我是 stevechan11
訊息
正顯示第 110 篇(共 16 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
是次消費
每人約$67 (午餐)
JUL 15

星期一從來都令我感到沮喪,工作枱上的文件又再堆積起來,好像一切都要重新開始一樣,因此,星期一的午餐對我來說就如發電機一樣重要。同事一直都有跟我提起過附近有一 food court 很特別,我就決定一試。由於星期一給人的感覺總是飽飽濟濟,沒有胃口,因此選定此間西式輕食小店。Lunch set 可以自行配搭,選好 main dish 後就再選配 salad 及 side dish。我選了雜茄沙津,焗芝士波菜及煙三文魚牛角飽,配熱 cappuccino。雜茄沙津顏色七彩繽紛,未進食前已經令人賞心悅目,沙津汁帶有少少酸味,跟雜茄及蔬菜配搭起來份外清新。 焗芝...
7 推介
JUL 15

今日去西九龍運輸署辦文件,完事後順路到隔離商場逛一下,路經一間蛋糕店,被忌簾哥的俏像吸引.再走近玻璃櫃,發現有很多不同款式的蛋糕,之前都提過,本人超愛芒果,所以我買了一個香芒溶心芝士蛋糕回去跟家人共享.未食之前,先放入雪櫃,食前才放室溫預15-20分鐘解凍.蛋糕盒手挽用貓耳型狀設計,非常可愛.蛋糕面層鋪滿厚厚的芒果肉,切開蛋糕後,的確有溶心效果,芒果肉又香又甜,芝士味道剛好,軟軟滑滑,不會太膩,連我怕甜的媽媽都不停大讚.
9 推介
雞腸麵
雞腸麵
黑柏葉
黑柏葉
是次消費
每人約$70 (晚餐)
JUL 15

另一半好鍾意食食食,所以我哋平日嘅節目都係週圍搵嘢食為樂,呢間店係老公睇過飲食介紹,一直都想試,今日終於試到了. 此店舖面古舊,入面好少許迫,但睇得出係歷史悠久,我哋兩個最鍾意就係發掘呢類嘅小店,因為驚遲D會變哂連鎖食店或者藥房. 全店都係得3,4個服務員,好似係全家總動員lol,所以好有親切感,我哋叫左雞腸麵,蝦球麵同埋黑柏葉.雞腸的確爽口兼彈牙,而且唔會食落有難聞味道,麵條軟硬適中.蝦球麵,好大隻,新鮮甜美.黑柏葉火喉控制得好好,唔會過老,非常爽口.wowwowwow
13 推介
sweetpotato_foodie
sugarjacksheep
是次消費
每人約$60 (午餐)
JUL 15

有一次老公買咗一隻去骨海南雞返屋企做餸,我食過之後覺得好好味,我見呢排得閒就叫老公親自帶我去食一次,原來呢間食店唔止海南雞出名,喇沙湯粉都好出名,我最鍾意就係食喇沙,所以今次兩樣點哂. 先黎喇沙,濃濃嘅椰香味,再加上喇沙本身嘅香辣味,絕對係食指大動,每一啖米粉都沾上喇沙汁,而且配料都多,有魚旦,蝦,最重要嘅豆卜當然都冇缺少啦heartheartheart老公就食海南雞飯,去骨嘅海南雞,入口嫩滑,啖啖肉;雞油飯足滿油香味,係水準之作.likelike
不能說的蜜密
不能說的蜜密
每人約$32
JUL 15

大熱天時要由九龍去元朗幫老闆拎嘢,我已經面燶燶,再加埋咁嘅天氣,真係唔中暑都偷笑,當攪掂哂準備搭西鐵出返九龍嘅時候,經過一間甜品店,由於我已經出汗出到脫水咁濟,就決定入去飲杯嘢. 坐低睇完餐牌,我就比呢個咁獨特的甜品名字吸引,所以就點咗杯黎試下一上台,侍應就好細心叫我攪均先好飲,因為蜜糖沈哂起杯或,我攪完一飲,已經將我嘅怒火同熱火降咗一半,非常冰涼,飲品帶有少少柑桔酸味但加埋蜜糖的甜味,甜酸味非常適中,而且有好多蘆葦果肉,簡直係啖啖肉,消暑之選,飲哂之後簡直將今日嘅怨氣全部掃除.
檢視所有留言 ()
15分鐘 (堂食)
是次消費
每人約$60 (午餐)
JUL 15

是日跟同事再光臨此食店,set lunch 選擇多,我選了拿破侖雞肉長通粉配羅宋湯. 先上餐湯及餐包,餐湯顏色就呃到人,但味道淡而無味;餐包太硬而且唔熱,凍冰冰,同事想轉餐包,由長方包轉芝麻包,但侍應說係隨機抽樣出包,所以冇得轉,呢個係一個敗筆,因為呢餐午餐價錢唔平,但少少要求都唔可以配合客人,今時今日咁既服務態度實在不能接受.到主菜,隻碟就大大隻,食物份量偏少,但味道出色,拿破侖好好味,雞肉都好嫩,長通粉軟硬度剛剛好,整體配合得非常好.特飲點了荔枝啤梨綠茶,入面有好多啤梨肉,味道正常.
是次消費
每人約$260 (晚餐)
JUL 15

好友 KY 姐同佢老公新居入伙,新居位於元朗,我哋放假就梗係要去佢哋新居踩吓場,平時好少入元朗,對上一次已經起碼兩年前,今次再入去,好多地方都唔同咗,多咗好多新食市,KY 姐帶左我哋去一條街度搵食,由於 KY 姐老公係食肉獸,我哋就揀左間食燒肉嘅放題開飯嘞.一入去,就會經過自取食物嘅地方,再直行,旁邊有雪櫃放滿飲品同埋甜品,侍應哥哥帶咗我哋去梳化卡位坐低,卡位好舒服,四周圍都好乾淨,唔會有太多油煙 ,坐好之後,侍應幫我哋舖在一張白色紙起個爐上面,我都係第一次用燒烤紙,原來用咗唔會〔痴〕底,very g...
是次消費
每人約$28 (午餐)
JUL 15

因為天氣太熱,唯有夾埋同事叫外賣,叫左楊州炒飯同乾炒牛河 份量超大,其實可以兩個人一盒,先講楊州炒飯,飯太淋,唔夠乾身sad,味道一般,至於個乾炒牛河,牛肉冇牛味已經預咗,河粉一舊舊冇分開,味道又超咸,攪到我同同事喪飲水huffy,唔好食
10 推介
JUN 15

老公有日順路買左個cupcake返黎比我食,我就當然好開心啦,賣相都幾好,一食落口,有雲尼拿香味,cupcake 嘅cream比較硬身,所以我老公拎到返屋企都冇變形,啲cream口感幾滑但我略嫌太甜,食多兩啖已經好膩,要同老公 share先食得哂.
JUN 15

今日tea time, 老闆捧住呢間法國百年皇室餅店既餅盒入黎, 我地個個當然好開心啦, 話哂係名店,當然要一試! 款式有好多, 我都花多眼亂, 我選左其中一件.淨係賣相已經靚到唔捨得食, 上面舖左少少金箔, 非常有king皇室下午茶feel, 一入口, 不得了, 酸中帶甜, 而且口感好creamy, 底層嘅蛋糕底好鬆軟 likeheart , 的確唔係浪得虛名.
10 推介
Top