2013-08-05 544 views
去到元朗五知食咩去,經過正記見到有好多人,好啦,揀佢啦!兩個人叫三個餸,都幾好食呀!首先值得一讚o既係,上菜速度係神速,達致神級水平,勁!豉椒炒蜆,五會話有好多殼,夠味,只係食都一兩粒沙!椒絲腐乳通菜就厲害啦,明明上台都無咩色,食落好夠味!菠蘿咕嚕肉都幾好,o的肉五會好厚粉!總括來講,o的餸好大碟,幾好味,不妨來試下神速上菜係點!!!
去到元朗五知食咩去,經過正記見到有好多人,好啦,揀佢啦!
兩個人叫三個餸,都幾好食呀!
首先值得一讚o既係,上菜速度係神速,達致神級水平,勁!

豉椒炒蜆,五會話有好多殼,夠味,只係食都一兩粒沙!
椒絲腐乳通菜就厲害啦,明明上台都無咩色,食落好夠味!
菠蘿咕嚕肉都幾好,o的肉五會好厚粉!
2013-07-07 450 views
正記已吃了幾次,縱使是同一款菜式每次的味道都有所不同。但是總括而言菜色的味道算是不錯。在元朗大排檔來說已經是很好。但始终食物水平能保持平隱便更好了。今次吃的都很好,會再去!   通菜味道很好;蠔餅味道好又多蠔,比附近幾間的餐廳的小炒店都好;豉汁蒸魚雲味道更好家人十分喜愛。
2013-07-02
Type of Meal
Dinner
  • 蠔餅
2013-04-23 549 views
近日與朋友到元朗郊遊,回到市中心時間尚早,大家開始為晚間覓食之際,想起元朗正記的潮洲打冷。經一輪找路後到達,幸好還是即時找到座位。點了以下數款美食:炸蠔餅: 蠔餅的蠔量很充足,有甚麼比每口都是蠔來得滿足呢!這個蠔餅風味正宗,口感十足!要提醒的是,蠔餅本來就是油炸的,油是一定的了,如果怕油和熱氣就不要點了。鹵水鵝拼豬頸肉: 大大份,好抵食。鵝肉及豬頸肉都份量足,另有魷片伴碟,鹵味十足。椒鹽雜拼: 有豬頸肉,魷魚,雞軟骨等。炸野就當然好食啦 ! 值得一提,伴菜的花生也好吃呢。豉椒炒蜆: 遲左黎,但足料,不過當中也有不少未吐沙的,下次未必會再吃這個了(怕麻煩)菜煲: 不太記得了,因不是太突出,純粹是為了中和之前的肉類而叫的菜總的來說,在這個有氣氛的街邊檔食打冷,的確是十分舒暢的一晚!當然價錢唔貴都好重要,所以下面是部分菜單
點了以下數款美食:

當然價錢唔貴都好重要,所以下面是部分菜單
2013-04-06
  • 蠔餅
碟聖子一來我地已經見到鋪滿殼.於是我即刻夾開d殼睇下有幾多隻.就係得12隻.(有相為証).於是我即刻反映意見,點知佢睇完5理我走左.於是我再同第二個投訴佢話係咁,係得十幾隻!!!最後佢先肯同我cancel order5知仲以為我叫ga係聖子王,要差不多$10一隻.

5知仲以為我叫ga係聖子王,要差不多$10一隻.

