2013-08-16 407 views
Great Staffs, 但食物質素及水平參差不齊,鵝肝唔可以叫,Blacklisted!!!好港式意菜,同埋唔可以叫"private kitchen",會勁失望...
2013-08-15
Birthday
Confilt Duck Leg
2013-08-14 133 views
這日的預約是我首次透過OPENRICE 網上訂座的。當日預約時間是中午12:00, 我們11:55 左右到達, 當電梯到達25樓,門一打開,便有餐廳的人過來招呼,我說出訂座的姓氏後,這人不停的翻看名簿, 但沒有我的訂座, 於是我說出是透過OPENRICE 訂時, 他便拿出手機, 看見他按呀按的,然後說:『不要緊,跟我來』然後就帶我們到26樓的餐區, 說實在的, 我也不能確定我的網上訂座是否真正成功,直至收到我成功拿取50積分的電郵,才知道也不是兒戲!話說回來, 到達26樓的餐區後,感覺很舒服,裝修清雅,一道白色的磚牆,配上拱型窗框,再加兩盞路燈型的壁燈,這氣氛跟剛才在銅鑼灣街道的喧鬧,就成了很大的對比。坐下後, 有一個年紀較大的侍應,放下一版菜牌,是當天的午餐菜式,細看之下,包括:沙律、餐湯、五選一的主菜、甜品及餐飲。 由於餐牌是全英文的,主要的食品我都算看得懂,但內裏較仔細的配料或較特別的醬料等,我便看不明,我惟有問過明白,但那年長侍應的回答表現得有點冷淡,是那種老餐廳記的感覺!由於套餐除主菜可選外,其餘都一樣,所以我們一家三口就選三款不同的主菜了。首先介紹前菜沙律,雜菜雞胸-兩三片

由於套餐除主菜可選外,其餘都一樣,所以我們一家三口就選三款不同的主菜了。首先介紹前菜沙律,雜菜雞胸-兩三片雞胸,小小的,尚算嫩口,特別的是那沙律醬汁,是芝士味的,很特別,可是湊巧我們三個都不喜歡這個味!
然後是餐湯,餐牌並沒有說明是什麼湯,但味道不錯,像淡淡的洋蔥湯再配凍忌廉,感覺又香又滑。
到主菜了!第一款是蟹肉忌廉長通粉,無論用料、味道和賣相都一般,在茶餐廳出現的話就是上品,在這裡就有一丁點兒失望了!第二味是烤羊架,五成熟,羊架口感有嫩嫩的感覺,味道也很好!最後是蔬菜汁燒鰽魚,由於魚肉比一般急凍魚柳軟滑,沒那種死實實的感覺,配菜汁頗清新,喜歡清淡的我來說,讚!
最後是甜品意大利奶凍和偏濃的咖啡,把這每人$140元的午餐畫上完美的句號。

Other Info. : 結賬時,他們說現金付款有85折,於是只須$412,平均每人$140,我覺得超值!
2013-08-10
$140 (Lunch)
Dining Offer
Others
2013-07-11 83 views
同姐到港島處理私務,當然要去嘆個LUNCH啦!姐見我之前黎過,一路都話要去試下,我當然會陪她啦我地BOOK左1點鐘,準時到逹,唔水等坐低後叫了一杯凍果汁飲下先檸檬特飲,酸酸地甜甜地,又夠凍喎!好醒胃侍應送給上暖暖的包包配上自家制的TOMATO SALA,個SALSA好好未又醒胃,而且味道配得剛剛好呀我地各自都係叫了LUNCH SET先來前菜沙律煎鵝肝多士~~~鵝肝外面煎得好香好脆,內裡好軟好滑Parma Melon Salad~~~哈蜜瓜好甜好清配上Parma Ham真係GOOD松露菇菇湯~~~超級香濃的菇菇香,而且個湯好香好滑周打魚青口湯~~~湯內有好多甜美的青口,個湯同樣都係好滑海鮮湯蝴蝶粉~~~湯底好濃郁,海鮮配料好新鮮又鮮甜GOOD肉眼扒配虎蝦~~~肉眼有好濃的牛牛香,蝦蝦都好鮮好爽口甜品心太軟~~~見到真係心太軟呀,外脆內軟,好感動呢栗子焦糖燉蛋~~~ 面層係脆脆的焦糖,下層係好香的栗子蓉燉蛋,做得好滑,甜品又適中整體食物質素真係VERY GOOD,侍應的服務都好好,每道菜都會問客人是否需要黑椒,真的很貼心環境更是好好,不會太噪,真係一個同朋友飯聚和同客食飯的好地方。價錢又真
同姐到港島處理私務,當然要去嘆個LUNCH啦!

