2012-09-10 501 瀏覽
一年一次全家澳門遊,遊澳門不外乎賭場、餐廳、賭場、酒店……已經沒有景點值得一去再去了~晚上幾乎沒什麼事幹的情況下,7點便出動找餐廳吃晚飯。根據老爸的提議是小木偶或者小飛象,但他已經忘記餐廳的位置,只好上到的士問問吧。但的士司機說”這兩間餐廳的老師傅早就退休了,不如試試海島船啦~好吃多了” 大家心想” 反正都沒有其他提議,聽一聽他的推介也並非壞事,相信的士司機一向最知” 定”~到了餐廳都不過7點30的吃飯時間,全場只佔了1/6食客,冷清得很。裝修和擺設就像舊港式西餐廳,格仔檯布、木椅和昏暗燈光。有稍為做過資料搜集的我,聽話燒風鱔都不錯,想點餐時,女待應說風鱔、墨魚、羊扒…. 都沒有了….. 是季節問題? 還是入貨量不足? 最後點了葡汁焗蟹、焗乳豬飯、燒羊架、蒜蓉飽及蒜蓉生菜。根據好吃程度排名首先係 :焗乳豬飯 (ard $200-$300)乳豬皮薄,燒得夠脆、不肥多肉,約有4-6件,飯是西式炒飯底。份量是一般焗飯份量,我們一家4口,每樣試少少是剛剛好的。燒羊架(ard $200-$300)有少少羊羶味,肉質不易咬開,再配微辣的醬汁是可以接受,而且份量約有7-9件,在不是十分好吃的情況下再
一年一次全家澳門遊,

根據好吃程度排名首先係 :

焗乳豬飯 (ard $200-$300)
焗乳豬飯

燒羊架(ard $200-$300)
有少少羊羶味,肉質不易咬開,再配微辣的醬汁是可以接受,而且份量約有7-9件,在不是十分好吃的情況下再配這個價錢叫對得住食客。
燒羊架
葡汁焗蟹($388)
是原隻蟹上碟,亦只有一隻……。無可否認,蟹是有質素的,肉質肥厚、老爸對海鮮情有獨鍾,更是吃到不停手~,葡汁是稀稀的,濃郁椰汁味,但不是我杯茶,正宗葡汁應該是什麼味道呢…?
葡汁蟹
蒜蓉飽 ($ unknown)
最早出場的配菜……葡汁都還未到,是要齋吃嗎?? 如果好吃是可以的,可惜一出場便燶燶地……. 蒜蓉飽其實很難弄得差…..
蒜蓉飽
蒜蓉生菜($ unknown)
炒得不錯,但鹹到不得了!!!

最後埋單是約$12XX…. 一年一次算是不過不失,但相信可以去其他澳門葡國餐廳都可以更好更平。希望細佬下年返黎可以成熟少少,不要讓老爸老媽為他擔心了…..

P.s 沒有清水免費供應,最平的500ml樽裝水要8蚊雞~
2012-09-08
2012-06-04 197 瀏覽
四月上旬‧晴有時吃十間店子也不伯找到一間可以推薦的,這裡就是九中之一。也不是沒客人,不過店員懶懶散散的。感覺上不對路,只要一味紅酒牛脷就算。濃濃的,不過是茄汁味。牛脷韌得可以,只是中間小小的部份可吃,水準以下。還要賣百多元,零零舍舍比人貴。還好麵包不錯,脆脆的,雖然佢是翻叮的。
四月上旬‧晴

