Hong Kong | Eng

Follower
Following
TCM
Level 1Hong Kong
Overview
Reviews (4)
Photo (4)
坐地起價,服務混亂,味道一般
Spicy Delicious
2025-01-28
年廿九(今年沒有年三十),公司放lunch,我諗住快食順便行花市,又見天氣少少凍,就入去食碗毛血旺紅薯粉,點知:1. 我同前面一位男士門口呆企咗一陣,個門口阿伯都冇安排座位。後來先有個廚房哥仔走出來示意我坐。2. 我點毛血旺,飯轉薯粉。點知有位兄台拎住毛血旺加碗白飯嚟,我話我點咗紅薯粉,個兄台就話喺毛血旺裏面。咁我開動啦,原來冇紅薯粉㗎囉!雖然哥仔話分開煮過一碗俾我,但真係用多咗我時間。3. 點餐時哥仔係話今日加價,我諗住快食,心諗是但啦,咁就話ok。埋單,門口阿伯(即係冇安排客人入座嗰位)話收$69.9!其實碗粉按佢餐牌冇加價時係$58。即係佢過節加價加咗百份之三十幾!而碗粉有幾好食呢?平心而論,正路囉。料呢?偏少。同場有位男士點酸菜魚,佢哋就擾擾攘攘講麻辣魚,時不時又夾雜啲問候人媽媽的粗口。大哥,你識過節加價,都唔好大時大節被客人聽到你哋互相問候吖!同埋你哋落單可唔可以認真啲?人手唔掂用科技啦!唔係個個客都有時間俾你哋出錯補救。你過節開工,難道客人唔係過節都走來幫襯你咩?真係唔會有回頭客!奉勸各位慎入!…Read More
濫收服務費
D.H.K. Seafood Restaurant
2024-10-18
我係街坊,未夠三歲嘅細女喺對面學畫畫,都成日放學去飲茶。星期日,我哋兩公婆帶埋一個歲四一個兩歲十個月嘅女,未夠九點半嚟飲早茶。有個非常高大着深藍色部長衫嘅女人,開我哋4個人茶位。未幾,我問佢:「點解我哋次次飲茶計三個人,今次計四個?」阿高大女人話(串樣):「你哋夠三歲未先?我哋夠三歲計一個茶錢。」呵!我叫阿妹同家姐自己講自己幾多歲,當然我嘅憤怒嚇親佢哋,然後我話:「呢個(阿妹)未夠三歲,呢個(家姐)四歲,駛唔駛問畫室,畫室可以做證!」阿高大女人重複:「我哋夠三歲計一位。」大家係咪覺得同冇腦嘅人講嘢好辛苦!我話:「駛唔駛我俾出世紙你睇?」咁個高大女人死死地氣改返三位,然係扔張單落枱。我寫咁大篇嘢,除咗想反應下,其實咁細個嘅幼兒真係係父母服務佢哋,你班茶樓阿姐想服務佢哋都唔show你,你好意思收,已經好搞笑!其次,係呢間嘢啲咁嘅垃圾員工,你話你規定三歲收服務費,ok,我俾你個乞兒!但聰明嘅你可否用你把口問下客人個小朋友幾多歲先呢?自以為是,衰咗仲扔單。你好意思繼續做樓面?希望茶樓高層認真檢視下員工服務態度,要知道,你間茶樓服務費唔平㗎!…Read More
2024-10-11
$80 (Breakfast)
真係好好味~
Gaia Veggie Shop
2010-03-03
星期一,三人行,憑口碑,晚上到大自然素食用膳。我們約七時十五分到達;店內已充滿食客。等了一會兒,服務員說搭枱不用等,我們都沒有所謂,搭抬便搭枱了,幸好坐得還算寬鬆。我早有準備,先行看過食評,於是點了沙嗲螺肉和芋頭魚,另加一道鐵板鰻魚和金瓜焗豬扒飯。沙嗲螺肉:無論賣相和味道均是仿真度極高--連螺肉的尾部那個較黑、較幼的特徵也能模仿;而且非常爽口!芋頭魚:炸得剛剛好,甘香可口,而且份量適中。鐵板鰻魚:很香,「肉」質不像其他鋪子的鬆散,但紫菜絲可拌的均勻一點,鐵板不夠熱。金瓜焗豬扒飯:飯質適中,而且夠乾身;金瓜是南瓜(他們都吃到南瓜味,我覺得也有栗米味),很鮮甜;豬扒不小,同樣好吃~最後還附送紅豆沙~…Read More
芋頭魚
沙嗲螺肉
鐵板鰻魚
金瓜焗豬扒飯
2010-03-01
$80 (Dinner)
百人宴
Loaf On
2009-08-20
本校中六領袖訓練營選址於西貢,好不容易才找到肯以「學生價」接待我們的地方。我們用膳的時間為5:45-7:00PM,八檯超過一百人的晚膳。菜館有三層,負責人安排我們包了地下和一樓;另外二樓一檯12人的,另加老師一檯4人。學生的菜單(6餸1飯1麵):糖脆豆腐、古法荷葉蒸雞、炒蜆、生炒骨、菜X2、炒飯及炒麵 ($600/檯,送甜品)大家早上十時開始便一直玩城市定向,跑了一整天,吃了這頓晚膳,沒有一個說不夠飽的!而且事後檢討還一致好評呢!:)我們是老師,4人點的菜又是不同:豉椒炒蟶子、椒鹽鮮魷、蝦醬通菜炒牛肉、炒蛋(有菜的,忘了菜名)、生炒骨($100/人,送桂花糕和生果);豉椒炒蟶子非常大隻,而且十分新鮮,辣味也適中;椒鹽鮮魷也非常大隻,炸粉不厚,金黃色的,金蒜不太多;菜館的油絕對不是萬年油;蝦醬通菜炒牛肉的牛肉非常嫩滑;炒蛋很嫩,清而不膩;生炒骨的味道適中,肥瘦均勻。總的來說,幾味餸皆份量十足。我六時半吃完晚飯,到凌晨三時半也不肚餓~菜館的裝修簡雅別緻,十分整潔!負責人非常友善,聽見咱們是中學來的,便絞盡腦汁為我們想了一個六餸一飯一麵的菜單,而且價錢便宜得只$600一檯!他為我們調動其他客人的預約,還答應汽水特價,真的好人得讓我們有點不好意思呢!在西貢的海鮮酒家,通常一檯最少要一千大元,但六福菜館竟然願意做我們的生意,其高尚情操怎能不讓我們無限安哥呢?…Read More
2009-08-18
$100 (Dinner)
Cities
  • Recipe
  • Activity
  • Submit Restaurant Info
Review
  • Submit Review
Gourmet
  • My OpenRice