姐見我之前黎過,一路都話要去試下,我當然會陪她啦

我地BOOK左1點鐘,準時到逹,唔水等

坐低後叫了一杯凍果汁飲下先
檸檬特飲,酸酸地甜甜地,又夠凍喎!好醒胃
檸檬特飲
暖暖的包包籃
我地各自都係叫了LUNCH SET

先來前菜沙律

煎鵝肝多士~~~鵝肝外面煎得好香好脆,內裡好軟好滑
煎鵝肝多士
Parma Melon Salad
松露菇菇湯~~~超級香濃的菇菇香,而且個湯好香好滑
松露菇菇湯
周打魚青口湯~~~湯內有好多甜美的青口,個湯同樣都係好滑
周打魚青口湯
海鮮湯蝴蝶粉~~~湯底好濃郁,海鮮配料好新鮮又鮮甜GOOD
海鮮湯蝴蝶粉
肉眼扒配虎蝦~~~肉眼有好濃的牛牛香,蝦蝦都好鮮好爽口
肉眼扒配虎蝦
甜品
心太軟~~~見到真係心太軟呀,外脆內軟,好感動呢
心太軟
栗子焦糖燉蛋

價錢又真係好抵喎!一個SET LUNCH四道菜平均都係百多元,有這樣的環境、質素及服務在銅鑼灣真係太難找到呢!
2013-07-03
$160 (Lunch)
暖暖的包包籃
煎鵝肝多士
松露菇菇湯
海鮮湯蝴蝶粉
肉眼扒配虎蝦
心太軟
栗子焦糖燉蛋
推介有時只是一般般,但這間出奇地不錯。平日午市普通套餐,最貴158有四道菜:前菜,湯,主菜,甜品當中已有餐包和飲品。最近更有現金付款八五折。餐包幾脆,配上蕃茄醬很鮮甜。羊膝多數餐廳也弄到很難入口,這兒卻很軟很滑。 原本打算寫食評表揚,但最後改變主意,全因令我對最愛的的Tiramisu產生了陰影.......希望陰雲快點消散。編輯一言驚醒了我,沒有拍下實質證據的照片,分享感受時也要慎言一點。各位可以當小女子和大家分享一個故事,正如電視台劇集,一定會加下這句﹕本故事純粹虛構,如有雷同,實屬巧合。話說某日中午在某地叫了一客普通套餐,共有四道菜,已包甜品。看見推介甜品為意大利芝士餅,便另加了這客。當她吃完表層的藍莓和提子後,便吃第一口,有點苦.....突然發現兩隻小蚊滋在朱古力上慢步,目中無人,它們與朱古力溶為一體,像變色龍有保護色,沒有移動真是難以察覺。嚇到她呆了,死啦,會不會已吃了入肚@_@。 當時第一反應便叫侍應過來(又怎會記得拍照留證據),其中一隻還捨不得離開。那位可能是經理的侍應,告之可能剛飛上去,輕描淡寫的回應,好似常有發生。印象中他沒有表示歉意。 看見了它們,已經又驚又反胃,換一
前菜,湯,主菜,甜品
當中已有餐包和飲品。最近更有現金付款八五折。

