2016-04-02 371 views
經過門口幾靚,入去試下,見招牌有蒜蓉白鱔蒸飯,叫客試食,飯到即覺鳝已雪到發霉且全無味道,我係普通食客,有要求,但不算太奄尖,我真係從未食過咁霉嘅白鳝,d飯又實在太多油
2016-03-04 464 views
今晚我們喺旺角新寶戲院睇完戲之後去咗隔離嘅「牛精佬海鮮燒味」食晚飯!我們叫咗海鮮3人套餐:老火粉葛湯、薑蔥田鷄煲、啫啫芥蘭煲同清蒸黃皮老虎斑!另加肉碎蠔仔泡飯同蒜蓉大白鱔蒸飯!老火粉葛湯煲得好夠火候,味道好鮮味濃郁!薑蔥田鷄煲嘅田鷄係新鮮即叫即劏,所以肉質非常結實彈牙,加埋薑蔥香味,令到味道更加惹味!啫啫芥蘭煲嘅芥蘭好幼嫩同無根,醬汁嘅味道亦唔會過鹹!清蒸黃皮老虎斑亦都係新鮮即劏,肉質極之嫩滑同鮮味十足!肉碎蠔仔泡飯嘅蠔仔好大隻肥美,材料好足料豐富,味道好鮮甜!蒜蓉大白鱔蒸飯嘅大白鱔肉質相當鮮甜彈牙,蒸飯吸收晒魚肉嘅肉汁,令到蒸飯更加芳香鮮甜!
我們叫咗海鮮3人套餐:老火粉葛湯、薑蔥田鷄煲、
啫啫芥蘭煲同清蒸黃皮老虎斑!
另加肉碎蠔仔泡飯同蒜蓉大白鱔蒸飯!
老火粉葛湯煲得好夠火候,味道好鮮味濃郁!
薑蔥田鷄煲嘅田鷄係新鮮即叫即劏,所以肉質非常結實彈牙,
加埋薑蔥香味,令到味道更加惹味!
啫啫芥蘭煲嘅芥蘭好幼嫩同無根,醬汁嘅味道亦唔會過鹹!
清蒸黃皮老虎斑亦都係新鮮即劏,
肉質極之嫩滑同鮮味十足!
肉碎蠔仔泡飯嘅蠔仔好大隻肥美,材料好足料豐富,味道好鮮甜!
蒜蓉大白鱔蒸飯嘅大白鱔肉質相當鮮甜彈牙,
蒸飯吸收晒魚肉嘅肉汁,令到蒸飯更加芳香鮮甜!
薑蔥田鷄煲
啫啫芥蘭煲
蒜蓉大白鱔蒸飯
清蒸黃皮老虎斑
2016-02-10 293 views
旺角的食店多不勝數,要食飯的話,真的不知道如何選擇。今天不選在通菜街附近,取而代之的,則走去新寶戲院附近,於是乎走入去牛精佬,看看食乜東東。午餐牌以每天限定了好幾款,個個星期都是一樣,似乎沒有甚麼特別,於是打開餐薄,細閱一下,就發覺碟頭飯,部份小菜價錢貴得離譜,與酒樓無別,而且貴過茶記,動軏要六七十個大洋,小菜甚至要過百個大洋,如是這樣不如去酒樓食好過。最後還是要走回到基本午餐,反正都叫做正常一點。加了六個大洋,就有個羅宋湯,正正常常的紅色湯頭,湯料十足,比起茶記還要多,算它吧。酸酸甜甜的味覺走不甩,在氣溫下降時熱辣辣喝一口,可以暖下個胃吧。蒜茸豬扒腸仔飯是很地道的茶記碟頭飯,蒜茸汁多得不得了,不過醬汁略為鹹了一點,豬扒也披醬汁充斥著,略鹹了一點,肉質與平常的茶記豬扒無異。而香腸嘛,則腍了一點吧,沒有咬口感覺。在氣溫下降時,來一杯熱奶茶,可以讓手暖一暖。這杯奶茶,還是有茶香茶味,與茶記一樣,沒分別。如果沒有午市套餐,而點其他碟頭飯或小菜的話,那麼在這裡食飯有點不抵,亦無須吃得咁貴。
2016-01-21
$51 (Lunch)
2016-01-26 203 views