2013-01-01
2012-08-23 524 views
今天外面一直在一陣陣的下著大雨,我們又來逛上水,每次來都會感覺上水這邊的人越來越多,也會發現商場裏面多了很多遊客來買東西。之後一路開到元朗錦繡花園,又來探望那幾只可愛的黑天鵝和白天鵝啦。已經不記得上一次是幾時來。感覺並不是很遠,當發現新開的Pacific Coffee時,才意識到那至少已是一年前的事情啦。在Pacific Coffee hea足整個下午後,我們來到元朗穩食啦。 在我印象裏元朗一直是一個充滿樂趣的地方,很多不同的小店,夠特別。轉了一圈之後在各種餐廳之間我們選擇了大排檔,來元朗當然要體驗坐在大排檔這種戶外的感覺,哈哈。 我們選擇了正記,因為時間尚早,所以不用等位,雖然坐在室外,但是整晚都沒有什麼人吸煙,開心. 豉汁蒸紅鮋 雖然汁不是太多,不過味道很好,魚也蒸的恰到好處。和味蟹 類似於四川菜,加了很多孜然等香料,辣的好正,我喜歡吃裡面的蒜頭,裹滿了香料,好味。潮式蠔仔粥 蠔仔超級足料,也很新鮮,很傳統的潮式粥,就像稀飯,我還是比較鍾情綿滑的廣東粥啦。鮮腐竹浸小唐菜 腐竹有些硬硬的,不過小唐菜夠新鮮。總之,感覺很好的晚餐,餐廳的人會不停的幫食客加茶

鮮腐竹浸小唐菜 腐竹有些硬硬的,不過小唐菜夠新鮮。

總之,感覺很好的晚餐,餐廳的人會不停的幫食客加茶,而且服務超好,超nice,很開心。和味蟹真的超級超級棒,喜歡辣的朋友一定要試。
2012-08-17
  • 和味蟹,豉汁蒸紅鮋
2012-08-16 155 views
是晚只叫了1蠔仔肉碎粥 (碗)蠔仔新鮮肥美,這個比許多打冷店舖做得更好2蒜蓉蒸海蝦是否海蝦倒沒有深究,但絕對必吃之選上次吃過一直念念不忘,大排檔那些年的海鮮現在不是容易再吃到蒜蓉多,入味,而且刀工細膩(雖然很細小的蝦也做到開邊)錦上添花的粉絲舖在底吸盡蒜蓉蝦汁的精華3什菜粉絲煲清湯伴白菜,西蘭花,西生菜,魷魚和粉絲,煲上什菜鮮,清甜,略淋,整體不錯總結: 本來很想很想吃豉汁蒸紅鮋,但每次來到也賣光光,唉侍應哥哥服務很好,知道有其他魚回來告知,加分雖然天氣炎熱地在街邊吃飯,但有強力風扇和充足射燈,大排檔風情十足食物令人回味最後承惠一百七十九,啤酒另計
是晚只叫了

1蠔仔肉碎粥 (碗)
蠔仔新鮮肥美,這個比許多打冷店舖做得更好

2蒜蓉蒸海蝦
是否海蝦倒沒有深究,但絕對必吃之選
上次吃過一直念念不忘,大排檔那些年的海鮮現在不是容易再吃到
蒜蓉多,入味,而且刀工細膩(雖然很細小的蝦也做到開邊)
錦上添花的粉絲舖在底吸盡蒜蓉蝦汁的精華

3什菜粉絲煲
清湯伴白菜,西蘭花,西生菜,魷魚和粉絲,煲上
什菜鮮,清甜,略淋,整體不錯

總結: 本來很想很想吃豉汁蒸紅鮋,但每次來到也賣光光,唉
侍應哥哥服務很好,知道有其他魚回來告知,加分
食物令人回味

最後承惠一百七十九,啤酒另計
2012-07-29 119 views
今日晚餐和爸媽去正記食, 由於是星期日人很多,但都很易找到座位. 點菜時看到很多枱都有叫"椒鹽雜錦", 所以我們也跟著點了這個菜, 另外还點了"蠔仔粥", "士多啤利燴牛排"和一個清菜. 潮式蠔仔粥d蠔幾新鮮, 唔錯 , 但個椒鹽雜錦就好咸, 而個士多啤利燴牛排就真係麻麻, 因為菜單張相係有士多啤利, 而真實係用菠蘿代替左士多啤利, 以為佢嚟錯左,問仕應大叔就話"係啤利汁"喎, 禁都比你駁倒... 大排檔唔衛生就預左,但仕應大叔不時係度吐痰真係好嘔心
以為佢嚟錯左,問仕應大叔就話"係啤利汁"喎,