有時吃十間店子也不伯找到一間可以推薦的,這裡就是九中之一。

還好麵包不錯,脆脆的,雖然佢是翻叮的。

唔得
算是不錯
用餐優惠
試食活動、團購、信用卡優惠、其他
2012-05-07 207 瀏覽
件事發生係兩年前, 已經唔記得太清楚, 但因為朋友尋日係澳門番泥 就即刻話我知呢個經歷, 所以我要寫低! 係一模一樣! 兩年前, 同屋企人係澳門坐的士, 一行五人分開兩架的士!我地原意去食水crab粥,, 我坐個架的士, 個司機不停遊說我地去一間叫海盜船ge 餐廳!我地起初唔願意, 因為我們一心想食水crab粥!!! 之後都跟左個司機講: (泥到澳門緊係食葡國野),,,好...入到去, 燈光陰暗, 樓底好高... 呢間餐廳大概都有60個位到啦! 但係得個兩台客!!真的.... 晚飯時間, 竟然得個兩句客, 司機又講到好出名, 好多人去! &#!%^#)&%打開menu, 嘩... 貴價錢都係其次..有乜理由連杯水都要收錢???? 爸爸話叫幾杯水... 我同家姐就話唔好! 我地唔係俾唔起, 只係唔想俾錢佢賺! 簡直奸商!食物質數好普通, 我敢講: 我媽咪煮野好食過佢一百倍!服務態度? 十個差... 發生咩事? 的士司機已經"呃" 左我地泥呢到,個waitress 就係咁sell d 幾千蚊ge dinner set 俾我地... 一句講曬啦: 成餐飯食得好唔開心!澳門ge 形象差
件事發生係兩年前, 已經唔記得太清楚,

兩年前, 同屋企人係澳門坐的士, 一行五人分開兩架的士!
我地起初唔願意, 因為我們一心想食水crab粥!!!

之後都跟左個司機講: (泥到澳門緊係食葡國野),,,
好...入到去, 燈光陰暗, 樓底好高...
呢間餐廳大概都有60個位到啦! 但係得個兩台客!!

打開menu, 嘩...
貴價錢都係其次..
有乜理由連杯水都要收錢????

食物質數好普通, 我敢講: 我媽咪煮野好食過佢一百倍!

一句講曬啦: 成餐飯食得好唔開心!
澳門ge 形象差曬...

講番岩岩發生ge:

我朋友同我遇上同一經歷!!!
佢地9個人分開3架的士, 本泥去木x餐廳, 但最後又跟左個的士司機泥...
結局: 咪又係有一個唔愉快ge經歷囉!

兩年後ge而家, 我都係好嬲架..

所以... 真係唔洗去呢間restaurant, 冇必要去!
亦令我好奇點解D 司機咁HARD SELL........

題外話/補充資料: 唔值得去, 食物水準低, 服務態度差勁!
2012-05-03
2012-01-21 163 瀏覽
睇完食評...諗返自己既經歷都有嬲無錯...本人一家人都係由的士司機介紹里到呢間葡國餐廳度食!!因為我地係新豪天地睇完水舞間,所以出到去官也街附近都成十點,但我地又想食葡國菜,小飛象又差唔多收,所以我地就聽的士司機介紹里到呢間葡國餐廳度食!!佢又係話好多本人地都里過呢度食...一睇個菜牌,嘩,都覺得的士司機幾識食,因為d 野一d 都唔平,兩人餐都千千聲!!食佐馬介休球,但除薯仔味...冇任何味度!! round$100葡式燒豬,一般般...但係六件唔值二百幾!! 其實同中式燒乳豬個味差唔多!! round$230葡式海鮮飯...好多料,好鮮味,但係貴佐少少囉,如果加多少少飯,我會俾個good 佢!! round$170同埋普通既水,1 lite $50唔夠飽...之後去佐附近餐廳食甜品!! > <
睇完食評...諗返自己既經歷都有嬲

食佐
馬介休球,但除薯仔味...冇任何味度!!
葡式燒豬,一般般...但係六件唔值二百幾!!
葡式海鮮飯...好多料,好鮮味,但係貴佐少少囉

同埋普通既水,1 lite $50

唔夠飽...之後去佐附近餐廳食甜品!! > <
2012-01-20
葡式海鮮飯...好多料,好鮮味,但係貴佐少少囉
2012-01-04 110 瀏覽
我都係由的士司機介紹的。其實一心諗住去黑沙灣個間法蘭度食葡國菜的,於威尼斯人上的士,話去黑沙灣間葡國菜,的士立即話來回也要200元,不如近D啦,葡國菜到到一樣,便介紹了這間 ﹣ 海島船,他話自已也食,好地度!我們點了:乳豬 ﹣ 約290葡國雞馬介休球爐魚抄雜菜蒜飽三個牛尾湯 一枝啤酒水一大枝 ﹣他們沒有免茶費水的!我們三大一細,食了約$960食物是可以的,但真的貴了點。最奇怪的是,現在看回openrice,先知個個的士也會介紹這間,好似有D野!另:我們見到葉劉也到這間食!
我都係由的士司機介紹的。

我們點了:
抄雜菜
蒜飽
三個牛尾湯

一枝啤酒
水一大枝 ﹣他們沒有免茶費水的!

