2017-03-19 1793 瀏覽
好食又抵食上次黎澳門見到好多人排隊已經心思思想食,今次早左黎到終於食到(六點幾到到)!好開心!好食又抵食!軟殻蟹(圖左)--細細隻--食落去濃濃芝士味--加少少烤味--好正--推薦海鮮飯--唔記得全名係咩--食落似有d蕃茄味的燴飯--少少酸酸地-味道ok豬手沙律--大大碟--有切粒同薄片豬手--薄片得幾塊--切粒好多--沙律有蒜容味--mixed 埋d醬好好食--推薦另外聽姐姐講好似開左分店係附近--
好食又抵食

海鮮飯
豬手沙律
另外聽姐姐講好似開左分店係附近--
豬手沙律
  • 軟殻蟹
2017-03-18 957 瀏覽
看了open rice上的推薦,覺得這麼多人說好便對這間餐廳有很高的期望,點了軟殼蟹,豬釀飯,一份牛扒,馬介休球和一個海鮮湯。總體來說無功無過,調味略奇怪,馬介休球好咸而牛扒淡味。豬釀飯不錯皮很脆,的確值得推薦。令我最失望的是這間餐廳唔可以碌銀聯卡,其實在氹仔遊客比較集中的地方,餐廳如果不可以碌銀聯卡實在會令飲食體驗大打折扣,尤其菜品本身也不出彩的時候,所以總體來說我對這家餐廳是失望的,希望有所改善吧
2017-03-15 1072 瀏覽
與朋友興起到澳門,咩都無準備之下收工柴娃娃出發,去到氹仔已經差唔多9點,即刻去搵特食野,發現好多間葡國餐廳價錢偏貴,而見到呢間價錢合理那緊係去試下啦🤗!我地點咗:葡式乳豬釀飯-乳豬皮脆肉嫰及厚,不過不能吃太多,因有點油膩特色焗軟殻蟹-好好味,我最愛,味道好特別,香草味剛好😋麵包焗葡國雞-麵包脆卜卜,味道一般馬介休炒椰菜-馬介休好香,帶出椰菜甜味,好味抵食,服務好,環境有點迫,有機會會再試下其他菜式
我地點咗:
葡式乳豬釀飯-乳豬皮脆肉嫰及厚,不過不能吃太多,因有點油膩
特色焗軟殻蟹-好好味,我最愛,味道好特別,香草味剛好😋
麵包焗葡國雞-麵包脆卜卜,味道一般
馬介休炒椰菜-馬介休好香,帶出椰菜甜味,好味

抵食,服務好,環境有點迫,有機會會再試下其他菜式
2017-03-13
  • 特色焗軟殼蟹
  • 馬介休炒椰菜
2017-02-28 2018 瀏覽
行到門口,好似熟悉嘅感覺,好似食過咁!不過都唔記得😝由於澳門太多野食,夜晚仲要去食自助餐,兩個人三點幾先嚟食lunch,唯有叫兩樣野算啦!呢個蜆不得了😍😍😍 個汁超好食,停唔到!招牌菜葡式燒乳豬,係脆嘅,但肥嘅比例佔得太多啦~ 好有罪惡感🙈個飯就反而無咩特別,可食可唔食!可能我驚食得太飽啦😬😬😬總扣嚟講,我鍾意個蜆多d😋 值得一讚係,有個外藉女侍應服務態度非常好,食都食得開心d👍🏻
行到門口,好似熟悉嘅感覺,好似食過咁!不過都唔記得😝

呢個蜆不得了😍😍😍 個汁超好食,停唔到!

