2019-07-07 88 瀏覽
係ig見過唔少人推介呢間鋪頭,今日終於有機會黎試下。今晚六點幾黎到唔駛等位就入得,店鋪唔大,當晚所見的食客大部分都係一家大細黎食,主要做街坊生意。一場黎到一定要試下佢地最出名的蜜汁叉燒,一上枱就比佢吸引住,色澤好靚,仲有少少燶邊,而且叉燒的肥瘦比例岩岩好,食落好淋身,配飯食一流唯一要挑剔既係蜜汁少左啲,甜味唔夠。跟餐仲有碗無味精的住家老火湯,當晚的湯係老黃瓜赤小豆扁豆豬骨湯,碗湯落足料,仲可以解下燒味的油膩。另外我地仲叫左份例牌燒鴨,望落個皮燒得幾靚,不過食落就唔夠香同唔夠脆,而且偏咸,相比起叉燒就失色不少。最後仲叫左碟冷盤,話梅涼瓜真係第一次食,涼瓜片好脆,但我覺得話梅味太重,無哂苦味,搶走左涼瓜本身的味道。

蜜汁叉燒皇套餐

梅子脆燒鴨