Restaurant: AMMO
Info:

AMMO聯乘MONI Jewelry 推出的「冬日閃爍瑰麗暖心」下午茶, 顧客可說是值回票價, 因為每位惠顧Winter Sparkles的客人於享用美食後, 還可獲贈16吋925純銀種子Dancing Stone頸鍊, 零售價一條都要HK$720, 首飾本身已貴過一份下午茶! 下午茶以三層架呈獻, 餐廳行政總廚峰師傅並以白色及金色為創作靈感, 連繫首飾的閃爍度, 散發著貴氣.  4款咸點、4款甜點、鬆餅及飲品, 逐一分享一下.  今次咸甜美點的打分幾平均, 但咸點仍然稍勝.  份量不少的蛋沙律蝦牛角包, 蝦大隻得緊要, 而且又彈牙, 配搭香脆的牛角包, 只管吃, 不用說, 哈哈~  脆炸辣肉腸橄欖意大利飯糰幾惹味, 炸得香脆又不會乾身. 賣相精緻的是這串西班牙火腿、番茄清啫喱拼迷你水牛芝士, 一拼放進口, 火腿的咸香、番茄的清新慢慢融滙.  亦有脆炸法式奶油黃金多士. 不容置疑, 甜點的賣相更美, 例如好看又好味的是椰子奶凍配雲呢拿macaron, 個人十分喜歡椰子, 所以有少少偏心的, 香滑而不膩, 以此來打開甜點之門, 合適也. 帶少少幻彩的海鹽焦糖朱古力撻, 我和朋友也十分讚,

帶少少幻彩的海鹽焦糖朱古力撻, 我和朋友也十分讚, 撻皮放涼仍是脆, 而濃郁的朱古力軟心, 吃著就有幸福感.  吃完朱古力再吃芒果熱情果蛋糕, 味覺的對比很高, 立即來個清新香甜, 蛋糕鬆軟可口.  每次都因為太飽而吃不下白朱古力杯子蛋糕...

英式鬆餅要趁熱吃, 配搭餐廳行政總廚峰師傅自製的玫瑰士多啤梨果醬.

飲品可選咖啡或茶, 也可加HK$68要特飲.  熱情特飲, 以菠蘿、熱情果汁調製, 無酒精.  莓果物語, 是cocktail 來的, 酒精度適中, 酸酸甜甜, 與這份下午茶配搭得不錯.

下午茶所送的MONI頸鍊, 探用日本原廠正版Crossfor懸浮專利技術, 令種子Dancing Stone會隨著呼吸或微細動作而不停閃動, 舞動光芒, 十分吸睛, 簡單一條連身裙配這鍊, 十分得體.

「冬日閃爍瑰麗暖心」下午茶供應期由11月1日至12月31日, 逢星期一至日, 3PM-6PM, HK$538/兩位用.  在以上日子, MONI在AMMO HK更展示了多款首飾.

2023-12-01
$270 (Tea)
  • 海鹽焦糖朱古力撻
  • 椰子奶凍配雲呢拿macaron
  • 西班牙火腿、番茄清啫喱拼迷你水牛芝士
  • 蛋沙律蝦牛角包
  • 炸辣肉腸橄欖意大利飯糰
再訪呢間位於金鐘半山嘅西餐廳,雖然佢位置唔太方便,但上次嚟食過佢哋嘅限定下午茶感覺好好,加上餐廳環境優雅,最啱就係相約三五好友嚟食飯吹水!🍴Tasting Menu ($728) 一個有齊2款前菜、2款主食同甜品共5道意、日fusion菜式嘅tasting menu,啱晒唔想用腦又想試晒呢度招牌菜嘅阿叔。🍴Jasmine Tea Smoked Sea Scallop北海道帶子以茉莉花茶葉煙燻至入味,建議食嘅時候可配埋側邊嘅青豆醬或者柚子蜜糖蛋黃醬,味道層次會更豐富。🐖Jamon de Bellota Croquette風乾咗52個月嘅伊比利亞火腿配上焦糖啤梨,鹹、甜滋味一次過品嚐。🦞Maine Lobster Tagliolini用上有龍蝦天堂之稱嘅美國緬因州龍蝦,肉質唔單止爽口彈牙,配埋意大利蛋麵同埋以蝦頭、蝦殼等材料煮成嘅龍蝦汁一齊食,簡直想一食再食,絕對係呢度必叫嘅菜式之一。🐟Pan-Seared French Seabass / 🐂USDA Prime Rib Eye另一款主食可揀法國鱸魚或者美國肉眼,前者口感嫩滑,配上日式蟹肉香菇高湯,味道更鮮甜;後者用上極佳級嘅肉眼扒,油脂