餐包幾脆,配上蕃茄醬很鮮甜。
羊膝多數餐廳也弄到很難入口,這兒卻很軟很滑。

看見了它們,已經又驚又反胃,換一件也吃不下,乾脆取消。雖然,蚊滋在很多餐廳也很常見,但飛來飛去與在食物上慢步是截然不同。加上,兩隻同時出現,碰上的機會率其實稍微。可能這對很多人來說也是小事一樁,不值一提。但陰影產生了,又怎能再光顧。
她也明白可能很多餐廳的廚房也不太清潔,但眼不見為乾淨,看見了便不能再自圓其說。
其實她只是想和大家分享一下感受,不吐不快。

2013-07-05
$150 (Lunch)
2013-06-25 45 views
又來到Saturday lunch,我倆好好吃一頓relaxing lunch的時候。這天來到Amore,很喜歡這裡充滿地中海風情的裝潢,白磚加上黑色的裝飾,很有格調!先來暖暖的麵包和tomato salsa,salsa做得很好,酸酸甜甜,很開胃。接著便是Ham salad,這嗰dressing很特別,甜甜的,令我們更期待接著的食物。南瓜湯很對辦,濃郁的南瓜味,忌廉份量恰到好處,不會做成甜膩感。Main點了snapper fish,肉質嫩滑,皮煎得脆脆的。伴碟有薯蓉,上面有少許芝士,薯蓉質感不夠滑,配上煎/焗薯仔效果更好甜品有bluberry cheese cake,芝士味香濃,跟餐的當然不能要求太多! A really nice lunch to start our weekend!

ham salad
$130 (Lunch)
ham salad
2013-05-20 19 views
認識Amore這家意大利餐廳是因為一個意大利餐廳的飯聚。其中一位成員在談論意大利dish和文化時頗有見得,得悉原來她哥哥是Amore的老板,因而興起一嘗的念頭。是晚試了Amore四道菜的set dinner,每位HK$368。有齊前菜、意粉/意大利飯、主菜和甜品,才HK$368?有點不可思議吧?!上菜時才發現原來每碟份量都不大(主菜例外),以精取勝。 值得一提的是它的麵包籃,熱騰騰的麵包香軟有X勁,而且還有四款味道,非常不錯。最讚的是隨籃的醬汁,以新鮮蕃茄加上優質橄欖油和醋(醋的味道甘和,我懷疑用的是陳醋),非常值得推薦!King Prawn Truffle Salad蝦的鮮味濃郁,肉質彈牙,配合加入黑松露調教的醬汁,那精緻細膩的香氣,一試難忘。Crab claw Risotto這是我試過最最精緻的Risotto!上碟時還以為是法式甜品。哈哈!它精緻的賣相更像一款藝術品,不過味道還是相當不錯。Risotto要烹得好吃,軟硬得宜,必須在烹的過程中不時攪動,讓米粒充分吸收水分。因此除了技巧外,更講求時間和耐性。這碟Crab claw Risotto,蟹的鮮肉完全溶入米粒中,口感軟得來略

King Prawn Truffle Salad

Crab claw Risotto

這是我試過最最精緻的Risotto!上碟時還以為是法式甜品。哈哈!它精緻的賣相更像一款藝術品,不過味道還是相當不錯。Risotto要烹得好吃,軟硬得宜,必須在烹的過程中不時攪動,讓米粒充分吸收水分。因此除了技巧外,更講求時間和耐性。這碟Crab claw Risotto,蟹的鮮肉完全溶入米粒中,口感軟得來略帶硬,吃得出是花心思煮成的,有誠意。
Lamb Rack

主菜羊架又是一款賣相精美的菜式。肉質鮮嫩,混合淡淡Rosemary味道的醬汁,將羊的羶味完全蓋過,做得不錯。不過友人說如果能保留多一點「羊味」效果會更好。想一想也是,羶味是完全辟除了,rosemary的配合也成功帶走羊架的肥膩感。可是,真正喜歡吃羊架的朋友還是留戀那股羶味!不過,淡淡的就好了,不是太多人受得了。

