥加幾滴香油,零Cheese 零cream, 成世人都未食過禁難食既意大利飯!製作過程有如筆一碗白粥,加二滴香油,唔怪得知上菜神速,方便1.5hour後收抬!諗住當自己黑仔,冇睇Openrice就入左去食粥,之後才是惡夢的開始!Boss 係牛仔骨刺身!本身係叫五成熟,點知上菜係一成熟的牛仔骨!同個Waiter 講,佢二話不説直接拎入走左碟野,之後好快就大大力將碟野放係我張枱,牛仔骨刺身變成黑色炸排骨!係勁燶!勁黑!勁多油!d油多到浸住!!! 同個Waiter講,佢話「唔關我事!碟野唔係我整!」之後有個貌似比較話得事嘅waiter 拎過一碟新嘅牛仔骨過嚟,今次好返少少,只好照食。已經唔係好唔好食的問題!直情無道德!不知所謂!我依一刻係廁所痾緊水!祝Applegreen個㕑師早日得到報應!
可惜因為嬲得制,冇影相!

依一刻我係廁所肚痾緊!

二人餐
2018-05-22
Type of Meal
Dinner
2018-05-22 176 views
假日去新都會廣場行街,到到都勁多人食lunch, 見呢間apple green 冇咩人等位就衝左入去,環境都ok.-明太子意粉-賣相一般,食落味道仲有啲淡,食左幾啖已經唔太想再食落去,可能同我地想像既明太子意粉有出入,通常明太子煮出來的食物都係好香、味濃,這個......不合格👎-雜菌意大利飯-同樣賣相都係一般,但味道又唔錯喎👍🏼,起初見佢個款勁多油,仲擔心中伏,意大利飯軟硬適中,至少岩香港人口味,好食!

-明太子意粉-

-雜菌意大利飯-
明太子意粉
雜菌意大利飯
雜菌意大利飯
2018-05-10 296 views
記得多年前Apple green無論午市定晚市都大排長龍,而家此情此景不再。周六午市都唔駛排隊,咁一於去懷緬下最愛嘅carbonara。午市套餐由80幾至百中不等,包沙律餐湯野飲,都算實惠。兩個人分別叫左最愛嘅煙肉忌廉意粉同埋蜜糖炭燒黑豚扒。首先上左餐湯沙律牛角包,沙律菜算新鮮,但個包唔得,凍嘅,個湯都係唔夠熱,其實先唔好講味道,湯同包齋係夠熱都爭好遠。Carbonara一如已往嘅好,汁濃夠味意粉彈牙,面頭嘅芝士加點咸香,正。黑豚扒都喜出望外,大塊又淋,好香蜜糖味,薯條都唔錯,敗筆係堆紅蘿蔔同蕃薯粒,超冇heart,又係凍嘅,好似食大家X求其「筆」一堆出黎咁。要做好啲,其實要注重細節。

2018-04-27 399 views
講到西餐,Applegreen算係一間唔貴唔平,適合中等價格午餐嘅餐廳👍🏻👍🏻 因爲唔洗等位,所以就入左去食個快嘅!Lunch set包含低脂乳酪汁沙律,小牛角包,餐湯同飲品,品質唔錯,牛角包鬆脆!博多明太子意粉($86)雖然冇乜料,但都唔會感覺好dry👍🏻 不過相繼令到意料太流,食多少少都會濟🤦🏻‍♀️蜜糖炭燒黑豚扒($92)😛南瓜做配料其實好少見,不過薯條同扒都唔太熱,減少食慾😓 同埋黑豚扒冇肉汁可言,都食唔岀蜜糖嘅味道😭 92蚊嚟講只有伴菜合格了

博多明太子意粉($86)

蜜糖炭燒黑豚扒($92)😛

2018-04-23
$80 (Lunch)
2018-04-10 545 views
等位等咗好耐一會, 地方不算太大, 員工告知因為 人手不足, 要封幾個位置, 冇辦法,因為人流太多,如果想食一定要等位。我們一行八人 ,所需要嘅位置, 要等候 也是必然的。食物質素ok的

我們一行八人 ,所需要嘅位置, 要等候 也是必然的。

食物質素ok的
2018-03-17
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
2018-03-29 654 views
呢度既lunch選擇唔少,份量同味道都唔錯。前菜已經有餐湯、沙律同牛角包,老實講其實湯真係麻麻,飲左兩啖唔係好知佢咩味,應該係蘑菇,唔creamy唔香唔濃;而牛角包唔係酥皮既,係牛角形既麵包;個沙律就正常啦。不過個main dish都真係唔錯,個魚柳好大份,上面有麵包碎,焗到好香好脆;而個汁都幾好,酸酸甜甜,好夾個魚。伴碟有大量蔬菜同薯條,薯條係幼身,所以脆皮比例好高。總括黎講,呢度都坐得舒服,服務又好,野食都幾好食啦,性價比算很不錯了。

