BladeEater

BladeEater

我是 BladeEater
訊息
正顯示第 110 篇(共 53 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
NOV 22

同朋友響銅鑼灣想搵咖喱食,行過阿拉丁咖喱屋,好奇怪,見到呢間嘢好耐,但係從來都冇入過去食,就試一試佢,我叫咗個咖喱茄子蓉,同埋一個印度薄餅,個咖喱好出色,好香香料味,個茄子都處理得非常好,識落唔會太油膩,同埋食完唔會太口渴。薄餅啱啱烤出嚟,都好出色。不過杯masala tea就差咗少少,有啲啲水汪汪嘅感覺,飲落去唔係太濃,好薄身。感覺麻麻地,不過整體成餐都唔差嘅,值得推介。當然仲有特別嘢嘅,不過未適宜嚮依度講,留返大家去發掘。
NOV 22

記得第一次嚟呢度食,就係俾佢個名吸引到,黯然銷魂飯,當然飯底就冇洋蔥粒嘅,主打就係叉燒同埋煎蛋,記得啱啱嚟食嗰陣時,塊叉燒好出色, 燶邊半肥瘦差,啱啱出爐熱辣辣,但係啱啱嗰次食,就好失望,半肥瘦叉燒就有嘅,但係完全唔窿,感覺就好似食緊蜜汁腩肉咁嘅感覺,好肥膩,完全唔係啱啱開始食嗰陣時個水準,密汁都好鹹,仲要叉燒係同飯放埋一齊,好多汁,啲蜜汁浸住啲飯,有啲失望麻麻哋,不過個嚟湯就非常好,希望下次有改善。
檢視所有留言 ()
10分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$150 (晚餐)
NOV 22

講到雞白湯拉麵,我記得第一次接觸雞白湯拉麵就係去第二間拉麵譜,不過而家已經冇晒,所以見到雞白湯拉麵,我都抵受唔住誘惑好想食,最後嚟到拉麵來,叫咗一個雞白湯拉麵,一個餃子,個餃子感覺上非常出色,最緊要夠熱,個皮切係有少少焦脆,但係就唔會脆到好似塊餅乾咁。皮薄餡都好足料。個雞白湯拉麵就有進步嘅空間,個人就覺得啲湯唔夠杰,做唔到嗰種掛湯嘅效果,嘉德骨膠原就想過湯更加掛,所以有少少失望,如果雞湯雞味都唔係好濃,整體嚟講俾原味水準冇咁高。
滑蛋豬扒飯
15分鐘 (堂食)
2022-11-13
是次消費
每人約$70 (午餐)
NOV 22

如果大家對大坑嘅食物有研究,就會知道滑蛋飯就去大坑嘅傳統命脈,成日都會有啲歌星明星走飯野。今次叫咗個滑蛋豬扒飯,當然個蛋配豉油就真係好食嘅豬扒就不過不失,豬扒炒咗入香濃嘅滑蛋入邊,所以你會發現一塊塊豬扒好似樣左入去咁樣。有少少溫馨提示,個飯一上嚟嘅時候,隔離會有一兜豉油,見過唔少人一下就落晒全部,建議唔好因為會好鹹,個人喜歡就係少少少少咁樣落去,再加埋啲麻油,未到得到一個好大嘅提升,杯凍奶茶亦都係可以試一試。留意返禮拜一係大亨坑休息日。冇得食嘅!
NOV 22

住咗大坑咁耐,竟然冇介紹過呢間小店,一開始聽New York-club呢個,一定會認為一啲格局好高嘅餐廳,但係完全相反,完全係一間好噏耷餐廳,但係入邊食嘅嘢完全係非你所想,基本上係同紐約冇關係嘅,佢哋最出名嘅就係元蹄,基本都係要幾日之前預訂,開party一流。順水題外話介紹一下。嗰日食咗個好出名嘅黃薑炒飯,拼豬頸肉。豬頸肉都燒得好Juice,無過火嘅情況,另外再加多個香葉肉碎炒飯,炒得好入味,佢哋最出色嘅就係粒粒米都分得開,啲飯底好靚好干身,係其中一間最出色嘅炒飯呀。大家嚟到大坑唔可以錯過!
NOV 22