🍴Tasting Menu ($728)

🐖Jamon de Bellota Croquette

🦞Maine Lobster Tagliolini

另一款主食可揀法國鱸魚或者美國肉眼,前者口感嫩滑,配上日式蟹肉香菇高湯,味道更鮮甜;後者用上極佳級嘅肉眼扒,油脂唔算多,不過肉味濃郁。另外,值得一讚呢道菜嘅配菜,一片片嘅千層薯仔外脆內軟,真心好好食。

🍮Citrus Custard Caramel
晚餐以焦糖布丁配柚子奶酪作結尾,比起一般布丁口感結實,味道再甜啲啲。
2024-04-02 104 views
於車爸爸假期睡醒後直接去吃場下午茶,輕鬆渡過午後休閑時光真的舒爽無比。我們選到城市中的綠洲Ammo嘆新推出的茶香下午,週遭的綠意盎然環境甚匹配。這趟Ammo推出的下午茶名為TEA-licious森淨茶韻下午茶,用上我喜歡的Tea Forte來創作出各式鹹甜美點超期待啊。Tea Forte擁有獨特的立體金字塔造型,配用絲綢質感的茶包加上那小綠葉真的超可愛,而那真摯清新的花草茶絕無香精味是令我喜歡上點品牌的原因。另外我們想Chill一點揀上了配襯下午茶的特飲!這杯Citrus Earl Fizz橙香滋味$68以檸檬汁、伯爵茶、橙汁糖漿加入梳打水混製而成,那佛手柑的香氣加上果味混出香甜美味非常迷人。車爸爸則選了這杯色澤粉嫩的Cocktail Spy Rose瑰麗物語$68!它用上玫瑰Gin酒、檸檬汁及玫瑰糖漿調製而成,充滿了玫瑰花香加上酸甜平均味道非常醉人。鹹點共有四款選擇當中包括了香茅雞肉迷你漢堡、煙三文魚麥包多士、慢煮龍蝦卷及豬肉腸甜椒鹹酥,賣相平實但味道超級好真的很讚。Maine Lobster Roll慢煮龍蝦卷那扎實的鮮爽龍蝦肉充斥濃烈的海水鮮味,配上酸酸甜甜的香橙蜜糖汁怪好吃耶。

Smoked Salmon Brown Toast煙三文魚麥包多士,油潤的煙三文魚下是芝麻乳酪醬和青瓜,口感香滑味道濃郁好吃喔。
Pork Sausage & Capsicum Puff豬肉腸甜椒鹹酥如黃金般耀眼,吃下酥香不油內裏的餡料鹹香惹味好吸引。
這個Lemongrass Chicken Sliders香茅雞肉迷你漢堡內藏有煙肉、生菜,雞肉炸得香口也肉嫩配襯上紅甜椒蛋黃醬和布里歐包包吃得好滿足。
此刻是嘆Scones的好時候!熱暖的鬆餅乾濕度恰好口感吸引,帶幽幽的牛油香氣配上玫瑰草莓果醬和Clotted Cream一起品嚐真的百吃不厭。
四款甜點賣相也非常精美!包括有蘋果黃梅醬玫瑰撻、香橙玉桂焦糖燉蛋、博士茶啫喱奶凍及雜莓芭菲雲呢拿布丁。

Apple Rose Tarte蘋果黃梅醬玫瑰撻賣相美絕!酥香的質感配襯香甜味道拼出誘人滋味。
這杯Mixed Berries Parfait & Vanilla Pudding雜莓芭菲雲呢拿布丁非常有驚喜,酸味十足的雜莓芭菲混合香甜的雲呢拿布丁那化學作用真的不得了,連不太嗜甜的車爸爸也不動聲色幹掉全杯呢哈哈。
喜歡茶香的這杯Rooibos Tea Jelly & Milk Panna Cotta博士茶啫喱奶凍一定不會令您失望!甘香博士茶獨特的茶味啫喱夾上滑溜奶凍好有層次,而且甜度恰到好處可以輕易KO。
最後是Orange Crème Brûlée香橙肉桂焦糖燉蛋,橙香味濃玉桂溫婉這味道不俗,而且沒有傳統焦糖燉蛋那麼膩不錯吃啊。
品嚐心靜茶韻下午茶的每位客人都可以帶走迷你香草茶禮盒一份(價值$250),不過數量有限送完即止喔!想收這份禮物就要早些去吃Tea喇。