Set lunch餐湯沙律牛角色

香煎檸檬牛油龍脷魚柳

香煎檸檬牛油龍脷魚柳
星期五晚搵食真艱難,今日因為要處理d野,晏左出來食飯,7點幾呢個鐘數更是難上加難,葵芳新都會大多數餐廳都食過,食開果幾間「飯堂」更是人滿為患,拎到好幾張號碼飛,都未有著落,很是可憐 游蕩左好耐,終於見到一間冇人排隊,心中都多少知道應該不太好野,翻翻下餐牌,又晤知扯起邊條筋,覺得都算岩食(字面上睇),可能已經對手上幾張號碼飛都死左心,等幾十個號點搞哦....試間新野咯.....膽粗粗未入去咯 Applegreen,對于我来講又不算新野,N年前在新世紀廣場食過一次,都算可以,具體不太記得,太耐了,後來果間分店在moko消失左。 呢間分店系第一次食,室內裝修好普通,坐得好逼,不喜歡 擺設系個紅萍果,唔明點解唔系綠色 餐牌冇圖,得幾張紙侍應一d笑容都冇,幾個侍應都系咁,黑口黑面,唔通星期五已經忙傻左?佢地已經系最少人的餐廳了哦。服務態度真的有待改進。松露意大利燉飯,都算有黑松露味,還可以,米飯ok既蟹肉牛油果沙律:呢個就算把了,上到枱,嚇一跳,以為比錯,牛油果在哪?我見到整碗的黃瓜,蟹肉又在哪?我以為系蘿卜泥,即刻舉手嗌人話錯了,結果侍應好黑面話呢個就系蟹肉牛油果沙律我翻開最上面

呢間分店系第一次食,室內裝修好普通,坐得好逼,不喜歡

擺設系個紅萍果,唔明點解唔系綠色

餐牌冇圖,得幾張紙

意大利黑松露燉飯

松露意大利燉飯,都算有黑松露味,還可以,米飯ok既

蟹肉牛油果沙律
我翻開最上面的一舊似食日本野和醬油用的蘿卜泥,睇好仔細,先見到碎蟹絲,口感好鞋,似渣多d,壓到實一實,用筷子幾咁辛苦先可以將佢拆散開來🤢牛油果完全冇制過,簡單的很,只是普通牛油果拆落來,毫無特色!

牛油果只有2-3條,成碗青瓜!好誇張!望返個餐牌,明明寫住蟹肉牛油果沙律,寫菜時都冇留意會有青瓜,睇真d,先見到個成份寫住「cucumber 」
不得了!簡直違反商品說明條例!菜名同成份主次對調得好嚴重!
再次同侍應講,投訴呢道菜要求退,無諗到侍應好惡死黑晒面話我地已經拆亂左,冇得退🤮

半份價錢系89 for2人食,148系全份,好在我地只系要半份,真的是本世紀第一伏🤕青瓜扮牛油果🥑充數!仲要侍應黑口黑面撈飯!無敵差吖間餐廳!O晒嘴!
應該改左名,應該叫「蘿卜泥」牛油瓜沙律
蟹肉牛油果沙律

焗薯皮:真的得舊皮,薄痴痴😯改錯個名咩!應該叫焗樹皮
焗薯皮

不知所謂的伏店,晤系周圍都排長龍,都唔會揀佢,但揀左呢間野,真的很失敗!
2018-03-09
2018-03-09 500 views
啱啱睇番呢度啲食評,原來我嘅遭遇唔係冰山一角。驟眼望埋去現場其實好多都係三至四人枱。 咁我人數多都等左好耐,見到好多三至四人枱嘅飛都嗌咗入去,再望入去見到最尾有一張空左好耐嘅大枱。 咁我就問下入面嗰張空枱可唔可以坐同埋安排入座嘅問題, 點知個waitress就用一個好串同埋冇尾音嘅語氣(我都見到唔少呢度比食評嘅人都有呢個感受)同我講已經book曬同埋出面冇檯畀你夾到。 其實如果啲枱畀人book咗,可以禮貌啲同我講返,如果佢哋幾多點都未到,可以畀到張枱我,而唔係用一個極差嘅態度去回應一個客人。我朋友都話雖然佢冇講粗口但係佢嘅說話語氣比粗口更難聽。 一間餐廳除咗食物要好食之外,服務態度都好重要。如果未食飯都已經俾客人食咗一肚氣,真係咩都飽曬,唔使食喇!不過,強烈建議如果鍾意食一肚氣嘅人可以去感受一下。😁
啱啱睇番呢度啲食評,原來我嘅遭遇唔係冰山一角。