今晚我們去咗旺角豉油街嘅「牛精佬海鮮燒味」食宵夜!我們叫咗香濃洋蔥豬扒脆豬包、龍躉片粥、田鷄粥同時菜排骨炒河!香濃洋蔥豬扒脆豬包嘅包質好香脆,豬扒嘅肉質非常鬆軟,醬汁嘅味道亦好惹味!龍躉片粥嘅肉質相當鮮甜彈牙,粥底亦好香滑軟綿!田鷄粥嘅田鷄肉質非常爽甜彈牙,而且份量十足!時菜排骨炒河嘅河粉好幼滑彈牙,排骨嘅肉質都幾鮮味彈牙!
今晚我們去咗旺角豉油街嘅「牛精佬海鮮燒味」食宵夜!
我們叫咗香濃洋蔥豬扒脆豬包、
龍躉片粥、
田鷄粥同時菜排骨炒河!香濃洋蔥豬扒脆豬包嘅包質好香脆,
豬扒嘅肉質非常鬆軟,醬汁嘅味道亦好惹味!
龍躉片粥嘅肉質相當鮮甜彈牙,
粥底亦好香滑軟綿!田鷄粥嘅田鷄肉質非常爽甜彈牙,
而且份量十足!時菜排骨炒河嘅河粉好幼滑彈牙,
排骨嘅肉質都幾鮮味彈牙!
香濃洋蔥豬扒脆豬包
龍躉片粥
田鷄粥
時菜排骨炒河
2015-12-12 170 views
見佢個中式晚飯套餐好似幾好,就入去試下。羊腩飯:只有咸味,勝在唔羶;籠仔蒸鮑片蝦球飯:所謂鮑片又細又薄,蝦球只係3粒小蝦,飯程黃色但又唔係炒飯又冇味,成個飯唔香冇鮮味只有淡淡咸味。比唔上一間普通茶記水準
2015-12-06
2015-11-24 121 views
今晚我們再去旺角新寶戲院隔離嘅「牛精佬海鮮燒味」食晚飯!我們叫咗個海鮮二人套餐:老火粉葛湯、滑蛋炒鮮蝦仁同清蒸紅魚!另加肉碎蠔仔泡飯同古法龍躉片蒸飯!老火粉葛湯煲得火候十足,味道好濃郁!滑蛋炒鮮蝦仁嘅滑蛋炒得非常嫩滑,蝦仁亦好爽口彈牙!清蒸紅魚嘅肉質相當滑溜同鮮味十足!肉碎蠔仔泡飯嘅材料好豐富,蠔仔好肥美,味道亦好鮮甜!古法龍躉片蒸飯嘅龍躉片肉質相當新鮮嫩滑,魚肉嘅肉汁溶入晒蒸飯入面,令到蒸飯更加鮮味芳香!
今晚我們再去旺角新寶戲院隔離嘅「牛精佬海鮮燒味」食晚飯!
另加肉碎蠔仔泡飯同古法龍躉片蒸飯!
老火粉葛湯煲得火候十足,味道好濃郁!
滑蛋炒鮮蝦仁嘅滑蛋炒得非常嫩滑,
蝦仁亦好爽口彈牙!
蠔仔好肥美,味道亦好鮮甜!
古法龍躉片蒸飯嘅龍躉片肉質相當新鮮嫩滑,
魚肉嘅肉汁溶入晒蒸飯入面,令到蒸飯更加鮮味芳香!
清蒸紅魚
滑蛋炒鮮蝦仁
古法龍躉片蒸飯
清蒸紅魚
滑蛋炒鮮蝦仁
古法龍躉片蒸飯
2015-10-22 97 views
牛精佬宵夜餐,今日唔同大家講牛精佬餐好唔好食,只講一樣野------*飲品* 因為D野食唔錯,所以就唔講野食!陪朋友宵夜,無理由淨坐,咁死仔架嘛,就叫杯奶,10分鐘左右送到,唔算快,不過宵夜時段,人手較少既問題,可體諒! 奶茶來到,就咁睇個色都覺得唔錯,擺左10幾分鐘都無飲到,同朋友不停傾公司既野,有時間飲,飲左一啖,中伏,中伏,中伏…係好伏個隻,伏到極點!(唔信既朋友,真係可以搵日試試)1.無茶香味,死得2.好澀好苦(唔係ar )3.我知我係叫左奶茶,都唔係剩得淡奶味掛茶餐廳既奶茶如此難飲,下次來,一定唔叫。中伏既朋友,俾俾反應
牛精佬宵夜餐,

