2024-01-16 394 views
今次撲去了間茶餐廳,想試吓咁多人讚的鹽焗雞。🐔 嚟到,一眼望去,環境OK啦,有啲老舊,但有種懷舊feel,港式茶餐廳嘅味道足足嘅。喺度進攻咗鹽焗雞飯,天啊!個雞香味撲鼻而來,真係好想即刻鬥佢!肉質嫩滑得嚟帶點微鹹,啖啖肉咁誇張嘅話,真係要叫做一流!同碟嘅白飯又香又軟,配埋個雞,簡直match到暈!🍚喺度仲有咩好食?炒菜心了! 那個菜心啊,滑溜溜、鮮美、脆口,做得好有水準,完全冇灰味,箇中嘅甜,係舌尖嗌你唔好走嘅味道!食咗咁多,心裏數下價,咩?!揾我唔多過百,咁抵食嘅地方,我下次仲要嚟!😋 為咗個雞,真係可以再戰三百回合,唔怪得啲人咁讚喇!只不過,周末黃昏咁清閑,嗌得我有少少心疼,希望佢哋生意足啲,呢啲好滋味豈可獨擋?

2023-12-01 424 views
若然你喺鰂魚涌或者北角返工,應該唔多唔少都聽過津津呢個名,佢正正就喺正橋底,所以都有啲人會講橋底雞飯又或者講句橋底就知邊間。佢嘅鹽焗雞飯真係我食過數一數二咁好食,一來個飯好味,吸左鹽焗雞嘅汁,個飯十分之香,濕濕地唔會太乾,夠哂味。二來個雞十分嫩滑入味。而呢度最具特色一定係食埋佢喺雞肝同雞珍,同樣經過鹽焗,入口十分之爽脆,而且沒有了內臟嘅腥味,好食。要以要食一定係食珍肝雞飯或者珍肝雞脾飯,咁就真係相當滿足喇。

2023-11-27 295 views
用世一鹽焗雞去稱呼呢度嘅雞真係可能有d誇張咗,不過如果加埋價錢去比較就真係未必無可能。上面幅相碟雞係半隻份量,大碟到除時可媲美一隻,仲要連埋雞什比你,如果無記錯呢碟雞係$110左右,雞味香濃,肉質都算幾滑,真係好好食。佢個蝦仁炒蛋都唔錯,蝦肉都有彈性,d蛋都算滑。Lunch Time時段都幾爆,好彩早少少去搵定位等個friend放lunch先至可以兩個人食到呢個咁豐富嘅lunch。另外佢杯奶茶都幾好飲。
2023-11-18 335 views
聽朋友講呢間係鰂魚涌嘅隱世食店,講到一定要試!而佢又正正開中我個範,有鹽焗雞同埋雞腎,所以今次一定要慕名而來。環境就唔需要多講,舊式嘅茶餐廳都係嗰啲情懷嘅裝修,同熟客已經好似朋友嘅態度,亦都唔會特別好禮貌對住生保既客人😂午餐一個人唔使等,因為一定可以同到其他人搭枱食。今次就試咗個鹽焗雞胗肝飯,即係有鹽焗雞,雞潤,同埋雞腎。單叫冇嘢飲,成為$58。如果好食又係呢個地段嘅話,其實唔算貴,而且份量正常,食得飽你。一嚟到即刻啪返嚿雞,一咬落去鹹到我懷疑人生😵‍💫😵‍💫😵‍💫同埋我冇叫雞髀,好多都係雞胸連骨,但因為每嚿斬得比較細舊,所以其實舊雞連骨有好多碎骨跌咗出嚟,做唔到啖啖肉嘅效果。雞膶一樣都係正常發揮,唔係特別好食,但係如果你平時接受到雞膶係可以食落去。反而我最愛嘅雞腎真係有啲失望,口感唔係我預期中嘅爽脆,有少少淋同韌。至於除返配嘅鹽焗雞醬,都係一點就鹹上加鹹。整體嚟講,佢係一個普通嘅碟頭飯,如果當普通午飯嚟講佢係不過不失。但係由於我個friend係我食之前不停盛讚呢碟飯真係好出色🤐令我感覺有啲落差