TEA-licious靜茶韻下午茶套餐收費為$498/兩位用,由即日起至5月31日每天3~6時供應。
2024-03-28
Tea
之前忙到無哂生活🥹踏入生日月都要好好看待自己.最近搵到ᴀᴍᴍᴏ 同護膚品牌 ʙᴏᴛᴀɴɪᴄ ᴘʀᴇᴛᴛɪ 𝟻 推出既滋養身心為主題既Afternoon Tea😚同朋友去食尼個下午茶套餐重會送返滋潤護膚套裝.尼排天氣乾燥真係好啱護理一下🥹🍂.ᴀᴍᴍᴏ位於亞洲協會香港中心地下位置.餐廳有落地大玻璃境.一邊食Tea.試埋充滿儀式感既Herbal Tea.望住出面綠色園林境真係令人好放鬆➿ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ傳統英式下午茶點少得Scone😍餐廳師傅重自製左一款玫瑰士多啤梨果醬同cottage cheese加埋一齊食.有少少想外賣樽醬同Scone 返去丫😆仲有冰糖雪耳蘆薈啫喱夠哂潤.幼滑煙三文魚慕絲撻.咸甜交替最正🧁另外都重有好幾款鹹點.甜點.➿ 鹹點:蕃茄芝士意大利香草包煙三文魚慕絲撻鮮蝦蒟蒻冷麵半明太子醬茉莉茶葉煙燻鴨胸焦糖梨卷.➿ 甜點:冰糖雪耳蘆薈薑味啫喱抹茶泡芙西柚奶凍半牛油曲奇紅桑子芝士餅..ᴀᴍᴍᴏ x ʙᴏᴛᴀɴɪᴄ ᴘʀᴇᴛᴛɪ 𝟻➿ 粉嫩滋養 ᴛᴇᴀ sᴇᴛ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ ʜᴋᴅ 𝟻𝟷𝟾[𝟷𝟶% sᴇʀᴠɪᴄᴇ ᴄʜᴀʀɢᴇ]

➿ ᴛᴇᴀ sᴇᴛ ғᴏʀ ᴛᴡᴏ
紅桑子芝士餅
ᴀᴍᴍᴏ x ʙᴏᴛᴀɴɪᴄ ᴘʀᴇᴛᴛɪ 𝟻
[𝟷𝟶% sᴇʀᴠɪᴄᴇ ᴄʜᴀʀɢᴇ]
2024-02-01
$250 (Tea)
2024-02-14 103 views
女士們愛美是常識吧!而喜歡吃又愛美的車媽媽就最鍾情去嘆下午茶,可以悠閒地品嚐美食之外又能美肌的主題我絕對不會錯過。這次Ammo跟Botanic Pretti5聯手推出粉嫩滋養下午茶,除了滿足嘴巴口腹之欲外,還可以認識東西薈萃天然安全的護膚品牌。來到時有日光的環境綠意盅然很舒服,走時天黑則帶出一種高貴的感覺!我覺得兩口子來拍拖吃晚餐也非常浪漫。Botanic Pretti5 × AMMO BLISSFUL NOURISHMENT下午茶以美美粉紅色示人很養眼,當中以四鹹四甜點心加上英式鬆餅組合而成。而每位享用下午茶的客人也可獲贈Botanic Pretti5粉嫩滋養護膚套裝乙份(價值$445元),還有美美粉紅色Botanic Pretti5收納袋,這個CP值實在高得有點過分呢。下午茶可以選擇咖啡或茶,又或者可以像我們加錢升級嘆特色飲品!我選上Rosy Basil Crush $68,以金巴利酒、玫瑰糖漿、青檸汁、安哥斯圖拉苦酒及蘇打水調成,味道香甜帶幽幽酒香很迷人,而不嗜酒的好友則選上果香十足的Berry Peach Bliss $68。率先品嚐四款精美的鹹點,除了平常可以吃到的點心款式外

