2012-04-11 28 views
「鮑參花膠 2 人私房冬膳」︰冬膳老火靚湯 真正老火無添加,足料,鮮甜無比,要我多喝幾碗也多多益善!!!!!不過每碗計會好貴呵.+ 海參花膠煲 + 絲苗白飯 x 2無欺場,來時聞香味已口水直流,再細看,貨真價實.全部到位,果真色香味全.+ 招牌豉油雞 勁入味.豉油味香濃得宜,雞肉粉嫩滑無老態.超讚.唯一的不足,這是個冷盤.+ 吉品乾鮑魚 是乾鮑這我還吃得出.是不是吉品這個我不知道,這還是我頭一趟吃 "吉品" 呵 咬下的口感很好,是乾鮑貨色.不過最大的...我不知是否稱 "敗筆",是用上了疑似罐頭螺片的汁液來煮這個鮑魚...唉...有點可惜.從這兒的餐牌中,看到這裡的其菜式全都經濟實惠,比茶餐廳還要化算!真的很值得推介!
「鮑參花膠 2 人私房冬膳」︰

冬膳老火靚湯
真正老火無添加,
足料,
鮮甜無比,
要我多喝幾碗也多多益善!!!!!
不過每碗計會好貴呵.

+ 海參花膠煲 + 絲苗白飯 x 2
無欺場,
來時聞香味已口水直流,
再細看,
貨真價實.
全部到位,
果真色香味全.

+ 招牌豉油雞
勁入味.
豉油味香濃得宜,
雞肉粉嫩滑無老態.
超讚.
唯一的不足,
這是個冷盤.

+ 吉品乾鮑魚
是乾鮑這我還吃得出.
是不是吉品這個我不知道,
這還是我頭一趟吃 "吉品" 呵

咬下的口感很好,
是乾鮑貨色.
不過最大的...我不知是否稱 "敗筆",
是用上了疑似罐頭螺片的汁液來煮這個鮑魚...
唉...
有點可惜.

從這兒的餐牌中,
看到這裡的其菜式全都經濟實惠,
比茶餐廳還要化算!
真的很值得推介!

海馬花膠湯
真材實料
2012-03-26
Dining Offer
Group-buy
海馬花膠湯
真材實料
2012-03-04 27 views
老公無湯不歡於是我便買了兩張HKD15換HK45湯品的團購券.這是位於尖沙咀的樓上鋪,若不是團購我們都不知有此店. 這裏的湯真材實料沒有味精,就好似媽媽煲的湯一樣,還有多款選擇.我們加了+元點了滋陰明目排毒祛濕龜苓湯(HKD55)和養身補血參茸雞湯(HKD45).龜苓湯烏卒卒的沒有渣以為會很苦,卻很甜. 雞湯更加鮮甜滋補,因為放了紅棗,杞子和龍眼肉等等. 之後甚至有熟客點了六個雞湯外買!除湯外原來還有其他套餐,小菜,海鮮供應,下次再來試試先...

這是位於尖沙咀的樓上鋪,若不是團購我們都不知有此店.
隱世樓上鋪
每日有不同靚湯供應
龜苓湯,參茸雞湯
龜苓湯烏卒卒的沒有渣以為會很苦,卻很甜
好多料
除湯外原來還有其他套餐,小菜,海鮮供應,下次再來試試先
...
還有其他套餐選擇
好多款餸菜
廚房
不是會員也可
2012-03-03
$20 (Other)
Dining Offer
Group-buy
隱世樓上鋪
每日有不同靚湯供應
龜苓湯,參茸雞湯
好多料
  • 湯品
2011-12-30 4 views
由於團購關係就去左試la..36$兩碗 45$以下湯..龜令湯就原價55$ 所以要補10$差額無試..叫左兩碗 花膠枸杞雞湯..都係小弟一口包辨...現場所見一碗其實好細碗..平時中式飯店size..真係1啖過飲哂都唔難..黎到飲左啖無想像中咁濃郁(睇之前包膠好似集中話真材實料)我確信是的..但做出黎入唔入味就見仁見智..至小有時屋企煲呢隻湯個味仲濃過佢多多聲...而且可以食到花膠..相反呢度兩碗夾埋先食到一小舊花膠仔..我會諗佢至多就好似餐湯...最多你d飯送貴d無所謂..如果要我原價40$左右買碗飲就一定唔會..而家18$平均每碗都嫌貴..對唔住..我係咁斤斤計較=.=
$35 (Other)
今晚同一班朋友在尖沙咀食飯, 其中一個朋友推介樓上小菜, 於是我地一行五人去試一試, 上到去好似一間家庭式的飯店, 朋友說這裏的靚好好飲, 我地揀咗兩個二人套餐 再加小菜,豉油雞半隻 - 正, 好滑, 好有雞味火腩班頭腩煲 - 班頭腩都好滑, 唔錯炒雜菜 - 住家菜, 冇乜特別咕嚕肉 - 炸厚粉唔多, 唔會好厚粉,幾好食時菜肉片 - 肉片, 應該新鮮肉, 有肉味最正係佢d 湯, 四個人飲海龍海馬花膠湯, 一個人龜苓湯, 好濃, 好有味, 好足料, 冇味精, 一流, 下次會再來食過, very good 的一餐.