至於除返配嘅鹽焗雞醬,都係一點就鹹上加鹹。

下午茶時間好鍾意叫西多士,雖然邪惡,不過真係好有吸引力,尤其是喺舊式茶餐廳嘅西多士,要用呢隻太古糖漿樽,先至有Feel,呢間茶餐廳就做到晒以上的要求。佢個西多士雖然唔夠挺身,不過勝在炸得夠透,唔會外面金黃但係入面仲仍然保留住方包咁嘅樣。當然如果佢舊牛油係真牛油而唔係植物牛油就會更好,另外佢杯凍奶茶仲唔錯,呢D舊式茶餐廳就係有風味。
2023-07-28 455 views
呢間舖經過好多次都無入去食過但聽朋友講話啲雞好好食😋今次一於黎試下啦嗌左個菜乾湯 都幾足料🙆🏻‍♀️飲落亦好補係有小小油之後到今日既主角 - 鹽焗雞😆睇落雖然平平無奇但啲雞食落又好滑 非常enjoy個飯略嫌咸左少少本身雞個鹽味都出既白飯好似都加左啲咸雞汁所以整體好咸
呢間舖經過好多次都無入去食過

本身雞個鹽味都出既
白飯好似都加左啲咸雞汁
所以整體好咸

2023-03-17 846 views
呢間都真係一間低調小店,無諗過佢嘅鹽焗雞咁掂,價錢又平到無朋友,極力推薦。我哋兩個人食晚餐,叫咗半雞鹽焗雞,一碟焯菜心同埋一碟咕嚕肉,加兩罐可樂,夾埋先至係$247,而每碟野嘅份量都幾大碟(焯菜心除外,唔係細碟而只係正常size)。半隻鹽焗雞真係算大碟(定係其他地方的太細碟?!),隻雞好嫩滑,肉質新鮮好味,雞味濃,而且仲有雞肝雞腎雞心,真係好正。咕嚕肉味道都唔錯,個汁唔會太酸,菠蘿青椒洋蔥嗰啲配料都ok。蠔油焯菜心就正常發揮啦。

蠔油焯菜心就正常發揮啦。
$123.5
2022-10-23 1011 views
呢間舖頭雖然喺正電車路,不過如果齋喺門口睇真係經過100次都唔會知佢係好野。呢間隱世小店嘅鹽焗雞真係非常出色,一碟雞飯根本唔會滿足到我,所以黎親都起碼要半隻雞。佢嘅鹽焗雞一d都唔肥,雞味濃而且雞肉滑,半隻雞會跟埋雞什,一啲都唔孤寒,點埋佢個沙薑汁味道會更濃。佢個價錢仲要平,真係好值得山長水遠黎試。

2022-09-21 1217 views
成日社交平台都見到唔少人推介呢間茶餐廳自己就成日都經過呢間餐廳但係都冇特別話想試餐廳嘅位置唔算起眼行過都好容易遺忘咗佢最近見好多人都推介就一於同同事一齊試吓本身都冇話太大期望因為都諗住係碟頭飯我哋分別嗌咗個乾炒牛河同埋胗肝雞飯另外仲跟咗餐湯乾炒牛河就比較一般味道同鑊氣都唔係好夠如果雞飯就非常之值得一讚一食就知道點解佢可以做足咁多年有咁好嘅口碑絕對係唔係間間餐廳都做到嘅味道由米飯已經食到餐廳嘅心機通常出面茶餐廳嘅米飯都係比較乾身同埋偏硬但係呢度嘅米飯係少有好食嘅質素雞腎同埋雞潤 都有鹽焗嘅味道鹹淡適中隻雞都相當嫩滑 係一個非常高質嘅碟頭飯另外餐廳嘅餐湯都非常有誠意係我好鍾意嘅菜乾湯仲要係非常足料呢類嘅懷舊老店越來越少嚟呢度除咗欣賞下佢嘅食物之外都要好好感受吓呢度僅餘嘅風景相信喺香港只會越來越少見
成日社交平台都見到唔少人推介呢間茶餐廳

