2019-10-13 2444 浏览
去澳門出席壽宴,場地好大,樓底高,好典型大飯店格局,粉金色主色不俗氣鮮什果海蝦沙律:擺盤好靚,蛋糕🎂造型,有壽星公糖公仔,都唔捨得拆散佢,大蝦爽口,芒果皮酸甜開胃,入面什果粒爽甜多汁,不會太多沙律醬包裹,好味的開胃菜,醬燒琵琶乳豬全體:有配埋薄饅頭片(我唔知呢啲點叫)乳豬皮脆,肥膏不多,配饅頭皮減少油膩感,好味松露拌水芹香炒桂花蚌:好多蚌肉(幾乎遮晒啲菜)蚌肉落了好多松露油炒,好香!蚌肉清爽爽脆,蔬菜都不失禮,有蜜糖豆、馬蹄、西芹片、蓮藕片,都是我喜歡的爽脆蔬菜!配松露油好味!乾煸什菌炒雪花牛柳粒:豉油王竹媽媽的,牛柳粒炒得鹹香,有點點筋可接受,配料是我喜歡濃味有𡁻口的茶樹菇,蜜糖豆爽脆正常松茸螺頭燉花膠去皮雞湯:又濃又清甜,花膠嫩滑,好滋補!唔喜歡中湯嘅我都飲咗兩碗清蒸珍珠龍躉:細龍躉幾嫩滑,魚眼都突晒出來(新鮮)甜豉油吊味剛好,唯一是點解青蔥絲咁少?上湯波士頓龍蝦伊麵底:龍蝦肉爽口,上湯不會太鹹,薄薄的獻汁,伊麵正常!蒜香吊燒雞:食了雞胸肉,肉質正常不嚡,ok蠔皇荷葉飯:我只食了點飯,飯粒索晒啲蠔油味,幾香又飽滿,好味雙色壽包:無食陳皮紅豆沙湯丸:紅豆大粒,起晒沙夠濃,丸子煙韌,不

蒜香吊燒雞:食了雞胸肉,肉質正常不嚡,ok

雙色壽包:無食

陳皮紅豆沙湯丸:紅豆大粒,起晒沙夠濃,丸子煙韌,不會過甜!好味

生果盤:擺盤靚,西瓜🍉甜,哈蜜瓜爽脆!好味!

以平常不喜歡圍菜的我,都覺得今晚菜式有特式又好味,用料幾靚
店員有禮勤快!

食到有驚喜的圍菜

2019-07-13
用餐时段
2019-05-21 1904 浏览
已經不是第一次到凱旋軒,為什麼一再光顧?因為點心好吃,另外這兒的燒腩仔實在不可錯過。先說說不可不吃的燒腩仔,皮脆肉嫩,吃時加少許糖和芥辣,簡直是人間極品。雖然邪惡指數極高,但實在吃到不能停口。至於其他的點心,也味道好質素高。最愛吃這兒的各式餃子,如蝦餃,蝦肉爽口彈牙,其他類型的餃子也很出色,相信是因為食材質素高。這次我們便一共點了三款餃子,除蝦餃外,其餘兩款的名字忘記了,但都好吃。煎腸粉和釀青椒也不錯,唯一覺得不太好吃的是滷水雞神豆腐,雞神很硬,而且不太入味。這兒環境舒適,是一家人喝茶吃點心的好選擇。
這兒環境舒適,是一家人喝茶吃點心的好選擇。
2013-09-30 3519 浏览
颱風前夕,一家人飲茶先顧及車位問題,因酒店有代客泊車服務,因此就選這家試試。在眾多點心當中,必選應該是蝦餃吧!這裏的蝦餃,其饀內鮮蝦爽口彈牙,惜澄麵皮略厚了點,但仍稱得上合格。鮮蝦脆脆腸粉,內脆不韌,蝦新鮮,比合格再好一點。鹹水角,淡而無味,而且饀少,它竟然近乎空心的。奶黃包,用甘荀汁做皮,而流沙做到流而不膩,可是包的皮質有點實和乾,真的失敗。醃青瓜,明顯沒有用拍刀手法處理,青瓜缺少坑紋以吸收更多的醋液,加上吃得出用上平價陳醋,再加沒有辣味的辣椒油以取代指天椒,未免差得太遠吧!啫啫通菜,上菜時蝦醬味撲鼻而來,可惜入口淡而無味,應該蝦醬貨色次劣,敗筆!蚝仔烙,是全桌最成功的菜,蠔仔鮮味再加蛋香,不俗!紫薯桂花糕,上層桂花啫喱還可以,下層紫薯糕無味,不吃無損失!由於價錢中等,不想花時間等位置的也可考慮!

鮮蝦脆脆腸粉,內脆不韌,蝦新鮮,比合格再好一點。
鹹水角,淡而無味,而且饀少,它竟然近乎空心的。
蚝仔烙,是全桌最成功的菜,蠔仔鮮味再加蛋香,不俗!
由於價錢中等,不想花時間等位置的也可考慮!

2013-09-22
$150 (早餐)
2010-05-23 2551 浏览
因為假期,買到太遲的船票,到達澳門碼頭已是二時幾,我們計劃去凱旋軒,一來未去過,二來永利軒及美高梅金殿堂一定無位,我們先上永利專車,到永利門口過對面,就是凱旋門酒店。一般中式裝飾,因沒有訂枱,要等一張枱,坐不到大廳,要往隔隣FUNCTION ROOM,當日天氣幾冷,但裏面又熱又焗,我們脫掉所有外衣,只剩T恤,問侍應,佢話空調壞咗,正在修理中。拿過點心紙,無特別的點心,所以叫二個小菜加白飯-XO醬豬肉炒翠玉瓜,蒜香春筍炒班粒(每碟約$70幾元),小炒幾香口,有鑊氣,春筍以為是竹筍,不知是是菜莖或是瓜是一種,但爽口及甜; 再叫三文魚批$38,有洋蔥裏面,幾鬆化。

三文魚批$38
XO醬豬肉炒翠玉瓜
蒜香春筍炒班粒
2010-02-19
三文魚批$38
XO醬豬肉炒翠玉瓜
蒜香春筍炒班粒
2010-01-02 1862 浏览
本來想去永利軒、但太肚餓、因入住凱旋門關系、就去試試。叫了三樣點心:$30野菌素餃 — 超好食、起初以為素會無咩味、點知好鮮好好食。$30鮮奶雪影飽 — 都好食、新鮮又熱。$30蟹肉撻 — ok啦、無乜印象。最後叫左個清湯牛坑腩窩河($98)、影唔到相、因為D待應要分開上比我地........... 牛腩係坑腩、味濃有咬口、湯竟然有藥材味,好食。順帶一提、無叫蝦餃燒賣係因為呢間酒樓無!問過夥計佢話係成日轉點心款的、大廚跟時令做、小弟當日食只有約十種點心提供。待應服務可以、會同你斟茶(睇到個陣)。p.s.最後一提食滿$300會有$50現金卷一張、剛好鄰桌埋單位靚仔遊客主動比左張現金卷我地、真係多謝佢。
本來想去永利軒、但太肚餓、因入住凱旋門關系、就去試試。
叫了三樣點心:

$30鮮奶雪影飽 — 都好食、新鮮又熱。

$30蟹肉撻 — ok啦、無乜印象。
待應服務可以、會同你斟茶(睇到個陣)。
門口
野菌素餃
鮮奶雪影飽及蟹肉撻
2009-12-31
$90 (早餐)
庆祝纪念
除夕