值得一讚的是伴菜的薯仔
,混合著帶有羊肉汁的醬汁一起吃,非常匹配。
甜品-Tiramisu
這款Tiramisu味道還可以,不過Mascarpone cheese的味道並不特出,sponge finger 和Marsala酒混合起來本有的濕潤感也因為cream加得多而欠缺,這方面要加把勁。

雖然Amore食物水準不錯,值得推薦,不過有兩點比較可惜:第一、所處大廈幾乎每一層都是食肆,等電梯時間頗長,沒有耐性的朋友早己離去。二、最好改善一下員工的穿著和儀容,畢竟走的是精緻意大利餐路線,和員工交流也是dinning experience的一部份,不可忽略。
2013-04-30
Anniversary
2013-05-15 13 views
午飯也喜歡到銅鑼灣覓食,方便之餘,有價廉物美的,也有精緻講究的;最特別的是,一些晚市較貴價的餐廳,會用相宜的價錢作招徠,那就最能滿足不愛太多晚餐出外用膳,但又想吃點好東西的人。今日隨便的挑了一楝銅鑼灣大廈,在「開飯喇」瀏覽食評,結果選了這間意大利餐廳。裝修挺優雅的,黑白色為主,由於在26樓,望出去完全不覺得自己置身在駱克道鬧市。我相信晚餐會幾好情調。午市套餐由$118至$158不等,意粉、意大利飯、魚、雞、羊一應俱全。沙律頭盤、餐湯、主菜、甜品和飲料,真的大滿足。上菜、食物賣相和味道都一絲不苟,服務員也勤快。我最愛就是熱烘烘的意大利包配salsa醬,酸酸的很開胃。餐湯是菠菜忌廉湯,喜歡它不太CREAMY;主菜選了香煎帶子意大利飯和烤雞扒配紅莓汁。帶子煎得剛好,意大利飯份量不多,好正宗的一人食,因為意大利飯調汁較濃,其實已經可以好飽;烤雞扒肉質嫩,可惜欠了點雞鮮味,但配菜出色,有芝士烤焗薯肉片和蔬菜,份量也恰到好處。最驚喜的是,現金付款八五折!一定有下一次!

最驚喜的是,現金付款八五折!

一定有下一次!
2013-05-15
$130 (Lunch)
2013-03-22 9 views
好耐都冇黎LEE度食DINNER LA約左兩個BEAUTY食飯,想喺銅鑼灣搵一個地方靜靜地、坐得舒服又唔會趕你走的,真的不容易朋友又提意黎LEE度啦!BOOK定位咁就萬無一失喇先會合朋友上去先,因為另一位BEAUTY仲未放得工呀!咁我地就飲杯野先啦一杯是酸酸的又涼涼的,因為加了薄荷葉,好醒的另一杯是蜜桃味的梳打,都好清新喎!GOOD我地兩個坐左一陣,侍應就好細心送上一個暖暖的麵包籃比我地先享用呢暖暖的包包好好味呀!旁邊的蕃茄醬配上暖暖的麵包真的不得了呀!這個自家制的蕃茄醬味道是酸酸甜甜的,吃下令人好FRESH同埋好醒胃的感覺呀!朋友已經在附近了,我地可以叫野食喇!我地叫了3個5道菜的DINNER SET先來前菜鮮魷魚沙律~~~菜本身好新鮮,好甜美,魷魚的軟硬度也處理得剛好;沙律汁也調配得好好味蟹餅~~~外脆內軟呀!而且入面好多蟹肉呀!真係想再額外再ENCORE呀!湯MUSHROOM SOUP~~~超香濃的菇菇香,湯入口好CREAMY呀!真係飲完一啖個口充滿了菇菇的香味呀!龍蝦湯~~~亦是同樣的香濃,不會像外面的煮到得死咸味,湯裡還有粒粒的龍蝦肉!真的回味無窮呀!意式雲吞~~~又是一個回
好耐都冇黎LEE度食DINNER LA

