foodlover_2019

foodlover_2019

我是 foodlover_2019
訊息
正顯示第 110 篇(共 30 篇香港及鄰近地區的食評)
排序:
篩選條件
2019-07-09
JUL 19

第一次黎奧海城food court食飯,行左一轉見啲餐廳都好普通,所以揀左呢間特別少少主打蕃茄湯底的鋪頭。 望落賣相唔錯,首先試左啖湯,蕃茄味好濃郁,完全唔係味精湯,淨係湯底已經誠意十足。另外個蛋都幾滑,螺絲粉索哂啲湯,但又唔會浸到淋哂。雞肉同螺絲粉的份量都算多,好滿足的一餐。
酸菜魚飯
酸菜魚飯
JUL 19

話說同事們食完之後贊不絕口,於是就帶左鐘意食辣野既我黎試下。 午餐的選擇都幾多,而且價錢適中,所以吸引到唔少返工人士黎食lunch。 今次叫左個酸菜魚飯,小辣。呢碗酸菜魚以一人份量黎講算係誠意十足,比足料,而且呢度係用生魚黎煮,食落完全無骨,肉質都幾滑溜。雖然湯底飲落有啲辣,但魚同酸菜食落只係微辣帶少少麻,配飯食一流like不過小辣就真係未必滿足到鐘意食辣的朋友,下次可以直接叫中辣。 另外試左同事叫的水煮牛肉都好有水準,下次要再黎食yummy
檢視所有留言 ()
5分鐘 (堂食)
2019-06-30
是次消費
每人約$93 (晚餐)
JUL 19

平時都幾鐘意食牛角,但消費太高,所以今次就食住呢間牛角次男坊解下癮先。 今晚差唔多七點黎到已經full哂,不過好快就有位,睇好食咩就去買野食。 叫左個最簡單的牛角次男坊丼,雖然無圖片顯示埋得咁高,但都見到啲牛係鋪滿哂成個飯,望落非常吸引lol呢個牛肉丼係用左美國肩脊肉,簿簿一片,帶少少肥肉,燒得好香但略嫌硬左少少,唔嫩滑。肉同飯中間仲夾左芽菜中和返,令成個飯食落無咁油膩,但個燒肉汁就甜左啲。 每個飯仲會跟一碗麵豉湯,食完好滿足yummy
燒魷魚
燒魷魚
20分鐘 (堂食)
2019-06-19
JUL 19

好耐無食過十勝牛,今晚黎到同以前一樣都係咁多人。 蟹子沙律係必點的,大大份,蟹子同沙律醬都比足料,好抵食。 個反卷賣相就麻麻地,但食落都唔差,炸蝦都夠脆。 燒魷魚賣相幾靚,燒得好香,食落夠彈牙。 個炒飯就不過不失,都炒得幾香口。 相反個烏冬就差啲,食落無咩味,而且有啲油。 最後仲叫多左個墨魚咀過下口癮,岩岩炸好熱辣辣,脆卜卜,唔錯。 雖然呢間餐廳的食物質素麻麻地,但始終係做街坊生意,價格唔貴,所以仍然吸引到好多人黎食。
蜜汁叉燒皇套餐
蜜汁叉燒皇套餐
2019-07-06
是次消費
每人約$86 (晚餐)
JUL 19

係ig見過唔少人推介呢間鋪頭,今日終於有機會黎試下。今晚六點幾黎到唔駛等位就入得,店鋪唔大,當晚所見的食客大部分都係一家大細黎食,主要做街坊生意。 一場黎到一定要試下佢地最出名的蜜汁叉燒,一上枱就比佢吸引住,色澤好靚,仲有少少燶邊,而且叉燒的肥瘦比例岩岩好,食落好淋身,配飯食一流wow唯一要挑剔既係蜜汁少左啲,甜味唔夠。跟餐仲有碗無味精的住家老火湯,當晚的湯係老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯,碗湯落足料,仲可以解下燒味的油膩。 另外我地仲叫左份例牌燒鴨,望落個皮燒得幾靚,不過食落就唔夠香同唔夠脆,而且偏咸...
2019-05-29
JUN 19