我們三大一細,食了約$960

食物是可以的,但真的貴了點。

另:我們見到葉劉也到這間食!
一字﹣ 貴
2011-12-30
一字﹣ 貴
2011-11-13 73 瀏覽
原本睇咗openrice,諗住坐的士去覓食,點知司機唔識路,仲表示本地人會去海島船這間食肆,表示比較經濟。咁就變咗水魚!推門入去,只有一枱男人正在用膳,都照膽粗粗入去囉!看著餐牌,樣樣都好貴,最重要真的不太吸引。看了一會,老闆坐在身邊不斷介紹食品,最終好不容易先點了乳豬焗飯約MOP290,先著老闆落此ORDER,打算再看看餐牌才再ORDER,但老細唔肯走,好似一定要我們再點多樣食品。我心諗,兩個人叫一個飯,平均消費已經MOP150,好失禮嗎?唯有硬著頭皮再點了一道牛柳大蝦MOP188。點知,老細仲問我們飲咩,因沒有水供應,好唔情願點了一個椰青MOP38,老闆對於我們兩個人只點一樣飲品好像不太滿意!乳豬焗飯,乳豬皮脆,比港式的好食。但D飯偏凍,沒配料,只是橙色的飯,食唔出咩味!牛柳大蝦,賣樣超樣衰,件牛用了“嗱”粉,仲衰過排王之王同椰林閣,難食!大蝦好硬,唔鮮甜,以MOP188這個價錢,我覺得不能接受!食物唔係熱騰騰上枱,暖與冷之間,MOP500多,仲要加一,超唔抵!以這個價錢,相信有許多更浪漫的環境、味道更佳的食肆選擇!發誓不會再惠顧!
唯有硬著頭皮再點了一道牛柳大蝦MOP188。
乳豬焗飯,乳豬皮脆,比港式的好食
。但D飯偏凍,沒配料,只是橙色的飯,食唔出咩味!

2011-11-03
生日
2011-04-14 49 瀏覽
本身打算去媽閣廟格黎個船屋食既, 點知我地咁唔好彩, 原來逢星期2係休息既, 咁算啦, 諗住上的士去返大三巴附近既葡國餐廳食, 上左的士個女人就問我地去邊, 咁我地就話去左大三既某一間葡國餐廳, 佢話呢間麻麻地喎, 我介紹妳地去海島船啦, 呢間係唔知乜乜餐廳既主廚過檔過黎嫁. 佢講完呢段野, 我地都未話去已經上左橋啦!!!我地入到間餐廳, 冇客嫁囉!!!!!!!!!!!侍應仲多過D客呀!!!!!我地問佢有冇水?佢話冇茶水供應!!!佢仲串過D高級餐廳喎!!價錢又貴!!!!!!!!!D野食又唔係特別好味又唔係特別難食啦!!!!總之大家都唔好再上檔喇!!!唔好再聽D的士司機既介紹喇!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!唔該D人用個良心黎做生意啦!!!!
本身打算去媽閣廟格黎個船屋食既, 點知我地咁唔好彩
我地入到間餐廳, 冇客嫁囉