行過壽司郎,有冇見到冇乜人等位,立即狗衝入去條拎飛等食,果然多10分鐘左右就賣咗入去食飯啦,基本上入到去都係唔諗㗎啦,想食乜就叫乜,不過嘅喜之次有啲驚喜,當然吞拿魚腩呀嗰啲就一定有叫,覺得比較驚喜嘅仲有蔥花和牛粒卷,同埋琴日個油甘魚都幾新鮮,不過識食嘅你,知道去壽司郎一定唔可以錯過食甜品, 主打嘅卡搭拉拿當然唔少得,食咗兩舊,同埋琴日有一個期間限定嘅cheese cake,感覺就係Tiramisu蛋糕底,加上NY cheese cake ,再面頭加上酸芝士嘅感覺,感覺幾新幾特別,冇得講㗎啦,鍾意食壽司嘅你,一定會返到壽司郎。
NOV 22

呢間嘢係響金輪大廈入邊,見到佢有好多印尼拉麵套餐,有時想食下啲垃圾食物或者依啲味精食物,都未嘗唔係一個差嘅選擇,嗰日叫咗一個串燒套餐,豬牛羊雞各兩串,新鮮即整即叫即燒,所以等嘅時間都要耐小小,好啦終於有得食,味道唔差,但係食得出啲材料並唔係用到最頂級嘅材料,不過咁嘅價錢完全明白,將貨就價,感覺上佢已經發揮到嗰楊食材嘅極致,不過最好味就係個沙嗲汁,食到粒粒花生,好香沙嗲味,而我最鍾意嘅就係佢呢個沙嗲汁花生味都好香濃,如果突然間想食串燒又冇乜特別好大嘅要求嘅,呢度係一個幾好嘅選擇。
NOV 22

去到一間都叫做喺香港有啲知名度嘅沾面店,周月拉麵,其實之前都有不嬲有食開呢間,不過今次就真係大失望,不如以往,叫咗個周月大沾面,濃湯底,面一上嚟,一月以往咁大碗,個面底都幾煙韌彈牙唔差,好啦咁就試吓個湯底啦,唔知做乜嘢事,只係感覺到死鹹,好似飲緊一碗豉油汁咁樣,有少少魚味海鮮味,感覺就好似飲緊美極湯咁樣,整體來講今次個湯底簡直係我食過咁多次最差嘅一次,希望以後會有改進,因為以前嘅周月拉麵就真係味道唔差嘅。會再俾多次機會佢!
NOV 22

話說有一日睇完戲,經過銅鑼灣見到有間甜品舖排到人山人海,就一於等一等試吓,基本上見到舖頭都係食台灣甜品,珍珠奶茶,地瓜溶,芋圓粉圓嗰啲甜品,我就叫咗一個上邊有杏仁布甸嘅甜品,唔記得咗叫咩名,佢有分1號同2號嘅,一個係紅豆底第一個就係水蜜桃底,兩款我都食過,感覺上紅豆仔嘅感覺有誠意啲,水蜜桃抵受有啲似罐頭水蜜桃嘅味道,整體上芋圓完都好煙韌,仲有啲椰果粒粒,最出色嘅就係上邊有一個杏仁布甸,如果鍾意食杏仁嘅同學,一定唔可以錯過。個人建議,紅豆底係好食啲嘅!
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2022-10-27
是次消費
每人約$100 (午餐)
OCT 22

過到嚟九龍城做嘢,以前一定諗都唔使唸,清真牛肉館就係穩陣嘅選擇,不過今次返去有少少失望,叫咗個咖喱牛腩飯,同埋清真牛肉餅,個咖喱牛腩飯同其他巴基斯坦咖喱相比,真係好失色,咖喱面頭全部都係一層好厚嘅紅油,洋蔥香料就真係食唔到啦。油膩程度滿分,牛腩就真係柴柴地,雖然份量好多,水準以下,失望之作。而個清真牛肉餅只係暖既,想來嗰陣時唔係脹卜卜,而係有少少縮咗嘅感覺,換言之應該係擺咗一段時間,同埋好老實,價錢真係唔平,希望佢哋有改善,重拾以前嘅水準
Top