突然好想食德國豬手,於是就係openrice搵到呢間德國餐廳。今晚黎到見到客人比較少,我地本身都有啲擔心。 睇完menu都係覺得叫餐最抵食,所以就叫左個dinner set for 2。 跟餐叫左杯hoegaarden rosee,飲啤酒就梗係要食栗米片,但個蕃茄醬汁的調味就怪怪地。 腸仔就正正常常,點埋醬都幾好味。 最後就輪到今晚的主角-德國鹹豬手。隻豬手好大份,已經起哂骨,方便食用。豬手的皮非常脆,雖然肉就硬左少少,但整體都算唔錯。不過呢度的酸菜就真係麻麻地。
1 推介
霖迪
檢視所有留言 ()
20分鐘 (堂食)
2019-05-24
JUN 19

每次黎到荃灣廣場都見到呢間餐廳出面排哂長龍,今晚終於有機會試下。 枱面擺左個牌話你知點樣調教塊扒的生熟程度,另外仲擺左啲圍裙比客人用,頗貼心。 另外佢地仲做緊$29兩隻帆立貝的promotion,幾抵食,但要叫300g牛扒先可以order,所以我地就無試到。 今次叫左澳洲肉眼扒,上枱時切開岩岩好係三成熟,食落肉質正常,但肉味唔算重,以呢個價錢黎講都唔可以有太大的期望。配菜份量好多,食完都幾飽。
豬潤腸粉
豬潤腸粉
2019-05-25
是次消費
每人約$50 (晚餐)
JUN 19

陳漢記係大埔好出名的街坊食店,今晚六點幾黎到已經見到鋪內坐左一大半人。當晚見到唔少人叫煲仔飯,但我地想食得清淡啲,所以只係叫左粥同腸粉。 粥底係偏稀,食落都幾綿,內臟的份量都多。另外仲落左好多薑絲同蒜頭,可以辟味之餘仲令碗粥更加香。 黎到陳漢記一定要試下佢地最出名的玻璃腸粉,今次叫左豬潤腸,好足料,豬潤的份量多到撐爆左條腸。腸粉皮好薄好滑,點埋豉油確實係幾好味。不過腸粉就偏細條,要叫多幾碟先夠😅 下次有機會要試埋佢地的煲仔飯。
餐湯
餐湯
香煎魚柳配日式醬油汁
香煎魚柳配日式醬油汁
2019-05-08
生日
JUN 19

見好多人介紹呢間餐廳,於是就bk左食生日飯。呢度的環境氣氛一流,當晚都見到好多情侶一齊黎食飯,不過張枱就細左少少。 睇完餐牌我地決定叫set dinner。 前菜有蘑菇湯同沙律。個湯好香,不過旁邊塊包就硬左少少,唔夠脆。 今晚的主角就係呢塊必叫的安格斯肉眼扒。 切開色澤唔錯,確實係medium rare,肉質幾好,但表面煎得唔夠香,有啲失望。相反個薯蓉就好好味yummy 魚柳望落無咩特別,但原來外層煎得好香口之餘,裡面的魚肉仲keep到好嫩滑,有驚喜lol 最後食埋甜品份量剛剛好。
2019-05-18
JUN 19

今日係大角咀做完運動,朋友帶左我黎呢間小店食東北菜。 天氣太熱叫返個涼拌小菜就最適合不過,白菜絲非常爽脆,加埋啲酸酸地的汁,好開胃,仲好大碟。 紅油抄手有10隻咁多,一啖一隻,不過食落味道偏淡,如果再辣啲會更好。 炸醬面同我地平時食開個啲好唔同,醬汁甜啲,加埋啲蔬菜絲撈埋一齊食,食落無咁濃味,麵都幾有咬口。
Top