Other Info. : D 菜份量都好多, 比較適合大夥人一起食
2012-07-29
  • 蠔仔粥
2011-10-04 72 views
八號風球落波後,因悶了一整天,隨即相約幾位晚飯原本今晚飯局目的地是火炭大排檔,但友人提議入元神「森記」,,誰知它對著垃圾站之後再附近逛逛,原來元朗有很多大排檔,(只要不介意衛生環境)不愁沒選擇。一到就有位坐,因為3個都是吸煙者,故坐對面較空礦位置用膳全程,伙計阿叔阿姐們都很友善&helpful。兜口兜面噴煙都無炸型,而且有傾有講。good 我們點了豉椒炒蜆、蠔仔粥(碗)、黑醋排骨、鹵水鵝拼大腸。蠔仔粥與menu 相差什遠。送上來時,還以為是什麼湯,極之泡飯feel ....頗失望!黑醋排骨+脆口,但代價是炸到肉感全失,在吃炸嚡口"肉"。不過黑醋做得好好味而且入味。鹵水鵝很大碟,大家都說好吃,仲 encore成晚坐左成3個幾鐘先捨得搭車走,下次再黎過下次補返相...今次掛住吹水冇影
八號風球落波後,因悶了一整天,隨即相約幾位晚飯

一到就有位坐,因為3個都是吸煙者,故坐對面較空礦位置

我們點了豉椒炒蜆、蠔仔粥(碗)、黑醋排骨、鹵水鵝拼大腸。

鹵水鵝很大碟,大家都說好吃,仲 encore

成晚坐左成3個幾鐘先捨得搭車走,下次再黎過

下次補返相...今次掛住吹水冇影
Type of Meal
Dinner
2011-05-08 43 views
去到已經爆晒棚!叫你自己搵位搵到就坐,兩個人分兩張桌等,足足等了十五分鐘.....有位坐低叫了伙記多次清理桌子都得個應字無行動,終於有伙記清理順便落單叫了三個菜、一罐汽水!一罐汽水五分鐘內到,等了差唔多二十分鐘,見人地遲來的客都有一、兩個菜上,我那桌就一碟都未有,叫伙記跟跟張單驚漏單!點知個伙記話你唔好追,今晚好忙追都無用,我就話驚漏單想你跟跟,個伙記拿起我張單睇,唔關我事喎唔係我落單!我就話我知唔係你落單,只不過想你幫忙跟跟張單吧!點知佢一句得啦就行了去,一去無回音........如是者又過了二十分鐘,都係無食物送上?罐汽水都飲晒!出收銀櫃再追,收銀員話等多陣今日廚房好忙!嘩!咁如果我張桌的單漏了我咪一直等?最終拿埋張單比汽水錢走,排隊比錢其間另外一位在前面埋單食客不斷罵,個幾鐘四碟食物先來得兩碟.......,而伙記、收銀員都毫不在乎你走咪走唔憂做般!