個飯就反而無咩特別,可食可唔食!可能我驚食得太飽啦😬😬😬
15 分鐘 (堂食)
2017-02-11 2233 瀏覽
叫咗五樣嘢,係個馬介休比較好食( 嚴格嚟講都唔合格,九成薯仔蓉 ),乳豬有好大陣茴香味,我唔鍾意,個焗鴨飯只有幾絲鴨絲藏在中間😥,沙甸魚先最難頂,燒得唔夠脆,d魚鱗大大塊,個肚好污曹,難食👎見倒都唔開胃,啤酒味道最正常
2017-01-27 2418 瀏覽
超多人的一間葡國菜餐廳,不知什麼原因這間葡國餐廳總是很多人排隊,今晚我決定排隊等位都要試下,結果等了半小時終於到我們了,店內環境好簡單擺設了小許屬葡國飾品,坐位空間算可接受。檸檬汁白酒煮蜆葡國餐廳間間都有這款白酒煮蜆提供,當然每家味道都有其廚師特色,不過離不開的都是鮮甜,這家的烹調方法着重在檸汁方面,故味道較酸不失為一道開胃前菜。咖喱麵包雞咖哩味香濃不辣,麵包脆口與咖哩是絕好配答,我最欣賞是包面燒香了的椰絲,咖喱雞份量都算多。葡式豬耳沙律太多洋蔥了,味道酸酸的!地堡街位置近官也街非常熱鬧廚師推介 1)廚師推介 2)
白酒蜆
檸檬汁白酒煮蜆
咖喱麵包雞
葡式豬耳沙律
太多洋蔥了,味道酸酸的!
地堡街位置近官也街非常熱鬧
廚師推介 1)
廚師推介 2)
白酒蜆
晚上到離Galaxy Hotel不遠的氹仔舊城吃葡國菜。說到這兒有名的葡菜一定非波爾圖莫屬了!上次到澳門已經想吃,可以太遲book位,沒有機會吃到。今次早有準備,預先在前天就book定位,晚上7時45分。 到達時,外面已經有客人在等位了,今次來,發現它們開了分店,分店距離本店不遠,能分散人流。 餐廳座位不算闊落,但裝潢還算別緻。 牆身是紅磚紋理,澄黃光線,令人有温暖感覺。 果汁酒: 葡萄果汁味重,酒味相對更少,而且因內含冰塊或是水太多,入口有點淡,比起同一條街 的海灣咖啡屋,個人認為海灣的做得轉好。 特色焗軟殼蟹: 單隻叫,因即叫即製的關係,需要些等待時間。 軟殼蟹先經油炸,面頭再加上芝士,sour cream等味道帶酸甜的奶脂類醬料,再烤焗至表面帶焦黃。 甫上桌的軟殼蟹香氣逼人, 吃下,軟殼蟹雖然不算太飽滿,但肉質還屬creamy,芝士奶香濃,咸咸甜甜的 當中又有sour cream的酸氣滲岀,口味豐富,入口很順, 著軟殼蟹能大隻一點就更好了。 檸檬白酒煮蜆: 一碟蜆肉含量很多,每粒蜆肉也新鮮飽滿,而且沒有沙。 蜆肉湯頭清甜,微微的酒甜香,配檸檬的緩緩酸氣,加著蜆肉的鮮甜,是道
晚上到離Galaxy Hotel不遠的氹仔舊城吃葡國菜。

說到這兒有名的葡菜一定非波爾圖莫屬了!

上次到澳門已經想吃,可以太遲book位,沒有機會吃到。

今次早有準備,預先在前天就book定位,晚上7時45分。

特色焗軟殼蟹

特色焗軟殼蟹

檸檬白酒煮蜆

檸檬白酒煮蜆
蜆肉湯頭清甜,微微的酒甜香,配檸檬的緩緩酸氣,加著蜆肉的鮮甜,是道很不錯的菜式,難怪也是店家其中一款人氣菜式。

馬介休煮椰菜: 也點了一個菜,椰菜不會煮得太油膩,有微微咸鮮香,有助減減其他菜式的膩感。

葡國海鮮燴飯: 內裏海鮮配料下得不馬夫, 有青口,蝦肉,海蝦,魷魚及蜆肉,也有洋蔥,蕃茄,甜辣椒,黑橄欖等料頭。

顏色橙澄澄的,賣相吸引。 吃下,燴飯口感夠濕潤,稀杰程度剛好。

葡國海鮮燴飯
入口,有蕃茄的甜,海鮮的咸鮮,加上海鮮質素不差,是個做得不錯的燴飯。

不過著其海鮮甜味再濃一些,飯粒微微硬身一些就更好了!

整餐消費$465, 碟份量中等,食物質素穩定,味道也好,是一間我會願意再光顧的葡式小館。 因為下次會想試試他們的咖哩麵包雞.

