2023-09-05 297 views
以前很多地方都有101,現在衹能夠找到尖沙咀的地方。不用等位,可以慢慢的食,看着路人走來走去。當然要試珍珠奶茶,好難得茶有茶味,而不是其他奇怪味道。珍珠可以是黑糖珍珠便好了個鹽酥雞又脆,好好的小食。多一點便好了沒有想過個雞排有兩件,好surprise

個鹽酥雞又脆,好好的小食。多一點便好了

沒有想過個雞排有兩件,好surprise

7月12日下午3點,諗住同個朋友去食個下午茶,入到去,有個後生仔呼呼喝喝好似差佢錢咁,個場6成滿,眼見人手得兩三個,但我覺得五代表可以呼喝客人,最後五想受氣,野食都未叫就走左

2023-07-12
Tea
新界牛好少出TST,因工作關係出左去,想食台灣野,路過見到就入去,個下午茶⋯非常豐富☺️(抱歉未有影齊相)當日餓底,所以Upgrade左份多士有沙律、炒滑蛋、仲有個米粉,再加錢轉埋做特飲,都係$53埋單,食完飽到夜晚0個餐都唔使食!同意樓上 / 樓下 另一位網友所指,真係窮人恩物!呢個時勢,呢個地區,呢個份量,呢個價錢,真心係良心價呀!個野飲menu 都好吸引,好多杯都想試😄下次再出「省城」,都考慮翻叮多次👍🏻
新界牛好少出TST,因工作關係出左去,
想食台灣野,路過見到就入去,

個下午茶⋯非常豐富☺️(抱歉未有影齊相)
當日餓底,所以Upgrade左份多士
有沙律、炒滑蛋、
仲有個米粉,再加錢轉埋做特飲,
都係$53埋單,
食完飽到夜晚0個餐都唔使食!
同意樓上 / 樓下 另一位網友所指,真係窮人恩物!

呢個時勢,呢個地區,呢個份量,呢個價錢,真心係良心價呀!
個野飲menu 都好吸引,好多杯都想試😄

下次再出「省城」,都考慮翻叮多次👍🏻

2023-06-20
$53 (Tea)
  • 雪菜肉絲肉燥新竹米粉
喺尖沙咀街頭要搵一個平靚正嘅午餐,真係非常之唔容易而今日經過厚福街街頭經過一間台式邨去食肉燥飯嘅舖頭,竟然見到$48就有得落樓嘅午餐一睇餐牌都覺得唔錯喎,因為好多種類都有有肉燥飯有涼面,有湯麵,有全日常餐等等叫咗個麻辣麻汁手撕雞撈冷麵所謂嘅手撕雞係雞扒嘅切件再嚟嘅冷麵,個口感係非常之特別感覺好似食緊自己煮完嘅嘢食吾哂放返入雪櫃,第日隔夜拎出嚟食返嘅感覺,果一pat面。。。。麻辣雞件非常重鹽呢個係一個唔會再有下次嘅冷麵如果俾多次機會我揀嘅話,我一定會食飯
喺尖沙咀街頭要搵一個平靚正嘅午餐,
真係非常之唔容易

叫咗個麻辣麻汁手撕雞撈冷麵

所謂嘅手撕雞係雞扒嘅切件

再嚟嘅冷麵,個口感係非常之特別
果一pat面。。。。
麻辣雞件非常重鹽

呢個係一個唔會再有下次嘅冷麵
如果俾多次機會我揀嘅話,
我一定會食飯
2023-06-06
$48 (Lunch)
2023-06-01 206 views
下午茶時段喺尖沙咀覺得有啲肚餓,於是黎到厚福街搵吓有咩平價美食😚😛101肉燥飯喺我中學時期興起,當時被譽為正宗台灣味道,而且價格相宜,絕對係學生哥之選。臨近月尾,當然要食返平啲幫補下😂😂😂平日約5:00pm入嚟食碗米粉墊下肚,目測都有一半附近打工仔係度食tea,裝修都冇變過,有年代感的台式茶記感覺。肉燥雪菜肉絲米(大)配 凍柑桔檸檬 $28好抵‼️今時今日呢個價錢真係唔知邊度搵🫨味道不過不失,同自己煮碗米粉差唔多,當然水準就唔高,但勝在有唔少肉燥同肉絲,下午茶嚟講好滿足😌至於金橘檸檬,同以往一樣都係偏甜,應該係整定嘅糖水。都係嗰句,咁嘅價錢包埋嘢飲,無得彈🤣

臨近月尾,當然要食返平啲幫補下😂😂😂

肉燥雪菜肉絲米(大)配 凍柑桔檸檬 $28

好抵‼️今時今日呢個價錢真係唔知邊度搵🫨

肉燥雪菜肉絲米
2023-04-20 294 views
非常不推薦。首先是店員態度非常不好,放餐點的時候都是用丟的,很沒禮貌。其次環境來說,走路通道很窄- 每次有人從後面經過的時候一定會被撞到。以餐點來說,今天第一次去,本來滿心期待的點了肉燥飯三杯雞 和肉燥飯玉子。結果兩個都不行!超難吃!玉子的皮很厚,又沒味道。 套餐的鹽酥雞和花枝丸也都很普通 ; 沒味道也不熱。珍珠奶茶裡面的珍珠也不Q 。另一杯金吉檸檬飲料也很普通。肚子就算很餓,看到都不想吃。以後不會再去了強烈不推薦。
非常不推薦。