豉油雞半隻 - 正, 好滑, 好有雞味
火腩班頭腩煲 - 班頭腩都好滑, 唔錯
炒雜菜 - 住家菜, 冇乜特別
咕嚕肉 - 炸厚粉唔多, 唔會好厚粉,幾好食
時菜肉片 - 肉片, 應該新鮮肉, 有肉味

2011-11-15
2011-09-09 17 views
我與女友喜歡於尖沙咀吃飯, 但多不健康, 而且吃得多味精也设有好處, 這次我建議吃無加味精的老火湯的健康樓上私房菜, 女友未問價錢, 已立刻讚好.八點三到, 已見簡樸裝修的飯堂滿座, 幸好等一會便被安排坐二人檯, 後來看到菜單經濟的價錢後, 已願意接受设有情侶雅座及優質服務的晚餐. 我兩點了個二人套餐 ($110)淮杞花膠雞湯 & 瑤柱嚮螺湯兩個老火湯也强調滋補養身及滋陰健體的藥療營養湯, 味道清甜, 我兩當然連花膠及嚮螺等全部吃掉.豉油雞例牌帶有少許酒味的豉油雞, 我想是玫瑰露酒, 重點是雞皮下的脂肪很少, 所以我放膽吃嫰滑的皮肉.清蒸鮮魚選了黃花魚, 豉油带鮮甜, 魚肉與葱花一同進食更滋味.套餐已包括飯及粥, 不需加錢.最後我亦提醒發利大厦有不少非一般的行業及自僱人士, 若自行前往, 要小心一點啊

我兩點了個二人套餐 ($110)
淮杞花膠雞湯 & 瑤柱嚮螺湯

清蒸鮮魚
選了黃花魚, 豉油带鮮甜, 魚肉與葱花一同進食更滋味.

套餐已包括飯及粥, 不需加錢.

淮杞花膠雞湯
瑤柱嚮螺湯
清蒸鮮魚
2011-09-08
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
瑤柱嚮螺湯
  • 豉油雞
超詭異的一家店,位在於一棟很不像會有吃的大廈裡面,門​口還寫,Members Only... 我覺得是因為是住宅大廈,故意弄得招牌像是不是故意要開​店的感覺。用餐環境像到一個好朋友家般的親切,因為我們是第一個客人,算是很乾淨了!只是他們大廈的電梯,有點老舊,會以為走錯地方了,這裡會有店嗎?要不是 openrice 有介紹,應該找不到這麼像家裡面褒的養身湯的這間店。我們因為主要想喝港式褒湯,所以只點了他們家的湯!店員&老闆一直推銷我們吃正餐。因為他們的餐點,到一定的價錢都有湯送的。可是當我們說我們吃過才來特地喝這個湯時,他們也是很高興的款待。因為媽媽牙不好,咬不太動雞肉,不然我會想嘗一嘗,大家說的豉油雞(一份我吃,太多了,所以沒有點)。每天的湯都有一些不一樣,我們嘗了兩種都超級好喝的,可能對於香港人來說都差不多,但是對外地客來說,他們的湯是超好喝的!