率先品嚐四款精美的鹹點,除了平常可以吃到的點心款式外最特別有蒟蒻麵作為其中一員。
Tea Smoked Duck Breast & Plum,肉質軟嫩的茶燻鴨胸香氣滿滿,配襯爽甜李子口感十足。
Tomato & Cheese Focaccia番茄加芝士絕對是經典的組合,再配上鬆軟的Focaccia吃下味道好舒服。
Smoked Salmon Mousse Tarte的撻底挺脆口,內裏的煙三文魚慕絲也香滑,配襯的青瓜及三文魚籽帶來了清脆的口感。
Konjac Noodles with Shrimp清香的湯底內混有明太子來徒添香氣,爽口彈牙的蒟蒻麵很健康冇負擔,這個鹹點真的非常適合我品嚐。

英式鬆餅的大小恰到好處,外層鬆脆內裏濕潤口感非常合我心意,塗上自家製的玫瑰草莓果醬吃味道更加細膩。
此刻來到品嚐滋養的甜品!跟鹹點一樣同樣有四款美味可口甜點。

Snow Mushroom Jelly, Aloe Vera, Ginger,充滿骨膠原的雪耳啫喱內還有蘆薈及薑,這杯啫喱吃下滋潤養顏絕對是女人恩物。
Choux Puff, Matcha Filling抹茶味道好甘醇,抗氧化一流對於保養真的功不可沒。
Grapefruit Panna Cotta清新的西柚奶凍充滿維他命,加上對皮膚非常好的香滑牛奶多吃無妨。
最後還有抗氧化能力超高的Raspberry Cheese Cake,綿滑的芝士蛋糕加入了酸香的覆盆子可以減輕油膩感,而且少少一口吃罷也沒太多罪惡感。
Blissful Nourishment下午茶套餐$518/兩位用,由即日起至2月29日供應。
2024-02-06
2024-02-05 313 views
Botanic Pretti5嘅護膚品我不嬲都用開,佢哋今次仲AMMO出咗下午茶添,作為忠實粉絲嘅我一定要去試啦!呢度個環境好靚好好影,坐喺窗邊望住出面嘅綠色園林有少少覺得自己唔似喺香港🤭🤭呢個下午茶仲用咗Botanic Pretti5產品嘅滋養成分例如雪耳,蘆薈,薑同埋抹茶做靈感,我就最鍾意食佢哋嘅「冰糖雪耳蘆薈姜啫喱」,多重口感,又夠滋潤😻😻食完仲會得到佢哋嘅滋養護膚套裝添,你睇吓個粉紅色化妝袋幾靚幾實用!裏面有旅行裝,啱晒去旅行用呀👍🏻

冬天比較乾,大家除咗要保暖之外,仲要記得滋潤一吓!☺️☺️☺️呢間位於金鐘半山嘅西餐廳近日就聯乘本地護膚品牌 @pretti5_hk ,以滋養身心為主題並用上產品中嘅雪耳、蘆薈、薑🫚等食材為創作靈感,打造一個啱晒冬天食嘅「粉嫩滋潤」限定下午茶套餐🫖。🫖粉嫩滋潤下午茶 ($518/2位)傳統嘅英式3層高下午茶套餐,除咗必備嘅英式鬆餅,仲有以下鹹、甜點各4款。🥢鹹點:蕃茄芝士意大利香草包煙三文魚慕絲撻鮮蝦蒟蒻冷麵半明太子醬茉莉茶葉煙燻鴨胸焦糖梨卷🍰甜點:冰糖雪耳蘆薈薑味啫喱抹茶泡芙西柚奶凍半牛油曲奇紅桑子芝士餅久違了嘅high tea,其實阿叔好鍾意食英式鬆餅架!呢度嘅鬆餅唔單止外層酥脆,而且內裏鬆軟濕潤,建議加埋呢度師傅自製嘅玫瑰士多啤梨果醬一齊食會更好味!👍🏽👍🏽👍🏽另外,鮮蝦蒟蒻冷麵伴明太子醬同冰糖雪耳蘆薈薑味啫喱都係阿叔嘅個人之選😋,前者冷麵以蒟蒻製成,口感Q彈,配埋大大隻鮮蝦同明太子醬一齊食,口感、味道都一流;後者唔算好甜,淡淡嘅薑味加埋冰糖雪耳,感覺好滋潤!大家食完呢個下午茶後,記得拎埋由護膚品牌送出嘅粉嫩滋潤護膚套餐,咁就真正內、外都夠晒潤喇!