朋友又提意黎LEE度啦!BOOK定位咁就萬無一失喇

先會合朋友上去先,因為另一位BEAUTY仲未放得工呀!
咁我地就飲杯野先啦
一杯是酸酸的又涼涼的,因為加了薄荷葉,好醒的
另一杯是蜜桃味的梳打,都好清新喎!GOOD

朋友已經在附近了,我地可以叫野食喇!

我地叫了3個5道菜的DINNER SET
先來前菜

意式雲吞~~~又是一個回味的菜式,每一個雲吞入面都有一隻鮮蝦,雲吞皮亦做得剛好!YUMMY

海膽意大利飯~~~除了好味同好好味,我唔知仲可以會什麼形容詞了,第一次食用海膽配上意大利飯,原來是如此的美味呀!飯的軟硬度煮得很好,每一粒米入充滿左海膽的鮮味呀!

主菜時間
豬豬~~~雖然這個也很好味,但相比個魚魚同羊LEE個會較瞬息了,個豬豬肉質有點鞋呢!但味道是OK的

食得LEE度真係好好好飽呀!但係一餐飯又怎能不來個甜品作句號呢
魚魚,我唔記個菜名呀!~~~魚魚焗得好香脆又唔會太乾,配上下面的薯蓉同吃會更好味呢
羊柳~~~5成熟的剛好,連朋友唔食羊的都覺得好好味,一點羶味也沒有呀!這個我比十個讚呀!肉質很好!味道又很好,菜式的擺設也令人嘗心悅目呀
我們加了錢要了這個朱古力球~~~古力十足呀!而且非常的香滑呀

這裡除了食物質素及味道很好,坐位舒服,環境舒適,不得不讚讚這裡的服務員,他們真的好細心而且有好好的禮貌,還會不時看看客人有什麼需要,真的需要特別的讚讚他們,同時亦希望能夠保持這水準!

2013-03-18
2013-01-02 42 views
Finally it's semester break!! To celebrate this great time, I decided to hang out with my buddy and have real fun. As we all love Italian food, one of my friends recommended this reataurant and so we're here! Each of us ordered one set lunch which includes an appetizer, daily soup, main course, dessert and a drink. There're five main courses for us to select. As we're both risotto lover, we've order the risotto promptly. And we ordered beef for another set so that we could share and taste two dishes at once!

The appetizer was quite special and the soup was great. After finishing the soup, our main courses came immdediately. They looks delicious and they really were! The sirloin was juicy and the risotto was cooked well. Then is the dessert. Our dessert was mango mousse. It's not too much but enough, taste fresh, which ended our lunch perfectly.

By the way, the bread was great too.
Here're some photos we've taken. haha

sirloin
risotto!great!
sirloin
risotto!great!
2012-12-28 18 views
雖然未到聖誕,但因為朋友好難約呀!又想喺聖誕前見下面就一早約定今日去食個EARLY CHRISTMAS DINNER喇!原本今日係未有聖誕餐供應架,供應時間係得12月24同25,同埋12月31同1月1日先有架不過打去BOOK位時同個負責人REQUEST睇下可唔可以安排一下,負責人話可以安排的,不過有一些菜式可能要稍作更改,咁好的服務,我當然話NO PROBLEM LA LA LA一坐底WAITER就送上暖暖的麵包籃同埋玫瑰香檳前菜係燒火雞牛油果莎莎 風乾巴馬火腿無花果~~~LEE個好好味呀!牛油果配埋火雞同火腿真係VERY GOOD呀原來聖誕餐的湯係海膽忌廉湯,但因為係為聖誕餐而設,我地係SPICAL ORDER所以要改其他湯我地叫左龍蝦糖同埋唔記左咩薯仔忌廉湯湯好香濃好好味呀!主菜喇我地各自揀一個咁就可以SHARE喇鹽燒亞拉斯加黑雪魚伴香橙中東小麥米配荷蘭汁~~~個魚燒得超好味呀!外面脆脆內裡又軟滑喎!回味中香蒜澳洲M6和牛檸檬烤大蝦~~~~和牛煮得剛好,蝦蝦又好爽口喎!YUMMY聖誕布甸~~~以為平平無奇的甜品竟然有驚喜,好好味呀!外脆內軟呀!聖誕快樂呀!