我們因為主要想喝港式褒湯,所以只點了他們家的湯!
龜苓湯:喝得出來熬的超久的感覺。去火超正的湯。
淮杞花膠雞湯 -- 這個也超好喝得~
2011-07-28
龜苓湯:喝得出來熬的超久的感覺。去火超正的湯。
淮杞花膠雞湯 -- 這個也超好喝得~
  • 龜苓湯
  • 淮杞花膠雞湯
2010-11-11 16 views
個名好認真咁 Wor. 佢系尖沙咀平價私房菜. 尖沙咀加拿芬道, 其實坐大厦其實近赫德道.系舊樓, 樓下等 Lift 時, 都有d 飛形男女上大厦. .....去過2 次, 食過~中式牛柳 : $42 唔系中式牛柳來ga. 碟野 應叫做茄味牛柳. 重有, 好少得4 小塊. 豉椒抄大聖子 : $65 好細碟. 豉椒味淡. 但聖子新鮮的.蝦醬通菜 : $20 平! 超底食. 蝦醬香. 野味 ok! 有點鑊氣. 是日佳品.西檸班塊 : $38 GOOD!!! 超水準之作. 西檸汁酸味適中. 班塊外面粉薄. 魚塊中間香軟.蟹肉扒娃娃菜 :$36 賣相極佳. 須然無mug蟹肉, 面頭蛋白好靚. 豉椒抄蜆 : 碟野水汪汪. 有d 未開tim. 而且好少蜆. 食得果幾粒, 失敗! !沙啦骨 : $38 佢既做法不錯. 系炸左排骨, 就錦倒幾滴沙律醬落去, 沙律醬少少咁, 唔會好似紅毛泥咁 '張' 住件排骨.風沙雞半隻 : $80 失敗! 雞肉無味, 皮唔脆. 面頭金蒜唔脆口, 漏左氣咁...... 唔好食 ! 又唔系平
[華豐藥業保健藥療營養湯] 個名好認真咁 Wor.

去過2 次, 食過~

重有, 好少得4 小塊.

西檸班塊 : $38 GOOD!!!

蟹肉扒娃娃菜 :$36 賣相極佳.
須然無mug蟹肉, 面頭蛋白好靚.

沙律醬少少咁, 唔會好似紅毛泥咁 '張' 住件排骨.

唔好食 ! 又唔系平 tim.

上湯浸聖瓜 : $28 好濃味. 炸蒜好香. 系細碟左 d 傘.

湯 : 要了豬肺湯. 得 1,2 粒 豬肺. 其他系骨. 湯夠濃. 好味.

呢度碟頭好細. 要叫多2 碟. 同埋餱菜內肉類極少, 呢度比較適合女生食.
大食既人會唔飽.
厨房
厨房
  • 西檸班塊
  • 蝦醬通菜
2010-10-13 32 views
在尖沙咀想喝碗老火湯,便想到在加拿芬道,寶勒巷的交界的發利大廈,四樓的華豐藥業保健藥療營養湯.舊式大廈龍蛇混集,樓下是時鐘酒店,四樓便給你喝碗湯,這個組合都幾趣怪,同時之間又似乎理所當然,如果大家有看過"金雞"一片,你會大約明白我想說什麼.此店絕非只賣湯水這麼簡單,更供應小菜,而且有私房套餐供應,還有一些小菜,是藥膳菜式.湯水日日不同,好像是夜周六,我倆花膠瑤柱湯,參茸雞湯, 前者補腎虛,味甘而溫和,後者養身補氣血,清潤鮮甜.小菜不能不試玫瑰雞,正是小時候親戚所做出來的味道,豉油混合玫瑰露,濃甜得來帶酒香,將雞肉浸得完全入味,雞皮彈滑,雞肉嫩滑.琵琶豆腐做得外脆內軟,XO醬炒雜菜看似普通不過,但炒得夠鑊氣,有XO醬的刺激,雜菜同時保持著水份.埋單簡直平得發笑,比區內的茶餐廳便宜,絕對是喝得過之一碗湯.

2010-08-21 4 views
去完西九龍學單車, 好攰呀, 男友翹寶寶帶我去食住家菜. 第一次去喎, 係樓上鋪, 上到去係一個單位, 剛好有一張細二人枱.叫了二人餐, 只係hk$100蚊o乍, 有2餸1湯.d湯好特別喎, 我地簡了龜苓湯,唔苦有d甜甜地, 店子話可以排毒去濕, 正另外有2個餸, 蟹肉蛋白娃娃菜, 同啫啫鷄煲, 整體ok, 不過少了d味同唔夠鑊氣, 可能就係住家菜既特色.好飽, 翹寶寶辛苦晒
叫了二人餐, 只係hk$100蚊o乍, 有2餸1湯.

好飽, 翹寶寶辛苦晒
2010-06-22 13 views
朋友又係一個幾健康既人,經另一位朋友介紹下,就去左呢間私房菜食晚飯!我地2個女仔揀左個100蚊既餐,2餸2湯2飯,全部都清哂! 豉油雞半隻、XO醬炒雜菜、1碗響螺雞湯、1碗海龍海馬花膠湯、2碗白飯!豉油雞:隻雞真係好滑,d汁用黎撈飯一流XO醬炒雜菜:簡簡單單既炒菜,加上XO醬,原來別有一番味道海龍海馬花膠湯:飲落已經知道真係冇加味精,真係煲左好耐既老火湯!響螺雞湯:(朋友comment係話好飲,無味精) 不過係諗住請人食飯,真係唔好黎呢度,因為好似唔係咁得體,熟既朋友、屋企人、男(女)朋友就真係冇咩所謂!

