2019-12-30 403 瀏覽
Cherry chocolate 傳統黑森林蛋糕的變奏,已櫻桃白蘭地浸泡的新鮮櫻桃為濃郁的蛋糕增添微酸的風味與來自於亞馬遜地區的巧克力(75% dark chocolate )絲滑慕絲完美融合.
Cherry chocolate
2019-11-16 407 瀏覽
澳門快閃遊!路過銀河商場!見到CHA BEI 環境不錯,坐下梳化簡直放鬆心情!享受一個下午再品嘗個靚靚下午茶!服務員親切!送上一個特別手飾盒!所有食品色香味俱全!環境一流!值得一試!
2019-10-27 396 瀏覽
同朋友一起到了這家cha bei,想著去食夢幻high tea🤣🤣但因行程延誤關係,去到已經是3點半了🤦‍♀️🤦‍♀️心想,暫時人不數,還有位,太好了🤩怎料,2人high tea,3百多的那個已賣完,限定發售的😫😫那只好吃蛋糕,飲凍飲,自制high tea層🤣🤣🤣在廚窗外面看到蛋糕有數款,但卻被啤梨的外觀吸引了😍😍😍這個白色的,是柚子口味,味道是不錯,但真的有點甜🤣🤣🤣檸檬tart,很重檸檬味,cream打得很柔滑😋粟子tart,都不錯的,淡淡的栗子味~至於飲品,反而不算很甜~周圍還有很多影相打卡地方,環境靚,食物靚~

檸檬tart,很重檸檬味,cream打得很柔滑😋

粟子tart,都不錯的,淡淡的栗子味~

至於飲品,反而不算很甜~

周圍還有很多影相打卡地方,環境靚,食物靚~
這間可以說是很多網美必訪的打卡餐廳來喔!門口位置設有拍照的地方如果有收集茶杯喜好的可能也會對這餐廳有興趣 !? 另外一邊可以透過破璃看到裡頭的師傅製作甜點。聽說這裡的下午茶常會更換主題Tea Set 兩位用是MOP 528,其實和在香港吃的差不多如果不選Set也有一些單點的蛋糕可以選擇,餐牌沒有相~可出去看甜點櫃較為特別的是~不是給我們水,是直接給茶(=ˇωˇ=)味道還要不錯的朋友點了 - Vanilla Strawberry Iced Tea (MOP 45)士多啤梨是用冰雪實的!要等冰溶化了才能吃Strawberry Chiffon Cake (MOP 98)粉紅色的蛋糕淋上了士多啤梨汁,再加上粉紅色的棉花糖~整個很少女的感覺耶Powered by Pink (MOP 55) & The Bunny Hop (MOP 55)中文名字聽起來也不會知道是什麼來著的蔬果鮮奶昔 前者是 粉紅魅力~當中有荔枝、草莓、藜麥米奶、火麻仁、蜂蜜這杯很容易入口,而且口感來說也較為順滑一點後者是 兔子跳~當中有胡蘿蔔、鳳梨、紅蘋果、檸檬、薄荷、蜂蜜反倒這杯的質感濃稠很多,味道來說也稍微覺得澀~ 但也不
如果有收集茶杯喜好的可能也會對這餐廳有興趣 !?

士多啤梨是用冰雪實的!要等冰溶化了才能吃
Vanilla Strawberry Iced Tea

粉紅色的蛋糕淋上了士多啤梨汁,
再加上粉紅色的棉花糖~整個很少女的感覺耶
Strawberry Chiffon Cake

中文名字聽起來也不會知道是什麼來著的蔬果鮮奶昔
Powered by Pink & The Bunny Hop

前者是 粉紅魅力~當中有荔枝、草莓、藜麥米奶、火麻仁、蜂蜜
這杯很容易入口,而且口感來說也較為順滑一點
反倒這杯的質感濃稠很多,味道來說也稍微覺得澀~ 但也不算是難入口的就是囉!
Powered by Pink
The Bunny Hop
2019-08-27
Vanilla Strawberry Iced Tea
Strawberry Chiffon Cake
Powered by Pink
2019-08-10 615 瀏覽
Cha bei一向都係澳門打卡熱門地方,呢到嘅下午茶好似係由3點開始,我通常2:45黎到就唔洗等位,而且又無得訂位,晏左黎可能就要等一段時間,因為大家都會坐好耐都唔走😂下午茶有平貴兩款(入面的咸甜點同個盒子耐唔耐會轉下),今次中午食得飽飽地就食個平嘅:$328呢個set一共有14款食物,再配上兩杯飲品(成本menu嘅花茶/咖啡俾你揀),仲有個咁靚嘅鏡盒子裝住,杯碟全部都係粉色系花花,女仔見到一定心心眼啦~😍 一坐低佢地會先俾一細杯welcome tea,飲落甜甜地。呢到嘅茶好特別,每一種都會用好多不同的材料混合而成,之後叫左壺bossa nova,入面係綠茶有底,加上檸檬草,薑,藍莓紅莓,杞子,飲落清清地帶少少生果味,帶飲完喉嚨會feel到薑嘅辣。叫哥時如果揀唔到可以問侍應,佢地會解釋每款茶有咩特別😂唔好以為呢到淨係甜品好食,咸點都整得幾出色,推薦松露雜菌包同煙三文魚酸奶油三文治。還有呢到平日中午有set lunch 之前試左都唔錯,可以一試👍🏼甜品方面會推介:巧克力放縱入口好滑同朱古力味好重,層次感豐富班蘭費南雪呢個真係外脆內軟,仲有勁香班蘭味,一個人食晒兩個都唔夠香港奶茶奶酪食落有

