中文 | English
hoie
我是住在沙田的hoie。我是一名hea,在觀塘工作。我最常於尖沙咀沙田出沒,最鍾意韓國菜日本菜土耳其菜露天茶座咖啡店茶餐廳/冰室,Starbucks Coffee同串燒素食涼茶/龜苓膏,零食。
食評會員 17次成為首位寫食評會員
hoie  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2015-10-30
類別 : 港式車仔麵

呢晚同老友去灣仔睇舞台劇前搵食,想食粉麵但要平D嘅,係譚臣道行下見到嘅都較貴,直到見到新拱照出面張餐牌,都算抵食喎,車仔麵都好啦,還惦好耐冇食過,入去啦!
裡面好大坐位竟然擺放得好寬闊,只有幾張大圓枱,成個樓面只見一位睇落較年輕嘅男子落單、上菜一手包辦,動作好快手。
車仔面菜單只有一張單面供選擇,不過已經夠多野揀喇,更是$26有三餸一麵,行來行去最抵呢間,我地好快就點單,食物也好快上枱喇。
下次要再來灣仔搵仔,呢間都可以再來吖~
以下係我地點嘅:
① 三餸一麵: 蘿白、豬肚、牛栢葉配米粉 ($26)
② 三餸一麵: 牛肚、五香肉丁、紅腸配米粉加腩汁 ($26)
Total = $52

smile蘿白、豬肚、牛栢葉配米粉:
蘿白份量多又腍入味又唔渣;豬肚都幾腍唔腥;牛栢葉唔韌質地算爽,好食,米粉正常,份量好飽。

smile牛肚、五香肉丁、紅腸配米粉:
又估唔到有咁多五香肉丁,而家四一罐都好貴嘛;牛肚唔韌夠腍好入味,正;紅腸切得幾大塊,貨色OK;腩汁都好味。

用餐日期: 2015-10-28
是次消費: 每人約$52 (晚餐)

2015-10-23
類別 : 法國菜咖啡店麵包店

上次去尖沙咀想去呢間店買包,點個見到執左,真係有D傷心,畢竟我係呢到食過多款包都覺得好食,冇食一排就會有D掛住,好彩上網見到港島區仲有分店,呢日去開灣仔點都要來試下新包先得!!
呢到嘅迷你包Size絕對統一咁迷你,當然唔抵食架喇,但係好處係可以試吓好唔好食,覺得好食下次就可以買個正常Size,都好嘅。

yummy香草迷你橄欖意式包 ($12)
細細個包已經有青橄欖同黑橄欖係面,橄欖有咸香,好食;意式包裡面煙靱豐香草味,好食。

smile迷你芝士包 ($12)

的確好迷你,呢個價錢絕對覺得貴,好彩包外面香脆,包心煙靱有粒粒芝士,都算好食。

shocked迷你開心果朱古力牛油包 ($18)

包面小粒粒開心果,裡面青綠色以為都有開心果味,原來又冇嘅,朱古力係同麵粉卷住焗而唔係用作餡料,麵包好鬆軟,整體都係偏啖。

yummy紅桑子蜂蜜法式包 ($22)

Size唔算好大個,但麵包質感幾厚實食完都幾飽,麵粉味較啖,蜂蜜味唔重,紅桑子就不得了喇,撕開見到裡面有好多紅桑子粒,食到尾都依然充滿紅桑子粒,好食!!

用餐日期: 2015-10-21
是次消費: 每人約$64 (午餐)

2015-10-20
類別 : 美國菜咖啡店沙律西式糕點 飲o野傾計

新地市終於開返間新店,雖然要行到去HomeSquare,不過總好過冇,呢間地方夠大,空間感又大,最適合夜晚來hea吓,日間太多人就免喇。

smile 野莓朱古力麵包布丁 Raspberry Chocolate Bread Pudding ($29)
面層有燕麥脆、朱古力粒同野莓,野莓反而比其他材料少,朱古力燕麥脆翻烤過好香脆好食;呢個麵包布丁比之前推出嘅質地乾身,只有底層有奶蛋,不過好甜,濕潤些好D,今回呢個一般喇..。

smileAlmond & Raisin Biscotti ($17)

食得Biscotti當然知道要點咖啡,淋返少少先好食,如果唔係真係會太硬,呢個Biscotti齋食嘅話會覺得甜左D,不過果仁都幾豐富,都幾好食嘅。

smile 雙重黑白朱古力咖啡 Dark & White Cocoa Mocha (T: $40)