唔該D人用個良心黎做生意啦!!!!
2011-04-12
2010-08-18 36 瀏覽
一行3人去澳門,,,,入住美高梅酒店由於美高梅附近沒甚麼東西吃 , 便打算坐的士去大三巴附近吃飯,,,,坐上計乘車,,,告知司機我們要去大三巴司機便跟我們說來到澳門一定要吃葡國菜 , 介紹我們去氹仔的葡國菜還說這間葡國菜比吃中菜還要便宜我們3個女生便相信了司機的介紹下車後看到店門己經有不好的預感 , 因為店外是密封的在外面只是貼着菜式的照片 , 完全無法得知價錢心想應該不會太離譜吧便進去儘管試試打開餐牌 , 看到價錢心頓時涼了一截不是9字頭便是3位數字後來打算叫馬介休球和葡國焗豬扒飯下單後不久 , 一個職員便過來說沒有馬介休球 , 豬扒飯要等35分鐘那我們便說再考慮考慮後來再打算叫燒羊扒和炒飯另一個職員又說沒有 , 並說所有飯都要等35分鐘還說我們可以35分鐘後再來當時只是差不多8點 , 亦只有3-4枱客 , 怎可能沒有飯 ?分明是趕客不想做我們生意後來男友跟我說的士司機根本是想我們過橋可以多收車費!!!!!!!!!!!真係1分都唔想比!!!!!
一行3人去澳門,,,,入住美高梅酒店
坐上計乘車,,,告知司機我們要去大三巴
還說這間葡國菜比吃中菜還要便宜

我們3個女生便相信了司機的介紹
下車後看到店門己經有不好的預感 , 因為店外是密封的
在外面只是貼着菜式的照片 , 完全無法得知價錢

心想應該不會太離譜吧便進去儘管試試
打開餐牌 , 看到價錢心頓時涼了一截
不是9字頭便是3位數字

後來打算叫馬介休球和葡國焗豬扒飯
那我們便說再考慮考慮

後來再打算叫燒羊扒和炒飯
另一個職員又說沒有 , 並說所有飯都要等35分鐘
還說我們可以35分鐘後再來
分明是趕客不想做我們生意

真係1分都唔想比!!!!!

2010-08-17
2010-07-26 49 瀏覽
最近去了澳門一直都好想吃葡國棻經的士司機介紹去了酒店附近的這間海島船葡國餐廳餐廳裹面感覺有點舊,沒有什麼氣氛價錢亦不算便宜(比我想像中貴,因餐廳外面沒有餐牌)既然都坐低了,即管試試吧~同男友點左3款棻式另加蒜蓉包黑椒牛柳焗葡國雞葡式豬排飯整體黎講每款都好好吃特別是牛柳,恰到好處,黑椒汁又不會搶去牛肉本身味道不過這間餐廳有一點令我驚訝的是沒有開水提供給客人倒是覺得硬要客人叫飲品幸好有水準的食物及服務態度良好的員工加番分*
最近去了澳門
一直都好想吃葡國棻
經的士司機介紹去了酒店附近的這間海島船葡國餐廳
餐廳裹面感覺有點舊,沒有什麼氣氛
價錢亦不算便宜(比我想像中貴,因餐廳外面沒有餐牌)
既然都坐低了,即管試試吧~
同男友點左3款棻式另加蒜蓉包
整體黎講每款都好好吃
特別是牛柳,恰到好處,黑椒汁又不會搶去牛肉本身味道

不過這間餐廳有一點令我驚訝的是沒有開水提供給客人
倒是覺得硬要客人叫飲品
幸好有水準的食物及服務態度良好的員工加番分*
蒜蓉包
2010-07-24
紀念日
蒜蓉包
2010-04-05 36 瀏覽
I also think I should also share my experience with everyone about this restaurant. My husband and I got into a taxi heading for dinner just outside Venetian Hotel. SInce we had already made reservation for dinner in a restaurant, so we just told the driver to go to the restaurant we booked. But then, the driver kept asking us why we had to go that far for Portugal food. There is one just near by and then he said that it is a very good one called 海島船. So he asked if we had made reservation? Otherwise we could just try this one near by. Well, since I have never heard of this one and I knew pretty well that the restaurant we were heading to is a very famous restaurant for portugal food, so we did not listen to his suggestion. But my husband did pause for a moment thinking that we might perhaps try a nearby one. UNtil I read another comment posted here who had the same experience as I did, I realised that the taxi driver recommended this restaurant becaose he has commission in return. So, beware ! Taxi driver's advices are not quite relliable in Macau, esp if he appears to be very hard selling!
2010-04-05
  • None
我地一行五人, 下午去左食"山度士葡式餐廳".. 講真,,, 真係唔好食.. 又貴又唔好食..夜晚又係問的士佬邊到好食... 佢車左我地去呢間海島船..門面唔多似好食.. 不過因為信個的士佬.. 最後都係入左去.我地叫左4人餐$1088.. 以下個menu係copy其他人.. 因為我已經唔記得晒個. =]- 牛尾湯 x 4 – 幾好味, 真係有牛尾骨係裏面!- 葡式燒鱸魚 – 唔記得左咩味- 葡式牛俐 – 因本人好鍾意食牛俐, 所以覺得好好食- 葡國雞 – 本來以為有好多芝士, 但原來係椰絲, 雞唔會好老, 個汁都ok!- 大蝦 – 唔記得左咩味- 馬介休炒飯 – 無鹹魚味, 因本人唔太鍾意食鹹魚.. 所以覺得好食.- 炒蜆 – menu寫係小食, 但都幾大碟同幾大隻~好夠味, 無咩沙, 我地5個人好快清晒. =]- 咖哩蟹 – 唔會太辣, 咖哩唔會太油 - 蒜容炒通菜 – 普通炒菜, 無咩特別~- 蒜容包 – 好好食! 加埋佢d咖哩汁~正!- 四杯野飲整體上我同同行0既人都覺得好好食.. 5個人叫4人餐都食到好飽. 值呢個價錢..因為下午去果間"山度士葡式餐廳".. 都係食差唔多$$
我地一行五人, 下午去左食"山度士葡式餐廳"..
講真,,, 真係唔好食.. 又貴又唔好食..