🫖粉嫩滋潤下午茶 ($518/2位)

🥢鹹點:

抹茶泡芙
西柚奶凍半牛油曲奇
紅桑子芝士餅

2024-01-10 294 views
亞洲協會香港中心, 前身為域多利軍營軍火庫, 經活化後改建成藝術中心, 入面有一間西餐廳, 叫做AMMO餐廳位於金鐘比較偏僻嘅角落, 甫進入範圍已經被綠意盎然氣氛包圍, 旁邊有條小河流, 聽到潺潺流水聲, 感覺同大自然好親近餐廳設計明顯走重金屬路線 (因為前身係軍火庫), 一支支銅色鐵支鋪滿整個背景牆, 非常獨特, 打卡一流👍講返食物, 午餐佢哋分2 courses $298 或3 courses $328; 前菜方面, 我同友人分別選咗patties同salmon, 兩者都賣相精美, 選材新鮮, 作為前菜的確可以打開我嘅胃口Main dish我就選咗seabass fillet, 配以scallop同薯仔, 份量比想像中多; 朋友就選咗risotto, 口感綿密最後我哋都加咗甜品, pistachio tiramisu, 兩樣都係我大愛, 但可能cream比較多, 食到最後真係有啲滯佢哋除咗環境優美打卡煞食之外, 其實亦主打afternoon tea, 不定期會同其他品牌合作, 例如今個月就同Pretti5攜手打造粉嫩滋養下午茶, 有興趣嘅朋友不妨加以留意
Crispy  Quinoa  Patties
Beetroot  Salmon
Pan-seared  Seabass  Fillet
Girls  &  Butternut  Squash  Risotto
Pistachio  Tiramisu
Pan-seared  Seabass  Fillet
本來想book 12月,但full 哂要1月1日AMMO x 本地護膚品牌「Botanic Pretti5」合作推出的全新#下午茶套餐獨特嘅下午茶餐,加上 #護膚品 #化妝袋 禮物包讓您從內到外都感到滋養和滿足。Tea set兩位,包括鹹點:🔹#蕃茄芝士法國麵包 ▶️ 麵包送花、芝士濃郁🔹#煙三文魚摩絲撻 ▶️ Mousse極幼滑、鹹香同撻極夾🔹#蝦冷麵 ▶️ 面嘅軟硬度啱啱好、鮮蝦爽口🔹#煙燻鴨胸包梨子 ▶️ 酸酸甜甜嘅的梨子中和左鴨胸嘅鹹味同埋漏甜點🍮🔸#雪蘑菇蘆薈羌 ▶️ 清甜又爽口,很滋味🔸#搽茶花結酥▶️ 非常精緻,一啖一個,濃郁嘅抹茶香味充滿口腔🔸#西柚奶凍 ▶️ 香滑,奶味濃郁🔸#覆盆子芝士蛋糕 ▶️ 賣相非常之靚🔸#英式鬆餅 飲品☕️🔹我選了 #洋甘菊花茶 #我哋叫三set#每set 剩一半#甜點 #芝士蛋糕 無人食