套餐的鹽酥雞和花枝丸也都很普通 ; 沒味道也不熱。

珍珠奶茶裡面的珍珠也不Q 。另一杯金吉檸檬飲料也很普通。
肚子就算很餓,看到都不想吃。
以後不會再去了
強烈不推薦。

2023-04-18 155 views
下午茶時段黎光顧,order咗鹹酥雞翼,鮮油多,同埋珍珠奶茶。珍珠奶茶:飲咗兩啖先記得影相味道正常。鹽酥雞翼:非常熱,新鮮炸起,juicy鮮油多:唔好食舊牛油有陣雪櫃味

珍珠奶茶:飲咗兩啖先記得影相
味道正常。

鹽酥雞翼:非常熱,新鮮炸起,juicy

鮮油多:唔好食
舊牛油有陣雪櫃味
Tea
厚福街d野食價錢愈來愈平 但係質素大部份都唔差,今次就去間充滿讀書時期回憶概台灣肉燥飯專門店, 細過讀書冇咩錢拍拖食肉燥飯都係食101,今日再黎重溫~ 十年磨一劍~品質今朝現~睇下有冇進步!無骨香辣三杯雞肉燥飯$34食物份量足夠已經唔係下午茶份量係午餐份量,三杯雞味道不過不失,肉燥飯就好好食珍珠奶茶+$3飲品大大杯,珍珠都多,奶茶就流流地唔夠滑同凍~下午荼食落好飽肚,以這個價錢算非常合理同抵食啦!101肉燥飯專門店地址 :尖沙咀厚福街10號地下A舖 電話號碼:54232060營業時間:星期一至日11:00 - 22:00
厚福街d野食價錢愈來愈平 但係質素大部份都唔差,

今次就去間充滿讀書時期回憶概台灣肉燥飯專門店,

細過讀書冇咩錢拍拖食肉燥飯都係食101,

今日再黎重溫~

十年磨一劍~品質今朝現~

睇下有冇進步!
無骨香辣三杯雞肉燥飯$34
珍珠奶茶+$3
飲品大大杯,珍珠都多,奶茶就流流地唔夠滑同凍~

下午荼食落好飽肚,以這個價錢算非常合理同抵食啦!
101肉燥飯專門店
地址 :尖沙咀厚福街10號地下A舖
電話號碼:54232060
營業時間:星期一至日11:00 - 22:00
2023-01-27
$34 (Tea)
2023-01-31 269 views
我哋叫咗兩個一人火鍋。其中一個本身以為會係cheap cheap肥牛,圖左嗰個火鍋上面嗰啲黃色嘢就係牛肉,點知嚟到係啲又黃又梅嘅牛肉,望落去食落去都唔覺得自己食緊牛肉,冇諗過間嘢會cheap到咁。冇乜事千其唔好幫襯,盞食完腸胃炎而且服務又唔係好,同侍應講完,侍應只會講我哋俾嘅牛肉係咁,仲要加一服務費。😅😅😅好心老闆諗諗點樣改善🙏講真呢個價錢連加一都成80蚊,嘢飲仲要加錢,我去快餐店打邊爐平啲之如,仲要有正常肥牛食下,做咩要嚟你呢度食貴啲又要食垃圾牛肉
我哋叫咗兩個一人火鍋

一人火鍋
2022-12-13 352 views
有時候學校放半日就必去呢間食飯,因爲它的分量大,適合學生食。以前他的位置在旺角,比較多學生和上班人士吃,價錢平價。我最愛叫鹽酥雞翼湯新竹米粉加珍珠奶茶。新竹米粉和普通的米粉不一樣,口感都不一樣,你們可以去品嘗一下。他們的肉燥飯還蠻出名的,如果想念台灣的肉燥飯,可以去品嘗一下。
以前他的位置在旺角,比較多學生和上班人士吃,價錢平價。

我最愛叫鹽酥雞翼湯新竹米粉加珍珠奶茶。
  • 鹽酥雞⁣
2022-12-01 331 views
本來都期待呢間台式食肆可以食到正宗台灣味道不過....還是沒有期待才沒有失望比較好下午茶的份量比較少就預咗嘅不過魯肉飯似係罐頭汁倒落去雞翼就似只灑上七味粉珍珠奶茶的珍珠少得可憐只可以是醫肚之選吧
本來都期待呢間台式食肆可以食到正宗台灣味道
珍珠奶茶的珍珠少得可憐
只可以是醫肚之選吧
2022-11-28
2022-11-27 291 views
好多商場都有聖誕氣氛呀🎄今日就去左尖沙咀嘅商場打卡打算諗緊晚飯食咩之際,不經意行左嚟厚福街,就決定食台式火鍋每次經過厚福街,呢間都長期排長龍!不過今日好似唔駛排咁耐,應該好多人都出國去旅行蟲草花養生小火鍋非常足料 雞髀肉有3大舊當中仲有冬瓜、菜、粟米、台灣腸、雲耳、蟲草花、豆卜、金菇、洋蔥!我揀左新竹米粉 索湯力一流個湯好清甜,食完都唔會特別口渴台灣古早牛肉鍋我本身唔食牛所以就唔知味道如何‼️不過目測覺得非常抵食,勁多牛肉見男朋友食得咁滋味,相信味道都唔錯~~肉燥飯平平,飯底有啲濕潤肉燥汁稠左啲
好多商場都有聖誕氣氛呀🎄
今日就去左尖沙咀嘅商場打卡