夜晚又係問的士佬邊到好食... 佢車左我地去呢間海島船..

- 牛尾湯 x 4 – 幾好味, 真係有牛尾骨係裏面!
- 葡式燒鱸魚 – 唔記得左咩味
- 葡式牛俐 – 因本人好鍾意食牛俐, 所以覺得好好食
- 大蝦 – 唔記得左咩味
- 咖哩蟹 – 唔會太辣, 咖哩唔會太油
- 蒜容炒通菜 – 普通炒菜, 無咩特別~
- 蒜容包 – 好好食! 加埋佢d咖哩汁~正!
- 四杯野飲

因為下午去果間"山度士葡式餐廳".. 都係食差唔多$$.
但果度無一樣野係好食.. (除左果條波羅汽水之外) ..@@
2009-07-14
2009-08-29 17 瀏覽
上星期同男友去澳門玩,我地搭的士去官也街搵野食,點知個的士佬懶好心問我地去買手信家食飯,我地答佢話食飯,點知佢問我地去邊度食呀?我地話見到有咩食咩喇,點知佢同我地講個邊食飯以家好多人等架,提意我地去呢間黑店,嘿嘿,佢當然唔知道我曾經係受害者之一,我地即係問佢點好食呀?你又無去過呀?如果係好食既,咁即係一定仲多人喇,咁仲叫我地去,咪又係等囉,跟住我仲忍唔住問佢,你地收返幾錢呀?咁hard sell ?佢一粒聲都無再出過,我臨落車既時候仲話佢,做人應該有番d良心好,唔係第陣有報應架!都唔知係好彩定唔好彩,因為我去過,真係要諗下點樣將呢間餐廳向大家介紹!
2009-08-22
(非會員)
看了那本書講乳豬飯好好食~我跟女友兩個一落船就去會一會佢~入到去,店員態度其實無咩野,只係不斷話唔夠食叫你叫多1,2樣~做人揸定主意想食咩,人地點都唔可以迫你叫d咩~叫左 乳豬飯~蒜茸包~馬介休球乳豬飯真係好食,乳豬同本書講一樣咁多汁又脆皮~ d飯都好香口~ 馬介休球都實左d~個人覺得坤記好食d~蒜茸包幾好食~見其他人的好似俾人呃咁...人地迫你,你唔叫又唔會點 淡口係佢無咁多味精je~ 食太多濃味野咪食唔到食物真正味道~ 佢收左加一都唔會要你再俾tips~好過香港果d餐廳啦~
看了那本書講乳豬飯好好食~
我跟女友兩個一落船就去會一會佢~
做人揸定主意想食咩,人地點都唔可以迫你叫d咩~
叫左 乳豬飯~蒜茸包~馬介休球