甜品方面會推介:
巧克力放縱
入口好滑同朱古力味好重,層次感豐富

班蘭費南雪
呢個真係外脆內軟,仲有勁香班蘭味,一個人食晒兩個都唔夠

香港奶茶奶酪
食落有少少奶茶味,中間啫喱好似涼粉咁,幾搞笑,玩味十足

3百幾蚊有咁嘅環境同質素,係香港一定搵唔到啦,所以黎澳門不妨一試呀~
2019-07-13 533 瀏覽
係商場見到呢間cafe,即刻被佢既裝潢吸引,一片粉色,周圍都舖滿花,充滿少女情懷。入到去好闊敞,有唔同種類既座位,周圍擺放左唔少花花裝飾,坐邊都岩打卡!食物非常精緻,份量偏少,黎食下午茶就ok,正餐肯定唔夠飽。坦白講,食物味道係ok,但冇佢外表咁吸引,不過啲客黎志在打卡同傾計,呢個環境真係好適合同朋友坐低慢慢傾計~

食物非常精緻,份量偏少,黎食下午茶就ok,正餐肯定唔夠飽。

2019-07-05 404 瀏覽
前日去澳門探朋友回程時經過籌備這間美輪美奐的門口吸引住,非常少女風,亦有女孩子穿成打扮漂亮, 享受美食之餘亦盡情影相,小朋友亦玩過不亦樂乎。餅店採用開放式厨房,途經的客人可以欣賞廚師做餅的手藝。食物種類不止甜品 ,沙律和三文治亦都做得很精美。雪糕種類,非常特色有現在流行的大白兔糖味。食完很多手信可以買返屋企,有花,茶葉,精品,cookie甚至文具都有。每一個角落各有其特色。二人下午茶餐價錢公道。唔好以為係啤酒櫃,原來係出凍茶。該餐廳分兩個部份一個部份得如此快餐店了一件甜品就即食,另一部份就係除放出製作需時的食品價錢當然有唔同我們只再快餐部份點了一件蛋糕,藍莓味略嫌過酸。以快餐部份好像沒有侍應清潔枱面還是太忙就唔清楚,我們食完蛋糕上一枱的垃圾,都沒有人來清潔。總括來說喺一間食境聖地。

餅店採用開放式厨房,途經的客人可以欣賞廚師做餅的手藝。

食物種類不止甜品 ,沙律和三文治亦都做得很精美。

雪糕種類,非常特色有現在流行的大白兔糖味。

每一個角落各有其特色。

二人下午茶餐價錢公道。

唔好以為係啤酒櫃,原來係出凍茶。

總括來說喺一間食境聖地。
2019-06-30
2019-07-02 1124 瀏覽
6月澳門飲飲食食快閃之旅來到尾聲,去了好友極力推介的少女心咖啡店 ,位於氹仔銀河酒店商場內的茶杯。在偌大的商場裡尋尋覓覓,一個超巨型的茶杯出現眼前,店子就在巨型茶杯樓上。店門外花叢中有個雙坐位的鞦韆椅,非常吸睛,眼見無論什麼年紀的女士經過,都會過去坐一坐,拍幾張照片,我們也不例外,拍完再拍。店面採用開放式坐位區,供散買甜點的客戶坐下來享用。 而內裡另有一個用餐區,是有侍應下單的,叫甜點套餐的客戶就坐裡面。還有一個高貴漂亮的獨立6人位。我們從早上到達開始,一直在吃,實在吃不下一個甜點下午茶套餐。 但是,這樣好看的甜點又豈能錯過呢.....兩人各自挑選一件,坐下來享用。栗子蛋糕圓錐體外表,舖滿栗子蓉,頂端放一角栗子,上面貼有金箔,高貴而簡潔。栗子蓉非常香滑,蛋糕尚算鬆軟,味道不錯。紅莓乳酪蛋糕,賣相精緻典,顏色漂亮。表面是一種鳳仙雪條般的脆,內裡乳酪配合酸酸甜甜的紅莓醬,,非常好味,蛋糕鬆軟可口,餅底香脆,口味很棒棒啊!離開的時候,從廚窗見到廚師正在專注製作下午茶甜品套餐,好吸引哦,有時間會再來試試。