本來想book 12月,但full 哂
要1月1日

#下午茶套餐

獨特嘅下午茶餐,加上 #護膚品 #化妝袋 禮物包
讓您從內到外都感到滋養和滿足。

Tea set兩位,包括

鹹點:
🔹#蕃茄芝士法國麵包 ▶️ 麵包送花、芝士濃郁
🔹#煙三文魚摩絲撻 ▶️ Mousse極幼滑、鹹香同撻極夾
🔹#蝦冷麵 ▶️ 面嘅軟硬度啱啱好、鮮蝦爽口

甜點🍮
🔸#雪蘑菇蘆薈羌 ▶️ 清甜又爽口,很滋味
🔸#西柚奶凍 ▶️ 香滑,奶味濃郁
🔸#覆盆子芝士蛋糕 ▶️ 賣相非常之靚
🔸#英式鬆餅

飲品☕️
🔹我選了 #洋甘菊花茶

#我哋叫三set
#每set 剩一半
#甜點 #芝士蛋糕 無人食
2023-12-26 225 views
今日Boxing Day 去食afternoon tea ,早於11月已經致電去訂枱,因為每人可以獲贈一條Moni 16吋925純銀❄️頸鏈,而價值已經貴過Tea set 😆😁!我要求做窗口位,因為方便打卡😁😆侍應先問我們飲什麼茶,我們今天決定不飲中式茶🤓,侍應轉頭已經送上我們期待的Moni頸鏈🥰🥰Tea set Scone ~Served with Rose Strawberry Jam & Clotted Cream😋😋好滿足鹹點:我比較喜歡Iberico Ham, Tomato & Cheese,口感幾特別!甜點:Coconut Panna Cotta & Vanilla Macaron~金珠好得意,玩完才食! #Ammo

我要求做窗口位,因為方便打卡😁😆

Tea set

鹹點:

甜點:

#Ammo
2023-12-01 140 views
上星期又再次跟好友走到金鐘的城市綠洲AMMO嘆Afternoon Tea,皆因今期餐廳推出與本地時尚輕奢品牌MONI Jewellery以閃爍瑰麗為主題的下午茶,最吸引的是吃一套下午茶可以得到兩條價值$720的閃石頸鏈CP值高度爆燈怎能錯過!甫踏進餐廳已經看見MONI Jewellery時尚輕奢手飾展示!很喜歡品牌以*做個取悅自己的女人*作宗旨,我非常贊同姊妹們要對自己好一點啊。鑑賞過精美的珠寶首飾之後回到位安座!我們的瑰麗暖心下午茶Tea Set連同贈送的超閃頸鏈已經來到我們面前。來嘆瑰麗暖心下午茶的每位也可獲贈16吋925純銀種子Dancing Stone頸鏈乙條,但頸鏈數量有限送完即止喔(若禮品換罄或已被取代餐廳將不會另行通知)。種子Dancing Stone頸鏈採用了十心十箭頂級MONI人造仿鑽,並以日本專利商Crossfor授權懸浮閃動技術來鑲嵌,主石Dancing Stone每分鐘可高達60次閃爍度真的超級耀眼,這份早來的聖誕禮物實在來得很合時。下午茶套餐本身會包上咖啡或茶!又或者可以像我們額外加錢點選Cocktail或者Mocktai來享用,好友選喝這杯沒有酒精的熱情特飲

下午茶套餐本身會包上咖啡或茶!又或者可以像我們額外加錢點選Cocktail或者Mocktai來享用,好友選喝這杯沒有酒精的熱情特飲$68,香甜橙汁加上百香果糖漿、檸檬汁和梳打水的化學作用,出來就成了這杯甜美可人的特飲。
而喜歡酒精的我則選了莓果物語$68,白酒、橙汁和白蘭地黏在一起加上各式莓果和青蘋果泡沫,配襯出微醺果香的愜意醉人味道。
鹹點總共有四件賣相挺精緻味道也非常不錯耶。
西班牙火腿番茄清啫喱迷你水牛芝士一件有三重口感的點心,鹹香有咬日的西班牙火腿夾上清新軟滑的番茄清啫喱再配合口感煙靭的水牛芝士,這件點心吃下口感爽爽的味道清甜不錯吃呢。
喜歡澱粉質的朋友就一定要試這粒脆炸辣肉腸橄欖意大利飯糰!飯糰內包裹著惹味辣肉腸和鹹香的橄欖,炸得香脆可口又不油膩好味道啊。
接下來這件脆炸法式奶油黃金多士也是非常吸引之物,牛油味香濃的黃金多士吃下好香口,加上Whipping Cream這件如甜品般的鹹點口味真的非常特別。
最後還有這件蛋沙律鮮蝦牛角包!大大隻的爽脆大蝦躺於香濃的蛋沙律上,配襯酥脆的迷你牛角包既飽肚又好味道。
下午茶最吸引我的地方絕對是英式鬆餅!所以我特別注重餐廳的鬆餅質素,這兒的鬆餅焗得挺香脆牛油味也濃,配襯玫瑰士多啤梨果醬及Clotted Cream來品嚐絕美。

