2015-07-03 2407 瀏覽
好友 KY 姐同佢老公新居入伙,新居位於元朗,我哋放假就梗係要去佢哋新居踩吓場,平時好少入元朗,對上一次已經起碼兩年前,今次再入去,好多地方都唔同咗,多咗好多新食市,KY 姐帶左我哋去一條街度搵食,由於 KY 姐老公係食肉獸,我哋就揀左間食燒肉嘅放題開飯嘞.一入去,就會經過自取食物嘅地方,再直行,旁邊有雪櫃放滿飲品同埋甜品,侍應哥哥帶咗我哋去梳化卡位坐低,卡位好舒服,四周圍都好乾淨,唔會有太多油煙,坐好之後,侍應幫我哋舖在一張白色紙起個爐上面,我都係第一次用燒烤紙,原來用咗唔會〔痴〕底,very good出去揀食物之前,緊係搵嘢飲啦,我就要咗個羅漢果茶,諗住冇咁熱氣,入口好甘甜.之後就要尐前菜做頭盤,沙律菜,刺身同埋壽司,仲要咗尐熱食,炒蜆,焗蠔,冷盤同熱盤都冇馬虎,可以先幫我哋嘅味蕾做 warm up.食完頭盤,咁就梗係食燒肉啦,選擇非常多,有鴨胸,魚柳,多春魚,雞翼,菇類等等..魚柳特別出色,好嫩滑,肉類醃得出色.因為加 $68 可以任食生蠔同長腳蟹,出面少有,我哋梗係有加啦,長腳蟹肉仲保留住海水嘅咸味,唔沾醬汁都食到鮮味.當晚每枱客都可以抽獎,我見人人有份,有尐係中野飲,有尐係中
魚柳特別出色,好嫩滑,肉類醃得出色.
當晚每枱客都可以抽獎,我見人人有份,有尐係中野飲,有尐係中野食,增添氣氛.
題外話/補充資料: 順帶一提,由於餐廳門口有得偷雞泊車,侍應會續枱客問有冇出泊出面,通水比食客知有人炒牌,幫到唔少食客呢.