馬介休球都實左d~個人覺得坤記好食d~
蒜茸包幾好食~

見其他人的好似俾人呃咁...人地迫你,你唔叫又唔會點

佢收左加一都唔會要你再俾tips~好過香港果d餐廳啦~
  • 乳豬飯
2009-08-14 29 瀏覽
7.27今次寫呢篇野都要盡量冷靜點, 只希望各位食友睇完唔好再誤墮陷阱!!!我不是想話呢間野是黑店, 不過真的需要改名叫「海盜船」, 起碼可以光明正大點兒。我同男友二人上的士打算去食船屋, 點知的士司機說海島船更好味, 好快就到, 是正宗葡國菜, 又話船屋轉左幾手, 差左好多; 我們二人又不熟悉, 當試下新野, 就搭左的士黎呢間葡國餐廳。 一去到, 望到個門面已經有股不詳預兆, 好聽d: 流露深山古堡的感覺, 帶點懷舊葡國情懷難聽d: 黑店的門面裝修格局, 瀰漫幽深寧靜氣氛推門進去已經見到不多食客, 只佔全場1/3, 坐低就睇餐牌見到個價錢, 心諗不妙, 可能我食開便宜餐廳, 這間相對地貴及超出我預期。叫左炸馬介休球($98), 焗葡國雞($138), 蒜茸炒西蘭花($45), 一個白飯(忘記價錢)。侍應小姐在旁問我們要唔要個炒飯炒麵或者蒜茸包, 由於我們不知道食物體積, 所以不敢叫太多, 而且一個西洋炒飯最便宜也要$98。等了一會兒都無人斟水, 問一問才知道是沒有水供應。他們提供汽水, 啤酒, 紅酒, 椰青, 礦泉水($8)。只好要一枝水分享。早知係賭場拎幾枝免費水。 先來的是炸馬介
7.27

我同男友二人上的士打算去食船屋
一去到, 望到個門面已經有股不詳預兆,
好聽d: 流露深山古堡的感覺, 帶點懷舊葡國情懷
難聽d: 黑店的門面裝修格局, 瀰漫幽深寧靜氣氛

推門進去已經見到不多食客, 只佔全場1/3
, 坐低就睇餐牌
見到個價錢, 心諗不妙, 可能我食開便宜餐廳, 這間相對地貴及超出我預期:o。

等了一會兒都無人斟水, 問一問才知道是沒有水供應。他們提供汽水, 啤酒, 紅酒, 椰青, 礦泉水($8)。只好要一枝水分享。早知係賭場拎幾枝免費水。:mad:

先來的是炸馬介休球, 一碟十個, 奉上茄汁一枝。每個都脹卜卜, 大小均一, 炸至金黃色。急不及待先吃一個, 熱辣辣, 立即在嘴巴生了一粒飛滋。馬介休球有馬介休, 薯蓉, 芫茜, 吃到的只是著仔及搶味的芫茜, 馬介休呢? 抱歉, 如果不是吃到有魚骨, 我也不知道有加馬介休入內調味。所以, 這一碟小食, 粗略只可算是炸薯波。
而整個薯波是沒有什麼味道, 唯有靠茄汁。

食完4分3碟馬介休球, 其餘的都未上菜。等又等才出現的焗葡國雞, 熱辣辣焗好, 賣相又幾靚, 表面還撒上一些椰絲, 心想這次應該有啖好食了。
食第一件雞, 不滑的, 也沒有什麼味道, 顯然雞肉只是浸在簡單的葡汁中, 再拎去焗。 雞肉沒有什麼味道, 也沒有什麼特別。 葡汁更是「水汪汪」
, 只有小許咸味。 伴菜的薯仔大大件, 好飽肚, 可惜又是淡口的。 雞件其實都有成6,7 件, 都算是份量足夠。