因為D野食唔錯,所以就唔講野食!
死亡奶茶
陪朋友宵夜,無理由淨坐,咁死仔架嘛,

1.無茶香味,死得
2.好澀好苦(唔係ar
3.我知我係叫左奶茶,都唔係剩得淡奶味掛
茶餐廳既奶茶如此難飲,下次來,一定唔叫。
中伏既朋友,俾俾反應

2015-10-05
2015-10-05 103 views
牛精佬,經過好多次,都無來入到去食,今晚又行過,都係入去試下,係鋪頭外面睇左餐牌,原來都幾平,人到去,比想象中無咁豪華,因為睇鋪面,感覺好似好靚咁!不過無所謂啦,最緊要d野食正!朋友簡左個精選A餐,豬手配薯菜$88配龍蝦湯包野飲,點知來既豬手同出面食開既細隻,同咪唔脆,友人有D失望,我簡左個牛腩麵$35,不過不失!最搞笑既係,幫我地落單既伙記(A),連自已餐廳有呢個餐都唔知,講極佢都唔明......跟住問個餐係咪可以跟薯菜或意粉,佢都係懵然不知,想死,究竟佢係咪係度做架!我同朋友都O曬,豬手就食完,我地緊係唔想又係A伙記來同我地落餐飲啦,等等等,終於有個丫姐落完單,揮手叫丫姐,點知丫姐見到A伙記,就叫左A伙記幫我地落餐飲,我同友人互望,笑左!A伙記來到,我地問佢係咪包野飲,佢就話要左餐湯就唔包野飲,無理由有餐湯又有野飲,咁低!我就問,點解有餐湯就無野飲,佢就講『無理由』!友人就話個Menu寫話有喔,A伙記就話寫有就有架!唔係丫,你係咪做野架真係要祝牛精佬闆好運!
牛精佬,經過好多次,都無來入到去食,
今晚又行過,都係入去試下,
係鋪頭外面睇左餐牌,原來都幾平,
人到去,比想象中無咁豪華

因為睇鋪面,感覺好似好靚咁!不過無所謂啦,最緊要d野食正!

唔係丫,你係咪做野架

真係要祝牛精佬闆好運!
2015-10-04
2015-05-08 278 views
前兩日去旺角新寶戲院睇完戲之後,經過一間裝修唔錯嘅高級茶餐廳!食物種類包羅萬有!有牛腩粉麵、西餐、海鮮晚飯小菜!特別推介:籠仔大白鱔蒸飯嘅大白鱔非常新鮮!牛坑腩麵麵質彈牙!蠔仔肉碎泡飯份量十足,材料新鮮!例湯火候十足!我必定會再嚟試埋他們嘅西餐!
有牛腩粉麵、西餐、海鮮晚飯小菜!
特別推介:籠仔大白鱔蒸飯嘅大白鱔非常新鮮!
牛坑腩麵麵質彈牙!
蠔仔肉碎泡飯份量十足,材料新鮮!
例湯火候十足!我必定會再嚟試埋他們嘅西餐!
籠仔蒸大白鱔飯
金牌牛丸麵
魚蛋麵
牛坑腩麵
2015-04-25 247 views
因為工作繁忙關係,小編很久沒和家母外出用餐,所以今天刻意帶她到旺角覓食。 見到一間海鮮餐廳裝修新正,便走入內試食一番, 店舖標榜是一間高級茶餐廳, 使我對其食物有所期望。小編為母親點了一碗龍躉泡飯,而我便試一客普通的福建炒飯。 大約10分鍾食物便送到眼前,小編即場試食這客份量十足的福建炒飯,裏面材料十足,有蝦有雞肉,而且味道十分香口,具足獲氣,讓人胃口大開。 然後是龍躉泡飯,龍躉肉質非常鮮甜,而且內裏有豬肉碎及瑤柱,令整碗泡飯充滿鮮甜味,非常好吃。

2015-04-10
$150 (Lunch)
  • 龍躉泡飯
2015-03-10 178 views
今日午餐食自己,可以隨意走走,試一下新餐廳。今日有幸被選中的是這家門面及名字都比較突出的牛精佬。只看餐廳名字,以為是一間專食牛的火煱店。一入內,茶餐廳格局。佈置以木為主調,比一般茶餐廳整潔。再看餐牌,原來主打海鮮及燒味,真係有些意外。午餐套餐選擇不少,價格大約$36~48,有咖啡及茶。午餐套餐沒有想食的,於是在主餐牌佈搵搵;慿牛精佬這名字,相信其牛的質素不錯。最後選了五香牛腩河$35牛腩都幾多,牛腩不太肥正合我心意,賣相吸引。牛腩煙韌有咬感,牛腩入味,而且牛味重,味道不錯。湯底味道一般,沒有濃香的牛味。這碗河粉內有不少生菜,吸了牛腩湯味,特別好味。河粉順滑,整體不錯。加+8有凍奶茶沒有茶味,奶及茶比例不平均,味道偏甜
今日午餐食自己,可以隨意走走,試一下新餐廳。
今日有幸被選中的是這家門面及名字都比較突出的牛精佬
只看餐廳名字,以為是一間專食牛的火煱店。
一入內,茶餐廳格局。佈置以木為主調,比一般茶餐廳整潔。
再看餐牌,原來主打海鮮及燒味,真係有些意外。
午餐套餐選擇不少,價格大約$36~48,有咖啡及茶。
最後選了五香牛腩河$35
牛腩都幾多,牛腩不太肥正合我心意,賣相吸引。