我地2個女仔揀左個100蚊既餐,2餸2湯2飯,全部都清哂!

豉油雞:隻雞真係好滑,d汁用黎撈飯一流

XO醬炒雜菜:簡簡單單既炒菜,加上XO醬,原來別有一番味道

響螺雞湯:(朋友comment係話好飲,無味精)

2餸2湯2飯都係100蚊
海龍海馬花膠湯
響螺雞湯
  • 豉油雞
2010-03-09
今日家人在尖炒咀吃飯,上網找找看看,給我找到這間店子,好像不錯,有湯有小菜吃無味精,完全可以對號入座,GOOD店子不是太難找,只是在七仔的隔鄰,很易找,只是入到去比較奇怪,那電梯的容只是七人,真的十分狹窄。到店子的門面,寫著只招待會員,不知沒有訂位有沒有得入座,但店子尚算光猛,不是太逼,我們一行三人可以坐靠牆的四-五人枱。坐下點了得多人點的韮菜花炒蜆肉,鑊氣不錯,但韮菜花太多渣了,但香口。蒸魚OK很滑。咕嚕肉很酸,不太佳。還有蒜容抄油麥菜好味。還點了兩個海龍海馬花膠湯和菜干豬肺湯,此地方的精華所在,不能不點。但估不到不用加錢的十蚊菜干湯的味道很不錯,感覺上較加18元的花膠湯還好。埋單178元不用加一,四餸三湯,白飯任裝,實在夫復何求。

埋單178元不用加一,四餸三湯,白飯任裝,實在夫復何求。
2010-03-08
2009-09-21 2 views
我們由5櫻落4樓 一出到門口就發現有一個area 門口都有pink 燈. 原來e到有1樓1之後當然快走.7點多左右都有2,3 groups 人 係度等緊...然後d 湯 有d 已經無哂lu...d 湯幾好味... d 餸 ok 啊...可惜order 乜 就無乜. 想試霸王雞又無哂 桂花魚又無 雞腳湯又無哂...真掃興 今次試是rose soy sauce chicken 有玫瑰味 有點不熟 同埋碎骨. 但好味既木瓜湯好夠味道 可能係渣底個位 所以有超多渣 (骨頭之類)同有蒸魚都ok 平就平啦 有d失望 lol .... 諗唔到食咩都可以考慮下d 間..不過海鮮既選擇就比較少
之後當然快走.

7點多左右都有2,3 groups 人 係度等緊...
然後d 湯 有d 已經無哂lu...
d 湯幾好味...
真掃興
木瓜湯好夠味道 可能係渣底個位 所以有超多渣 (骨頭之類)
同有蒸魚都ok

2009-09-17
2009-09-16 1 views
有親戚外國返港,,就一起吃餐便飯 在尖沙咀要找 平 靚 正 有難度喔 @@這次由表姐帶路去找食的還大大推介這裡的湯一行4人 點了一個套餐$220(包有湯飲有白飯)一人選一款椰子雞湯、龜苓湯、雪梨雪耳瘦肉湯、海螺豬骨湯哈哈,,,第一次會在餐廳未吃飯先喝完一碗湯湯料有份量,,沒有味精,,很鮮甜 菜來了.....每人一碗飯 (跟餐有的)白切雞 - 雞肥肉嫩 鮮!! 椒鹽九肚魚 - 熱騰騰的入口,,不用多點醬汁蟹肉扒娃娃菜 - 好像賽旁蟹,,不過蛋白和蟹肉有夠多西蘭花鮮魷 - 這個較為差了點,,西蘭花和鮮魷都不太OK吃得飽飽的這裡地方不大,,,但環境乾淨,,而且也挺多人的我們比較早去,,沒有booking櫃枱姨姨說比較晚去的 先booking會比較好 因為真的會沒位子! =]
有親戚外國返港,,就一起吃餐便飯

在尖沙咀要找 平 靚 正 有難度喔 @@
這次由表姐帶路去找食的
還大大推介這裡的湯

一行4人 點了一個套餐$220(包有湯飲有白飯)
一人選一款
椰子雞湯、龜苓湯、雪梨雪耳瘦肉湯、海螺豬骨湯

哈哈,,,第一次會在餐廳未吃飯先喝完一碗湯
湯料有份量,,沒有味精,,很鮮甜

菜來了.....每人一碗飯 (跟餐有的)

白切雞 - 雞肥肉嫩 鮮!!

