2023-04-12 4554 浏览
复活节去咗澳门🇲🇴玩,过关嘅时候实在太多人喇🙈用咗几个钟先去到澳门市区,去到又唔想净系去啲人多嘅地方eg官也街🤣于是就发掘下其他地方有咩好食好去。搭巴士嚟到偏远少少嘅黑沙海滩,因为矿物质关系,部分沙呈黑色,几得意😆呢度有间极有人气🔥嘅海边餐厅,凭住正宗葡国菜吸引极多人专程而来,繁忙时间要等2个钟,呢日5点几嚟都full house,可以系餐厅中庭嘅户外酒吧饮住酒等位🥃餐厅格局都几有欧洲餐馆个种怀旧、地道嘅感觉。虽然啲职员好忙碌但都好friendly呢❤️餐包每枱坐低都会有个巨型餐包,望落去好似好硬咁,但食落都几唔错,外层硬脆内里松软有面粉香,逐啲搣出嚟点汤食一流😗😗烧乳猪呢度必食绝对系烧乳猪🐷正好诠释皮脆肉嫩四个字👍🏻👍🏻乳猪皮属于薄脆crunchy嘅口感,底下嘅肉唔多,不过好嫩滑juicy💦骨部份见到啲香叶痴住,食嘅时候食到淡淡好香嘅香草味😍配菜有唔少薯条同清爽嘅洋葱生菜沙律,系葡萄牙当地常见嘅配搭同味道,令我谂返起系葡萄牙玩嘅日子,好怀念呀🥰🥰马介休球马介休球同样系葡国菜必食之一🙌🏻食过其他地方嘅马介休球又咸又重面粉,呢个绝对唔会👏🏻👏🏻咬开全部系一丝丝带鱼鲜味嘅鱼肉,不太咸,调味刚

餐包

烧乳猪

马介休球
马介休球同样系葡国菜必食之一🙌🏻食过其他地方嘅马介休球又咸又重面粉,呢个绝对唔会👏🏻👏🏻咬开全部系一丝丝带鱼鲜味嘅鱼肉,不太咸,调味刚好,做得出色😋😋

青菜汤
呢个青菜汤未必好common,但就系我系葡萄牙成日会见到会叫嘅菜式😛呢个完全还原葡萄牙风味,暖笠笠嘅汤入面有唔少青菜同葡萄牙腊肠,饮完好满足☺️

Sangria
虽然Sangria来自西班牙不过去旅行咁开心都要饮下🤪🤪超大一壶,红酒味同果味几平衡几出。因为太大壶饮唔晒,啲职员仲叫我地装落水樽拎走慢慢饮,好搞笑😂

人均消费:$260
推介指数(10分为满分):8分