還有一個高貴漂亮的獨立6人位。

兩人各自挑選一件,坐下來享用。

栗子蓉非常香滑,蛋糕尚算鬆軟,味道不錯。

紅莓乳酪蛋糕,賣相精緻典,顏色漂亮。

2019-06-14
2019-06-03 548 瀏覽
小pop星期六和老公快閃澳門🇲🇴,經過Galaxy Hotel,便看到這間Cafe了。嘩!嘩!嘩!cafe的裝修十分漂亮,還有很多打卡位呢!尤其是那張鞦韆椅,一定要去拍照啊!鞦韆是在店外的,所以不消費也可以在店外拍一張照呢!.1)Fairy R $46這個其實是櫻花覆盆子蛋糕,其實蛋糕沒有什麼覆盆子的味道只有甜味和餅底的玉桂味🤨2)Mango Cream Roll $46這個其實是芒果班戟,整體一句:班戟皮太硬😕而且蛋糕沒有什麼味道.整體來說,如果是和閨蜜聚會的話,CHA BEI 也算是一個好選擇,畢竟這裏環境不錯,打卡位也有很多,而且坐得舒適,適合相機先吃的你🧐

鞦韆是在店外的,所以不消費也可以在店外拍一張照呢!

Fairy R $46

Mango Cream Roll $46
2019-05-25
2019-05-02 511 瀏覽
Galaxy can get quite busy, and yet it is mostly filled with the same type of shops and restaurants you find in HK - with the exception of Cha Bei. What a relief to try something different!We only had coffee and cake here, in the front section of the cafe. The slightly elevated section at the back has table service and serves lunch. We ordered the raspberry tiramisu, the hazelnut cake and the yoghurt berry cube. All were delicious, my favourite was the raspberry tiramisu.I will try the lunch her