來到甜牙齒最關心的四款甜點!全部以白、金色原素來示人貫徹首飾品牌的閃耀奪目感覺。
先來嘆這個椰子奶凍配雲呢拿馬卡龍!這個雲呢拿味的馬卡龍非常甜美,配襯充滿椰子香氣的奶凍味道挺匹配。
愛酸香美味的朋友必定要吃這件芒果熱情果蛋糕!軟熟的蛋糕帶上酸甜恰好的芒果熱情果香氣,少少一件放入口品嚐令嘴巴非常有滿足感。
喜歡吃Cupcake的朋友可開心了!因為這個白朱古力杯子蛋糕口感做得非常不錯,加上甜美的白朱古力獨特香氣令這個杯子蛋糕吸引度更高。
但我最愛肯定是這件海鹽焦糖朱古力撻!香脆可口的撻內是甘醇濃郁的海鹽焦糖朱古力,這個迷人的朱古力撻吃罷會令人非常掛念味道真的十分讚。
這個瑰麗暖心下午茶由即日起至12月31日每日下午3 ~6時供應收費為$538/兩位,大家不要錯過這麽着數的美味下午茶喇。
2023-11-22
Tea
#A͎M͎M͎O͎“AMMO X MONI JEWELLERY WINTER SPARKLES AFTERNOON TEA SET” $538 FOR 2*供應至2023年12月31日位於金鐘亞洲協會香港中心AMMO餐廳不時會同唔同品牌合作今次就聯乘本地輕奢侈珠寶品牌Moni HK Jewellery出afternoon tea set仲會隨tea set附送懸浮專利技術16吋925純銀種子Dancing Stone頸鏈每人一條 真係超抵好bling bling又可以同姊妹一人一條✨✨上星期假日就即刻去左食😍雖然前一日好急先book坐唔到打卡位但坐高枱可以兩個人獨佔一張大枱都好舒服🫶🏻係Cupcake甜左啲🙈Scone, French Toast, 🥐, 椰子奶凍配雲呢拿馬卡龍同朱古力撻都好有驚喜✨☆彡Savoury BitesIberico Ham, Tomato & CheeseServed w/ Bocconcini, Tomato Consommé, Basil CressArancini NdujaServed w/ Sweet Onion Jam, Gold FlakesShrim

