中文 | English
ivyivy
我是住在九龍灣的ivyivy。我最常於尖沙咀出沒,最鍾意酒店餐廳自助餐
食評會員 1次成為首位寫食評會員
ivyivy  等級4
顯示選項: 所有香港 澳門

2021-07-25
類別 : 台灣菜火鍋任食/放題

今次黎到觀塘既牛大人,環境舒適,好闊落,而且店員服務態度都非常好,而我就揀左最貴個個餐,澳洲和牛極上套餐($298另加一),咁就所有既牛肉都可以試哂🤩

🐽台灣濃香蕃茄鍋
湯底好濃郁,好多新鮮嘅蕃茄,湯底食到最尾都仲好濃😋,酸酸甜甜,好開胃🤩

🐽牛肉
最推介當然係M5和牛牛肩卷,肉味好濃,口感都好軟淋,而安格斯牛小排就會較肥,大塊啲同油脂味重啲🤤🤤而手切封門柳同安格斯一口牛肉粒都係必叫,唔會韌,牛味好重🤣平一個價錢既牛肉都有試埋,SRF極黑牛板腱同安格斯特選牛板腱都好有質素,套餐仲送左每人2粒M9和牛牛丸,超多肉汁,好香既牛味

🐽其他火鍋配料
秘製滷牛筋、牛肚和大腸都好推薦,因為滷得好淋好入味,仲試埋好有特式的章魚珍珠漿同蟹籽墨汁漿,兩款都好彈牙,章魚同墨魚味都好濃🤗

海鮮都有好多款,海蝦、花膠、沙白都好新鮮,而且全部都好大隻,一啲都唔孤寒🤣

其他仲試左既特別配料有鴨血、即煎午餐肉、鬼馬老油條、福建燕餃、屏東水蓮菜等等,老油條真係好好味,炸得好脆,浸落湯底一陣就索哂啲湯😝水蓮菜都係第一次試,口感都幾爽

🐽小食類
等食物熟既同時,都有叫2款小食試下,包括梅甘酥脆薯同士林鹽酥雞,炸得好香口,脆薯味道甜甜地,而鹽酥雞嘅調味都鹹淡得宜

🐽自助吧
出面仲有大量既火鍋配料可以自己拎,包括不同丸類、豆製食品、蔬菜同麵類等等,唔驚食唔飽🤣飲品都有好多款,例如有冷泡茶、汽水,有幾款台式飲品可以自己係手機點,有烏梅汁、冬瓜茶、金桔椰果同酸梅汁,非常適合清下熱😼

🐽手工啤 (流水落花)$48/1
不過想飲啤酒就要另加叫,同友人就叫左兩杯流水落花手工啤,好易入口,帶有啲果香味,配打邊爐一流👍🏻

🐽甜品
每人可以揀一樣,有movenpick既雪糕同仙草凍,仙草凍有好多配料,啖啖都有豐富既口感,食完超滿足

用餐日期: 2021-07-25
是次消費: 每人約$320 (晚餐)

2022-08-02
類別 : 日本菜火鍋

今次去到元朗打邊爐,網上見到有間火鍋店,$298就可以任食澳洲和牛火鍋180分鐘,5點前或8點9後座仲唔使加一😍,呢個餐仲會送一鍋海鮮雞煲,而家元朗分店加$1仲可以任食雞煲,另外,頂級牛小排、其他配料、Dreyer’s 雪糕、所有飲品都係任飲任食😋

和風海鮮雞煲好足料,有鮑魚、蝦、蜆、雞件、豆卜、金菇、蕃薯同紫薯,醬汁見到十分濃稠,好夠味但唔會過鹹,鮑魚同蝦都好爽口彈牙,幾新鮮,雞件都好入味,最特別係有蕃薯同紫薯,完全冇違和感🤣

食完雞煲就換湯底打邊爐,揀左個沙爹湯,估唔到湯底咁濃郁,仲有好多花生粒,真係真材實料😍,澳洲和牛同牛小排都encore左好多碟,見到肉既顏色一啲都唔暗啞,紋理都幾靚,有牛味,而牛小排仲帶啲肥肥地,好嫩滑😋,小編仲叫左一碟牛白肉試下,平時都冇見其他地方有得食,口感有啲似煙煙韌韌既脂肪咁