冷熱都估唔到係唔甜喎,朱古力味都幾重但係唔會分得出係黑定白,冇咖啡味嘅,如果要有咖啡味一定要額外加一shot espresso先得。
不過我分別飲過凍和熱的,我比較覺得熱的比凍嘅朱古力味重,而朱古力忌廉就冇朱古力味。

shocked 芒果熱情果茶星冰樂 Mango Passion Fruit Tea Blended Juice (T: $40)

好甜,熱情果極濃,但芒果味欠奉,麻麻地。

mad 咖啡香蕉拖肥批 Coffee Banoffee Pie ($26)
外貌如雪山般咁高,白雪二忌廉份量好多,濃厚幼滑嘅,批中間有三件厚切香蕉,可惜咖啡和拖把味唔突出,可以話唔太食得出有咖啡同拖把,幸不甜膩。批底有一層薄朱古力,但唔夠香脆。

shocked 火腿蕃茄丹麥酥 Ham & tomato Danish Pastries ($21)
Size唔係好大,丹麥酥中間有2塊薄蕃茄,火腿咸咸地幾好食,可是丹麥酥唔夠香脆,腍咗D。

用餐日期: 2015-10-18
是次消費: 每人約$173 (晚餐)

2015-10-20
類別 : 港式扒房懷舊老店

我都唔知有幾多年冇去扒房喇,呢晚老友話想鋸扒,話呢間好食唔使等咁就去啦,點知要係樓梯排隊,如果要坐卡位就要等耐D,我地4個人唔揀卡位會坐得鬆動D,所以今次等左20分鐘已經覺得快喇。
入到去,佢地係熟客仔已經極速諗到要乜野餐,我就要等到佢地點哂餐上到枱先諗到食乜,我真係有選擇困難症架哩!!
呢晚我地4個點左以下食品:
① 晚餐F:鐵板肉眼牛扒配黑椒汁、鮮油餐包、羅宋湯、凍檸茶 (84)
② 晚餐G:鐵板西冷牛扒配黑椒汁、鮮油餐包、羅宋湯、凍檸茶 (84)
③ 雞絲湯米粉 ($42) + 鮮油餐包、羅宋湯、熱咖啡 ($24)
④ 晚餐A:鐵板牛仔扒配蒜茸汁、鮮油餐包、羅宋湯、凍檸茶 (72)
Total = $306
10% Service Charge Total = $336

sad鮮油餐包:本身個餐包已經有牛油味,唔使額外塗牛油食都得,不過個包實的的嘅,麻麻地。

smile羅宋湯:
睇落好稀,但又估唔到味道幾濃,有好多椰菜,也有牛肉碎、甘筍同西芹,都幾好味喎!

smile鐵板肉眼牛扒(黑椒汁):
有2塊大肉眼扒,厚身唔韌且嫩,唔錯;扒下面有好多雜豆,冇雪味唔經食得落,則邊有厚切薯條,唔脆又腍....。

shocked鐵板西冷牛扒(黑椒汁):
黑椒汁唔辣帶有甜味;有一大塊西冷,呢件都係厚身,但比較韌,唔夠嫩、牛肉味淡;呢個薯條脆少少。

yummy雞絲湯米粉:
第一次係扒房食湯米粉,仲要揀食雞,湯底好飲又濃帶有雞油味;米粉爽;雞絲好似唔使錢咁食極都有,而且有雞味又嫩滑,芽菜又爽,呢碗好食!

smile鐵板牛仔扒(蒜茸汁):
牛仔扒錘得薄D唔韌,雖然薄都仲有D肉味;同樣都有好多雜豆,有一顆硬硬的西蘭花,可惜蒜茸汁食唔出蒜茸味,個汁就麻麻。

mad咖啡:
我知我知,我係唔應該係扒房叫咖啡....就是用即沖咖啡粉沖嘅味...好難飲。

堂食等位時間: 20 分鐘
用餐日期: 2015-10-16
是次消費: 每人約$336 (晚餐)

2015-10-05
類別 : 日本菜咖啡店甜品/糖水雪糕/乳酪

抹茶霜淇淋•筒 ($32) yummy
抹茶味好濃,抹茶本身嘅啖啖苦味啱啱好,甜筒厚身而且好脆,好味,雖然細枝,不過覺得已經比坊間日本果D平。

焙茶霜淇淋•筒 ($32) cry
第一次食焙茶味雪糕,呢個焙茶味同抹茶同樣咁濃,唔甜且有茶嘅苦味,雪糕又滑,好味!!
不過唔知點解相同嘅價錢,焙茶呢款比抹茶細小嘅呢?

自取等候時間: 4 分鐘
用餐日期: 2015-10-04
是次消費: 每人約$32 (下午茶)