2011-05-08
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
Celebration
Mother's Day
2011-04-23 44 views
原本今晚飯局目的地是「森記」,誰知它對著垃圾站,之後再附近逛逛,原來元朗有很多大排檔,(只要不介意衛生環境)不愁沒選擇。七點幾,剛好有枱客完膳,如果再晏少少,恐怕要等了。用膳全程,伙計阿叔阿姐們都很友善&helpful。好像我們倒卸茶,叫人拿布抹,阿叔很快地幫手,還擔心我們有沒有"陸"親。我六人吃了腐乳通菜、豉椒炒蜆、蒜蓉開邊蒸蝦、涼瓜炆倉魚、蠔仔粥(碗)、黑醋排骨、鹵水鵝拼大腸。炒蜆很多汁,好似熟了番炒,唔好食。蒜蓉蝦,蝦鮮甜,不過很細隻,粉絲太腍,很多很多的蒜蓉。炆倉魚,黃立倉煎過,有香脆口感,肉質滑滑。蠔仔粥,與menu相,相差什遠。送上來時,還以為是什麼湯,極之湯飯feel,還要是清湯!太失望!黑醋排骨,脆口,但代價是炸到肉感全失,在吃炸嚡口"肉"。不過黑醋做得好好味而且入味。鹵水鵝$75,很大碟,大家都說好吃,但我不喜歡鵝/鴨,沒吃。整體味道偏咸,水準一般,勝在抵食。p.s.吃飯時在Openrice Apps search"正記"沒資料登記,所以沒影相for食評,誰知在電腦search又有噃!沒相attach真是失色。
七點幾,剛好有枱客完膳,如果再晏少少,恐怕要等了。
炒蜆很多汁,好似熟了番炒,唔好食。
蒜蓉蝦,蝦鮮甜,不過很細隻,粉絲太腍,很多很多的蒜蓉。
炆倉魚,黃立倉煎過,有香脆口感,肉質滑滑。
!太失望!
整體味道偏咸,水準一般,勝在抵食。
2011-04-23
2011-03-14 65 views
唔多講了.4個人叫左6樣野.先黎左個蠔仔粥, 其實起初食既時間味道都唔錯, 蠔仔味道幾鮮....可惜我就食到多蠔殼,成塊拍甲咁大喎....當我唔好運啦.然後黎左炸大腸, 其實我本身都幾鐘意食炸大腸既, 不過呢度既大腸真都幾肥, 炸完出黎竟然唔熱的呢個蠔餅最失敗, 食打冷必叫既蠔餅個師傅都可以攪成咁, 首先個外觀似係有d炸過龍,口感好林身, (但其實個味道係唔錯的), 炸完出黎可以一d都唔脆!.食到底果2塊仲比d鼓油浸到林晒.....散晒..... 拼盤黎講鵝腸唔爽口, 覺得較為好食既係個腎, 同埋豬肉.豆卜芽菜呢味送合格, 同埋都算夠大碟, $32.鵝片等左好耐先到, 鵝肉冇咩鵝味, 肉質韌. 唔似我食開果d咁好食.anyway, 如果係打冷我自己就唔會再黎.

唔多講了.
4個人叫左6樣野.
好多蠔殼既蠔仔粥
成塊拍甲咁大喎....當我唔好運啦.
一d都唔脆既炸蠔餅
食到底果2塊仲比d鼓油浸到林晒.....散晒.....
拼盤
拼盤黎講鵝腸唔爽口, 覺得較為好食既係個腎, 同埋豬肉.
豆卜芽菜呢味送合格, 同埋都算夠大碟, $32.

anyway, 如果係打冷我自己就唔會再黎.
2011-03-11
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
$80 (Other)
2011-02-14 31 views
成日黎幫襯都無黎寫食評~~今日得閒就寫下啦~~一班朋友仔7個人黎食~~~~芝士海蝦e面~~~好味道呀~~!!!好多芝士~~=] 好似$68呢個係又必叫~~炒牛柳粒~~d薯仔粒好好味!!!!避風塘炒豬勁肉~~~好好味但好熱氣~!!仲有叫左2個煲仔飯同返個菜好似仲有個餸唔記得左咩黎..........hahaha7個人食左$364蚊~~~!!p.s. 可以去附近買杯珍珠奶茶帶入去飲~~!!=]
成日黎幫襯都無黎寫食評~~今日得閒就寫下啦~~

一班朋友仔7個人黎食~~~~
呢個係又必叫~~炒牛柳粒~~d薯仔粒好好味!!!!
避風塘炒豬勁肉~~~好好味但好熱氣~!!