波爾圖

氹仔舊城區地堡街泉福新村第1期第4座嘉開閣地下
2017-01-08
  • 特色焗軟殼蟹
  • 葡國海鮮燴飯
同步刊載
2017-01-05 2393 瀏覽
同男友一齊嚟食 覺得一般般 冇排隊 服務好 But沙律好油膩 可能我食唔慣 乳豬皮好痴韌 可以一試 But我看到有熟客嚟 好似好鍾意呢間鋪頭 細細間 服務態度好 睇係推薦好評最多嚟㗎 所以
2017-01-05
2016-12-21 2974 瀏覽
朋友之前黎過但勁多人排隊都試5到,今次一落船放低行理就馬上趕過黎,睇下甘早有無機會一嘗美味。如願,到達時間5點半,無人即入。7點交枱。環境舒適但枱數好少,如果正常用餐時間應該有排等。4人行,叫左1沙律,2主菜,1湯,2小食。忌廉野菌湯忌廉味重,但食落5漏。5算太結。跟湯有個包仔,望落好硬,但食落外面硬裡面又軟棉棉,而且仲係暖,點湯岩晒。咸豬手沙律食落有d似泰式沙律,咸豬手連沙律食1d都5咸。但5算好特別。芝士焗生蠔都幾大隻肥美,焗完仲有鮮甜味。蠔係連埋波菜一齊焗,食落又無違和感。又可以中和到芝士既漏。白酒檸檬汁煮蜆蜆新鮮,無沙,肥美。個汁都幾夾,味道5錯。乳豬釀飯一上枱已經好香,流晒口水😋😋。皮超脆,脂肪比例好好,夠肥美又一d都5覺漏。皮連脂肪加小小肉一嗒過。d肉非常嫩。就算隔左一陣先食,都係脆卜卜。不過熱食,味道更佳。燒牛仔骨上枱時又係非常香。急不及待將佢分黎食,食落依然好香,好有牛味,但太熟了!全熟甘濟。食落會有韌同鞋。呢餐係想像中既水平,份量4個人黎講算足夠,但5算飽,仲可以去食雪糕。而且如願食到,好開心☺️

如願,到達時間5點半,無人即入。7點交枱。
環境舒適但枱數好少,如果正常用餐時間應該有排等。

4人行,叫左1沙律,2主菜,1湯,2小食。
忌廉野菌湯
咸豬手沙律
芝士焗生蠔
白酒檸檬汁煮蜆
蜆新鮮,無沙,肥美。個汁都幾夾,味道5錯。
乳豬釀飯
燒牛仔骨

• 葡式乳豬釀飯
是日放假與太太到澳門一遊,晚上差不多9點45分到達餐廳門口,想不到營業時間只是到10點。立刻走過去舊城區,看看其他食店是否關門了。無意中在木鐸街75號發現其新店,營業時間還在11點。二話不說進入餐廳,服務員友善地跟我們說快要截單了,請盡快下單吧,再叫廚房注意有單。(先給一個讚!)我們要了檸檬白酒炒蜆,馬介休球,葡國腸及香草焗羊架。檸檬白酒炒蜆:蜆新鮮,大小適中,加了大量洋蔥碎,莞莤,適量檸檬及白酒,值得推薦。馬介休球:比一般正常稍細,味道及口感可以接受,但我們覺得馬介休比例偏小。外表亦香脆。葡國腸:貨源一般,不評。香草焗羊架:味道可口,但過熟。尚可接受。下次早一點去再試。
我們要了檸檬白酒炒蜆,馬介休球,葡國腸及香草焗羊架。
葡國腸:貨源一般,不評。
香草焗羊架:味道可口,但過熟。尚可接受。下次早一點去再試。
2016-12-06
  • 檸檬白酒炒蜆
2016-11-27 3313 瀏覽
星期六晚18:45到達,已經坐滿,幸慶在沒有訂位之下輪候了15分鐘就獲安排入座。食物:1.炸馬介休球- 炸薯球,薯蓉幼滑但吃不出有馬介休。2.葡式檸汁蜆- 蜆有砂, 酸味蓋了鮮味。3.葡式海鮮燴飯- 濃濃蕃茄味,海鮮有青口,魷魚,魚肉同蝦,都頗足料。4.麵包葡國雞- 很普通,好吃的只是索滿葡汁的麵包那一部分。食物質素普通,但服務唔錯。