一坐底WAITER就送上暖暖的麵包籃同埋玫瑰香檳
玫瑰香檳
燒火雞牛油果莎莎 風乾巴馬火腿無花果
我地叫左龍蝦糖同埋唔記左咩薯仔忌廉湯
龍蝦湯
湯好香濃好好味呀!

主菜喇

鹽燒亞拉斯加黑雪魚伴橙中東小麥米配荷蘭汁
香蒜澳洲M6和牛伴檸檬烤大蝦
聖誕布甸
2012-11-27 13 views
食左成個月終於得閒寫番篇外食喇同朋友約左改了又改,今日朋友終於偷到兩個鐘同我食個LUNCH喇!我地揀LEE度的原因係因為坐得舒服,而且之前食過幾次,味道的相當GOOD GOOD呢!我地一坐低就叫左野食就傾傾喇WAITER比左D包包我地食住先,嘩!今日有蒜蓉包呀包包暖暖的!好味呀前菜 蟹餅AND鵝肝配沙律菜,朋友話個蟹餅超美味呀 菇菇湯AND龍蝦湯,味道適中YUMMY SEAFOOD LINGUINE AND 意大利雲吞,兩個都好好味呀!真係好滿足呢意大利雲吞入面係包住鮮蝦同芝士真係好好味呀仲有甜品,我地加錢叫左一個朱古力雪糕波真係一頓好滿足又美味的午餐呢!
食左成個月終於得閒寫番篇外食喇

我地一坐低就叫左野食就傾傾喇

WAITER比左D包包我地食住先,嘩!今日有蒜蓉包呀
蒜蓉包
包包暖暖的!好味呀

前菜
蟹餅
鵝肝
蟹餅AND鵝肝配沙律菜,朋友話個蟹餅超美味呀
菇菇湯
龍蝦湯
菇菇湯AND龍蝦湯,味道適中YUMMY
SEAFOOD LINGUINE
意大利雲吞
意大利雲吞入面係包住鮮蝦同芝士真係好好味呀

仲有甜品,我地加錢叫左一個朱古力雪糕波

真係一頓好滿足又美味的午餐呢!
2012-10-24
$100 (Lunch)
蟹餅
鵝肝
菇菇湯
SEAFOOD LINGUINE
意大利雲吞
蒜蓉包
2012-11-23 5 views
之前在openrice 看過這間餐廳的評價不錯,所以決定在這間餐廳和朋友渡過生日.由於前幾日已經訂左位,所以去到就已經有位,間餐廳環境不錯,相當有情調,非常適合情侶去慶祝個dinner set 有前菜,湯,pasta,main course同甜品,如果唔叫齊五個course就會平三十蚊我地揀左兩個 four course dinner set ,分別叫左:煎鵝肝,香橙三文魚,兩份龍蝦湯,焗乳鴿配中東米,美國肉眼心太軟,木糠布甸我地落完單,個侍應同我地講佢地依家做緊promotion,每位客人會送番兩隻生蠔今日送o既蠔有兩款,skookum oyster同rollex各一隻因為知道有蠔送,所以我地點左每人一杯chablis隻rollex海水味比較重,而skookum oyster 就creamy啲,我呢啲鍾意食蠔嘅人就比較鍾意rollex食完蠔,就上頭盤,我點的香橙三文魚外表看似普通,不過裝飾得非常精美,食落重有啲橙香,侍應話啲三文魚醃制嘅時候加入左小量橙皮,所以食落有小小橙味我朋友的煎鵝肝也很美味,不過唔夠入口即溶之後係龍蝦湯味道非常濃,不過有點澀,我個人不太喜愛主菜再等左一陣先上黎我