I will try the lunch here next time!!!!
Raspberry  Tiramisu
Hazelnut  cake
Yoghurt  berry  cube
2019-04-20
Raspberry  Tiramisu
Hazelnut  cake
Yoghurt  berry  cube
2019-05-02 449 瀏覽
下午茶有分兩種👇🏻1️⃣$328 For 22️⃣$528 For 2我就揀左貴啲既Afternoon Par-Tea Extravaganza🌸-個Tea一上枱已經嘩嘩聲😍咸點有四樣👇🏻1️⃣松露磨菇酥🥐2️⃣墨魚汁吐司🦑3️⃣藍莓紅酒乳酪吐司🍷4️⃣紅菜頭吐司🍞我覺得藍莓紅酒Yogurt Toast最好食酸酸甜甜 好開胃😋 其餘都唔錯 係塊吐司有少少硬😛 -甜點有👇🏻1️⃣櫻花Marcoon🌸2️⃣紫薯泡芙🍠3️⃣士多啤梨薄荷果凍🍓4️⃣荔枝蜜糖果凍🍯5️⃣玫瑰覆盤子蛋糕🌹6️⃣藍莓芝士蛋糕🧀7️⃣南瓜味Cup Cake🍰8️⃣柚子綠茶Mousse🍵-專登款款都唔同色 岩哂影相👸🏼櫻花Marcoon甜而不膩 好酥脆💕紫薯泡芙入面有芋泥 Jeng🍠🤤兩個果凍都唔錯👍🏻 其他就正正常常啦-仲有一個Bouquet Par-Tea Cake🎂其實食到咁上下已經好飽😵睇佢個樣 以為都係普通有Cream既蛋糕咁🤓 但入面個Cream Cheese整得好Soft 香香軟軟咁😍 有少少估唔到-個Tea set其實四個人食都得🤣六百幾蚊呢個環境呢個份量 超值✨-📍。CHA BEI。路氹城「澳門銀河™」綜合渡假城1樓1047 號舖。#kkisgetting
下午茶有分兩種👇🏻
📍
。CHA BEI
。路氹城「澳門銀河™」綜合渡假城1樓1047 號舖
。#kkisgettingfatinMACAU
📍黎CHA BEI唔一定要食Afternoon tea既👸🏻-CHA BEI Soufflé pancake (98 mop)以Soufflé pancake黎講我覺得佢比較偏向pancake多啲🥞 仲未做到Soufflé偏濕潤既感覺🤔 落Cream完全無手軟 食完三塊都仲有好多Cream淨😂 啲蜂蜜好濃🍯 即使落幾滴都已經好夠 但又唔會係一味死甜 好香蜂蜜味😋😋🐝-牛油果雞肉漢堡 (78 mop)本身聽人講話CHA BEI淨係食甜點就得唔使試咸點 不過男朋友中意食牛油果🥑 就叫黎試下啦!成個牛油果做包皮 夠哂健康 不過就無得好似食🍔咁一啖咬 要分開咁食👅薯粒個醬辣辣地 好惹味🤤咸點比我想像中好食喎!😈-BFF (45 mop)其實佢係西瓜🍉+士多啤梨汁🍓本身睇佢隻色淡淡地咁以為溝左水 好淡味 但飲落又出奇地濃 飲得出係鮮榨既😆-茉莉花茶 (55 mop)佢連埋個漏斗一齊黎⏳中意淡味既就焗三分鐘 濃味就焗五分鐘第一次焗左三分鐘 係水黎既🙂 第二次焗左十分鐘 係淡淡既茉莉花水🙃 不過聞落去好香🍵 可能係我平時飲得濃掛😀-CHA BEI分左兩區 出面係食Cake🍰入面食咸點🍝同aftern
牛油果雞肉漢堡 (78 mop)
本身聽人講話CHA BEI淨係食甜點就得
薯粒個醬辣辣地 好惹味🤤
咸點比我想像中好食喎!😈
BFF (45 mop)
其實佢係西瓜🍉+士多啤梨汁🍓
茉莉花茶 (55 mop)
佢連埋個漏斗一齊黎⏳
。CHA BEI
。路氹城「澳門銀河™」綜合渡假城1樓1047 號舖
。#kkisgettingfatinMACAU
2019-03-24 532 瀏覽
路過見到環境優美嘅餐廳午餐前忍唔住要點兩件甜品先食為快-Pink strawberry pig 賣相可愛,兒子說味道一般-Chocolate Truffle Cake 朱古力味濃,裡面有流心朱古力,多重口感超讃
2019-03-23
$44 (其他)
Cake
2019-01-12 836 瀏覽
食到👉🏻CHA BEI👈🏻既下午茶喇💕次次嚟到都排長龍又要等好耐🌚 今次竟然唔使等有得食🙆🏻‍♀️正呀➰.成個下午茶同餐具都好少女心👀 叫左個 Indulgence Afternoon Tea Set ($328/2人份)🧁份量都好夠,個牛油果toast 好好食,蛋糕都唔錯✔️

周日早上吃過了早餐後,到商場逛逛,途經這個花花世界,實在非常"吸晴",令人駐足,難以抗拒,非進去不可!整個設計、裝修、擺設、顔色實在太得女士歡心了!門口立體大花牆壁和韆鞦架必然是女士拍照打卡的熱門位置!Cha Bei 是個結合了多用途的地方。包括花店、裝飾品店、餅店、咖啡室、餐廳、水吧、用餐的地方、聊天的地方。黄色高椅背的四人座,最適合閏蜜聊天!花店~裝飾品店~咖啡室~水吧、用餐、聊天的地方。適合三數閏蜜聊天~餅店~蛋糕款式和顔色粉嫩嬌艷,有大有小,令人目不睱給!淡粉紅玫瑰唧花的海盐芝士、蘋果綠的綠茶柚子、粉紫的藍梅芝士、shocking pink 的荔枝玫瑰、粉嫩綠的開心果、粉紅的草莓櫻花蛋糕、鮮黄的芒果芝士。看著都開心!原本想待午餐時間才再吃,但這樣舒適的茶座及靚蛋糕,又豈能錯過?草莓櫻花蛋糕 ~$46士多啤梨慕絲,軟滑美味,櫻花般的粉紅色,還有金箔小星,捨不得吃掉!芝蔴泡沫鮮奶( Sesame Latte)~$45Latte 很滑!加了芝蔴很香!下次再到澳門,會再這裏品嗜下午茶或用餐!

整個設計、裝修、擺設、顔色實在太得女士歡心了!

門口立體大花牆壁和韆鞦架必然是女士拍照打卡的熱門位置!

花店~

裝飾品店~

咖啡室~

水吧、用餐、聊天的地方。

適合三數閏蜜聊天~

餅店~
蛋糕款式和顔色粉嫩嬌艷,有大有小,令人目不睱給!

草莓櫻花蛋糕 ~$46

芝蔴泡沫鮮奶( Sesame Latte)~$45
Latte 很滑!加了芝蔴很香!

下次再到澳門,會再這裏品嗜下午茶或用餐!

其他