食物:
1.炸馬介休球- 炸薯球,薯蓉幼滑但吃不出有馬介休。

2.葡式檸汁蜆- 蜆有砂
, 酸味蓋了鮮味。

4.麵包葡國雞- 很普通
,好吃的只是索滿葡汁的麵包那一部分。

食物質素普通,但服務唔錯。
馬介休球
麵包葡國雞
葡國檸汁蜆
葡式海鮮燴飯
2016-11-26
15 分鐘 (堂食)
2016-11-24 2301 瀏覽
波爾圖葡國餐…之前去左澳門吾會去邊食,就去左澳門的openrice睇下,就見到這間都吾錯就諗住去,點知6點幾去已經全爆好誇張,只可最後我地等後補桌,大約等左1個鐘終於入去啦。入去到坐得吾太舒服,感覺上好似迫左少少,但我地都冇理到就即時拿餐牌係度睇,見到扒餐都抵食就叫一個再叫其野食for我地4個人食,大約每人$120,但講真吾太飽,食落好一般有點失望。好開心見到餐有得選擇,當然我要湯啦,勁期待..黎到有點失望,因為完全普通又吾覺好濃,偏淡又冇咩肉味感,比較水的感覺。之後晚餐牛扒黎到啦,牛扒有根比較難切,牛肉味都味道吾錯,口感都吾錯,這個價錢吃這個晚餐都不錯,有甜品但吾好味,沒有木康布甸感,只係一舊忌簾仲要吾滑身,而且沒有餐飲就差少少啦。見到葡國雞包咁抵食當然叫啦,雞肉係大舊但骨好大,肉好少好失望,面包吾脆好淋身,好難撕開。炒椰菜普通但夠熱份量多。最後我地最期待的乳豬味道堅吾錯喎,皮夠脆身肉都好嫩喎,但講真這些餸份量吾叫十分多但味道一般,所以飽到6成我地都吾再叫。

2016-11-20
60 分鐘 (堂食)
2016-10-17 5590 瀏覽
今個weekend同男朋友sweetsweet 去澳門 ^^ 晚上去左食波爾圖~我地7點半左右到官也街經過比特價牛排餐吸引左因為full左 就book 左8點但係完原來都幾多人電話book左架~等ge時候睇下張餐單黑板上面ge字好可愛^^我地叫左2個餐:麵包焗葡國雞 $75味道:*****價錢:*****麵包有成個手掌咁大!尼到ge時候會立刻用剪刀剪開8份非常足料!有雞、番茄、薯仔、煙肉、橄欖!葡汁尚算濃郁但係我覺得佢ge麵包先係成個菜裏面最好食ge一部份!非常鬆脆另外叫ge set dinner 係燒肉眼排$138餐跟紅酒/湯 同甜品湯冇得簡,得紅湯,OK牛排就麻麻 ^^" 多根 同埋唔算厚 XD甜品係木布丁~有D似雪糕~

晚上去左食波爾圖~
我地7點半左右到官也街

經過比特價牛排餐吸引左

因為full左 就book 左8點

但係完原來都幾多人電話book左架~
等ge時候睇下張餐單
黑板上面ge字好可愛^^

我地叫左2個餐:

麵包焗葡國雞 $75
味道:*****

價錢:*****

麵包有成個手掌咁大!
尼到ge時候會立刻用剪刀剪開8份
非常足料!有雞、番茄、薯仔、煙肉、橄欖!

葡汁尚算濃郁

但係我覺得佢ge麵包先係成個菜裏面最好食ge一部份!

非常鬆脆

另外叫ge set dinner 係

燒肉眼排$138

餐跟紅酒/湯 同甜品
湯冇得簡,得紅湯,OK
牛排就麻麻 ^^"

多根 同埋唔算厚 XD
甜品係木布丁~有D似雪糕~
2016-10-15
100 分鐘 (堂食)
  • 麵包焗葡國雞
2016-09-29 5073 瀏覽
We ordered three dishes in total for two of us. First, the clams were really salty and its more like Chinese style than Portuguese style. Second, the favour of chicken in Portuguese style was not strong enough and lack of aroma. Nevertheless, the roasted pork was ok and up to standard.
roasted pork with rice
Chicken in Portuguese style
2016-09-28
60 分鐘 (堂食)
roasted pork with rice
2016-09-28 3818 瀏覽
訂了晚上7點,外面已經很多人在等了。如果是1-2個人很快就可以入座,但我們有5個人,等了一會兒才入座。味道方面,最令人回味的是最有名的葡式乳豬飯以及白酒燴蜆乳豬皮脆肉嫩但美中不足的是份量夠小以及所有菜色都是剛好暖和不是熱騰騰的.....

味道方面,最令人回味的是最有名的葡式乳豬飯以及白酒燴蜆
乳豬皮脆肉嫩
但美中不足的是份量夠小
以及所有菜色都是剛好暖和不是熱騰騰的.....
  • 芝士馬介休球