分別叫左:
煎鵝肝,香橙三文魚,
兩份龍蝦湯,
焗乳鴿配中東米,美國肉眼
心太軟,木糠布甸

今日送o既蠔有兩款,
skookum oyster同rollex各一隻
因為知道有蠔送,所以我地點左每人一杯chablis

食完蠔,就上頭盤,

我朋友的煎鵝肝也很美味,不過唔夠入口即溶

之後係龍蝦湯

味道非常濃,不過有點澀,我個人不太喜愛

主菜再等左一陣先上黎

我食嘅係焗乳鴿上面有啲乾蒜響乳鴿上面,食落口好香乳鴿味,而且無骨架,
個經理話師傅煮之前已經起左啲大部份骨,所以食落去啖啖肉,成個香港唔係咁多餐廳有得食,
至於我朋友食嘅肉眼肉味好重,而且冇overcook

最後就係甜品,

之前我訂位嘅時候拜託左侍應幫我響甜品度寫"生日快樂",心太軟到嘅時候我朋友覺得好surprise
至於我點的木糠布甸係用martini杯裝嘅,好華麗,
食落啲木糠同cream嘅比例都配搭得唔錯,唔會出現木糠太厚嘅情況

我地響tubino渡過左相當愉快嘅一夜
Other Info. : 可能因為係平日,全晚都係得兩枱客,侍應服務都好貼心,餐廳情調真係一流,
2012-11-19
Birthday
Dining Offer
Tasting Event
2012-10-28 7 views
同朋友行完街, 見到呢間餐廳幾多好評, 所以一試一人一個set dinner....鵝肝一上, 望落去. 賣相唔係好靚. 不過如果好食都都唔緊要既~~ 可惜, 食入口, 唔知點咁....同平時食開既鵝肝有分別. 總之唔係入口即溶又有d 渣咁..餐湯好稀, 而且唔夠熱.... 如果可以濃d 味同熱上就好喇~!食左個risotto...唔知點解...以為自己食緊法國菜, 大大隻碟, 但得少少飯...一見到就火滾仲要入口後, d 飯太林, 完全唔夠煙un~ 都唔係正宗意大利飯...唯一一隻既帶子, 好痴牙. 又煎到過左火...燶燶地...好啦..唯有期望個羊架啦..點知完全冇羊味, 而且煎得太耐..太un..又係好痴牙....賣相唔得我都介意, 但味道真係好緊要...看來廚師們要加把勁喇....
同朋友行完街, 見到呢間餐廳幾多好評, 所以一試

一人一個set dinner....

鵝肝一上, 望落去. 賣相唔係好靚.

唯一一隻既帶子, 好痴牙. 又煎到過左火...燶燶地...

好啦..唯有期望個羊架啦..

賣相唔得我都介意, 但味道真係好緊要...

看來廚師們要加把勁喇....
2012-10-26
開學啦,但開學都要食好野架嘛,咁所以呢,就襯星期日唔洗反學呢,就去左食呢間意大利餐廳啦!!(都係d朋友係咁介紹),所以呢,我今日就同我男朋友黎左呢間食野啦,咁我就book左枱啦,同埋要求左要坐d靜靜地既位,果然冇令我失望牙,行樓梯上去轉左,係一個好有情調,而且又好令既房仔!!!!啦啦啦,重點黎啦我地叫左兩個dinner set la咁首先有既係first course la,就係鵝肝 ,大小都岩岩好,讚牙!!味道唔錯><,咁我男朋友就叫左個crab cake la,個waiter 話係新野,咪試下lo,個crab cake 上面仲要有塊cheese ,岩哂我口味,完全係perfect match la同個crab cake!真係唔讚個廚師都唔得之後就到湯la..個procini soup係真係feel到好比心機咁真材實料煮出黎既,因為真係好味,唔係講笑...^^ 未飽,仲食得落,仲食得落,no problem既^^我同bf 分別叫左Risotto 同 Ravioli la咁就,係咁架啦,要試多d野牙嘛@@咁先可以share,本身以為好多啦,驚食唔哂,但原來唔會牙.分量岩