不過,強烈建議如果鍾意食一肚氣嘅人可以去感受一下。😁
2018-02-22 611 views
從來未食過咁難食嘅牛扒,大家睇圖就知道,塊牛扒薄到好似紙咁,叫七成熟但係熟到好似食緊舊炭咁,一放上枱就知道伏味濃,價錢仲要唔平($178加一)。薯條好幼,完全冇味,真心麥當勞仲好食。另外男朋友仲叫咗個豬扒,肉質勁似鞋底,雖然冇相,但係茶餐廳啲豬扒一定仲好食,隔離有堆risotto,唔講以為係毆吐物。全餐飯最好食嘅就係菠蘿,又甜又多汁!大佬要我成四舊水淨係食菠蘿?!D侍應仲要唔係點睬你,你一食完就幫你收野,好似趕你走咁。

D侍應仲要唔係點睬你,你一食完就幫你收野,好似趕你走咁。
2018-02-22 392 views
同朋友行完山,肚仔有d餓,見呢間冇咩人等位,就直入坐低。可能係tea time就完,晚飯時間又未到,所以冇咩人,侍應都少d﹐招呼有d慢。我地點咗3樣野…蜂蜜柚子脆雞亦 - 上檯香噴噴,皆因有鼠尾草放係熱嘅雞亦面,鼠尾草嘅香味出晒黎,即刻胃口大開呀! 炸好嘅雞亦面淋咗d柚子蜜,食落不油膩,仲有d清新感,女生應該都會喜歡,我同我個朋友秒殺咗呢碟小食。蟹肉牛油果沙律 - 沙律菜有羽衣甘藍,聽說是有抗癌功效的超級疏菜呢。牛油果係我飛佛,加上蟹肉,yo~ 正!鮮蝦龍蝦汁意大利粉 - 蝦大大隻,意粉醬汁濃度適中,剛好包住意粉,不會水汪汪,美味!雖然價錢唔平,但總括好食!
同朋友行完山,肚仔有d餓,見呢間冇咩人等位,就直入坐低。

我地點咗3樣野…
!
!
雖然價錢唔平,但總括好食
鮮蝦龍蝦汁意大利粉
蜂蜜柚子脆雞亦
鮮蝦龍蝦汁意大利粉
蜂蜜柚子脆雞亦
2018-01-03 931 views
中午人不多,也有套餐,湯/色拉+主食+餐後飲料,價格不一。我要了番茄湯+奶油蘑菇螺旋面配香腸+熱檸水。味道還行吧,和上海的也差不了多少,價格倒是貴了50%。不想等位的話,可以試試的。
2017-12-18 1127 views
大概十年前就開始吃AppleGreen 的吧,但葵芳的AppleGreen還是頭一次。中午12時45分的時間,看到AppleGreen已滿座了,心想要快找找還有什麼好吃,可是一分鐘之內,就看到忙得不可開交的服務員將排在門口4、5組人帶進了餐廳,原來葵芳AppleGreen是很大的,只不過間格上讓外面的人不能一覽無遺。Set lunch 由HKD64至HKD108(另加一),包括了Croissant、沙律、餐湯及餐飲,還真不錯啊,最後姐我點了黑松露野菌意大利飯,同事們點了其他的都不細數了。Croissant夠鬆又香口;沙律都是一碟菜加上沙律汁兩粒石榴兩粒西柚肉;餐湯是令人印象深刻的忌廉薯仔湯,一湯薯仔蓉造就了濃稠的質感;餐飲要熱的,唯有選蘋果茶,雖然是茶包,可也是TWININGS。主食黑松露野菌意大利飯,雖然用料也是很足,上枱時已經嗅到陣陣的松露味,也有著不少的野菌,可是太濕了,橄欖油也就是多。綜觀整頓午飯,HKD80 的價錢,服務員快手有禮、廚房也有著一定水准和速度,性價比算高的了。

Truffle Risotto

2017-12-18
2017-12-12 837 views
一入去服務生已經冇咩禮貌叫我地坐低,諗住叫少少嘢食睇吓情況先,點咗兩個餐同白松露薯條,個湯擺明罐頭湯,頭盤叫咗柚子雞翼同陳醋什菌沙律,雞翼乾到變哂色,沙律冇陳醋味,白松露薯條。。。算啦,又凍又乾,淨係見到有堆油喺面,食m記好過,點解叫白松露。。牛扒薄到成張紙咁,個豬扒同快餐店差唔多尚算可以,但隔離個所謂意大利飯簡直難食,又淋又冇味,好似用金寶罐頭湯溝水浸飯咁,藍莓同士多啤梨檸檬特飲。。唔夠味又唔吸引,叫咩特飲。。失敗,咁嘅質素真係唔需要咁嘅價錢