打算諗緊晚飯食咩之際,不經意行左嚟厚福街,
就決定食台式火鍋

每次經過厚福街,呢間都長期排長龍!
不過今日好似唔駛排咁耐,應該好多人都出國去旅行
蟲草花養生小火鍋
非常足料
雞髀肉有3大舊

我揀左新竹米粉
索湯力一流

個湯好清甜,食完都唔會特別口渴
台灣古早牛肉鍋
我本身唔食牛
所以就唔知味道如何‼️
不過目測覺得非常抵食,勁多牛肉

見男朋友食得咁滋味,相信味道都唔錯~~
肉燥飯平平,飯底有啲濕潤
肉燥汁稠左啲

2022-11-26
Dinner
第二次嚟呢間台式肉燥飯專門店兩次都係食晏唔知大家會唔會為咗想飲杯珍珠奶茶而食台灣野?蕉媽就會啦呢間101肉燥飯專門店價錢大眾化午餐由$47起已包一杯大大杯飲品餐廳除了提供肉燥飯亦有古早台灣麵我哋今次點咗雞扒玉子肉燥飯, 三杯雞肉燥飯以及正宗台灣牛肉麵食物份量大,味道不過不失,以這個價錢算非常合理啦!最開心係飲品都係大大杯💕頗照顧一般打工仔的心情,好抵食😆101肉燥飯專門店 (厚福街) (尖沙咀)尖沙咀厚福街10號地下A舖
第二次嚟呢間台式肉燥飯專門店
兩次都係食晏
唔知大家會唔會為咗想飲杯珍珠奶茶
而食台灣野?蕉媽就會啦
呢間101肉燥飯專門店價錢大眾化
午餐由$47起已包一杯大大杯飲品
餐廳除了提供肉燥飯亦有古早台灣麵
我哋今次點咗雞扒玉子肉燥飯, 三杯雞肉燥飯

以及正宗台灣牛肉麵

食物份量大,味道不過不失,以這個價錢算非常合理啦!
最開心係飲品都係大大杯💕
頗照顧一般打工仔的心情,好抵食😆

101肉燥飯專門店 (厚福街) (尖沙咀)
尖沙咀厚福街10號地下A舖
2022-07-17 806 views
系尖沙咀地帶,想揾間餐廳平平地食餐飽既真系唔系咁易。午餐時間行經厚福街,諗住時但走轉跟住見到一間平時唔會望既舖頭望下個餐牌,又幾平喔四,五十蚊有個肉燥飯,都唔hea呀一一一叫左個板燒雞柳拼章魚餅肉燥飯有雞,有半只蛋,有啲菜,有塊煎餅,又有肉燥,都幾豐富呀不過雞就干干地,章魚餅似急凍貨。味道正正常常啦一一一之後重有杯珍珠奶茶飲都ok既雖然唔系好食,但都唔系話太差既,依個價錢,尖沙咀交到呢啲貨已經唔錯啦
系尖沙咀地帶,想揾間餐廳平平地食餐飽既
真系唔系咁易。
午餐時間行經厚福街,諗住時但走轉
跟住見到一間平時唔會望既舖頭
望下個餐牌,又幾平喔

四,五十蚊有個肉燥飯,都唔hea呀
一一一

叫左個
板燒雞柳拼章魚餅肉燥飯
有雞,有半只蛋,有啲菜,有塊煎餅,
又有肉燥,都幾豐富呀
不過雞就干干地,章魚餅似急凍貨。
味道正正常常啦
一一一

之後重有杯珍珠奶茶飲
都ok既

雖然唔系好食,但都唔系話太差既,
依個價錢,尖沙咀交到呢啲貨
已經唔錯啦
2022-07-14 394 views
厚福街有好多餐廳 依間相信好多人都食過 而且都有好多分店 平時都會食肉燥飯 而今次食既Lunch套餐個名叫3串1 即係3樣食物 1樣飲品 鮮奶油多飲品仲要有珍珠奶茶 免加錢咖!
厚福街有好多餐廳
依間相信好多人都食過
而且都有好多分店 平時都會食肉燥飯
而今次食既Lunch套餐個名叫3串1
即係3樣食物 1樣飲品
鮮奶油多

飲品仲要有珍珠奶茶 免加錢咖!
3串1

2022-07-11