我地叫左兩個dinner set la咁

首先有既係first course la,就係鵝肝

未飽,仲食得落,仲食得落,no problem既^^

,本身以為好多啦,驚食唔哂,但原來唔會牙.分量岩岩好...d帶子好鮮甜,咬落亦都唔會痴哂牙..!!得牙!

到Main la....都仲得..哈哈
咁就叫左個rack of lamb ,同埋omaha ribeye,
都唔洗等好耐,又食得啦,,又快手,又好service^^

好飽牙好飽牙,唔得,點都要食埋個dessert 先><
係咪唔錯先?賣相都唔差,好正宗既意大利cake.><Tiramisu,
好啦好啦,唔講啦,想食就自己去試下,真係飽la我..哈哈
2012-09-09
2012-09-02 11 views
今次因為個friend要去英國,為左比個難忘0既farewell佢,就帶佢來作呢間意大利餐廳食dinner。一黎到個waiter就好細心禁幫我地settle down, 跟住好快就有一大籃熱辣辣0既麵包送上來食左一陣我地就落order我地叫左2個set dinner.我地兩個都揀鵝肝做頭盤,而main course 呢,我個friend就叫左羊架,因爲我個人唔太鐘意食羊,所以就叫左omaha肉眼扒。Third course 就risotto 同 ravioli 每樣一個share 黎食。雖然等左一陣,但上菜果刻就覺得等果段時間係值得o既! 個鵝肝好肥美,另外配左少量蔬菜沙律,o岩o岩可以中和番鵝肝o既油膩感。然後就到個湯,今次餐湯係金筍忌廉湯,金筍味幾濃,唔錯。Third course 方面,ravioli 同 risotto 味道都好正宗,cheese同cream都落得好足,好味!之後就到重頭戯啦!羊架一上來就感覺廚師好有心思,裝飾0既靚,個friend話肉質好好,而且生熟程度0岩0岩好。而我0既omaha肉質好香嫩,加$68係完全值得0既!最後甜品係心太軟,好好味,最0岩我地呢d朱
食左一陣我地就落order
我地叫左2個set dinner.我地兩個都揀鵝肝做頭盤,而main course 呢,我個friend就叫左羊架,因爲我個人唔太鐘意食羊,所以就叫左omaha肉眼扒。Third course 就risotto 同 ravioli 每樣一個share 黎食。雖然等左一陣,但上菜果刻就覺得等果段時間係值得o既! 個鵝肝好肥美,另外配左少量蔬菜沙律,o岩o岩可以中和番鵝肝o既油膩感。然後就到個湯,今次餐湯係金筍忌廉湯,金筍味幾濃,唔錯。Third course 方面,ravioli 同 risotto 味道都好正宗,cheese同cream都落得好足,好味!之後就到重頭戯啦!羊架一上來就感覺廚師好有心思,裝飾0既靚,個friend話肉質好好,而且生熟程度0岩0岩好。而我0既omaha肉質好香嫩,加$68係完全值得0既!最後甜品係心太軟,好好味,最0岩我地呢d朱古力愛好者。
心太軟焗得好好,送上黎已經聞到香味,食落甜度適中,朱古力味好重,係我目前食過最好食0既心太軟。

個set本身有餐茶跟,但因爲我地已經好飽,所以就無要到,就埋單啦
但係下次黎我一定會試下0既!
麵包好鬆軟
好香0既心太軟