7個人食左$364蚊~~~!!

p.s. 可以去附近買杯珍珠奶茶帶入去飲~~!!=]
Celebration
Chinese New Year
  • 炒牛柳粒
2010-07-18 22 views
剛剛讀過之前的食評,原來,上次跟你見面是6月16日。見面時的親切感覺令我忘記了,已經,一個月了。跟你打波是很愉快的事情,只因有你的投入。可以盡情發洩,直至汗流乾為止。打完波又是晚飯時候了。1) 菜莆花生 - 菜莆咸酸菜花生全部都是我喜歡的飯前小吃,於是,會爭食囉!味道不過不失,不妨一叫的小吃。2) 杬豉炒田雞 - 田雞炒得過份熟,肉質不夠嫩滑,但d醬汁幾好味。3) 蒜蓉蒸海蝦 - 海蝦無乜肉唔新鮮,只係得蒜蓉味,最好味係粉絲。4) 鹵水鵝片 - 正!好有鹵水鵝味。(即係點呢?唔好意思我唔識形容鹵水鵝嘅味道)5) Asahi啤酒一支 - 是夜我有點咳喉嚨有點痛,抱歉未能跟你暢飲。相信正記最拿手的小菜是鹵味,今晚鹵味以外的菜式只是一般,但以此價錢味道是合格的。親愛的,無論順境逆境,我都支持你。

打完波又是晚飯時候了。

親愛的,無論順境逆境,我都支持你。
2010-07-16
  • 鹵水鵝片
2010-05-30 39 views
前2星期,朋友說一間店打冷不錯..是正記終於有時間去試...與其餘5位朋友試去到都很多人,慶幸朋友早到..已點了菜..估不到事件就發生(1)食雙拼,來了個單拼(2)食九肚魚變椒鹽鮮魷,,,(還要大家對呢個鮮魷輿趣一般)(3)叫了幾次,才回應,或者很忙呢但沒有辦法,食物太好食蠔餅,大大件..而且勁多蠔炒蜆,最正...炒得入味... 魚肚栗米,最好味...送飯必選整體是因為食物好食...所以可以OK
前2星期,朋友說一間店打冷不錯..是正記
終於有時間去試...與其餘5位朋友試

去到都很多人,慶幸朋友早到..已點了菜..
估不到事件就發生

(1)食雙拼,來了個單拼
(2)食九肚魚變椒鹽鮮魷,,,
(還要大家對呢個鮮魷輿趣一般)
(3)叫了幾次,才回應,或者很忙呢

但沒有辦法,食物太好食

蠔餅,大大件..而且勁多蠔
炒蜆,最正...炒得入味...
魚肚栗米,最好味...送飯必選

整體是因為食物好食...所以可以OK
正,栗米魚肚
  • 蠔餅,炒蜆
1K
2010-05-01 31 views
2010年04月30日,20:30帶著不爽的心情南下,一心想找爽爽解悶,迷路、電話無人接聽。祇好放棄,見這大排檔有粥,便一試。想吃生滾粥,便放棄粥餐,要了魚腩粥和牛利酥;炸物沽清,轉炒麵好了。炒麵:賣相尚可,雖然凍了,掛有醬油的麵,仍夠爽口魚腩粥:不綿、不香,魚腩不夠鮮甜,過熟不滑。假期前夕,好熱鬧,客要等位;不想阻人家發財,盡快離開。這店賣小菜為主,風沙一族色、香俱全,應可一試。題外話:後來得知爽爽麵店,19:00關門,趁南下順道一試成泡影
2010年04月30日,20:30
帶著不爽的心情南下,一心想找爽爽解悶
,迷路、電話無人接聽

祇好放棄,見這大排檔有粥,便一試。
想吃生滾粥,便放棄粥餐,要了魚腩粥和牛利酥;炸物沽清
,轉炒麵好了。

炒麵:賣相尚可,雖然凍了,掛有醬油的麵,仍夠爽口

魚腩粥:不綿、不香,魚腩不夠鮮甜,過熟不滑。

假期前夕,好熱鬧,客要等位;不想阻人家發財,盡快離開。

這店賣小菜為主,風沙一族色、香俱全,應可一試。

題外話:後來得知爽爽麵店,19:00關門
,趁南下順道一試成泡影
炒麵
魚腩粥