加+8有凍奶茶
沒有茶味,奶及茶比例不平均,味道偏甜
2015-03-10
$43 (Lunch)
2014-12-28 303 views
沙嗲牛肉公仔麵++煎蛋+餐肉+多士+熱好立克熱好立克 - 落半包糖都好甜, 都幾細杯沙嗲牛肉公仔麵 - 呢間以"牛"命名, 但牛肉質素參差, 一件冧一件韌, 公仔麵好似得半個. 2吓就KO咗.煎蛋 +午餐肉+牛油多士 - 普通, 多士唔多脆環境 - 人不多, 可以坐多一陣
沙嗲牛肉公仔麵++煎蛋+餐肉+多士+熱好立克

熱好立克 - 落半包糖都好甜, 都幾細杯
煎蛋 +午餐肉+牛油多士 - 普通, 多士唔多脆

環境 - 人不多, 可以坐多一陣
2014-12-22
$30 (Breakfast)
2014-11-08 697 views
看見「牛精佬」的招牌,覺得非常懷念。店方叫自己「牛丸大王」,很明顯牛丸是該店的招牌菜,但對我而言,牛精佬是罵人的說話,小時候媽媽尤其喜歡這樣罵爸爸。不過,囡囡通常比較偏心Daddy,加上從小到大爸爸連手掌也沒有打過我一下,所以我覺得他很溫柔,一點也不野蠻。餐廳裝潢跟普通茶餐廳差不多,咖啡色的膠椅佈滿一個個洞,這樣的形狀和顔色讓人很容易聯想起牛肚的樣子。門口有個像海鮮酒家一樣的大魚缸,玻璃缸內的鮑魚大得很誇張。店方除了粉麵飯、小菜、煲仔菜,還有鴕鳥肉的菜式,挺另類的。先來一碗金牌牛丸,可自己選擇碗麵、撈麵或淨食。我們選擇了後者,淨食盛惠$50,一客6粒,丸的size不算大,咬下去口感夠爽彈,外層牛味不太濃,內裡近中心位置牛味較濃郁,氣孔較多,而且混有筋碎。主菜是潮式牛雜煲,以蘿蔔炆煮,但加了白胡椒和黑胡椒粒,所以入口味道很辣。牛雜包括牛肚、牛肺、牛蒡、牛腸,按比例來說牛肚最多,牛蒡、牛腸有4件,有肺只得2件,非常珍貴。當中牛肚厚身夠腍而且入味,牛腸的口感跟牛肚有點相似,不過更加腍身,味道更濃重,未知是否由於平日大腸吸收太多精華的緣故。不過腸的脂肪很少,跟在日本的內臟燒肉店無法媲美,那種腸
熱檸賓
凍奶茶
金牌牛丸
主菜是潮式牛雜煲,以蘿蔔炆煮,但加了白胡椒和黑胡椒粒,所以入口味道很辣。牛雜包括牛肚、牛肺、牛蒡、牛腸,按比例來說牛肚最多,牛蒡、牛腸有4件,有肺只得2件,非常珍貴。當中牛肚厚身夠腍而且入味,牛腸的口感跟牛肚有點相似,不過更加腍身,味道更濃重,未知是否由於平日大腸吸收太多精華的緣故。不過腸的脂肪很少,跟在日本的內臟燒肉店無法媲美,那種腸内脂肪厚一寸的畫面,有點嚇人。牛蒡質感比較粉身,意外地跟豬膶相似但口感要再霉一點。牛肺的顏色和口感均似豬紅,軟軟滑滑的,不過個人很怕表面那些洞洞。蘿蔔細細件但不算很入味,後段開始鹹到暈,感覺有點重口味。
潮式牛雜煲
潮式牛雜煲 ($98)
潮式牛雜煲
最後來個大澳炒飯,說到大澳立刻令人聯想起蝦醬,除此之外還用了魚粒、蝦仁、蛋、魷魚粒和翠玉瓜,份量多之餘亦非常足料。不過,蝦醬的味道不夠突出,反而最矚目的是油膩程度,足以照鏡,半路已經非常腻滯,有點可惜。
大澳炒飯
24小時營業絕對是該餐廳的一大特色,如果沒有太多時間去選擇,在這兒匆匆的吃一餐也許不錯哦。
2014-11-05