椒鹽九肚魚 - 熱騰騰的入口,,不用多點醬汁

蟹肉扒娃娃菜 - 好像賽旁蟹,,不過蛋白和蟹肉有夠多
西蘭花鮮魷 - 這個較為差了點,,西蘭花和鮮魷都不太OK

吃得飽飽的
這裡地方不大,,,但環境乾淨,,而且也挺多人的
我們比較早去,,沒有booking
櫃枱姨姨說
  • 海螺豬骨湯
  • 白切雞
  • 椒鹽九肚魚
2009-06-21 7 views
妹妹少湯水哇, 來TST就跟綿羊上來喝碗湯~~7pm後單點湯水有7折喔~~綿羊飲椰子雞湯~ 湯散發著清香椰子味呢~~ 有很多湯渣~不過多數是骨, 有少少肉。妹妹飲的杞子木瓜湯 (希望沒記錯吧= P)是$10湯, 就沒有7折的~可能是因為$10的關係, 沒甚麼湯渣 >^<不過味道1樣很好~~ 2個湯都沒加味精!讚~~

妹妹少湯水哇, 來TST就跟綿羊上來喝碗湯~~
7pm後單點湯水有7折喔~~

綿羊飲椰子雞湯~ 湯散發著清香椰子味呢~~
有很多湯渣~不過多數是骨, 有少少肉。

可能是因為$10的關係, 沒甚麼湯渣 >^<
不過味道1樣很好~~

2個湯都沒加味精!讚~~
椰子雞湯
杞子木瓜湯
2009-06-11
椰子雞湯
杞子木瓜湯
2009-05-04 2 views
我地呢班同學, 差不多每個月都會出來hea下每次搵野食都係一件頭痛的事本來今次會食buffet, 不過有個同學講呢到食住家飯, 價錢又大眾化, 地點又方便, 咁就book左啦第一次上嚟, 真係唔識路, 雖然寶勒巷成日都去, 原來有座咁的大廈,上到去, 地方比較窄, 主舖通常係細枱, 佢引領我地去其他單位, 經過鐵門, 再入去一個比較細的房, 房內放了一張大枱(我地9個人), 兩張細枱, 坐滿人就比較迫本來想叫套餐, 但同學話散叫多d款, 一人就叫一個菜啦.............仲可以自選湯水....... 不過我地只係叫左兩款 花膠黨參湯 - d湯黃色, 湯內各有一條黨參, 又有花膠, 足湯料 海螺煲雞 - 有好多豬骨, 又有雞肉, 但我地幾碗內得一少片螺肉飲完湯, d菜就上枱啦....霸王雞 - d雞好滑 椒鹽9肚魚+魷魚 - 佢同我地講唔夠魚, 加左魷魚比我地, 不過好細碟, 但好味肉餅 - 好好味咸檸檬烏頭 - 成條上, 又新鮮, 抵食炒油墨菜 - 好入味什菜粉絲煲 - 普普通通炒鱔片 - 得4 -5片鱔, 其餘係雜菜 生炒骨 - 比較細碟, 味道好總括: d 湯好好味,
我地呢班同學, 差不多每個月都會出來hea下

每次搵野食都係一件頭痛的事

本來今次會食buffet, 不過有個同學講呢到食住家飯,
價錢又大眾化, 地點又方便, 咁就book左啦

上到去, 地方比較窄, 主舖通常係細枱,
佢引領我地去其他單位, 經過鐵門, 再入去一個比較細的房,
房內放了一張大枱(我地9個人), 兩張細枱,
坐滿人就比較迫

本來想叫套餐, 但同學話散叫多d款,
一人就叫一個菜啦.............

仲可以自選湯水.......

不過我地只係叫左兩款

飲完湯, d菜就上枱啦....
霸王雞 - d雞好滑

肉餅 - 好好味

咸檸檬烏頭 - 成條上, 又新鮮, 抵食

炒油墨菜 - 好入味

什菜粉絲煲 - 普普通通
炒鱔片 - 得4 -5片鱔, 其餘係雜菜

生炒骨 - 比較細碟, 味道好

總括: d 湯好好味, 冇味精

d 餸如果炸過會比較細碟

我地食左兩個鐘, 細枱轉左兩輪客,
出面仲有人等大枱,
如果多人要book定先, 唔係好容易冇位

2009-04-30