最後都要等的炒西蘭花, 一般的蒜茸炒, 除了有鑊氣外, 每間餐廳的出品也是差不多味道。西蘭花炒得淋身, 沒有草青味, 可以收貨的一道。
餐廳食物質素普通, 只有店內的裝修還算有特色,
價錢已經屬於是中上的價位了,
如果特別要坐車去氹仔, 我想: 沒有吃的必要。
炸馬介休球
馬介休球的橫切面, 材料一覽無遺
zoom 近少少吧
炒西蘭花
還算有花思在裝修上
裏面的人客少到影相都見不到
2009-07-27
$166.5 (晚餐)
紀念日
(非會員)
同大家一樣, 諗住去澳門食下野玩下, 朋友借了一本旅遊書內看見此間黑店(長x自由系列004加料版), 內容失實報到, 入面仲寫明每人平均消費$80 ?!?!?! 每人$880就差不多澳門早上10幾先係酒店食完早餐後出發去氹仔買下手信行下街, 到了下午1點幾, 諗住食完野先再行等D時間好用D, 一行十人乘的士到達此黑店, 去到門口一望, 嘩! 重門深鎖, 如果唔係見到個牌寫住都唔知開咗門未, 入到去黑汶汶心諗唔係黑店嘛, 安排好坐位後, 一打開餐牌望見價錢都好貴下, 不過嘅然去得玩, 價錢貴都會試下, 心諗可能好好食呢. 我們叫一客焗乳豬(約$238), 蒜蓉炒椰菜, 蒜蓉什菜各一客($45X2), 白酒煮蜆(約$138), 葡國雞($98), 侍應仲介紹埋, 佢地話好出名嘅咖哩蟹, (我地昨晚先食完蟹所以冇叫到), 鹽燒鱸魚, 問埋價錢都要($198), 不過我地都叫埋試下. 見枱面有水杯, 問下佢有冇水可給我們飲用, 此黑店居然答我地冇水供應的, 如果要飲用水就可叫一瓶佢地話係礦泉水飲用, 真係好離譜水都要收錢? 焗乳豬-- 好快到, 係豬脾來的, 份量超細份, 每人大約一嚿, 我平
澳門早上10幾先係酒店食完早餐後出發去氹仔買下手信行下街, 到了下午1點幾, 諗住食完野先再行等D時間好用D, 一行十人乘的士到達此黑店, 去到門口一望, 嘩! 重門深鎖, 如果唔係見到個牌寫住[營業中]都唔知開咗門未, 入到去黑汶汶心諗唔係黑店嘛, 安排好坐位後, 一打開餐牌望見價錢都好貴下, 不過嘅然去得玩, 價錢貴都會試下, 心諗可能好好食呢.
真係好離譜水都要收錢?

焗乳豬-- 好快到, 係豬脾來的, 份量超細份, 每人大約一嚿, 我平時都食羊的, 一口咬落都食不下去...好羶呀~

蒜蓉炒椰菜, 蒜蓉什菜 -- 食完乳豬後等了起碼15分鐘以上先有的, 味道普通, 份量一樣....超小

其間我地問點解d餸要整咁耐o既, 另一女侍應答道: 因我地係即叫即整嘛 (吓! 即叫即整?? 都唔使一個個餸分時段出嘛, 唔通得一個爐嗎? 如果再叫多d咪食到夜晚???)

白酒煮蜆 -- 再等10幾分鐘後上菜的, 大X樂焗豬飯一樣大....o個碟, D蜆煮過咗....好奀, 好細隻(應該係用好平的沙蜆)

食到此時, 因難食&等得耐, 一友人忍不住希望取消另一樣葡國雞, 當時問一問另一侍應, 個侍應就入一入廚房, 然後出來就同我地講已經整緊, 再行返入廚房攞住客葡國雞出來上菜, 吓~忽然又會咁快o既?!?!?! 再望下碟雞好似水汪汪咁, 都唔知熟唔熟, 我地見狀再叫侍應立刻唔該取消條魚同埋單啦, 個侍應又衝入去, 當時收銀處又沒有動靜, 友人即時起身行去問下啦(唔係一陣又攞條生魚出來又話上菜放低, 叫我地比錢)
去到收銀處d職員黑面冇反應, 其後另一友人再行去收銀處侍應就兇神惡殺, 態度惡劣
. 最終我地都可以埋單走人(條魚當然冇計啦, 咁嘅食物同服務質數比$1都唔底食), 不過佢地唔收貴d點比d佣金的士司機&旅遊書宣傳費呀

同奉勸大家唔好再買/相信d旅遊書, 最好上網做下食評搜集

希望大家以後去旅遊時開開心心啦
2009-04-13