出面既配料選擇都多,除咗各式各樣既丸,仲有好多款蔬菜、豆製品及粉麵,推薦既仲有粉腸同鵝腸,新鮮又唔會韌👍🏻

最後梗係要食埋甜品,呢度有Dreyer’s 雪糕同泡芙,三隻味既雪糕我都覺得好好食,有士多啤梨、芒果同曲奇😝,飲品都係任飲,除左普通既罐裝飲品,仲有兩款係自家製既樽裝,包括夏枯草同冰糖紅棗雪耳,可以清下熱

整體黎講,都會再去呢間餐廳,環境夠闊落,可以慢慢食足3個鐘,而且價錢都好抵食😎
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$300 (午餐)

2022-05-20
類別 : 港式車仔麵

見到呢間咁文青裝修既車仔麵店,就比佢吸引左,係外面睇仲以為係cafe黎🤣🤣

🐽九格定食 $108

貪心既小編叫左個九格定食,裏面咩都有,有好多日式既食材,有豬手、豬軟骨、醉雞、墨魚餅、蘿蔔、冬菇、秋葵、糖心蛋同花膠湯,真係超級豐富,豬手同豬軟骨都好入味,夠哂淋,醉雞有淡淡既酒味,另外花膠湯同冬菇都好出色,基本上樣樣都好岩我口味,但食完真係會好飽,因為佢除左有碗飯仲有碗烏冬😝

🐽三餸車仔麵 $64

餸就叫左原件花膠、秘製魷魚同豬大腸,花膠有2大塊,淋得黎有膠質,係必點既餸,魷魚爽口,豬大腸滷得入味,湯底就揀左豬骨湯加辣汁,食食下都幾辣🤣🤣🤣
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$85 (晚餐)

2022-02-26
類別 : 泰國菜馬來西亞菜主題餐廳懷舊老店粉麵/米線串燒

較早前去左呢間裝修好有特色既馬來西亞餐廳,感覺好似好地道咁,食物款式都應有盡有😎

🐽細滲 $78

呢度肉骨茶有好多款,叫左個細煲,裏面除左有一字骨,仲有三層肉、豬手仔、雞腳、豬肚、豆卜、金菇同油炸鬼,而且個湯仲可以任添,藥材味都幾重,鍾意藥膳既朋友仔應該幾like🤣,叫呢款既好處係每樣材料都可以試下,基本上都夠淋,小編最愛係雞腳同一字骨,枱上仲有辣椒、蒜蓉同豉油可以自己調配😍

🐽怡保芽菜雞配黃薑飯 $68

雞皮爽彈,肉質好嫩滑,另外有甜醬油可以沾,黃薑飯有淡淡既薑味,雞下面仲墊左啲芽菜,配埋食好有風味😋

🐽椰香鮮油咖央多士 $28

每次食都覺得好邪惡,但次次都忍唔住會點,呢度一啲都唔姑寒,牛油同咖央醬都夠多,食落好香😆,多士都烘到好脆

🐽青檸梳打 $25

加左啲青檸汁落去,所以飲落好夠酸😜
推介美食: 椰香鮮油咖央多士
堂食等位時間: 0 分鐘
是次消費: 每人約$100 (午餐)

2021-12-22
類別 : 台灣菜小食店甜品/糖水

去旺中行街,行行下見到有間賣芋圓甜品既小店,上網睇返原來呢間店本身由網店做到實體店,真係好犀利🤣佢除左賣甜品,仲有
餃子同手抓餅,全部都好吸引,但因為真係食唔到咁多,所以淨係試左其中兩樣

🐽 招牌包心三色芋圓仔 $45

裏面有仙草、2粒地瓜包心芋泥球、芋泥同三色芋圓,食完真係好飽好滿足🤣芋圓好煙韌,分別有紫薯、芋頭同地瓜味,芋泥綿密,最鍾意佢唔會太甜🤤而地瓜包心芋泥球其實就好似湯丸咁,只不過係包住芋泥,都幾特別😝仙草底就比較淋同滑身

🐽泡菜豬肉餃/韭菜豬肉餃 $40 (8隻)

另外仲買左佢地既煎餃,叫左比較少見既泡菜豬肉餃同大路既韭菜豬肉餃,兩款都煎得十分香脆,小編覺得泡菜豬肉好有驚喜,辣辣地,惹味可口😋😋
推介美食: 招牌包心三色芋圓仔
堂食等位時間: 5 分鐘
是次消費: 每人約$45 (晚餐)