嚟呢度除咗欣賞下佢嘅食物之外
都要好好感受吓呢度僅餘嘅風景
相信喺香港只會越來越少見

2022-09-05 944 views
現金,八達通。服務態度:舊式老店慣性,態度不可一世,麻麻地,好似想你食完快啲走咁嘅樣。環境方面:卡位8張圓枱3張,地方細,坐得迫,食飯時間真係面對面食野,仲面無野相隔,如果大家怕疫情就真係唔好係繁忙時間嚟食。食物質素:雞好滑,夠肥但無咩脂肪。味道都好入味。配合醬汁一流。性價比:一般,一分錢一分貨,這質素這價錢合理,但無套餐,飲品就有點不合理。總結:經過一定會再食,今次再嚟係因為上食覺得好食。好味指數😋
現金,八達通。

總結:經過一定會再食,今次再嚟係因為上食覺得好食。

好味指數😋
2022-09-02
Type of Meal
Lunch
2022-07-29 690 views
all day a la cartefor normal restaurant, 70 bucks for lunch is definitely overpriced. not much choice to choose, the taste is not delicious not awful
all day a la carte
2021-08-06 1646 views
菜遠肉片炒河裏面既菜遠係乜嘢意思呢?google一下 大多數都係講 煮到條菜心比較軟, 不過點都好, 真正意思都無從稽考, 最緊要好食。 呢間 係一間傳統地踎茶餐廳, 裏面裝修格局極為簡陋, 絕對係屋邨裏面極懷舊的一間茶餐廳, 但係因為附近有辦公室, 好多人食lunch就嚟呢一間餐廳食嘢, 變相食物應該唔會存放好耐性且較為新鮮。 叫咗個菜遠肉片炒河, 口感正, 唔好太濕亦唔會太乾, 肉片亦不會太少, 河粉及菜比例也適中,加埋杯嘢飲要$71, 咁嘅環境同裝修真係唔值得, 不過師傅炒得係的確好食, 回來再食機會高!
菜遠肉片炒河

2021-08-06
Waiting Time
1 Minutes (Dine In)
$70 (Lunch)
菜遠肉片炒河
2021-07-19 1079 views
好鍾意津津懷舊嘅感覺🥑每次嚟食味道都一樣😋今次都係嚟食佢嘅招牌菜—鹽焗雞髀飯鹽焗雞髀好咸香、嫩滑、有雞味😋我覺得唔點沙薑都好夠味👌🏻點咗會too much~啲雞油滲哂落啲飯🤤啱哂我依啲飯桶🤤🍚P.S. 有分要一碟定一碗,記得講清楚😉識食惜食😉
好鍾意津津懷舊嘅感覺🥑每次嚟食味道都一樣😋

今次都係嚟食佢嘅招牌菜—鹽焗雞髀飯
鹽焗雞髀飯

P.S. 有分要一碟定一碗,記得講清楚😉識食惜食😉
2021-06-30
Type of Meal
Lunch
2021-05-13 1125 views
執枱叔叔完全冇清潔嘅知識, 執完人客食完嘅碗碟,跟住就攞水同埋筷子畀新嘅客人。 完全冇洗手兼夾仲要整下啲食過嘅碗碟, 排好喺個膠桶入面。 呢啲小店呢一次就夠曬數, 請店主多多訓練員工。 污糟嘅碗 碟同乾淨嘅碗碟係零距離呀!
2021-05-11
  • 鹽焗雞飯
2020-09-19 1845 views
就係呢一隻鹽焗雞,令我間中就想老遠去一去鰂魚涌。老實,佢嘅鹽焗雞真係好掂,夠香夠滑夠平,呢碟係一隻雞份量,可以睇到出面其他地方食扼咗你幾多。另外,最正係入面仲有雞什,雞潤、雞腎、雞心、雞腸,真係引死人。如果你地未試過,真心推介你地黎試一試。
鹽焗雞
鹽焗雞