#

雖然前一日好急先book坐唔到打卡位
但坐高枱可以兩個人獨佔一張大枱都好舒服🫶🏻
係Cupcake甜左啲🙈

☆彡Savoury Bites

Iberico Ham, Tomato & Cheese

Arancini Nduja

Shrimp & Egg Salad Mini Croissant
Served w/ Herbs Nayo, Baby Gem Lettuce

Golden French Toast
Served w/ Whipping Cream, Almond, Maple Syrup

☆彡Sweet Bites

Mango Passion Fruit Layer Cake

Salted Caramel Chocolate Tart

White Chocolate Cup Cake

Scone
Served w/ Rose Strawberry Jam & Clotted Cream

*All prices are subject to 10% service charge

📍金鐘正義道9號亞洲協會香港中心低層
2023-11-11
$300 (Tea)
  • Afternoon  tea  set
2023-11-06 599 views
今日難得朋友放假同佢去左間西餐廳到tea😚忙裡休閒🥶今次我哋呢個tea主題係紫碎夢幻花花下午茶😹以紫色做主題🟣整體來講~呢個下午茶每款食物都好精緻🤠尤其個鬆餅好鬆軟綿🤪咸點方便都還好 充滿了豐富的口感😶甜點🍮😂甜到恰到好處唔會過於沉重😌讓人能夠輕鬆享受不感到膩口🤣茶飲方面我哋叫咗伯爵茶同綠茶 茶嘅香氣濃郁 口感順滑😝Ps:只要叫tea set每位都會贈送小禮盒花🤪呢個tea做到月尾就完架啦🤣鍾意紫色,而且想試的你就把握時間去😎外面仲有個紫色迷你花園可以打卡😎
下午茶tea  set
Blueberry  butter cream  cupcake
2023-10-19
下午茶tea  set
  • Afternoon  tea  set
2023-10-30 524 views
🥉打卡專用下午茶🤣🤣.見到好多人影呢個城市中的森林🌳想黎好耐🤣但試過兩三次都係比人包左場,今次終於食到😝入到黎發現間餐廳都唔係好大,窗邊位只有三張枱,提提大家book 個陣記住request 番😂😂如果唔係坐左中間係咩卡都打唔到🙈而且個個所謂既城市中的森林都係出現係相入面,現場睇就完全唔係個個感覺🤪.講番野食就真係一般般咁,純粹打卡靚😝茶就可以有好幾款茶包比大家簡,有塊樹葉仔咁幾得意🍃咁岩佢宜家仲同Anglo Chinese Florist做緊crossover ,$468/2位,再有加一,每人仲有籃假花仔拎走,係呢個地段黎講算係幾抵,只要你唔好太在意啲野食好唔好食😂😂只係想同班姊妹打下卡影下相,係可以的😆. #fatfat4ever_金鐘 #ammohk #fatfat4ever
🥉打卡專用下午茶🤣🤣
2023-10-04 2551 views
相信很多人也知道車媽媽是個不折不扣的紫色控,而下午茶又是我很喜歡享受的節目,所以一知道有這個紫醉夢幻下午茶我便即約好友去享受一番。今次地點並不是酒店而是環境幽靜同樣養眼的AMMO,這次餐廳聯乘了中西花店推出期間限定紫醉夢幻下午茶,實在太吸引太合我心意了吧。這次下午茶套餐除了有精美的鹹甜點心之外,最吸睛肯定是每人可獲贈價值$250的迷你絲花蛋糕擺設,整個紫色的賣相完完全全是我的菜真的太美太美了!下午茶套餐可以選擇靚茶亦可像我們另外加錢享用雞尾酒,我這杯名叫蝶豆效應(另加$68) ,充滿浪漫醉人的漸變紫色真的未飲先醉,味道就是香甜的奇異果香很容易入口絕對適合女士們享用。而好友選了這杯感覺暖暖的紫薯玫瑰奶沫(另加$68),美美的粉紅色下還有玫瑰花在內相信味道必定很香甜。先來品嚐四款賣相吸引的鹹點!分別有煙三文魚忌廉芝士撻、伊比利亞豬肉丸、櫻花蝦可樂餅及沙樂美腸迷你水牛芝士串。第一件要試的絕對是櫻花蝦可樂餅,熱烘烘的上檯炸得香口而不油膩非常可口。煙三文魚忌廉芝士撻內新鮮富彈性的煙三文魚非常油潤,配襯忌廉芝士吃下口感很滑溜好舒服,最喜歡配襯上爽口青瓜令成件事好吃得來不會有膩感。這沙樂美腸迷你水牛
這沙樂美腸迷你水牛芝士串作為下午茶點心非常稱職,沙樂美腸口感潤澤配襯香軟的水牛芝士味道很怡人。
最後還有這件味道濃郁的伊比利亞豬肉丸,平時肉丸多數是牛肉我無緣品嚐!這個用上伊比利亞豬肉來炮製,令我有機會吃到這惹味的肉丸實在太幸福了。
吃罷美味豐富的鹹點之後當然要品嚐甜品,甜點同樣有4款連同英式鬆餅對於我已經非常滿足。
這兒的英式鬆餅在我記憶中相當不錯久未品嚐Scones的味道風采依然,配襯香滑的Clotted Cream和香氣撲鼻的玫瑰士多啤梨果醬一起品嚐好好味道。

而4件甜點分別是蝶豆花桂花啫喱、士多啤梨朱古力撻、西班牙式燉蛋及藍莓忌廉杯子蛋糕,色彩繽紛的賣相非常吸引。
先吃晶瑩剔透的蝶豆花桂花啫喱,蝶豆花本身沒有自身的味道這個啫喱全靠幽香的桂花來調味,吃下去口感好爽滑帶上幽幽桂花香氣非常甜美。
而西班牙式燉蛋則蛋香十足口感香滑,士多啤梨朱古力撻可可味濃加上士多啤梨甜而不膩,最後的藍莓忌廉杯子蛋糕份量十足吃罷非常飽肚呢。

AMMO x 中西花店紫醉夢幻下午茶收費為$468/2位用(另收加一服務),由日起至年10月31日每天下午三至六時供應。
2023-09-27